TOTS 21

El pa del forn La Baguet, del Morell, entre els set millors de Catalunya

Els set vencedors, en una foto de família. Martí Fortuny és el primer per l’esquerra agenollat. Foto: Cedida

El pa que elabora artesanalment el forn La Baguet, del Morell, ha estat finalista i premiat entre els set millors de Catalunya en un acte celebrat a Barcelona, on s’ha fet el lliurament de la Llesca d’Or als set millors establiments del país. El guardó ha estat organitzat per Panàtics.

El forner, Martí Fortuny, ha competit amb el seu pa amb més de cent pans de tot Catalunya i prèviament va haver de superar una fase prèvia provincial.

El forn va néixer en 1995 i és comandat per Fortuny i per Gemma Benaiges -que al seu torn, és alcaldessa de la veïna Vilallonga del Camp-, que són els seus fundadors. Vénen d’una família de llarga tradició en el món del pa.

El forn del Morell va haver de superar una fase prèvia que es va desenvolupar a l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Cambrils, on es va fer una cata a cegues valorant la textura, el gust i la presentació. La Baguet superà els 70 punts i així va poder accedir a la final, celebrada aquest dijous a Barcelona. De les comarques de Tarragona hi han arribat quatre.

Gemma Benaiges ha afirmat a Tots21 que ‘el guardó ha estat un reconeixement com a excel.lència artesanal 2021 i ara entrarem a formar part d’una ruta per tot Espanya, la ruta anomenada ‘El buen pan’. També faran una cata i valoraran, de manera anònima, el tracte que es fa a la botiga i l’exposició del pa. És un orgull haver assolit el guardó’, ha manifestat. Els set finalistes han rebut cent quilos de farina i el guanyador, 300 quilos.

J. Garcia

 

L’Ajuntament de Vilallonga rep set denúncies de l’oposició

L’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges, durant la reunió informativa. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp, governat per un tripartit amb ERC -que ostenta l’Alcaldia- socialistes i independents, ha rebut 18 denúncies des de l’any 2016, que han suposat fins ara unes despeses en tràmits judicials que sumen 100.000 euros per al consistori. De les 18 denúncies, set d’elles han estat presentades per l’oposició de CiU/Junts x Vilallonga, que va governar el municipi fins l’any 2015. Les denúncies fetes per l’oposició sumen unes despeses per al consistori fins ara de 16.581 euros.

L’equip de govern va protagonitzar dissabte passat una reunió veïnal a la pista poliesportiva on va passar comptes de les denúncies rebudes, atenent ‘un compromís de transparència de les tres forces de l’equip de govern, que vam anunciar que convocaríem reunions informatives sobre pressupostos i sobre les denúncies rebudes’, segons anuncià l’alcaldessa, Gemma Benaiges. Durant la reunió es van exposar les 18 denúncies que s’han presentat des de 2016 i el seu estat de tramitació o conclusió. La reunió va fer evident el malestar de l’equip de govern per les denúncies que rep: ‘Vaig arribar a l’Alcaldia en 2015 i l’any següent ja tenia denúncies presentades’, va afirmar Benaiges.

Les altres 11 denúncies van ser presentades per veïns de Vilallonga, de Barcelona i per empreses constructores locals. Les denúncies fan referència a pressumptes actes de vulneració de drets, tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació, contra tramitacions com la modificació d’ordenances fiscals o el compte general, o per la concessió de llicències d’obres.

Endarreriments en la gestió municipal

Deu dels procediments estan tancats amb sentència ferma i han costat 22.300 euros a l’Ajuntament -16.581 euros fruit de demandes de l’oposició i 6.000, de veïns-, mentre vuit estan oberts, i un d’ells es troba pendent de sentència. Un cas va ser perdut per l’Ajuntament i els altres nou, van ser desestimats o sobresseït, en alguns casos perquè el demandant no va seguir amb el cas en no presentar la documentació requerida pel jutge.

Cinc dels casos oberts demanen compensacions a l’Ajuntament: quatre d’ells reclamen unes compensacions econòmiques que sumen 366.000 euros. ‘El més lamentable i trist de tot és que tret d’aquests cinc que poden aconseguir alguna indemnització, els altres procediments no porten cap benefici per a ningú, ni per als demandants ni per als demandats, només despeses’. Benaiges destacà també que a això ‘cal afegir el temps perdut pel secretari i interventor municipals. Això ha provocat molt d’endarreriment en les tramitacions de l’Ajuntament’.

Entre els casos oberts es troba una demanda contra l’exalcalde, Ignasi Valera -ERC-, i l’exregidor Xavier Julià per tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació administrativa, usurpació de funcions públiques i intrusisme al respecte d’unes obres en un habitatge del passatge Font de l’Astor.

Relacionat amb l’anterior cas, l’oposició presentà una altra denúncia per malversació de cabals públics per la defensa dels demandats, ja judicialment tancada, dirigida contra l’aleshores alcalde socialista Carmel Gil, el seu soci de govern Ignasi Valera, l’exregidor Xavier Julià i l’exsecretària de l’Ajuntament. L’alcalde d’aleshores, Carmel Gil, havia ordenat  la provisió de fons per a la defensa dels regidors, de manera que si resultaven culpables, haurien de retornar-los i si resultaven innocents, l’assegurança se’n feia càrrec, segons indicà l’alcaldessa. El jutjat va sobresseir la demanda, que ja és ferma. ‘Es va suspendre el procés per falta de causes que justifiquessin l’acció de justícia’, va subratllar l’alcaldessa. El ple municipal del 30 de març acordà una nova bestreta per aquesta defensa.

La denúncia més cuantiosa

La denúncia que suma més petició econòmica és la que va presentar un constructor de Vilallonga, que demana a l’Ajuntament el pagament de 169.000 euros, més 26.000 d’interessos pels treballs al Centre de Dia. L’alcaldessa afirmà en la seva intervenció que l’equip de govern no va fer el pagament perquè ‘no vam trobar cap factura. El jutge ha demanat peritar l’obra’. El segon cas més voluminós quant a petició de pagament és el d’un constructor de Vilallonga, que reclama 115.000 euros per unes obres a la zona esportiva, que l’alcaldessa defensa que no la va realitzar.

Entre el gruix de denúncies, també hi ha les relacionades amb el tancament i realització d’obres al restaurant L’Encanteri, que dirigí el conegut empresari de Reus Jaume Dalmau -exdirector de Fira de Reus-. Són dues denúncies que sumen prop de 49.000 euros. Una es presentà per soroll elevat. El consistori ordenà el cessament de l’activitat ja que la denúncia presentada destapà que l’empresa ‘tenia tràmits caducats i a més no acomplí els terminis per presentar la documentació requerida’, senyalà l’alcaldessa. L’empresa presentà un recurs, que es debatrà el setembre en una vista judicial. La segona denúncia és contra unes obres fetes al restaurant i també resta oberta als tribunals.

Un darrer tema candent és el de la coberta de la pista poliesportiva, d’una alçada ‘que no és la correcta per un metre i mig’, segons reconegué l’alcaldessa, i que té un pla especial ver rectificar-la. L’oposició presentà en 2019 una demanda de nul.litat de l’acord municipal pel qual s’aprovava el projecte de la coberta i demanà el seu enderrocament. El cas es troba judicialment arxivat. L’alcaldessa defensà que quan ERC era a l’oposició ‘no va portar als jutjats un cas que era semblant sobre un equipament municipal’. Benaiges anuncià que la Festa Major se celebrarà ‘amb la coberta acabada’.

Jaume Garcia

 

Vilallonga recupera la tradicional Festa de la Gent Gran

L’alcaldesa de Vilallonga, Gemma Benaiges -la primera per l’esquerra-, i la regidora Pili Riera -a la dreta-, amb l’àvia centenària, María Rodríguez. Foto: Tots21

L’home més gran que vingué a la festa, Lluís Voltes. Foto: Tots21

Cinc parelles que celebren els 50 anys de noces d’or també van ser homenatjades. Foto: Tots21

Vilallonga del Camp ha pogut recuperar aquest cap de setmana la tradicional Festa de la Gent Gran, que duia 26 anys celebrant-se i que en 2020 va quedar ajornada en coincidir amb ple confinament domiciliari de la població. Dissabte passat, 125 persones de 65 o més anys eren reconegudes per l’Ajuntament en un acte lúdic que recuperava la festa adaptada als rigors sanitaris i que tenia lloc a la pista poliesportiva, mantenint les distàncies de seguretat, amb cadires força allunyades i la presència només dels homenatjats.

Durant l’acte va ser homenatjada la dona més gran del poble, la centenària Maria Rodríguez -al setembre farà els 100 anys d’edat-, i l’home més gran present a la gala, Lluís Voltes. També foren motiu de reconeixement les cinc parelles que en 2020 o 2021  porten 50 anys o més casats o convivint conjuntament. I un altre motiu de record fou el guardó destinat a les 10 persones que en 2020 o en 2021 feien els 65 anys.

Un moment de l’acte celebrat dissabte. Foto: Tots21

Imatge de la gent gran que assistí a la festa. Foto: Tots21

En el seu parlament, l’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges, es congratulava que per fi es pugués fer l’acte, al temps que recordava que la gent gran ‘són les persones més importants de les nostres cases i també per a l’Ajuntament. M’agradaria fer-vos petons i abraçades a tots vosaltres, però no pot ser’, afirmava.

D’altra banda, la regidora de la Gent Gran, Pili Riera, subratllava en la seva intervenció que el consistori voldria que l’acte ‘fos l’inici de la normalitat que tots desitgem’. El sentir de la vila era el de recuperar el dinar-ball tradicional d’aquesta festa. El dinar no es va poder fer aquest dissabte, però sí el ball, i la protagonista va ser l’orquestra Nova Blanes.

La resta d’assistents van rebre un obsequi i una rosa en acabar la festa. Abans d’aquesta, havia tingut lloc a l’església la elebració de l’Eucaristia en memòria dels difunts.

Redacció

 

 

Vilallonga celebrarà la Festa de la Gent Gran adaptada a la pandèmia

Imatge de l’església de Vilallonga, on s’hi farà missa en sufragi dels difunts. Foto: Wikipèdia

El dia 24 d’abril tindrà lloc la 27a edició de la Festa de la Gent Gran de Vilallonga del Camp. Enguany, per la situació que es viu a causa de la pandèmia, l’Ajuntament ha canviat el format. Queda anul.lat el dinar de restaurat, però es faran altres activitats.

Adreçada a majors de 65 anys (o que la parella sigui major de 65 anys) i empadronats a Vilallonga del Camp, les inscripcions es poden fer dilluns 19 d’abril (de 10h a 13h) i dimarts 20 d’abril (de 10h a 13h i de 17h a 19h), a les Oficines Municipals.

Els actes començaran a les 17:30 hores amb la celebració de l’Eucaristia en memòria dels difunts. Una hora més tard, i al poliesportiu -amb entrada pel carrer del Gebellí-, ja que és a l’aire lliure, es farà l’acte de benvinguda i reconeixement especial a les persones que al 2020 o 2021 han fet o faran els 65 anys, i homenatge a les noces d’or, adreçat a aquelles parelles que en 2020 o 2021 facin 50 anys de casats o de convivència que es pugui acreditar. Finalment, a les 19 hores tindrà lloc el concert de gala amb l’Orquestra Nova Blanes.

Redacció

 

Vilallonga reb una subvenció de 500.000 euros de la Diputació

Per acord de la Junta de Govern de la Diputació de Tarragona del dia 27 d’octubre de 2020, s’ha aprovat la concessió de la subvenció corresponent a l’anualitat 2020, del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2020-2023, per la que s’ha concedit 510.144,38€ a l’Ajuntament de Vilallonga en concepte de sanejament romanen tresoreria ajustat negatiu.

Vilallonga homenatja solemne els vilatans deportats als camps de concentració nazi

El dia 27 de gener es va designar com el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat i s’instava, de manera urgent, a tots els Estats membres a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d’actes de genocidi.

En l’últim Ple Municipal del 2020 celebrat a Vilallonga, es va aprovar una moció per realitzar un reconeixement i homenatge solemne als vilallonguins deportats als camps de concentració nazi.

 

L’Ajuntament de Vilallonga aprova el pressupost municipal més social dels últims anys

Façana de l’ajuntament, en una imatge d’arxiu.

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha aprovat un pressupost municipal per al 2021 que és el més social des de fa molts anys, ja que destinarà gairebé 60.000 euros en partides destinades a pal·liar la difícil situació econòmica generada per la Covid-19 a través d’ajudes a les famílies, les empreses, els autònoms i Càritas. El pressupost d’ingressos s’eleva fins a 2.309.760,75 euros, mentre les despeses queden en 2.304.240,80 euros, de les quals 227.647,63 euros són inversions reals. El pressupost s’ha aprovat amb el vot a favor dels vuit regidors que integren el govern -ERC-AM, VPM-PM TOT(S)- i el vot en contra dels tres regidors de JuntsxVilallonga.

El regidor d’Hisenda, Toni Moncusí, defineix aquests pressupostos com a “basats en una política d’austeritat, control de la despesa i cerca d’eficiència.” Moncusí també assenyala que els números municipals per al 2021 “reflecteixen el compromís amb l’estabilitat pressupostària i amb la sostenibilitat financera i el límit de despesa no financera” i avisa: “Haurem de ser molt disciplinats, ja que els pressupostos es caracteritzen per una congelació dels impostos, taxes i preus públics, reducció de l’endeutament, consolidació i reforç de plantilla, increment de les ajudes i austeritat en la despesa.” El regidor d’Hisenda preveu «uns ingressos més baixos i un increment d’impagats a causa de la situació econòmica complicada de moltes famílies».

Pel que fa a les inversions, que arriben a 227.647,63 euros, destaquen els 81.097,63 euros destinats a la segona fase del cobriment de la pista esportiva, dels quals 77.042,75 procedeixen del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2017-2020, i 21.550 euros per al tancament d’aquesta pista, corresponents gairebé 20.000 del PAM 2019. A la reforma del Centre Recreatiu s’hi destinen 60.000 euros, tots procedents d’una subvenció finalista de la Diputació de Tarragona i a la façana del Museu Pere Virgili, 26.000 euros més, dels quals 7.800 són recursos propis. S’invertiran 16.000 euros de recursos propis en un pàrquing dissuasiu.

Els pressupostos de Vilallonga del Camp per al 2021 requereixen un Pla de Sanejament que està elaborant la Diputació de Tarragona, tot i que els 510.000 euros procedents del PAM s’invertiran en eixugar els 530.000 euros de romanent de tresoreria negatiu i és que un dels grans objectius del govern aquest mandat és deixar els comptes de l’Ajuntament sanejats. Aquest any es preveu una reducció del deute de 148,774,59 euros. El període mitjà de pagament a proveïdors s’ha situat per sota dels 30 dies.

Contenciosos administratius pendents

En aquest pressupost municipal hi ha 25.000 euros reservats per al pagament de serveis d’advocats i procuradors a causa dels vuit contenciosos administratius presentats contra l’Ajuntament de Vilallonga del Camp que continuen en procés. Entre els anys 2019 i 2020, el consistori vilallonguí ha hagut de gastar gairebé 55.000 euros en aquest concepte. El govern té previst portar a terme una assemblea oberta a la ciutadania quan es relaxin les restriccions a causa de la Covid-19 per explicar la situació econòmica i els 15 contenciosos administratius interposats, basats en defectes de forma en algunes obres i altres actuacions municipals.

A través dels 8 contenciosos que continuen oberts, actualment es reclamen més de 300.000 euros i un solar de més de 1.000 m2 -tots fan referència a obres i pactes realitzats entre els anys 2010 i 2015- i una decisió dels jutges en contra dels interessos de l’Ajuntament poden provocar un problema econòmic molt important i condicionar l’economia del municipi els propers anys.

Redacció

 

Vilallonga enllesteix les desitjades obres d’ampliació de l’escola Pere Virgili

Un moment de la visita del conseller. Foto: Tots21

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha visitat avui les obres ja acabades de l’ampliació d’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp, en la seva quarta i darrera fase. Acaba així el compromís dels darrers anys de la Generalitat de posar al dia un centre educatiu que havia quedat petit davant el notable creixement demografic viscut la darrera dècada per Vilallonga, que suma 2.400 habitants.

Bargalló s’ha desplaçat a Vilallonga del Camp i ha visitat l’escola Pere Virgili, conjuntament amb l’alcaldessa, Gemma Benaiges, i s’ha trobat amb l’equip directriu, a més del director territorial del Govern, Òscar Peris, i el delegat d’Educació, Jean Marc Segarra..

Aquest any s’han acabat les obres que s’han dut a terme al centre, que actualment té 323 alumnes matriculats, per adequar i ampliar l’edifici en diferents fases des del 2014. En aquest sentit, el conseller ha manifestat davant dels mitjans de comunicació que la població «ha crescut al llarg dels anys i s’ha anat ampliant, i calia una actuació definitiva per tancar les ampliacions i acabar amb una escola moderna que dóna resposta a aquests 300 alumnes que té Vilallonga».

La directora del centre educatiu, a l’esquerra de la imatge, junt a l’alcaldessa de Vilallonga. Foto: Tots21

El titular d’Educació ha explicat que «s’ha fet una inversió d’1,8MEUR en els darrers anys, s’ha aconseguit reduir el número de fases, que era inicialment de cinc i n’hem acabat fent tres, i l’escola ara ja està acabada pel que fa al menjadors i la cuina que necessitava, també pel que fa a més aulari i al pati». «És una bona notícia que, malgrat la pandèmia, les obres s’hagin acabat i estiguin a disposició del centre per dur a terme la vida quotidiana de les escoles, que enguany no ho és per les mesures sanitàries però que intentem que sigui el més normal possible pel que fa a la resta», ha afegit Bargalló.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, i la directora del centre, Neus Cogul, per la seva banda, han destacat que els treballs han consistit en l’adequació interior menjador i cuina, l’ampliació de quatre aules i zona de banys a la planta primera, la instal.lació d’ascensor per complir amb decret d’accessibilitat i eliminar barreres arquitectòniques, ‘que és una gran avantatge per l’escola’, ha destacat l’alcaldessa, i s’ha creat un element de pèrgola d’accés per unificar els dos volums que configuren l’escola i a la vegada dotar d’una identitat propia l’accés principal de l’edifici.

Una cabana d’indis, a la nova zona del pati infantil. Foto: Tots21

L’Ajuntament ha avançat els diners

Benaiges ha recalcat que la darrera fase de les obres, que ha tingut un cost de 750.000 euros, ‘ha estat finançada primer per l’Ajuntament, que ha avançat els diners sense haver de demanar ni pòlisses de crèdit ni préstecs, i després ha estat la Generalitat qui els ha retornat. Ens sentim molt orgullosos que com a poble ho hàgim pogut finançar’. Benaiges ha agraït la participació de l’escola en el projecte, ‘que s’ha fet des de l’Ajuntament amb la col.laboració de la direcció de l’escola, un projecte fet amb el gust i les necessitats de la direcció’.

El consistori no esperava que les fases quarta i cinquena es fusionessin en una sola, fet que anuncià Bargalló en una visita feta en 2018, i que suposava escurçar terminis, ‘una molt bona notícia que no esperàvem’.

La directora del centre ha agraït en nom de la comunitat educativa que es posi fi a unes necessitats demanades, que ‘ens permeten tenir els espais adients i poder gauduir-los. Ara ja tenim l’escola pràcticament finalitzada’.

Reunió amb el conseller al renovat pati de l’escola de Vilallonga. Foto: Tots21

Destacable és la reforma novedosa del pati d’infantil, proposta que va guanyar els pressupostos participatius organitzats per l’Ajuntament. El pati segueix un model ecològic mediterrani integrat que juga amb materials naturals i suaus com la sorra, la fusta i la vegetació autòctona, amb pèrgoles, un senderí, jocs de fusta, un turonet, mobiliari també de fusta per rentar plats o una cabana simulant la dels indis de l’Oest americà.

La imatge de la jornada ha estat, sens dubte, que en aquest pati ecològic s’ha celebrat a l’aire lliure la reunió entre el conseller i l’equip directiu del centre. La pandèmia obliga les escoles a celebrar reunions a l’aire lliure, també a l’hivern.

Jaume Garcia

 

Rescatat un gos que havia caigut en un pou a Vilallonga

Un moment del rescat. Foto: Bombers

Recuperació del gos amb una xarxa. Foto: Bombers

Un gos s’ha escolat per un pou a Vilallonga del Camp, però els Bombers l’han pogut rescatar sa i estalvi aqeust matí de diumenge.

L’avís s’ha rebut a les 12.01 hores. Per sort, els agents li han pogut passar una xarxa per sota i recuperar-lo, una mica macat, però feliç de retrobar-se amb l’amo.

Per evitar més accidents, els Bombers han tapat el forat. Hi han treballat tres dotacions dels Bombers.

Redacció

El Consell Comarcal del Tarragonès impulsa les Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere

Seu del Consell Comarcal.

El Projecte de Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere es tracta d’una activitat de sensibilització per a dones sobre la seguretat des de una perspectiva comunitària i feminista. Amb aquesta iniciativa es dona importància de l’entorn físic sobre les nostres percepcions. A més, les Marxes Exploratòries són una eina per a descriure i analitzar col·lectivament l’espai urbà. Consisteixen a recórrer un entorn concret amb un grup reduït de dones per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Les persones participants valoren el coneixement relacionat amb els llocs on quotidianament viuen i es mouen, alhora que valoren la seva participació activa en el disseny i la transformació urbana. Aquestes marxes organitzades tenen una perspectiva feminista, on les assistents parlaran sobre els elements que afavoreixen a la vida quotidiana, els principals elements de relació amb el territori existent, i les percepcions d’inseguretat així com quins elements influeixen en aquestes percepcions. Durant el recorregut es realitzaran fotografies d’aquells espais i elements que es van trobant a l’entorn urbà i que influeixen en la percepció d’(in)seguretat. El recorregut pot tenir una durada aproximada de 2 hores.

Aquest projecte és una acció impulsada des del Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès i, més concretament, des del seu Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). Els informes que s’obtinguin d’aquestes marxes són un material útil per a les àrees d’urbanisme, seguretat i mobilitat del municipi ja que identifiquen situacions favorables o desfavorables en espais concrets i criteris per tal de millorar-los.

Aquestes marxes exploratòries s’impulsaran inicialment en cinc municipis del Tarragonès.

  • Vilallonga del Camp: 11/12/2020, de 18 a 20h
  • La Secuita: 12/12/2020, d’11 a 13h
  • Altafulla: 14/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • El Morell: 17/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • Creixell: 18/12/2020, de 17:30 a 19:30h

Les marxes exploratòries estaran dinamitzades pel Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses amb més de 15 anys d’experiència local, estatal i internacional.

Redacció

 

El Consell dinamitza la lectura a les biblioteques de la comarca amb el cicle de contes ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’

Imatge d’arxiu de l’Agus Farré deixant bocabadats als nens de Vilallonga. Foto: Consell Comarcal

Aquest dissabte 17 d’octubre, a les 11:30 hores, a la plaça de davant de la Biblioteca Municipal de Constantí, comença el cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries a través dels contes als nens i a les nenes de la comarca. Amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Constantí, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Montornès, Creixell, Vilallonga del Camp, Altafulla i Roda de Berà.

Aquest cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’ es dedica a posar en valor el respecte a la natura, als animals, les plantes, l’aigua… en definitiva a estimar la Terra.

El cicle el duran a terme dos contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries. La Muntsa Plana i l’Agus Farré tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques i l’ensenyament. Per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Tots dos, des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Muntsa amb ‘Quan la Mare Lluna va dir Prou!’ i l’Agus amb ‘Ogoshi -te-oh-me’.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19. Consulteu en cada municipi com tramitar les inscripcions prèvies.

Redacció

 

Arranca la Fira i Festa del Roser de Vilallonga

Imatge de l’espectacle de teatre familiar. Foto: Tarragona21

Una de les fotografies que s’exposen a la plaça de l’Església. Foto: Tarragona21

Amb èxit de públic en la proposta de teatre familiar arrencava dissabte la Fira i Festa del Roser de Vilallonga del Camp, que enguany queda limitada per les exigèncis de la pandèmia.

Així, la tradicional Fira d’entitats i comerç, que reuneix els col.lectius de la vila, s’ha hagut de suspendre per evitar els contagis. En el seu lloc es va inaugurar una exposició de fotografies que fa un recorregut per la història de la Fira i de la Festa. La mostra, organitzada per dos veïns de Vilallonga, s’ofereix a la plaça de l’Església.

La gran demanda d’entrades prèvies va fer que l’espectacle de Teatre Arrossegat de Catalunya, de la companyia Nu Teatre, s’hagués de traslladar de lloc i en comptes de fer-se a la mateixa plaça de l’Església, per millor control, es va desplaçar al pavelló. El número de reserves havia arribat fins a les 150 persones.

En la jornada d’aquest diumenge destaca poderosament un dels trets característics de la festa, el Fot-li gasto, el tradicional concert dels joves. Aquest cop es farà en format vermut a les 12 del matí al mateix pavelló. Una doble sessió de cinema a la tarda completarà el menú d’avui.

Consulteu la programació de la Fira i Festa del Roser en aquest enllaç.  

 

Arriben la Fira i Festa del Roser de Vilallonga amb prevencions per la pandèmia

Vilallonga del Camp enceta aquest primer cap de setmana d’octubre les populars Festes del Roser, amb novetats pel que fa a la Fira d’entitats i a la programació en general degut a la pandèmia.

Així, tindrà lloc una exposició d’imatges de la Fira, dissabte a la tarda a la plaça de l’Església, mentre que el Fot-li Gasto serà en versió vermut al Poliesportiu, amb les actuacions de KIM KUIPERS i REIG BORD DP. Teatre, cinema, una cursa i el Rosari i Missa per difunts completaran els actes, que finalitzaran el 12 d’octubre..

El programa és el següent:

Dissabte, 3 d’octubre

HORA: De 18.00 h a 21.00 h
LLOC: Plaça de l’Església
IMATGES DE LA FIRA

HORA: 18.00h
LLOC: Plaça de l’Església
TEATRE FAMILIAR
Teatre Arrossegat de Catalunya, de la companyia Nu Teatre (Reserva prèvia)

Diumenge, 4 d’octubre

HORA: De 12.00 h a 15.00 h
LLOC: Poliesportiu
FOT-LI GASTO VERSIÓ VERMUT
KIM KUIPERS
REIG BORD DP (Joan Reig) (Reserva prèvia)
Organitza: Associació de Joves
Col·labora: Ajuntament Vilallonga

HORA: A les17.00 h i a les 19.15 h
LLOC: Sala Cinema Centre Recreatiu
SESSIÓ DE CINE
«Superagente Makey»

7 d’octubre

HORA:19.00h
LLOC: Església de Sant Martí Bisbe
ROSARI I MISSA PELS DIFUNTS
Organitza: Associació Amics del Roser

HORA: 20.00h
LLOC: Plaça de l’Església
ROCK FOLCK
Kaulets d’en Carrasclet (Reserva prèvia)

9 d’octubre

HORA:19.00h
LLOC: Plaça de l’Església
PRESENTACIÓ LLIBRE
«Del procés a la revolta”. Crònica en primera persona dels dies que els carrers van dir prou. A càrrec de l’autor Albert Mercadé (Reserva prèvia)

Diumenge, 11 d’octubre

HORA: 09.00h
LLOC: Parc de les Parades
CURSA 4 PASSES
En benefici de l’Hospital Joan XXIII. Inscripcions: www.tretzesports.org
Organitza: Associació Einar

HORA: 18.00h
LLOC: Sala Cinema Centre Recreatiu
SESSIÓ DE CINE
«Padre no hay más que uno (2)»

Dilluns, 12 d’octubre

HORA: 18.00h
LLOC: Sala Cinema Centre Recreatiu
SESSIÓ DE CINE
«Padre no hay más que uno (2)»

 

Front comú del Catllar, La Secuita, Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga per reclamar al consell que posi fi a la «nefasta» gestió de la brossa

Imatge de la reunió dels alcaldes extreta del Facebook de l’Ajuntament de La Secuita.

Els alcaldes de El Catllar, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga del Camp es van reunir dimarts passat per exigir al Consell Comarcal del Tarragonès que prengui les mesures necessàries per posar fi a «la nefasta gestió» de la recollida de la brossa als municipis per part de l’empresa adjudicataria del servei, FCC. Aquesta és la valoració que en fa l’ajuntament de La Secuita en una nota de premsa penjada al seu compte de Facebook. 

Al comunicat es pot llegir que «després de nombroses queixes per part dels ajuntaments des de fa un any i donada la pasibitat del Consell Comarcal en solucionar-les han amenaçat en portar el contracte als tribunals. Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i President del Consell Comarcal del Tarragonès, s’ha compromès a convocar una reunió extraordinaria dels 19 municipis consorciats amb l’empresa FCC i cercar les solucions definitives pel correcte funcionament del servei abans de finalitzar el mes de juliol».

Redacció

 

Vilallonga s’aboca amb el Dia de l’alliberament LGTBI

Pancarta instal.lada a la façana de l’Ajuntament. Foto: Cedida

Vilallonga del Camp ha programat un seguit d’activitats, que ja han donat inici, al voltant del 28 de juny. S’ha fet des de l’estrenada en aquest mandat nova regidoria d’Igualtat i des de l’Associació de Joves de Vilallonga del Camp.

La primera acció va ser pintar una franja del pas de vianants de la Rambla Verge del Roser amb els colors de l’Arc de Sant Martí. La segona tindrà lloc el diumenge 28 de juny, al Parc de les Parades, a les 12 del migdia, on l’associació de Joves de Vilallonga del Camp organitza un vermut reivindicatiu i es podrà pintar un banc del parc.

Altrament, durant el cap de setmana, el balcó de l’Ajuntament lluirà la pancarta en commemoració de Dia Internacional de l’Orgull LGBTI amb el lema: “la igualtat és un orgull”.

La primera acció va ser pintar una franja del pas de vianants de la Rambla Verge del Roser amb els colors de l’Arc de Sant Martí. Foto: Cedida

Cada 28 de juny es commemoren els aldarulls succeïts a Stonewall, Nova York (EUA), l’any 1969 que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual. Aquell dia la població LGBTI va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se i demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits.

Des d’aleshores, s’han fet molts passos endavant i Catalunya ha liderat aquest avenç reconeixent els seus drets amb l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre i la posada en marxa de la primera Xarxa pública de serveis d’atenció integral LGBTI, entre altres accions.

Per la seva banda, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i l’ODS 10 recorden la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte.

Redacció

 

Les piscines municipals de Vilallonga obren d’1 de juliol

Imatge de les piscines municipals. Foto: Ajuntament e Vilallonga del Campi

Les piscines municipals de Vilallonga del Camp obriran el proper 1 de juliol i tancaran l’11 de setembre. Obriran tots els dies de la setmana d’11 a 14 hores i de 15.30 a 20 hores. Hi haurà aforament reduït dins l’aigua. A la piscina gran serà d’un màxim de 50 persones i a la piscina petita, de sis persones. L’Ajuntament ha fet públic per internet les normes que acompanyen l’apertura en aquesta època de coronavirus i demana responsabilitat als usuaris.

L’aforament a la zona de gespa serà d’un màxim de 97 persones (1 cada 4 m²). És obligatori l’ús de la mascareta per accedir a les
instal·lacions. Caldrà esperar-se a l’entrada del recinte de les piscines i caldrà d’identificar-se. En cas de coincidir amb altres ciutadans, cal respectar la distància de seguretat (2m). També cal rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. L’Ajuntament en facilitarà a l’entrada.

Abans d’accedir a la gespa cal que l’usuari es tregui el calçat de carrer i que es posi sabatilles de bany. Els vestidors estaran tancats i és recomanable evitar fer ús del bany, a excepció de casos imprescindibles, on cal avisar el socorrista.

El consistori demana no anar a la piscina si un presenta símptomes de constipat, ha estat en contacte amb una persona contagiada o amb sospita de poder-ho estar. No es permet introduir al recinte de les piscines cadires, hamaques, etc…

Els carnets i les entrades esporàdiques només es vendran a les oficines municipals, els matins de 9 a 13 hores. Qui accedeixi amb entrada esporàdica haurà de portar el DNI. És obligatori seguir les intruccions del socorrista i de qualsevol treballador o membre de l’Ajuntament. En
cas de desobediència, es podrà expulsar del recinte l’infractor.

Accediu a les normes en aquest enllaç.

Redacció

 

Vilallonga reobre diumenge el Cementiri Municipal

Imatge del Cementiri de Vilallonga del Camp. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha decidit la reobertura del Cementiri Municipal dins la fase de desconfinament 1, que ja ho permet. Així, aquest diumenge 17 de maig, es reobrirà el Cementiri Municipal amb hirari de les 9 del matí a les 7 de la tarda.

El consistori recorda als vilatants de mantenir les normes de seguretat i d’higiene per la Covid-19 i recomana l’ús de mascareta, guants i la mantenir la distància social.

Canvi de contenidors de brossa a Vilallonga

Del 4 al 9 de maig s’instal·laran els nous contenidors de superfície que acabaran substituint els actuals

Durant aquesta setmana, del 4 al 9 de maig, es procedirà a la instal·lació dels nous contenidors de superfície a Vilallonga del Camp. De forma provisional durant un temps hauran de conviure amb els actuals contenidors. Mentrestant es podran utilitzar els dos. Aquest fet durarà fins que el Consell Comarcal del Tarragonès, mitjançant FCC Medio Ambiente, no realitzi l’obra civil per adequar l’espai de les illes actuals per acollir els nous contenidors.

La ubicació provisional dels nous serà justament al costat de les actuals illes, a excepció del carrer Verdaguer ja que per casuística del carrer seran ubicats al carrer adjacent. També es canviaran els contenidors de l’empresa Pavicamp i del Restaurant La Montoliva. Els del Restaurant l’Encanteri, com que està tancat, seran ubicats dintre del casc urbà per reforçar els existents.

 

En marxa les preinscripcions i matriculacions de la Llar d’Infants Vilallonga

Preinscripció: del 13 de maig al 22 de maig

Le preinscripció ja està en marxa a la llar d’Infants Vilallonga. Enguany, a causa de les circumstàncies extraordinàries per la covid-19, es recomana la preinscripció telemàtica i fer tot el tràmit on-line. – S’haurà d’enviar la documentació necessària escanejada o fotografiada, mitjançant un correu electrònic a: llarinfants@vilallongadelcamp.cat

Documentació a presentar:
– DNI dels pares
– llibre de família
– targeta sanitària
– llibre de salut de l’infant

Qualsevol dubte o aclariment també es pot enviar a aquesta bústia electrònica.
– Aquelles famílies que no disposin dels mitjans per dur a terme el procediment telemàtic, podran fer-ho de forma presencial a l’Ajuntament demanant cita prèvia al telèfon 977.84.01.01.

 

La Festa de l’Arròs se suspèn fins l’any que ve a Vilallonga

Imatge de la Festa de l’Arròs 2019. Foto: Ajuntament de Vilallonga del Camp

Aquest cap de setmana, al Parc de les Parades s’havoa de celebrar la Festa de l’arròs (paelles). Des que es va canviar el dia de la festa es va apostar perquè fos un dia familiar ben complert. L’esmorzar a càrrec dels caçadors, les colles cuinant les seves paelles i a la tarda un concert per públic familiar. El primer any van tenir Reggae per Xics, l’any passat la Dàmaris Gelabert i enguany havia de venir EL POT PETIT i per acabar d’arrodonir la jornada, el grup de versions Allioli.

Però a causa de l’estat d’alarma per la COVID-19 tots els actes públics han quedat anul·lats. S’espera que l’any que es pugui celebrar-ho tots junts a ritme del Pot Petit i els Allioli.