.

.

TOTS 21

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp suspèn la rua de Carnaval

Cartell del Carnaval de 2019

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha suspès la rua de Carnaval d’enguany.

Des de la regidoria de Festes s’ha informat que s’ha suspès la rua i el ball de Carnaval a causa de la situació epidemiològica.

Durant els últims anys, la rua de Carnaval comptava amb un gran nombre de participants, amb la qual cosa no es podria garantir la seguretat ni la salut, i per tant, s’ha decidit la seva suspensió. Les colles de Carnaval necessiten temps per preparar la disfressa i la carrossa.

D’altra banda, s’està valorant fer algun acte a l’aire lliure, el dissabte al migdia, pensant en la canalla.

 

Vilallonga lliura a Oriol Junqueras el llibre sobre el polític vilallonguí Josep Mestres i Miquel

La família Ferro i Miquel , amb Oriol Junqueras i l’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges. Foto: Ajuntament

El passat 13 de desembre, la família Ferro i Miquel va fer entrega a Oriol Junqueras, president d’ERC i historiador, del llibre “Josep Mestres i Miquel, Vilallonga del Camp, 1868-1949. President de la Diputació de Tarragona i conseller de la Mancomunitat de Catalunya”, escrit per la historiadora vilallonguina Pilar Riera Fortuny, i editat per la Diputació de Tarragona.

A l’acte hi va assistir l’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, per petició de la família. Benaiges va recalcar la gran importància del que representa Mestres per la població de Vilallonga del Camp.

Mestres fou un personatge polifacètic. Metge de professió, polític per devoció, agrònom per estima a la terra. Escriptor i articulista per difondre els seus coneixements, president de la Diputació de Tarragona (1913-1915) i conseller de la Mancomunitat de Catalunya (1913-1919).

L’any 2020, Vilallonga del Camp el va nomenar fill il·lustre, però a causa de la pandèmia no es va poder fer la presentació oficial als vilallonguins i vilallonguines. Per aquest motiu, els actes es van traslladar al 2021, en el transcurs de la Festa Major d’Estiu: la presentació del llibre a càrrec de l’escriptora i historiadora Pilar Riera; la crida a la festa a càrrec de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, qui va elogiar la seva figura en la gestió com a president de la Diputació de Tarragona. També es va realitzar la inauguració de la placa commemorativa del nomenament de fill il·lustre a la casa pairal on va néixer i morir, i la inauguració de la sala que porta el seu nom al Museu Pere Virgili.

 

Vilallonga recupera en maquetes la gloriosa època de la marina que canvià el món

Maqueta del vaixell Montañés, un navili de línia de 74 canons. Foto: Tots21

Hi va haver una llarga època en què les grans potències europees es disputaven el món a partir dels immensos oceans. Espanya, Portugal, els Països Baixos, França i sobretot Anglaterra des del segle XIX. D’aquí sorgí la tonada ‘Britannia rules the waves’ -‘Britània governa les oles’-. Durant tres segles, Espanya fou l’absoluta dominadora abans de la desfeta de Trafalgar. En un dels seus vaixells viatjà quatre vegadas a les Amèriques un il.lustre metge nascut a Vilallonga del Camp i reconegut més fora que dins la seva pàtria catalana, el doctor Pere Virgili, de qui la seva vila no perd la memòria, però on el seu territori -el Camp de Tarragona i Catalunya- sembla haver-lo oblidat.

Recentment, descendents del docte metge anaren d’excursió a Cadis acompanyades -eren dues dones- de l’alcaldessa, Gemma Benaiges. En entrar a la Facultat de Medicina de manera improvisada, i alertat el personal de qui eren els visitants, cridaren el degà, que gairebé es quadrà davant d’elles, al costat d’una immensa escultura del doctor i del quadre d’armes de la família Virgili. Ho hem dit bé, a Cadis.

El Museu Pere Virgili de Vilallonga, un dels indrets desconeguts però d’imprescindible visita per als amants de la cultura i la història, ofereix des de divendres una mostra de la flota naval espanyola -i vaixells d’altres banderes- en la seva època gloriosa -des de la descoberta d’Amèrica en 1492 fins a la desfeta davant els anglesos justament enfront de les costes de Cadis, a Trafalgar, en 1805-. No ho fa per glorificar l’imperi d’ultramar, sinó perquè el nostre il.lustrat doctor Virgili viatjà quatre cops a les Amèriques a imposar la ciència mèdica, en un vaixell sembant als que s’hi exposen.

Josep Maria Martínez, davant una de les seves creacions. Foto: Tots21

Virgili fou un personatge de primer nivell en la medicina espanyola i internacional, metge de cambra del rei Ferran VI, fundador del Col.legi de Cirurgians de Cadis i de Barcelona, cirurgià major de l’Armada, fundador d’hospitals al nou món,… També és venerat per l’Armada espanyola i fins i tot la tuna de la Universitat de Cadis porta el seu escut d’armes. Virgili té article signat a la famosa ‘Encyclopédie’ de Diderot i Dalembert. Moltes emocions reunides al voltant de tan portentosa figura. Ho relatava el president de la Junta del Museu, Xavier Pujades, un erudit en matèria naval, durant la inauguració de la mostra, que duu un títol tan de pel.lícula com és ‘Vaixells que van canviar el món, 1492-1805’.

L’exposició, una nova aportació del Museu als actes de la Festa Major de Sant Martí, fa un recorregut cronològic gràcies a les maquetes dels vaixells cedides pel tarragoní Josep Maria Martínez, un artesà de la perfecció i de la paciència, i es completa amb una reproducció d’una làmina de l’Enciclopèdia del Marquès de la Victòria i dos ulleres de llarga vista.

S’inicia amb la descoberta d’Amèrica, segueix amb la circunnavegació del món, la batalla de Lepant, l’explicació del que era un galeó -el vaixell més característic dels segles XVI i XVII, un híbrid de càrrega i de guerra-, segueix la mostra amb la ruta de galió de Manila, és a dir, la ruta establerta per unir Europa amb Àsia, passant per terra ja que no existia el canal de Panamà,… recordant en certa manera el film Fitzcarraldo. ‘Fou una línia regular que es va mantenir durant 300 anys’, explica Pujades. La mostra no s’oblida del Mayflower, el vaixell dels pioners fundadors dels EUA. S’observen també navilis, un pas posterior als galions, dedicats a l’art de la guerra. La mostra acaba amb Trafalgar.

Mostra de les recreacions històriques fetes a Vilallonga. Foto: Tots21

Comparteix exposició en sala annexa una mostra sobre la recreació històrica que es va fer a l’estiu de la reconstrucció de l’església del poble: els veïns, especialment joves, es van caracteritzar del segle XIX i dels seus oficis, en el que era la tercera edició d’unes recreacions que relaten cada any episodis de la història de Vilallonga i duen per nom les nits de Ca Nicolau, en referència als inicis d’aquesta curiosa celebració. Sabeu que la vila va quedar despoblada amb la guerra dels Segadors de 1640? Va costar tres anys tornar a habitar-la. Aquest cas es va recordar en una anterior caracterització, abans de la pandèmia, relatava la regidora Pilar Riera.

Les dues mostres van ser inaugurades per l’alcalde en funcions, Antoni Moncusí.

Jaume Garcia

 

Vilallonga enceta aquest dijous la Festa Major d’Hivern recuperant el programa ‘normal’

Vilallonga del Camp celebrarà des de dijous vinent fins al dia 15 la Festa Major d’Hivern en honor de Sant Martí. «De mica en mica tornem a la normalitat», afirma l’alcaldessa, Gemma Benaiges, en la salutació del programa, després que l’any passat es fes un fos en negre a tot plegat pe rculpa de la pandèmia. Les activitats recuperen, amb les mesures sanitàries encara vigents, concerts, ballada de gegants, trobada de cotxes esportius i motos, actes religiosos i la Baixada de les Andròmines a càrrec de l’Associació de Joves.

Programa Festa Major Hivern

Dijous 11

A les 5 de la tarda.- Biblioteca Josep Trenchs Òdena. Contacontes amb Muntsa Plana, ens explicarà la Bruixeta. Col·labora: Consell Comarcal del Tarragonès

Divendres 12

A 2/4 de 8 del vespre. Museu – Arxiu Pere Virgili (tradicional). Inauguració de les exposicions:

  • Vaixells que van canviar el món 1492-1805
  • Les nits de Ca Nicolau

Horari de visita: Tots els divendres i dissabtes de novembre, de 5 de la tarda a 8 del vespres, i hores a convenir.

A les 22.30 h. Centre Recreatiu. Concert amb dBomBo Bit. Espectacle “ Cançons que ens agraden” a càrrec de David Mas.

David Mas veí de la Vilallonga, ens oferirà un concert amb una proposta  que no et deixarà indiferent. Músic i compositor amb una llarga trajectòria als escenaris, ara, es transforma en un grup de versions, ell sol, convertint-se en un “ONE MAN BAND”  tocant la bateria, guitarra elèctrica i cantant  a la vegada.

Un repertori ple de cançons que ens agraden, d’artistes d’actualitat, internacionals i del país, i que interpretarà amb tota la màgia que un concert de festa major es mereix.

Recomanat per a tots els públics.

Dissabte 13

De 10 h a 13 h. A la Rambla Verge del Roser. Trobada de cotxes esportius.

De 10 h a 13 h. c/ Sant Martí. Trobada de motos. Organitza: Amics de la Moto

16.30 h. Rambla Verge del Roser (tocant la carretera de Valls) i c/ Era d’Albinyana. Baixada d’andròmines. Organitza: Associació de Joves de Vilallonga del Camp

A 2/4 de 8 del vespre. Centre Recreatiu. Espectacle “Cançons de mar i muntanya” amb Esther Buqueras i Principal de la Bisbal.

A les 11 de la nit. Poliesportiu Josep Ma. Salvat Modenes. Concert d’Ebri Knight

«Ebri Knight ve del Maresme, una comarca on el mar i la muntanya s’uneixen a mig camí entre la Selva i Barcelona. Des del principi ens hem arrelat a les melodies que sortien del nostre poble, als instruments tradicionals i a les veus populars que han sonat des de fa segles pels carrers de la Catalunya folklòrica.

Bevem de la tradició per a reinventar l’espectacle, per a dur amb tota l’energia que podem una música que està a cavall entre la memòria i el projecte, entre el passat i el futur, però sempre amb els peus posats al present.

Perquè allò popular no pot deixar de ser enèrgic i el folk té tota la força del poble que té al darrere i de tot aquell que vol canviar el món.

És per això que fem la música que fem».

A continuació Dj

Diumenge 14

A dos quarts de 12 del migdia. Plaça de l’Església (tradicional). Ballada dels nostres gegants: Alfons i la Sança

A la una del migdia. Església de Sant Martí Bisbe. Missa solemne a càrrec de Mossèn Joan Anton López i cantada pel Cor Parroquial.

A la sortida, repic de campanes en honor a Sant Martí, a càrrec de Sergi Claramunt.

19 h. Centre Recreatiu. Espectacle “Un tipus de riure” de Quim Vila

Dilluns 15

Sala de Cinema del Centre Recreatiu. Cinema: “A todo tren destino Asturias”

Primera sessió: 17 h

Segona sessió: 19 h

Entrada:2€

Redacció

 

Campanya de bonificació del cànon de l’aigua a Vilallonga

L’Ajuntament de Vilallonga endega una campanya d’informació sobre la bonificació del cànon de l’aigua. Ho poden sol·licitar famílies de quatre membres o més empadronades, famílies de dos membres més un tercer amb discapacitat superior al 75% i famílies vulnerables (preu cànon de l’aigua al 0% actualment és a 0.4936€/m3)

El tràmit el podeu fer electrònicament (instància general) o bé presencialment a les oficines de l’Ajuntament (cal acreditar el 75% o superior de discapacitat). Data límit per a sol·licitar: 24/12/2021

Per a més informació: http://aca.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Ampliacio-dels-trams-del-canon-de-laigua-per-unitats-de-convivencia-de-4-o-mes-membres

http://aca.gencat.cat/ca/laca/canon-i-altres-tributs/canon-de-laigua/domestic/bonificacions-del-canon-de-laigua

Ester Gomis, nova presidenta de la DOP Avellana de Reus

Ester Gomis. Foto: Cedida

Fa pocs dies s’ha aprovat la renovació de part dels membres de la Comissió Rectora de la DOP Avellana de Reus que fins ara ha presidit Pere Guinovart, del Morell.

Els canvis, que responen a la renovació periòdica que realitza aquest organisme, han portat a nomenar com a nova presidenta de la DOP a Ester Gomis, pagesa i productora d’avellana de Vilallonga del Camp.

També canvia el Secretari de la DOP Avellana de Reus, càrrec que fins ara ocupava Pere Ferré i que ara és en mans de Ricard Segura. La resta de la Comissió Rectora, on s’han renovat quatre dels vuit càrrecs, la formen els vocals Carlos Solano, Miquel Palau, Jordi Martí, Josep M. Juncosa, Alexandru Pirvu i Sergi Claramunt.

Redacció

 

Vilallonga celebra la Fira i la Festa del Roser

Cartell de les festes

Vilallonga del Camp ha iniciat aquest divendres una nova edició de la Fira i Festa del Roser amb la tradicional arribada de la Mare de Déu del Roser al Portal del carrer Major per fer el recorregur pel carrer Major i acabar a l’església de Sant Martí Bisbe, amb la rebuda dels gegants i repic de campanes, i amb el tradicional cant dels Gojos.

Al vespre hi havia prevista una nova edició del Fot-li gasto i aquest dissabte, l’atenció se centra en la Trobada de Motos que es fa a la plaça de l’Església a les 10h. Diumenge serà l’hora de la celebració de l’Eucaristia a les 13h, i dilluns, cinema a les 17h amb La Patrulla canina i missa a les 19h.

Dimarts i dimecres tindran lloc sengles misses a les 19h i a les 20h, i projecció de documentals sobre l’Ermita del Roser realitzats per Manuel Giné. Dijous hi ha Rosari davant la capella de Cal Rosó i missa en sufragi dels difunts de l’Associació Amics del Roser. Divendres tornarà la missa i el cinema, a les 19 i a les 20h, respectivament.

I diumenge, Cursa-caminada solidària “4 PASSES”. Serà a les 09.00h al Parc de les Parades. El recorregut és de 5 Km i l’organitza l’Associació Einar, en benefici del projecte “Apoyo entre iguales de PEDPAL”.

A les 13h a l’Ermita del Roser, missa, presidida per Mossèn Joan A. López i cantada pel Cor. La missa es realitzarà a fora de l’Ermita per poder tenir més aforament i prevenir la Covid-19. A continuació, GLOSSARI DE LA MARE DÉU a càrrec de Josefina Albert; BENEDICCIÓ DE LES LLETANIES. Any 2020 “Regina Martirum”, de la ceramista Antonieta Riera Fortuny. Any 2021 “Regina Confessorum”, obra Esther Vidal Alberich. Tot seguit, BENEDICCIÓ DE MISTERIS:

Quart Misteri de Glòria 2020. “L’Assumpció de Maria al Cel”
Cinquè Misteri de Glòria 2021. “La coronació de Maria, Reina i Senyora de cels i terra”

A les 17h, Cinema amb La Patrulla canina, i amb García y García, aquest a les 19.00h ENTRADA: 4.50 € o abonament
I a les 19h, missa. Acabarà la festa amb cinema a les 20h amb Siempre contigo.

 

La presidenta de la Diputació dona el tret de sortida a la Festa Major de Vilallonga del Camp

Noemí Llauradó, al costat de l’alcaldessa, durant el pregó. Foto: Cedida

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha participat a la Festa Major de Vilallonga del Camp pronunciant-ne el pregó. Ha estat aquest divendres a la Plaça de l’Església i amb els veïns asseguts, per tal de poder gaudir de la festa respectant les mesures de prevenció donada la situació epidemiològica. Tal com ha afirmat Llauradó «no hem d’abaixar la guàrdia perquè la Covid-19 encara continua a l’ordre del dia» i ha afegit que «les ganes de festa no són incompatibles amb la prudència».

Després de pronunciar el pregó i signar el llibre d’honor a l’ajuntament, la presidenta de la Diputació, acompanyada de l’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, i del diputat de cultura de la institució, Joan Josep Garcia, s’ha desplaçat fins al carrer de Sant Josep per descobrir la placa commemorativa del nomenament del metge, polític i agrònom vilallonguí Josep Mestres i Miquel com a fill il·lustre de la població. Tot seguit, al Museu Pere Virgili de Vilallonga ha inaugurat la Sala Josep Mestres i Miquel, un espai que s’ha reformat recentment amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Durant la seva intervenció, Noemí Llauradó ha posat en valor «totes les entitats de caire social i cultural que contribueixen a fer de Vilallonga un municipi especialment viu i dinàmic» tot recordant que «la cultura esdevé una prioritat per a la Diputació de Tarragona». Els assistents al pregó han pogut gaudir de l’actuació dels Grallers i Timbalers de la Colla Gegantera de Vilallonga del Camp.

Redacció

 

Tall de carretera previst per als propers dies a Vilallonga

La Diputació de Tarragona informa que en els proper dies hi haurà talls de carretera a Vilallonga, concretament a la T-722, al PQ. 3 a Vilallonga del Camp. Serà des del 12/07/2021 fins al 29/10/2021. S’hi ha habilitat un pas alternatiu senyalitzat.

Aquest tall respon a les obres que realitza la Diputació de Tarragona per millorar l’accés viari a Vilallonga del Camp. Els treballs es van iniciar el 28 de juny i permetran arranjar un tram de 500 metres de la T-722 fins a la travessera de Vilallonga i la construcció d’una rotonda a l’accés del municipi, concretament a la intersecció entre la T-722 i la TV-7222.

 

Vilallonga respira l’aroma de les tapes en plena postpandèmia

Vilallonga del Camp respira tapes pels quatre costats. La novena edició del Vilatapes, que recupera la proposta que no es va poder celebrar l’any passat degut als rigors de la pandèmia, arriba en el moment en què ja hi ha llibertat per treure’s la mascareta. Aquest divendres, cinc establiments paraven taula per oferir els seves exquisiteses en un format diferent que amplia a dos caps de setmana una celebració que anteriorment tenia lloc un llarg cap de setmana.

S’ha volgut fer així des de l’Ajuntament i amb vist-i-plau dels bars i restaurants per tal de donar més vida a un dels sectors, el de la restauració, que més ha patit el tancament governamental per la pandèmia. Cinc establiments s’hi han sumat i divendres ja començaven a anar de corcó per servir les tapes. Són La Montoliva, el recentment estrenat Aloha Gastrobar, La Llesqueria, el bar del Centre Recreatiu -on hi la el cinema-, i el Bar Estrella.

La Clàudia, la Lavínia i l’Olga, amb la tapa del Centre Recreatiu. Foto: Tots21

La colla del Ramon Fortuny, al Centre Recreatiu. Foto: Tots21

Els recintes oferiran quatre tapes diferents els quatres dies d’apertura del Vilatapes. Al Centre Recreatiu, comandat per la Clàudia, la Lavínia i l’Olga, divendres servien una clotxa de terra-mar: ‘Un brioix farcit de fesols i sardines’, explicava la Clàudia a Tots21. Una tapa i un refresc o cervesa per tres euros. ‘Hi participem cada any, menys l’any passat. L’experiència és bona’, deia la Clàudia. Entre els comensals, la colla d’amics del Ramon Fortuny, que iniciarien un recorregut pel Vilatapes mentre a la sala d’actes del Centre Recreatiu, al primer pis, l’alcaldessa, Gemma Benaiges, oficiava un casament.

Alfons Bernal i la Jacqueline, amb un remenat amb focaccia. Foto: Tots21

Un grup veterà d’entusiastes de l’Aloha. Foto: Tots21

A la plaça de l’Església hi ha novetats des de dimarts passat. Un vilallonguí, Alfons Bernal, i la seva dona, la Jacqueline Reyes, han obert un gastrobar, de nom haitià, Aloha, que s’estrena amb el Vilatapes i amb la terrassa atapeïda de públic, i ho fa amb un remenat de focaccia, és a dir, ‘un remenat d’ous amb botifarra acompanyats amb focaccia artesana de ceba i olives’, ens relata l’Alfons. Aquest dissabte oferiran empanada criolla, una autèntica empanada argentina, la nacionalitat de la Jacqueline.

‘El Vilatapes és molt sacrificat, cal molt personal, has d’afrontar moltes situacions nervioses, però per nosaltres és perfecte perquè ens donarà a conèixer’, subratlla l’Alfons. ‘Potser passaran per aquí 200 persones cada dia i això és molta publicitat per a nosaltres’, confessa.

L’Alícia, del bar Estrella. Foto: Tots21

El Pau Roig i la seva família, a la terrassa de l’Estrella. Fot: Tots21

A la Rambla de la Verge del Roser hi ha el Bar Estrella. L’Alícia, desbordada de feina, servia una bomba mexicana, és a dir, una patata farcida de carn picada, amb enciam i tomàquet, que elabora la seva mare, la Rosa, que amb prou feines pot sortir de la cuina. Com la resta d’establiments oferiran una tapa diferent cada dia del Vilatapes. En funció del personal que tenen cada any s’apunten o no a la proposta gastronòmica. Ara bé, el cert és que ‘el Vilatapes funciona molt bé’, assegura l’Alícia.

Una mica més lluny, a l’entrada de Vilallonga venint del Morell, es troba la Llesqueria. La comanda la Juliette, que també va de bòlit quan ja comença a fer-se de nit i la terrassa s’està omplint. L’Ajuntament li ha permès ocupar un tram final d’un dels dos carrers amb què fa façana l’establiment. La Juliette servia aquest divendres esqueixada, però molt farcida, amb bacallà, pebrot, tomàquet, ceba i olives. Aquest dissabte oferirà mandonguilles a la parisiènne, amb salsa casolana, tomàquet, pèsols i arròs.

La Juliette, a La Llesqueria. Foto: Tots21

La regidora de Promoció Econòmica i Comerç de Vilallonga, Marian Ruiz. Foto: Tots21

La regidora de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament, Marian Ruiz, subratllava a Tots21 que ‘ja en teníem moltes ganes de celebrar el Vilatapes, però amb la pandèmia vam haver d’anul.lar molts actes. Vilallonga és un poble viu on ens agrada sortir al carrer, fer cultura, on s’hi organitzen moltes activitats al llarg de l’any i amb l’existència de moltes entitats’. Enguany s’ha decidit allargar dos caps de setmana el Vilatapes ‘perquè le ciutadania tornés a sortir al carrer aprofitant que les mesures anticovid s’han relaxat una mica i perquè la restauració pugui respirar. Entre tots mirem de posar de la nostra part’, afegeix.

El cert és que hi ha coincidència que ‘El Vilatapes funciona molt bé. Se sol organitzar en aquestes dates, a inicis del mes de juliol, en què ja hi ha força gent que fa vacances i l’escola ja ha tancat’.

Jaume Garcia

 

La Diputació millora la seguretat viària a Vilallonga del Camp

La construcció d’una rotonda a l’accés del municipi, l’eixamplament del pont sobre la riera de la Selva i l’ampliació de la calçada a la T-722, ordenarà el trànsit i garantirà la convivència segura de tots els usuaris. Foto: Diputació

Les obres de millora de l’accés viari a Vilallonga del Camp començaran la propera setmana. La Diputació de Tarragona actuarà en un tram de 500 metres a la carretera T-722 fins a la travessera de Vilallonga per tal de millorar-ne el traçat i assegurar una convivència segura de tots els usuaris. D’altra banda, està prevista la  construcció d’una rotonda a l’accés del municipi, concretament a la intersecció entre les carreteres T-722 i TV-7222. Més de 50 operaris treballaran en aquest projecte de millora que representa a la Diputació una inversió de 870.000 euros. Està previst que les obres durin 7 mesos.

L’elevada confluència de trànsit en aquestes carreteres i el nombre de vehicles pesats que hi circulen a diari han fet necessari el plantejament de les obres. Els treballs ampliaran la calçada fins a 8 metres a la T-722 i eixamplaran el pont sobre la riera de la Selva (al punt quilomètric 2+850) fins a 9,2 metres, atès que l’amplada actual del pont dificulta  l’encreuament de 2 vehicles. Pel que fa a la nova rotonda, que ordenarà el trànsit a la intersecció entre la T-722 i la TV-7222, aquesta tindrà un diàmetre de 40 metres.

Les obres també serviran per pacificar el trànsit a la zona urbana de Vilallonga del Camp, on es renovarà el paviment de les voreres i de la calçada. El traçat dels carrils es modificarà lleugerament per a eixamplar les voreres allà on sigui possible, assegurant així la convivència segura de tots els usuaris.

El projecte de millora en aquest punt de la xarxa viària inclourà, entre altres actuacions: la reposició dels serveis afectats (aigua potable i gas natural), les plantacions i la il·luminació de la nova rotonda, la corresponent senyalització vertical i horitzontal i la canalització per al desplegament de la xarxa de fibra òptica. Podeu consultar més informació sobre el projecte al web: www.dipta.cat

Redacció

 

Torna la cita amb el Vilatapes a Vilallonga del Camp

Els caps de setmana del 25 i 26 de juny i el 2 i 3 de juliol, torna la cita gastronòmica per excel·lència de Vilallonga del Camp, torna el Vilatapes. Després d’un any de parada obligatòria per la pandèmia.

Enguany hi participen 5 establiments de restauració: El Centre Recreatiu, La Llesqueria, L’Estrella, l’Aloha Gastrobar i el Restaurant La Montoliva.

Cada establiment presentarà dues tapes diferents cada cap de setmana, és a dir, en total podrem gaudir de 20 propostes, per cada tapa que degustem ens donaran una butlleta que omplirem i dipositarem al mateix establiment i podrem optar a guanyar un val valorat en 50 € per gastar en aquell establiment. Cada cap de setmana es faran sortejos.

Redacció

 

El pa del forn La Baguet, del Morell, entre els set millors de Catalunya

Els set vencedors, en una foto de família. Martí Fortuny és el primer per l’esquerra agenollat. Foto: Cedida

El pa que elabora artesanalment el forn La Baguet, del Morell, ha estat finalista i premiat entre els set millors de Catalunya en un acte celebrat a Barcelona, on s’ha fet el lliurament de la Llesca d’Or als set millors establiments del país. El guardó ha estat organitzat per Panàtics.

El forner, Martí Fortuny, ha competit amb el seu pa amb més de cent pans de tot Catalunya i prèviament va haver de superar una fase prèvia provincial.

El forn va néixer en 1995 i és comandat per Fortuny i per Gemma Benaiges -que al seu torn, és alcaldessa de la veïna Vilallonga del Camp-, que són els seus fundadors. Vénen d’una família de llarga tradició en el món del pa.

El forn del Morell va haver de superar una fase prèvia que es va desenvolupar a l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Cambrils, on es va fer una cata a cegues valorant la textura, el gust i la presentació. La Baguet superà els 70 punts i així va poder accedir a la final, celebrada aquest dijous a Barcelona. De les comarques de Tarragona hi han arribat quatre.

Gemma Benaiges ha afirmat a Tots21 que ‘el guardó ha estat un reconeixement com a excel.lència artesanal 2021 i ara entrarem a formar part d’una ruta per tot Espanya, la ruta anomenada ‘El buen pan’. També faran una cata i valoraran, de manera anònima, el tracte que es fa a la botiga i l’exposició del pa. És un orgull haver assolit el guardó’, ha manifestat. Els set finalistes han rebut cent quilos de farina i el guanyador, 300 quilos.

J. Garcia

 

L’Ajuntament de Vilallonga rep set denúncies de l’oposició

L’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges, durant la reunió informativa. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp, governat per un tripartit amb ERC -que ostenta l’Alcaldia- socialistes i independents, ha rebut 18 denúncies des de l’any 2016, que han suposat fins ara unes despeses en tràmits judicials que sumen 100.000 euros per al consistori. De les 18 denúncies, set d’elles han estat presentades per l’oposició de CiU/Junts x Vilallonga, que va governar el municipi fins l’any 2015. Les denúncies fetes per l’oposició sumen unes despeses per al consistori fins ara de 16.581 euros.

L’equip de govern va protagonitzar dissabte passat una reunió veïnal a la pista poliesportiva on va passar comptes de les denúncies rebudes, atenent ‘un compromís de transparència de les tres forces de l’equip de govern, que vam anunciar que convocaríem reunions informatives sobre pressupostos i sobre les denúncies rebudes’, segons anuncià l’alcaldessa, Gemma Benaiges. Durant la reunió es van exposar les 18 denúncies que s’han presentat des de 2016 i el seu estat de tramitació o conclusió. La reunió va fer evident el malestar de l’equip de govern per les denúncies que rep: ‘Vaig arribar a l’Alcaldia en 2015 i l’any següent ja tenia denúncies presentades’, va afirmar Benaiges.

Les altres 11 denúncies van ser presentades per veïns de Vilallonga, de Barcelona i per empreses constructores locals. Les denúncies fan referència a pressumptes actes de vulneració de drets, tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació, contra tramitacions com la modificació d’ordenances fiscals o el compte general, o per la concessió de llicències d’obres.

Endarreriments en la gestió municipal

Deu dels procediments estan tancats amb sentència ferma i han costat 22.300 euros a l’Ajuntament -16.581 euros fruit de demandes de l’oposició i 6.000, de veïns-, mentre vuit estan oberts, i un d’ells es troba pendent de sentència. Un cas va ser perdut per l’Ajuntament i els altres nou, van ser desestimats o sobresseït, en alguns casos perquè el demandant no va seguir amb el cas en no presentar la documentació requerida pel jutge.

Cinc dels casos oberts demanen compensacions a l’Ajuntament: quatre d’ells reclamen unes compensacions econòmiques que sumen 366.000 euros. ‘El més lamentable i trist de tot és que tret d’aquests cinc que poden aconseguir alguna indemnització, els altres procediments no porten cap benefici per a ningú, ni per als demandants ni per als demandats, només despeses’. Benaiges destacà també que a això ‘cal afegir el temps perdut pel secretari i interventor municipals. Això ha provocat molt d’endarreriment en les tramitacions de l’Ajuntament’.

Entre els casos oberts es troba una demanda contra l’exalcalde, Ignasi Valera -ERC-, i l’exregidor Xavier Julià per tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació administrativa, usurpació de funcions públiques i intrusisme al respecte d’unes obres en un habitatge del passatge Font de l’Astor.

Relacionat amb l’anterior cas, l’oposició presentà una altra denúncia per malversació de cabals públics per la defensa dels demandats, ja judicialment tancada, dirigida contra l’aleshores alcalde socialista Carmel Gil, el seu soci de govern Ignasi Valera, l’exregidor Xavier Julià i l’exsecretària de l’Ajuntament. L’alcalde d’aleshores, Carmel Gil, havia ordenat  la provisió de fons per a la defensa dels regidors, de manera que si resultaven culpables, haurien de retornar-los i si resultaven innocents, l’assegurança se’n feia càrrec, segons indicà l’alcaldessa. El jutjat va sobresseir la demanda, que ja és ferma. ‘Es va suspendre el procés per falta de causes que justifiquessin l’acció de justícia’, va subratllar l’alcaldessa. El ple municipal del 30 de març acordà una nova bestreta per aquesta defensa.

La denúncia més cuantiosa

La denúncia que suma més petició econòmica és la que va presentar un constructor de Vilallonga, que demana a l’Ajuntament el pagament de 169.000 euros, més 26.000 d’interessos pels treballs al Centre de Dia. L’alcaldessa afirmà en la seva intervenció que l’equip de govern no va fer el pagament perquè ‘no vam trobar cap factura. El jutge ha demanat peritar l’obra’. El segon cas més voluminós quant a petició de pagament és el d’un constructor de Vilallonga, que reclama 115.000 euros per unes obres a la zona esportiva, que l’alcaldessa defensa que no la va realitzar.

Entre el gruix de denúncies, també hi ha les relacionades amb el tancament i realització d’obres al restaurant L’Encanteri, que dirigí el conegut empresari de Reus Jaume Dalmau -exdirector de Fira de Reus-. Són dues denúncies que sumen prop de 49.000 euros. Una es presentà per soroll elevat. El consistori ordenà el cessament de l’activitat ja que la denúncia presentada destapà que l’empresa ‘tenia tràmits caducats i a més no acomplí els terminis per presentar la documentació requerida’, senyalà l’alcaldessa. L’empresa presentà un recurs, que es debatrà el setembre en una vista judicial. La segona denúncia és contra unes obres fetes al restaurant i també resta oberta als tribunals.

Un darrer tema candent és el de la coberta de la pista poliesportiva, d’una alçada ‘que no és la correcta per un metre i mig’, segons reconegué l’alcaldessa, i que té un pla especial ver rectificar-la. L’oposició presentà en 2019 una demanda de nul.litat de l’acord municipal pel qual s’aprovava el projecte de la coberta i demanà el seu enderrocament. El cas es troba judicialment arxivat. L’alcaldessa defensà que quan ERC era a l’oposició ‘no va portar als jutjats un cas que era semblant sobre un equipament municipal’. Benaiges anuncià que la Festa Major se celebrarà ‘amb la coberta acabada’.

Jaume Garcia

 

Vilallonga recupera la tradicional Festa de la Gent Gran

L’alcaldesa de Vilallonga, Gemma Benaiges -la primera per l’esquerra-, i la regidora Pili Riera -a la dreta-, amb l’àvia centenària, María Rodríguez. Foto: Tots21

L’home més gran que vingué a la festa, Lluís Voltes. Foto: Tots21

Cinc parelles que celebren els 50 anys de noces d’or també van ser homenatjades. Foto: Tots21

Vilallonga del Camp ha pogut recuperar aquest cap de setmana la tradicional Festa de la Gent Gran, que duia 26 anys celebrant-se i que en 2020 va quedar ajornada en coincidir amb ple confinament domiciliari de la població. Dissabte passat, 125 persones de 65 o més anys eren reconegudes per l’Ajuntament en un acte lúdic que recuperava la festa adaptada als rigors sanitaris i que tenia lloc a la pista poliesportiva, mantenint les distàncies de seguretat, amb cadires força allunyades i la presència només dels homenatjats.

Durant l’acte va ser homenatjada la dona més gran del poble, la centenària Maria Rodríguez -al setembre farà els 100 anys d’edat-, i l’home més gran present a la gala, Lluís Voltes. També foren motiu de reconeixement les cinc parelles que en 2020 o 2021  porten 50 anys o més casats o convivint conjuntament. I un altre motiu de record fou el guardó destinat a les 10 persones que en 2020 o en 2021 feien els 65 anys.

Un moment de l’acte celebrat dissabte. Foto: Tots21

Imatge de la gent gran que assistí a la festa. Foto: Tots21

En el seu parlament, l’alcaldessa de Vilallonga, Gemma Benaiges, es congratulava que per fi es pugués fer l’acte, al temps que recordava que la gent gran ‘són les persones més importants de les nostres cases i també per a l’Ajuntament. M’agradaria fer-vos petons i abraçades a tots vosaltres, però no pot ser’, afirmava.

D’altra banda, la regidora de la Gent Gran, Pili Riera, subratllava en la seva intervenció que el consistori voldria que l’acte ‘fos l’inici de la normalitat que tots desitgem’. El sentir de la vila era el de recuperar el dinar-ball tradicional d’aquesta festa. El dinar no es va poder fer aquest dissabte, però sí el ball, i la protagonista va ser l’orquestra Nova Blanes.

La resta d’assistents van rebre un obsequi i una rosa en acabar la festa. Abans d’aquesta, havia tingut lloc a l’església la elebració de l’Eucaristia en memòria dels difunts.

Redacció

 

 

Vilallonga celebrarà la Festa de la Gent Gran adaptada a la pandèmia

Imatge de l’església de Vilallonga, on s’hi farà missa en sufragi dels difunts. Foto: Wikipèdia

El dia 24 d’abril tindrà lloc la 27a edició de la Festa de la Gent Gran de Vilallonga del Camp. Enguany, per la situació que es viu a causa de la pandèmia, l’Ajuntament ha canviat el format. Queda anul.lat el dinar de restaurat, però es faran altres activitats.

Adreçada a majors de 65 anys (o que la parella sigui major de 65 anys) i empadronats a Vilallonga del Camp, les inscripcions es poden fer dilluns 19 d’abril (de 10h a 13h) i dimarts 20 d’abril (de 10h a 13h i de 17h a 19h), a les Oficines Municipals.

Els actes començaran a les 17:30 hores amb la celebració de l’Eucaristia en memòria dels difunts. Una hora més tard, i al poliesportiu -amb entrada pel carrer del Gebellí-, ja que és a l’aire lliure, es farà l’acte de benvinguda i reconeixement especial a les persones que al 2020 o 2021 han fet o faran els 65 anys, i homenatge a les noces d’or, adreçat a aquelles parelles que en 2020 o 2021 facin 50 anys de casats o de convivència que es pugui acreditar. Finalment, a les 19 hores tindrà lloc el concert de gala amb l’Orquestra Nova Blanes.

Redacció

 

Vilallonga reb una subvenció de 500.000 euros de la Diputació

Per acord de la Junta de Govern de la Diputació de Tarragona del dia 27 d’octubre de 2020, s’ha aprovat la concessió de la subvenció corresponent a l’anualitat 2020, del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2020-2023, per la que s’ha concedit 510.144,38€ a l’Ajuntament de Vilallonga en concepte de sanejament romanen tresoreria ajustat negatiu.

Vilallonga homenatja solemne els vilatans deportats als camps de concentració nazi

El dia 27 de gener es va designar com el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat i s’instava, de manera urgent, a tots els Estats membres a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d’actes de genocidi.

En l’últim Ple Municipal del 2020 celebrat a Vilallonga, es va aprovar una moció per realitzar un reconeixement i homenatge solemne als vilallonguins deportats als camps de concentració nazi.

 

L’Ajuntament de Vilallonga aprova el pressupost municipal més social dels últims anys

Façana de l’ajuntament, en una imatge d’arxiu.

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha aprovat un pressupost municipal per al 2021 que és el més social des de fa molts anys, ja que destinarà gairebé 60.000 euros en partides destinades a pal·liar la difícil situació econòmica generada per la Covid-19 a través d’ajudes a les famílies, les empreses, els autònoms i Càritas. El pressupost d’ingressos s’eleva fins a 2.309.760,75 euros, mentre les despeses queden en 2.304.240,80 euros, de les quals 227.647,63 euros són inversions reals. El pressupost s’ha aprovat amb el vot a favor dels vuit regidors que integren el govern -ERC-AM, VPM-PM TOT(S)- i el vot en contra dels tres regidors de JuntsxVilallonga.

El regidor d’Hisenda, Toni Moncusí, defineix aquests pressupostos com a “basats en una política d’austeritat, control de la despesa i cerca d’eficiència.” Moncusí també assenyala que els números municipals per al 2021 “reflecteixen el compromís amb l’estabilitat pressupostària i amb la sostenibilitat financera i el límit de despesa no financera” i avisa: “Haurem de ser molt disciplinats, ja que els pressupostos es caracteritzen per una congelació dels impostos, taxes i preus públics, reducció de l’endeutament, consolidació i reforç de plantilla, increment de les ajudes i austeritat en la despesa.” El regidor d’Hisenda preveu «uns ingressos més baixos i un increment d’impagats a causa de la situació econòmica complicada de moltes famílies».

Pel que fa a les inversions, que arriben a 227.647,63 euros, destaquen els 81.097,63 euros destinats a la segona fase del cobriment de la pista esportiva, dels quals 77.042,75 procedeixen del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2017-2020, i 21.550 euros per al tancament d’aquesta pista, corresponents gairebé 20.000 del PAM 2019. A la reforma del Centre Recreatiu s’hi destinen 60.000 euros, tots procedents d’una subvenció finalista de la Diputació de Tarragona i a la façana del Museu Pere Virgili, 26.000 euros més, dels quals 7.800 són recursos propis. S’invertiran 16.000 euros de recursos propis en un pàrquing dissuasiu.

Els pressupostos de Vilallonga del Camp per al 2021 requereixen un Pla de Sanejament que està elaborant la Diputació de Tarragona, tot i que els 510.000 euros procedents del PAM s’invertiran en eixugar els 530.000 euros de romanent de tresoreria negatiu i és que un dels grans objectius del govern aquest mandat és deixar els comptes de l’Ajuntament sanejats. Aquest any es preveu una reducció del deute de 148,774,59 euros. El període mitjà de pagament a proveïdors s’ha situat per sota dels 30 dies.

Contenciosos administratius pendents

En aquest pressupost municipal hi ha 25.000 euros reservats per al pagament de serveis d’advocats i procuradors a causa dels vuit contenciosos administratius presentats contra l’Ajuntament de Vilallonga del Camp que continuen en procés. Entre els anys 2019 i 2020, el consistori vilallonguí ha hagut de gastar gairebé 55.000 euros en aquest concepte. El govern té previst portar a terme una assemblea oberta a la ciutadania quan es relaxin les restriccions a causa de la Covid-19 per explicar la situació econòmica i els 15 contenciosos administratius interposats, basats en defectes de forma en algunes obres i altres actuacions municipals.

A través dels 8 contenciosos que continuen oberts, actualment es reclamen més de 300.000 euros i un solar de més de 1.000 m2 -tots fan referència a obres i pactes realitzats entre els anys 2010 i 2015- i una decisió dels jutges en contra dels interessos de l’Ajuntament poden provocar un problema econòmic molt important i condicionar l’economia del municipi els propers anys.

Redacció

 

Vilallonga enllesteix les desitjades obres d’ampliació de l’escola Pere Virgili

Un moment de la visita del conseller. Foto: Tots21

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha visitat avui les obres ja acabades de l’ampliació d’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp, en la seva quarta i darrera fase. Acaba així el compromís dels darrers anys de la Generalitat de posar al dia un centre educatiu que havia quedat petit davant el notable creixement demografic viscut la darrera dècada per Vilallonga, que suma 2.400 habitants.

Bargalló s’ha desplaçat a Vilallonga del Camp i ha visitat l’escola Pere Virgili, conjuntament amb l’alcaldessa, Gemma Benaiges, i s’ha trobat amb l’equip directriu, a més del director territorial del Govern, Òscar Peris, i el delegat d’Educació, Jean Marc Segarra..

Aquest any s’han acabat les obres que s’han dut a terme al centre, que actualment té 323 alumnes matriculats, per adequar i ampliar l’edifici en diferents fases des del 2014. En aquest sentit, el conseller ha manifestat davant dels mitjans de comunicació que la població «ha crescut al llarg dels anys i s’ha anat ampliant, i calia una actuació definitiva per tancar les ampliacions i acabar amb una escola moderna que dóna resposta a aquests 300 alumnes que té Vilallonga».

La directora del centre educatiu, a l’esquerra de la imatge, junt a l’alcaldessa de Vilallonga. Foto: Tots21

El titular d’Educació ha explicat que «s’ha fet una inversió d’1,8MEUR en els darrers anys, s’ha aconseguit reduir el número de fases, que era inicialment de cinc i n’hem acabat fent tres, i l’escola ara ja està acabada pel que fa al menjadors i la cuina que necessitava, també pel que fa a més aulari i al pati». «És una bona notícia que, malgrat la pandèmia, les obres s’hagin acabat i estiguin a disposició del centre per dur a terme la vida quotidiana de les escoles, que enguany no ho és per les mesures sanitàries però que intentem que sigui el més normal possible pel que fa a la resta», ha afegit Bargalló.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, i la directora del centre, Neus Cogul, per la seva banda, han destacat que els treballs han consistit en l’adequació interior menjador i cuina, l’ampliació de quatre aules i zona de banys a la planta primera, la instal.lació d’ascensor per complir amb decret d’accessibilitat i eliminar barreres arquitectòniques, ‘que és una gran avantatge per l’escola’, ha destacat l’alcaldessa, i s’ha creat un element de pèrgola d’accés per unificar els dos volums que configuren l’escola i a la vegada dotar d’una identitat propia l’accés principal de l’edifici.

Una cabana d’indis, a la nova zona del pati infantil. Foto: Tots21

L’Ajuntament ha avançat els diners

Benaiges ha recalcat que la darrera fase de les obres, que ha tingut un cost de 750.000 euros, ‘ha estat finançada primer per l’Ajuntament, que ha avançat els diners sense haver de demanar ni pòlisses de crèdit ni préstecs, i després ha estat la Generalitat qui els ha retornat. Ens sentim molt orgullosos que com a poble ho hàgim pogut finançar’. Benaiges ha agraït la participació de l’escola en el projecte, ‘que s’ha fet des de l’Ajuntament amb la col.laboració de la direcció de l’escola, un projecte fet amb el gust i les necessitats de la direcció’.

El consistori no esperava que les fases quarta i cinquena es fusionessin en una sola, fet que anuncià Bargalló en una visita feta en 2018, i que suposava escurçar terminis, ‘una molt bona notícia que no esperàvem’.

La directora del centre ha agraït en nom de la comunitat educativa que es posi fi a unes necessitats demanades, que ‘ens permeten tenir els espais adients i poder gauduir-los. Ara ja tenim l’escola pràcticament finalitzada’.

Reunió amb el conseller al renovat pati de l’escola de Vilallonga. Foto: Tots21

Destacable és la reforma novedosa del pati d’infantil, proposta que va guanyar els pressupostos participatius organitzats per l’Ajuntament. El pati segueix un model ecològic mediterrani integrat que juga amb materials naturals i suaus com la sorra, la fusta i la vegetació autòctona, amb pèrgoles, un senderí, jocs de fusta, un turonet, mobiliari també de fusta per rentar plats o una cabana simulant la dels indis de l’Oest americà.

La imatge de la jornada ha estat, sens dubte, que en aquest pati ecològic s’ha celebrat a l’aire lliure la reunió entre el conseller i l’equip directiu del centre. La pandèmia obliga les escoles a celebrar reunions a l’aire lliure, també a l’hivern.

Jaume Garcia