L’Espai FIC-CAT ofereix a Roda de Berà el millor cinema en català a la fresca

Per cinquè any consecutiu, l’Ajuntament i el FIC-CAT impulsen la iniciativa les nits dels divendres d’agost. Foto: Cedida

Les nits del 2, el 9 i el 16 d’agost, rodencs, rodenques i visitants podran gaudir del millor cinema en català al costat del mar, en un indret idíl·lic, a l’antic port del Roc de Sant Gaietà. Per cinquè any consecutiu, les regidories de Cultura i de Turisme, amb el suport del Festival Internacional de Cinema en Català, a través del conveni que signen cada any, han tornat a posar en marxa l’Espai FIC-CAT.

En aquesta ocasió, seran tres les sessions programades. La primera d’elles arribarà el 2 d’agost, a partir de les 10 de la nit, amb una selecció dels curtmetratges més ben valorats per part del públic assistent al Festival: No vull ser un heroi, de Joan Paüls; Humormàtic, de Pau Escribano; California, d’Albert Mariné; i Sincopat, de Pol Diggler. La següent sessió serà el 9 d’agost, amb la projecció del llargmetratge Ruta Salvatge, de Marc Recha (2023). El director va rebre el Premi Honorífic 2018, amb la Localització com a eix temàtic d’aquella edició. La darrera cita de l’Espai FIC-CAT serà el 16 d’agost amb Saben aquell (2023), el biopic sobre l’humorista Eugenio dirigit per David Trueba. David Verdaguer va guanyar el Goya a Millor actor protagonista per la seva interpretació com a Eugenio.

Per a posar punt final a l’estiu cinematogràfic, fora del programa de l’Espai FIC-CAT i dins de la novena edició de l’Estiu a la Pedrera, el Festival tornarà a col·laborar amb l’Ajuntament en la projecció del llargmetratge Beach House, d’Hèctor Hernández Vicens. La pel·lícula, que va guanyar el Premi del públic al FIC-CAT 2023, es podrà veure el 31 d’agost, a les 22h, a la pedrera de l’Elies.

 

Més de 250 participants neden la Swim Roc 2024 de Roda de Berà

Jordi Romeu i Sabina Martínez, als 3000m; i Nil Mata i Marta Rubio, als 1500m, van ser els nedadors més ràpids. Foto: Cedida

El passat diumenge 7 de juliol, la platja Punta d’en Guineu de Roda de Berà va acollir la 10a edició de la Swim Roc, una prova de natació en aigües obertes que va comptar amb la participació de més de 250 nedadors i nedadores. Més de 160 participants van completar el circuit curt, de 1.500 metres; una cinquantena van completar el llarg, de 3.000 metres; i 34 infants, d’entre 9 i 14 anys, van completar la distància de 400 metres.

A les 9 del matí es va donar el tret de sortida de la distància curta i 10 minuts més tard a la llarga. Jordi Romeu, del CN Vilafranca va ser el més ràpid en completar el circuit de 3k creuant la meta amb un temps de 38 minuts i 56 segons. Aleix Blanes, del mateix club, i George Savescu, del Jerez Natación Master, el van acompanyar al podi. La noia més ràpida va ser Sabina Martínez, del CN Aquamasters, amb un temps de 42:08. Estela Montero, d’Encamp, i Marta Mirón, del CE Mediterrani, van arribar en 2a i 3a posició, respectivament.

Nil Mata, del CN Vilafranca, va ser el més ràpid en completar el recorregut d’1,5k amb un temps de 20:39. Va ser un final molt ajustat ja que el van seguir Martí Cullell, del Swimfaster Salt, i Alejandro Gómez, del TRI Calafell, a només 6 i 9 segons del líder. Marta Rubio, del CN Tárraco va ser la primera noia completant el recorregut en 21:43. Olimpia Bujosa, del CN Reus Ploms, i Marta Garcia, de Sabadell, també van pujar al podi.

A les 10:45 es va donar inici a la categoria infantil amb la participació de 34 nedadors i nedadores que van completar el recorregut de 400 metres. El més ràpid va ser Aran Jorge, del Club Cleser, arribant en 5 minuts i 36 segons. Va ser un final ajustat amb Martí González, del CN Vilafranca, i Iker Ortega, del CN Terrassa, que van entrar a 3 i 5 segons del primer. A només 9 segons va arribar Carla Cuesta, del CN Salou, seguida de Júlia Salvà, del CN Vilafranca, i Laia Gilabert, del CN Salou.

En acabar les proves va tenir lloc el lliurament dels trofeus. La Swim Roc és una prova organitzada per la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Roda de Berà amb la coordinació de Fun Sports.

 

Més llum i menys soroll: la revetlla de Roda de Berà, més ‘inclusiva i respectuosa’

Els diables de Roda van oferir una actuació més curta pensant en persones amb trastorns o alta sensibilitat. Foto: ACN/A.Escoda

El foc i l’olor de pólvora són presents en totes les revetlles de Sant Joan del país i en el cas de Roda de Berà, la festa busca ser més “inclusiva i respectuosa”. Fa quatre anys que el consistori promou l’ús de petards menys sorollosos i la substitució per d’altres més lluminosos. La campanya està pensada perquè persones amb trastorns o alta sensibilitat també puguin gaudir de la revetlla, si bé la iniciativa s’aplica a tots els actes culturals organitzats per l’Ajuntament. En aquesta ocasió, una foguera simbòlica a la plaça de la Sardana ha presidit dues enceses del Ball de Diables de Roda, que ha fet una exhibició més curta sense l’espetec de trons. L’acte s’ha tancat amb una ballada de sardanes, a més de coca i mistela per als assistents.

La flama del Canigó ha arribat a Roda de Berà de la mà del ball de diables de la localitat, que l’ha recollida al Vendrell. Per quart any consecutiu, han celebrat un Sant Joan amb una pirotècnia menys sorollosa i amb una exhibició de menys durada. És una de les apostes amb què l’administració local promou una festa més inclusiva i respectuosa, especialment pensada per aquelles persones amb trastorns, malalties o altes sensibilitats a qui el soroll els pugui provocar malestar. Així, s’han fet dues enceses que amb trons “capats”, on s’ha prioritzat l’espectacle lumínic a l’acústic. Alhora, s’ha encès una foguera simbòlica a la plaça de la Sardana, on s’ha llegit un manifest i s’ha fet una ballada de sardanes.


Altres notícies:


Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, ha ressaltat a l’ACN que es tracta d’una proposta que permet combinar la tradició amb el respecte envers les diferents sensibilitats de la ciutadania. “Convidem a la ciutadania a què concentrin la tirada de coets i petards durant el vespre i la revetlla. Sabem que conjugar tradició i diferents sensibilitats a vegades és complicat i ens toca a l’administració a fer equilibris. També entenem que els Països Catalans som països de foc, tampoc podem trencar-ho tot d’un dia per l’altre”, ha indicat.

Una iniciativa que va més enllà de Sant Joan

La reducció de la potència de la pirotècnia té una incidència directa en el ball de diables del municipi, no només per la revetlla de Sant Joan, sinó al conjunt de les actuacions que duen a terme. El cap de colla, Pedro Medina, ha assenyalat que també han substituït els trons per xiuladors que permeten “donar vida al correfoc”. D’altra banda, en la realització de figures de foc aquest tipus de petards es mantenen per motius de seguretat entre els participants, ja que es guien a través dels senyals acústics. Ara bé, la seva exhibició també s’ha vist reduïda a contextos concrets.

De fet, aquesta és una iniciativa que no només té efectes durant la revetlla; també s’aplica als actes culturals organitzats per l’Ajuntament per promoure la inclusió entre la societat. L’any 2021, van acomiadar la festa major amb un espectacle de drons, però per motius pressupostaris, es va optar per recuperar espectacles piromusicals en les següents edicions, amb pirotècnia menys sorollosa que queda emmascarada per la música.

En aquesta ocasió, la revetlla de Sant Joan s’ha completat amb coca i mistela per als assistents, que també s’han endut els seus peveters amb la flama del Canigó per encendre les seves fogueres, com és el cas dels veïns del barri de Francasset. El públic més jove tampoc han perdut l’oportunitat per encendre els seus petards i cebetes a la plaça de la Sardana, en una de les nits més màgiques de l’any.

ACN/Ariadna Escoda

 

Roda de Berà avisa que continua en alerta per sequera tot i les pluges

Els pous municipals estan al límit. Ofereixen una mitjana de 3.688 m3 diaris i el consum se situa entorn als 3.500 m3/dia.

Tot i les pluges de les darreres setmanes els aqüífers que proveeixen els pous de Roda de Berà continuen al límit, amb els nivells més baixos de la seva història. L’actual model d’ús de l’aigua fa que se’n generi una demanda molt per sobre de la que es pot permetre el municipi i de la que poden oferir els pous d’aigua municipals.

Actualment, de mitjana, els pous produeixen 3.688 metres cúbics diaris, una xifra a la qual es pot arribar gràcies a la injecció de 600 metres cúbics diaris d’aigua de l’Ebre que fa l’Ajuntament a través d’una interconnexió existent amb el dipòsit del Francaset, amb els quals s’abasteix el barri de Berà Mar. “Aquesta situació s’allarga des de que el pou de Berà Mar va deixar de produir aigua potable, ara fa uns mesos. Sense aquesta injecció no podríem garantir les demandes de la població de la zona nord del municipi, ja que actualment la mitjana de consum diari se situa entorn als 3.500 metres cúbics. El diferencial és mínim, per això és tan necessari que estalviem fins a la darrera gota”, explica l’alcalde Pere Virgili, qui es mostra preocupat per la situació.

D’acord amb el semàfor de la sequera de la Generalitat de Catalunya per definir els cinc escenaris diferents segons les reserves d’aigua, a Roda de Berà es troba actualment en situació d’alerta a la zona nord. Els barris costaners, els quals beuen aigua del CAT procedent de l’Ebre, estarien en prealerta. “Tot i això, les restriccions són les mateixes a tot el municipi, per coherència i solidaritat”, diu l’alcalde.


Altres notícies:


Dins d’aquesta alerta per sequera, seguint el Pla de Sequera aprovat per la Generalitat de Catalunya per a gestionar els episodis d’escassetat d’aigua, l’Ajuntament continua amb les mateixes restriccions d’aigua que l’estiu passat, les quals es preveu que puguin arribar a ser més crítiques amb l’increment poblacional que es viu durant l’estiu, quan les demandes hídriques augmenten.

És per això que l’Ajuntament continua demanant a la ciutadania un ús molt més responsable de l’aigua, estalviant al màxim possible. Les restriccions d’aigua en els usos urbans que hi ha vigents són les següents:

Piscines.- Es prohibeix l’ompliment de piscines privades. És a dir, les famílies que durant l’hivern les hagin buidat no les poden reomplir. Només es permet l’ompliment parcial de les piscines que comptin amb un sistema de recirculació, per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació; i el primer ompliment de les piscines de nova construcció.

Decisió de no instal·lar dutxes a les platges.- L’Ajuntament continua amb la seva decisió i un estiu més no instal·larà les dutxes ni els rentapeus a les platges. Per la greu situació de sequera, per assolir un estalvi real d’aigua, i en coherència amb les decisions preses per la Taula de municipis per un litoral sostenible, formada pels setze municipis costaners entre Sitges i l’Hospitalet de l’Infant. No es pot malbaratar ni una gota d’aigua.

Reg públic i privat.- L’Ajuntament manté tancats tots els regs de les zones verdes del municipi. El reg dels jardins particulars es pot fer només dos dies a la setmana, com a màxim, amb l’aigua mínima indispensable. Ha de fer-se en l’horari de menor insolació (de 20h a 8h). S’estableix una pauta d’alternança, els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i els dissabtes, i els que tinguin numeració senar els dijous i els diumenges.

Fonts.- Totes les fonts del municipi, tant les ornamentals com les de consum d’aigua de boca romandran tancades fins que la situació de sequera millori.

Neteja de vehicles.- Es prohibeix la neteja de vehicles a la via pública. Aquesta prohibició està també contemplada a l’ordenança de civisme i convivència ciutadana de Roda de Berà i fer-ho pot comportar sancions. En aquest cas, l’ús de l’aigua queda limitat a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.

Neteja de carrers i mobiliari urbà.– Els serveis municipals realitzen la neteja de la via pública amb aigua no potable extreta de pous no potables, com ara el del carrer Olot. Es prohibeix a la ciutadania la neteja de carrers, paviments, façanes o similars utilitzant mànegues d’aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja. També es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.

 

Roda de Berà demana a la ciutadania l’ús de pirotècnia menys sorollosa per Sant Joan

Fa quatre anys, Roda va ser pionera en aprovar per Ple l’ús de pirotècnia menys sorollosa. Foto: Cedida

El consistori rodenc vol que les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere a Roda de Berà siguin festes més inclusives i respectuoses amb totes les persones i els animals. Per això, per tercer any consecutiu, ha demanat a la ciutadania que compri i utilitzi pirotècnia silenciosa o menys sorollosa a través de la campanya “Més llum, menys soroll”, la qual ha tingut una molt bona acollida entre els veïns i veïnes.

L’any 2020, Roda de Berà va esdevenir el primer municipi de Catalunya en aprovar l’ús de pirotècnia silenciosa o menys sorollosa en els actes organitzats per l’Ajuntament. Així es va decidir al Ple, per majoria, a través d’una moció presentada per Junts per Roda. L’objectiu era, i és, aconseguir que els esdeveniments siguin més inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals.

Des de llavors, l’Ajuntament ha organitzat un espectacle amb drons per acomiadar una de les festes majors passades (la de 2021), espectacles piromusicals, perquè el so de la pirotècnia quedés emmascarat per la música, i ha emprat pirotècnia menys sorollosa, instant també a les entitats a utilitzar-la, per assolir esdeveniments més inclusius.


Altres notícies:


A les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), les explosions dels petards els causen un gran patiment,  podent generar crisis de plors, autolesions i actituds agressives, entre d’altres conseqüències. A les persones amb fonofòbia, alzheimer, vertígens i altres malalties mentals, els pot provocar estrès, desorientació i nerviosisme. També hi ha estudis que demostren que la pirotècnia convencional té efectes en els nadons que poden arribar a provocar brunzits i pèrdua de l’audició, en algunes ocasions temporals i d’altres irreversibles.

El soroll de la pirotècnia pot tenir efectes negatius també en els animals. Degut a la seva sensibilitat auditiva, els sorolls forts poden causar-los pànic i provocar en ells conductes no habituals com fugir i perdre’s, autolesions, o fer mal als seus amos. A més, poden patir palpitacions, taquicàrdies, falta d’aire, tremolors i fins i tot els pot provocar la mort.

Les empreses pirotècniques, coneixedores de les noves sensibilitats de la societat, ja ofereixen alternatives menys sorolloses, amb una mitjana de sonoritat per sota del límit fixat per l’Organització Mundial de la Salut.

 

La Policia Local de Roda de Berà deté nou persones en els darrers sis dies

La Policia Local de Roda ha tingut una última setmana especialment atrafegada. Foto: Cedida

Agents de la Policia Local de Roda de Berà van detenir el passat divendres un jove de 20 anys, veí del municipi, amb nombrosos antecedents delictius, per un robatori amb violència dins d’un dels càmpings de la localitat.

El vespre del dia anterior es va rebre la denúncia per un robatori amb violència al càmping, on l’autor dels fets va fugir amb el seu botí després de colpejar al vigilant de seguretat. Un cop recollida la denúncia de la víctima del robatori, que no va patir cap lesió, i del vigilant de l’establiment, qui va rebre un cop de puny, els agents van iniciar la recerca del presumpte lladre, amb les dades obtingudes per a la seva identificació.

Després d’una intensiva cerca, el jove va ser detingut pels agents de la Policia Local, que el van lliurar al cos de Mossos d’Esquadra per a la continuació de les diligències i la seva presentació davant l’autoritat judicial.


Altres notícies:


Després d’aquests fets, dissabte passat una dona, propietària d’una segona residència a Roda de Berà, va presentar una denúncia davant la Policia Local per la violació del seu domicili. En arribar al seu immoble després de dues setmanes fora havia trobat el pany de la porta canviat i amb persones dins.

Dues dotacions policials es van personar al domicili i van identificar un home i una dona, de 40 i 41 anys, respectivament, veïns de Valls. Un cop comprovat que no tenien cap document que acredités la propietat o el lloguer de l’habitatge, van ser informades i detingudes per un delicte de violació de domicili.

Es va demanar suport al cos de Mossos d’Esquadra, els qui es van fer càrrec dels dos detinguts per continuar les diligències.

Controls als accessos del municipi

L’activitat dels agents del cos no va acabar aquí, donat que de forma habitual es realitzen controls als accessos dels diferents barris de Roda de Berà i, fruit d’aquests controls, en els darrers dies s’han detingut sis persones que es trobaven en crida, recerca i detenció per diferents jutjats.

La primera detenció va ser durant la nit de dimarts passat, quan els agents van identificar dues persones que estaven en cerca, detenció i tenien una ordre d’ingrés a presó de l’Audiència Provincial de Múrcia i una altra ordre de recerca i detenció del jutjat de Sueca, a València, ambdues per un delicte de robatori i ús d’un vehicle a motor.

Dimecres, a l’accés a Roda de Berà des del camí de la Pobla de Montornès, es va identificar un home que també tenia una ordre, des de l’any 2020, de crida, recerca i detenció pel jutjat de primera instància de Terol per un presumpte delicte contra la salut pública. Va ser detingut i posat a disposició dels Mossos d’Esquadra.

Al dia següent, dijous, en el tercer control diari, entorn les vuit del vespre a l’accés nord del municipi, es va aturar un conductor que va aixecar les sospites dels agents. Un cop identificat es va comprovar que el permís de conduir que presentava no era el seu, sinó del seu germà. L’individu va ser detingut per un presumpte delicte d’usurpació d’identitat i imputat per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir un vehicle sense haver obtingut mai el permís de conduir.

Divendres, durant el quart control policial, al voltant de les set de la tarda, els agents van identificar un home que tenia una ordre de crida, recerca i detenció emesa per un jutjat de Barcelona per un trencament de condemna per incompliment d’indemnització. Va ser detingut i posat a disposició dels Mossos d’Esquadra.

Finalment, dissabte al matí, en un control policial efectuat a la sortida del casc urbà, els agents van aturar un vehicle i en identificar el seu conductor van comprovar que li constava pendent un requeriment judicial de crida, recerca i detenció emesa pel jutjat del Vendrell per un robatori amb força. També va ser detingut i posat a disposició del cos dels Mossos d’Esquadra per al seu trasllat davant l’autoritat judicial.

 

El FIC-CAT s’acomiada reivindicant la potència i varietat del cinema en català

La productora Isona Passola, durant la recollida del premi Montserrat Carulla en el marc del FIC-CAT. Foto: Ariadna Escoda

El Festival Internacional de Cinema en Català, el FIC-CAT, ha acomiadat aquest dissabte a Roda de Berà la setzena edició reivindicant la potència i varietat de la indústria audiovisual catalana.

Una proclama que ha apadrinat també la guanyadora del premi Montserrat Carulla, la productora Isona Passola. “Us puc dir que podeu anar tranquil·lament fent cinema en català pel món que sereu molt aplaudits”, ha expressat rotundament en un discurs on ha defensat l’ús del català per fer pel·lícules.

Per la seva part, l’organització ha posat èmfasi en l’increment de qualitat en la seixantena de curtmetratges, llargmetratges i videoclips projectats durant una setmana a Roda de Berà i que enguany han girat al voltant de l’eix temàtic del cinema i la literatura.


Altres notícies:


El Teatre Casino Municipal de Roda de Berà ha tornat a ser el punt de trobada per a cinèfils i professionals del món audiovisual català. És en aquest punt on s’han fet entrega dels guardons de la setzena edició del FIC-CAT, en una gala presentada per Pau Escribano i Ann Perelló on s’ha posat èmfasi en la varietat i la potència del cinema català.

Els codirectors del FIC-CAT, durant la prèvia a l’entrega de premis de la 16a edició. Foto: Ariadna Escoda

Entre el palmarès, destaquen ‘L’Aliat‘, de Guillem Marí, com a millor curtmetratge; ‘Casa en flames‘, de Dani de la Orden, com a premi del públic presencial; ‘Sau: la memòria submergida‘, d’Ot Burganya, ha recollit el guardó a millor documental i ‘Com està el pati‘ (Oques Grasses), de Pere Sala, s’ha emportat el premi a millor videoclip.

La Sardana’, de l’escola de Maspujols, ha estat doblement distingit amb el premi a la millor producció d’un centre educatiu de primària i alhora, el premi del públic en línia. El millor llargmetratge ha estat per a ‘Escanyapobres’, d’Ibai Abad, mentre que la millor producció de les comarques tarragonines ha recaigut en ‘Castelleres, tossudament alçades’ de Maria Roig.

Defensa rotunda del bon cinema en català

D’altra banda, la productora Isona Passola ha pujat a l’escenari per recollir el premi Montserrat Carulla per la seva extensa trajectòria cinematogràfica i la defensa de fer cinema de qualitat en català. En un discurs contundent, Passola ha defensat que la llengua no és un element que tanqui portes i ho ha remarcat amb l’experiència pròpia.

“El públic, quan es fan bones pel·lícules en català, hi va. Jo ho he viscut en la meva pròpia pell, feu bones pel·lícules en català, és un valor afegit, no una mancança”, ha expressat a l’ACN. En aquest context, ha insistit en la necessitat que les administracions treballin per promoure les produccions audiovisuals en català.

Bones sensacions en l’última jornada del festival

L’organització del FIC-CAT s’acomiada així de la setzena edició del festival, després d’una setmana que ha inclòs la projecció d’una seixantena d’obres que han girat al voltant de la literatura i el cinema i la majoria de les quals han estat estrenes. Els codirectors del festival, Cris Gambín i Toni Pinel, han fet un balanç positiu del certamen, on es calcula que s’ha assolit una xifra similar d’assistents a l’any passat, quan van participar unes 8.000 persones aproximadament.

Tant Gambín com Pinel han coincidit a assegurar que enguany la qualitat de les obres s’ha incrementat respecte anteriors edicions i en aquest sentit, han celebrat l’estat de salut del cinema en català, al qual han augurat que en pocs anys compti amb una indústria catalana enfortida.

Els guardonats

El premi al millor llargmetratge h estat per ESCANYAPOBRES, d’Ibai Abad. Abacus, Mayo Films i Nakamura Films. Destaca en aquesta edició que un curt d’una escola de Maspujols (Baix Camp) s’ha endut dos premis.

La relació de guardonats ha estat la següent:

Premi Jove 48 Hores

LA CAÇA, de Natàlia Celma i Guillem De la Guardia. Barcelona, 2024

Premi a la millor producció d’un centre educatiu de primària

LA SARDANA, de l’Escola de Maspujols. 2024.

Premi a la millor producció d’un centre educatiu de secundària

BULOS, de l’institut de Castellbisbal. 2023.

Premi al millor videoclip

COM ESTÀ EL PATI (Oques Grasses), de Pere Sala. Barcelona. 2024

Premi a la millor producció de les comarques tarragonines

CASTELLERES, TOSSUDAMENT ALÇADES, llargmetratge documental de Maria Roig. Abacus. Barcelona-Tarragona. 2023

Menció especial del Jurat

Al curtmetratge WELCOME TAHIYA de Marta Bayarri. Momotrup Films. Barcelona. 2023

Premi al millor curtmetratge

L’ALIAT, de Guillem Marí. ESCAC Films. Sant Sadurní d’Anoia. 2024

Premi al millor documental

SAU: LA MEMÒRIA SUBMERGIDA, d’Ot Burgaya. 9TV i La Xarxa Comunicació Local. Barcelona. 2024.

Premi al millor llargmetratge

ESCANYAPOBRES, d’Ibai Abad. Abacus, Mayo Films i Nakamura Films amb la participació de 3Cat i À Punt Mèdia. Barcelona. 2023

Premi del públic en línia

LA SARDANA, un curtmetratge de l’Escola de Maspujols. 2024.

Premi del públic presencial

CASA EN FLAMES, de Dani de la Orden. Sábado Películas i Playtime Movies en coproducció amb 3Cat, Atresmedia Cine i Elio Films. Barcelona. 2024

ACN

Condemnen l’exalcalde de Roda de Berà i al secretari per prevaricació i malversació

Els tres acusats de prevaricació i malversació, entre ells Pedro José Figueiredo, durant el judici a l’Audiència. Foto: ACN/M.Rovira

L’Audiència de Tarragona ha condemnat l’exalcalde de Roda de Berà, Pedro José Figueiredo, i al secretari municipal el 2008, per un delicte continuat de prevaricació administrativa i un altre de malversació de cabals públics pel cas de les bestretes.

Els magistrats els imposen dos anys i dos mesos d’inhabilitació de càrrec públic per prevaricació i per la malversació dicten una pena d’un mes i quinze dies de presó, que poden substituir per una multa de 525 euros i sis mesos de suspensió de feina o càrrec públic. També hauran de pagar una indemnització conjunta i solidària de 3.000 euros a l’Ajuntament de Roda.

El tribunal ha absolt la treballadora que va exercir d’interventora entre el febrer i març de 2008, investigada per prevaricació.

En la sentència que ha tingut accés l’ACN, avançada pel Diari de Tarragona, els magistrats de la secció quarta de l’Audiència provincial consideren provats que l’exalcalde (PP) i el llavors secretari municipal –que va exercir funcions de tresorer entre el 14 de març fins al 19 de juny de 2008– eren coneixedors dels tràmits necessaris per aprovar el pagament de les bestretes.

Tot i això, el 17 de març de 2008 van autoritzar tres bestretes de caixa fixa a tres regidors del consistori sense requerir la sol·licitud justificada de la persona interessada, sense l’informe de fiscalització, ni el de proposta favorable per l’avançament dels diners i també sense el decret d’alcaldia, argumenten els jutges. Es van fer dos pagaments per un import de 3.000 euros i un altre per 1.500 euros. “Van seguir el procediment per a la concessió de les bestretes de caixa en el present cas? Segons el nostre entendre, no, en absolut”, sentencien.


Altres notícies:


En la resolució, els magistrats al·leguen que no ha quedat acreditat que la interventora accidental -acusada- fos coneixedora dels tràmits ni que es trobés amb els altres dos condemnats alhora d’emetre els pagaments. Així mateix, també consideren provat que el 25 de maig de 2008, l’exbatlle i el secretari –exercint llavors les funcions de tresorer–, conjuntament amb un altre interventor, van tornar a signar una altra bestreta per un valor de 3.000 euros per al regidor de Serveis Públics.

A més, l’any 2008, hi havia vigent ‘Pacte de condicions de Treball del personal funcionari de l’Ajuntament de Roda de Berà‘, que permetia als treballadors demanar un avançament de la nòmina, de dues vegades la seva retribució mensual, la qual es podia sol·licitar dos cops l’any com a màxim. Els avançaments dels salaris es retornaven amb deduccions en cada nòmina durant un termini de dotze mesos. “Les extraccions de diners públics de les arques municipals de Roda de Berà exigien les firmes de l’alcalde, interventor i tresorer”, assenyalen en la sentència.

Segons el tribunal, també ha quedat acreditat que tots tres van autoritzar un avançament de la nòmina, de 3.000 euros, a favor d’un policia local el 2 de juny de 2008. L’agent va treballar del 30 de gener de 1980 fins al 12 de desembre de 2007. En aquesta data, subratllen els magistrats, l’INSS va declarar que el treballador es trobava en una situació d’incapacitat permanent total.
“Eren coneixedors de la situació personal del policia i que no prestava serveis a l’Ajuntament; i prescindint dels tràmits administratius preceptius per la seva concessió van emetre l’ordre de pagament”, recull la resolució. “En realitat, la quantitat autoritzada tenia com a destinatari el senyor Figueiredo, qui va rebre els diners de mans de l’agent per aplicar-lo a fins personals”, afegeix. Una quantitat que no es va retornar a les arques municipals, segons assenyalen els magistrats.

La resolució també recull que les ordres d’ingrés de les bestretes, pagades als regidors, es van efectuar durant els mesos de setembre i novembre de 2008. “Són només documents comptables que no tenen suport documental justificatiu suficient. Tant les ordes de pagament com les d’ingrés no pressupostaries són documents comptables, però que no justifiquen res si no s’aporta el suport documental adequat que els motiva”, indiquen en la sentència.

Segona sentencia

L’any 2016, l’exalcalde de Roda de Berà ja va ser condemnat a tretze mesos i mig de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics. Llavors, Figueiredo va reconèixer que es va apropiar de 75.000 euros de les arques municipals perquè passava per dificultats econòmiques. En aquesta segona sentència, els magistrats també recullen la resolució de la secció segona de l’Audiència de Tarragona, datada del 12 de gener de 2016.
“El 10 d’abril de 2008 es va ordenar el pagament de 12.000 euros, sent beneficiari el secretari; el 14 d’abril de 2008 es va emetre una ordre de pagament de 70.000 euros, sent beneficiari el senyor Figueiredo, a més, el mateix dia també es va fer un segon pagament de 5.000 a Figueiredo; així com un altre de 10.000 euros, per a l’interventor”, resumeixen.

Multes i inhabilitacions

Els magistrats han tingut en compte l’atenuant de dilacions indegudes, molt qualificades, perquè el cas es va jutjar quinze anys després dels fets. Per tot plegat, condemnen a l’exalcalde i exsecretari a dos anys i dos mesos d’inhabilitació de feina o càrrec públic per un delicte continuat de prevaricació administrativa.

Pel delicte de malversació de cabals públics, els imposen una pena d’un mes i quinze dies de privació de llibertat, substituïda per la pena de tres meses de multa, a raó de 5 euros diaris. També la pena de multa de quinze dies, amb una quota de diària de 5 euros, i una pena de sis mesos de suspensió de feina i càrrec públic.

A la vegada, ambdós hauran de pagar, de forma conjunta i solidària, la quantitat de 3.000 euros a l’Ajuntament de Roda de Berà. També hauran de pagar les dues sisenes parts de les costes processals i les altres dues sisenes parts restants s’han declarat d’ofici.

En paral·lel, absolen la interventora accidental del delicte continuat de prevaricació administrativa, per la qual ha estat investigada. Les parts poden interposar un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

ACN/Mar Rovira

 

Un thriller intens de Ramon Térmens estrena la catifa vermella del FIC-CAT

Actors de ‘Societat negra’, organitzadors i l’escriptor Andreu Martín, al photocoll de Roda de Berà. Foto: DiariTots21

Un thriller intens, de bella factura i no exempt de grans dificultats tècniques -com l’idioma: fer apendre català a un grups d’actors xinesos o a un actor argentí- ha protagonitzat l’exitosa estrena del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), que torna a Roda de Berà per viure una setsena edició on es fusionen el cinema i la literatura, dos camps que donen molt de joc.

Societat negra’, de Ramon Térmens, era la primera a exhibir-se al Teatre del Casino de Roda després que el seu director i un ampli elenc dels actors i actrius trepitgessin la desitjada catifa vermella i es fotografiessin al photocall junt als codirectors del festival, Cris Gambín i Toni Pinel.

Va sorprendre fa uns anys Ramon Térmens amb ‘Catalunya, übell alles!’, una peça de crítica social que es va endur força premis. Ara estrenava ‘Societat negra‘, basada en una obra d’Andreu Martín, referent indiscutible de la literatura negra al nostre país i també present a l’exhibició de Roda. Una estrena mundial que de nou el FIC-CAT ofereix en primícia.


Altres notícies:


El passi acabaria amb un cinema fòrum: sempre és d’agrair, i també xocant, reunir al davant els actors i actrius que acabes de veure en la pantalla gran. ‘Societat negra‘ presenta Alberto Jo Lee, amb un paper protagonista molt treballat, una enigmàtica Chacha Huang, un excel.lent Daniel Faraldo -també coguonista del film- o un Marcos Zan que en el seu rol de líder d’una tríada mafiosa xinesa es fa especialment odiós. Sense oblidar Montse Germán, en el lloc d’una agent de policia incorrupta. Ja l’havíem vist al FIC-CAT de la mà de la realitzadora tarragonina Anna M. Bofarull -present ahir al passi-, amb ‘Sonata per a violoncel‘. Té alguna cosa Montse Germán que la fa molt atractiva per als papers dramàtics.  I com no, l’home que provocava rialles amb només un plànol fixe, David Arribas, el ‘Tracas’ a la pel.lícula, un innocent i produndament inepte lladregot d’anar per casa.

Una trama de perdedors als qui es creua un potent i molt perillós grup mafiós xinès fa que Térmens desplegui les seves habilitats narratives i doni joc a uns actors convincents. El mateix director reconeixia en la seva intervenció abans del passi que l’èxit del film es deu al papers dels actors i actrius.

Segueix per tant el FIC-CAT després de l’estrena i ho farà amb 65 propostes programades, de les que deu són estrenes.

També compateixen en aquesta categoria de llargmetratges ‘Casa en flames’, de Dani de la Orden, ‘Escanyapobres’, d’Ibai Abad, ‘Llobàs’, de Pau Calpe, i ‘L’àvia i el forester’, de Sergi Miralles – film que també és una estrena a Catalunya. En aquesta mateixa categoria, però fora de competició, també es podrà veure ‘Mamifera’, de Liliana Torres.

 

Alarma a Roda de Berà per les obres nocturnes que es preveu fer a l’estiu al túnel de la via del tren

El túnel de Berà. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà està alarmat davant l’anunci que l’operador Adif emprengui obres de nit a l’estiu a la via de tren que passa per la costa. Així ho ha manifestat el seu alcalde, Pere Virgili, a DiariTots21.

Es tracta d’unes obres que ha de fer al túnel de Berà, corresponent a la via Barcelona-València, fet que obligarà Adif a tallar la via Tarragona-Sant Vicenç de Calders des de finals del mes de setembre fins al març de 2025. “Però abans d’emprendre les obres hi haurà treballs previs de consolidació i millora del túnel, com sondejos, cates, acopi de materials o instal.lació del centre de treball, i aquests ens enganxaran de ple estiu”. Com afectaran? “Durant juliol, agost i setembre treballaran de nit. Després ho faran les 24 hores. Ells addueixen que les obres són interès general de l’Estat”, afirma Virgili.

On afectarà? “Principalment als càmpings -el càmping Platja Berà serà el més afectat-, a la residència del Banc d’Espanya, la via, els xiringuitos i a la banda sud del túnel. I a la banda nord, un grup de pisos de segona línia. Dos mesos que treballen aquests negocis i hauran de patir sorolls totes les nits?”, es pregunta Virgili, que no es creu la resposta d’Adif que no faran soroll.


Altres notícies:


Virgili ha advertit personalment a Adif que ell es posarà “al costat dels veïns en les seves protestes. I si tinc veïns que es queixen, enviaré la Policia Local i farem els tràmits que calgui fins impedir els treballs”.

Fonts d’Adif han subratllat a DiariTots21 que la decisió de treballar de nit encara no està presa però per escurçar terminis en una obra que s’allargarà uns cinc mesos i afectarà desenes de milers de passatgers entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders l’opció que es planteja és fer-les de nit. En tractar-se de treballs en un túnel es destaca que els sorolls seran molt menors que a l’aire lliure.

El Consell de Ministres va autoritzar el febrer de 2023 al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) a licitar, a través d’Adif, les obres d’adaptació a l’ample internacional o UIC del túnel de Roda de Berà, amb una inversió de 15,1 milions d’euros (sense IVA).

L’actuació representa un nou impuls al desenvolupament del Corredor Mediterrani, en flexibilitzar l’explotació d’aquest eix estratègic, habilitant un itinerari per l’interior en una zona de gran potencial socioeconòmic i industrial amb el qual promoure el transport de mercaderies per ferrocarril.

Les obres suposaran l’ampliació del túnel per a adaptar-lo a l’ample internacional, mitjançant la implantació del tercer carril en totes dues vies, la qual cosa permetrà la circulació de trens d’ample estàndard i ibèric a velocitats de fins a 120 km/h.

Amb els treballs previstos, s’augmentaran les dimensions de la secció actual, mitjançant el rebaixi de la rasant del túnel, de gairebé 422 m de longitud, per a complir amb els estàndards d’interoperabilitat que requereix el tercer fil, igual que altres túnels que integren el traçat del Corredor Mediterrani a Catalunya, com els de Martorell o Castellbisbal.

 

Unes 600 persones clamen a Tarragona contra el Corredor Mediterrani per la costa

Un moment de la concentració a la plaça de la Font. Foto: Cedida

600 persones, segons la Guàrdia Urbana, veïns i veïnes de Tarragona, Torredembarra, Altafulla, Rosa de Berà, Creixell, El Vendrell, Vila-seca i Reus, s’han aplegat avui al Balcó del Mediterrani i a la Plaça de la Font per reclamar a les autoritats competents que vetllin “per la salut i la vida dels nostres conciutadans, per la protecció del nostre entorn i que no deixin que passi el Corredor per la via de la costa”.

El col.lectiu sosté que un tercer fil del Corredor Mediterrani per la via de la costa “provocarà a més un coll
d’ampolla que col·lapsarà la circulació de passatgers de la Costa Daurada nord”. També han reclamat una resposta immediata del traçat definitiu del Corredor Mediterrani, en una via segregada per a mercaderies i fora de les poblacions. “Ja fa més d’un any que estem esperant la resposta del Ministeri de Transports”, denuncien.


Altres notícies:


La marxa ha començat primer amb una concentració al Balcó del Mediterrani de Tarragona, a les 12.00h. amb Vanessa Climent Roselló, tarragonina i membre de la Plataforma, que ha llegit un manifest reclamant una resposta immediata del traçat definitiu del Corredor Mediterrani, en una via segregada per a mercaderies i fora de les poblacions. També hem donat la veu també a plataforma ‘Dignitat a les vies’, precisament després de conèixer ahir, la data en què s’iniciaran les obres de la instal·lació del tercer fil al territori.

 

La despesa de personal a Roda passa de 5,5 a 8 MEU en nou anys per les exigències de l’Estat

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, en una imatge d’arxiu. Foto: Cedida

La despesa de personal al consistori de Roda de Berà s’ha incrementat de 5,5 milions d’euros a 8 milions en nou anys, és a dir, des del període 2016 a 2024. El principal motiu són els increments salarials als treballadors municipals que l’Estat obliga a aplicar als ajuntaments sigui per increment del cost de la vida o per actualitzacions, i també per l’increment del nombre d’agents de la Policia Local, una de les prioritats de l’equip de govern rodenc els darrers mandats.

L’alcalde, Pere Virgili, ha mostrat a DiariTots21 la seva queixa pel fet que el Govern central “fixa increments salarials, que trobo molt correctes, però no vénen acompanyats d’aportacions econòmiques als consistoris i som nosaltres els que ho hem d’assumir en els nostres pressupostos”.

Aquest és un dels factors que ha tensionat els pressupostos municipals d’enguany, que es van aprovar el febrer passat i sumen15 milions d’euros. “L’equilibri ha estat difícil i ens obliga a fer retallades, també pel fet afegit dels increments dels costos energètics, de carburants i dels materials per les obres”, ha subratllat Virgili.


Altres notícies:


La situació ha provocat que s’hagin hagut d’incrementar els principals impostos i taxes un 10% -IBI, Vehicles i brossa-, quan en alguns anys anteriors, concretament en els exercicis de 2016 i 2017, havien estat rebaixats (reducció del 5% en l’IBI i del 10% en Vehicles). Això fa que el pressupost hagi deixat d’estar equilibrat i amb els romanents de tresoreria no s’hi arribi, “de manera que ens hem vist obligats a pujar impostos. O deixàvem de prestar serveis o apujàvem impostos. Què haguéssim suprimit? El bus urbà? La llar d’infants? No ho podem fer”.

A més a més, les constants exigències de l’administració a l’hora de fer tràmits -executar projectes a la via pública, per exemple- “demanen tanta burocràcia, tants papers que per cada treballador de la Brigada o paleta que tinc al carrer en necessito dos tramitant papers”, s’exclama Virgili. “Això no és sostenible, algú li ha de posar seny”, conclou. “El dia 1 de gener ja ens hem gastat més de la meitat del pressupost en sous i Seguretat Social. Estem per sobre del 50% quan el recomanable seria el 35%”.

‘Ara em trobo inversions que tenen més metres quadrats de paperassa que de superfície de l’obra’

Virgili constata que als seus inicis com a regidor del consistori, en 2003, “la llei et permetia fer una millora d’un carrer i ampliar-ho al del costat sense problemes. Demanaves tres pressupostos, es licitava i es concedia seguint la llei amb una tramitació àgil i amb molt poca paperassa. Ara em trobo inversions que tenen més metres quadrats de paperassa que de superfície de l’obra. Els tràmits són eterns”.

Control horari de la despesa

Altrament, el control de la despesa és tan intens a l’Ajuntament que enguany s’ha imposat un sistema de control horari de les despeses dels regidors, de manera que gràcies a un treball informàtic els regidors poden conèixer cada hora del dia el grau de despesa de la seva àrea.

D’altra banda, el consistori està encara pendent de rebre els 300.000 euros que han de venir de les aportacions de l’Estat, també important per equilibrar els comptes. “Donada la incertesa que provoquen aquestes aportacions, vam decidir no incloure-les al pressupost municipal com a ingrés previst. Vam optar per ser prudents”, ha detallat l’alcalde. Virgili confia que l’any que ve “es podrà tornar a la normalitat”.

Les inversions

El capítol d’inversions s’ha vist reduït per enguany, però també és cert que tancat fiscalment l’any 2023, s’han traspassat les inversions previstes i engegades, és a dir, les plurianuals, com la reforma de Cal Guivernau per convertir l’edifici en seu de la biblioteca municipal, la nova connexió de l’aigua de l’Ebre o els canvis de canonades d’aigua en diferents carrers.

Una de les prioritats és “la millora de la xarxa d’aigua i tenim la sort que la Generalitat ha entès el problema que patim i ens dóna certa flexibilitat, mentre que l’Agència Catalana de l’Aigua ens fa aportacions destacades (250.000 euros i una segona que és el traspàs d’una inversió que anava a Cal Guivernau cap a una de les fases de canvi de canonades d’aigua, que suma 100.000 euros més), tot per l’aprofitament de l’aigua que es malbarata per les pèrdues”.

Cal Guivernau

Les obres de Cal Guivernau segueixen aturades per exigències dels arqueòlegs i la partida de la Generalitat s’ha pogut reorientar ja que es permet fer-ho quan es tracta d’una tema tan sensible com és l’aigua. La partida procedia del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOiS), pla al que el consistori tornarà a optar quan es reprenguin les obres a Cal Guivernau. El mateix passa amb les ajudes de la Generalitat per la futura biblioteca, ajudes a les que va renunciar el consistori davant la paralització de les obres.

La part del lleó de les ajudes per la futura biblioteca, però, “està assegurada amb els fons europeus Next Generation“, recalca l’alcalde. L’Ajuntament està redefinint el projecte, per petició de la Generalitat, per no afectar les restes trobades. Un cop estigui fet “arrancaran les obres”.

Renovació de canonades d’aigua

D’altra banda, el consistori està acabant la renovació de les canonades d’aigua a la urbanització Berà Mar i a continuació afrontarà el nucli antic. Fins a finals d’any també es treballarà en una altra zona del nucli urbà: “Veurem aixecar carrers cada dia. Se que a la ciutadania no li agrada, però s’ha de fer”, alerta l’alcalde.

La Costa del Baix Gaià es promociona per primer cop conjuntament a Aratur

Els diversos representants dels municipis de la Costa del Baix Gaià a Aratur. Foto: Cedida

Els municipis de la Costa del Baix Gaià (Altafulla, Creixell, Roda de Berà, Tarragona i Torredembarra) participen conjuntament a la 18a edició del Saló Aragonès del Turisme (Aratur) que es du a terme des d’aquest divendres i fins diumenge al Palau de Congressos de Saragossa.

Per primer cop, la Costa del Baix Gaià és present a la fira amb un estand propi per promocionar el territori i fidelitzar i incrementar el turisme aragonès. L’Aragó és, juntament amb Madrid i el País Basc, un dels mercats emissors més estratègics per a la ciutat de Tarragona i de tot el seu entorn, especialment en l’àmbit del turisme de natura i d’escapada o city break.

El certamen Aratur és una fusió d’oci, gastronomia, cultura i turisme. Enguany, presenta una àmplia gama de nous destins, tant estatals com internacionals, oferint als visitants l’oportunitat d’explorar i descobrir llocs únics en tot el món.

 

La Policia de Roda organitza la 4a Trobada de Cossos d’Emergència per als escolars locals

La trobada es farà els dies 27 i 28 de maig i hi participaran cossos policials i d’emergència de tot el territori. Foto: Cedida

Els dies 27 i 28 de maig, durant tot el matí, quatre-cents infants de les escoles Salvador Espriu i El Cucurull participaran en la 4a Trobada de Cossos d’Emergència de Roda de Berà, organitzada per la Policia Local. Aquesta cita, quinquennal, s’emmarca dins el projecte d’educació viària que la Policia Local duu a terme cada any a ambdues escoles, adreçades als infants que cursen des de 1r fins a 6è de primària.

La trobada comptarà amb la participació del cos de Mossos d’Esquadra –amb un vehicle i agents–, de la Policia Nacional –amb un cotxe i diversos agents–, de la Guàrdia Civil –amb sis vehicles diferents, dos gossos, un dron i prop de deu agents–, dels Agents Rurals –dos vehicles tot camí i agents–, dels Bombers de la Generalitat, del Servei Català de Trànsit –amb agents d’educació viària–, de Protecció Civil de Roda de Berà, i de la Policia Local, els qui portaran quatre vehicles i hi participaran diversos agents locals.

Els infants podran conèixer de primera mà els diferents vehicles i els recursos materials que utilitzen de forma habitual els cossos policials i d’emergència, i descobriran quines són les tasques que realitza cadascun d’ells, així com la importància del treball en equip i coordinat que duen a terme.

Tots els i les participants rebran una samarreta commemorativa de regal amb la imatge creada per a l’ocasió. La quarta edició d’aquesta cita està patrocinada per la Farmàcia Roda de Berà i per la immobiliària SG Real State; i compta amb la col·laboració de McDonald’s Roda de Berà.

 

L’Ajuntament de Roda i el FIC-CAT signen el conveni anual de col·laboració

 

El FIC-CAT de 2024 se celebrarà a Roda de Berà de l’1 al 8 de juny. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà i l’Associació FIC-CAT han signat l’acord anual de col·laboració entre l’entitat i l’administració local que converteix al consistori en coorganitzador de la cita cinematogràfica. El document ha estat firmat per l’alcalde, Pere Virgili, i, en representació del FIC-CAT, per Cris Gambín i Toni Pinel, codirectors del Festival, i per Antonio Barrero, president de l’entitat.

Mitjançant el document, l’Ajuntament fa una aportació de 25.000 euros per a la coorganització de la 16a edició del Festival, que se celebrarà de l’1 al 8 de juny a Roda de Berà. El conveni contempla les línies de treball que marcaran la consecució dels objectius d’aquesta edició, que tindrà la seu, com cada any, al teatre del Casino Municipal, el qual es converteix en una impressionant sala de cinema amb tot l’equip tècnic òptim per a la celebració d’un festival d’aquestes característiques.

Enguany, el programa d’activitats paral·leles organitzades tornarà a ser molt potent. El punt neuràlgic es traslladarà a la plaça dels Pins, una localització més propera encara al Casino Municipal. Allà hi tindran lloc activitats més enllà del cinema, amb música, projeccions de videoclips, karaoke, activitats infantils i food trucks, entre d’altres.


Altres notícies:


Durant l’estiu, es tornarà a organitzar l’Espai FIC-CAT, en la seva cinquena edició, al Roc de Sant Gaietà, una iniciativa de les regidories de Cultura i de Turisme. Constarà d’una sèrie de projeccions gratuïtes a l’aire lliure durant el tres primers divendres d’agost. El conveni també contempla la projecció d’un llargmetratge de la selecció oficial d’aquesta edició, el dia 31 d’agost, a la Pedrera de l’Elies, dins del programa de la novena edició de l’Estiu a la Pedrera.

La implicació de l’Ajuntament amb el FIC-CAT va molt més enllà de la subvenció, ja que també hi inverteix tots els recursos tècnics i humans necessaris per al seu desenvolupament. Tots els recursos econòmics es destinen a l’organització del certamen, les persones que hi participen com a voluntàries i les que formen part del comitè organitzador no perceben cap remuneració econòmica, sinó que hi treballen de forma altruista, perquè creuen en el projecte.

Concurs d’aparadors FIC-CAT

Per altra banda, l’Ajuntament vol implicar els comerciants i els restauradors en la celebració del Festival Internacional de Cinema en Català, perquè decorin els seus aparadors amb elements relacionats amb el cinema i la literatura. La ciutadania triarà els millors aparadors i entre totes les persones que votin se sortejaran vals de 10 euros per gastar als establiments participants.

Per participar-hi, l’únic que hauran de fer és inscriure’s al concurs enviant un correu electrònic a reactivat@rodadebera.cat abans del 30 de maig, i guarnir els seus aparadors amb elements relacionats amb el cinema i la literatura entre l’1 i el 8 de juny, eix temàtic de la 16a edició del Festival.

Serà la ciutadania, amb els seus vots, l’encarregada d’escollir quins són els aparadors més originals, creatius i innovadors d’acord amb la temàtica.  L’aparador amb més vots s’emportarà un viatge de cap de setmana valorat en 120 euros.

Les votacions es faran de forma telemàtica a través de l’enllaç que es trobarà a la pàgina web de l’Ajuntament, on també es podran veure les fotografies dels aparadors presentats a concurs. Com a requisit només caldrà ser seguidor, com a mínim, d’un dels perfils de l’Ajuntament a les xarxes socials. El sorteig se celebrarà el 10 de juny i es publicaran els guanyadors i guanyadores a les xarxes socials.

 

Cinema i literatura es donen la mà al FIC-CAT amb 65 propostes

Organitzadors, directors i autoritats, durant la presentació. Foto: DiariTots21

Cinema i literatura, dos mons complementaris que han generat un inacabable relat d’amor, però també d’odi, es donen la mà a la 16ena edició del Festival Internacional de Cinema en Català, el FIC-CAT, que ha programat 65 propostes i que tindrà lloc de l’1 al 8 de juny a Roda de Berà.

D’aquestes, es projectaran 6 llargmetratges, 6 documentals, 12 curtmetratges, 8 produccions de 48 hores, 18 videoclips i treballs de 15 centres educatius. Els codirectors del FIC-CAT han destacat que la selecció ha estat difícil perquè les propostes cada cop tenen “més i millor qualitat”. Aprofitant la dualitat de l’eix temàtic, es lliurarà el premi honorífic al director Antoni Verdaguer i a l’escriptor Jaume Cabré. A més, aquest any, s’estrenarà el documental dedicat a Cabré, dirigit justament per Verdaguer.

De fet, la codirectora del FIC-CAT, Cris Gambín, ha remarcat el doble reconeixement amb el lliurament del guardó honorífic a l’escriptor i guionista, Jaume Cabré, i al director i també guionista Antoni Verdaguer, present en la presentació de la 16a edició feta aquest dijous. “Era la dualitat perfecta per a aquest premi honorífic, a més, casualment estaven treballant junts en un documental que tindrem en estrena, tot molt rodó”, ha expressat Gambín. Es tracta del documental ‘Jaume Cabré la música de les paraules‘, que es projectarà el diumenge 2 de juny.

“He volgut fer aquest documental perquè com diuen diversos testimonis no saben si el Jaume Cabré és un compositor que escriu o un escriptor que compon perquè la música hi ha estat molt lligada durant tota la vida”, ha subratllat Verdaguer. També ha explicat que en el documental hi ha col·laboracions “molt brillants” com la del mestre Jordi Savall o la del periodista Joaquim Maria Puyal. Verdaguer també ha agraït el reconeixent després de 53 anys de professió en el món del cinema.

Més estrenes que mai

Els organitzadors del FIC-CAT han explicat que de les 65 propostes programades, deu són estrenes. “Societat negra“, de Ramon Térmens, inaugurarà el festival el dissabte 1 de juny. Aquesta pel·lícula competeix en la secció oficial de llargmetratges i és una estrena a la Unió Europea.

També compateixen en aquesta categoria ‘Casa en flames’, de Dani de la Orden, ‘Escanyapobres’, d’Ibai Abad, ‘Llobàs’, de Pau Calpe, i ‘L’àvia i el forester’, de Sergi Miralles – film que també és una estrena a Catalunya. En aquesta mateixa categoria, però fora de competició, també es podrà veure ‘Mamifera’, de Liliana Torres.

Sau: La memòria submergida’, ‘Castelleres, tossudament alçades‘, ‘Jango Edwuards. L’home, el mite, la llegenda‘ i ‘Jaume Cabré la música de les paraules‘ són les peces que també s’entrenen en la secció oficial de documental del certamen -ho fan mundialment. Totes elles competeixen amb ‘Un estel fugaç’ i ‘In memoriam Biel’. Pel que fa als dotze curtmetratges, tres d’ells s’estrenen en l’àmbit mundial. Es tracta de ‘Dispara’, de Guillem Barceló, ‘Gameboy’, de Jan Saura, i ‘Ésser’, d’Anna Osset.

El dissabte 1 de juny, projectaran els divuit videoclips seleccionats a la plaça dels Pins de Roda de Berà. Així mateix, les sessions per a les escoles s’ha programat pels dies 3, 4, 5 de juny. En aquest cas, es podran veure els treballs seleccionats dels quinze centre educatius, vuit de primària i set de secundària.

A banda, el festival ha organitzat altres activitats, com xerrades, el concurs per crear curtmetratges en 48 hores – adreçats a joves de menys de 35 anys-, la jornada professional a la Casa Montjuic de Barcelona o el III Fòrum Cinema i Educació. A més, es tornarà a repetir la ‘Matinal Infantil’, dirigida especialment als infants, on es projectarà un capítol en exclusiva d’en Titó. Respecte al Pitch de projectes en llengua catalana, s’han escollit set dels 33 presentats.

Salut del cinema en català

Preguntats sobre la salut del sector cinematogràfic català, Gambín ha afirmat que hi ha una “gran varietat” de temàtiques i que un dels exemples és el film inaugural: “Sempre es diu que el cinema en català només fa un tipus de pel·lícules i, nosaltres any a any demostrem que no, ‘Societat negra’ ho té tot, drama, comèdia, et fa patir i riure”.

Comparteix parer, Toni Pinel, qui ha celebrat que hagi crescut el finançament de les produccions en els últims anys. “Creiem que ha estat un molt bon any, especialment difícil, es nota molt que hi ha hagut un canvi en el finançament de les pel·lícules”, ha dit. Amb tot, ha fet una crida: “cal que ens ho creguem més, el públic tenim la clau perquè si hi ha demanada es faci oferta”.

Gala de cloenda

La cloenda, que se celebrarà el 8 de juny, anirà a càrrec del director i guionista Pau Escribano i de l’actriu Ann Perelló. La gala es podrà veure en directe a La Xarxa+ i, com a novetat, dins La Xarxa+ hi haurà una selecció de curtmetratges d’edicions anteriors disponibles durant tot l’any. Des de l’organització també han remarcat que després de la “bona experiència” del 3 a la Carta, aquest any es disposarà d’un canal dins la plataforma de 3CAT. Com ja es va fer l’edició passada, la producció que esdevingui més viral obtindrà el Premi del Públic en línia.

Dotze curtmetratges entren a la Selecció Oficial del FIC-CAT de Roda de Berà

Fotograma de ‘No vull ser un heroi’, de Joan Paüls i Igluu Studio, un dels curs seleccionats. Foto: Cedida

El Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de Roda de Berà anuncia la selecció de curtmetratges per a la seva 16a edició. Després d’una exhaustiva tria, el comitè del festival ha escollit meticulosament una varietat de produccions. De les 251 obres presentades, els curtmetratges van ser la candidatura estrella, amb 105 films, dels quals 12 han estat seleccionats per a formar part de la Selecció Oficial:

Adéu peixet, d’Anice Mateu. Possible Films SL.

Anhel de llum, d’Alba Cros. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

California, d’Albert Mariné. ECIR Films.

Dispara!, de Guillem Barceló. Forest Film & Media.

Ésser, d’Anna Oset. Kaboga Art & Films

Gameboy, de Jan Saura. Forty Entertainment

Humormàtic, de Pau Escribano. Pau Escribano, IB3 i CEF Produccions

L’aliat, de Guillem Marí. ESCAC Films

No vull ser un heroi, de Joan Paüls. Igluu Studio

Sincopat, de Pol Diggler. Films de l’Orient SL.

Vinguin les feres, de Manuela Matassini, Marina Millán, Núria Onsins, Elena Riera, Maria Roca i Marina Zubiaurs. Atiende Films.

Welcome Tahiya, de Marta Bayarri. Momotrup Films.

El guanyador del Premi al millor Curtmetratge rebrà un trofeu del FIC-CAT a més d’un premi en metàl·lic de 1.250 €. Dins de les produccions d’enguany, Dispara!, Ésser i Gameboy s’estrenaran en exclusiva al FIC-CAT. California, d’Albert Mariné, també és candidata al Premi a la Producció de les Comarques Tarragonines. Els curtmetratges es podran visionar en diverses sessions programades dins el marc del Festival, que tindrà lloc de l’1 al 8 de juny. Els horaris de les projeccions es donaran a conèixer properament.

 

Vuit treballs competeixen pel Premi Jove 48 Hores del FIC-CAT

Foto de família de la gala de cloenda del FIC-CAT 2023. Foto: Cedida

Foto de família de la gala de cloenda del FIC-CAT 2023. Foto: Cedida

El concurs Jove 48 Hores del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) demostra una vegada més el talent i la creativitat dels i de les joves cineastes. Les persones menors de 35 anys, prèviament inscrites, disposaven de tan sols 48 hores per escriure, filmar i editar una peça curta d’una durada màxima de 3 minuts.

Els treballs es van realitzar durant el passat cap de setmana, del 10 al 12 de maig. Tenint en compte l’eix temàtic de la 16a edició del FIC-CAT, “Cinema i Literatura”, els participants van rebre una premissa desafiadora que va estimular el seu enginy i originalitat. Aquesta, es basava en una reinterpretació de l’escena IX del tercer acte de l’emblemàtica obra d’Àngel Guimerà, Terra Baixa.


Altres notícies:


Aquest any, la participació inclou un total de 8 curtmetratges, i 4 d’aquests treballs provenen de les comarques tarragonines. Les obres que competeixen pel Premi Jove 48 Hores són les següents:

Amor Lliure Amor Mort, de Pau Juez Dalmau (Sant Pere de Ribes)

Deixa’m, de Xènia Cardiel i Irene Fernández (Valls)

Entre dues terres, de Erick Córdova Macas i Adelmo Fonseca Rodrigues (Tarragona)

La caça, de Natàlia Celma i Guillem De La Guardia (Barcelona)

Llengua Baixa, de Pere Rivases Gómez (Barcelona)

Marta, d’Alex Barroso i Pol López (Sant Feliu de Guíxols)

Memòries, d’Arnau Saló Besora (Roda de Berà)

Vacances pagades, d’Ot Huertas i Aniol Vidal (La Bisbal del Penedès)

Les produccions es projectaran el diumenge 2 de juny a les 12:30h al Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà. El Jurat Jove 48 Hores, format per Laura Pau (actriu), Pol Bassó (creador de contingut cinematogràfic) i Èlia Lorente (directora de videoclips i peces experimentals), serà l’encarregat de determinar el film guanyador, que es revelarà el dissabte 8 de juny a la Gala de Cloenda del FIC-CAT i rebrà un premi de 300 € en metàl·lic així com un trofeu FIC-CAT.

 

Divuit videoclips competiran a la selecció oficial del FIC-CAT de Roda

‘La petita Su’ (imatge) i ‘3 llamps i una ofrena’ opten al premi al millor videoclip i també al Comarques Tarragonines. Foto: Cedida

El Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de Roda de Berà anuncia els videoclips seleccionats per a la seva 16a edició. Després d’un rigorós procés de selecció, el comitè del festival ha triat acuradament una varietat de produccions. De les 251 obres presentades, 53 van ser videoclips, dels quals 18 han estat seleccionats per a formar part de la Selecció Oficial:

3 llamps i una ofrena (LENAND), de Lydia Beltri. Lupini & Ratini Produccions Siderals

Arcàdia (Pol Fuentes), de Pol Fuentes. Estudi Lluerna

Assumiràs la veu d’un poble (Pau Alabajos), de Dani Fabra, Vicent Peris i Àlex Badia. Barret Cooperativa

Calella a l’octubre (Buski) de Nil Manrique. Oriol Buscà

CBD i espardenyes (Triquell), d’Èlia Lorente i Adela Montolí. CRUDO

Com està el pati (Oques Grasses), de Pere Sala. Play Your Brand

De tot el món (Ginestà), d’Adrian Martos. Conserje Office

El <3 a 1k (Roba Estesa), de Pablo Montes. Pablo Montes Frouchtman

Fent voltes per Palma (Xanguito), de Joan Muntaner. Quinart Studios

Jardí de flors (Eloi Sayrach), de Guiu Vallvé, Jana Vallvé i Oriol Novella. Jjota

Jenifer (Els Catarres i Figa Flawas), de Mufama. El Monocle

La dama de Mallorca (Maria Hein), d’Esther Ji. Júlia Aguilar, Mar Poblet, Andrea Doy i Esther Ji

La nòria (Stay Homas), de Cristóbal Quesada. Terral Studio

La petita Su (Èric Vinaixa), de Pol Fuentes. Èric Vinaixa i Estudi Lluerna

La platja (Stay Homas i The Tyets), de Cristóbal Quesada. Terral Studio

Mestissos (Sergi Carbonell), de Sergi Carbonell

Mitja lluna i l’estel (Verdcel), de Queralt Antú

Waltzing Matilda (Guillem Gisbert), de Stanley Sunday. Ceràmiques Guzmán S.L.

El guanyador del Premi al millor Videoclip rebrà un trofeu del FIC-CAT a més d’un premi en metàl·lic de 300 €, com a reconeixement al seu talent i creativitat en la realització de l’obra. Entre totes les produccions d’enguany, ‘3 llamps i una ofrena’ i ‘La petita Su’ també opten al Premi Comarques Tarragonines. Els videoclips podran ser visionats a l’aire lliure el dissabte 1 de juny, després de la gala d’inauguració del Festival.

 

Dos detinguts i desmantellada una plantació de marihuana en un xalet de Roda de Berà

Els Mossos i la Policia Local ha localitzat mig miler de plantes i intervenen diversos aparells per a la producció. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de 37 i 21 anys a Roda de Berà com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i un altre per defraudació de fluid elèctric. Segons ha informat el cos policial, la investigació es va obrir a mitjans d’abril arran d’una informació sobre l’existència d’una possible plantació de marihuana a l’interior d’un xalet del municipi.

Finalment, aquest dijous, en col·laboració amb la Policia Local de Roda, els agents han entrat i escorcollat l’immoble, on han localitzat mig miler de plantes, així com aparells i estris necessaris per poder iniciar una producció continuada de diverses collites anuals. Per la seva banda, l’empresa subministradora d’electricitat ha verificat la manipulació de la xarxa. Els detinguts passaran a disposició judicial durant les pròximes hores al Vendrell.