.

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el discurs institucional de la Diada del 10 de setembre. Foto

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparat la “nova cruïlla històrica” actual amb la de fa 300 anys quan es va decidir entre “la submissió o la resistència a Felip V”. “Ens cal decidir si davant les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i avancem”, ha manifestat en el discurs institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

El president català ha posat en valor que cada vegada que el poble català ha caigut, s’ha tornar a alçar i a posar en marxa. En aquest context, ha assegurat que ara Catalunya ho fa en un “combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals” sense abandonar mai “les banderes del diàleg, la pau i la paraula”.

D’altra banda, Torra ha refermat el seu compromís per fer efectiva la República. “Ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya”, ha reblat.

Torra ha dedicat l’inici del seu discurs institucional a relatar què va passar al Palau de la Generalitat el juliol de 1713, quan es va produir una votació que “canviaria el curs de la història dels catalans”. Davant la imminent arribada a Barcelona de les tropes borbòniques, es va convocar la Junta de Braços per prendre una decisió. Per 78 vots contra 45, es va optar per “resistir”, segons ha relatat Torra per després afegir que llavors calia decidir entre “la submissió o la resistència a Felip V”.

Una situació que, segons Torra, és comparable amb la “nova cruïlla històrica” actual. “Ens cal decidir si davant de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformen o resistim i avancem”, ha avisat. En aquest sentit, ha convidat els ciutadans a “desemmascarar la mentida quan faci falta” i mantenir sempre “el bon to i el somriure malgrat els insults i les humiliacions”. Aquest any, segons ha explicat Torra, es dedica la Diada de l’Onze de Setembre a la llibertat i ha afegit que “la llibertat no fractura mai” sinó que “allò que fractura és la seva absència”.

Seguint amb el paral·lelisme de fa 300 anys, Torra ha qualificat l’actual situació de “combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals”. “Ens tornem a posar en marxa sense abandonar mai les nostres banderes del diàleg de la pau i de la paraula. No les abandonarem mai. Potser algú ho voldria i mirar de provocar-ho. No ho aconseguirà. La paraula i el vot són les nostres úniques eines. Són els nostres baluards”, ha defensat.

Segons Torra, tots els catalans i catalanes s’han de trobar en la defensa de la democràcia i la llibertat tenint en compte que és l’únic “terreny fèrtil” sobre el qual pot créixer el benestar, la justícia, el progrés, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats.

Per acabar el seu discurs, el president de la Generalitat ha fet referència al seu compromís a fer efectiva la República. I ha assegurat que ho farà “per tots els presos i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula al poble en el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre”.