.

Imatge del taller de gladiadors d’aquest matí a l’amfiteatre de Tarragona. Foto: Tarragona 21.

Tarragona viatja al passat, concretament, a l’època romana i es transforma en la icònica ciutat de Tarraco, la coneguda capital de l’imperi romà a Hispania. Des del 5 fins el 19 de maig els monuments i edificis més emblemàtics s’omplen de ciutadans i turistes que volen conèixer més profundament el patrimoni històric que resideix en l’antiga metròpolis. El temps a més, també juga a favor en aquesta nova edició ja que els visitants poden gaudir d’espectacles a l’aire lliure amb el millor temporal possible. Durant uns dies compartirem els carrers de la ciutat amb els gladiadors més salvatges, els sacerdots esperitiuals i per què no, també la deessa dels gladiadors, coneguda com Nemèsi.

Amb aquesta ja celebren la 21a edició del Tarraco Viva, un festival cultural i internacional dedicat especialment a la divulgació de l’època romana. És una manera de sensibilitzar al públic de la importància de mantenir en peu aquest patrimoni, a més de ser un festival que capta l’atenció de molts turistes, molts d’ells de Zaragoza. D’aquesta forma tarragonins i turistes poden arribar a conèixer els costums i els misteris de la històrica Tarraco.

Xerrada sobre la deessa dels gladiadors, Nemèsi. Foto: Tarragona 21.

Per una banda, el festival Tarraco Viva va començar a organitzar-se l’any 1999, com a suport a la candidatura de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, va ser tot un èxit i per aquesta raó es celebra any rere any. Els espais on es celebren els tallers i espectacles formen part dels monuments arqueològics de Tarragona, per exemple, un espai important és l’amfiteatre. Cal destacar que, el festival no promou les arts escèniques, simplement busca ensenyar com era la Tarraco romana, oferint tot un recull d’activitats per aproximar el públic de totes les edats.

Activitats dirigides pels més petits, tallers de mosaics a les afores de l’amfiteatre. Foto: Tarragona 21.

D’altra banda, aquest esdeveniment també lluita contra els mites, no tots els gladiadors morien en l’arena, és a dir, la part de l’amfiteatre on lluitaven, com a molt només disputaven dos o tres baralles a l’any. I a més, contradient alguns mites creats després de la creació de pel·lícules com Gladiator, els gladiadors de veritat no estaven musculats, és més, econòmicament els propietaris obtenien més beneficis si els seus gladiadors tenien molt greix.  Aquest espectacle bèlic neix com un ritu funerari, una festa dedicada a un difunt important de l’època romana, com per exemple, la mort d’un emperador. Més tard, es va convertir en un espectacle de masses, eren com jugadors i el públic apostava pels seus preferits.

L’amfiteatre, és un monument històric que crida l’atenció turística de tots els visitants que passen per Tarragona, és vist a dia d’avui com el santuari de la mort. Ens l’imaginem antigament amb rius sang, feres i homes lluitant, mentre altres es troben decidint el seu destí i el públic els hi crida tot tipus de bestieses. Fins i tot, la suor dels gladiadors es venia com si fos un elixir, totalment inimaginable a dia d’avui.

Durant el taller de gladiadors ensenyant les diverses tècniques de lluita. Foto: Tarragona 21.

La deessa de la guerra Nemèsi, també forma part del festival d’aquest any, la majoria d’activitats que es celebren a l’amfiteatre la mencionen, fins i tot, trobem dos tallers especialitzats en ella. Era la deessa de la venjança, una divinitat justa i en contra de la supèrbia.

“Els gladiadors que perdien en l’arena era perquè s’ho mereixien” – guia del Taller “Persones i personatges de l’amfiteatre de Tarraco.

Avui dissabte torna l’espectacle més esperat del Tarraco Viva, la lluita de gladiadors a les 17h en l’amfiteatre, pel matí els mateixos gladiadors que trobarem en l’arena ensenyaven a tots els visitants les seves tècniques. Els grups que participen són la companyia Ludus de Tarragona i un altre grup que els acompanya de Zaragoza.

Visitants del taller provant les armes dels gladiadors. Foto: Tarragona 21.

Trobarem durant aquests dies un recull d’activitats d’oci que ens aproximaran a l’època dels nostres avantpassats romans. Gràcies al festival de Tarraco Viva coneixerem la vida quotidiana, les legions, el seu teatre, la lluita de gladiadors, com construien mosaics, la seva cuina, escriptura i enginyeria dels romans. Benvinguts de nou a Tarraco!

Andrea Palma