.

La campanya arriba a Torredembarra aquest dissabte, 2 d'agost.

La campanya arriba a Torredembarra aquest dissabte, 2 d'agost.

“Aquest estiu, t’acompanyem a la platja”. Aquest és el lema de la campanya de vacances que ha activat el Banc de Sang per animar a la donació. Durant els mesos de juliol i agost s’han organitzat campanyes extraordinàries en 57 municipis del litoral català, on s’hi instal·laran punts especials de donació de sang. La campanya arriba a Torredembarra el 2 d’agost de 10 a 14 i de 17 a 21 hores, a una unitat mòbil ubicada al passeig Rafael Campalans amb passeig del Meditarrani.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha la relació de totes les ciutats, la ubicació i el dia que se celebren la resta de campanyes.

La donació de sang baixa un 30% al llarg de l’estiu i, en canvi, es mantenen les necessitats als hospitals, especialment de plaquetes i de glòbuls vermells del grup 0 negatiu. La falta de temps és una de les causes per la qual la ciutadania no dóna sang, segons l’última enquesta als donants. Més d’un 30% dels enquestats afirma que no dóna sang més sovint perquè no disposa de prou temps. Per això, les vacances poden ser un bon moment per fer aquest gest altruista, cívic, obert a tota la ciutadania i que no comporta més de 30 minuts. Així, s’han organitzat campanyes al litoral per acostar la donació als llocs on ens desplacem durant l’estiu.

Les campanyes extraordinàries que s’han organitzat se sumen  als punts de donació que hi ha als principals hospitals del país. En 12 hospitals catalans hi ha centres fixos de donació oberts tots els dies, també a l’estiu. Al web donarsang.gencat.cat es poden consultar els horaris.

Necessitat permanent

Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies i les plaquetes en només 5 dies, per la qual cosa calen donacions diàries per garantir que tots els malalts ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als seus tractaments i operacions, també a l’estiu.

Cada dia calen 1.000 donacions per fer front a aquestes necessitats. D’aquestes, el 41% es destina a persones que han tingut accidents o a operacions. Tot i això, també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. De fet, més del 50% de les plaquetes les reben aquests malalts. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d’alguna malaltia.

També requereixen transfusions les persones que tenen alteracions cròniques en la sang, com els afectats de talassèmia, que necessiten transfusions cada tres setmanes.