TARRAGONA 21

Front comú del Catllar, La Secuita, Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga per reclamar al consell que posi fi a la «nefasta» gestió de la brossa

Imatge de la reunió dels alcaldes extreta del Facebook de l’Ajuntament de La Secuita.

Els alcaldes de El Catllar, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga del Camp es van reunir dimarts passat per exigir al Consell Comarcal del Tarragonès que prengui les mesures necessàries per posar fi a «la nefasta gestió» de la recollida de la brossa als municipis per part de l’empresa adjudicataria del servei, FCC. Aquesta és la valoració que en fa l’ajuntament de La Secuita en una nota de premsa penjada al seu compte de Facebook. 

Al comunicat es pot llegir que «després de nombroses queixes per part dels ajuntaments des de fa un any i donada la pasibitat del Consell Comarcal en solucionar-les han amenaçat en portar el contracte als tribunals. Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i President del Consell Comarcal del Tarragonès, s’ha compromès a convocar una reunió extraordinaria dels 19 municipis consorciats amb l’empresa FCC i cercar les solucions definitives pel correcte funcionament del servei abans de finalitzar el mes de juliol».

Redacció

 

Vilallonga s’aboca amb el Dia de l’alliberament LGTBI

Pancarta instal.lada a la façana de l’Ajuntament. Foto: Cedida

Vilallonga del Camp ha programat un seguit d’activitats, que ja han donat inici, al voltant del 28 de juny. S’ha fet des de l’estrenada en aquest mandat nova regidoria d’Igualtat i des de l’Associació de Joves de Vilallonga del Camp.

La primera acció va ser pintar una franja del pas de vianants de la Rambla Verge del Roser amb els colors de l’Arc de Sant Martí. La segona tindrà lloc el diumenge 28 de juny, al Parc de les Parades, a les 12 del migdia, on l’associació de Joves de Vilallonga del Camp organitza un vermut reivindicatiu i es podrà pintar un banc del parc.

Altrament, durant el cap de setmana, el balcó de l’Ajuntament lluirà la pancarta en commemoració de Dia Internacional de l’Orgull LGBTI amb el lema: “la igualtat és un orgull”.

La primera acció va ser pintar una franja del pas de vianants de la Rambla Verge del Roser amb els colors de l’Arc de Sant Martí. Foto: Cedida

Cada 28 de juny es commemoren els aldarulls succeïts a Stonewall, Nova York (EUA), l’any 1969 que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual. Aquell dia la població LGBTI va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se i demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits.

Des d’aleshores, s’han fet molts passos endavant i Catalunya ha liderat aquest avenç reconeixent els seus drets amb l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre i la posada en marxa de la primera Xarxa pública de serveis d’atenció integral LGBTI, entre altres accions.

Per la seva banda, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i l’ODS 10 recorden la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte.

Redacció

 

Les piscines municipals de Vilallonga obren d’1 de juliol

Imatge de les piscines municipals. Foto: Ajuntament e Vilallonga del Campi

Les piscines municipals de Vilallonga del Camp obriran el proper 1 de juliol i tancaran l’11 de setembre. Obriran tots els dies de la setmana d’11 a 14 hores i de 15.30 a 20 hores. Hi haurà aforament reduït dins l’aigua. A la piscina gran serà d’un màxim de 50 persones i a la piscina petita, de sis persones. L’Ajuntament ha fet públic per internet les normes que acompanyen l’apertura en aquesta època de coronavirus i demana responsabilitat als usuaris.

L’aforament a la zona de gespa serà d’un màxim de 97 persones (1 cada 4 m²). És obligatori l’ús de la mascareta per accedir a les
instal·lacions. Caldrà esperar-se a l’entrada del recinte de les piscines i caldrà d’identificar-se. En cas de coincidir amb altres ciutadans, cal respectar la distància de seguretat (2m). També cal rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. L’Ajuntament en facilitarà a l’entrada.

Abans d’accedir a la gespa cal que l’usuari es tregui el calçat de carrer i que es posi sabatilles de bany. Els vestidors estaran tancats i és recomanable evitar fer ús del bany, a excepció de casos imprescindibles, on cal avisar el socorrista.

El consistori demana no anar a la piscina si un presenta símptomes de constipat, ha estat en contacte amb una persona contagiada o amb sospita de poder-ho estar. No es permet introduir al recinte de les piscines cadires, hamaques, etc…

Els carnets i les entrades esporàdiques només es vendran a les oficines municipals, els matins de 9 a 13 hores. Qui accedeixi amb entrada esporàdica haurà de portar el DNI. És obligatori seguir les intruccions del socorrista i de qualsevol treballador o membre de l’Ajuntament. En
cas de desobediència, es podrà expulsar del recinte l’infractor.

Accediu a les normes en aquest enllaç.

Redacció

 

Vilallonga reobre diumenge el Cementiri Municipal

Imatge del Cementiri de Vilallonga del Camp. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha decidit la reobertura del Cementiri Municipal dins la fase de desconfinament 1, que ja ho permet. Així, aquest diumenge 17 de maig, es reobrirà el Cementiri Municipal amb hirari de les 9 del matí a les 7 de la tarda.

El consistori recorda als vilatants de mantenir les normes de seguretat i d’higiene per la Covid-19 i recomana l’ús de mascareta, guants i la mantenir la distància social.

Canvi de contenidors de brossa a Vilallonga

Del 4 al 9 de maig s’instal·laran els nous contenidors de superfície que acabaran substituint els actuals

Durant aquesta setmana, del 4 al 9 de maig, es procedirà a la instal·lació dels nous contenidors de superfície a Vilallonga del Camp. De forma provisional durant un temps hauran de conviure amb els actuals contenidors. Mentrestant es podran utilitzar els dos. Aquest fet durarà fins que el Consell Comarcal del Tarragonès, mitjançant FCC Medio Ambiente, no realitzi l’obra civil per adequar l’espai de les illes actuals per acollir els nous contenidors.

La ubicació provisional dels nous serà justament al costat de les actuals illes, a excepció del carrer Verdaguer ja que per casuística del carrer seran ubicats al carrer adjacent. També es canviaran els contenidors de l’empresa Pavicamp i del Restaurant La Montoliva. Els del Restaurant l’Encanteri, com que està tancat, seran ubicats dintre del casc urbà per reforçar els existents.

 

En marxa les preinscripcions i matriculacions de la Llar d’Infants Vilallonga

Preinscripció: del 13 de maig al 22 de maig

Le preinscripció ja està en marxa a la llar d’Infants Vilallonga. Enguany, a causa de les circumstàncies extraordinàries per la covid-19, es recomana la preinscripció telemàtica i fer tot el tràmit on-line. – S’haurà d’enviar la documentació necessària escanejada o fotografiada, mitjançant un correu electrònic a: llarinfants@vilallongadelcamp.cat

Documentació a presentar:
– DNI dels pares
– llibre de família
– targeta sanitària
– llibre de salut de l’infant

Qualsevol dubte o aclariment també es pot enviar a aquesta bústia electrònica.
– Aquelles famílies que no disposin dels mitjans per dur a terme el procediment telemàtic, podran fer-ho de forma presencial a l’Ajuntament demanant cita prèvia al telèfon 977.84.01.01.

 

La Festa de l’Arròs se suspèn fins l’any que ve a Vilallonga

Imatge de la Festa de l’Arròs 2019. Foto: Ajuntament de Vilallonga del Camp

Aquest cap de setmana, al Parc de les Parades s’havoa de celebrar la Festa de l’arròs (paelles). Des que es va canviar el dia de la festa es va apostar perquè fos un dia familiar ben complert. L’esmorzar a càrrec dels caçadors, les colles cuinant les seves paelles i a la tarda un concert per públic familiar. El primer any van tenir Reggae per Xics, l’any passat la Dàmaris Gelabert i enguany havia de venir EL POT PETIT i per acabar d’arrodonir la jornada, el grup de versions Allioli.

Però a causa de l’estat d’alarma per la COVID-19 tots els actes públics han quedat anul·lats. S’espera que l’any que es pugui celebrar-ho tots junts a ritme del Pot Petit i els Allioli.

 

L’Ajuntament de Vilallonga repartirà mascaretes infantils gratuïtament

Demà diumenge 26 d’abril, l’Ajuntament repartirà mascaretes infantils a les cases dels infants de 3 a 12 anys que estiguin empadronats. Foto: Ajuntament de Vilallonga

El Govern central ha publicat al BOE l’autorització perquè els nens i nenes puguin sortir al carrer després de sis setmanes confinats, a partir del diumenge 26 d’abril.

El Departament de Salut recomana l’ús de mascaretes a partir dels 3 anys, per aquest motiu, l’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha decidit facilitar gratuïtament mascaretes infantils per a tots els nens i nenes empadronats al poble, de 3 a 12 anys.

Les mascaretes són casolanes i les ha cosides voluntàriament una veïna del poble.

  • Són de 100% cotó (doble capa)
  • S’han de rentar abans del primer ús i immediatament després de cada ús.
  • Procureu que no se la treguin durant la seva estada al carrer.

Recordeu que només es pot sortir una vegada al dia, com a màxim 1 hora, i no us podeu allunyar a més d’un quilòmetre del vostre domicili. I sobretot mantenir la distància de seguretat de metre i mig o dos metres si és possible. L’horari de sortida és de 9 a 21 h. Queda prohibit anar als parcs infantils.

Des de l’Ajuntament ‘estem al vostre costat i us encoratgem a que la vostra actitud continuï sent un exemple de solidaritat i respecte davant l’actual situació en que estem immersos’, destaca el consistori.

 

Torna el Mercat Municipal a Vilallonga

Dimecres dia 8 d’abril torna el Mercat Municipal de 9 a 13 h.

Torna el Mercat municipal a Vilallonga del Camp el 8 d’abril, informa l’Ajuntament. Cal recordar de mantenir mesures de seguretat:

– aneu-hi si és necessari
– guardeu els 2 metres de separació entre les persones.
– feu servir guants
– mascaretes si en teniu
– recordeu no tocar la fruita i la verdura
– renteu bé el que compreu

 

La batalla contra el coronavirus viscuda des dels pobles

Un treballador de la Brigada de l’Ajuntament de Cornudella, desinfectant els carrers. Foto: Cedida

Els alcaldes i alcaldesses dels pobles del Camp de Tarragona asseguren que tenen més feina que mai. La plaga del coronavirus i el seu creixement exponencial els està obligant a implementar mesures urgents cada dia i de vegades, diversos cops al dia i afrontar situacions mai vistes. Es prioritza el servei als col.lectius més vulnerabls i difondre informació ràpida per tots els canals possibles, whatsapp i els ebandos en primer lloc. La vida als pobles ha canviat radicalment i un tsunami de solidaritat s’hi a fet present.

En general, la població reacciona bé o molt bé a les recomenacions. Ara bé hi a coincidència que és la gent gran la més escèptica sobre els perills del nou virus, justament la gent gran, la més vulnerable. Tarragona21 ha parlat amb diversos alcaldes i alcaldesses que ens expliquen com ho estan vivint.

Gemma Benaiges s’ha estrenat com a alcaldessa només fa nou mesos i li ha caigut al damunt gestionar la crisi al seu poble, Vilallonga del Camp, de 2.400 habitants. A més, és propietària d’un forn de pa al Morell, el poble del costat, separat només per dos quilòmetres, lloc on ha de servir als clients a distància, amb màscares i guants. A les onze deixa el forn i se’n va a l’Ajuntament i comença l’altra batalla, la d’alcaldessa. ‘A Vilallonga hem creat un grup d’emergència, amb tres regidors, jo mateixa, el secretari municipal, la responsable de comunicació, l’agutzil i un vigilant’. També hi ha voluntaris, com altres pobles, ‘però ho gestionem des de l’Ajuntament, perquè en aquest tema s’ha d’anar amb cura, no fos cas que hi hagués contagis’.

Telèfon oer rebre eticions

Telèfon municipal per rebre peticions d’ajuda a Vilallonga del Camp

Vilallonga va fer una crida a les persones de més de 65 anys ‘per si necessiten fer compres, anar a la farmàcia, baixar les escombraries o simplement volen conversa’. Així, a través d’un telèfon mòbil que ha estat facilitat als ciutadans, el grup municipal compleix amb les necessitats d’aquest grup de ciutadans. ‘Jo mateixa vaig portar uns medicaments a una dona que els necessitava’, diu Benaiges. També s’envia aliments.

Altrament, l’Ajuntament de Vilallonga del Camp informa que qui hagi d’anar a buscar medicament a l’Hospital Joan XXIII o Sant Joan de Reus pot passar per la Farmàcia Boronat de Vilallonga a deixar la targeta sanitària i la recepta. Personal que treballa en aquests hospitals els recolliran i els deixaran a la farmàcia.

Una altra acció és trucar cada dia a vilatans de més de 70 anys, ‘tant si viuen sols, en parella o en família’, per saber com es troben, quines necessitats tenen i per recordar-los que no surtin al carrer. Entre els veïns de la vila, n’hi ha amb 96 i 98 anys.

El telèfon de l’Ajuntament de Vilallonga està desviat a un mòbil, que respon les 24 hores del dia. Internament, el consistori aplica el teletreball i les brigades funcionen per torns.

Pati tancat d’una escola del Morell. Foto: Ràdio El Morell

El Morell

Al Morell, amb 3.600 habitants, l’Ajuntament va començar les accions antivirus tancant les escoles i equipaments municipals. Els treballadors van acabar anant a casa, explica l’alcalde, Eloi Calbet. ‘A poc a poc es va anar enredant tot i vam haver de tancar patis i parcs infantils. La declaració de l’estat d’alarma amb les mesures restrictives del Govern central ho ha accelerat tot. ‘Les reunions del consistori, les fem telemàticament i amb l’Ajuntament de La Pobla de Mafumet estem controlant les entrades per carretera a les dues poblacions’.

El consistori ha anat donant consells als comerços i en general, el comportament davant el confinament ‘és bo’, com també a l’hora d’agafar el cotxe. S’han fet programes especials via la ràdio municipal i molta a través de les xarxes socials, ‘fet que la ciutadania agraeix molt’, reconeix Calbet. L’Ajuntament està tancat, només tramita temes com el padró d’habitants ‘i amb cita prèvia’. El consistori es planteja fer telemàticament el proper ple municipal.

Creixell

A Creixell, amb 3.500 habitants, la xarxa de solidaritat també funciona i des del consistori es va crear una comissió d’emergència que es reuneix telemàticament dos cops al dia, informa l’alcalde, Jordi Llopart. Policia Local i Protecció Civil també en formen part. ‘Avaluem la situació de cada moment i prenem decisions en funció també de fins on podem arribar’, destaca.

Dos regidors s’ocupen cada dia de trucar a les persones més vulnerables. Un se n’encarrega al matí i l’altre, a la tarda. El consistori ha reestructurat les àrees de les regidories, prioritzat els temes claus, com Serveis Socials, Seguretat o Serveis. En cada àrea hi ha dos regidors adscrits. També es patrulla pel carrer en vigilància policial i Protecció Civil desenvolupa la seva de suport. ‘L’Ajuntament desinfecta les zones on s’hi reuneix gent, com poden ser supermercats o farmàcies’, recorda.

L’Ajuntament està obert, però no s’atén presencialment els ciutadans, sinó per telèfon o telemàticament. La resta d’equipaments municipals estan tancats. Llopart vol agrair la tasca de la Policia Local, de Protecció Civil, dels voluntaris de Creixell, dels treballadors municipals i dels regidors, col.lectius dels quals ‘em sento molt orgullós’ pel sacrifici que estan fent.

Roda de Berà

A Roda de Berà, el seu alcalde, Pere Virgili, reconeix que té més feina que abans, ‘i més urgent’. Ell i el regidor de Comerç s’ocupen de trucar als comerciants per saber de les seves necessitats. El consistori ja ha pres mesures per rebaixar la pressió fiscal en un municipi de 6.400 habitants. ‘Encara no tenim aprovats els pressupostos municipals i haurem de rebaixar-los i reconsiderar partides de festes. Serà dur i estem als inicis’, reconeix, però creu que el consistori podrà donar bona resposta a les necessitats. ‘Allà on no arribi el govern mirarem d’arribar-hi nosaltres’.

A l’Ajuntament només hi treballen tres empleats, l’informàtic, un tècnic de l’Oficina d’Atenció al Consumidor i una persona d’Intervenció i Serveis Econòmics: ‘Estem avançant el pagament de factures a industrials, avançant-nos al període mig de pagament. He revocat competències que tenia la Comissió de Govern i signo decrets de pagaments’ per agilitzar la situació.

Aquest cap de setmana els Mossos d’Esquadra reforçaran les entrades al municipi per evitar que els residents de cap de setmana i els turistes s’hia atancin amb el perill que propaguin el virus. Sembla mentida que ens trobem davant d’un panorama de pel.lícula futurista on cal tancar fronteres davant la vinguda d’una epidèmia.

Roda de Berà té voluntaris tot l’any a disposició de Serveis Socials  i de Protecció Civil. ‘Ara s’encarreguen de traslladar el menjar als domicilis de la gent necessitada’. Quan una persona gran necessita un medicament o la barra del pa, ‘s’activa un voluntari, que fa la feina. Deixa l’article a la porta de la casa i l’avi i l’àvia diposita un sobre amb els diners. No hi ha contacte entre ells’, relata Virgili. Amb un restaurant de menjar preparat de la vila hi ha un acord de repartir menjar. D’altra banda, la mainada que disposa de beques menjador i no pot anar a escola perquè estan tancades, reb a casa seva el menjar, tramitat per l’Ajuntament.

Quant a trasllats hospitalaris, si són urgents, com en els casos dels posoperatoris, ‘se n’ocupa la Creu Roja’. Habitualment es trasllada els usuaris a l’Hospital del Vendrell, municipi del costat. ‘La solidaritat entre la gent també funciona, com aquella veïna que li deia a ma mare que havia d’anar a la farmàcia i si volia que li portés alguna cosa’, subratlla.

Control de carreteres a Constantí. Foto: Cedida

Constantí

A Constantí, amb 6.500 habitants, el seu alcalde, Oscar Sánchez, informa que el consistori ha posat en funcionament un telèfon d’emergències per a la gent gran. ‘Amb el Consell Comarcal del Tarragonès gestionem les targetes moneder per als nens usuaris de beques menjador, amb les quals poden fer la compra del menjar’. Com en molts altres municipis funciona la desinfecció dels carrers.

L’Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració de Càritas Parroquial, ha posat en marxa una borsa de voluntariat per fer front a les necessitats que puguin derivar-se de la situació d’emergència social. L’objectiu és donar servei a les persones grans i en situació de vulnerabilitat que no poden sortir de casa durant l’episodi de confinament perquè són col·lectius de risc i estan soles.

L’objectiu és atendre necessitats com fer-los arribar aliments, medicament o altres necessitats bàsiques. Les persones interessades en col·laborar com a voluntaris i voluntàries han de tenir entre 20 i 50 anys. Les inscripcions s’han de fer a través del correu electrònic: registre@constanti.cat, deixant el nom, cognom i telèfon de contacte. Una vegada creada la borsa de voluntariat, des de l’Ajuntament de Constantí es posaran en contacte amb totes les persones que no tinguin cobertura familiar i que es trobin en situació de vulnerabilitat, per oferir-los la possibilitat d’acollir-se a aquest servei de suport.

Cornudella de Montsant

Cornudella de Montsant, amb menys de mil habitants, s’ha instal.lat en la solidaritat entre els seus veïns. Des que ha esclatat la crisi del coronavirus, tota una xarxa d’accions ajuden els vilatans i vilatanes, especialment la població més vulnerable, com és la gent gran.

La capil.laritat del sistema neix d’una inicitiva de l’Ajuntament, que ha coordinat les accions dels establiments comercials -especialment d’alimentació-, dels restaurants i la farmàcia, més un grup de voluntaris de retén, tot amb el suport dels treballadors municipals.

Així, el consistori va demanar a establiments com carnisseries, fruiteries, cansaladeries, forns o restaurants que es posessin en contacte amb ell per centralitzar el servei. En un gran esforç col.laboratiu, els establiments reben comandes via telèfon i les serveixen després als vilatans a casa seva, o bé les deixen preparades perquè les passin a recollir, en funció de les necessitats de cadascú.

Fins i tot des del consistori s’ha servit medicació a persones que ho necessiten, en col.laboració amb la farmàcia del poble.

L’alcalde, Salvador Salvadó, ha destacat ‘el gran esforç humà que comporta la feina que estan fent els establiments de la vila, als quals l’Ajuntament els està immensament agraït. Cornudella està demostrant ser una població molt solidària’, ha recalcat l’alcalde, que junt a regidors del consistori han facilitat els números dels seus telèfons mòbils a la població per si tenen necessitats, principalment la població més sensible al coronavirus.

El consistori va repartir un ban municipal on hi figuraven els números de telèfon dels comerços i establients que se sumen a la iniciativa i va anunciar que coordinaria les tasques de voluntariat. Un retén de 30 voluntaris de la vila s’ha ofert per si cal actuar.

Alguns establiments, a més, han decidit reduir el seu horari comercial. El servei manté la distància física i en alguns lloc no es permet accedir a l’interior del comerç ni tocar la mercaderia exposada.

Des del mateix Ajuntament es truca per telèfon a la gent gran i necessitada per veure la seva evolució i si necessiten alguna mena d’auxili, a partir de les dades facilitades per l’equip de Serveis Socials.

D’altra banda, els equips de treball municipals s’han dividit en grups de manera que no coincideixin tots al mateix temps al lloc de treball. En el cas de la Brigada Municipal, una de les accions destacades que està duent a terme aquests dies ha estat la desinfecció dels carrers de la vila.

Jaume Garcia

 

Un duet de Vilallonga crea una cançó per animar els vilatans

Un duet de Vilallonga del Camp Maika Band, format per la cantant professional vilallonguina Maika Periañez i el Toni als teclats, han composat una cançó per animar al poble durant el confinament obligat pel coronavirus.

Aquesta iniciativa neix d’una petició de l’alcaldessa, Gemma Benaiges Vidal, ‘per animar a tots els vilallonguins i vilallonguines en aquests moments que passem’, ha comentat a Tarragona21. La peça ha estat penjada al Facebook de l’Ajuntament amb força èxit. Com bé diu la cançó: ‘Seguirem endavant!’, que és el títol de la mateixa, i que ‘l’angoixa no ens bloquegi’.

 

 

8-M: Gemma Benaiges, l’alcaldessa que fa pa

L’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, durant l’entrevista. Foto: Mayo Lorda

Avui volem conèixer l’alcaldessa de Vilallonga del Camp. No només parlarà de política, sinó de la seva família, que és el més important per a ella. Molts la coneixen per Maria Gemma, així li deien al forn familiar. Gemma Benaiges és d’un caràcter fort, ‘per al bo i per al dolent’, diuen els qui la tracten. No prové del món de la política, en absolut. Té una empresa que ha creat ella mateixa amb el seu marit, és fornera, de llarga tradició familiar, i entre els dos han aixecat tres filles, totes amb estudis. No es cansa de compatibilitzar forn, Alcaldia i casa. ‘Potser perquè sóc una dona’, respon. Dels 22 municipis del Tarragonés, només hi ha dues alcaldesses dones, la de La Nou de Gaià i la de Vilallonga. No vol anar més enllà del seu poble, no vol tenir més càrrecs. ‘Faré quatre anys d’alcaldessa i després ja ho veurem’.

Per què ets alcaldessa?

Perquè m’estimo Vilallonga. Vaig néixer, m’he criat i m’estimo Vilallonga. En una visita escolar a l’Ajuntament, uns nens m’ho vam preguntar, els vaig contestar això i si ells s’estimaven Vilallonga. Em van respondre que sí, i un d’ells em preguntà si volia ser presidenta del Parlament. ‘No’, vaig respondre. De Vilallonga no em mouré. Jo no sóc política, sóc una persona del carrer.

És difícil ser dona i alcaldessa a Vilallonga?

No. És el mes bonic del món ser les dues coses.

Has notat actituds masclistes en els teus companys?

No, al contrari. A  l’equip de govern gairebé tots som de Vilallonga, hem jugat junts, hem anat de festa junts, saben com som, quin temperament tenim. Jo n’estic molt contenta. I a nivell de treballadors veus com ha canviat l’Ajuntament; hi ha ganes de treballar, empatia. Arribo a l’Ajuntament, obro la porta saludo, i de seguida noto l’alegria. La gent hi treballa a gust.

No ets política, et van venir a buscar

Vaig ser fundadora de la penya de Barça, vaig ser presidenta de l’Associació d’Amics del Roser i he estat a l’Ampa de la llar d’infants, també he estat secretària del Centre Recreatiu,… poques entitats m’han quedat per ser-hi. El meu germà és el militant més antic d’ERC al poble. Ell era dins el grup. L’Ignasi Valera -exalcalde- era al govern, també el Josep Maria Magrinyà i la Carme Vallvé. Governaven en coalició amb CiU. Resulta que a finals de l’any 2010, l’Ignasi, amb qui no havíem parlat gairebé mai, va venir a veure’m a casa, em va dir que volia muntar la llista electoral de l’any següent. Fixeu-vos si en sap, l’Ignasi, ens ho va proposar al meu marit i a mi, de formar part de la llista. El meu home va dir que ell tenia el forn i no podia dedicar-s’hi. Quan m’ho va proposar a mi, li vaig dir que la meva mare feia quinze dies que havia mort i el meu pare, vint-i-cinc, que deixéssim passar el Nadal i ja en parlaríem. El meu home em va dir: ‘Diga-li que sí’. L’Ignasi em comentà que aniria de número dos o de tres a la llista. Li vaig respondre que endavant.

Et vas fer d’ERC

Sí, vaig començar a anar a reunions i m’agradava l’ambient. Jo era d’esquerres, progressista. A les eleccions municipals vam empatar en nombre de regidors amb CiU, i nosaltres vam aconseguir uns pocs vots de més. El mandat anterior havíem governat amb CiU, però aquest cop ens van dir que pactarien amb el PP i que si ens hi volíem adherir. Vam respondre que no, que no pactàvem amb el PP, i ens vam anar a l’oposició. Quan vaig entrar a les llistes d’ERC, hi va haver gent del Pdecat que em va deixar de saludar, gent amb la que tenia molt bona relació, que venien a esmorzar cada dia al forn i que m’havien felicitat efusivament quan els vaig anunciar que estaria a les llistes. Aquí es va acabar tot, fins i tot amb excompanys de col.legi del meu marit.

No havia passat res d’especial a Vilallonga?

No, deien que els vaig trair perquè m’havien convidat a alguns sopars -abans que fos d’ERC-, però jo no m’havia compromès mai i ells no m’havien convidat mai a anar a les llistes. Han deixat de parlar fins i tot a les meves filles. Jo mai havia penjat cartells electorals d’ERC, ara sí ho faig, i amb ganes.

Ets fornera, d’on et ve la tradició?

De professió i de sang. Ja som la quarta generació de forners. Però jo no estic ara al forn de Vilallonga, conegut com el de Cal Pastoru, que és el renom de la nostra casa. Tinc el forn al Morell. El meu besavi es deia Ramon Benaiges Calvet i venia de Valls. El seu pare era fuster i va venir a Vilallonga a fer de fuster. Es va casar amb la Carme Montserrat, que era de Ca Pastoru, renom que procedia del fet de tenir pastors en una finca d’Alcover. Es van casar i van decidir fer pa. El pare del meu besavi, fuster, els hi va fer el forn. I axí van començar. Li van posar Ca Pastoru. Resulta que nosaltres, els Benaiges, venim del Xat de Benaiges, el que va descobrir el calçot.

Gemma Benaiges, amb la seva mare i la seva àvia. Foto: Cedida

Posteriorment, el meu avi Josep Maria Benaiges va continuar amb el forn. Es va casar amb una dona de La Canonja, Salvadora Roig Rion. En aquella època no hi havia diners, i la meva àvia els va posar per aixecar la casa. A partir d’aquí començà a pujar Ca Pastoru. El moment més àlgid del forn va ser amb la meva mare.

De petita, amb la seva mare Maria. Foto: Cedida

Et vas criar al forn

Sí, vaig ‘néixer’ allí. Tota la vida hi vaig ser, al forn.

Quan es jubili el teu germà, que té 63 anys, què es es farà amb el forn?

És la pregunta del milió de dòlars, la incògnita.

Per què et vas muntar un forn al Morell i no vas seguir a Vilallonga?

Mon germà hi treballava des de petit, feia de paler. Tota la vida hi ha estat allí. Ell i jo ens portem onze anys de diferència, ell és més gran que jo. Jo em vaig casar amb 21 anys amb el meu home, el Martí Fortuny, també de Vilalonga, que treballava en una multinacional francesa de distribució d’alimentació. Vam anar a viure un any a Tarragona i ja em vaig desvincular del forn. Tenia ‘mono’ i despatxava a la botiga, i a Reus vam obrir amb un inversor un punt calent, com s’estil.lava a França. Era la Baguet d’or.

I de Reus passeu al Morell

El meu home no era forner, era comercial, i va decidir anar dos anys a Barcelona, al Gremi de pastissers, a estudiar l’ofici. Cada dia agafava el tren a Tarragona per anar a estudiar. Durant aquests dos anys, sense el meu home, el meu germà era qui em servia el producte fins que el Martí en va aprendre. Aleshores, teníem unes parcel.les a Vilallonga i vam muntar l’obrador. Era el 1998 i ma mare, que tenia molta visió del negoci, em va dir: ‘Gemma, cada dia passes pel Morell per anar a Reus, per què no poses una botiga al Morell?. N’ha tancat una i només en queda una’. Vam buscar local i vam obrir la botiga de la Rambla del Morell.

Fabricàvem a Vilallonga i servíem a les botigues de Reus i del Morell. Era un estrés total, les nenes patint,… L’any 2001, el meu marit va emmalaltir greument, jo tenia tres criatures, dues botigues, un obrador i entre tots ho vam superar. Aleshores vam traspassar la botiga de Reus, jo ja no podia més. Després vaig fer la botiga més gran i al 2003 vam obrir una segona botiga al Morell, a la zona del pavelló i dels col.legis. És de lloguer i hem decidit comprar una casa sencera a la Rambla, davant la botiga, que és on m’estic fent el nou forn.

Abans de comprar la casa li vam dir a les nostres filles si volien seguir en el negoci. Les tres van dir que no i aleshores els hi vam explicar que els ingressos del lloguer de la botiga serien la nostra jubilació. Un autònom no pot fer res més.

M’emociono quan parlo del forn, hi he estat tota una vida. Sóc molt emotiva. Enyoro molt els meus pares; van morir tots dos de manera seguida, amb només vint dies de diferència. Jo tenia 42 anys.

L’alcaldessa, fotografiada amb el seu pare Ramon. Foto: Cedida

I a més del forn, portes l’Ajuntament. Com t’organitzes?

A dos quarts de sis del matí sóc a l’obrador, de dilluns a dissabte. Encaixo el pa cap al Morell. A les set vaig al forn i m’hi estic fins a les onze, quan hi ha la feina grossa. Aleshores, me’n vaig, i tal com vaig vestida, marxo a l’Ajuntament, fent olor a pastes, fins a quarts de dues. Com faig el dinar? Doncs el faig perquè sóc una màquina. Vaig a dormir a les onze, amb sis hores de dormir en tinc prou.

Tots els alcaldes amb els que parlem van desbordats, no arriben, estan estressats, i tu fas tot això…

Perquè són homes. A quantes dones heu entrevistat que siguin alcaldesses?

Una, d’una ciutat

Però segur que té ‘minyones’. D’on trec les hores? Com puc. Jo arribo a casa i em poso a fer el dinar. Dinem tard, clar. En acabar de dinar, faig la bacaina, i després netejo la cuina, faig la roba i vaig a comprar. I cobro 500 euros al mes com a alcaldessa, el mateix que la resta de regidors. Em van dir que podria cobrar mil euros, però m’hi vaig negar. Ara bé, el sou s’ha de demostrar. Els vaig dir als regidors, que cadascú actuï segons la seva conciència.

I tens tres filles

Tenen 23, 26 i 30 anys. Són la Gemma, la Cristina i la Marta. La Marta és biòloga, treballa a l’Hospital San Joan de Déu. És comunicadora científica, no està als laboratoris. La Cristina és educadora social, treballa a la residència Misericòrdia de Reus. I la petita és hostessa de vol, treballa per la companyia Privilege, de vols xàrter. Les tres són molt diferents.

Un viatge al País Basc, amb els seus nebots i les seves filles Cristina i Gemma. Foto: Cedida

Com vas conèixer el Martí, el teu home?

Al Martí, que és de Ca Tranquilon, el coneixia de tota la vida. Ens portem tres anys, cadascú anava amb la seva colla. A Vilallonga hi havia un bar, Ca l’Estrelló, on hi anàvem, i què vols que et digui… També actuàvem als Pastorets. Jo tenia 14 anys i em vaig casar als 21. La malaltia del meu home em va marcar i la veritat és que ma mare em va ajudar molt. No sé què hagués fet sense ella. Jo sóc igual que ella, tinc el seu caràcter, i sóc molt patidora, sobretot per les filles.

A Roma, amb el seu marit Martí i la filla petita, la Gemma. Foto: Cedida

Com són les teves filles?

La gran, la Marta, és molt reservada, discreta, no explicava massa coses ja des de petita. De sempre ha estat molt disciplinada amb ella mateixa i acabà el batxillerat amb  matrícula d’honor, així que va poder triar universitat. Ha fet carrera universitària, dos màsters i diversos postgraus. Viu amb la seva parella i la seva germana petita Gemma a Barcelona.

La Cristina?

És educadora social i de caràcter, és com jo. Treballa amb gent gran. Quan arriba a la residència, comença a cantar i totes les àvies se l’estimen molt. Viu a casa. És molt semblant a mi. Parlem molt, m’explica moltes coses.

I la Gemma, la petita, com és?

És una barreja. És la que té més caràcter, com jo. Diu les coses clares i que peti el que peti. Ella sola ha arribat on és ara, ha demostrat ser molt espabilada. Amb 19 anys ens va dir: ‘Me’n vull anar a Anglaterra a estudiar perquè em vull dedicar a ser hostessa de vol’. Jo sé el que és guanyar-te un cèntim. A les tres les vam dir que els pagaríem les carreres, el que vulguin estudiar, a les tres per igual, ‘però a partir d’aquí, s’ha acabat’. Tot ha sortit del forn, carreres universitàries, material escolar,… Vaig sumar el que ens costaria cadascuna d’elles. La Marta ens va dir que volia fer Biologia i un màster; la Cristina volia ser educadora social i no volia fer cap màster. La carrera de ciències era més cara i a la Cristina encara li faltaven diners, així que la vam compensar. Totes van rebre el mateix. I la suma de les despeses de la Gemma era igual a les altres. ‘I aquí s’ha acabat’, vaig dir. No era fàcil aconseguir això. S’ha de saber dir que no.

Imatge presa a Washington, amb la Gemma. Foto: Cedida

Ets aficionada a menjar bé

M’agrada provar coses, com anar als restaurants d’estrella Michelin. Viatgem poc, però cada any anem al País Basc, al Gran Sol d’Ondarribia, a Haya, Orio, Getaria… Sóc molt aficionada a la gastronomia

I en música, què t’agrada?

Bruce Springstein és el meu ídol. He anat a alguns concerts d’ell. A l’últim no hi vaig poder anar perquè les meves filles em van ‘robar’ les entrades. Quan va venir U2 hi va anar la Cristina amb el meu marit, que a més és un fan de Queen, Supertramp, Pink Floyd,… Jo sóc una generació una mica més jove que ell, però quan t’ajuntes amb una persona que li agrada aquesta música, a tu també t’acaba agradant.

I sou molt aficionats als castells, a la Colla Vella de Valls

I no ho érem pas, de castellers. L’afició va venir de la petita, de la Gemma. Un cop, algú de Vilallonga se la va emportar als castells i aquí va començar. El meu home es va apuntar a anar a un assaig. Doncs cada cap de setmana va assajar, també va a les diades,… Treu l’adrenalina amb els castells. També sóc molt aficionada al Barça, això em ve de ma mare.

Per què va acabar l’activitat de la Penya Barcelonista de Vilallonga?

Perquè quan una persona que tira del carro ho deixa, i no segueix ningú, tanca l’activitat. La Penya, la portàvem el Joan Torres, que és regidor, i jo. Quan vam ser elegits regidors, ja no vam poder seguir més. Vam estar en quatre finals de la Champions amb el Barça, a París, a Roma, a Wembley i a Berlín. Tot això en deu anys de vida de la Penya.

Eres molt fumadora i ho has deixat

Fumo IQuos, fumo amb una màquina, el tabac no es crema, s’escalfa. És tabac sense aditius. Estic molt contenta de no fumar.

Parlem de Vilallonga. Esteu peatonalitzant el centre

Ara estem començant amb el casc antic, de manera que només hi podran accedir els veïns. Amb la subvenció del PUOiS arreglarem carrers. Abans d’executar grans infrastructures, cal conservar el patrimoni. I cuidar els veïns, escoltar-los. No s’ha tingut mai cura de la zona de l’Eixample, on hi ha molta gent que al seu moment va venir de fora. Jo m’escolto els veïns i les seves preocupacions, com que s’hi facin carreres de cotxes. Em diuen: ‘Maria Gemma, ens passa això’.

Quin llegat voldries deixar com a alcaldessa? Per què voldries que se’t conegués?

M’agradaria que la gent es recordés del meu pas per l’Ajuntament no per haver fet més obres que un altre alcalde, sinó per haver deixat una Vilallonga bonica, endreçada, agradable, amable, on et passegis pel casc antic amb tranquil.litat, on pugui contemplar l’església, la plaça, on puguis anar a racons de la vila, entretenir-te contemplant-los. M’agrada molt el patrimoni i a Vilallonga no s’ha tingut mai massa cura d’ell. Voldria conservar el patrimoni.

D’on ve el nom de Maria Gemma?

De ma mare, que tenia un cor molt gran i sempre ajudava la gent. Se l’estimaven molt. Al forn em deien Maria Gemma.

Gemma Benaiges, al carrer la Muralla, el de casa seva, de petita. Foto: Cedida

El primer que m’ha sorprès de la Gemma és la seva determinació. De la nostra conversa em quedo amb l’emoció en recordar els seus pares, dels que no pot parlar sense que li caigui una llagrimeta, de com es va enfrontar a la malaltia del seu marit Martí. Quan parla d’ell es palpa la complicitat, i de com han educat les seves tres filles, amb fermesa i austeritat.

Mayo Lorda

Vilallonga reviu la Fira d’entitats i comerç

Una imatge dels estands de la Fira de Vilallonga. Foto: Tarragona21

En el marc de les Festes del Roser, Vilallonga del Cam ha encetat aquesta tarda una nova edició de la Fira d’entitat i comerç. Ja són 34 edicions on es combina la festa i la fira, tot i que amb el pas dels anys ha anat canviant la ubicació del recinte firal, que ara té lloc al carrer Alfons el Cast, al costat del el parc de les Parades.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, recordava amb nostàlgia en l’acte inaugual com era l’antiga fira: ‘Com canvia tot; qui no recorda com la Fira es muntava a la plaça de l’Església, sot els plataners, amb les casetes de les joguines, amb la xurreria davant de l’Ajuntament; i davant de Ca la Julieta, els caballitos, el tiro, la tómbola, la cistella. I a la plaça de la Creu, els cotxes de xoc. Després vam anar a la plaça de la Pau i a la Rambla, per acabar al parc de les Parades, amb la incorporació de la Fira d’entitats. Mare meva, com passen els anys i com avança tot’, i rematava: ‘Esperàvem la Fira perquè els avis ens compressin una joguina amb els dinerons de la collita d’avellanes’. Benaiges ha acabat demanant a la ciutadania que acudeixi als actes de les festes i els gaudeixi.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, tallant i repartint la cinta inaugural. Foto: Tarragona21

L’estand de l’Ajuntament és cada any un recinte expositiu, principalment de l’Arxiu Municipal. Aquest cop, el motiu són les primeres eleccions municipals des de la represa democràtica fa tot just 40 anys. Al seu torn, el Museu del Cinema de Vilallonga, l’únic d’aquestes característiques existent a les comarques de Tarragona, ofereix un espai amb pantalla de vídeo inclosa.

Així mateix, l’estand inclolu una urna per votar els segons presspostos participatius de Vilallonga. L’any passat van votar un 16 per cent del cens, una xifra força elevada comparada amb altres municipis, i va resultar guanyadora la proposta de millora del parc de les Parades. Un altre racó de l’estand està destinat a les obres a l’escola.

Els regidors, en un dels estands del certamen. Foto: Tarragona21

Taula instal.lada per votar els pressupostos participatius. Foto: Tarragona21

Un estand de joieria. Foto: Tarragona21

Els protagonistes, però, són les entitats del poble i les empreses. La Fira s’extendrà fins aquesta diumenge, i les festes continuaran fins el dia 14. Dilluns és la festa del Roser i és festiu a Vilallonga. Els actes religiosos ompliran les activitats, junt amb el cinema, actes que continuaran tota la setmana amb conferències, sessions de cinema i la presentacio d’un llibre. El darrer dia fort serà el 13.

Seguiu la programació completa en aquest enllaç.

El cicle «Contes d’un món divers» arriba a les biblioteques del Tarragonès

Cartell del cicle "Contés d'un Món Divers"

Cartell del cicle «Contés d’un Món Divers»

El proper divendres 11 d’octubre, a la Biblioteca Municipal del Catllar, comença el cicle “CONTES D’UN MÓN DIVERS”, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques i punts de lectura del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès és el que apropa històries a través dels contes, als nens i a les nenes de la comarca. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès” amb la participació dels municipis del Catllar, Roda de Berà, Salomó, Perafort, els Pallaresos, la Nou de Gaià, Vilallonga del Camp, Creixell, Altafulla, Constantí i Torredembarra.

Aquest cicle “Contes d’un món divers” ens descobrirà històries d’Europa i Àfrica, amb l’objectiu de posar en valor la diversitat cultural que ens obre nous horitzons i ens enriqueix.

El cicle el fan tres contacontes: la Rat Cebrián, l’Agus Farré i la Karme González, tots amb una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Des de la seva perspectiva i des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Rat “Aquí i allà… contes!”, l’Agus “Kana Ma Kana / Temps era temps” i la Karme “Viatge al cor d’Àfrica i la vella Europa”.

Vilallonga ja ho té tot llest per la Fira i Festa del Roser

Cartell de la Fira i Festa de la Mare de Déu del Roser

Cartell de la Fira i Festa de la Mare de Déu del Roser

Un any més, Vilallonga del Camp es prepara per a la Fira i Festa del Roser que des de l’any 1985 combina les dues festes insignes de la tardor del municipi.  Aquest any el poble presenta quinze dies de celebracions diverses on tots i totes podran gaudir dels diferents actes organitzats per l’Ajuntament i l’Associació Amics del Roser conjuntament amb altres entitats del poble. Enguany no hi ha cap excusa per no participar dels actes, els pagesos i pageses de la vila ja tenen les avellanes plegades no com l’any passat, que el temps no va acompanyar.

Així doncs, Vilallonga convida a propis i estranys a rebre la Mare de Déu, a visitar les exposicions, a gaudir de les atraccions, visitar la Fira d’Entitats i Comerç, a assistir a les conferències, concerts,
actes religiosos i participar en la jornada solidària.

Denuncien sis persones per sacrifici irregular de xais a Vilallonga del Camp

Els agents van intervenir cinc xais vius i les restes de cinc xais morts. Imatge dels Mossos d’Esquadra.

 

Els Mossos d’Esquadra van denunciar sis homes per realitzar el sacrifici de xais de forma irregular, fora d’escorxador autoritzat. El passat dia 11 d’agost, un testimoni alertava al telèfon d’emergències 112 de la presència de moltes persones en una finca rústica realitzant el sacrifici dels animals, dintre del terme municipal de Vilallonga del Camp.

Diverses dotacions es van adreçar al lloc on efectivament van localitzar una cinquantena de persones que realitzaven el sacrifici de forma irregular. Per aquest motiu, els mossos van identificar i denunciar sis homes, un d’ells el propietari de la finca la qual estava destinada a explotació ramadera d’aquest tipus de bestiar.

El sacrifici d’animals destinats a consum s’ha de realitzar en escorxadors autoritzats, complint així la normativa de seguretat alimentària, ordenació ramadera, benestar i sanitat animal.

Les irregularitats detectades van ser traslladades als Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El cinèfil Josep Maria Vallès, protagonista de la Crida a la Festa Major de Vilallonga

Josep Maria Vallès, fent la Crida. Foto: Cedida

El col.leccionista de tota mena de material relacionat amb el món del cinema i ànima del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, Josep Maria Vallès, alhora agutzil de la vila, ha estat l’encarregat de fer la Crida a la Festa Major des del balcó municipal. Una sorollosa tronada posava la cirereta a la conclusió del la Crida.

Vallès, conegut encara entre els més grans com el fill del ros de Ca la Malena, es defineix com a vilallonguí de soca-rel. Aprofità la crida per efectivament, cridar la gent a articiar de la festa.

La Cercavila ha precedir la Crida. Foto: Cedida

L’ha precedit la cercavila pels carrers de la vila amb els gegants Alfons I de Catalunya, Sança de Castella i el Minguet i els capgrossos, acompanyats pels Grallers i Timbalers de la Colla Gegantera de Vilallonga del Camp.

Des del passat dia 20 i fins al tres d’agost Vilallonga es troba immersa en les festes. El dia culminant serà aquest diumenge amb la Diada Castellera amb la Vella de Valls i la Joves de Tarragona. Diumenge és el dia del patró, amb l’ofici soleme a Sant Abdó i Sant Senén.

Consulteu el programa complert en aquest enllaç.

El Morell i Vilallonga del Camp fan difusió conjunta dels concerts joves de les seves Festes Majors

És el quart any que els dos municipis fan xarxa amb el lema “Compartint la festa fem més gran la gresca!”

És el quart any que els dos municipis fan xarxa amb el lema “Compartint la festa fem més gran la gresca!”

Sant Abdó i Sant Senén són els patrons de les Festes Majors d’estiu tant del Morell com de Vilallonga del Camp. Això suposa que els dos municipis comparteixen els dies de Festa Major però, lluny de buscar
competència, fan difusió conjunta d’una de les seves activitats principals.

Així, amb la intenció d’unir esforços al voltant de la seva oferta d’oci i no fer coincidir actes que puguin ser atractius per als joves dels dos pobles, ja fa quatre anys que els dos ajuntaments promocionen les seves festes joves en un sol cartell, en aquesta ocasió sota el lema “Compartint la festa fem més gran la gresca!”.

Els regidors de Festes, Joan Torres, de l’Ajuntament de Vilallonga del Camp, i Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas, de l’Ajuntament del Morell, s’han fotografiat amb el cartell per tal de fer difusió de les actuacions musicals dirigides als joves vilallonguins i morellencs. D’una banda, Vilallonga ofereix, divendres 26 de juliol, el concert de Mascarats, Sabor de Gràcia i Dj’s PD Hobbits, que tindrà lloc a les 12 de la nit al poliesportiu municipal. Per la seva banda, el Morell agafa el relleu, dissabte 27 de juliol, amb l’actuació de Lágrimas de Sangre, Smoking Souls, Dj Plan B i Dj Monka que es farà a les 00.30 hores a l’avinguda dels Països Catalans

Vilallonga del Camp celebra la 8a edició del Vilatapes

La vuitena edició del Vilatapes ja és tot un èxit. Foto: Tarragona 21.


Vilallonga del Camp celebra
durant tres dies, des del 4 fins el 6 de juliol, una ruta gastronòmica per part dels 7 establiments que hi participen. El primer dia del Vilatapes es van servir més de 1.400 tapes. Durant aquests tres dies els establiments de Vilallonga ofereixen una tapa amb beguda inclosa pel preu de 3 €, cada establiment ofereix cada dia una tapa diferent amb un total de 21 tapes durant aquests tres dies de ruta gastronòmica.

Aquest esdeveniment ha sigut organitzat per la Comissió de Festes i la regidoria de Promoció Econòmica de Vilallonga del Camp.

Després de vuit edicions el Vilatapes ja és la cita gastronòmica més important que celebra Vilallonga del Camp durant l’any. En l’edició d’enguany presenten una novetat, la creació de la tapa infantil.

El Vilatapes és l’ocasió ideal per promocionar els establiments de restauració de Vilallonga del Camp, durant aquests dies podem degustar tota mena de tapes on l’originalitat també forma part del menú, des de pizzes d’ortigues fins a la revolució del caganer, un total de 21 tapes de gustos molt variats.

Imatge d’una de les tapes, la coca de Sant Josep. Dissabte 5 de juliol al Bar l’Estrella. Foto: Tarragona 21.

Aquests són els establiments que participen: el Restaurant La Montoliva, el Bar Centre Recreatiu, la Pizzeria La Cosa Nostra, el Bar Estrella, Bar La Serp, Les Piscines i La Parcela. A més, també han creat un sorteig on està en joc més de 14 premis. Cada establiment sorteja un lot diferent, l’Ajuntament de Vilallonga també ha volgut participar sortejant el primer premi: 4 carnets de la piscina o l’abonament del cinema i una caixa experiència valorada en 150€.

Finalment, el Vilatapes compte amb un gran nombre de col·laboradors com la Perruqueria Noèlia, Virgínia Sunyer, estètica i cosmètica natural, Ca Rosset, el Centre de fisioteràpia, Cellers Hidalgo-Albert, Cellers Unió, Automotor Vilallonga.

Gemma Benaiges, alcaldessa de Vilallonga: ‘Només els veïns podran accedir en cotxe al carrer Major’

La nova alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges. Foto: Mayo Lorda

Gemma Benaiges (ERC) s’ha convertit en la primera dona alcaldessa en la història de Vilallonga del Camp, un municipi que en deu anys ha doblat la seva població (2.400 habitants). Un pacte tripartit amb la marca blanca del PSC i amb la nova formació independent TOTS ha permès que accedeixi a l’Alcaldia.

Per què ha guanyat ERC les eleccions?

Com a partit polític, ERC som a dalt de tot, hem pujat a nivell nacional i això es reflecteix al municipi; es va demostrar el dia 26. A nivell local, s’ha premiat com hem treballat. La gent d’ERC, quan ens proposem una cosa, la fem, i això el poble ho ha vist. Hem intentat conduir l’Ajuntament el millor possible amb els problemes financers que ens hem trobat. El pla de Sanejament que tenim en marxa acaba enguany, i crec que els seus efectes no s’han notat massa.

Vau prendre una mesura molt dràstica, que normalment no fan els ajuntaments, com és un augment impositiu molt fort, amb increments de l’IBI de prop del 50% per cent. Això era un risc electoral

Sí. Jo tenia els meus dubte d’aplicar-ho, però no ens han castigat. Hi ha gent a qui l’IBI li ha pujat el doble. I ha coincidit amb una revisió del cadastre que s’havia aprovat el mandat anterior. Ara bé, a nivell electoral no s’ha demostrat el seu efecte; hem aconseguit mantenir els quatre regidors, amb una força més que s’hi ha presentat. Hem guanyat un vot. És un molt bon resultat; la gent no ens ha castigat per l’IBI.

L’aparició de TOTS us podia restar vots, tenint present a més que abraçava votants vosres

Sí. TOTS ha aconseguit més de 200 vots i dos regidors. Per ser el primer cop que concorrien a les eleccions, han entrat amb molta força, però la seva presència ha castigat a tots, a ERC, a Junts, al PSC i al PP. Hem estat l’única població on ERC va guanyar a les eleccions europees.

Heu signat un pacte tripartit. Per què s’ha produït aquest acord?

Hem governat quatre anys amb Vilallonga Pot Més

Que és el PSC…

Al respecte vull dir que nosaltres hem celebrat un referèndum, hem tingut penjada la pancarta de presos polítics, hem fet manifestacions a la plaça i tenim una plaça U d’Octubre, amb la nomenclatura de l’Ajuntament, i hem tingut el PSC a l’Ajuntament. Anem amb compte amb el que diem, aquells que diuen que tornem a pactar amb el 155. No, perdoneu: nosaltres no pactem amb el 155, sinó amb dues persones que són d’un grup que es diu Vilallonga Pot Més i amb els, en aquests quatre anys s’ha pogut fer tot això, cosa que a altres llocs no ha passat. Ja que hem tingut una entesa bona, vam considerar que per què no continuar.

Com ha estat l’entrada de TOTS al pacte de govern?

Al programa no fixàvem una aliança entre tots els partits, però vam considerar que com són gent molt diversa s’hi havia de parlar. Tenien moltes ganes d’entrar a governar. Els vam comunicar que ja havíem parlat amb Vilallonga Pot Més i estaven d’acord que parléssim també amb TOTS. Vam posar damunt la taula d’entrar a governar. I ens vam entendre sense problemes. Nosaltres som assemblearis i va guanyar el pacte a tres.

Per què no hem pactat amb Junts? Ni hi hem parlat. Els vam comunicar el pacte tripartit. Considerem que amb gent que han estat quatre anys presentant denúncies contra nosaltres, una rere l’altra, que ens han portat als jutjats, que han tocat persones físiques, no crec que s’hi hagi de parlar. En el moment que això desaparegui, podrem fer-hor. Ho vull deixar clar això perquè ens ha arribat que no els havíem dit res.

‘El carrer Major serà només d’accés de veïns amb cotxe, des de la plaça de la Creu a la de l’Església’. Foto: Mayo Lorda

Quines són les prioritats del mandat?

La transparència és la primera. Canviarem moltes coses, com la celebració de les juntes de govern, que passaran a ser setmanals. Tenim previst executar la rotonda de la carretera d’Alcover i el vial del Morell. Els  projectes estan aprovats en partides de la Diputació i estem esperant com s’executaran. El vial de Vilallonga al Morell serà per anar a peu i per bicicletes, i il.luminat, i per la banda dreta en direcció a Morell.

A la Fira ja vam exposar el pla de mobilitat del carrer Major. Serà només per accés de veïns amb cotxe, des de la plaça de la Creu a la de l’Església. Hi posarem una pilona mòbil d’ús per als veïns, i no es podrà sortir pel portal, l’únic element patrimonial catalogat com a BECIN que té Vilallonga i que ha sofert diversos cops i desprendiments. La plaça de l’Església es troba molt concorreguda per la mainada i això és un perill. L’objectiu és regular el trànsit i l’aparcament del carrer Major. Això ho farem ja.

‘Canviarem els contenidors de brossa soterrats pels de superfície’. Foto: Mayo Lorda

El pla de Sanejament

Acabarà enguany.

Ja no tindreu deutes?

Deute zero no existirà, però el teníem d’1.200.000 euros i acabarem amb el mínim que demana la llei.

Proposeu cobrir la pista poliesportiva

Com han existit tantes denúncies i contenciosos sobre el cas, ho tenim aturat. Li falta la coberta. L’alçada superava un metre i mig del que fixava el POUM. però en tractar-se d’un equipament esportiu, ho vam portar a Urbanisme de la Diputació i van emetre un informe positiu. Ens van demanar un informe d’aviació; la resposta va ser positiva. I vam redactar un pla especial com a annex al POUM que potser no calia, quan la casa més alta del costat fa vuit metres i mig d’alçada. Aleshores, ho anirem executant.

Pel que fa a l’escola, vam aconseguir les millores amb una visita del conseller d’Ensenyament, Jose Bargalló, i també gràcies a la nostra insistència ja hem signat el conveni. Es tracta de la darrera fase, que puja a 750.000 euros.

Què s’hi farà?

Acabarem l’escola; fem el menjador i aixequem algun pis, amb quatre aules més. També treurem tots els barracots. El Departament d’Ensenyament ha invertit més d’un milió i mig d’euros en sis anys a Vilallonga.

Parleu a l’acord de govern tripartit de donar suport als tres museus locals i reformar la sala de cinema

El primer que cal fer a la sala de cinema és vetllar per la seva seguretat, tirant endavant el pla de seguretat, que ja està redactat. Mantenim el cinema perquè el dia que el tanquem, no el podrem obrir. La cultura és deficitària i el cinema, més. Hem de mantenir-lo obert. El que farem serà parlar amb les empreses del sector petroquímic que tenim al voltant per demanar ajudes de cara al Museu del Cinema. En aquest mandat, i per primera vegada, es va anar a veure Repsol i vam aconseguir que ens ajudin, amb molt bona predisposició per part d’ells. Els ajuts van destinats a cultura i la gent gran.

En el cas de l’òpera en directe, posarem damunt la taula la seva continuïtat. Té un cost de 12 euros, i són diners. El que sí ens ha funcionat ha estat el cicle Gaudí. Volem crear rutes de museus i en comerç, fer-ne promoció. Vilallonga es troba entre Reus, Tarragona i Valls, ciutats comercials. Com el podrem promocionar? A través de la ruta dels museus: Museu Pere Virgili, del Cinema i Casa Pagès, i també amb promocions puntuals.

Dieu de fer fora els contenidors de la brossa soterrats i canviar-los per contenidors de superfície. Per què?

Ho hem pactat les tres forces polítiques. El soterrament és molt més car; en segon lloc, hem hagut de fer inversions per canviar cubetes foradades causades pels cops dels camions, a més de sanejar tot l’interior. Per higiene, cal canviar-los. Si pugués, el porta a porta.

L’Agència de Residus de Catalunya diu que això és el futur

El problema és l’incivisme. Si ja tindrem problemes amb el de superfície, més amb el porta a porta. El de superfície és molt més barat, només cal un camion i no dos.

Jaume Garcia

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies