TOTS 21

Aquest estiu, torna ‘L’Espai FIC-CAT’ al Roc de Sant Gaietà

Imatge del Roc de Sant Gaietà. Foto: Ajuntament de Roda de Berà

Per segon any consecutiu, les regidories de Cultura i de Turisme, amb el suport del FIC-CAT, impulsen l’Espai FIC-CAT, on els espectadors podran gaudir del millor cinema català en un entorn privilegiat al costat del mar. Les projeccions han format part de la 13a edició del Festival Internacional de Cinema en Català, celebrat del 5 al 13 de juny a Roda de Berà. Totes les sessions seran a les 10 de la nit.
L’Espai FIC-CAT s’estrenarà el divendres 23 de juliol amb el llargmetratge ‘La innocència’, de Lucía Alemany. La producció va obtenir tres premis en la passada edició: el premi al millor Llargmetratge, el de la Crítica i al millor Muntatge.
La següent secció tindrà lloc el 30 de juliol, quan es podrà visionar la pel·lícula ‘La dona il·legal’, dirigida per Ramon Térmens i guanyadora del Premi del Públic.
El 6 d’agost els assistents podran gaudir amb ‘La vampira de Barcelona’, dirigida per Lluís Danés. El film va formar part de l’espai Pantalla Sitges.
Per a l’últim dia de projecció, el 13 d’agost, s’ha programat una sessió conjunta de quatre curtmetratges de ficció que formaven part de la Selecció Oficial: ‘Els que callen’, d’Albert Folk; ‘No deixis que m’enfonsi’, de DaVid Conill; ‘Ca nostra’, de Laia Foguet, treball que va obtenir una menció del Jurat de la Crítica; i ‘Confeti’, dirigida per Mila Luengo i Sergi Miralles.

 

Roda de Berà proposa l’ús de pirotècnia menys sorollosa per Sant Joan

Cartell de l’Ajuntament de Rod de Berà

Roda de Berà es va convertir al setembre de 2020 en el primer municipi de Catalunya en aprovar l’ús de pirotècnia silenciosa o menys sorollosa. Així ho va decidir el Ple, per majoria, a través d’una moció presentada pel grup Junts per Roda, amb la qual es va aprovar que en tots els actes organitzats per l’Ajuntament en els que es faci ús de pirotècnia i focs artificials, s’usarà aquest tipus de pirotècnia respectuosa. També es podrà optar per espectacles visuals amb làser, piromusicals amb aquesta pirotècnia, o amb drons, com ja està planificant la regidoria de Festes de cara a la Festa Major de Sant Bartomeu.

L’objectiu és aconseguir que aquests tipus d’espectacles siguin més inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals i que els veïns i veïnes que mai assisteixen a aquest tipus d’esdeveniments hi puguin acudir i gaudir d’ells com la resta de la ciutadania.

“La pirotècnia i els focs artificials formen part de la nostra cultura i tradició, però tenim l’obligació moral d’evolucionar, de fer del nostre municipi un lloc més respectuós i cívic per a tothom. És per això que demanem que en la revetlla de Sant Joan els rodencs redueixin l’ús de la pirotècnia més sorollosa que pot danyar tant a persones com als animals, i a l’hora de comprar es decantin per aquella que aporti més llum i color, i menys soroll”, assegura l’Alcalde.

A les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), les explosions dels petards els causen un gran patiment, podent generar crisis de plors, autolesions i actituds agressives, entre d’altres conseqüències. A les persones amb Fonofòbia, Alzheimer, vertígens i altres malalties mentals, els pot provocar estrès, desorientació i nerviosisme. També hi ha estudis que demostren que la pirotècnia convencional té efectes en els nadons que poden arribar a provocar brunzits i pèrdua de l’audició, en algunes ocasions temporals i d’altres irreversibles.

El soroll de la pirotècnia pot tenir efectes negatius també en els animals. Degut a la seva sensibilitat auditiva, els sorolls forts poden causar-los pànic i provocar en ells conductes no habituals com fugir i perdre’s, autolesions, o fer mal als seus amos. A més, poden patir palpitacions, taquicàrdies, falta d’aire, tremolors i fins i tot els pot provocar la mort.

Per tot això, les empreses pirotècniques, coneixedores de les noves sensibilitats de la societat, ja ofereixen alternatives menys sorolloses, amb una mitjana de sonoritat per sota del límit fixat per l’Organització Mundial de la Salut.

 

El turisme de Roda de Berà parla quatre idiomes per deixar clar que ‘et vull tornar a veure’ (vídeo)

El departament de Comunicació de l’Ajuntament i la regidoria de Turisme van donar dimarts el tret de sortida a la nova campanya turística en una roda de premsa celebrada a les 12 del migdia al Museu de la Ràdio Luis del OlmoEl Roc de Sant Gaietà, on s’hi ubica aquest museu únic al nostre país, és un dels principals protagonistes de la nova campanya turística, la qual esdevé la segona part de la campanya “Et vull tornar a veure”, posada en marxa avui fa tot just un any. La presentació ha comptat amb la participació de l’alcalde Pere Virgili, del regidor de Turisme, Frederic Royuela, i de la cap de Comunicació, Susana Benítez, encarregada de l’elaboració del vídeo de la campanya. També hi han assistit la regidora Teresa Ferré i els regidors Manel González i Toni Bernal.

La presentació ha comptat amb la participació de l’alcalde Pere Virgili, del regidor de Turisme, Frederic Royuela, i de la cap de Comunicació, Susana Benítez, encarregada de l’elaboració del vídeo de la campanya. També hi han assistit la regidora Teresa Ferré i els regidors Manel González i Toni Bernal. Foto: Ajuntament

Amb la campanya, l’Ajuntament vol potenciar de nou el turisme de proximitat dirigint-se en primera instància al potencial visitant català i al de la resta de l’estat espanyol, però sense renunciar a l’internacional. Per això aquest any l’espot i el material gràfic també s’han produït en francès i en anglès, “per continuar apropant-nos al mercat francòfon que tant important havia estat per a Roda anys enrere i que es va recuperant poc a poc, i també a aquell incipient turisme britànic, que segons ens arriba des de les agències de compra-venda i de lloguer, aquest any s’està disparant”, ha assegurat l’Alcalde.

La peça principal és un espot, preestrenat el passat dissabte al Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, i presentat oficialment avui durant la roda de premsa i a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials de l’Ajuntament. Amb l’eslògan “Et vull tornar a veure”, en català, “Quiero volver a verte”, en castellà, “I want to see you again”, en anglès, i “Je veux te revoir”, en francès, l’Ajuntament torna a convidar a tots aquells visitants i turistes que durant estius passats van visitar la vila, a redescobrir-la, a sortir, a respirar de nou i a gaudir dels petits tresors que tenim a prop de casa i que  Roda de Berà ens ofereix.

A la primera part de la campanya, al vídeo de 2020, la veu en off d’una dona simbolitzava la vila de Roda de Berà i es dirigia a l’espectador convidant-lo a volar agafat de la seva mà perquè recordés tots els estius viscuts a Roda. En aquest cas, la veu en off masculina simbolitza el turista, com a resposta a les qüestions que es plantejaven. Al llarg del vídeo la veu en off es dirigeix a Roda de Berà -o a la seva enamorada-, explicant-li tot allò que ha après durant el darrer any de pandèmia mentre la trobava tant a faltar.

Acompanyada d’imatges increïbles del Roc de Sant Gaietà, de les platges de Roda de Berà i d’altres indrets de la localitat, la veu en off vol transmetre que tot i que la pandèmia ja ens permeti viatjar més enllà de les nostres fronteres amb el passaport Covid, “no fa falta creuar-les per descobrir paisatges de postal, perquè aquests indrets meravellosos els tenim aquí, al costat de casa, a un viatge de poques hores en cotxe, en tren o avió”, ha dit Pere Virgili.

“Pretenem tocar la fibra d’aquest turisme familiar, i deixar una empremta en la gent que té vivències arrelades allà on passen el seus estius. Volem transmetre aquest sentiment, perquè sabem que molts dels nostres visitants l’experimenten i en parlen de Roda de Berà com un sentir més que com un destí”, ha afirmat Frederic Royuela.

El vídeo també vol fer un repàs de tot allò que la pandèmia ens ha ensenyat, si hem volgut mirar més enllà, com el valor del temps compartit amb els éssers que estimem o a tornar a gaudir de la vida mirant-la des de la perspectiva d’un infant, “perquè ells viuen els seus estius com si fossin eterns”, ha dit el regidor de Turisme. Però també ens hem adonat “del valor que té un somriure, quan tots portem un any amb els somriures tapats, i hem hagut d’aprendre a somriure amb els ulls, el valor d’una abraçada, quan vam estar tant de temps sense poder abraçar les persones que estimem, o el simple fet de respirar profundament”, ha afirmat Susana Benítez.

L’espot ha comptat amb la participació de la model calafellenca Mar Ortega com a actriu principal. Pel que fa a les veus en off, el jove Oriol Jané ha estat l’encarregat d’interpretar el guió en català i castellà. La traducció i la interpretació en anglès l’ha realitzat Simon Baillie, natural de York i veí de Roda de Berà; i Pasqual Ortuño ha estat l’encarregat de traduir i interpretar el guió en francès. Pel que fa a les imatges de dron, el departament de Comunicació ha comptat amb la col·laboració desinteressada del rodenc Caio Pérez.

El vídeo es pot veure al canal de YouTube de l’Ajuntament, així com a les xarxes socials de l’ajuntament:

Català: https://youtu.be/nlps0I3W6U4

Castellà: https://youtu.be/iYjzTW8cp7w

Anglès: https://youtu.be/E69laq9_no8

Francès: https://youtu.be/Jzu3eiiZr14

Redacció

 

‘La Innocència’, de Lucia Alemany, millor llargmetratge del FIC-CAT

Foto de família dels guardonats en la gala de cloenda. Foto: FIC-CAT

Guardó al millor llargmetratge. Foto: FIC-CAT

El film ‘La Innocència’, de Lucia Alemany, s’ha endut el guardó al millor llargmetratge de la 13ena edició del Festival Internacional de Cinema de Catalunya -FIC-CAT-, que ha celebrat la gala de cloenda aquesta tarda a Roda de Berà.

El Festival Internacional de Cinema en Català-Costa Daurada (FIC-CAT) ha reconegut també  ‘La Mugre’, de Pau Bösch i Berta Galvany, com a millor curtmetratge, i ‘Catalunya Nord, la llengua enyorada’, d’Eugeni Casanova i David Valls, com a millor documental. La pel·lícula d’Alemany també ha rebut el premi de la crítica i el de millor muntatge.

Després de nou dies de certamen, el 13è, s’han entregat a Roda de Berà els diferents guardons, que han reconegut també el muntador Ernest Blasi amb el premi honorífic i ‘La dona il·legal’, de Ramon Térmens, amb el premi del públic.

El curt ‘Reminiscència’, de Maria Sancha, s’ha emportat el premi jove i ‘Directed By’, de l’alumnat de 6è de l’Escola Piaget de Barcelona ha aconseguit el premi a la millor producció d’un centre educatiu. El premi a la millor producció de les comarques tarragonines se l’ha emportat ‘Preludi’, d’Adrià Guxens, i el millor videoclip ha estat ‘Univers’, de Marc Sellerès.

El palmarès ha estat el següent:

· Premi Honorífic
ERNEST BLASI, muntador

· Premi JOVE 48 HORES
REMINISCÈNCIA, curtmetratge de Maria Sancha. Universitat Rovira i Virgili. Tarragona. 2021

Els vencedors i el jurat del guardó de Joves, a un curt de la URV. Foto: FIC-CAT

· Premi a la millor producció d’un centre educatiu
DIRECTED BY, de l’alumnat de 6è de Primària de l’Escola Piaget de Barcelona. Direcció: Gonçal
Perales. Barcelona. 2019

· Premi a la millor producció de les comarques tarragonines
PRELUDI, curtmetratge de ficció d’Adrià Guxens. ESCAC Films. Tarragona. 2019

· Premi al millor videoclip
UNIVERS (Ferran Palau), de Marc Sellerès. Blur Films. Barcelona. 2019

· Premi de la Crítica
LA INNOCÈNCIA, de Lucia Alemany. Turanga Films, Un Capricho de Producciones, Lagarto Films, TV3,
À Punt Mèdia i TVE. Barcelona. 2019

· Premi al millor curtmetratge
LA MUGRE, de Pau Bösch i Berta Galvany. Universitat Pompeu Fabra. Barcelona. 2019

· Premi al millor documental
CATALUNYA NORD, LA LLENGUA ENYORADA, d’Eugeni Casanova i David Valls. Zeba Produccions i
TV3. Barcelona. 2020

· Premi al millor muntatge
A Juliana Montañés pel llargmetratge LA INNOCÈNCIA, de Lucia Alemany. Turanga Films, Un
Capricho de Producciones, Lagarto Films, TV3, À Punt Mèdia i TVE. Barcelona. 2019

· Menció especial del Jurat
Al curtmetratge documental MAREES OCULTES de Mònica Cambra. Universitat Pompeu Fabra.
L’Ametlla de Mar–Tarragona. 2019. “Per ser una proposta senzilla i concreta i, alhora, posar de manifest una gran problemàtica actual a
partir d’observar la transformació d’un ofici tan antic com el de la pesca”.

· Premi al millor llargmetratge
LA INNOCÈNCIA, de Lucia Alemany. Turanga Films, Un Capricho de Producciones, Lagarto Films, TV3,
À Punt Mèdia i TVE. Barcelona. 2019

El Premi del públic. Foto: FIC-CAT

· Premi del públic
LA DONA IL·LEGAL, de Ramon Térmens. Segarra Films, Mimesis Film i TV3. Barcelona. 2020

 

Emotiu homenatge a Montserrat Carulla en l’acte inaugural del FIC-CAT

Els familiars de Montserrat Carulla i del director del FIC-CAT, Antonio Barrero, en l’acte inaugural del FIC-CAT. Foto: Mar Rovira

El FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català – Costa Daurada, ha arrencat aquest dissabte la 13a edició amb un emotiu i sentit homenatge a Montserrat Carulla, qui va morir el novembre passat. Companys de professió, amics i familiars han recordat anècdotes de l’actriu i han lamentat el “gran buit” que ha deixat l’artista. En l’acte inaugural, s’ha estrenat ‘Tocats pel foc’, del director Santi Lapeira i coproduïda per TV3. Fins diumenge vinent, es projectaran 92 produccions en un format híbrid. Les sessions presencials es limitaran a un únic llargmetratge de ficció al dia al pavelló de Roda de Berà (Tarragonès) que s’ha habilitat per a l’ocasió. La resta de cintes es podran veure a través de la plataforma TV3 a la carta.

Jordi Cadellans, Belén Fabra, Mercè Arànega, Isona Passola, Ivana Miño, Roger Peña, Maria Molins o Marc Parrot són alguns dels actors i directors de cinema que han trepitjat la catifa vermella del FIC-CAT en la inaguració que s’ha fet aquest dissabte al vespre al pavelló poliesportiu de Roda de Berà. Després de fotografiar-se, els artistes han participat en l’acte d’homenatge a Montserrat Carulla, qui va ser membre del jurat des de la primera edició del certamen i presidenta d’honor.

La majoria dels que han intervingut en l’acte de record opinen que és un reconeixement «merescut» i han expressat la seva profunda admiració cap a l’artista. «Era una dona amb força, inspiradora i fidel als seus principis», ha afirmat l’actriu Sílvia Aranda. «La trobo molt a faltar, ha estat una mestra com a actriu i m’ha fet de mare moltes vegades; hi ha gent que no s’oblida mai», ha assegurat l’actriu Montse Guallar.

També hi han participat altres companys de professió a través d’un vídeo que ha clos la seva filla Vicky Peña. En l’homenatge, hi han assistit el seu fill i net i Mario Gas, gendre i director de cinema. Tots tres han agraït l’escalf rebut i han recalcat que la Carulla «s’estimava amb bogeria» el FIC-CAT. «És un reconeixement necessari; des de la primera edició no ens va voler deixar, va estar a primera fila mirant pel·lícules i opinant fins al final, vam crear un vincle professional i d’amistat enorme», ha destacat Barrero.

92 produccions que es projectaran en un format híbrid

Els actors de la pel·lícula inaugural ‘Tocats pel foc’ en la catifa vermella. Foto: Mar Rovira

A banda de l’homenatge, també s’ha estrenat ‘Tocats pel foc’, una pel·lícula coproduïda per TV3 i dirigida per Santi Lapeira. «L’estrena d’avui és interessantíssima, una novel·la negra que fa un retrat molt acurat», ha opinat Barrero. Segons ell, si l’edició de l’any passat no s’hagués suspès per la situació pandèmica moltes de les cintes d’aquesta edició s’haguessin estrenat llavors. «Han perdut una mica d’actualitat, malgrat tot contínua sent una proposta interessant perquè la major part d’elles no han tingut un recorregut normal», ha explicat el director.

Enguany, el FIC-CAT projectarà de 92 produccions, de les quals 65 formen part de la selecció oficial del certamen. El festival manté l’objectiu de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. «Sabia de celebrar si o si, teníem una mena de rau-rau terrible, perquè aquesta selecció és la que teníem feta si s’hagués celebrat el festival l’any passat; necessitàvem fer aquesta edició per tornar a emprendre de nou una propera amb noves bases i nous treballs», ha sostingut Barrero.

Amb la represa del certamen, els organitzadors han apostat per un format híbrid. Així, cada dia hi haurà una projecció presencial d’un llargmetratge de ficció a les vuit del vespre al pavelló municipal i les altres produccions es podran veure en línia. De fet, una de les novetats d’aquest any, és que TV3 es converteix en la plataforma digital del FIC-CAT i posa a disposició del públic 56 produccions audiovisuals.

La presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola; i del director del FIC-CAT, Antonio Barrero. Foto: Mar Rovira

«La pandèmia ens ho ha capgirat tot, però ens ha aportat una finestra nova, que és el digital, afortunadament hem trobat TV3 a la carta, així tot allò que no podem viure aquí al pavelló es pot veure durant tota la setmana de forma interrompuda a través d’aquesta plataforma», ha dit. A més, Barrero confia que el format híbrid es mantingui en les pròximes edicions.

El festival clourà amb una gala a càrrec de la companyia de cabaret Els Capdevila diumenge vinent. La cloenda es farà a les set de la tarda al pavelló poliesportiu de Roda de Berà.

Mar Rovira

 

La coproducció de TV3 ‘Tocats pel foc’ inaugura demà la 13a edició del FIC-CAT

La 13a edició del FIC-CAT compta amb la participació de 92 produccions, de les quals 65 formen part de la selecció oficial del certamen, que manté l’objectiu de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. Moltes d’aquestes cintes eren estrenes per a l’edició passada del festival, que es va haver de suspendre a causa de la pandèmia. Amb la represa del certamen, s’ha optat per un format híbrid, seguint les mesures de seguretat del moment. D’aquesta manera, cada dia hi haurà la projecció presencial d’un llargmetratge de ficció a les 20.00 al pavelló municipal i les altres produccions es podran veure en línia.

Com a novetat, TV3 es convertirà en la plataforma digital del FIC-CAT i allotjarà 56 produccions audiovisuals (amb les seleccions oficials de les categories de documentals, curtmetratges, videoclips i centres educatius), que es podran veure a la carta a través de tv3.cat/ficcat i de les aplicacions de TV3 per a mòbils i smart TV.

L’acte d’inauguració, que serà presencial, tindrà lloc demà a les 20.00, amb un homenatge a l’actriu Montserrat Carulla, membre del jurat del FIC-CAT des de la primera edició, i l’estrena oficial de la pel·lícula «Tocats pel foc», una coproducció de TV3 dirigida per Santi Lapeira, basada en una novel·la curta de Manuel de Pedrolo. L’acte comptarà amb la presència del director del llargmetratge, dels actors Sergi Cervera, Jordi Cadellans i Belén Fabra i, per part de TV3, hi assistirà el cap de Ficció i Cinema, Oriol Sala-Patau. Després de la projecció al FIC-CAT, «Tocats pel foc» s’estrenarà aquest mes de juny a TV3 i està previst que comenci un recorregut internacional.

TV3 participa en el FIC-CAT amb nou pel·lícules de ficció i quatre documentals

Els vuit llargmetratges que formen part de la selecció oficial del festival tenen coproducció o participació de Televisió de Catalunya: «Cordes», de José Luis Montesinos; «Coses a fer abans de morir», de Miguel Llorens i Cristina Fernández; «La dona il·legal», de Ramon Térmens; «La innocència», de Lucía Alemany; «La mort de Guillem», de Carlos Marques-Marcet; «L’ofrena», de Ventura Durall; «Terra de telers», de Joan Frank Charansonnet, i «Tocats pel foc», de Santi Lapeira.

A més, durant el certamen es projectarà «La vampira de Barcelona», en aquest cas fora de competició, dins de l’apartat «Pantalla Sitges».

Pel que fa als documentals, «Ernest Lluch, lliure i atrevit», de Josep Morell i Jordi Vilar; «Generació Kibbutz», d’Albert Abril; «Catalunya Nord, la llengua enyorada», d’Eugeni Casanova i David Valls, i «Raimon Panikkar, entre Orient i Occident», de Carlota Casas, són els treballs amb la participació de TV3 que formen part del FIC-CAT 2021.

Les projeccions presencials: pel·lícules amb participació de TV3

Dissabte, 5 de juny. «Tocats pel foc», de Santi Lapeira

Pel·lícula per a televisió, produïda per Impulsafilm i Zabriskie Films en coproducció amb TV3, basada en la novel·la homònima de Manuel de Pedrolo, que té com a intèrprets Sergi Cervera, Mireia Oriol, Belén Fabra, Jordi Cadellans i Nil Cardoner. Se situa a finals dels anys cinquanta en una barraca de la perifèria de Barcelona, on arriba un jove activista clandestí i misteriós que durant uns dies conviurà amb la família. Entre converses davant del foc, trastornarà la seva vida quotidiana i posarà en qüestió pilars que fins llavors semblaven inamovibles.

Diumenge, 6 de juny. «Cordes», de José Luis Montesinos

Thriller claustrofòbic sobre una jove tetraplègica incomunicada en una masia amb un gos ensinistrat per ajudar-la, però qui hauria de ser el seu millor amic ha agafat una malaltia estranya i es converteix en el seu pitjor enemic. Protagonitzada pels actors Paula del Río i Miguel Ángel Jenner, és una producció de Bastian Films, Gaia Audiovisuals i Subete al tren AIE, en coproducció amb Numintec, que compta amb la participació de TV3 i À Punt Mèdia, i la col·laboració de l’ICAA i l’IVC.

Dilluns, 7 de juny. «L’ofrena», de Ventura Durall

La pel·lícula és un drama produït per Nanouk Films, Fasten Films, SUICAfilms i Bord Cadre Films, amb la coproducció de TV3 i la participació d’À Punt Mèdia. En aquest film, després de més de vint anys sense veure’s, el Jan (Alex Brendemühl) i la Violeta (Anna Alarcón) es retroben per primera vegada en un bar sota l’atenta mirada de la Rita (Verónica Echegui), la responsable d’haver provocat la situació.

Dimarts, 8 de juny. «Terra de telers», Joan Frank Charansonnet

Melodrama històric produït per Patchouli Films, amb la participació de TV3, que recorre la vida de la Julieta, des que la seva família fuig de la misèria del camp per establir-se en una colònia industrial. Els records d’una infància feliç marcats per la industrialització i l’ànima viva d’una nena que es converteix en dona formen part d’aquest emotiu viatge pel passat industrial del país, dels anys 20 als 80. Rodada a l’antiga colònia de Cal Vidal i en diverses localitzacions del Berguedà, és un homenatge a les dones i a totes les persones que amb el seu esforç han fet créixer el país.

Dimecres, 9 de juny. «La dona il·legal», de Ramon Térmens

Drama social produït per Segarra Films i Mimesis Film, amb la participació de TV3, que té Daniel Faraldo, Isak Férriz i Yolanda Sey com a actors principals. La presó Model és l’escenari d’aquesta pel·lícula, on es converteix en un CIE de Lleida. Els protagonistes són un advocat d’immigració i una dona nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució, que s’uneixen per lluitar contra la corrupció del sistema de deportació de l’estat espanyol.

Dijous, 10 de juny. «La mort de Guillem», de Carlos Marques-Marcet

Pel·lícula per a televisió produïda per Lastor Media, SUICAfilms i Som*Batabat Produccions, en coproducció amb TV3 i À Punt Media, i amb la participació d’IB3. El llargmetratge s’endinsa en la història del dol dels pares de Guillem Agulló, un jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d’ultradreta a Castelló, l’any 1993. Destrossats, el Guillem i la Carme lluitaran perquè no es manipuli la mort del seu fill, en un camí ple d’obstacles, amenaces i d’una guerra bruta mediàtica que estarà a punt de destrossar la família, que aprèn a viure fent el dol per la mort d’un fill mentre lluita per la seva memòria.

El divendres 11 de juny. «Coses a fer abans de morir», de Cristina Fernández i Miguel Llorens

La pel·lícula és una producció de Fosca Films i The Fly Hunter, amb la participació de TV3 i À Punt Media. Sergio Caballero, Cristina Fernández, Oriol Tarrasón i Àngel Fígols formen part del repartiment d’aquesta història d’amistat, amor i mort, en què un grup d’amics es troba per intentar superar el dol per la mort del Sam. Durant un cap de setmana, compliran la promesa que li van fer abans de morir, en una trobada plena  d’intimitat, de secrets i de descobriments, que transformarà les seves vides per sempre.

El dissabte 12 de juny. «La vampira de Barcelona», de Lluís Danés

Thriller d’època de Brutal Media i Filmax en coproducció amb TV3, protagonitzat per Nora Navas, Roger Casamajor, Bruna Cusí, Sergi López i Francesc Orella, entre d’altres. Basat en fets reals de la Barcelona de principis del segle XX, on la desaparició de la petita Teresa Guitart, filla d’una família rica, commociona el país. La policia té aviat una sospitosa: Enriqueta Martí, coneguda com «La vampira del Raval», però el periodista Sebastià Comas s’endinsarà en el Raval per descobrir la veritat. Hi trobarà  els vicis ocults de les elits que s’amaguen darrere de les desaparicions i assassinats macabres de nens dels quals s’acusa la Vampira.

Projeccions online amb la participació de TV3

«La innocència», de Lucía Alemany

Pel·lícula que explica la història personal de la seva directora, que torna al poble on va néixer per explicar les seves vivències a través de la protagonista: la Lis, una adolescent que somia convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, tot i que sap que per aconseguir-ho haurà de lluitar durament amb els seus pares. Protagonitzada per Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López i Joel Bosqued, està produïda per Turanga Films, Un Capricho de Producciones, Lagarto Films i À Punt Mèdia, amb la participació de TV3, l’IVC, l’ICEC, TVE, Movistar+, À Punt Mèdia i The Screen (la incubadora de l’ECAM).

«Catalunya Nord, la llengua enyorada», d’Eugeni Casanova i David Valls

Documental coproduït per Televisió de Catalunya que mostra, a través de les poques persones que tenen el català com a llengua nadiua, com en molt pocs anys la Catalunya Nord va deixar de fer-la servir com a llengua habitual i la va substituir pel francès. I, a més, van passar a considerar-la una llengua de segona, de pagesos, i van decidir oblidar-la. Què va propiciar tota aquesta disglòssia a favor del francès? Quins càstigs rebia la gent que parlava català? Fins a quin punt va ser un fet natural aquest canvi?

«Ernest Lluch, lliure i atrevit», de Josep Morell i Jordi Vilar

Documental coproduït per TV3 que pretén fer un viatge personal i íntim a la figura política de Lluch, amb amics, companys, periodistes i familiars que el van conèixer. Agitador del pensament i home polièdric amb una gran capacitat d’enlluernar amb noves idees, va ser una de les persones que va ajudar a posar els fonaments per fer d’Espanya un país modern amb la implementació de la sanitat pública universal i gratuïta. Mentre intentava construir ponts d’entesa a Euskadi, va ser assassinat pel comando Barcelona l’any 2000.

«Generació Kibbutz», d’Albert Abril

Documental amb la participació de TV3 que parla del quibuts a l’antiga colònia britànica de la Síria otomana, el Protectorat Britànic de Palestina. Joves d’arreu del món anaven als quibuts israelians a viure la seva aventura iniciàtica a la recerca del model comunal, tan de moda en aquella època, i a viure una experiència de socialisme real. D’altres, com molts catalans, s’emmirallaven en el retrobament amb un estat independent recent constituït com el que desitjaven per al seu propi país. I d’altres eren joves catalans jueus, enviats per la família a conèixer l’Israel modern i el tradicional, i a estar en contacte amb el model de vida dels seus ancestres.

«Raimon Panikkar, entre Orient i Occident», de Carlota Casas

Documental amb la participació de TV3 que redescobreix la figura de Raimon Panikkar, el pensador català més reconegut internacionalment en el camp del diàleg intercultural i interreligiós. La cinta recorre els llocs més importants del seu trajecte vital (Espanya, Itàlia, l’Índia i els EUA) amb les persones que el van conèixer bé i acaba descobrint el caràcter complex d’un home que va triar viure lliure i en plenitud fins al final.

Aquesta edició del FIC-CAT, dedicada al muntatge cinematogràfic i amb la col·laboració de l’Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya, reconeixerà la trajectòria del muntador Ernest Blasi («Balseros», «Petitet») i també del publicista Jaume Pahissa. Per a la cloenda del festival, el diumenge 13 de juny, es farà una gala plena d’humor amb els Capdevila, un llinatge familiar de vedets catalanes, per tancar una edició especial del certamen, en què es presentaran tots els membres del jurat i es lliuraran els premis als guanyadors i guanyadores de cada modalitat.

A la selecció oficial, hi ha les categories de Llargmetratges, Curtmetratges, Documentals, Videoclips, Centres Educatius i Jove 48 Hores. Totes les produccions opten al premi del Jurat de la seva modalitat, al premi al Millor Muntatge, al premi de la Crítica i al premi del Públic. A més, també s’atorgarà el premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines.

La col·laboració entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Associació FIC-CAT Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada s’emmarca en un acord de col·laboració per a la difusió de les activitats d’aquest certamen cinematogràfic. TV3 i Catalunya Ràdio, mitjans oficials del festival, informaran de les activitats del FIC-CAT a través de la seva programació.

 

L’exalcalde de Roda de Berà Pedro José Figueiredo, jutjat de nou per malversació de cabals

Figueiredo declarant en el judici que se celebrà a finals de 2015 a l’Audiència de Tarragona. FOTO: ACN

L’exalcalde de Roda de Berà Pedro Figueiredo es tornarà a asseure en la banqueta d’acusats de l’Audiència Provincial de Tarragona, ara acusat dels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics, informa Diari de Tarragona. El cas està relacionat amb la bestreta de la nòmina a una persona qui ja suposadament no era funcionari i amb bestretes de la caixa fixa.

El fiscal demana per a Figueiredo nou anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i tres de presó. També estan acusats Luis Miquel Caramés i Mercè Alba –que exercien d’interventors– i el tresorer Jordi Reina. Aquests dos homes té, la mateixa pena i càrrecs que el exalcalde, mentre que Alba només està acusada de malversació de cabals i la Fiscalia demana per a ella tres anys de presó. El cas arribarà a judici dimarts que ve en la Secció Quarta de l’Audiència Provincial.

L’escrit d’acusació del Ministeri Públic comença recordant que l’any 2008 es trobava en vigor a l’Ajuntament de Roda el Pacte de Condicions de Treball del Personal Funcionari que regulava, entre altres coses, la bestreta de la nòmina. Un dels articles estableix que el personal que el necessiti pot demanar una bestreta de les seves retribucions, fins a un màxim de dues vegades la seva retribució mensual. Aquestes quantitats anticipades s’han de retornar mitjançant deduccions, que s’aplicaran directament de la nòmina mensual en el termini màxim de dotze mesos. Es poden sol·licitar un màxim de dues vegades a l’any i és l’Alcaldia qui les concedeix.

El 2 de juny de 2008, sent alcalde Pedro José Figueiredo, interventor Luis Miquel Caramés i tresorer Jordi Reina, es va realitzar una bestreta de nòmina per valor de 3.000 euros a un home. Segons el fiscal, aquesta quantitat va ser disposada per l’alcalde per a la devolució d’un préstec de 3.000 euros que prèviament li havia lliurat el beneficiari. Tot segell es va realitzar pels acusats sabent que el suposat funcionari havia prestat els seus serveis a l’Ajuntament com a personal laboral fix fins a desembre de 2007. Aquesta bestreta no ha estat restituït a l’Ajuntament.

D’altra banda, igualment durant el 2008 estava vigent l’aplicació de la normativa denominada Bases d’Execució del Pressupost per a l’Exercici 2008, que regulava la tramitació de les bestretes de caixa fixa i els pagaments a justificar. En el primer dels casos es feia servir per a les atencions corrents de caràcter periòdic o reiteratiu, com a dietes, o despeses de viatges. Les provisions en concepte de bestreta de caixa fixa requerien una resolució de l’òrgan competent per a autoritzar la despesa. El seu import no podia excedir de la quarta part de la partida pressupostària. La quantia de cada despesa satisfeta amb aquest fons no podia se superior als 500 euros.

Tres dels acusats –alcalde, interventor i tresorer–, aprofitant que els tres reunien càrrecs i les signatures dels quals autoritzaven extraccions de diners de la comptes del Consistori, s’haurien concertat per a fer ús de la figura de la bestreta de la caixa fixa, «ometent la realització dels tràmits legals prevists en la normativa per a la realització d’aquestes bestretes».

 

 

Els Capdevila conduiran la gala de cloenda del FIC-CAT

Els Capdevila, un grup format per quatre actors amb una llarga trajectòria i amb un agut sentit de l’humor. Foto: FIC-CAT

L’humor serà més present que mai al FIC-CAT, concretament durant la gala de cloenda del Festival, que tindrà lloc el diumenge 13 de juny a partir de les 7 de la tarda al Pavelló poliesportiu municipal de Roda de Berà. Els encarregats de conduir la gala que posarà punt final a la tretzena edició del Festival seran Els Capdevila, un grup format per quatre actors amb una llarga trajectòria i amb un agut sentit de l’humor: la tieta Maria Lluïsa, coneguda també com ‘La Mega Pubilla’, la Caroline Capdevila, neboda de la Maria Lluïsa, l’Eudald Capdevila, marit de la Caroline, i la Felisa Vidal, veïna del replà.

L’acte combinarà l’espectacle de cabaret més divertit i esbojarrat amb la solemnitat del lliurament de premis de les obres guanyadores de cada categoria: llargmetratge, documental, curtmetratge, videoclip, producció de centre educatiu i Jove 48 Hores. A més, es lliurarà el Premi de la Crítica, el Premi a la millor producció de les comarques tarragonines, el Premi del Públic, i el Premi al millor muntatge, eix temàtic d’aquesta edició.

L’entrada a la gala de cloenda serà gratuïta, però es recomana acudir amb suficient antelació per evitar aglomeracions i aconseguir millor localitat, ja que s’assignaran per ordre d’arribada. Les portes s’obriran a les 5 de la tarda i, seguint el protocol de seguretat, caldrà enregistrar el nom i el número de telèfon abans d’entrar a la gran sala del pavelló. Els voluntaris i voluntàries del Festival indicaran els seients assignats i no es permetrà el consum de begudes ni menjar dins la sala.

Els espectadors hauran de respectar les distàncies de seguretat marcades i romandre als seus seients. De la mateixa manera, la sortida serà esglaonada i caldrà fer-ho quan ho comuniquin els membres de l’organització.

Redacció

 

Roda de Berà busca cartell per a la Festa Major de Sant Bartomeu 2021

L’Ajuntament de Roda de Berà, a través de la regidoria de Festes, ha posat en marxa el concurs per cercar el que serà el cartell de la Festa Major de Sant Bartomeu 2021, que tindrà lloc entre els dies 20 i 26 d’agost, així com la portada del llibret que el consistori edita cada any amb la programació dels actes.

El concurs està obert a totes les persones que hi vulguin participar, que tinguin 18 anys o més en el moment de la presentació del disseny. El disseny estarà basat en la temàtica de la festa i en els elements que caracteritzen la Festa Major rodenca, i haurà d’incloure “Festa Major Sant Bartomeu 2021 Roda de Berà”, i “20 al 26 d’agost”.

L’obra s’haurà de presentar amb el format i de la forma que es detallen a les bases de la convocatòria, abans del 25 de juny (inclòs) a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca de Roda de Berà.

El jurat es reunirà per fer la valoració de les obres presentades el 5 de juliol, i estarà format per l’alcalde Pere Virgili, com a president; i com a vocals, Teresa Ferré, regidora de Festes; Susana Benítez, responsable del departament de Comunicació; Sònia Camí, responsable de Roda de Berà Ràdio; i Óscar Espigares, dissenyador adscrit al departament de Comunicació. Víctor Blanch, auxiliar del departament de Cultura, actuarà com a secretari.

El cartell guanyador es donarà a conèixer el dia 6 de juliol a través dels mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Roda de Berà, i serà premiat amb 150 euros.

En cas que, amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, la Festa Major no es pogués celebrar finalment, el disseny serà l’utilitzat per a la festa gran de l’any vinent.

Bases de la convocatòria del concurs del cartell i la portada del llibre de la Festa Major 2021

Redacció

 

Endesa tanca una anella elèctrica a Roda de Berà per a reforçar i millorar el servei elèctric al municipi

L’actuació ha suposat una inversió de gairebé 290.000 euros, aportats íntegrament per la companyia. Foto: Endesa

Endesa ha acabat recentment els treballs d’estesa d’un nou tram de línia subterrània de mitjana tensió al terme municipal de Roda de Berà amb l’objectiu de tancar una anella elèctrica i millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a més de 1.000 clients d’aquesta població del Tarragonès. L’actuació ha suposat una inversió de gairebé 290.000 euros, aportats íntegrament per la companyia.

Així, s’ha estès un nou tram de cable soterrat d’1,5 km de longitud que discorre per l’avinguda de l’Avenc, pels carrers de J. S. Bach, Sagitari, Pau Casals i Goya, i pel passatge de l’Expo i, així, enllaçar el nucli urbà amb la urbanització Berà Mar. Aquesta nova xarxa, de 25 kV, uneix dues línies de mitjana tensió ja existents i 2 centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Per a executar la nova traça, especialment en el tram de l’avinguda de l’Avenc, s’ha utilitzat de manera excepcional una rasadora -una màquina que obre rases a la via pública-, en lloc dels sistemes tradicionals (martells pneumàtics, màquines excavadores, piques o altres equips). L’avantatge d’aquest vehicle especial és que permet agilitzar molt més els treballs, ja que no només avancen més ràpid sinó que només implica tallar un únic carril de la circulació, per la qual cosa es causen les mínimes molèsties al veïnat. Cal tenir en compte que aquesta avinguda és una important via de comunicació al municipi. Perllongar la durada dels treballs mitjançant les tècniques habituals, hagués generat molts més problemes. Prèviament, com és natural, s’ha assegurat que per l’àrea a perforar no hi discorreguessin altres serveis.

Igualment, l’actuació ha comportat la renovació tecnològica dels dos centres de transformació anellats i la reforma de tres unitats més al municipi, amb un total de 5. Així, s’han substituït les antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. Aquesta aparamenta, completament estanca, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segures per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

A més, dos d’aquests centres de transformació s’han telecomandat, és a dir, se’ls ha dotat amb sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d’operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, ja siguin pròpies o derivades de l’acció d’agents externs. El Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la conseqüent reducció del temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions.

El tancament d’aquesta anella elèctrica permet, a més d’augmentar la fiabilitat del servei, reforçar la xarxa elèctrica i augmentar-ne la seva seguretat i resiliència. A més, possibilita deixar les infraestructures a punt per a poder atendre el creixement vegetatiu de la població, dimensionar-la per a donar resposta a eventuals puntes de consum (hivern i estiu, per exemple) i preparar-la de manera adequada per a encabir nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Cal subratllar que aquests treballs, malgrat la situació excepcional que viu el país arran de la pandèmia, s’ha dut a terme igualment. Endesa, en tot aquest temps, no només no han aturat la seva activitat empresarial sinó que ha prioritzat el manteniment i ha mantingut el seu pla d’inversions per tal de garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric al Camp de Tarragona, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

Redacció

 

L’Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya col·labora amb el FIC-CAT

L’any 2018 va néixer l’AMMAC (Associació de Muntadores i Muntadors de Catalunya), una entitat sense ànim de lucre que reuneix les muntadores i muntadors residents a Catalunya dels diferents sectors laborals. Foto: Redacció

Des dels seus inicis, el FIC-CAT ha dedicat cada edició a un eix temàtic concret vinculat a la indústria cinematogràfica. En el cas d’aquesta 13a edició està dedicada al muntatge (muntadors i muntadores), fonamental en la realització d’una pel·lícula i que consisteix en ordenar i unir una selecció dels plans enregistrats, per crear una estructura i assolir una emoció i dinàmiques determinades, a partir del guió, la idea del director/-a i l’aportació del muntador/-a.

L’any 2018 va néixer l’AMMAC (Associació de Muntadores i Muntadors de Catalunya), una entitat sense ànim de lucre que reuneix les muntadores i muntadors residents a Catalunya dels diferents sectors laborals: ficció, documental, televisió, publicitat i corporatius, així com els ajudants i auxiliars de muntatge.

L’AMMAC va sorgir de la necessitat de crear un espai que representi el col·lectiu de muntadores i muntadors audiovisuals de Catalunya, difongui la seva tasca, la posi en valor, vetlli pels seus drets i treballi per la paritat en el sector. Actualment compta amb més de 100 professionals del sector, on destaquen noms com Domi Parra, Liana Artigal, Jaume Martí, Marina Agelet, Pau Atienza, Guille de la Cal, Núria Campabadal, Elena Jaumandreu, Ana Pfaff, Bernat Aragonés, Dani Arregui, Ariadna Ribas o Juliana Montañés, entre molts altres. Podeu consultar el directori complet de sòcies i socis al web de l’AMMAC.

Com no podia ser d’altra manera, l’AMMAC col·labora en aquesta 13a edició del FIC-CAT, participant activament en l’acte d’homenatge a Ernest Blasi diumenge 6 de juny, en què es comptarà amb l’assistència de Pepa Roig i David Gallego. ‘Desmuntant el muntatge’, taula rodona amb muntadors i muntadores

A banda, l’AMMAC també col·labora en la taula rodona online que es farà a través de la plataforma ZOOM dissabte 12 de juny a les 12 hores. La taula servirà per conèixer de primera mà la importantíssima tasca del muntatge dins d’una producció, i comptarà amb la participació d’Ana Pfaff, Liana Artigal, Pau Itarte i Sergi Maixenchs, tots quatre socis de l’AMMAC. La taula rodona està adreçada a professionals, aficionades i aficionats, estudiants i qualsevol altra persona interessada. L’entrada és gratuïta però és necessari fer la inscripció en aquest formulari.

La col·laboració de l’AMMAC i el FIC-CAT neix per l’interès de les dues parts de donar-se visibilitat mútua en una edició dedicada a muntadores, muntadors i a la seva tasca, moltes vegades invisibilitzada però que resulta essencial per a totes les produccions.

Redacció

 

El FIC-CAT s’instal·la al pavelló de Roda de Berà amb més de 90 produccions

El festival retrà homenatge a Montse Carulla. Foto: Cedida

El FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català – Costa Daurada, projectarà més de 90 produccions, repartides entre les diferents categories. La 13a edició del festival, que l’any passat es va suspendre per la pandèmia, tindrà lloc del 5 i el 13 de juny amb un format híbrid.

Les sessions presencials es limitaran a un únic llargmetratge de ficció al dia al pavelló de Roda de Berà, habilitat per a l’ocasió. La resta de projeccions es podran veure a través de la plataforma TV3 a la carta, que oferirà un espai propi del festival, una fórmula que la direcció del festival es planteja mantenir en futures edicions. Entre les novetats destaca l’homenatge a la presidenta d’honor del certamen, la desapareguda Montserrat Carulla.

Aquest dimecres s’han presentat, de forma telemàtica, les novetats d’aquesta 13a edició del FIC-CAT de Roda de Berà, amb la presència del seu director, Antonio Barrero; el director de TV3, Vicent Sanchis; i Santi Lapeira, director de ‘Tocats pel foc’, la pel·lícula inaugural del certamen.

Barrero ha desvetllat algunes de les novetats d’enguany, com l’homenatge que el FIC-CAT li retrà a la seva presidenta d’honor: l’actriu Montserrat Carulla. L’acte tindrà lloc el mateix dia de la inauguració, el dissabte 5 de juny a les vuit del vespre, al pavelló poliesportiu municipal. L’homenatge comptarà amb la participació de familiars, així com amb un gran nombre de companys de jurat i de professió.

Barrero també ha explicat que enguany hi ha un total de 92 produccions repartides entre les diferents categories. Tot seguit, tindrà lloc la presentació de ‘Tocats pel foc’ , de Santi Lapeira, amb presència del propi director i amb els actors Sergi Cervera i Jordi Cadellans i de l’actriu Belén Fabra.

Aquesta edició del FIC-CAT tindrà un format híbrid entre projeccions presencials i online. Les presencials tindran lloc al mateix pavelló poliesportiu, on cada dia a les vuit del vespre es podrà veure un llargmetratge. La resta de produccions seleccionades es podran visualitzar mitjançant TV3 a la carta, gràcies al conveni entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el FIC-CAT.

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha afirmat: «Tenim una sèrie d’objectius comuns, que són reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar la màxima visibilitat al cinema que es produeix en català que, per desgràcia, no és gaire».

Per la seva banda, el director del festival, Antonio Barrero, ha destacat que amb aquesta plataforma online el festival podrà obrir-se a un públic nou i ha assegurat que «les projeccions online han vingut per quedar-se», no sols al FIC-CAT sinó també a la resta de festivals.

En el cas dels treballs de la categoria Jove 48 Hores, el visionat serà a través de la plataforma YouTube. La companyia de cabaret Els Capdevila serà l’encarregada de conduir la gala de cloenda, el dissabte 13 de juny a les set de la tarda al pavelló. Totes les projeccions seran gratuïtes. Només caldrà invitació per accedir a la inauguració i a la cloenda del FIC-CAT, festival coordinat per l’Ajuntament de Roda de Berà.

Redacció – ACN

 

29 platges del Camp de Tarragona reben el distintiu de qualitat Bandera Blava

Catalunya compta aquest 2021 amb 119 banderes blaves que reconeixen internacionalment la qualitat de les platges i els ports esportius, tal i com ha anunciat aquest dimarts l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac). El jurat internacional Bandera Blava 2021 ha distingit 97 platges, 31 a la demarcació Barcelona, 29 a Tarragona, 26 a Girona, i 11 a les Terres de l’Ebre. Aquesta xifra suposa 2 platges més que l’any anterior. Pel que fa als ports esportius, se n’han distingit 22, un menys que l’any passat. Del total, 8 se situen a Girona, 8 a Barcelona, 4 a Tarragona i 2 a les Terres de l’Ebre. Tots els ports que s’han presentat per obtenir el guardó l’han obtingut.

Les 31 platges de la demarcació de Barcelona distingides amb la bandera blava són Malgrat Centre i De l’Astillero (Malgrat de Mar); Pescadors i La Riera (Pineda del Mar); Garbí (Calella); Les Barques (Sant Pol de Mar); Canet (Canet de Mar); Dels Tres Micos (Caldes d’Estrac); Ocata i El Masnou (El Masnou); Cristall (Badalona); Nova Mar Bella, Bogatell i Sant Sebastià i Sant Miquel (Barcelona); Lluminetes i Del Baixador (Castelldefels); Gavà Mar (Gavà); Sant Sebastià, Aiguadolç, Balmins, Garraf, L’Estanyol, La Barra, La Ribera, Les Botigues i Terramar (Sitges); D’Adarró, Ribes-Roges, Sant Gervasi i Ibersol (Vilanova i la Geltrú), i Llarga (Cubelles).

La demarcació de Tarragona concentra 29 platges amb bandera blava. Es tracta de les platges Cunit-Llevant i Cunit-Ponent (Cunit); Segur de Calafell, L’Estany-Mas Mel i Calafell (Calafell); Roda de Berà (Llarga) i Costa Daurada (Roda de Berà); Els Muntanyans, Barri Marítim i La Paella (Torredembarra); Altafulla; Tamarit, La Móra, Savinosa i L’Arrabassada (Tarragona); La Pineda (Vila-seca); Llevant i Capellans (Salou); Vilafortuny, La Llosa, Cavet i Prat d’en Forés-Regueral (Cambrils); Pixerota, Cristall, Cala Vienesos-dels Espenyals (o Penyals) i Casa dels Lladres (Mont-roig del Camp), i La Punta del riu, L’Arenal i Vandellós i Torn (Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant).

Hi ha 26 platges de la demarcació de Girona que han rebut la distinció. Es tracta de Grifeu i Del Port (Llançà); Port de la Selva; D’Empúriabrava (Castelló d’Empúries); Cala Montgó (Torroella de Montgrí); Tamariu, Canadell i Llafranc (Palafrugell); La Fosca (Palamós); D’Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristos-SesTorretes (Sant Antoni de Calonge); Cala Rovira, Platja d’Aro i Sa Conca (Castell-Platjad’Aro); Sant Feliu i Sant Pol (Sant Feliu de Guíxols); La Mar Menuda i Gran de Tossa (Tossa de Mar); Cala Canyelles, Sa Boadella i Santa Cristina (Lloret de Mar), i Blanes, Sabanell i Sant Francesc Cala Bona (Blanes).

Les 11 platges bandera blava de les Terres de l’Ebre són Calafató, Sant Jordi d’Alfama, Cala Forn, Pixavaques i L’Alguer (L’Ametlla de Mar); Cap Roig i Les Avellanes (L’Ampolla); Parc de Garbí i Les Delícies (Sant Carles de la Ràpita); Riumar (Deltebre), i Les Cases d’Alcanar-El Marjal (Alcanar).

Ports amb bandera blava

Pel que fa als ports esportius amb bandera blava, a diferència de l’any passat Port Olímpic i Marina Palamós no s’han presentat, i L’Estartit ha presentat nova candidatura que no presentava des del 2015.

En concret, els vuit ports de Girona amb bandera blava son N. Llançá, N. Port de la Selva, Port Esportiu de Roses, N. L’ Escala, N. L’Estartit, N. Aiguablava (Begur), N. Costa Brava (Palamós) i Club de Vela Blanes.

El reconeixent també l’han rebut vuit ports de la demarcació de Barcelona. Es tracta dels ports N. Arenys de Mar, N. El Balís (Sant Andreu de Llavaners), Consorci Port Mataró, Marina Badalona, Port Masnou, Port Ginesta, D. Aiguadolç (Sitges) i N. Garraf.

S’hi han de sumar els ports de la demarcació de Tarragona següents: Port de Segur de Calafell, N. Cambrils, N. Salou i D. L’Hospitalet de l’Infant. De les Terres de l’Ebre han rebut la distinció N. L’Ametlla de Mar i N. L’Ampolla.

Un tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental és qui atorga anualment el distintiu Bandera Blava en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol.

Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una excel·lent gestió ambiental.

L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.

El FIC-CAT i el Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya renoven l’acord de col·laboració

Àngel Sala (esquerra), director del Festival de Sitges, serà present a Roda de Berà per presentar la secció. Foto Cedida

El Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i el FIC-CAT han renovat el seu acord de col·laboració, fet que permet al festival rodenc donar visibilitat al cinema fantàstic realitzat al nostre país. En aquest sentit, l’acord permet al FIC-CAT programar títols de ciència ficció, terror i fantasia que hagin passat per Sitges, i consolida una col·laboració que permet difondre i posar de manifest la importància que té el cinema fantàstic dins l’audiovisual català i, d’aquesta manera, contribuir a la seva visibilitat.

L’espai Pantalla Sitges serà novament present al FIC-CAT, per sisè any consecutiu, apadrinat pel Festival de Sitges. La pel·lícula triada per a l’edició d’enguany és ‘La vampira de Barcelona’, de Lluís Danés, guanyadora del Gran Premi del Jurat a la darrera edició del Festival de Sitges, i que es podrà veure al Pavelló poliesportiu de Roda de Berà dissabte 12 de juny a les vuit del vespre. Com cada any, l’entrada serà lliure i, Àngel Sala, director del Festival de Sitges, serà present a Roda de Berà per presentar la secció i per seguir de prop el desenvolupament del FIC-CAT. Sala és coneixedor del Festival, ja que ha format part del Jurat i ha estat present en diverses edicions.

‘La vampira de Barcelona’ és una coproducció de Brutal Media, Filmax i TV3, i està interpretada per Nora Navas, Roger Casamajor, Bruna Cusí, Núria Prims, Sergi López, Francesc Orella, Mario Gas, Francesca Piñón o Pablo Derqui, entre altres. Inspirada en la història d’Enriqueta Martí, coneguda com “la vampira del Raval”, la pel·lícula va ser la gran triomfadora dels darrers Premis Gaudí, en què va aconseguir cinc guardons: Millor Pel·lícula, Millor Direcció Artística, Maquillatge i Perruqueria, Vestuari i Efectes Visuals.

‘La vampira de Barcelona’ es projecta al FIC-CAT 2021 fora de competició.

Redacció

 

El FIC-CAT retrà un reconeixement al publicista Jaume Pahissa

Jaume Pahissa i Albert Serra, durant l’edició 2016 del FIC-CAT. Foto: FIC-CAT

A banda de retre homenatge al muntador Ernest Blasi, el FIC-CAT 2021 també reconeixerà la importantíssima tasca del publicista Jaume Pahissa, pel seu compromís personal amb la llengua i amb el FIC-CAT, des de la primera edició del festival. L’acte tindrà lloc divendres 11 de juny a les vuit del vespre, abans de la projecció de la pel·lícula Coses a fer abans de morir, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens. Nascut al barceloní barri de Sants l’any 1947,

Pahissa és descendent d’una saga d’artistes (Jaume Pahissa i Laporta, dibuixant; i Jaume Pahissa i Jo, compositor). Als inicis dels anys 60 es va introduir al món de l’audiovisual mitjançant la fotografia d’estudi i d’arts gràfiques. Va ser el primer fotògraf de fotomecànica d’Antonio Asensio Pizarro, després president del Grup Zeta, amb qui va mantenir una llarga amistat.

Va treballar durant 7 anys a La Vanguardia-Tisa on va desenvolupar tècniques pioneres de reproducció fotomecànica. L’any 1977 va fundar la seva pròpia empresa de fotografia i màrqueting i es va iniciar al món de la publicitat a les pantalles dels cinemes. Posteriorment va crear la revista On anirem avui (Platja d’Aro), publicació gràfica amb informacions setmanals sobre la Costa Brava del moment.

Consolidada ja l’empresa i en creixement constant en l’activitat publicitària als cinemes va iniciar, alhora, diversos projectes culturals com la publicació de dos llibres de fotografies pròpies, ‘Platja d’Aro vist per Jaume Pahissa’ (1986) i ‘Pintors de l’Empordà, avui ‘(1993). També va publicar una trentena de reportatges setmanals d’artistes a la nova edició de Girona de La Vanguardia, L’art a Girona. I també va crear el projecte fempais.tv, amb més de 100 videoreportatges culturals realitzats per tot Catalunya, actualment allotjats al canal de Youtube de Pahissa.

L’any 2012 va produir juntament amb Jaume Grané i Jaume Aymar, Colom i Calonge, una hipòtesi, un documental sobre la possible catalanitat i relació de Cristòfor Colom amb el Baix Empordà, i que va rebre el premi al millor documental del Festival de Cinema de Girona en l’edició 2013.

Al llarg dels anys, mitjançant les capçaleres pròpies de la seva empresa al cinema, Pahissa ha continuat donant suport a múltiples activitats culturals de Catalunya i als seus artistes i és actualment un referent del món audiovisual amb una llarga trajectòria de centenars d’espots i campanyes publicitàries en pantalla a cinemes de tot Catalunya. Continua en actiu juntament amb els seus fills Berta i Octavi.

Des de la primera edició, i amb el suport d’Ocine, ha col·laborat amb el FIC-CAT amb els passis al cinema de l’espot i, puntualment, al 2017, amb una performance de dansa contemporània i música en directe a l’estrena de la pel·lícula ‘Casals, la força d’un silenci’, de Manuel Huerga, fent equip amb Manu Palancar, Jordi de Vera, Cèlia Juan, Paula, Bel i Raúl.

Per aquesta extensa trajectòria vital i polivalent en el món de la cultura, el Comitè organitzador del FIC-CAT ha decidit retre homenatge a Jaume Pahissa per la seva tasca com a publicista i com a impulsor de la pintura, de l’art i del cinema del país

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda de Berà i el FIC-CAT signen el conveni anual de col·laboració

L’alcalde, Pere Virgili, i el director del FIC-CAT, Antonio Barrero. Foto: Ajuntament

L’alcalde, Pere Virgili, i el director del FIC-CAT, Antonio Barrero, han signat l’acord anual de coorganització del Festival, gràcies al qual l’ajuntament rodenc fa una aportació de 20.000 euros per tal de celebrar la tretzena edició del certamen cinematogràfic, que es va haver d’ajornar l’any passat i se celebrarà enguany del 5 al 13 de juny a Roda de Berà.

L’acord també determina les línies mestres de treball que marcaran la consecució dels objectius d’aquesta edició, una edició diferent marcada per la pandèmia, la qual ha obligat a fer alguns canvis com la ubicació, que deixarà de ser el Casino Municipal. La seu del Festival serà el Pavelló Poliesportiu Municipal, reconvertit en una gran sala de cinema. L’espai, molt més gran, permetrà el compliment de totes les mesures de seguretat necessàries per fer front a la COVID-19: desinfecció, distància i ventilació. Per aquest motiu només hi haurà una sessió de projecció presencial al dia –a les 8 del vespre-. Seguint la filosofia del Festival, l’entrada serà gratuïta. La resta de projeccions es podran visionar en format on line.

L’acord també contempla l’Espai FIC-CAT, estrenat en la passada edició, impulsat entre les regidories de Turisme i Cultura. L’Espai FIC-CAT constarà d’una sèrie de projeccions a l’aire lliure que tindran lloc a l’estiu a la zona de la platja del municipi.

Des dels inicis del FIC-CAT l’ajuntament rodenc sempre s’hi ha involucrat, però la implicació ha estat més gran des de fa uns anys, ja que no només atorga una subvenció, sinó que també hi posa recursos tècnics i humans.

El Festival és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament rodenc i a altres ens públics, entre ells els ajuntaments de Creixell, Torredembarra i Altafulla –aquest darrer incorporat recentment-, i a empreses privades que, gràcies a les seves aportacions, el fan viable econòmicament. Cal destacar, però, que tots els recursos es destinen a l’organització del certamen, les persones que hi assisteixen i els membres del comitè organitzador no perceben cap recompensació monetària, sinó que ho fan de forma totalment altruista.

Redacció

 

Els jugadors del CA Roda de Berà van entregar roses a la gent gran del Centre de dia Marinada

Imarges de la visita al centre dels jugadors del Club Atlètic Roda de Berà Albert, Asies i Jesús. Fotos: Cedides

El Centre de dia Municipal Marinada de Roda de Berà es va sumar una vegada més a la Diada de Sant Jordi amb diverses activitats. Aquest any va ser un Sant Jordi especial, marcat per les mesures per la covid-19, però també va resultar ser força emotiu gràcies a les diferents activitats en què van participar els usuaris del centre de dia: tallers, lectura de poemes i la representació de la ‘Llegenda de Sant Jordi’, de la mà de Gemma García, dinamitzadora del centre de dia.

Però el moment més emotiu de la diada va arribar quan diversos jugadors del Club Atlètic Roda de Berà -Albert, Asies i Jesús- van entregar roses a la gent gran del centre. Des del centre també agraeixen el compromís amb la cita del regidor d’Hisenda, Joventut, Esports, Infància i Noves Tecnologies de Roda de Berà, Gerard Solé.

La gerent d’Arc Serveis, l’empresa gestora del centre de dia, Jerusalem Torra, destaca que aquestes activitats intergeneracionals “permeten oferir l’oportunitat d’interactuar i aprendre de l’intercanvi entre la gent gran i els joves”. Uns intercanvis bidireccionals i actius per ambdues parts, “que aconsegueixen promoure valors com l’amistat, la solidaritat i l’empatia”, subratlla Torra.

Des del Centre de Dia Marinada es posa en valor que jornades com la de Sant Jordi sumen i eixamplen la base amb la finalitat de fomentar el contacte entre diferents generacions per crear espais de convivència i aconseguir molts beneficis, tant individuals com socials: “Moments emotius que treballem contra l’edadisme”.

Redacció

 

El FIC-CAT homenatjarà el muntador Ernest Blasi

Nascut a Barcelona l’any 1945, Ernest Blasi és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Foto: Cedida

La tretzena edició del Festival Internacional de Cinema en Català lliurarà el premi honorífic FIC-CAT 2021 al muntador Ernest Blasi. L’acte tindrà lloc diumenge 6 de juny a les 8 del vespre, i comptarà amb la participació de l’AMMAC, Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya.

Nascut a Barcelona l’any 1945, Blasi és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Gràcies a un familiar –tècnic de màquines de cinema–, va començar a treballar en un estudi d’animació i va portar la truca en els curts Como un pájaro (1969, Anne Settimo) i Ferdinand y el ciempiés (1969, Martí Pey), i va fer d’ajudant de direcció a Prólogo (1969, Gerardo Malla) i La línea (Ferdinand Pascal) (1970, Martí Pey).

L’any 1971 va escriure i dirigir La fàbrica, un treball d’animació que va guanyar el primer premi al Festival de curts de Valladolid i dos premis al II Certamen Internacional de curts d’Osca l’any 1974. Amb Gustau Adolf Hernández va compartir la direcció, realització i muntatge dels curts documentals Cartells d’un poble en guerra (1975) i L’art català contemporani (1977), i del migmetratge Barri Guineueta Vella / Barri Canyelles (1977).

Posteriorment va exercir d’ajudant de muntatge de Margarida Bernet a Los fieles sirvientes (1979, Francesc Betriu) i El vicari d’Olot (1981, Ventura Pons), i va debutar en solitari com a muntador a La plaça del Diamant (1982, Francesc Betriu). Entre la seva extensa filmografia com a muntador destaquen títols com Lola (1986, Bigas Luna); Laura a la ciutat dels sants (1988, Gonzalo Herralde); Angoixa (1988, Bigas Luna); Estació central (1989, José Antonio Salgot); Havanera (1993, Antoni Verdaguer); L’enfonsament del Titànic (1994, Antonio Chavarrías); Antàrtida (1995, Manuel Huerga); Hotel Palace (1996, El Tricicle); En brazos de la mujer madura (1997, Manuel Lombardero); L’arbre de les cireres (1998, Marc Recha); A los que aman (1998, Isabel Coixet); Tierra de Fuego (1999, Miguel Littin); Pau i el seu germà (2001, Marc Recha); Son de mar (2001, Bigas Luna); Balseros (2002, Carles Bosch); Aro Tolbukhin dins la ment de l’assassí (2002, Agustí Villaronga, Lydia Zimmermann i Isaac Racine); Aguaviva (2005, Ariadna Pujol); Septiembres (2007, Carles Bosch); Serrallonga (2008, Esteve Rovira); Màscares (2008, Esteve Riambau i Elisabet Cabeza); Sagrada Família (2009, Dagoll Dagom); Bicicleta, cullera, poma (2010, Carles Bosch) o Petitet (2018, Carles Bosch).

L’any 2003 va estar nominat als Premis Goya pel muntatge d’Aro Tolbukhin dins la ment de l’assassí i els anys 2002 i 2003 va obtenir els premis de muntatge de la Generalitat de Catalunya el 2002 i el 2003. També va exercir la docència a l’ESCAC entre els anys 2003 i 2011.

Per la seva llarga i extensa filmografia, pel seu compromís amb la cultura cinematogràfica del país, perquè encara es troba en actiu i per la seva vàlua personal, el Premi Honorífic d’aquesta edició es lliura al que és, sens dubte, el muntador català de més projecció i futur.

Classe magistral online

A banda de rebre el premi honorífic, Ernest Blasi també donarà una classe magistral, el mateix diumenge 6 de juny, a les 12 del migdia, a través de la plataforma Zoom. La classe, adreçada principalment a professionals i aficionats, serà gratuïta però cal inscripció prèvia a través del web del FIC-CAT.

Redacció

 

 

Acord entre la CCMA i FIC-CAT per a la promoció de les activitats del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada

El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada FIC-CAT celebrarà la seva 13a edició entre el 5 i el 13 de juny, en un format que tindrà moltes novetats.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l!Associació FIC-CAT Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada han firmat un acord de col·laboració per a la difusió de les activitats d!aquest certamen cinematogràfic que se celebra a Roda de Berà i que compta amb TV3 i Catalunya Ràdio com a mitjans oficials. Segons l!acord entre la CCMA i FIC-CAT, tant TV3 com Catalunya Ràdio, que són mitjans oficials del festival, informaran de les activitats del FIC-CAT a través dels diferents programes. A més, la CCMA també tindrà la possibilitat de presentar en exclusiva alguna de les seves produccions.

El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada FIC-CAT celebrarà la seva 13a edició entre el 5 i el 13 de juny, en un format que tindrà moltes novetats, després d!haver suspès l!edició de l!any passat per les restriccions de la covid. Enguany, el FIC-CAT manté el seu propòsit de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. Tots els detalls de la pròxima edició del FIC-CAT s!explicaran al maig en roda de premsa, però ja es pot avançar que aquesta 13a edició estarà dedicada al muntatge (muntadors i muntadores) i, per aquest motiu, s’atorgarà un premi especial al millor muntatge de totes les produccions de la Selecció Oficial.

A més, enguany, el format del festival serà híbrid, amb projeccions presencials i online. El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que va néixer l’any 2008 amb la voluntat de posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya, així com de tots els territoris i països d’arreu del món, l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, compartir experiències i potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua pròpia. En aquest sentit, el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes actuals, creatives, arriscades i innovadores.

El FIC-CAT és l’únic festival de cinema del país que promociona, publicita, projecta i premia les produccions rodades en llengua catalana. Aquest acord s!emmarca en la missió de promoció i difusió de la cultura que té la CCMA, i en el seu compromís per garantir la cobertura dels grans esdeveniments culturals i dels festivals més rellevants del país, a través de la col·laboració amb les institucions que treballen per fomentar la cultura, l!educació, la creació i la innovació.

Redacció

 

Més de 60 produccions al FIC-CAT 2021 de Roda de Berà

A causa de les circumstàncies actuals, es realitzarà en un format híbrid de projeccions (presencials i online).

Del 5 al 13 de juny se celebrarà la 13a edició del FIC-CAT a Roda de Berà. A causa de les circumstàncies actuals, es realitzarà en un format híbrid de projeccions (presencials i online). La seu de les projeccions presencials serà el Pavelló Poliesportiu Municipal, situat al costat de l’Ajuntament, que estarà adequat com una sala de cinema i oferirà les millors condicions de seguretat, distàncies i ventilació. Per mantenir totes aquestes mesures només serà possible realitzar una sessió de projecció al dia, que tindrà lloc a les 8 del vespre. En total es projectaran 8 llargmetratges i 1 curtmetratge de forma presencial. Dels llargmetratges, 7 pertanyen a la Selecció Oficial i 1, ‘La vampira de Barcelona’, es projectarà fora de concurs perquè forma part de l’espai Pantalla Sitges, fruit del conveni col·laboratiu entre el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i el FIC-CAT.

Les produccions de les altres modalitats que formen part de la Selecció Oficial: documentals, curtmetratges, videoclips i treballs de centres educatius es podran visionar online. Durant els dies del Festival hi haurà un enllaç disponible a la pàgina oficial del FIC-CAT per poder veure les produccions. També es podran visionar online les obres presentades de la categoria Jove 48 Hores. Les inscripcions per aquesta categoria romandran obertes fins el dijous 6 de maig.

L’inici de les projeccions serà el dissabte 5 de juny amb ‘Tocats pel foc’, de Santi Lapeira; diumenge 6 es projectarà ‘Cordes’ de José Luis Montesinos; dilluns dia 7, ‘L’Ofrena’, del director Ventura Durall; dimarts 8 de juny es projectarà ‘Terra de telers’ de Joan Frank Charansonnet; dimecres 9, ‘La dona il·legal’, de Ramon Térmens; dijous dia 10, ‘La mort de Guillem’, de Carlos Marqués-Marcet i el curtmetratge ‘Ni oblit ni perdó’ de Jordi Boquet; divendres 11 de juny, ‘Coses a fer abans de morir’, dirigit per Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens; i, ‘La vampira de Barcelona’, de Lluís Danés, tancarà el cicle de projeccions.

Tota la programació es pot consultar a: https://www.ficcat.cat/projeccions

Redacció