.

Actes en motiu del retorn de Jordi Català

Actes en motiu del retorn de Jordi Català

Torna el cantant català i tarragoní Jordi Català, un dels pioners del rock català (1977-1985).

En Jordi Català, com ja és sabut i reconegut, va ser un dels pioners a Catalunya en fer rock en català i també ho va ser en portar la genuïna música de festa major (boleros, passos dobles; valsos, xtà xtà xtà, etc.) a la nostra llengua.

Jordi Català i el Grup musical Paper de Tornassol es van embalumar amb un alè d’aire fresc a la poesia i al rock i, seguidament, al ball de festa major en català.

Ara, més que mai, en Jordi Català creu necessari tornar a reprendre la lluita per a la defensa de la cultura i la llengua des de tots els àmbits; més enllà d’ideologies polítiques.

Jordi Català vol ressorgir de les cendres com l’au fènix i ho vol fer des de l’Ateneu de Tarragona per tornar a vestir les ciutats i municipis de música ballable traduïda, majoritàriament, a la nostra llengua. Es tracta d’engegar l’intent de normalitzar les cançons de festa major de tota la vida, en català.

Així doncs, prepareu-vos per escoltar pasodobles toreros reconvertits en passos dobles de festa major com ara Amparito Roca; i en lloc de dir “Olé”, direm “Molt bé”; o bé amb expressions com “Ala”, direm “Apa aquí”. Sense ànim de ferir susceptibilitats a ningú, vol que sigui una alternativa catalana per recuperar la tradició cultural del ball de festa major. La globalització i la crisi ha portat a reduir, amb escreix, els pressupostos per a la realització de festes als municipis; ciutats i associacions de veïns; la qual cosa minva la possibilitat de contractació d’orquestres de ball de festa major reduint-se a duets, trios i quartets de música enllaunada i de baixa qualitat.

Avui, es prioritzen els assumptes socials i això està bé però resta el pressupost per a la cultura, especialment, per a la contractació d’aquells lluïts balls de festa major on els vilatans i veïns es trobaven un o dos cops l’any per celebrar el Sant Patró de la vila i enmig de la gresca feien societat, germanor i coneixences pel fet de compartir l’alegria de la festa acompanyada de música d’orquestra i xerinola. Aquesta situació amansa l’activitat i la comunicació entre les persones i fa engruixir l’oferta del futbol diari; els programes brossa social a les televisions i la necessitat de distreure’s en les noves tecnologies com els jocs informàtics i els mòbils. El ball de festa major fa sortir la gent al carrer i compartir l’entusiasme i el goig de les tradicions arrelades, en aquest cas, en forma musical.

Malgrat això en Jordi Català continuarà feinejant de valent; refrescant-vos la memòria del que van fer i vol continuar fent de convertir el temps d’esbargiment en forma de festa major i seguir amb la lluita per a que es normalitzi el ball en qualsevol ritme en versió o no, en llengua catalana.

Jordi Català acompanyat de les orquestres La Fan Fan Show; Havaneres concert Mar i Cel i La Nova Paper de Tornassol, ho aposta tot per a que l’inici de la segona part del projecte que va començar l’any 1977, s’esdevingui un resultat exitós i gratificant per haver aconseguit l’objectiu que es va proposar quan només tenia vint anys.

Amb motiu del seu retorn s’han programat alguns actes que es poden veure alcartell adjunt.