.

.

TOTS 21

Obertes les inscripcions del III Fòrum Cinema i Educació del FIC-CAT

Per tercer any consecutiu, el Festival Internacional de Cinema en Català, en la seva vessant pedagògica, organitza la tercera edició del Fòrum Cinema i Educació. La jornada formativa se celebrarà el primer dia de Festival, el dissabte 1 de juny, al Casal Municipal Les Monges de Roda de Berà.

L’objectiu del Fòrum és reflexionar i debatre sobre com i en quin moment cal implementar l’alfabetització audiovisual a les aules i, alhora, aportar i compartir materials i experiències audiovisuals d’arreu del territori que potenciïn el pensament crític. S’adreça al professorat d’Educació Infantil, Primària i Secundària, així com a estudiants universitaris de la branca de comunicació o magisteri que tinguin interès a treballar el llenguatge audiovisual a les aules.

L’eix temàtic de la present edició del Festival és el ‘Cinema i Literatura’, i per aquest motiu el Fòrum també abordarà la qüestió des d’una visió pedagògica i educativa.

El Fòrum, que consistirà en conferències, taules rodones, explicacions tècniques, tallers, diàlegs i projeccions, comptarà amb professionals de primer nivell com Francesc Escribano, autor del llibre i productor de la
pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar’ (2023); Clara Roquet, guionista i directora de cinema; Víctor Alonso-Berbel, guionista, director i productor de cinema; Eulàlia Iglesias, periodista i crítica especialitzada en cinema i audiovisual; així com amb professors amb una àmplia experiència en l’aplicació de l’audiovisual a les aules, els quals explicaran les seves experiències.

La jornada estarà coordinada per Pilar Franquet, responsable de l’àrea Pedagògica i Educativa del FIC-CAT; i per Antonio Barrero, president del FIC-CAT. Cris Gambín i Toni Pinel, directors del Festival, seran els encarregats de donar la benvinguda als assistents.

L’activitat de formació permanent del professorat té el reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La inscripció a la jornada, que té una durada de 10 hores, és gratuïta. Les persones que s’hi vulguin inscriure, trobaran tota la informació al web del Festival: https://www.fic-cat.cat/activitat/3r-forum-cinema-ieducacio. Tots els assistents seran convidats a esmorzar i se’ls hi oferirà la possibilitat d’assistir a la inauguració oficial del Festival, que tindrà lloc el mateix dia 1 a les 7 de la tarda.

 

Detingut després d’una persecució un presumpte delinqüent que fugia de Torredembarra

Imatge d’arxiu d’un agent de la Policia de Roda de Berà. Foto: Cedida

La Policia Local de Roda de Berà, amb agents del cos policial torrenc, van detenir el passat dimecres a la tarda un individu implicat en el furt de matrícules a la Pobla de Montornès.

La detenció és va poder realitzar després d’una perillosa persecució conjunta dels dos cossos, mentre l’home, de 38 anys i veí de la Pobla de Montornès, intentava fugir, conduint el seu vehicle de forma molt temerària.

El dispositiu es va iniciar quan, passades les sis de la tarda, la base policial de Roda de Berà va rebre un avís de Torredembarra informant del seguiment d’un vehicle que es dirigia cap a Roda de Berà, implicat en un furt, i que havia fugit d’un control policial al municipi torrenc.

El vehicle circulava a gran velocitat per la carretera N-340, posant en perill la resta de vehicles de la via. De forma ràpida els agents de Roda de Berà van posar en marxa el dispositiu per a detenir el conductor. Després d’un seguiment coordinat per part de les dues policies, es va iniciar la persecució durant la qual l’individu va realitzar una conducció evasiva i molt agressiva contra els vehicles policials i cap a la resta de conductors que circulaven en aquell moment per l’N-340 i per la carretera TV-2041.

La persecució els va portar fins a la carretera de Bonastre, on finalment els agents van deixar el conductor sense opcions de poder avançar i el van obligar a aturar el seu vehicle, moment en què va ser detingut. Se li imputen diversos delictes, entre ells, conducció temerària; resistència, desobediència i atemptat contra els agents de l’autoritat; conduir el vehicle amb la suspensió del permís de conduir, sense l’assegurança obligatòria ni la ITV en vigor; i el furt de matrícules.

Els agents involucrats en l’operatiu van destacar el menyspreu del detingut per la seva pròpia integritat “com si no l’importés posar en perill la seva vida”, així com dels agents i de la resta de conductors.

La Policia evita l’ocupació d’un habitatge al Francaset

Dilluns passat, agents de la Policia Local de Roda de Berà van impedir un nou intent d’ocupació d’un habitatge, en aquesta ocasió al barri del Francaset.

La ràpida i efectiva intervenció dels agents, i la important col·laboració ciutadana han estat novament fonamentals per evitar aquesta ocupació. Dilluns a la tarda la base policial va rebre un avís d’una ciutadana informant de la possible ocupació d’un habitatge proper al seu. Es van comissionar dues dotacions policials de forma immediata amb la finalitat de comprovar els fets.

Un cop allà, els agents van trobar una persona que havia aconseguit accedir a la vivenda i mostrava resistència a col·laborar amb els agents. Finalment, van aconseguir identificar la persona i comprovar que no tenia cap títol legal sobre la propietat, motiu pel qual se’l va informar sobre la il·legalitat de la seva acció i se’l va instar a abandonar l’habitatge de forma pacífica.

La Policia Local agraeix el compromís de la ciutadania i la seva participació activa en la protecció de l’ordre públic. “Continuarem treballant en estreta col·laboració amb les i els ciutadans per a mantenir un entorn segur i tranquil per a tothom a Roda de Berà”, assegura Antonio Gómez, cap de la Policia Local.

 

Paralitzades les obres a Cal Guivernau per una troballa de restes arqueològiques

Aspecte de les restes trobades a Roda de Berà. Foto: Cedida

La troballa d’unes restes arqueològiques ha paralitzat les obres que s’estaven executant a Cal Guivernau, a Roda de Berà.

L’Ajuntament de Roda de Berà es troba a l’espera de la valoració que ha de realitzar un arqueòleg i del permís del departament de Cultura de la Generalitat per a tractar les restes.

Les obres de rehabilitació de Cal Guivernau per a convertir aquest emblemàtic edifici en la nova biblioteca Joan Martorell Coca es van iniciar a principis del passat mes de novembre. Durant aquests quatre mesos s’han efectuat els enderrocs previs i les cates amb seguiment arqueològic. El projecte inicial ja preveia l’aparició, segons les inspeccions visuals, de tines d’oli i d’un pou d’aigua, per a les quals es duria a terme una actuació que permetria deixar visibles aquestes restes en el nivell de semisoterrani.

Amb la finalització dels treballs d’excavació amb seguiment arqueològic, però, s’han identificat més estructures d’antics elements funcionals de la casa que no es preveien, com ara cups d’oli o vi, restes de tenalles de ceràmica i bases d’un antic molí o premsa, les quals és necessari documentar. A més a més, s’han trobat arcades construïdes amb carreus de pedra amb un disseny molt interessant, alguna d’elles de doble arc. Per la posició que ocupen tots aquests nous elements, no són compatibles amb la distribució prevista en el projecte executiu, assegura l’informe de la direcció de l’obra.

Davant d’això, el consistori ha hagut de paralitzar temporalment les obres a l’espera que un arqueòleg realitzi un informe valorant les restes trobades, les quals podrien ser de l’època medieval, i fins a conèixer el grau de tractament i desmuntatge que autoritzarà el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Bé Cultural d’Interès Local

L’edifici de Cal Guivernau es troba al nucli antic de Roda de Berà entre les places de l’Església i de la República. Per les seves característiques i per la seva història ha esdevingut un dels referents al centre de la vila. L’origen de Cal Guivernau és desconegut. Els primers documents daten de l’any 1793 quan pertanyia a la família Vidal Guivernau.

L’any 1922 l’Ajuntament va comprar l’edifici a la família Vidal per tal de convertir-lo en les escoles públiques. Al 1928 es van habilitar els habitatges dels mestres i es van condicionar uns espais per a les aules. Aquesta adequació va suposar l’enderroc d’una part de la casa adjacent, Cal Barot, per ampliar la plaça i rebaixar el terreny de davant de Cal Guivernau. L’escola va entrar en funcionament durant el curs 1933-34 i ho va ser fins als anys 70 quan, per l’augment demogràfic, algunes de les aules es van traslladar a la nova escola, darrere de l’actual edifici de l’Ajuntament.

Pel seu estat de conservació a principis dels 2000 es va plantejar el seu enderrocament, però el Centre d’Estudis Rodenc, de Les Monges Associació Cultural, es va oposar i va demanar a l’Ajuntament i al departament de Cultura de la Generalitat que s’elaborés un estudi oficial.

Va ser al juny de 2001 quan la Direcció General del Patrimoni Cultural va fer arribar a l’Ajuntament uns informes en què es destacava la possibilitat que Cal Guivernau fos el castell de Roda de Berà, una qüestió que va ser reafirmada per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural al febrer de 2002. A dia d’avui, però, no s’han aconseguit prou evidències històriques. El que sí és constatable és el valor històric, cultural i patrimonial que Cal Guivernau té per a Roda de Berà. Per aquest motiu, a instàncies també del Consell Comarcal del Tarragonès i de la Societat Catalana d’Arqueologia, l’Ajuntament va declarar Cal Guivernau Bé Cultural d’Interès Local al març de 2010.

 

La Policia Local deté a Roda dos presumptes criminals

Imatge d’arxiu de dos agents de la Policia Local de Roda de Berà. Foto: Cedida

Agents de la Policia Local de Roda de Berà van detenir el passat dijous dos individus, de 52 i 25 anys, veïns de Cornellà i de Sant Feliu de Llobregat, els qui estaven en cerca i captura per jutjats de Madrid i de Barcelona per la seva implicació en una organització criminal.

Va ser durant un dels controls que diàriament realitza la policia rodenca en punts estratègics del municipi. En ser identificats van comprovar que tots dos eren cercats per la justícia en estar involucrats en una sèrie de furts utilitzant el mètode conegut com ‘la sembra’. Aquest consisteix en distreure la víctima llançant monedes al terra, moment en el qual els lladres aprofiten per sostreure les pertinences i objectes de valor. Els delinqüents actuen normalment en aparcaments de grans superfícies comercials i a la sortida de caixers automàtics.

Els dos homes detinguts estan acusats com a presumptes responsables d’una llarga llista de delictes comesos a Madrid i a Barcelona, i la seva captura representa un important avanç en la investigació en curs per a poder identificar i desmantellar tota l’organització.

El suport tecnològic de la Policia de Roda de Berà, la col·laboració entre els diferents cossos policials i el traspàs d’informació existent han estat fonamentals per a la identificació i la detenció d’ambdós individus.

Antonio Gómez, cap de la Policia Local, recorda a la ciutadania la importància d’estar sempre atents i adoptar les mesures de precaució necessàries davant possibles situacions de risc com aquestes, així com de col·laborar denunciant les activitats delictives de qualsevol tipus.

 

Andorra investiga la mort d’un veí de Roda de Berà de 41 anys a Arinsal

Un agent de la policia judicial d’Andorra al riu d’Arinsal. Foto: Policia d’Andorra

La Policia d’Andorra està investigant la mort d’un veí de Roda de Berà de 41 anys a Arinsal. L’home estava de turisme a la zona i va aparèixer mort dimecres passat en el riu que travessa la població, situada a 1.450 metres d’alçada i dins la parròquia de la Massana.

Els serveis d’emergències van rebre l’avís pels voltants de les 11.00 hores de la presència d’un cadàver al riu Arinsal, a uns 200 metres del telecabina que porta a l’estació d’esquí. Tot els indicis apuntaven que es tractava d’un turista que s’allotjava en un hotel proper, un extrem que s’ha confirmat amb l’autòpsia i la comparativa de les empremtes dactilars, segons la policia andorrana, que ha comptat amb col·laboració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola.

“L’intercanvi de dades ha permès als investigadors confirmar la identitat del difunt”, ha corroborat la Policia d’Andorra, que continua ara recopilant informació per aclarir les circumstàncies de la mort del veí de Roda de Berà i esbrinar si hi ha indicis criminals o va ser accidental.

Segons publica aquest dissabte el Diari d’Andorra, la víctima feia una estada de tres dies al Principat per esquiar i havia de tornar dijous a casa, al Camp de Tarragona. La família va tenir una darrera conversa amb el difunt el mateix dimarts a la nit. El pare i el germà de l’home mort s’han desplaçat aquest dissabte a Andorra per fer els tràmits de repatriació del cos i rebre més informació per part de la policia.

ACN

 

Comença el trasllat de les torres elèctriques de Roda i Creixell

 

A finals d’octubre de 2022 es van donar els primer passos del projecte de la variant de la línia elèctrica 110 kV SE Tarragona-SE la Geltrú i SE Altafulla-SE Garraf, per a traslladar les torres d’alta tensió fora de les zones poblades.

En aquell moment, es van reunir a l’Ajuntament de Roda de Berà representants tècnics de la Generalitat de Catalunya i d’E-Distribución Redes Digitales amb els propietaris afectats per a realitzar l’aixecament de les actes prèvies a l’ocupació de les finques per on discorreria el nou traçat de les torres elèctriques al terme municipal de Roda de Berà.

No hi havia hagut cap moviment més fins ara, quan s’han iniciat els primers treballs, amb el moviment de terres, en una zona propera a la Deixalleria i a l’AP-7. Per fi, la demanda històrica de l’Ajuntament i de tants veïns i veïnes serà aviat una realitat.

Actualment, un total de 33 torres creuen els municipis de Roda de Berà i de Creixell, des del límit amb El Vendrell i fins a la urbanització Poblamar, de la Pobla de Montornès. Travessen zones residencials, a Roda de Berà els barris de Les Torres i de Berà Mar, motiu pel qual l’objectiu principal del projecte és allunyar-les el màxim possible dels habitatges.

El nou traçat, de 6,4 quilòmetres, necessitarà 26 noves torres, 20 d’elles al terme municipal rodenc, més modernes i estretes que les anteriors, i discorrerà quasi paral·lel a l’autopista AP-7.

El projecte d’E-Distribución té un cost de 2 milions d’euros. L’avantprojecte inicial va ser redactat fa 10 anys, al 2014, i ha estat modificat en diverses ocasions, convertint-se en el projecte actual, el qual compta amb informes favorables de diferents departaments de l’Estat i de la Generalitat.

 

Els cinc municipis de la Costa del Baix Gaià tornaran a la fira Navartur

Imatge de l’edició anterior, amb la presència dels cinc municipis. Foto: Cedida

Els 5 municipis de la Costa del Baix Gaià, Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà, es tornaran a promocionar conjuntament al mercat navarrès sota el paraigües de la marca Costa Daurada. Navartur és una de les cites habituals on assisteixen els 5 municipis atesa la importància dels mercats navarrès i basc en el sector turístic del nostre territori.

Aquesta acció s’emmarca en les tasques de promoció turística que realitzen els cinc municipis coordinadament per tal de potenciar el Baix Gaià com a destinació turística potencial.

L’alcaldessa de Creixell, Montse Muñoz, ha destacat a Tots21 “la bona experiència” que va suposar l’any passat la marca conjunta del Baix Gaià, “una manera de visibilitzar-nos de manera clara i mostrar de manera conjunta i també en col.laboració amb empreses privades -com càmpings i hotels- el patrimoni natural i monumental de la nostra costa”. Els cinc municipis busquen diferenciar-se del turisme de masses i aposten així pels valors naturals, monumentals i històrics.

Els 5 municipis tindran un espai diferenciat dins de l’estand que la Diputació de Tarragona, a través del Patronat de Turisme Costa Daurada-Terres de l’Ebre, ubicarà a la fira Navartur 2024.

Entre els diez 23 i 25 de febrer, els municipis de la Costa del Baix Gaià oferiran també als visitants de la fira un tast d’oli de les cooperatives agrícoles del Baix Gaià.

Navartur va comptar el 2023 amb més de 46.000 visitants, un 60% més que en l’edició del 2022.

D’altra banda, els 5 municipis de la Costa del Baix Gaià participaran també conjuntament enguany al Salón del Turismo de Aragón ARATUR, que tindrà lloc a Saragossa del 24 al 26 de maig. En aquesta fira de Saragossa hi aniran en un estand propi delos cinc municipis del Baix Gaià.

Jaume Garcia

 

Roda de Berà busca el cartell del Dia Internacional de la Dona

S’apropa la commemoració del Dia Internacional de la Dona 2024 i la regidoria de la Dona, i Igualtat amb la col·laboració del departament de Joventut, ja busquen les dues imatges que acompanyaran la programació del 8M. Per això, ha posat en marxa la quarta edició del Concurs de dibuix de cartells del Dia Internacional de la Dona.

L’Ajuntament vol continuar implicant el jovent en aquesta commemoració i fer-los partícips en l’elaboració del cartell d’aquesta jornada reivindicativa. El concurs està adreçat a persones d’entre 12 i 25 anys, els qui hauran d’elaborar un dibuix fet a mà relacionat amb la temàtica del 8M i que inclogui les frases “Dia Internacional de la Dona”, “8 de març” i “Roda de Berà”. De nou es demanarà la col·laboració de l’Institut Roda de Berà, concretament dels docents de l’assignatura de plàstica.

El Jurat, la regidora de l’àrea de Dona i Igualtat, una persona en representació de l’Institut Roda de Berà, una persona del departament de Joventut i la tècnica de Comunicació de l’Ajuntament, escolliran dos dissenys guanyadors que rebran un premi de 50 euros i una novel·la.

Els dibuixos hauran d’estar relacionats amb la reivindicació dels drets i les oportunitats de les dones i es valorarà que condueixin a la reflexió activa sobre la necessitat d’eliminar les actituds discriminatòries cap a les dones per a progressar cap a una societat no sexista i inclusiva.

Els dissenys es podran presentar fins al 21 de febrer, al Punt d’Informació Juvenil, dins d’un sobre tancat tal com es detalla a les bases de la convocatòria.

El nom de les dues persones guanyadores es farà públic el 23 de febrer a través del web i de les xarxes socials de l’Ajuntament.

 

El Carnaval omplirà de llum i confeti els carrers de Roda de Berà

Una imatge del Carnaval de Roda. Foto: Cedida

Roda de Berà viurà aquest cap de setmana un Carnaval multitudinari. La celebració s’iniciarà dissabte al matí, amb la Rua de platja. Les carrosses participants, un total de vuit, es donaran cita a la plaça Luis del Olmo per començar la rua a les dotze del migdia. Recorreran la plaça Mediterrani i el passeig del Port Esportiu, fins a arribar al passeig marítim de Costa Daurada.

La Gran Rua de Carnaval arribarà dissabte a la tarda, a partir de les sis. Hi participaran setze carrosses i una comparsa, formades per 1.210 persones de totes les edats, set d’elles de Roda de Berà i la resta vingudes d’altres municipis com ara l’Arboç, Torredembarra, Altafulla, El Vendrell, Banyeres del Penedès, la Pobla de Montornès i Albinyana.

El Carnaval de Roda de Berà. Foto: Cedida

El recorregut ha patit una petita modificació, degut a l’elevada participació, i els participants ballaran per l’avinguda Sant Jordi, la plaça Catalunya, l’avinguda Fèlix Martorell, el carrer Navas de Tolosa i Joan Carles I, per finalitzar a la plaça de l’Ajuntament. Allà el Rei Carnestoltes llegirà els seus versots.

La festa, però, no acabarà aquí, i a partir de les onze de la nit el Casino Municipal acollirà una gran festa de Carnaval, amb els deejays Quiles, Cristian Live, David Now i Jordi Romero. L’entrada serà gratuïta i hi haurà servei de bar i guarda-roba.

Diumenge, com és tradició, serà el torn dels més menuts amb la Rua infantil i la reeixida festa infantil amb batalla de confeti al pavelló municipal. A partir de dos quarts de sis, les carrosses sortiran des de l’avinguda Fèlix Martorell i faran un recorregut diferent al d’anys anteriors, per seguretat, per tal d’evitar passar per davant de la nau de la cooperativa agrícola, recorrent els carrers Marinada, Vendrell, Reina Sofia i Joan Carles I, fins a la plaça de l’Ajuntament. Dins del pavelló els hi esperarà una festa amb batalla de confeti, xocolata desfeta amb coca per a tothom, i animació infantil amb la Susanita Pinceles.

Una altra imatge del Carnaval de Roda. Foto: Cedida

Dimecres de cendra

El regnat d’en Carnestoltes arribarà a la seva fi el dimecres 14 a partir de les cinc de la tarda. Gràcies a la col·laboració del Ball de Diables, Roda de Berà s’acomiadarà de Sa Majestat, amb un seguici mortuori, la lectura del testament i la crema del seu fèretre a la plaça de la Sardana.

En finalitzar, l’Ajuntament servirà xocolata desfeta per a tothom.

 

Roda de Berà engega una nova campanya de Cupons Comerç

Hi haurà 800 cupons disponibles per a les persones inscrites a l’aplicació del comerç local, Reactiva’t. Foto: Cedida

La regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Roda de Berà, encapçalada per Rosana Dorantes, ha posat en marxa una nova campanya de promoció del comerç local, amb l’objectiu d’incentivar les compres de proximitat, en un moment en què és tan necessari donar suport al comerç local. Es durà a terme, com en anteriors ocasions, a través de l’aplicació del comerç local, Reactiva’t, presentada al març de l’any passat.

S’hi activaran un total de 800 cupons adreçats a tots els establiments de Roda de Berà, comercials, d’alimentació i d’hostaleria: 400 cupons de 10 euros, i 400 més de 5 euros. Cada persona en podrà utilitzar fins a quatre, dos de 10 euros per a compres iguals o superiors a 30 euros; i dos de 5 euros, per bescanviar en compres iguals o superiors a 15 euros.

Estaran disponibles del 16 al 25 de febrer, o fins a esgotar el pressupost destinat a la campanya, 6.000 euros. Els establiments es podran adherir a la campanya a partir del 12 de febrer, a través de la pròpia aplicació.

L’app Reactiva’t, disponible per a dispositius iOS i Android, compta actualment amb 860 persones registrades.

 

Roda demana a l’Estat i a la Generalitat una reforma del finançament dels ens locals

Imatge d’arxiu d’un ple de l’Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Cedida

L’equip de Govern de Tria Roda va portar a la sessió plenària del gener l’aprovació d’una moció per reclamar als governs de l’Estat i de la Generalitat una reforma estructural del sistema de finançament local, la qual pugui assegurar el compliment del principi de suficiència financera. El document, una proposta de les dues associacions municipalistes de Catalunya, la Federació de Municipis Catalans i l’Associació Catalana de Municipis, va rebre el suport dels regidors i regidores del PSC i ERC, i l’abstenció de Populars per Roda i Junts per Roda.

Al text es denuncia l’actual legislació lesiva contra l’autonomia local que es va concretar amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) i que s’ha agreujat amb la pandèmia de la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, “amb la conseqüent i actual crisi que ha provocat un augment del preu de les matèries primeres i, en general, l’increment del cost dels serveis i inversions que donen o s’impulsen des dels ens locals”.

La situació s’ha vist agreujada per la disminució dels ingressos dels ajuntaments, derivada de decisions en l’àmbit europeu, estatal i català, com ara la reforma de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys urbans; però també per l’atribució continuada de noves obligacions als ens locals sense rebre finançament.

Tenint en compte aquest context, la moció demana al govern de l’Estat i a la Generalitat que impulsin una taula de negociació amb les entitats municipalistes per establir les bases del nou finançament local, i que, mentre s’acorda aquest nou sistema, s’habiliti “de manera conjuntural un repartiment més equitatiu dels tributs i dels ingressos de l’Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències, la prestació de serveis impropis i resolgui la nul·la capacitat del sistema de finançament actual per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania”.

Finalment, també s’insta a l’Estat a derogar la LRSAL, ja parcialment derogada, la qual “no té avui cap sentit i limita l’autonomia local a l’hora de donar resposta als reptes actuals”, diu la moció.

 

Roda i Creixell, víctimes de l’incivisme de professionals de la jardineria

Imatge d’un dls contenidors plens de restes de poda. Foto: Cedida

Roda de Berà i Creixell pateixen la mala praxis dels professionals de la jardineria amb la gestió de les restes vegetals. L’Ajuntament de Roda de Berà ha reorganitzat el servei de recollida de la poda, centralitzant-lo en la Deixalleria, per evitar l’ús indegut que una part de la ciutadania i empreses de jardineria estaven fent dels contenidors de la via pública.

El consistori creixellenc ha reportat un increment de la recollida de les restes vegetals, atès que aquests professionals utilitzen ara els contenidors de Creixell per abocar-hi la poda.

Amb l’inici del nou any, l’Ajuntament de Roda de Berà va iniciar una reorganització del servei de recollida de les restes vegetals amb la retirada dels contenidors de la via pública. L’objectiu era evitar l’ús indegut que una part de la ciutadania i empreses de jardineria estaven fent del servei i optimitzar recursos.

La decisió del consistori rodenc, però, ha tingut conseqüències per a l’Ajuntament de Creixell, que ha vist com les restes vegetals abocades als contenidors o abandonades a la via pública s’han incrementat considerablement durant aquest mes.

La hipòtesi amb més sentit i que defensen els dos alcaldes, Pere Virgili i Montserrat Muñoz, seria que els industrials que fins al desembre utilitzaven les caixes metàl·liques de Roda de Berà de forma il·legal per estalviar-se el cost de la planta de tractament de residus, es desplacen ara fins a Creixell per continuar amb aquesta mala praxis. Aquests professionals estan obligats a portar les restes vegetals derivades del seu treball a una planta de tractament i, de fet, és un concepte que ja cobren al seus clients. Ambdós batlles creuen que no només serien industrials de Roda de Berà, sinó també d’altres municipis veïns, com ja succeïa també a Roda.

L’ús indegut dels contenidors, on també s’hi abocaven andròmines i altres residus de tot tipus, havia provocat un sobre cost molt elevat per a les arques municipals del consistori rodenc, ja que la presència d’impropis als contenidors metàl·lics de la poda havia arribat a incrementar fins a un 130% el cost del tractament d’aquests residus; un augment que l’equip de Govern no volia que revertís en la ciutadania.

Per aquest motiu es va prendre la decisió de centralitzar el servei de recollida de la poda a la Deixalleria, on la ciutadania i els petits industrials -amb menys de tres treballadors- poden dipositar les restes vegetals, fins a 200 quilos al dia. Pel que fa a les petites restes vegetals, no llenyoses, es poden continuar abocant al contenidor marró, el d’orgànica.

Ambdós ajuntaments vigilaran de forma exhaustiva per evitar els abocaments il·legals i sancionaran a les empreses i a la ciutadania que no compleixin amb la normativa vigent.

En el cas de Roda de Berà, l’ordenança de civisme i convivència ciutadana prohibeix buidar, abocar o dipositar qualsevol mena de residu a la via pública. Fer-ho comporta sancions de fins a 750 euros. Durant l’any 2023 es van obrir 27 expedients sancionadors i es van fer 51 advertiments. Enguany, des de l’1 de gener, són 3 els expedients iniciats per abocaments il·legals.

Pel que fa al municipi de Creixell, les sancions poden arribar fins als 450 euros, tot i que està prevista una modificació de l’ordenança per tal d’endurir aquestes penalitzacions.

 

Roda de Berà demana a la Generalitat impulsar un Pla Educatiu d’Entorn al municipi

Els representants de tots els centres educatius de Roda de Berà van donar suport a aquesta proposta. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar dijous passat per unanimitat demanar al departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya la signatura del conveni per a redactar i impulsar un Pla Educatiu d’Entorn (PEE).

Abans de manifestar aquesta voluntat a la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del departament d’Educació, la regidora d’Ensenyament, Rosana Dorantes, es va reunir amb representants dels diferents centres educatius de Roda de Berà per tal de conèixer les seves opinions i inquietuds. En tots els casos van donar suport a la proposta.

Prèviament al seu desplegament s’efectuarà una diagnosi de la situació en l’àmbit local. El PEE de Roda de Berà facilitarà la cooperació educativa entre el departament d’Educació, l’Ajuntament i els centres educatius, amb l’objectiu d’assolir l’èxit acadèmic de tot l’alumnat i contribuir a millorar les condicions d’escolarització, la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència, l’ús de la llengua catalana i l’aprenentatge en xarxa. Mitjançant el Pla també es potenciarà la participació en activitats i espais de convivència de l’entorn escolar, enfortint la relació entre els centres i el seu entorn, així com els vincles amb les famílies.

La Generalitat va establir l’any passat les condicions mínimes per a formalitzar el conveni, condicions que Roda de Berà compleix. En aquest document es concretaran els termes de la col·laboració i el finançament a rebre per al seu desplegament.

 

Roda de Berà aprova un pressupost de 15 MEU per a 2024

Imatge de la sessió plenària de l’Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar ahir al vespre per majoria el projecte de pressupostos presentat per l’equip de Govern, amb els vots a favor dels regidors i regidores de Tria Roda. Els comptes per aquest any ascendeixen a 15.045.411,01 euros, la qual cosa suposa un increment del 7,64%, 1.149.213,99 euros, respecte a l’exercici passat, tenint en compte que era un pressupost prorrogat de l’any 2022.

El document presenta un equilibri entre les despeses i els ingressos, entre allò que s’executarà a través de l’obra de govern i la realitat de l’entorn més proper, però també d’aquell entorn sobre el que el consistori no té capacitat d’actuació. I és que, aquests comptes s’han hagut d’adaptar a la realitat actual, a l’increment sostingut de molts preus que afecten la gestió dels recursos municipals de manera molt directa, com poden ser el de l’energia, el dels combustibles o el dels materials de construcció.

Algunes de les partides de despesa s’han presentat obertes, però amb consignació suficient. La previsió de l’equip de govern és poder dotar-les en els propers mesos, a través de la incorporació al pressupost de nous ingressos procedents de l’Estat. “Preveiem que aquests poden arribar fins als 300.000 euros, però hem volgut ser prudents i esperar. Sabem que alguns ajuntaments ja haurien inclòs aquesta previsió als seus pressupostos; nosaltres esperem fer-ho a curt termini i dotar les partides necessàries llavors”, va anunciar el regidor d’Hisenda, Gerard Solé.

Amb aquest primer pressupost de la legislatura l’equip de Govern pretén “començar a treballar en un projecte econòmic que generi, al llarg dels propers exercicis, novament estabilitat i romanents positius malgrat es mantingui l’efecte de la inflació, i sense que això suposi una disminució dels serveis oferts a la ciutadania”, va dir l’alcalde, Pere Virgili.

Per la seva part, el regidor d’Hisenda va defensar fermament el document presentat, davant les acusacions de l’oposició d’elaborar uns comptes molts tècnics i continuistes. “Creiem en aquesta manera de treballar ens ha funcionat durant els quatre darrers anys i la ciutadania ens ha tornat a atorgar la seva confiança, ara amb majoria. Que ens diguin que és un pressupost continuista no és violent per a nosaltres, no té una connotació negativa, ja que ens manté fidels i ferms, amb uns comptes que s’adapten a la realitat actual del municipi”, va assegurar.

 

Roda enceta el 2024 amb el bany i la travessa de Sant Silvestre

El primer bany de l’any a Roda de Berà. Foto: Cedida

La Platja Punta d’en Guineu va acollir ahir el primer bany de l’any. Tot i les inclemències meteorològiques, núvols i vent, més d’una setantena de persones es van capbussar a l’aigua del mar, la qual estava a una temperatura de 14,5ºC; i una vintena van participar a la Sant Silvestre Sprint.

El bany i la travessa es van celebrar per tercer any consecutiu, i va comptar amb la participació de persones de totes les edats.

La cursa va ser possible, un any més, per la col·laboració de Fun Sports, i la participació de nedadors i nedadores de Roda i de diferents clubs de la demarcació.

El podi femení de la travessa de Sant Silvestre a Roda de Berà. Foto: Cedida

Joan Roca, del CN Reus, va tornar a quedar en primer lloc, com en l’edició anterior;  la primera dona en arribar va ser Judith Cabrera; en segon lloc van arribar José Javier Montón, del CN Tàrraco, i Cristina Garrobo; i, en tercer lloc, Sisquet Royuela, del CN Tàrraco, i M. Teresa Ruíz, de Runners Vendrell. Pel que fa al primer local, el guardonat va ser el restaurador Tonino, de Can Roig.  Les regidores i regidors Teresa Ferré, Rosana Dorantes, Remei Gavaldà, Manel González i Frederic Royuela van ser els encarregats de lliurar els premis.

Als participants de la travessa se’ls va obsequiar amb una tovallola, i als del primer bany, amb una bossa sorpresa, la qual contenia diferents productes de marxandatge de Roda de Berà; aquelles persones que van acudir disfressades, a més a més, van rebre una samarreta.

El podi masculí de la travessa de Sant Silvestre a Roda de Berà. Foto: Cedida

Per tal de reconfortar els valents i les valentes participants al bany i a la travessa, l’organització va oferir un brou calent en finalitzar.

La recaptació de la inscripció solidària de la cursa, de quatre euros, i del primer bany, de dos euros, es destinarà al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà.

 

Els infants de Roda de Berà troben el Patge Reial

Nens i nenes de Roda amb el Patge Reial. Foto: Cedida

Gràcies a un divertit i pedagògic joc de pistes, els nens i les nenes de Roda van poder trobar el Patge Reial i lliurar-li les seves cartes per als Reis d’Orient.

Durant els dies 28 i 29 de desembre, la regidoria de Cultura va posar en marxa la quarta edició del joc “Trobem El Patge Reial”, una activitat en la qual hi van participat més de dos-cents infants i les seves famílies.

Els infants van haver de seguir diverses pistes. Foto: Cedida

El Patge Reial va arribar a Roda de Berà dijous, però es va perdre i va decidir amagar-se en un edifici emblemàtic del municipi. Els infants, a través de diverses pistes amb codis QR, l’havien de trobar.

El joc va començar a la plaça de l’Ajuntament, on se’ls hi va lliurar la butlleta de participació que havien d’anar emplenant amb gomets de colors a mesura que anaven avançant el joc, fins a completar les sis pistes, l’última de les quals els va portar fins a l’indret on el Patge s’havia amagat.

Les pistes s’amagaven darrere de codis QR. Foto: Cedida

La primera pista va ser al Forn de Cal Niceto, al carrer Vendrell, on l’any 1975 obriren el forn de pa; el segon indret va ser Ca l’Oliverar, un gran casal del segle XVIII, actual seu de Les Monges Associació Cultural; tot seguit van anar a Cal Gassó, un gran edifici situat al carrer del Pou, propietat de la que fou una de les principals nissagues de la pagesia rodenca; la quarta pista els va conduir fins a Ca la Martorella, una casa pairal de la fi del segle XVII, situada al carrer de l’Aigua; la cinquena pista era a Cal Borrissol, el parc lúdic del carrer Montjuïc propietat de l’Ajuntament; i, finalment, els nens i nenes es van desplaçar fins el Punt d’Informació Juvenil “La Fàbrica”, on el Patge Reial els esperava. Un cop allà, els infants ben il·lusionats van lliurar-li les seves cartes  i es van fer fotos amb ell. Ara, la missió del Patge és fer arribar les cartes dels nens i nenes de Roda als Reis d’Orient, els quals arribaran per mar el dia 5 de gener a les cinc de la tarda.

 

Pere Virgili: ‘El passeig de la Platja Llarga es canviarà i serà natural per evitar la regressió de la sorra’

‘La Generalitat, que està ‘superlegislant’ sense mirar a cada lloc quina casuística presenta’. Foto: Cedida

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, aborda en aquesta entrevista els problemes que té el municipi i com els està afrontant, que comencen per la regressió de les platges i continuen pel subministrament d’aigua. Per completar el ‘menú’, el municipi es veu perjudicat pel decret de regulació d’apartaments turístics de la Generalitat.

Roda de Berà té un problema seriós amb la regressió de les platges. Quina és la solució possible?

Crec que hem arribat al moment de plantejar-nos on som. Estem pràcticament al 2024 i allò que als anys 90 era una bona opció avui segurament no ho sigui. Ningú no pot dir que no ens trobem davant un canvi climàtic que afecta les costes, i el Mediterrani ha canviat, amb la presència de tempestes que abans eren atlàntiques i que ara destrossen el nostre litoral. Tenim falta d’arribada de sediments i barreres artificials que hem anat creant, com ara els ports, que eviten el trànsit natural de la sorra, de nord a sud.

La situació és límit

Sí, això ens ha portat a viure-ho així al tram de la platja de llevant de la Platja Llarga, que està patint molt la manca de sorra. S’hi va fer una gran aportació de sorra als anys 90, com es va fer a Calafell i al Vendrell, i d’aquests rèdits hem viscut durant 30 anys, però en els últims vuit anys s’ha hagut d’aportar sorra cada any. Semblava que els espigons ho solucionarien, però veiem que altres llocs on tenen espigons, com a Sitges, no se’n surten i la tendència és deixar a la platja tot l’espai que li puguis tornar, reculant. És el que ens està passant a la Platja Llarga, a la zona a peu de l’ermita.

Vau fer una aportació econòmica des de l’Ajuntament tot i no ser de la vostra competència

L’any passat, l’Ajuntament va fer un esforç al límit de les seves capacitats, aportant 200.000 euros, posant sorra amb un sistema de dragatge, que ha aguantat tot just l’estiu. Hem garantit que hi hagi sorra allà on en necessitem. Però no hem aconseguit que aquell que té l’obligació d’aportar sorra, com és el port, ho faci, no aconseguim que la Generalitat els ho exigeixi. Aquest situació afecta directament els càmpings, a qui els preocupa que la platja es quedi sense sorra perquè el turisme vol sol i platja, més enllà que tenen magnífiques instal.lacions. A més, als càmpings hi treballen 450 famílies del municipi i això ens preocupa molt. Poden ser danys col.laterals molt greus.

És un alt risc

L’any que ve no hauríem de donar la mateixa solució perque l’Ajuntament no pot assumir aportar cada any 200.000 euros amb la conseqüència d’haver de retallar per altres costats. Nosaltres hem estat la zona zero del darrer temporal. Necessitem que l’Estat, com a titular de la costa, ens ajudi. El responsable de Costes a Tarragona ens va visitar l’endemà del temporal i ens va dir clarament que el Ministeri no repara cap passeig que estigui en zona marítimo-terrestre ni aporta sorra a les platges si no s’actua més enllà.

Què vol dir actuar més enllà?

Renaturalitzar la platja, diu el Ministeri. I això vol dir treure formigó de les platges.

Per què? Quin problema crea el formigó?

Ocupa espai que està reclamant el mar. La nostra situació és la següent: tenim mar, platja, una petita zona dunar, el passeig marítim, un vial i la via del tren, amb els càmpings al darrere. Tenim un element que es mou, que és el mar, que està pujant, i un element fixe, que és el passeig, i un segon element fixe, la via del tren: se’ns estreny l’espai que els humans volem ocupar. Ha arribat el moment d’adaptar-nos al segle XXI.

Guanya la partida el mar

No podem lluitar contra els elements. Malauradament, el passeig de formigó no té futur. Ara bé, seguirem tenint passeig, el que farem serà canviar-lo de lloc, el traslladarem tocant a la via i el farem amb materials més sostenibles, més naturals, que no es trenquin si hi acaba arribant el mar. Podem guanyar en molts trams gairebé 12 metres tirant cap enrere, treient vial i passeig. L’inconvenient? Que arribaríem al final del passeig amb les sabates brutes. El passeig podria tenir bancs, papereres, il.luminació, rentapeus,… Seria un passeig fet amb sauló comptactat.

Qui ho està movent? L’Ajuntament? Costes?

Tenim previst celebrar una reunió a tres bandes -l’Estat, com a propietari; la Generalitat, com a gestor, i l’Ajuntament com a afectat-, on buscarem un acord.

Al final és el Ministeri qui decidirà

Sí, així és. Si el Ministeri no renova la concessió a la Generalitat, que ja ha di que no li renovarà, la Generalitat tindrà l’obligació de desmuntar el passeig i retornar-lo al seu estat natural.

Per què no li renovarà?

Perquè no ho vol. No volen tenir elements urbanístics a les zones marítimo-terrestres. Han entès que no poden seguir lluitant contra el mar perquè cal donar-li espai a aquest. Ho estan fent a llocs com L’Ampolla. Si aquest ha de ser el camí, hem d’intentar que ens facin un passeig natural ben fet, i si pot ser amb poc mateniment, millor, que ens garanteixi la permeabilitat del vianant, i lligar-ho que el Ministeri es comprometi a fer una aportació massiva de sorra un cop aquest projecte estigui en marxa. Si s’actua fent aquesta reforma del passeig, llavors el Ministeri sí que podrà reposar sorra.

Això comporta un canvi de mentalitat respecte a com entenem els passejos marítims, i potser obrir un debat ciutadà?

El primer que farem -ja ho hem fet amb els grups polítics de l’Ajuntament- és abordar-ho amb els afectats -les guinguetes, Banc d’Espanya, amb l’associació de veïns de la Barquera, i més tard, amb tota la ciutadania. Tots ens hem adonat que alguna cosa hem de fer, no només a Roda, sinó a tot el litoral. Poc cosa més es pot fer que lluitar perquè sigui realitat el més ràpid possible, fer bé l’obra i garantir sorra durant 50 anys més. I que el Port aporti sorra. Té el compromís contractual de mantenir l’estabilitat de les platges de llevant i de ponent, que vol dir extreure sorra d’allà on s’acumula i reposar-la al lloc on no n’hi ha. No ho fa i la Generalitat no li obliga a fer-ho. El Port entén que només té l’obligació d’extreure la sorra de la platja de la Costa Daurada, però creu que no té l’obligació d’aportar-la a la platja de ponent del Port.

Quant de temps trigarà a estar executat el nou passeig?

Som tres administracions, les que ens hem de posar d’acord. No crec que es faci abans de quatre o cinc anys.

Què fareu fins aleshores?

Hem d’intentar que el Ministeri ens asseguri l’aportació de sorra, sigui directament o través del Port. Nosaltres podríem aportar diners cada any, en una partida petita, però no pas 200.000 euros.

Diuen que quan s’esquerda alguna cosa, apareix la llum. Pot ser aquesta una ocasió per veure la llum?

El tema del passeig l’haurem de plantejar com el de l’aigua: fa 30 anys ningú pensava que amb els pous que té el municipi no n’hi hauria prou per donar servei a tots les persones que hi vivien i a les zones que estaven projectades per a ser urbanitzades. No és així. Els aqüífers no donen per a més. Què hem de fer? Seguir demanant que l’aigua sigui la dels pous de Roda perquè ens agrada més? No n’hi ha per a tothom. L’única possibilitat que se’ns ofereix és alimentar la part nord del poble amb aigua de l’Ebre, tal com tenim a la part sud, per sort i des de fa molt anys. Amb les campanyes de conscienciació i amb els canvis de canonades per millorar-ne l’eficiència no n’hi ha prou, tot i que la ciutadania respon molt positivament a les campanyes. Voldria que la gent ho entengués.

Què fareu amb l’aigua?

Hem fet la consulta al Consorci d’Aigües de Tarragona, hem encarregat a la Diputació el projecte de la nova connexió de l’aigua i un nou dipòsit. Bonastre, municipi veí, ha demanat aigua al Consorci i que aquesta arribi des de Roda de Berà, i no des de Valls. Volem que aquesta petició no endarrereixi el projecte de portar aigua a Roda. El Consorci ens ha dit que l’obra de Bonastre no ha d’afectar els teminis, ja que aprofitarien el mateix tub de Roda i després un ramal aniria a Bonastre. Crec que haurem de passar un o dos estius apretant-nos el cinturó en el tema de l’aigua.

Demanareu camions cisterna per abastir la població?

De moment, no.

Per casos d’emergència, el Consorci no us podria subministrar més aigua?

Sí, però el problema és que no hi ha interconnexió entre el nord i el sud de la població, menys en un tram del Francaset, que sí que rep aigua del CAT. La idea és barrejar l’aigua dels aqüífers i la de l’Ebre i així ajudaríem a que no pugi tant el rebut de l’aigua. Es tracta de fer una tarifa universal perquè ara no és justa. Pensem que encara falten inversions a fer.

Més problemes: els elevats costos de la llum. Com ho afrontarà l’Ajuntament?

És una realitat i no hi ha més remei que afrontar-la. Si pugem impostos no és perquè sigui el primer any de mandat, és perquè ens ha pujat tot: el preu de l’energia ha crescut un 170% i els combustibles, entre un 30-60%. El preu de l’energia, a més, ens ve fixat. A banda, ens han incrementat el 3% del sou dels treballadors, han  baixat els ingressos per IBI per les bonificacions a l’energia fotovoltaica i els ajuntaments estem molt mal finançats per part de l’Estat. A més a més, el cost et ve després d’haver-ho pressupostat i no ho tenies previst. I els ingressos són els que són. Necessitem que se’ns financiï millor: no pot ser que cada cop oferim més serveis a la ciutadania i cada cop tinguem menys ingressos per part de l’Estat i, sobretot, de la Generalitat, que és especialista en transferir-te competències, però no recursos econòmics.

Què heu fet?

Portem anys aplicant mesures d’estalvi. Hi ha dues maneres de fer-ho: generant energia i consumint-ne menys. Vam començar a consumir-ne menys i això provoca que la previsió pressupostària s’assembla molt a abans que es produís la pujada desorbitada de preus dels darrers dos o tres anys. Esperem tornar a l’equilibri. Es tracta d’aplicar mesures com el canvi d’il.luminació dels edificis municipals, de la il.luminació pública, i també la compra de vehicles elèctrics. I ara començarem amb la generació d’energia, instal.lant plaques fotovoltaiques al sostre de la llar dels jubilats. Ens estan redactant un projecte més ambiciós per al sostre del pavelló poliesportiu, que pot generar energia suficient per alimentar el propi pavelló i l’Ajuntament, i potser encara més.

Heu hagut de pujar impostos

Tot i això, la despesa que hem patit ha estat inassumible amb els ingressos que tenim. Per això, hem pujat els impostos un 10% de manera linial, però els darrers 8 anys no havíem pujat ni un cèntim cap impost i els darrers vuit anys havíem baixat un 5% l’IBI. Si sumem i restem, ara l’estem pujant un 5%. I no havíem pujat la brossa, mentre que fa uns anys havíem baixat un 10% l’Impost de Vehicles. En aquell moment es podia fer, teníem estalvi positiu i teníem romanent de tresoreria, però en el moment en què es disparen els costos -més d’1,5 milions d’euros no previstos-, has de solucionar-ho.

S’ha acabat la bonificació de l’IBI per la instal.lació de plaques fotovoltaiques?

No. A nosaltres ens suposa 200.000 euros anuals menys d’ingressos en l’IBI. Fa cinc o sis anys no afectava gairebé perquè poca gent s’instal.lava plaques fotovoltaiques. Avui en dia, cada setmana, en cada reunió de la junta de govern, entren expedients. Ho anirem disminuint fins que s’acabi.

Quina tipologia de gent ho demana?

La majoria són unifamiliars aïllats.

És a dir, nivell de renda mitjà-alt

Hem bonificat algú que pagava 3.500 euros a l’any d’IBI. Amb un rebut com aquest deixes d’ingressar 1.700 euros.

Però estan bonificant a qui més té, com passa en molts altres municipis. Què faran?

Sí, però hi ha de tot. Què hem fet? Hem reduït l’import i la durada de les bonificacions a dos anys, al 25 i al 10%. No podem prorrogar les mesures. Si ho féssim hauríem de pujar l’IBI un 15% i no un 10%. Cal repartir tant la despesa com el benefici i qui més té, que més pagui.

Heu incrementat el nombre d’agents de la Policia Local. Com està la situació de la seguretat ciutadana?

Estem incrementant despesa i per molta quantitat. Gairebé tot l’increment de personal viscut els darrers anys ha estat destinat a augmentar el planter a la Policia Local. Ens trobem en el punt de tenir una plantilla amb un nombre òptim d’agents. Estem parlant de 35 persones.

Ha millorat la situació respecte a l’ocupació d’habitatges?

Quant a convivència i fins i tot delinqüència, ho tenim pacificat. També ho afavoreix que els bancs que són propietaris del pisos, els vigilen i posen mesures de controls perquè si la propietat està buida té més valor a l’hora de vendre-la. Tenim cua per empadronar-se a Roda. Segueix venint gent de Barcelona i el seu entorn. Ja superem els 8.200 empadronats.

Anem abordant problema rere problema. Pisos turístics. Com veu la decisió de frenar-los que ha anunciat la Generalitat?

És l’exemple que li deia abans sobre la Generalitat, que està ‘superlegislant’ sense mirar a cada lloc quina casuística presenta. Abans de legislar havia de parlar amb els ajuntaments per conèixer els casos que hi ha, un per un, i arribar a un acord amb ells.

Com els afecta?

Tenim uns 600 habitatges turístics. No tenim gairebé cap llit hoteler i ho substituïm amb les segones residències: un tant per cent molt superior respecte a les primeres residències. Aquesta segona residència és susceptible de ser habitatge d’ús turístic. Si ho limiten i ens ho fan baixar a 400 caldrà un tràmit per regular l’activitat. Com ho fas? Haurem de modificar el Pla General. Nosaltres tenim els habitatges turístics molt escampats pel terme, no concentrats. No tenim un problema d’habitatges turístics i la Generalitat ens l’ha posat al damunt.

Hi haurà propietaris que tenen l’apartament llogat que hauran de deixar de llogar-lo?

Sí, a partir que se’ls caduqui la llicència. Com ho farà la Generalitat? Amb un sorteig? La sobreregulació portarà un cop més al mercat de lloguer habitacional en negre.

Jaume Garcia

 

Vídeo: Desmantellen una plantació de 1.300 plantes de marihuana a Roda de Berà

Captura del vídeo de la plantació de marihuana. Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Tarragona, amb la participació d’agents de la Policial Local de Roda de Berà, van detenir ahir en aquesta localitat tres homes de 29, 31 i 39 anys, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va iniciar a finals del passat mes d’octubre arran d’unes informacions que apuntaven que en una nau industrial d’aquest municipi hi havia una plantació de marihuana de grans dimensions.

Gestions d’investigació van permetre confirmar les sospites. Per aquest motiu, ahir a la matinada, els investigadors van realitzar una entrada i perquisició en la nau on s’estava desenvolupant aquesta activitat il·lícita.

L’entrada i escorcoll es va saldar amb la detenció de tres homes responsables de la plantació així com el desmantellament de més de 1.300 plantes de marihuana amb un valor aproximat d’uns 300.000 euros.

També van intervenir 1.400 euros en efectiu, 49 ventiladors i 4 compressors.

D’altra banda, els agents van comprovar que dins de la nau havien construït una segona estructura metàl·lica per crear un espai altament aïllat i així evitar l’emissió exterior d’olors i sorolls.

El grup criminal també havia habilitat un pis distribuït en diverses estances on hi havia prop de 1.000 torretes i 163 focus d’il·luminació LED valorats en més de 100.000 euros.

Els investigadors consideren que aquesta gran inversió en material elèctric acredita amb escreix la sofisticació del grup criminal, el qual tenia com a objectius la reducció dels consums i a la vegada evitar aixecar sospites als cossos i forces de seguretat.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Els arrestats passaran en les properes hores a disposició del jutjat d’instrucció en funció de guàrdia del Vendrell.

 

Roda de Berà recapta més de 3.100 euros per a “La Marató que dona llum”

Roda de Berà va organitzar diverses activitats per recaptar fons. Foto: Cedida

La 32a edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio es va celebrar ahir durant tota la jornada i fins a la finalització de la transmissió, de matinada, va assolir una recaptació de 5.705.395 euros. Molts municipis de tot Catalunya s’hi van adherir organitzant diferents esdeveniments per a recaptar fons, per a destinar-los en aquesta edició, i per primer cop a la història de La Marató, a la recerca i la investigació sobre les malalties relacionades amb la salut sexual i reproductiva.

Roda de Berà, vila solidària, s’hi va voler sumar un any més i, gràcies a la col·laboració de moltes entitats i associacions locals, es va organitzar un ampli programa d’esdeveniments. En total es van recaptar 3.143,56 euros, 806 euros més que a la passada edició, i encara caldrà sumar-hi el que va aconseguir reunir Auca Teatre durant les dues sessions de la seva obra de teatre “Scrooge: El conte de Nadal”; i el que recapti el Festival de Nadal del Club Patí Roda de Berà, el proper 22 de desembre.

També es va fer una classe de zumba. Foto: Cedida

Dissabte, la venda solidària de llibres organitzada per la biblioteca municipal Joan Martorell Coca va assolir una recaptació de 730 euros; i l’associació juvenil Roda Jove, amb el campionat de bitlles, 100 euros. A les diferents guardioles que hi havia a la plaça es van reunir 330,57 euros, a través de les diverses activitats que van dur a terme l’AFA de l’escola El Cucurull, amb un taller per elaborar un fanalet de Nadal; una caminada solidària de l’associació Marxa Aquàtica Baix Gaià; l’activitat de mini tennis amb el Club de Tennis Barà; una masterclass d’aeròbic organitzada per la regidoria d’Esports; i un flashmob a càrrec de l’alumnat d’Aulatres Estudi de Roda de Berà i del Vendrell, que va aplegar moltes desenes de famílies.

Ahir diumenge es va concentrar el gruix d’activitats amb una fira d’entitats a la plaça de la Sardana. L’associació Toxophílica va reunir 32,85 euros amb un taller de tir amb arc; la venda de postals elaborades per l’alumnat de les escoles Salvador Espriu i El Cucurull, i de l’institut Roda de Berà, va sumar 112,14 euros; i la paradeta de venda de centres de nadal elaborats per les membres de l’associació de Dones Kom-Tú, 71 euros. L’AFA de l’escola Salvador Espriu va muntar una paradeta de venda de roba de segona mà, amb la qual va reunir 82,80 euros. Amb les guardioles del Pare Noel i de l’associació de voluntaris de Protecció Civil, es van recaptar 89,29 euros; l’associació Luz de Luna, amb la venda de tiquets per al sorteig d’una panera i l’exhibició de balls, va reunir 171 euros; l’associació de veïns del Francaset-Mas Roig, va recaptar 175 euros, amb la venda de participacions per al sorteig d’una ampolla de vi de les vinyes de Roda de Berà; i l’associació d’Amarradors del Port Berà va organitzar un vermut solidari, amb el qual van reunir 112,65 euros.

En total es van recaptar més de 3.000 euros. Foto: Cedida

A banda de les diferents activitats organitzades, altres entitats hi ha volgut col·laborar amb les seves aportacions. L’escola Salvador Espriu, a través de la cantada de nadales que van celebrar durant tota la setmana passada en diferents punts del municipi, va reunir un total de 145,15 euros; el Club Atlètic Roda de Barà ha fet una donació de 300 euros; el Grup Sardanista de 250 euros; l’associació Al-Anon, de 100,09 euros; l’associació de veïns de La Barquera, amb la celebració de la caseta del Pare Noel, el passat 8 de desembre, va reunir 141,02 euros, que han donat per a La Marató; i Les Monges Associació Cultural han fet una aportació de 200 euros.

 

Roda de Berà recaptarà fons per a La Marató aquest cap de setmana

Activitats per La Marató de l’any passat. Foto: Cedida

Roda de Berà se suma un any més a La Marató i ha organitzat un ampli programa d’activitats per tal de recaptar fons per a destinar-los, en aquesta ocasió, a la recerca en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.

És la primera vegada que La Marató es dedica a aquesta temàtica, la qual engloba un conjunt de patologies que afecten la població en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties poc conegudes, especialment entre el jovent, que tenen una prevalença de 3 milions de persones a Catalunya i una incidència de més de 200.000 nous casos cada any. Algunes de les relacionades són l’endometriosi, les infeccions de transmissió sexual, el dolor pelvià, el vaginisme, els problemes associats a la menstruació o a l’etapa de la menopausa, les disfuncions sexuals, l’esterilitat, la infertilitat o els càncers de mama, de coll d’úter o de pròstata, entre moltes altres.

El programa

Dissabte, a partir de les 9 del matí, la plaça de la Sardana i dels Pins acolliran diverses activitats amb la implicació d’associacions i entitats locals. L’associació Marxa Aquàtica Baix Gaià ha organitzat una caminada solidària que sortirà des de la plaça dels Pins a les 9 del matí. A partir de les 10 s’iniciarà, a càrrec de l’associació juvenil Roda Jove, un campionat de bitlles; una activitat de mini tennis, amb el Club Tennis Barà; manualitats infantils per fer un fanalet de Nadal, amb l’AFA de l’escola El Cucurull; i venda solidària de llibres a càrrec de la biblioteca municipal Joan Martorell Coca.

A partir de les 11 s’iniciarà una masterclass organitzada per la regidoria d’Esports, i a les 12, un flashmob, a càrrec d’Aulatres.

El Club Tennis Barà també ha organitzat a les instal·lacions del club un torneig de pàdel i pickleball per a recaptar fons. Serà el mateix dissabte, de 16 a 19 hores, i hi haurà xocolatada en finalitzar. El preu d’inscripció és de 10 euros.