.

En primer terme, Toni Orensanz, durant la presenta del llibre a la Biblioteca Municipal de Cornudella

En primer terme, Toni Orensanz, durant la presenta del llibre a la Biblioteca Municipal de Cornudella

El periodista i escriptor falsetà Toni Orensanz va encetar la tarda de dissabte a Cornudella de Montsant (Priorat) el ‘tour’ de presentacions del seu darrer llibre d’investigació, ‘El nazi de Siurana’, despertant molta expectació perquè molta gent de Cornudella i de Siurana van conèixer i tractar el nazi. El relat que deia que a Siurana s’amagava un nazi, el belga Jan Buyse, queda al descobert i perd el mite llegendari per convertir-se en realitat documentada arrel de la investigació duta a terme per Orensanz.

Però a Cornudella el debat és un altre: “El llibre vol ser una reflexió sobre el passat que no acaba de passar. En quin moment hem de passar pàgina del passat, o al contrari, hi ha passats que no poden passar mai?”, es preguntava l’autor. És lícit que hi hagi gent a Cornudella que tingui bon record d’una persona amb un passat tacat de sang i a més vinculat directament al nazisme? Toni Orensanz entén que aquesta gent tingui un bon record del nazi justament perquè era una persona que mostrava bones virtuts i era generós a l’hora de pagar serveis. “És una conducta natural humana”, no recriminable.

Els nazis “no van estar tan perseguits com ens pensem”, rebatia el periodista en obrir-se el debat sobre els judicis de després de la Segona Guerra Mundial. “L’horror nazi era quotidià, era impossible no trobar-te amb un camp de treball o amb prostíbuls forçats. Entre França i la URSS hi hagué 40.000 centres de detenció”.
La complicitat dels alemanys i de molts altres ciutadans europeus amb el nazisme, “el mirar cap un altre lloc” davant de crims i deportacions, la delació, tot això interpel·la moralment l’home corrent. “No parlo de les elits criminals, sinó dels ciutadans normals”.

Un dubte terrible: “Com és possible que hi hagi gent convençuda que el món serà millor el dia que s’extermini altre tipus de gent?”

Orensanz, que com tot prioratí coneixia la llegenda del nazi de Siurana, assegurava que justament l’etorn mític, romàntic, llegendari de Siurana ha fet que trimofés aquesta llegenda, perquè d’històries de nazis amagats a les comarques de Tarragona, fins i tot al Priorat “n’hi ha moltes, però la que ha funcionat ha estat la de Siurana”