.

Instant de l'aprovació dels pressupostos

Instant de l'aprovació dels pressupostos

El ple de Torredembarra ha aprovat un pressupost de 22 milions d’euros pel 2014. Finalment, el grup municipal socialista ha decidit abstenir-se de la votació. Qui sí s’ha significat en contra han estat els dos regidors d’ERC i els dos d’ABG. L’equip de govern, en veu del regidor d’Hisenda Santiago Ardèvol, ha defensat uns pressupostos “equilibrats”. El ple de Torredembarra també ha permès mostrar el suport del municipi a la decisió del Parlament de demanar la consulta al Congrés espanyol; una votació que només ha rebut el vot contrari dels dos regidors populars i l’abstenció d’ABG.

L’únic punt de sintonia en tot el ple ha estat la figura de Nelson Mandela. I és que, a instàncies del regidor Lluís Sunyé (ABG), el ple ha aprovat per unanimitat posar el nom d’un carrer, parc o plaça de la vila al líder sud-africà mort recentment.

L’oposició critica uns pressupostos “poc socials”

El responsable d’Hisenda ha protagonitzat algun estirabot amb els regidors a l’oposició, que li han retret que les previsions econòmiques no comptessin amb una partida per a la creació d’ocupació. Ardévol ha etzibat que “aquest és un discurs molt fàcil”. El regidor d’Hisenda ha instat en repetides ocasions els representants socialistes a “participar dels pressupostos, però no han volgut”.

El portaveu socialista Enric Grangel ha criticat els pressupostos de l’equip de govern perquè “no contemplen la contenció de la despesa i sí el lloguer d’assessors i les productivitats”. Alhora, ha expressat Grangel, “l’augment de les ordenances no serveix per millorar les condicions socials a Torredembarra”. Per últim, ha ironitzat Grangel, “em jugo un pesol a què l’any vinent, d’eleccions, no pujaran les ordenances”.

Les crítiques per les previsions econòmiques de 2014 també han caigut dels seients d’ABG. El seu portaveu, Lluís Sunyé, ha exposat que “el carrer no vol caritat sinó facilitats: la petita empresa per tirar endavant, i les famílies per poder arribar a final de mes”.

L'alcalde Daniel Masagué

L'alcalde Daniel Masagué

Suport al dret a decidir

El ple també ha aprovat una moció conjunta de CiU, PSC, ERC i GiT en consonància amb l’aprovada pel Parlament de Catalunya, que portarà la consulta a Madrid. Després d’uns moments de suspens, amb una picabaralla entre l’alcalde Daniel Masagué (CiU) i el regidor d’ERC Eduard Rovira, la situació ha tornat al seu curs i les forces a favor del dret a decidir han fet possible el suport a la moció.

Menció a banda mereixen els tres regidors socialistes que, atès el context que viu el partit a nivell nacional i la polèmica entorn als tres diputats díscols que han votat a favor de portar la consulta al Congrés, han volgut quedar al bàndol del dret a decidir. Tal i com ha subratllat el seu regidor, Jordi Solé, “si aquesta Constitució no admet que els catalans puguin ser consultats, no la considerarem la nostra”.

El ple aprova dissoldre el Patronat Municipal de Cultura

Entre les mocions aprovades, l’equip de govern ha pogut tirar endavant la dissolució del Patronat Municipal de Cultura. La votació s’ha resolt amb el mateix esquema que els pressupostos. En aquest punt, l’alcalde ha retret a les formacions de l’oposició que, en oposar-se o abstenir-se, no han secundat l’esmentada dissolució: “Tots vostès portaven la dissolució del Patronat de Cultura als seus programes i quan toca votar-ho els tremolen les cames”, ha lamentat. Precisament, Masagué ha justificat el final del patronat per “motius d’eficiència, organització i una major participació”.

El ple s'ha hagut d'aturar uns minuts per un curtcircuit

El ple s'ha hagut d'aturar uns minuts per un curtcircuit

Torredembarra sancionarà els bancs amb multes de fins a 100.000 euros

Aprofitant el document redactat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, els socialistes han portat a votació, de la mà de CiU, una proposta per sancionar aquells bancs que mantinguin habitatges desocupats. Tal i com ha defensat la socialista Olga González, “es tracta d’evitar que hi hagi més desnonaments i cada cop més habitatges desocupats”. En aquest sentit, la moció aprovada contempla sancions màximes per aquells bancs que no s’acullin a les prerrogatives del document a multes de fins a 100.000 euros.

La moció ha passat el tall amb els vots favorables de tots els partits, a excepció d’ERC, que s’hi ha abstingut perquè, segons ha manfiestat el regidor Eduard Rovira, “no es fa referència al banc dolent”.

Mandela serà present a Torredembarra

La unanimitat no ha arribat fins al final del ple, amb una moció presentada per ABG. En concret, i d’acord amb l’aprovat, Torredembarra posarà el nom de Nelson Mandela a un carrer, plaça o parc, en homenatge a la seva figura i als valors que va transmetre en vida el líder anti-apartheid.

Joan Marc Salvat