.

.

TOTS 21


Imatge del cartell de Jánosik. Foto: Cedida

Per segona vegada la Cripta de l’Ermita després de la projecció de l’Heroi del Riu acull una nova sessió de Cinema Mut amb música en directe.

Després de la seva estrena al festival de cinema de Segòvia, arriba a Catalunya l’espectacle Jánošík, un maridatge de cinema mut amb música interpretada en viu i sincronitzada amb la imatge. La setmana passada va ser acollit per La Filmoteca de Catalunya de Barcelona i aquest divendres dia 6 de desembre, a les 19.30 h a la Cripta de l’Ermita, es presentarà també al públic de Cambrils.

Jánošík és la primera pel·lícula de llargmetratge eslovaca, rodada l’any 1921, en què narra la història d’un heroi nacional, el bandoler Jánošík, que va viure al segle XVII i es va convertir en un símbol de lluita contra la injustícia feudal. Les seves aventures, valentia i intel·ligència van inspirar posteriorment diferents revoltes contra el règim totalitari. La pel·lícula va ser produïda per la productora estatunidenca Tatra Film Corporation i va ser rodada en les espectaculars localitats de la part del nord d’Eslovàquia, mostrant la naturalesa en el seu estat salvatge, juntament amb la preciosa arquitectura del seus castells i el vestuari populars.

El músic eslovac Robert Faltus va compondre per encàrrec de l’Ambaixada eslovaca una banda sonora original per a la pel·lícula inspirada en melodies i tonalitats populars del seu país. La música està interpretada pel Trio Mandràgora i la seva peculiaritat és la sincronització cronometrada amb la imatge. Com a colofó, Robert Faltus oferirà abans de la projecció una demostració d’alguns instruments tradicionals eslovacs que proporcionaran el seu color sonor a la imatge. Entre ells, la reina dels instruments populars, la “fujara”, una flauta de tessitura baixa inscrita com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO (2008).

Aquesta projecció forma part de la programació de Concerts a la Cripta, dins de la temporada de tardor i hivern, que està organitzat per la Coral Verge del Camí en conveni amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

FITXA TÈCNICA
Projecció Pel.licula JÁNOŠÍK 1921
Direcció Jaroslav Siakel
Guió Jozef Zák-Marusiak, Gustav Marsall Petrovsky, Jirí Mahen
Fotografia Oldrich Benes, Jaroslav Siakel (B&W)
Repartiment: Theodor Pistek, Karel Schleicherr, Maria Fabryova, Miloslav Schmidt, Olga Augustová, Bronislava Livia, Vladimír Srámek

Música en directe sincronitzada a càrrec de Trio Mandràgora: Joan Sancho, violí; Eduard Boleda, viola; Robert Faltus, violoncel i instruments tradicionals eslovacs