.

Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci; l’alcalde, Oliver Klein, i la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, tallant la cinta inaugural de l’Aula de la Natura. Foto: Tots21

Torna amb renovada força i bones perspectives la Festa dels Indians i el Modernisme del Parc Samà, que tindrà lloc els propers dies 18 i 19 de juny i que enguany compleix la quarta edició, dedicant-la a la figura del tarragoní Miquel Ballester, company de vitges de Cristòfol Colom. En un entorn on els ànecs i els galls d’indi es passegen entre les cames dels visitants, el Parc Samà s’ha reinventat i posat al mapa, havent de superar, gairebé havent arrencat amb la nova empresa que el gestiona amb una pandèmia que ha durat més de dos anys.

El públic vol viure experiències i anar més enllà del sol i la platja, que té a només sis quilòmetres de distància. En aquest context de cercar entorns i experiències gratificants, com visitar Poblet, tastar el vi del Priorat entre vinyes d’unes bodegues de Torres o d’un Alvaro Palacions, o anar a Delta de l’Ebre, se situa el Parc Samà, obra del marquès de Marianao, indià que va fer les amèriques i va traduir la seva fortuna en un espai de 14 hectàrees, amb palauet inclòs, que només coneixíem com a lloc de celebració de casaments i que ara ha explotat de cara a l’exterior mimant les seves espècies de flora i fauna de manera que s’ha convertit en un centre conservacionista.

La jornada indiana i modernista comptarà amb actuacions en viu de música cubana així com visites amenitzades per un grup de vuit actors i actrius. A més, s’inaugurarà el laberint de plantes de blat de moro, que cada primavera creix en aquest jardí històric de Cambrils, i que comptarà amb plafons explicatius sobre la vida d’aquest navegant i comerciant tarragoní dels segles XV i XVI. Avui s’ha inaugurat l’Aula de la Natura, dedicada a tallers entre amb mainada sobre l’exuberant natura, tant el flora com en fauna, del Parc, és a dir, destinada a acollir els escolars que acudeixen regularment al jardí històric.

Façana principal del palauet. Foto: Cedida

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha posat en valor la tasca de recuperació de la naturalesa que es realitza al parc, a més de la intensa col·laboració publicoprivada per revitalitzar un projecte que permet diversificar el portafoli de la ciutat com a destinació de primer ordre a la Mediterrània. “Posar en valor la riquesa botànica, zoològica i històrica del Parc Samà és en la línia del turisme que volem, de la mateixa manera que treballem a les platges per millorar la qualitat de l’aigua i recuperació dels boscos de Posidònia”.

La regidora de Turisme de Cambrils, Yolanda Burgos, ha subratllat que un producte turístic com el Parc Samà posiciona Cambrils cap al visitant cultural i patrimonial, i internacionalitza la destinació gràcies a la Xarxa Europea de Jardins Històrics: “La fantàstica recuperació que s’està fent ens dóna qualitat i ens serveix per posicionar-nos com a producte turístic, s’alinea amb el model de turisme sostenible que impulsa el Patronat municipal, amb un gran pes del públic familiar i amb un component educatiu evident”.

Francisco Javier Castillo, CEO de DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, ha agraït la perfecta sintonia amb l’Ajuntament, “que agraïm molt les empreses turístiques acabades de sortir de la pandèmia i que busquem recuperar la nostra quota de mercat”, i ha fet pública la seva aspiració de tornar a les xifres del 2019: “Vam passar de 12.000 visitants el 2012 a 135.000; al nostre escenari més optimista, després dels 72.000 turistes del 2021, esperem tornar aquest any a aquests mateixos nivells”.

Miquel Ballester, un personatge de llegenda

Aquest il·lustre tarragoní va ser un dels pioners en la producció de canya de sucre al Carib. Segons documenta fra Bartomeu de les Cases, va néixer a Tarragona mentre el seu pare residia temporalment en aquesta ciutat, estant al servei del rei Joan II. El protagonista de la IV Festa dels Indians del Parc Samà va exportar el cultiu de la canya de sucre des de Mallorca, l’illa originària de la família. Va ser un gran amic de Cristòfor Colom, a qui acompanyo en el seu segon viatge a Amèrica, i es va convertir en el seu missatger de confiança davant dels Reis Catòlics. Va ser nomenat alcaide de la fortalesa de Concepció de la Vega Real, al nord-oest d’Isabela la Nova (actual Santo Domingo), i va haver de liderar la seva defensa enfront de l’exèrcit rebel de Francisco Roldán. El parc ja disposa de plantacions de canya de sucre, un atractiu destinat a jugar un paper important a mig termini i que pot esdevenir un laberint.

Els jardins i el llac del Parc Samà. Foto: Cedida

Ambient indià

Amb l’objectiu de fomentar que l’ambient de l’època impregni tots els aspectes de la jornada, el Parc Samà anima els visitants a gaudir d’aquesta festa vestits amb roba que rememori l’estètica dels antics indians. De fet, el parc oferirà un descompte del 50% a l’entrada a les persones que hi acudeixin vestits de blanc. Durant els dos dies, el jardí obrirà les portes des de les 10:00 del matí fins a les 20:00 del vespre. La celebració de la Festa dels Indians i del Modernisme compta amb el suport del grup San Miguel i de vermut Yzaguirre.

Protegit com Bé d’Interès Cultural (BIC) en la categoria de Jardí Històric, Parc Samà pertany a l’Itinerari Europeu de Jardins Històrics. També forma part de l’Aliança per al Canvi Climàtic de Jardins Botànics i de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides, d’aquesta manera es compromet a integrar els seus principis en el pla d’actuació del parc i involucrar-se en projectes cooperatius que contribuiran a la consecució dels ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El parc oferirà un descompte del 50% a l’entrada a les persones que hi acudeixin vestits de blanc. Foto: Cedida

El conjunt arquitectònic inclou un palauet, un llac amb ponts penjants i jardins concebuts en ple romanticisme, una manera veure el món on els sentiments prevalen per sobre de la raó. Els jardins romàntics es dissenyaven amb la premissa de trencar amb la rigidesa i estructuració del jardí francès i tornar a la naturalesa, mostrant un afany moltes vegades desmesurat pel salvatge i l’exòtic.

Més informació en aquest enllaç.

Jaume Garcia