TOTS 21

L’Ajuntament de Vilallonga aprova el pressupost municipal més social dels últims anys

Façana de l’ajuntament, en una imatge d’arxiu.

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha aprovat un pressupost municipal per al 2021 que és el més social des de fa molts anys, ja que destinarà gairebé 60.000 euros en partides destinades a pal·liar la difícil situació econòmica generada per la Covid-19 a través d’ajudes a les famílies, les empreses, els autònoms i Càritas. El pressupost d’ingressos s’eleva fins a 2.309.760,75 euros, mentre les despeses queden en 2.304.240,80 euros, de les quals 227.647,63 euros són inversions reals. El pressupost s’ha aprovat amb el vot a favor dels vuit regidors que integren el govern -ERC-AM, VPM-PM TOT(S)- i el vot en contra dels tres regidors de JuntsxVilallonga.

El regidor d’Hisenda, Toni Moncusí, defineix aquests pressupostos com a “basats en una política d’austeritat, control de la despesa i cerca d’eficiència.” Moncusí també assenyala que els números municipals per al 2021 “reflecteixen el compromís amb l’estabilitat pressupostària i amb la sostenibilitat financera i el límit de despesa no financera” i avisa: “Haurem de ser molt disciplinats, ja que els pressupostos es caracteritzen per una congelació dels impostos, taxes i preus públics, reducció de l’endeutament, consolidació i reforç de plantilla, increment de les ajudes i austeritat en la despesa.” El regidor d’Hisenda preveu «uns ingressos més baixos i un increment d’impagats a causa de la situació econòmica complicada de moltes famílies».

Pel que fa a les inversions, que arriben a 227.647,63 euros, destaquen els 81.097,63 euros destinats a la segona fase del cobriment de la pista esportiva, dels quals 77.042,75 procedeixen del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2017-2020, i 21.550 euros per al tancament d’aquesta pista, corresponents gairebé 20.000 del PAM 2019. A la reforma del Centre Recreatiu s’hi destinen 60.000 euros, tots procedents d’una subvenció finalista de la Diputació de Tarragona i a la façana del Museu Pere Virgili, 26.000 euros més, dels quals 7.800 són recursos propis. S’invertiran 16.000 euros de recursos propis en un pàrquing dissuasiu.

Els pressupostos de Vilallonga del Camp per al 2021 requereixen un Pla de Sanejament que està elaborant la Diputació de Tarragona, tot i que els 510.000 euros procedents del PAM s’invertiran en eixugar els 530.000 euros de romanent de tresoreria negatiu i és que un dels grans objectius del govern aquest mandat és deixar els comptes de l’Ajuntament sanejats. Aquest any es preveu una reducció del deute de 148,774,59 euros. El període mitjà de pagament a proveïdors s’ha situat per sota dels 30 dies.

Contenciosos administratius pendents

En aquest pressupost municipal hi ha 25.000 euros reservats per al pagament de serveis d’advocats i procuradors a causa dels vuit contenciosos administratius presentats contra l’Ajuntament de Vilallonga del Camp que continuen en procés. Entre els anys 2019 i 2020, el consistori vilallonguí ha hagut de gastar gairebé 55.000 euros en aquest concepte. El govern té previst portar a terme una assemblea oberta a la ciutadania quan es relaxin les restriccions a causa de la Covid-19 per explicar la situació econòmica i els 15 contenciosos administratius interposats, basats en defectes de forma en algunes obres i altres actuacions municipals.

A través dels 8 contenciosos que continuen oberts, actualment es reclamen més de 300.000 euros i un solar de més de 1.000 m2 -tots fan referència a obres i pactes realitzats entre els anys 2010 i 2015- i una decisió dels jutges en contra dels interessos de l’Ajuntament poden provocar un problema econòmic molt important i condicionar l’economia del municipi els propers anys.

Redacció

 

Vilallonga enllesteix les desitjades obres d’ampliació de l’escola Pere Virgili

Un moment de la visita del conseller. Foto: Tots21

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha visitat avui les obres ja acabades de l’ampliació d’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp, en la seva quarta i darrera fase. Acaba així el compromís dels darrers anys de la Generalitat de posar al dia un centre educatiu que havia quedat petit davant el notable creixement demografic viscut la darrera dècada per Vilallonga, que suma 2.400 habitants.

Bargalló s’ha desplaçat a Vilallonga del Camp i ha visitat l’escola Pere Virgili, conjuntament amb l’alcaldessa, Gemma Benaiges, i s’ha trobat amb l’equip directriu, a més del director territorial del Govern, Òscar Peris, i el delegat d’Educació, Jean Marc Segarra..

Aquest any s’han acabat les obres que s’han dut a terme al centre, que actualment té 323 alumnes matriculats, per adequar i ampliar l’edifici en diferents fases des del 2014. En aquest sentit, el conseller ha manifestat davant dels mitjans de comunicació que la població «ha crescut al llarg dels anys i s’ha anat ampliant, i calia una actuació definitiva per tancar les ampliacions i acabar amb una escola moderna que dóna resposta a aquests 300 alumnes que té Vilallonga».

La directora del centre educatiu, a l’esquerra de la imatge, junt a l’alcaldessa de Vilallonga. Foto: Tots21

El titular d’Educació ha explicat que «s’ha fet una inversió d’1,8MEUR en els darrers anys, s’ha aconseguit reduir el número de fases, que era inicialment de cinc i n’hem acabat fent tres, i l’escola ara ja està acabada pel que fa al menjadors i la cuina que necessitava, també pel que fa a més aulari i al pati». «És una bona notícia que, malgrat la pandèmia, les obres s’hagin acabat i estiguin a disposició del centre per dur a terme la vida quotidiana de les escoles, que enguany no ho és per les mesures sanitàries però que intentem que sigui el més normal possible pel que fa a la resta», ha afegit Bargalló.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, i la directora del centre, Neus Cogul, per la seva banda, han destacat que els treballs han consistit en l’adequació interior menjador i cuina, l’ampliació de quatre aules i zona de banys a la planta primera, la instal.lació d’ascensor per complir amb decret d’accessibilitat i eliminar barreres arquitectòniques, ‘que és una gran avantatge per l’escola’, ha destacat l’alcaldessa, i s’ha creat un element de pèrgola d’accés per unificar els dos volums que configuren l’escola i a la vegada dotar d’una identitat propia l’accés principal de l’edifici.

Una cabana d’indis, a la nova zona del pati infantil. Foto: Tots21

L’Ajuntament ha avançat els diners

Benaiges ha recalcat que la darrera fase de les obres, que ha tingut un cost de 750.000 euros, ‘ha estat finançada primer per l’Ajuntament, que ha avançat els diners sense haver de demanar ni pòlisses de crèdit ni préstecs, i després ha estat la Generalitat qui els ha retornat. Ens sentim molt orgullosos que com a poble ho hàgim pogut finançar’. Benaiges ha agraït la participació de l’escola en el projecte, ‘que s’ha fet des de l’Ajuntament amb la col.laboració de la direcció de l’escola, un projecte fet amb el gust i les necessitats de la direcció’.

El consistori no esperava que les fases quarta i cinquena es fusionessin en una sola, fet que anuncià Bargalló en una visita feta en 2018, i que suposava escurçar terminis, ‘una molt bona notícia que no esperàvem’.

La directora del centre ha agraït en nom de la comunitat educativa que es posi fi a unes necessitats demanades, que ‘ens permeten tenir els espais adients i poder gauduir-los. Ara ja tenim l’escola pràcticament finalitzada’.

Reunió amb el conseller al renovat pati de l’escola de Vilallonga. Foto: Tots21

Destacable és la reforma novedosa del pati d’infantil, proposta que va guanyar els pressupostos participatius organitzats per l’Ajuntament. El pati segueix un model ecològic mediterrani integrat que juga amb materials naturals i suaus com la sorra, la fusta i la vegetació autòctona, amb pèrgoles, un senderí, jocs de fusta, un turonet, mobiliari també de fusta per rentar plats o una cabana simulant la dels indis de l’Oest americà.

La imatge de la jornada ha estat, sens dubte, que en aquest pati ecològic s’ha celebrat a l’aire lliure la reunió entre el conseller i l’equip directiu del centre. La pandèmia obliga les escoles a celebrar reunions a l’aire lliure, també a l’hivern.

Jaume Garcia

 

Rescatat un gos que havia caigut en un pou a Vilallonga

Un moment del rescat. Foto: Bombers

Recuperació del gos amb una xarxa. Foto: Bombers

Un gos s’ha escolat per un pou a Vilallonga del Camp, però els Bombers l’han pogut rescatar sa i estalvi aqeust matí de diumenge.

L’avís s’ha rebut a les 12.01 hores. Per sort, els agents li han pogut passar una xarxa per sota i recuperar-lo, una mica macat, però feliç de retrobar-se amb l’amo.

Per evitar més accidents, els Bombers han tapat el forat. Hi han treballat tres dotacions dels Bombers.

Redacció

El Consell Comarcal del Tarragonès impulsa les Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere

Seu del Consell Comarcal.

El Projecte de Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere es tracta d’una activitat de sensibilització per a dones sobre la seguretat des de una perspectiva comunitària i feminista. Amb aquesta iniciativa es dona importància de l’entorn físic sobre les nostres percepcions. A més, les Marxes Exploratòries són una eina per a descriure i analitzar col·lectivament l’espai urbà. Consisteixen a recórrer un entorn concret amb un grup reduït de dones per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Les persones participants valoren el coneixement relacionat amb els llocs on quotidianament viuen i es mouen, alhora que valoren la seva participació activa en el disseny i la transformació urbana. Aquestes marxes organitzades tenen una perspectiva feminista, on les assistents parlaran sobre els elements que afavoreixen a la vida quotidiana, els principals elements de relació amb el territori existent, i les percepcions d’inseguretat així com quins elements influeixen en aquestes percepcions. Durant el recorregut es realitzaran fotografies d’aquells espais i elements que es van trobant a l’entorn urbà i que influeixen en la percepció d’(in)seguretat. El recorregut pot tenir una durada aproximada de 2 hores.

Aquest projecte és una acció impulsada des del Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès i, més concretament, des del seu Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). Els informes que s’obtinguin d’aquestes marxes són un material útil per a les àrees d’urbanisme, seguretat i mobilitat del municipi ja que identifiquen situacions favorables o desfavorables en espais concrets i criteris per tal de millorar-los.

Aquestes marxes exploratòries s’impulsaran inicialment en cinc municipis del Tarragonès.

  • Vilallonga del Camp: 11/12/2020, de 18 a 20h
  • La Secuita: 12/12/2020, d’11 a 13h
  • Altafulla: 14/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • El Morell: 17/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • Creixell: 18/12/2020, de 17:30 a 19:30h

Les marxes exploratòries estaran dinamitzades pel Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses amb més de 15 anys d’experiència local, estatal i internacional.

Redacció

 

El Consell dinamitza la lectura a les biblioteques de la comarca amb el cicle de contes ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’

Imatge d’arxiu de l’Agus Farré deixant bocabadats als nens de Vilallonga. Foto: Consell Comarcal

Aquest dissabte 17 d’octubre, a les 11:30 hores, a la plaça de davant de la Biblioteca Municipal de Constantí, comença el cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries a través dels contes als nens i a les nenes de la comarca. Amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Constantí, Els Pallaresos, Perafort, La Pobla de Montornès, Creixell, Vilallonga del Camp, Altafulla i Roda de Berà.

Aquest cicle ‘Rodona i blava, contes sobre la Terra’ es dedica a posar en valor el respecte a la natura, als animals, les plantes, l’aigua… en definitiva a estimar la Terra.

El cicle el duran a terme dos contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries. La Muntsa Plana i l’Agus Farré tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques i l’ensenyament. Per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Tots dos, des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Muntsa amb ‘Quan la Mare Lluna va dir Prou!’ i l’Agus amb ‘Ogoshi -te-oh-me’.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19. Consulteu en cada municipi com tramitar les inscripcions prèvies.

Redacció

 

Arranca la Fira i Festa del Roser de Vilallonga

Imatge de l’espectacle de teatre familiar. Foto: Tarragona21

Una de les fotografies que s’exposen a la plaça de l’Església. Foto: Tarragona21

Amb èxit de públic en la proposta de teatre familiar arrencava dissabte la Fira i Festa del Roser de Vilallonga del Camp, que enguany queda limitada per les exigèncis de la pandèmia.

Així, la tradicional Fira d’entitats i comerç, que reuneix els col.lectius de la vila, s’ha hagut de suspendre per evitar els contagis. En el seu lloc es va inaugurar una exposició de fotografies que fa un recorregut per la història de la Fira i de la Festa. La mostra, organitzada per dos veïns de Vilallonga, s’ofereix a la plaça de l’Església.

La gran demanda d’entrades prèvies va fer que l’espectacle de Teatre Arrossegat de Catalunya, de la companyia Nu Teatre, s’hagués de traslladar de lloc i en comptes de fer-se a la mateixa plaça de l’Església, per millor control, es va desplaçar al pavelló. El número de reserves havia arribat fins a les 150 persones.

En la jornada d’aquest diumenge destaca poderosament un dels trets característics de la festa, el Fot-li gasto, el tradicional concert dels joves. Aquest cop es farà en format vermut a les 12 del matí al mateix pavelló. Una doble sessió de cinema a la tarda completarà el menú d’avui.

Consulteu la programació de la Fira i Festa del Roser en aquest enllaç.  

 

Arriben la Fira i Festa del Roser de Vilallonga amb prevencions per la pandèmia

Vilallonga del Camp enceta aquest primer cap de setmana d’octubre les populars Festes del Roser, amb novetats pel que fa a la Fira d’entitats i a la programació en general degut a la pandèmia.

Així, tindrà lloc una exposició d’imatges de la Fira, dissabte a la tarda a la plaça de l’Església, mentre que el Fot-li Gasto serà en versió vermut al Poliesportiu, amb les actuacions de KIM KUIPERS i REIG BORD DP. Teatre, cinema, una cursa i el Rosari i Missa per difunts completaran els actes, que finalitzaran el 12 d’octubre..

El programa és el següent:

Dissabte, 3 d’octubre

HORA: De 18.00 h a 21.00 h
LLOC: Plaça de l’Església
IMATGES DE LA FIRA

HORA: 18.00h
LLOC: Plaça de l’Església
TEATRE FAMILIAR
Teatre Arrossegat de Catalunya, de la companyia Nu Teatre (Reserva prèvia)

Diumenge, 4 d’octubre

HORA: De 12.00 h a 15.00 h
LLOC: Poliesportiu
FOT-LI GASTO VERSIÓ VERMUT
KIM KUIPERS
REIG BORD DP (Joan Reig) (Reserva prèvia)
Organitza: Associació de Joves
Col·labora: Ajuntament Vilallonga

HORA: A les17.00 h i a les 19.15 h
LLOC: Sala Cinema Centre Recreatiu
SESSIÓ DE CINE
«Superagente Makey»

7 d’octubre

HORA:19.00h
LLOC: Església de Sant Martí Bisbe
ROSARI I MISSA PELS DIFUNTS
Organitza: Associació Amics del Roser

HORA: 20.00h
LLOC: Plaça de l’Església
ROCK FOLCK
Kaulets d’en Carrasclet (Reserva prèvia)

9 d’octubre

HORA:19.00h
LLOC: Plaça de l’Església
PRESENTACIÓ LLIBRE
«Del procés a la revolta”. Crònica en primera persona dels dies que els carrers van dir prou. A càrrec de l’autor Albert Mercadé (Reserva prèvia)

Diumenge, 11 d’octubre

HORA: 09.00h
LLOC: Parc de les Parades
CURSA 4 PASSES
En benefici de l’Hospital Joan XXIII. Inscripcions: www.tretzesports.org
Organitza: Associació Einar

HORA: 18.00h
LLOC: Sala Cinema Centre Recreatiu
SESSIÓ DE CINE
«Padre no hay más que uno (2)»

Dilluns, 12 d’octubre

HORA: 18.00h
LLOC: Sala Cinema Centre Recreatiu
SESSIÓ DE CINE
«Padre no hay más que uno (2)»

 

Front comú del Catllar, La Secuita, Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga per reclamar al consell que posi fi a la «nefasta» gestió de la brossa

Imatge de la reunió dels alcaldes extreta del Facebook de l’Ajuntament de La Secuita.

Els alcaldes de El Catllar, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga del Camp es van reunir dimarts passat per exigir al Consell Comarcal del Tarragonès que prengui les mesures necessàries per posar fi a «la nefasta gestió» de la recollida de la brossa als municipis per part de l’empresa adjudicataria del servei, FCC. Aquesta és la valoració que en fa l’ajuntament de La Secuita en una nota de premsa penjada al seu compte de Facebook. 

Al comunicat es pot llegir que «després de nombroses queixes per part dels ajuntaments des de fa un any i donada la pasibitat del Consell Comarcal en solucionar-les han amenaçat en portar el contracte als tribunals. Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i President del Consell Comarcal del Tarragonès, s’ha compromès a convocar una reunió extraordinaria dels 19 municipis consorciats amb l’empresa FCC i cercar les solucions definitives pel correcte funcionament del servei abans de finalitzar el mes de juliol».

Redacció

 

Vilallonga s’aboca amb el Dia de l’alliberament LGTBI

Pancarta instal.lada a la façana de l’Ajuntament. Foto: Cedida

Vilallonga del Camp ha programat un seguit d’activitats, que ja han donat inici, al voltant del 28 de juny. S’ha fet des de l’estrenada en aquest mandat nova regidoria d’Igualtat i des de l’Associació de Joves de Vilallonga del Camp.

La primera acció va ser pintar una franja del pas de vianants de la Rambla Verge del Roser amb els colors de l’Arc de Sant Martí. La segona tindrà lloc el diumenge 28 de juny, al Parc de les Parades, a les 12 del migdia, on l’associació de Joves de Vilallonga del Camp organitza un vermut reivindicatiu i es podrà pintar un banc del parc.

Altrament, durant el cap de setmana, el balcó de l’Ajuntament lluirà la pancarta en commemoració de Dia Internacional de l’Orgull LGBTI amb el lema: “la igualtat és un orgull”.

La primera acció va ser pintar una franja del pas de vianants de la Rambla Verge del Roser amb els colors de l’Arc de Sant Martí. Foto: Cedida

Cada 28 de juny es commemoren els aldarulls succeïts a Stonewall, Nova York (EUA), l’any 1969 que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual. Aquell dia la població LGBTI va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se i demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits.

Des d’aleshores, s’han fet molts passos endavant i Catalunya ha liderat aquest avenç reconeixent els seus drets amb l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre i la posada en marxa de la primera Xarxa pública de serveis d’atenció integral LGBTI, entre altres accions.

Per la seva banda, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i l’ODS 10 recorden la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte.

Redacció

 

Les piscines municipals de Vilallonga obren d’1 de juliol

Imatge de les piscines municipals. Foto: Ajuntament e Vilallonga del Campi

Les piscines municipals de Vilallonga del Camp obriran el proper 1 de juliol i tancaran l’11 de setembre. Obriran tots els dies de la setmana d’11 a 14 hores i de 15.30 a 20 hores. Hi haurà aforament reduït dins l’aigua. A la piscina gran serà d’un màxim de 50 persones i a la piscina petita, de sis persones. L’Ajuntament ha fet públic per internet les normes que acompanyen l’apertura en aquesta època de coronavirus i demana responsabilitat als usuaris.

L’aforament a la zona de gespa serà d’un màxim de 97 persones (1 cada 4 m²). És obligatori l’ús de la mascareta per accedir a les
instal·lacions. Caldrà esperar-se a l’entrada del recinte de les piscines i caldrà d’identificar-se. En cas de coincidir amb altres ciutadans, cal respectar la distància de seguretat (2m). També cal rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. L’Ajuntament en facilitarà a l’entrada.

Abans d’accedir a la gespa cal que l’usuari es tregui el calçat de carrer i que es posi sabatilles de bany. Els vestidors estaran tancats i és recomanable evitar fer ús del bany, a excepció de casos imprescindibles, on cal avisar el socorrista.

El consistori demana no anar a la piscina si un presenta símptomes de constipat, ha estat en contacte amb una persona contagiada o amb sospita de poder-ho estar. No es permet introduir al recinte de les piscines cadires, hamaques, etc…

Els carnets i les entrades esporàdiques només es vendran a les oficines municipals, els matins de 9 a 13 hores. Qui accedeixi amb entrada esporàdica haurà de portar el DNI. És obligatori seguir les intruccions del socorrista i de qualsevol treballador o membre de l’Ajuntament. En
cas de desobediència, es podrà expulsar del recinte l’infractor.

Accediu a les normes en aquest enllaç.

Redacció

 

Vilallonga reobre diumenge el Cementiri Municipal

Imatge del Cementiri de Vilallonga del Camp. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha decidit la reobertura del Cementiri Municipal dins la fase de desconfinament 1, que ja ho permet. Així, aquest diumenge 17 de maig, es reobrirà el Cementiri Municipal amb hirari de les 9 del matí a les 7 de la tarda.

El consistori recorda als vilatants de mantenir les normes de seguretat i d’higiene per la Covid-19 i recomana l’ús de mascareta, guants i la mantenir la distància social.

Canvi de contenidors de brossa a Vilallonga

Del 4 al 9 de maig s’instal·laran els nous contenidors de superfície que acabaran substituint els actuals

Durant aquesta setmana, del 4 al 9 de maig, es procedirà a la instal·lació dels nous contenidors de superfície a Vilallonga del Camp. De forma provisional durant un temps hauran de conviure amb els actuals contenidors. Mentrestant es podran utilitzar els dos. Aquest fet durarà fins que el Consell Comarcal del Tarragonès, mitjançant FCC Medio Ambiente, no realitzi l’obra civil per adequar l’espai de les illes actuals per acollir els nous contenidors.

La ubicació provisional dels nous serà justament al costat de les actuals illes, a excepció del carrer Verdaguer ja que per casuística del carrer seran ubicats al carrer adjacent. També es canviaran els contenidors de l’empresa Pavicamp i del Restaurant La Montoliva. Els del Restaurant l’Encanteri, com que està tancat, seran ubicats dintre del casc urbà per reforçar els existents.

 

En marxa les preinscripcions i matriculacions de la Llar d’Infants Vilallonga

Preinscripció: del 13 de maig al 22 de maig

Le preinscripció ja està en marxa a la llar d’Infants Vilallonga. Enguany, a causa de les circumstàncies extraordinàries per la covid-19, es recomana la preinscripció telemàtica i fer tot el tràmit on-line. – S’haurà d’enviar la documentació necessària escanejada o fotografiada, mitjançant un correu electrònic a: llarinfants@vilallongadelcamp.cat

Documentació a presentar:
– DNI dels pares
– llibre de família
– targeta sanitària
– llibre de salut de l’infant

Qualsevol dubte o aclariment també es pot enviar a aquesta bústia electrònica.
– Aquelles famílies que no disposin dels mitjans per dur a terme el procediment telemàtic, podran fer-ho de forma presencial a l’Ajuntament demanant cita prèvia al telèfon 977.84.01.01.

 

La Festa de l’Arròs se suspèn fins l’any que ve a Vilallonga

Imatge de la Festa de l’Arròs 2019. Foto: Ajuntament de Vilallonga del Camp

Aquest cap de setmana, al Parc de les Parades s’havoa de celebrar la Festa de l’arròs (paelles). Des que es va canviar el dia de la festa es va apostar perquè fos un dia familiar ben complert. L’esmorzar a càrrec dels caçadors, les colles cuinant les seves paelles i a la tarda un concert per públic familiar. El primer any van tenir Reggae per Xics, l’any passat la Dàmaris Gelabert i enguany havia de venir EL POT PETIT i per acabar d’arrodonir la jornada, el grup de versions Allioli.

Però a causa de l’estat d’alarma per la COVID-19 tots els actes públics han quedat anul·lats. S’espera que l’any que es pugui celebrar-ho tots junts a ritme del Pot Petit i els Allioli.

 

L’Ajuntament de Vilallonga repartirà mascaretes infantils gratuïtament

Demà diumenge 26 d’abril, l’Ajuntament repartirà mascaretes infantils a les cases dels infants de 3 a 12 anys que estiguin empadronats. Foto: Ajuntament de Vilallonga

El Govern central ha publicat al BOE l’autorització perquè els nens i nenes puguin sortir al carrer després de sis setmanes confinats, a partir del diumenge 26 d’abril.

El Departament de Salut recomana l’ús de mascaretes a partir dels 3 anys, per aquest motiu, l’Ajuntament de Vilallonga del Camp ha decidit facilitar gratuïtament mascaretes infantils per a tots els nens i nenes empadronats al poble, de 3 a 12 anys.

Les mascaretes són casolanes i les ha cosides voluntàriament una veïna del poble.

  • Són de 100% cotó (doble capa)
  • S’han de rentar abans del primer ús i immediatament després de cada ús.
  • Procureu que no se la treguin durant la seva estada al carrer.

Recordeu que només es pot sortir una vegada al dia, com a màxim 1 hora, i no us podeu allunyar a més d’un quilòmetre del vostre domicili. I sobretot mantenir la distància de seguretat de metre i mig o dos metres si és possible. L’horari de sortida és de 9 a 21 h. Queda prohibit anar als parcs infantils.

Des de l’Ajuntament ‘estem al vostre costat i us encoratgem a que la vostra actitud continuï sent un exemple de solidaritat i respecte davant l’actual situació en que estem immersos’, destaca el consistori.

 

Torna el Mercat Municipal a Vilallonga

Dimecres dia 8 d’abril torna el Mercat Municipal de 9 a 13 h.

Torna el Mercat municipal a Vilallonga del Camp el 8 d’abril, informa l’Ajuntament. Cal recordar de mantenir mesures de seguretat:

– aneu-hi si és necessari
– guardeu els 2 metres de separació entre les persones.
– feu servir guants
– mascaretes si en teniu
– recordeu no tocar la fruita i la verdura
– renteu bé el que compreu

 

La batalla contra el coronavirus viscuda des dels pobles

Un treballador de la Brigada de l’Ajuntament de Cornudella, desinfectant els carrers. Foto: Cedida

Els alcaldes i alcaldesses dels pobles del Camp de Tarragona asseguren que tenen més feina que mai. La plaga del coronavirus i el seu creixement exponencial els està obligant a implementar mesures urgents cada dia i de vegades, diversos cops al dia i afrontar situacions mai vistes. Es prioritza el servei als col.lectius més vulnerabls i difondre informació ràpida per tots els canals possibles, whatsapp i els ebandos en primer lloc. La vida als pobles ha canviat radicalment i un tsunami de solidaritat s’hi a fet present.

En general, la població reacciona bé o molt bé a les recomenacions. Ara bé hi a coincidència que és la gent gran la més escèptica sobre els perills del nou virus, justament la gent gran, la més vulnerable. Tarragona21 ha parlat amb diversos alcaldes i alcaldesses que ens expliquen com ho estan vivint.

Gemma Benaiges s’ha estrenat com a alcaldessa només fa nou mesos i li ha caigut al damunt gestionar la crisi al seu poble, Vilallonga del Camp, de 2.400 habitants. A més, és propietària d’un forn de pa al Morell, el poble del costat, separat només per dos quilòmetres, lloc on ha de servir als clients a distància, amb màscares i guants. A les onze deixa el forn i se’n va a l’Ajuntament i comença l’altra batalla, la d’alcaldessa. ‘A Vilallonga hem creat un grup d’emergència, amb tres regidors, jo mateixa, el secretari municipal, la responsable de comunicació, l’agutzil i un vigilant’. També hi ha voluntaris, com altres pobles, ‘però ho gestionem des de l’Ajuntament, perquè en aquest tema s’ha d’anar amb cura, no fos cas que hi hagués contagis’.

Telèfon oer rebre eticions

Telèfon municipal per rebre peticions d’ajuda a Vilallonga del Camp

Vilallonga va fer una crida a les persones de més de 65 anys ‘per si necessiten fer compres, anar a la farmàcia, baixar les escombraries o simplement volen conversa’. Així, a través d’un telèfon mòbil que ha estat facilitat als ciutadans, el grup municipal compleix amb les necessitats d’aquest grup de ciutadans. ‘Jo mateixa vaig portar uns medicaments a una dona que els necessitava’, diu Benaiges. També s’envia aliments.

Altrament, l’Ajuntament de Vilallonga del Camp informa que qui hagi d’anar a buscar medicament a l’Hospital Joan XXIII o Sant Joan de Reus pot passar per la Farmàcia Boronat de Vilallonga a deixar la targeta sanitària i la recepta. Personal que treballa en aquests hospitals els recolliran i els deixaran a la farmàcia.

Una altra acció és trucar cada dia a vilatans de més de 70 anys, ‘tant si viuen sols, en parella o en família’, per saber com es troben, quines necessitats tenen i per recordar-los que no surtin al carrer. Entre els veïns de la vila, n’hi ha amb 96 i 98 anys.

El telèfon de l’Ajuntament de Vilallonga està desviat a un mòbil, que respon les 24 hores del dia. Internament, el consistori aplica el teletreball i les brigades funcionen per torns.

Pati tancat d’una escola del Morell. Foto: Ràdio El Morell

El Morell

Al Morell, amb 3.600 habitants, l’Ajuntament va començar les accions antivirus tancant les escoles i equipaments municipals. Els treballadors van acabar anant a casa, explica l’alcalde, Eloi Calbet. ‘A poc a poc es va anar enredant tot i vam haver de tancar patis i parcs infantils. La declaració de l’estat d’alarma amb les mesures restrictives del Govern central ho ha accelerat tot. ‘Les reunions del consistori, les fem telemàticament i amb l’Ajuntament de La Pobla de Mafumet estem controlant les entrades per carretera a les dues poblacions’.

El consistori ha anat donant consells als comerços i en general, el comportament davant el confinament ‘és bo’, com també a l’hora d’agafar el cotxe. S’han fet programes especials via la ràdio municipal i molta a través de les xarxes socials, ‘fet que la ciutadania agraeix molt’, reconeix Calbet. L’Ajuntament està tancat, només tramita temes com el padró d’habitants ‘i amb cita prèvia’. El consistori es planteja fer telemàticament el proper ple municipal.

Creixell

A Creixell, amb 3.500 habitants, la xarxa de solidaritat també funciona i des del consistori es va crear una comissió d’emergència que es reuneix telemàticament dos cops al dia, informa l’alcalde, Jordi Llopart. Policia Local i Protecció Civil també en formen part. ‘Avaluem la situació de cada moment i prenem decisions en funció també de fins on podem arribar’, destaca.

Dos regidors s’ocupen cada dia de trucar a les persones més vulnerables. Un se n’encarrega al matí i l’altre, a la tarda. El consistori ha reestructurat les àrees de les regidories, prioritzat els temes claus, com Serveis Socials, Seguretat o Serveis. En cada àrea hi ha dos regidors adscrits. També es patrulla pel carrer en vigilància policial i Protecció Civil desenvolupa la seva de suport. ‘L’Ajuntament desinfecta les zones on s’hi reuneix gent, com poden ser supermercats o farmàcies’, recorda.

L’Ajuntament està obert, però no s’atén presencialment els ciutadans, sinó per telèfon o telemàticament. La resta d’equipaments municipals estan tancats. Llopart vol agrair la tasca de la Policia Local, de Protecció Civil, dels voluntaris de Creixell, dels treballadors municipals i dels regidors, col.lectius dels quals ‘em sento molt orgullós’ pel sacrifici que estan fent.

Roda de Berà

A Roda de Berà, el seu alcalde, Pere Virgili, reconeix que té més feina que abans, ‘i més urgent’. Ell i el regidor de Comerç s’ocupen de trucar als comerciants per saber de les seves necessitats. El consistori ja ha pres mesures per rebaixar la pressió fiscal en un municipi de 6.400 habitants. ‘Encara no tenim aprovats els pressupostos municipals i haurem de rebaixar-los i reconsiderar partides de festes. Serà dur i estem als inicis’, reconeix, però creu que el consistori podrà donar bona resposta a les necessitats. ‘Allà on no arribi el govern mirarem d’arribar-hi nosaltres’.

A l’Ajuntament només hi treballen tres empleats, l’informàtic, un tècnic de l’Oficina d’Atenció al Consumidor i una persona d’Intervenció i Serveis Econòmics: ‘Estem avançant el pagament de factures a industrials, avançant-nos al període mig de pagament. He revocat competències que tenia la Comissió de Govern i signo decrets de pagaments’ per agilitzar la situació.

Aquest cap de setmana els Mossos d’Esquadra reforçaran les entrades al municipi per evitar que els residents de cap de setmana i els turistes s’hia atancin amb el perill que propaguin el virus. Sembla mentida que ens trobem davant d’un panorama de pel.lícula futurista on cal tancar fronteres davant la vinguda d’una epidèmia.

Roda de Berà té voluntaris tot l’any a disposició de Serveis Socials  i de Protecció Civil. ‘Ara s’encarreguen de traslladar el menjar als domicilis de la gent necessitada’. Quan una persona gran necessita un medicament o la barra del pa, ‘s’activa un voluntari, que fa la feina. Deixa l’article a la porta de la casa i l’avi i l’àvia diposita un sobre amb els diners. No hi ha contacte entre ells’, relata Virgili. Amb un restaurant de menjar preparat de la vila hi ha un acord de repartir menjar. D’altra banda, la mainada que disposa de beques menjador i no pot anar a escola perquè estan tancades, reb a casa seva el menjar, tramitat per l’Ajuntament.

Quant a trasllats hospitalaris, si són urgents, com en els casos dels posoperatoris, ‘se n’ocupa la Creu Roja’. Habitualment es trasllada els usuaris a l’Hospital del Vendrell, municipi del costat. ‘La solidaritat entre la gent també funciona, com aquella veïna que li deia a ma mare que havia d’anar a la farmàcia i si volia que li portés alguna cosa’, subratlla.

Control de carreteres a Constantí. Foto: Cedida

Constantí

A Constantí, amb 6.500 habitants, el seu alcalde, Oscar Sánchez, informa que el consistori ha posat en funcionament un telèfon d’emergències per a la gent gran. ‘Amb el Consell Comarcal del Tarragonès gestionem les targetes moneder per als nens usuaris de beques menjador, amb les quals poden fer la compra del menjar’. Com en molts altres municipis funciona la desinfecció dels carrers.

L’Ajuntament de Constantí, amb la col·laboració de Càritas Parroquial, ha posat en marxa una borsa de voluntariat per fer front a les necessitats que puguin derivar-se de la situació d’emergència social. L’objectiu és donar servei a les persones grans i en situació de vulnerabilitat que no poden sortir de casa durant l’episodi de confinament perquè són col·lectius de risc i estan soles.

L’objectiu és atendre necessitats com fer-los arribar aliments, medicament o altres necessitats bàsiques. Les persones interessades en col·laborar com a voluntaris i voluntàries han de tenir entre 20 i 50 anys. Les inscripcions s’han de fer a través del correu electrònic: registre@constanti.cat, deixant el nom, cognom i telèfon de contacte. Una vegada creada la borsa de voluntariat, des de l’Ajuntament de Constantí es posaran en contacte amb totes les persones que no tinguin cobertura familiar i que es trobin en situació de vulnerabilitat, per oferir-los la possibilitat d’acollir-se a aquest servei de suport.

Cornudella de Montsant

Cornudella de Montsant, amb menys de mil habitants, s’ha instal.lat en la solidaritat entre els seus veïns. Des que ha esclatat la crisi del coronavirus, tota una xarxa d’accions ajuden els vilatans i vilatanes, especialment la població més vulnerable, com és la gent gran.

La capil.laritat del sistema neix d’una inicitiva de l’Ajuntament, que ha coordinat les accions dels establiments comercials -especialment d’alimentació-, dels restaurants i la farmàcia, més un grup de voluntaris de retén, tot amb el suport dels treballadors municipals.

Així, el consistori va demanar a establiments com carnisseries, fruiteries, cansaladeries, forns o restaurants que es posessin en contacte amb ell per centralitzar el servei. En un gran esforç col.laboratiu, els establiments reben comandes via telèfon i les serveixen després als vilatans a casa seva, o bé les deixen preparades perquè les passin a recollir, en funció de les necessitats de cadascú.

Fins i tot des del consistori s’ha servit medicació a persones que ho necessiten, en col.laboració amb la farmàcia del poble.

L’alcalde, Salvador Salvadó, ha destacat ‘el gran esforç humà que comporta la feina que estan fent els establiments de la vila, als quals l’Ajuntament els està immensament agraït. Cornudella està demostrant ser una població molt solidària’, ha recalcat l’alcalde, que junt a regidors del consistori han facilitat els números dels seus telèfons mòbils a la població per si tenen necessitats, principalment la població més sensible al coronavirus.

El consistori va repartir un ban municipal on hi figuraven els números de telèfon dels comerços i establients que se sumen a la iniciativa i va anunciar que coordinaria les tasques de voluntariat. Un retén de 30 voluntaris de la vila s’ha ofert per si cal actuar.

Alguns establiments, a més, han decidit reduir el seu horari comercial. El servei manté la distància física i en alguns lloc no es permet accedir a l’interior del comerç ni tocar la mercaderia exposada.

Des del mateix Ajuntament es truca per telèfon a la gent gran i necessitada per veure la seva evolució i si necessiten alguna mena d’auxili, a partir de les dades facilitades per l’equip de Serveis Socials.

D’altra banda, els equips de treball municipals s’han dividit en grups de manera que no coincideixin tots al mateix temps al lloc de treball. En el cas de la Brigada Municipal, una de les accions destacades que està duent a terme aquests dies ha estat la desinfecció dels carrers de la vila.

Jaume Garcia

 

Un duet de Vilallonga crea una cançó per animar els vilatans

Un duet de Vilallonga del Camp Maika Band, format per la cantant professional vilallonguina Maika Periañez i el Toni als teclats, han composat una cançó per animar al poble durant el confinament obligat pel coronavirus.

Aquesta iniciativa neix d’una petició de l’alcaldessa, Gemma Benaiges Vidal, ‘per animar a tots els vilallonguins i vilallonguines en aquests moments que passem’, ha comentat a Tarragona21. La peça ha estat penjada al Facebook de l’Ajuntament amb força èxit. Com bé diu la cançó: ‘Seguirem endavant!’, que és el títol de la mateixa, i que ‘l’angoixa no ens bloquegi’.

 

 

8-M: Gemma Benaiges, l’alcaldessa que fa pa

L’alcaldessa de Vilallonga del Camp, Gemma Benaiges, durant l’entrevista. Foto: Mayo Lorda

Avui volem conèixer l’alcaldessa de Vilallonga del Camp. No només parlarà de política, sinó de la seva família, que és el més important per a ella. Molts la coneixen per Maria Gemma, així li deien al forn familiar. Gemma Benaiges és d’un caràcter fort, ‘per al bo i per al dolent’, diuen els qui la tracten. No prové del món de la política, en absolut. Té una empresa que ha creat ella mateixa amb el seu marit, és fornera, de llarga tradició familiar, i entre els dos han aixecat tres filles, totes amb estudis. No es cansa de compatibilitzar forn, Alcaldia i casa. ‘Potser perquè sóc una dona’, respon. Dels 22 municipis del Tarragonés, només hi ha dues alcaldesses dones, la de La Nou de Gaià i la de Vilallonga. No vol anar més enllà del seu poble, no vol tenir més càrrecs. ‘Faré quatre anys d’alcaldessa i després ja ho veurem’.

Per què ets alcaldessa?

Perquè m’estimo Vilallonga. Vaig néixer, m’he criat i m’estimo Vilallonga. En una visita escolar a l’Ajuntament, uns nens m’ho vam preguntar, els vaig contestar això i si ells s’estimaven Vilallonga. Em van respondre que sí, i un d’ells em preguntà si volia ser presidenta del Parlament. ‘No’, vaig respondre. De Vilallonga no em mouré. Jo no sóc política, sóc una persona del carrer.

És difícil ser dona i alcaldessa a Vilallonga?

No. És el mes bonic del món ser les dues coses.

Has notat actituds masclistes en els teus companys?

No, al contrari. A  l’equip de govern gairebé tots som de Vilallonga, hem jugat junts, hem anat de festa junts, saben com som, quin temperament tenim. Jo n’estic molt contenta. I a nivell de treballadors veus com ha canviat l’Ajuntament; hi ha ganes de treballar, empatia. Arribo a l’Ajuntament, obro la porta saludo, i de seguida noto l’alegria. La gent hi treballa a gust.

No ets política, et van venir a buscar

Vaig ser fundadora de la penya de Barça, vaig ser presidenta de l’Associació d’Amics del Roser i he estat a l’Ampa de la llar d’infants, també he estat secretària del Centre Recreatiu,… poques entitats m’han quedat per ser-hi. El meu germà és el militant més antic d’ERC al poble. Ell era dins el grup. L’Ignasi Valera -exalcalde- era al govern, també el Josep Maria Magrinyà i la Carme Vallvé. Governaven en coalició amb CiU. Resulta que a finals de l’any 2010, l’Ignasi, amb qui no havíem parlat gairebé mai, va venir a veure’m a casa, em va dir que volia muntar la llista electoral de l’any següent. Fixeu-vos si en sap, l’Ignasi, ens ho va proposar al meu marit i a mi, de formar part de la llista. El meu home va dir que ell tenia el forn i no podia dedicar-s’hi. Quan m’ho va proposar a mi, li vaig dir que la meva mare feia quinze dies que havia mort i el meu pare, vint-i-cinc, que deixéssim passar el Nadal i ja en parlaríem. El meu home em va dir: ‘Diga-li que sí’. L’Ignasi em comentà que aniria de número dos o de tres a la llista. Li vaig respondre que endavant.

Et vas fer d’ERC

Sí, vaig començar a anar a reunions i m’agradava l’ambient. Jo era d’esquerres, progressista. A les eleccions municipals vam empatar en nombre de regidors amb CiU, i nosaltres vam aconseguir uns pocs vots de més. El mandat anterior havíem governat amb CiU, però aquest cop ens van dir que pactarien amb el PP i que si ens hi volíem adherir. Vam respondre que no, que no pactàvem amb el PP, i ens vam anar a l’oposició. Quan vaig entrar a les llistes d’ERC, hi va haver gent del Pdecat que em va deixar de saludar, gent amb la que tenia molt bona relació, que venien a esmorzar cada dia al forn i que m’havien felicitat efusivament quan els vaig anunciar que estaria a les llistes. Aquí es va acabar tot, fins i tot amb excompanys de col.legi del meu marit.

No havia passat res d’especial a Vilallonga?

No, deien que els vaig trair perquè m’havien convidat a alguns sopars -abans que fos d’ERC-, però jo no m’havia compromès mai i ells no m’havien convidat mai a anar a les llistes. Han deixat de parlar fins i tot a les meves filles. Jo mai havia penjat cartells electorals d’ERC, ara sí ho faig, i amb ganes.

Ets fornera, d’on et ve la tradició?

De professió i de sang. Ja som la quarta generació de forners. Però jo no estic ara al forn de Vilallonga, conegut com el de Cal Pastoru, que és el renom de la nostra casa. Tinc el forn al Morell. El meu besavi es deia Ramon Benaiges Calvet i venia de Valls. El seu pare era fuster i va venir a Vilallonga a fer de fuster. Es va casar amb la Carme Montserrat, que era de Ca Pastoru, renom que procedia del fet de tenir pastors en una finca d’Alcover. Es van casar i van decidir fer pa. El pare del meu besavi, fuster, els hi va fer el forn. I axí van començar. Li van posar Ca Pastoru. Resulta que nosaltres, els Benaiges, venim del Xat de Benaiges, el que va descobrir el calçot.

Gemma Benaiges, amb la seva mare i la seva àvia. Foto: Cedida

Posteriorment, el meu avi Josep Maria Benaiges va continuar amb el forn. Es va casar amb una dona de La Canonja, Salvadora Roig Rion. En aquella època no hi havia diners, i la meva àvia els va posar per aixecar la casa. A partir d’aquí començà a pujar Ca Pastoru. El moment més àlgid del forn va ser amb la meva mare.

De petita, amb la seva mare Maria. Foto: Cedida

Et vas criar al forn

Sí, vaig ‘néixer’ allí. Tota la vida hi vaig ser, al forn.

Quan es jubili el teu germà, que té 63 anys, què es es farà amb el forn?

És la pregunta del milió de dòlars, la incògnita.

Per què et vas muntar un forn al Morell i no vas seguir a Vilallonga?

Mon germà hi treballava des de petit, feia de paler. Tota la vida hi ha estat allí. Ell i jo ens portem onze anys de diferència, ell és més gran que jo. Jo em vaig casar amb 21 anys amb el meu home, el Martí Fortuny, també de Vilalonga, que treballava en una multinacional francesa de distribució d’alimentació. Vam anar a viure un any a Tarragona i ja em vaig desvincular del forn. Tenia ‘mono’ i despatxava a la botiga, i a Reus vam obrir amb un inversor un punt calent, com s’estil.lava a França. Era la Baguet d’or.

I de Reus passeu al Morell

El meu home no era forner, era comercial, i va decidir anar dos anys a Barcelona, al Gremi de pastissers, a estudiar l’ofici. Cada dia agafava el tren a Tarragona per anar a estudiar. Durant aquests dos anys, sense el meu home, el meu germà era qui em servia el producte fins que el Martí en va aprendre. Aleshores, teníem unes parcel.les a Vilallonga i vam muntar l’obrador. Era el 1998 i ma mare, que tenia molta visió del negoci, em va dir: ‘Gemma, cada dia passes pel Morell per anar a Reus, per què no poses una botiga al Morell?. N’ha tancat una i només en queda una’. Vam buscar local i vam obrir la botiga de la Rambla del Morell.

Fabricàvem a Vilallonga i servíem a les botigues de Reus i del Morell. Era un estrés total, les nenes patint,… L’any 2001, el meu marit va emmalaltir greument, jo tenia tres criatures, dues botigues, un obrador i entre tots ho vam superar. Aleshores vam traspassar la botiga de Reus, jo ja no podia més. Després vaig fer la botiga més gran i al 2003 vam obrir una segona botiga al Morell, a la zona del pavelló i dels col.legis. És de lloguer i hem decidit comprar una casa sencera a la Rambla, davant la botiga, que és on m’estic fent el nou forn.

Abans de comprar la casa li vam dir a les nostres filles si volien seguir en el negoci. Les tres van dir que no i aleshores els hi vam explicar que els ingressos del lloguer de la botiga serien la nostra jubilació. Un autònom no pot fer res més.

M’emociono quan parlo del forn, hi he estat tota una vida. Sóc molt emotiva. Enyoro molt els meus pares; van morir tots dos de manera seguida, amb només vint dies de diferència. Jo tenia 42 anys.

L’alcaldessa, fotografiada amb el seu pare Ramon. Foto: Cedida

I a més del forn, portes l’Ajuntament. Com t’organitzes?

A dos quarts de sis del matí sóc a l’obrador, de dilluns a dissabte. Encaixo el pa cap al Morell. A les set vaig al forn i m’hi estic fins a les onze, quan hi ha la feina grossa. Aleshores, me’n vaig, i tal com vaig vestida, marxo a l’Ajuntament, fent olor a pastes, fins a quarts de dues. Com faig el dinar? Doncs el faig perquè sóc una màquina. Vaig a dormir a les onze, amb sis hores de dormir en tinc prou.

Tots els alcaldes amb els que parlem van desbordats, no arriben, estan estressats, i tu fas tot això…

Perquè són homes. A quantes dones heu entrevistat que siguin alcaldesses?

Una, d’una ciutat

Però segur que té ‘minyones’. D’on trec les hores? Com puc. Jo arribo a casa i em poso a fer el dinar. Dinem tard, clar. En acabar de dinar, faig la bacaina, i després netejo la cuina, faig la roba i vaig a comprar. I cobro 500 euros al mes com a alcaldessa, el mateix que la resta de regidors. Em van dir que podria cobrar mil euros, però m’hi vaig negar. Ara bé, el sou s’ha de demostrar. Els vaig dir als regidors, que cadascú actuï segons la seva conciència.

I tens tres filles

Tenen 23, 26 i 30 anys. Són la Gemma, la Cristina i la Marta. La Marta és biòloga, treballa a l’Hospital San Joan de Déu. És comunicadora científica, no està als laboratoris. La Cristina és educadora social, treballa a la residència Misericòrdia de Reus. I la petita és hostessa de vol, treballa per la companyia Privilege, de vols xàrter. Les tres són molt diferents.

Un viatge al País Basc, amb els seus nebots i les seves filles Cristina i Gemma. Foto: Cedida

Com vas conèixer el Martí, el teu home?

Al Martí, que és de Ca Tranquilon, el coneixia de tota la vida. Ens portem tres anys, cadascú anava amb la seva colla. A Vilallonga hi havia un bar, Ca l’Estrelló, on hi anàvem, i què vols que et digui… També actuàvem als Pastorets. Jo tenia 14 anys i em vaig casar als 21. La malaltia del meu home em va marcar i la veritat és que ma mare em va ajudar molt. No sé què hagués fet sense ella. Jo sóc igual que ella, tinc el seu caràcter, i sóc molt patidora, sobretot per les filles.

A Roma, amb el seu marit Martí i la filla petita, la Gemma. Foto: Cedida

Com són les teves filles?

La gran, la Marta, és molt reservada, discreta, no explicava massa coses ja des de petita. De sempre ha estat molt disciplinada amb ella mateixa i acabà el batxillerat amb  matrícula d’honor, així que va poder triar universitat. Ha fet carrera universitària, dos màsters i diversos postgraus. Viu amb la seva parella i la seva germana petita Gemma a Barcelona.

La Cristina?

És educadora social i de caràcter, és com jo. Treballa amb gent gran. Quan arriba a la residència, comença a cantar i totes les àvies se l’estimen molt. Viu a casa. És molt semblant a mi. Parlem molt, m’explica moltes coses.

I la Gemma, la petita, com és?

És una barreja. És la que té més caràcter, com jo. Diu les coses clares i que peti el que peti. Ella sola ha arribat on és ara, ha demostrat ser molt espabilada. Amb 19 anys ens va dir: ‘Me’n vull anar a Anglaterra a estudiar perquè em vull dedicar a ser hostessa de vol’. Jo sé el que és guanyar-te un cèntim. A les tres les vam dir que els pagaríem les carreres, el que vulguin estudiar, a les tres per igual, ‘però a partir d’aquí, s’ha acabat’. Tot ha sortit del forn, carreres universitàries, material escolar,… Vaig sumar el que ens costaria cadascuna d’elles. La Marta ens va dir que volia fer Biologia i un màster; la Cristina volia ser educadora social i no volia fer cap màster. La carrera de ciències era més cara i a la Cristina encara li faltaven diners, així que la vam compensar. Totes van rebre el mateix. I la suma de les despeses de la Gemma era igual a les altres. ‘I aquí s’ha acabat’, vaig dir. No era fàcil aconseguir això. S’ha de saber dir que no.

Imatge presa a Washington, amb la Gemma. Foto: Cedida

Ets aficionada a menjar bé

M’agrada provar coses, com anar als restaurants d’estrella Michelin. Viatgem poc, però cada any anem al País Basc, al Gran Sol d’Ondarribia, a Haya, Orio, Getaria… Sóc molt aficionada a la gastronomia

I en música, què t’agrada?

Bruce Springstein és el meu ídol. He anat a alguns concerts d’ell. A l’últim no hi vaig poder anar perquè les meves filles em van ‘robar’ les entrades. Quan va venir U2 hi va anar la Cristina amb el meu marit, que a més és un fan de Queen, Supertramp, Pink Floyd,… Jo sóc una generació una mica més jove que ell, però quan t’ajuntes amb una persona que li agrada aquesta música, a tu també t’acaba agradant.

I sou molt aficionats als castells, a la Colla Vella de Valls

I no ho érem pas, de castellers. L’afició va venir de la petita, de la Gemma. Un cop, algú de Vilallonga se la va emportar als castells i aquí va començar. El meu home es va apuntar a anar a un assaig. Doncs cada cap de setmana va assajar, també va a les diades,… Treu l’adrenalina amb els castells. També sóc molt aficionada al Barça, això em ve de ma mare.

Per què va acabar l’activitat de la Penya Barcelonista de Vilallonga?

Perquè quan una persona que tira del carro ho deixa, i no segueix ningú, tanca l’activitat. La Penya, la portàvem el Joan Torres, que és regidor, i jo. Quan vam ser elegits regidors, ja no vam poder seguir més. Vam estar en quatre finals de la Champions amb el Barça, a París, a Roma, a Wembley i a Berlín. Tot això en deu anys de vida de la Penya.

Eres molt fumadora i ho has deixat

Fumo IQuos, fumo amb una màquina, el tabac no es crema, s’escalfa. És tabac sense aditius. Estic molt contenta de no fumar.

Parlem de Vilallonga. Esteu peatonalitzant el centre

Ara estem començant amb el casc antic, de manera que només hi podran accedir els veïns. Amb la subvenció del PUOiS arreglarem carrers. Abans d’executar grans infrastructures, cal conservar el patrimoni. I cuidar els veïns, escoltar-los. No s’ha tingut mai cura de la zona de l’Eixample, on hi ha molta gent que al seu moment va venir de fora. Jo m’escolto els veïns i les seves preocupacions, com que s’hi facin carreres de cotxes. Em diuen: ‘Maria Gemma, ens passa això’.

Quin llegat voldries deixar com a alcaldessa? Per què voldries que se’t conegués?

M’agradaria que la gent es recordés del meu pas per l’Ajuntament no per haver fet més obres que un altre alcalde, sinó per haver deixat una Vilallonga bonica, endreçada, agradable, amable, on et passegis pel casc antic amb tranquil.litat, on pugui contemplar l’església, la plaça, on puguis anar a racons de la vila, entretenir-te contemplant-los. M’agrada molt el patrimoni i a Vilallonga no s’ha tingut mai massa cura d’ell. Voldria conservar el patrimoni.

D’on ve el nom de Maria Gemma?

De ma mare, que tenia un cor molt gran i sempre ajudava la gent. Se l’estimaven molt. Al forn em deien Maria Gemma.

Gemma Benaiges, al carrer la Muralla, el de casa seva, de petita. Foto: Cedida

El primer que m’ha sorprès de la Gemma és la seva determinació. De la nostra conversa em quedo amb l’emoció en recordar els seus pares, dels que no pot parlar sense que li caigui una llagrimeta, de com es va enfrontar a la malaltia del seu marit Martí. Quan parla d’ell es palpa la complicitat, i de com han educat les seves tres filles, amb fermesa i austeritat.

Mayo Lorda

Vilallonga reviu la Fira d’entitats i comerç

Una imatge dels estands de la Fira de Vilallonga. Foto: Tarragona21

En el marc de les Festes del Roser, Vilallonga del Cam ha encetat aquesta tarda una nova edició de la Fira d’entitat i comerç. Ja són 34 edicions on es combina la festa i la fira, tot i que amb el pas dels anys ha anat canviant la ubicació del recinte firal, que ara té lloc al carrer Alfons el Cast, al costat del el parc de les Parades.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, recordava amb nostàlgia en l’acte inaugual com era l’antiga fira: ‘Com canvia tot; qui no recorda com la Fira es muntava a la plaça de l’Església, sot els plataners, amb les casetes de les joguines, amb la xurreria davant de l’Ajuntament; i davant de Ca la Julieta, els caballitos, el tiro, la tómbola, la cistella. I a la plaça de la Creu, els cotxes de xoc. Després vam anar a la plaça de la Pau i a la Rambla, per acabar al parc de les Parades, amb la incorporació de la Fira d’entitats. Mare meva, com passen els anys i com avança tot’, i rematava: ‘Esperàvem la Fira perquè els avis ens compressin una joguina amb els dinerons de la collita d’avellanes’. Benaiges ha acabat demanant a la ciutadania que acudeixi als actes de les festes i els gaudeixi.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, tallant i repartint la cinta inaugural. Foto: Tarragona21

L’estand de l’Ajuntament és cada any un recinte expositiu, principalment de l’Arxiu Municipal. Aquest cop, el motiu són les primeres eleccions municipals des de la represa democràtica fa tot just 40 anys. Al seu torn, el Museu del Cinema de Vilallonga, l’únic d’aquestes característiques existent a les comarques de Tarragona, ofereix un espai amb pantalla de vídeo inclosa.

Així mateix, l’estand inclolu una urna per votar els segons presspostos participatius de Vilallonga. L’any passat van votar un 16 per cent del cens, una xifra força elevada comparada amb altres municipis, i va resultar guanyadora la proposta de millora del parc de les Parades. Un altre racó de l’estand està destinat a les obres a l’escola.

Els regidors, en un dels estands del certamen. Foto: Tarragona21

Taula instal.lada per votar els pressupostos participatius. Foto: Tarragona21

Un estand de joieria. Foto: Tarragona21

Els protagonistes, però, són les entitats del poble i les empreses. La Fira s’extendrà fins aquesta diumenge, i les festes continuaran fins el dia 14. Dilluns és la festa del Roser i és festiu a Vilallonga. Els actes religiosos ompliran les activitats, junt amb el cinema, actes que continuaran tota la setmana amb conferències, sessions de cinema i la presentacio d’un llibre. El darrer dia fort serà el 13.

Seguiu la programació completa en aquest enllaç.