TARRAGONA 21

Roda modifica la convocatòria de les ajudes individuals per a la pràctica esportiva per adaptar-la a la Covid-19

Ja no caldrà haver estat matriculat a la pràctica esportiva durant al menys vuit mesos. Les sol·licituds es poden presentar fins al 31 de juliol. Foto: Ajuntament

Les famílies amb recursos econòmics limitats amb infants inscrits en alguna pràctica esportiva al municipi poden presentar fins al 31 de juliol la sol·licitud de la subvenció individual per a la pràctica esportiva 2020.

L’Ajuntament ha modificat la convocatòria per adaptar-la a la situació actual per la Covid-19, atès que aquestes exigien que els infants estiguessin matriculats en activitats esportives durant al menys vuit mesos, i que les activitats esportives tinguessin una continuïtat i una programació mínima. Degut a l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària per la Covid-19, i l’aturada de tota l’activitat lectiva i extraescolar, complir amb aquests requisits esdevé impossible. Per aquest motiu, el redactat s’ha modificat, i només caldrà haver estat matriculat a alguna activitat esportiva fins a la seva suspensió per l’estat d’alarma.

També s’elimina el requisit d’acceptació de la subvenció un cop concedida, per tal d’agilitzar els tràmits de pagament.

La subvenció

El Ple va aprovar les bases reguladores per a l’atorgament dels ajuts durant la sessió ordinària de gener, per majoria, amb els vots a favor de Tria Roda, Ciutadans, PP i JxCat.

Aquesta subvenció respon a la tasca continua de la regidoria d’Acció Social per contribuir a millorar, en la mesura del possible, la qualitat de vida i el benestar de les famílies més necessitades del municipi.

Dins de les seves polítiques, des de l’any 2015, signa cada any un conveni amb l’Obra Social “la Caixa” a través del qual la fundació col·labora amb l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament efectuant aportacions econòmiques perquè siguin destinades a determinades polítiques socials.

En aquest cas, la regidora Teresa Ferré va proposar destinar aquests fons al foment de l’esport entre les famílies amb escassos recursos econòmics, i contribuir a la igualtat d’oportunitats entre els infants. L’Ajuntament considera que l’esport és una important eina que ajuda a inculcar valors com la responsabilitat, la integració, la superació personal, l’educació en hàbits saludables i el joc en equip, així com per evitar el sedentarisme. És per això que el consistori no vol que el cost de l’activitat sigui un impediment per aquelles famílies que no puguin pagar la inscripció anuals dels seus fills i filles.

L’aportació que va fer l’Obra Social “la Caixa” és de 2.500 euros, a través del conveni que es va signar a l’agost de 2019.

Les sol·licituds s’han de presentar, amb preferència, a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament https://cutt.ly/XpCQkJ4 abans del 31 de juliol.

Redacció

 

‘La dona il·legal’, de Ramon Térmens inaugurarà el FIC-CAT 2020

La producció de Segarra Films s’estrenarà en exclusiva al Festival.

El llargmetratge ‘La dona il·legal’, dirigida per Ramon Térmens i produïda per Segarra Films, serà l’obra que inaugurarà la 13a edició del Festival Internacional de Cinema en Català, que tindrà lloc del 26 de setembre al 3 d’octubre a Roda de Berà. L’estrena, que forma part de la Selecció Oficial, serà el dissabte dia 26 al vespre, al recinte del Teatre del Casino Municipal. Tot i que l’entrada serà gratuïta, serà imprescindible accedir amb invitació. Més endavant s’informarà sobre com adquirir les entrades, ja que dependrà molt de l’aforament permès per les autoritats sanitàries en aquell moment.

‘La dona il·legal’ és una pel·lícula de denúncia –a cavall entre la ficció i la realitat- en què un advocat d’immigració i una dona nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució uneixen les seves forces per lluitar contra la corrupció del sistema de deportacions de l’Estat espanyol. Hi participen Daniel Faraldo, Yolanda Sey, Isak Férriz, Boris Ruiz, Montse Germán, Adeline Flaun, Àngels Bassas, Klaudia Dubová, Raquel Camón i Gorka Lasaosa. La seva estrena en exclusiva tindrà lloc al FIC-CAT, i l’estrena en sales comercials es preveu que serà durant el mes d’octubre.

Ramon Térmens és el creador i responsable de Segarra Films, una productora i distribuïdora independent fundada l’any 2010 a Barcelona. Les seves pel·lícules han estat seleccionades i premiades als Premis Gaudí, al Festival de Màlaga, al de Sant Sebastià, i al FIC-CAT, on va resultar guanyador al millor llargmetratge, l’any 2012, per Catalunya Über Alles! (2011). Térmens va ser l’encarregat de recollir el premi en mans de l’actriu Montserrat Carulla, Presidenta d’honor del Jurat del FIC-CAT.

Els llargmetratges de la Selecció Oficial en aquesta edició són ‘Cordes’ de José Luis Montesinos; ‘Coses a fer abans de morir’, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens; La innocència, de Lucía Alemany; La mort d’en Guillem, de Carlos Marqués-Marcet; L’Ofrena, de Ventura Durall; Terra de Telers, de Joan Frank Charansonnet; ‘Tocats pel foc’, de Santi Laopeira i ‘La dona il·legal’, de Ramon Térmens.

La programació completa es pot consultar a la web del Festival, a www.ficcat.cat

Redacció

 

Confinats deu nens a Roda en detectar-se un positiu de coronavirus en l’entorn d’un monitor del Campus d’Estiu

L’Ajuntament de Roda de Berà ha rebut la notificació d’un cas positiu per #Covid19 en l’entorn proper d’un dels monitors del Campus d’Estiu que organitza el consistori, segons ha sabut Tarragona21. Com a mesura de prevenció i seguint els protocols, els 10 nens del seu grup han de romandre a casa, fins conèixer els resultats del test PCR del monitor, segons ha informat l’Ajuntament.

Les famílies dels infants implicats ja han estat informades de la situació, i des de l’Ajuntament seguiran tots els protocols de seguretat establerts.

L’alcalde, Pere Virgili, ha informat a aquest digital que el consistori va ser alertat la nit de dissabte pel mateix monitor i ràpidament es va informar els familiars dels nens. ‘El Campus d’Estiu restringeix els grups de nois i nois a deu persones’, d’entre 13 i 15 anys d’edat, ha dit. Enguany hi ha uns 50 inscrits al Campus rodenc.

Redacció

 

Controlat l’incendi a l’AP-7 a Roda de Berà que talla ara un carril al Vendrell en sentit Castelló

Imatge de l’incendi al voral de l’AP-7 al Vendrell. Foto: Bomers de la Generalitat

Els Bombers han controlat a les 20.45 hores l’incendi a l’AP-7 a l’altura de Roda de Berà, que ara talla un carril al Vendrell en sentit Castelló. Hi treballen 12 dotacions i els mitjans aeris s’han retirat.

Un foc a tocar del voral ha obligat a tallar l’autopista en sentit Castelló aquesta tarda. L’incendi ha començat als matolls al quilòmetre 224 de l’autopista, però s’ha escampat per zona forestal. Els Bombers han rebut l’avís a les 18.36 hores.

 

 

Roda de Berà crea places d’Aparca i compra dins de la zona d’estacionament restringit de l’àmbit del Roc de Sant Gaietà

L’objectiu és facilitar l’estacionament a les persones que comprin o consumeixin en un dels negocis del Roc. Les places, pintades en verd, es troben al carrer Joan XXIII i en un tram de Constitució. Foto: Ajuntament

Des del passat 1 de juliol, l’Ajuntament ha limitat la mobilitat dins de l’àmbit del Roc de Sant Gaietà per evitar aglomeracions, sobretot en les seves dues cales on l’aforament aquest any és molt limitat. Una mesura necessària per evitar contagis, en un moment en què cal mantenir la distància de seguretat i complir amb les mesures de prevenció.

Per aquest motiu, s’ha creat una zona d’estacionament limitat temporalment, en la qual només hi poden estacionar els seus vehicles els residents d’aquests carrers amb una targeta d’autorització.

Però per que els restauradors i comerciants no es vegin afectats, l’Ajuntament ha creat places d’Aparca i compra. Aquestes, pintades de verd, es troben al carrer Joan XXIII i en un tram de Constitució.

A partir del proper dissabte, les persones que hagin d’estacionar per comprar en un dels establiments del Roc de Sant Gaietà podran fer-ho -sempre que hi hagi espai disponible- amb un disc horari d’estacionament limitat que els propis comerciants repartiran. També es podrà estacionar per anar a dinar o a sopar en un dels bars i restaurants del Roc, col·locant en un lloc visible a l’interior del vehicle el tiquet restaurant que el propi negoci facilitarà als seus clients, segellat, i indicant l’hora d’entrada i aproximada de sortida, amb un temps màxim de tres hores.

La Policia Local començarà a vigilar i a informar el mateix dissabte. Els primers dies seran d’adaptació i no s’imposaran sancions.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda selecciona el cartell de la Festa Major de Sant Bartomeu 2020

El Jurat del Concurs del cartell i de la portada del llibre de la Festa Major de Sant Bartomeu 2020 s’ha reunit aquest migdia per deliberar i escollir l’obra guanyadora, una obra de la dissenyadora gràfica Isabel Mondéjar titulada ‘Retrobaments’. “Hem estat tant de temps sense veure’ns, sense poder abraçar-nos per culpa de la Covid-19, que els retrobaments amb la família i amb els amics ens han marcat molt”, ha explicat l’autora. “Volia fer un cartell de Festa Major però que alhora reflectís la peculiaritat del que ens ha tocat viure, i que d’aquí uns anys, quan mirem aquesta portada, ens transporti a l’any 2020 en què la Festa Major va ser molt diferent”.

Al disseny dues persones, després de molt de temps, es retroben amb una abraçada molt dolça i ambdues porten mascareta, “sens dubte ha estat, i serà, el més significatiu d’aquest any”, ha assegurat la Isabel.

Al concurs es van presentar sis participants, amb sis dissenys molt diferents. El Jurat ha puntuat cadascuna de les obres presentades sense conèixer la seva autoria, atès que les dades personals s’havien de presentar dins d’un sobre tancat.

El Jurat ha estat format per l’alcalde Pere Virgili, com a president; Teresa Ferré, regidora de Cultura i Festes; Susana Benítez, cap de Comunicació de l’Ajuntament; i Sònia Camí, periodista de Roda de Berà Ràdio, com a vocals; i Víctor Blanch, de l’Hotel d’Entitats, ha actuat com a secretari.

El premi, un xec de 150 euros, es lliurarà durant un acte públic que tindrà lloc el 20 d’agost, a les 19 hores, a la plaça dels Pins.

La Festa Major d’aquest any serà molt diferent a la d’altres anys degut a la Covid-19. L’Ajuntament publicarà properament el programa d’actes definitiu, el qual es veurà reduït considerablement per poder complir amb les mesures de prevenció i de seguretat per evitar contagis.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda crea una zona d’Aparca i compra als carrers comercials del nucli urbà

L’objectiu és facilitar i agilitzar l’aparcament en la zona més comercial del centre de Roda de Berà. Foto: Ajuntament

A partir de demà, els compradors i clients de les botigues i negocis del nucli urbà podran comprar amb major comoditat, atès que podran aparcar amb facilitat a la zona verda d’estacionament limitat “Aparca i compra” que l’Ajuntament ha creat per dinamitzar el comerç local. Estacionar a les places pintades en verd de l’avinguda Sant Jordi, carrer Generalitat, de l’avinguda Arc de Berà i d’un tram del carrer Miramar, continuarà sent gratuït tot i que es necessitarà un disc de control d’estacionament limitat.

Caldrà col·locar-lo en una zona visible a l’interior del vehicle, marcant l’hora d’inici de l’estacionament. Per defecte el propi disc fixarà l’hora límit d’estacionament, amb franges 1 hora 30 minuts. Aquest estacionament limitat serà vigent només dins l’horari comercial, de 8.30 a 13h i de 17 a 20h.

Pel que fa a les persones que necessitin estacionar per un període més prolongat de temps, ho podran continuar fent com fins ara als aparcaments gratuïts de la plaça Francesc Macià, de la plaça del Mercat, al pàrquing de la zona Nou Roda o a l’avinguda Fèlix Martorell.

Els primers dies seran d’adaptació i no es durà a terme un control estricte, fins que tothom s’hagi assabentat de la nova mesura i tingui el seu disc horari.

Redacció

 

Obertes les inscripcions de la categoria ‘Jove 48 hores’ del FIT-CAT 2020

Imatge de la guanyadora de la passada edició (Heidi Ramírez pel seu treball ‘Negra’). Foto: FIC-CAT

Ja són obertes les inscripcions de la modalitat ‘Jove 48 hores’ del FIC-CAT 2020. L’objectiu d’aquesta categoria a concurs és incentivar la creació audiovisual entre la població més jove i possibilitar unes creacions espontànies, originals, fresques i innovadores que es visualitzaran durant els dies del Festival, concretament el diumenge 27 de setembre al matí al recinte del Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà. El treball guanyador rebrà un trofeu i 500 euros en metàl·lic.

El concurs és obert a realitzadors i realitzadores menors de 35 anys, siguin aficionats, amateurs o professionals, que acceptin el repte de realitzar una producció audiovisual en un període de 48 hores (del 4 al 6 de setembre). Les inscripcions es poden fer de forma gratuïta a la web https://www.fic-cat.cat/inscripcions, on també es poden consultar les bases. Les inscripcions romandran obertes fins el 3 de setembre.

El divendres 4 de setembre es desvetllarà la premissa o premisses que haurà de contenir el curtmetratge. A partir d’aquell moment, els concursants j podran iniciar el procés creatiu tenint en compte que l’obra no podrà excedir els 3 minuts de durada (crèdits inclosos).

Redacció

 

La Folie estrena l’escenari de l’Estiu a la Pedrera 2020 de Roda de Berà

El conjunt barceloní La Folie va ser l’encarregat dissabte a la nit, a partir de les deu, de donar el tret de sortida al programa de l’Estiu a la Pedrera 2020, Foto: Ajuntament

El conjunt barceloní La Folie va ser l’encarregat dissabte a la nit, a partir de les deu, de donar el tret de sortida al programa de l’Estiu a la Pedrera 2020, la iniciativa de la regidoria de Cultura que tants èxits ha conreat des del seu naixement.

L’alcalde Pere Virgili, acompanyat per la regidora de Cultura, Teresa Ferré, va voler dedicar als assistents unes paraules en ser el primer acte presencial que se celebrava a Roda des de l’inici del confinament. “Ben tornats a la música, a les nits d’estiu a la fresca i a la cultura. Tindrem vuit dissabtes, des d’ara fins a finals del mes d’agost, en els que podrem gaudir del jazz, de la rumba, del poc, el rock, la lírica o del cinema”, va dir l’Alcalde. També va voler recordar “les poques, però masses a la vegada, persones de Roda que ens han deixat per culpa de la Covid-19. Per totes elles, i per totes aquelles que ho han patit o ho estan patint ara”.

Seguidament, la veu de La Folie, Paula Giberga, va començar l’actuació explicant que el de Roda de Berà era el primer concert del conjunt després del confinament. “Estem nerviosos i il·lusionats, i amb una sensació estranya per actuar davant d’un públic als qui no rels hi veus els somriures (fent referència a la mascareta obligatòria per accedir a l’espai de la Pedrera) que per nosaltres és el que ens connecta amb el nostre públic. És ben diferent”, va dir.

Durant el concert La Folie va interpretar cançons del seu últim disc ECO, el qual va ser llençat amb el lema “La vida és com un eco: si no t’agrada el que estàs rebent, fixa’t en el que emets”.

La propera cita de l’Estiu a la Pedrera serà el proper dissabte amb Xavi Quartet. Xavi Diaz, a la guitarra elèctrica i clàssica, Ramón Teixidó, al baix elèctric, Josep Maria Domènech, al piano, i Isidro Ruiz, a la bateria, portaran la seva fusió de jazz amb altres sons com el funk, els ritmes llatins i la música mediterrània.

Redacció

 

Roda aixeca el teló de l’Espai FIC-CAT, capital estiuenca del cinema català a l’aire lliure

Imatge de la presentació de ‘7 raons per fugir’ al FIC-CAT de 2019. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Roda de Berà, a través de les regidories de Cultura i de Turisme, ha impulsat aquest estiu l’Espai FIC-CAT, una iniciativa organitzada conjuntament entre el consistori rodenc i el Festival Internacional de Cinema en Català. El programa està format per cinc sessions de projecció que tindran lloc a l’antic port del Roc de Sant Gaietà durant els mesos de juliol i agost. Totes les sessions seran a les 10 de la nit.

La primera projecció serà el divendres 17 de juliol, i els espectadors podran gaudir amb el llargmetratge ‘L’adopció’, de Daniela Fejerman. El treball va obtenir el premi del Jurat a la Millor Direcció del FIC-CAT 2016.

Una setmana més tard, el divendres 24 de juliol, l’antic port acollirà la projecció de ‘Estiu 1993’, llargmetratge dirigit per Carla Simón, premi del Jurat i premi Nova Crítica al millor llargmetratge del FIC-CAT 2017.

El divendres 31 de juliol es visionarà el llargmetratge de Sergi Portabella, ‘Jean François i el sentit de la vida’, que va obtenir el premi del Jurat a la Millor Localització al FIC-CAT 2018.

La següent sessió serà el divendres 7 d’agost, amb ‘7 raons per fugir’, d’Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, treball que va formar part de la Selecció Oficial FIC-CAT 2019.

Finalment, s’ha programat una sessió de 4 curtmetratges, que tindrà lloc el divendres 14 d’agost. Es projectaran: ‘L’escarabat al final del carrer’, de Joan Vives; ‘Tàndem’, d’Alba Salmerón, ‘Suc de síndria’, d’Irene Moray; i ‘Mar’, de Fèlix Colomer.

Les projeccions, a més a més, seran presentades per algun membre de l’equip tècnic i/o artístic de la pel·lícula. Fins al moment, han confirmat la seva presència els directors i directores Daniela Fejerman, Esteve Soler, Alba Salmerón, Fèlix Colomer i Laura Jou; la productora Valérie Delpierre; i l’actor Max Megías.

Redacció

 

Roda de Berà es posa dura amb els abocaments il·legals de brossa i contracta inspectors

Amb la creació d’aquesta nova figura l’Ajuntament vol acabar amb imatges d’incivisme com aquesta, viscudes durant les darreres setmanes a diferents punts del municipi. El contenidor es trobava buit i tota la brossa havia estat abocada a la via pública. Foto: Ajuntament

A partir d’avui, i durant els mesos de juliol i agost, el departament de Serveis Tècnics incorporarà un Inspector del servei de recollida de residus municipals. Aquesta figura forma part de les millores que el consistori ha anat incorporant al servei de la gestió dels residus, i es troba emmarcada dins la campanya que es posarà en marxa per ajudar al ciutadà a reciclar els seus residus de forma més eficient.

A més a més, l’informador es fa molt necessari en uns moments en què l’Ajuntament ha detectat durant les darreres dues setmanes un repunt en l’incivisme, amb abocaments incontrolats de brossa i voluminosos a l’espai públic.

Efectuarà la seva tasca durant cinc dies a la setmana, i principalment informarà als ciutadans, als comerciants i als restauradors com poden fer la gestió de les escombraries de manera més eficient; sobre les ubicacions dels nous contenidors, els millors horaris per dipositar la brossa, sobre les freqüències de buidatge, i incentivarà el reciclatge de les diferents fraccions.

A banda de la tasca informativa, també vetllarà pel bon funcionament del servei, detectarà abocaments incontrolats d’escombraries i de restes vegetals a la via pública, i identificarà als infractors, i farà propostes de sanció si fos necessari.

Amb la creació d’aquesta figura el consistori vol acabar amb els problemes d’incivisme detectats durant les últimes setmanes, com escombraries llençades a la via pública quan els contenidors continuaven buits; professionals de la jardineria abocant restes vegetals als contenidors destinats als particulars; o brossa abandonada al mig del carrer tot i no haver-hi contenidors.

Redacció

 

La fusió de soul, pop i reggae de La Folie donarà el tret de sortida a l’Estiu a la Pedrera a Roda

Imatge d’arxiu d’una edició anterior. Foto: Cedida

La Pedrera de l’Elies tornarà a omplir-se de música i cultura aquest estiu. Arran de l’èxit assolit en les darreres edicions, la regidoria de Cultura, encapçalada per Teresa Ferré, ha tornat a programar espectacles, concerts i projeccions en aquest escenari incomparable de Roda de Berà.

Enguany sonarà amb ritmes de jazz, de rumba catalana, de lírica o del pop rock més autèntic de la dècada dels 60. Totes les propostes estan programades les nits dels dissabtes de juliol i agost, i són gratuïtes.

La fusió del soul, reggae i pop dels barcelonins La Folie serà l’encarregada de donar el tret de sortida aquest proper dissabte. La formació presentarà el seu nou senzill, ECO. Una altra formació que combina estils, tot i que molt diferents, és Xavi Quartet, els qui pujaran a l’escenari de la Pedrera l’11 de juliol. Portaran la seva fusió de jazz amb altres sons com el funk, els ritmes llatins i la música mediterrània.

Els amants de l’òpera i les sarsueles delectaran els seus sentits amb la Gala Lírica del 18 de juliol. La soprano Eugènia Montenegro, la mezzosoprano Anna Gomà i el baríton Joan Garcia, acompanyats per Laia Armengol al piano, interpretaran àries, duets i tercets d’obres de Verdi, Puccini o Mozart, entre d’altres.

La música de Leonard Cohen, Ray Charles, Red Hot Chili Peppers o Van Morrison arribarà de la mà de Tokaji Quartet el 25 de juliol. La formació de veu, guitarra, violí i viola oferirà un recorregut per la música rock dels últims temps.

La proposta de Gemma Humet per a l’1 d’agost és un jazz amb compromís social. La cantant i pianista, que ha col·laborat amb Toni Xuclà posant veu a dos poemes musicats de Salvador Espriu, presentarà el seu segon disc Encara, on aposta per explorar noves sonoritats fins ara inèdites.

La recta final de l’Estiu a la Pedrera arribarà amb tres plats forts. El Petitet, l’hereu del tron de la rumba catalana, va crear l’any 2015 l’Orquestra Simfònica de Rumba del Raval i el 2017 va dirigir la formació al Teatre del Liceu en l’espectacle Petitet i la seva rumba simfònica. Arran d’aquesta proposta va sorgir una gira que l’ha portat per molts escenaris de tot el país, i amb la qual hi farà una parada a Roda el 8 d’agost.

La mítica banda Els Sírex aterrarà a la Pedrera el 15 d’agost, amb el disc Que nos quiten lo bailao. I per posar punt i final a aquesta edició, el 29 d’agost es projectarà un dels films seleccionat pel FIC-CAT. En aquesta ocasió serà La vida sense la Sara Amat, de Laura Jou, premi del públic i millor direcció de fotografia de l’edició de 2019.

Mesures de seguretat

Per garantir el compliment de totes les mesures de seguretat de la nova fase de represa i evitar possibles contagis, per accedir a l’espai de la Pedrera de l’Elies serà obligatori l’ús de la mascareta; s’haurà de mantenir la distància mínima de seguretat; i l’aforament serà limitat.

 

L’Ajuntament modifica el reglament de les prestacions d’urgència social per adaptar-lo a la crisi de la Covid-19

L’Ajuntament de Roda de Berà, dins del Pla de Reactivació econòmica per pal·liar les conseqüències de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 al municipi, ha modificat el reglament d’ajuts socials d’urgència i del Punt de Distribució d’Aliments.

S’afegeixen modificacions a alguns paràgrafs per adaptar-lo a la situació actual i s’introdueix en el redactat la possibilitat que els beneficiaris puguin ser persones o famílies que s’hagin vist afectades per la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, com haver perdut la feina, estar afectat per un ERTO total o parcial o haver patit una disminució en els seus ingressos els mesos de març i abril.

Aquestes famílies poden sol·licitar ajuts puntuals d’alimentació i per fer front als subministraments bàsics com la llum, l’aigua i l’habitatge, rebuts pendents de lloguer o hipoteca, llibres i material escolar o altres possibles ajuts. Les activitats d’estiu, l’escola i el campus d’estiu, també són bonificables parcial o totalment, amb el corresponent informe de l’Equip Bàsic d’Atenció Primària.

El reglament es va posar en marxa al juliol de 2016, i va ser modificat per primer cop al 2018 per eliminar alguns requisits que suposaven un obstacle per a algunes famílies vulnerables per poder rebre l’ajuda. Ara, que la realitat de moltes famílies del municipi ha canviat a causa de la crisi per la Covid-19, l’Ajuntament ha vist necessari fer una actualització del document per tal d’adaptar-se a la situació actual que viu el país.

Des de que es va iniciar la pandèmia, la regidoria de Serveis Socials s’ha abocat per fer front a les necessitats de les famílies que han pogut patir alguna carència o necessitat. El número de persones que actualment reben les ajudes de productes i aliments de primera necessitat s’ha incrementat considerablement fins arribar a les 84 famílies, un total de 238 persones. Els expedients que han entrat per urgència amb motiu de la crisi de la Covid-19 sumen actualment 44 famílies, amb un total de 117 persones.

Les persones interessades s’han adreçar al departament de Serveis Socials de dilluns a divendres de 9 a 14h (cal sol·licitar cita prèvia), al telèfon 977 809 338 en el mateix horari o mitjançant el correu electrònic serveissocials@rodadebera.cat

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda limita la mobilitat a l’entorn del Roc de Sant Gaietà per evitar aglomeracions

Els carrers amb aparcament restringit temporalment seran tots aquells que queden entre la via del tren i el mar. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament posarà en marxa a partir del proper dimecres 1 de juliol, i fins el 13 de setembre, una zona d’estacionament restringit temporalment a l’entorn del Roc de Sant Gaietà. L’objectiu és evitar la massificació de vehicles i de visitants en aquesta zona en què l’aforament és limitat, en un moment en què per evitar contagis de la Covid-19 s’ha de mantenir el distanciament social.

Es pretén així derivar visitants cap a les platges més grans i que tenen un major aforament com són les platges Llarga i Costa Daurada, atès que a ambdues cales del Roc, la Punta d’en Guineu i la Pallisseta, l’ocupació és molt limitada aquest any, per poder complir amb les mesures de prevenció que han dictat les autoritats sanitàries. L’aforament de la Punta d’en Guineu és de tan sols 60 persones, i de 500 persones en el cas de la platja Pallisseta.

Els carrers amb aparcament restringit temporalment seran tots aquells que queden entre la via del tren i el mar, amb el límit a la plaça de René Vandermeutter i el final del carrer Pineda. En concret: la plaça Luis del Olmo, el carrer Barques, Príncep de Viana, Joan XXIII, Constitució, Pineda, passatge de Gavina, l’avinguda del Mar i les places de René Vandermeutter i Mediterrani.

Podran estacionar els seus vehicles els veïns i veïnes residents, als qui l’Ajuntament lliurarà una targeta d’autorització per cada unitat cadastral (IBI) o dues si tenen dos vehicles i al menys un d’ells està censat al municipi. A la targeta hi constarà la matrícula del vehicle beneficiat. En els casos dels habitatges d’ús turístic, es lliurarà una targeta per a cada habitatge, i estaran identificats pel seu número de registre públic.

També podran aparcar motocicletes i ciclomotors de dues rodes, així com bicicletes; vehicles destinats al transport de mercaderies per efectuar operacions de càrrega i descàrrega, en l’horari autoritzat; vehicles de serveis de seguretat, sanitaris, o els proveïts amb targeta d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda; vehicles de servei oficial identificats; o els vehicles de companyies de serveis generals o concessionaris de serveis públics.  

Els visitants i turistes podran estacionar els seus vehicles fora de l’entorn del Roc, en una de les zones d’aparcament que hi ha a la plaça Cantàbric, al carrer Bonastre o al carrer Sínia. Una altra opció és l’aparcament dins del Port Esportiu, una zona de pagament on els veïns i residents de Roda de Berà tenen una bonificació del 50% en el preu, gràcies al conveni signat al 2016 entre l’Ajuntament i l’empresa concessionària, Nova Dàrsena.

Els veïns i veïnes hauran de passar a buscar la seva targeta pel centre cívic La Roca Foradada, a la plaça Borí Tallada s/n, al Roc de Sant Gaietà, de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 19:30 hores.

Informadors de platja

Per controlar l’aforament limitat, l’Ajuntament ha contractat un servei d’informadors de platja que complementa la funció de la Policia Local. Els informadors vetllaran també perquè a les platges i al seu entorn es compleixin totes les mesures de prevenció per evitar contagis.

Aquest servei, no obstant, es considera insuficient per evitar l’allau d’usuaris en aquestes dues platges, tenint en compte l’experiència d’altres anys, fet que ha motivat la recerca d’altres fórmules que contribueixin al control d’aforament, com ha estat el cas de la creació d’aquesta zona d’estacionament restringit temporalment.

Redacció

 

El FIC-CAT estrena l’espot d’aquesta edició, dedicada al muntatge

Platja, sorra, el mar Mediterrani, dues dones que s’apropen, reflexes als iris…elements que es poden veure a l’espot del FIC-CAT 2020 i que enguany ha estat realitzat per Heidi Ramírez, guanyadora del concurs Jove 48 Hores del FIC-CAT 2019 pel seu treball ‘Negra’.

Per a l’espot, Ramírez ha seguit fidel al seu estil, tot centrant-se en els ulls i la mirada de les dues noies protagonistes. ‘Sense l’acte de mirar no hi ha cinema. No hi ha històries. Ni ningú que pugui ser-ne espectador’, explica la jove realitzadora, que s’ha inspirat ‘en aquesta sinergia que es crea entre la persona que seu davant la pantalla per veure una pel·lícula i la pel·lícula en sí mateixa’.

Els ulls de les protagonistes poden ser interpretats també com els ulls dels muntadors i muntadores. ‘Muntar no és només una sèrie de plans consecutius sinó, també, les emocions que ens fan sentir’, explica Ramírez. L’espot es va estrenar el passat cap de setmana en diverses sales de cinema de la cadena OCINE, per gentilesa del publicista Jaume Pahissa.

A partir d’avui ja es pot veure a la pàgina web del Festival, així com en les xarxes socials.

Redacció

 

Cinc detinguts i 2.000 plantes de marihuana confiscades en una nau de Roda de Berà

Un agent de la Guàrdia Civil i un de la Policia Local de Roda de Berà, d’esquenes, en una nau industrial on hi havia una plantació de marihuana. Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut cinc membres d’una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i ha confiscat una plantació amb 2.020 plantes de marihuana a l’interior d’una nau industrial de Roda de Berà (Tarragonès). La investigació va arrencar a l’abril, en plena pandèmia de la covid-19, quan els agents van poder identificar moviments de persones i de vehicles sospitosos a prop de la nau. Durant l’operatiu ‘Geminis V’, els agents també han registrat un domicili de Calafell (Baix Penedès) en el qual han trobat 18.000 euros en metàl·lic amagats en diferents habitacles de l’immoble.

L’actuació s’ha saldat amb la detenció de quatre persones de nacionalitat albanesa i una de nacionalitat espanyola –aquest últim arrestat a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental). Tots ells estan acusats de suposats delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctrica. Els detinguts van quedar a disposició del jutjat d’instrucció número 9 del Vendrell.

Redacció

 

La piscina municipal de Roda torna a obrir dilluns 29 de juny

La piscina municipal de Roda de Berà torna a obrir el proper dilluns 29, donant així inici a la temporada estiuenca que s’allargarà fins al 13 de setembre. Uns mesos condicionats per Covid-19 i que han obligat a adaptar el servei per tal de minimitzar riscos i garantir la seguretat de tots els usuaris i usuàries.

L’horari establert és de 12 a 15 hores i de 16 a 20 hores. Fora d’aquest període d’obertura al públic hi ha previst dur a terme 3 desinfeccions diàries: d’11 a 12 hores; de 15 a 16 hores i a les 20 hores. L’aforament estarà limitat a 100 persones, per poder garantir la distància mínima de seguretat. I des de l’Ajuntament es recorda la necessitat de mantenir la distància de seguretat a la gespa i dins de l’aigua. En cas contrari, és obligatori l’ús de la mascareta.

Entre les recomanacions d’ús es troben les de rentar-se les mans de forma freqüent amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic i mantenir les pertinences dins del perímetre de seguretat establert. Cal evitar que la resta d’usuaris hi tinguin contacte. Alhora, no es pot fer ús de les dutxes dels vestidors.

No podran fer ús de les instal·lacions les persones que estiguin diagnosticades de COVID-19, que presentin símptomes o que estiguin en aïllament domiciliari. Davant la sospita de qualsevol símptoma s’ha d’abandonar la instal·lació.

Per accedir a la instal·lació es recomana concertar cita prèvia, al telèfon 671 06 36 55.

Redacció

 

El FIC-CAT presenta el cartell de la tretzena edició, dedicada als muntadors i muntadores

El Festival Internacional de Cinema en Català presenta el cartell oficial de la tretzena edició, que se celebrarà entre el 26 de setembre i el 3 d’octubre a Roda de Berà. L’edició estarà dedicada al muntatge cinematogràfic, una professió que sovint s’ha definit com ‘l’art invisible del cinema’.

Sens dubte, és una feina complicada de definir i difícil d’identificar per part de l’espectador i, precisament per aquesta i altres raons, els muntadors i muntadores prendran especial protagonisme al FIC-CAT 2020. El cartell, dissenyat per Raül Riera, membre de l’organització, segueix la mateixa línia que l’espot, on el muntatge n’és el protagonista. Gràficament, es tracta de la imatge impactant d’un ull que observa a l’espectador, i a l’iris es pot veure reflectit el mar, localització que podem relacionar amb Roda de Berà, seu del FIC-CAT.

Seguint la línia del muntatge, es fusiona pell fosca i pell clara, amb l’objectiu de reivindicar igualtat. L’espot ha estat realitzat per Heidi Ramírez -guanyadora de la categoria JOVE 48 HORES en la passada edició- i s’estrenarà en exclusiva a principis del mes de juliol en nombroses sales dels cinemes OCINE, per gentilesa del publicista Jaume Pahissa, qui ha col·laborat amb el Festival des dels inicis.

Redacció

 

El testimoni de qui va treballar amb Jujol a Roda

Interior de la capella de Mas Carreras. Foto: Tarragona21

L’1 de juliol reobre el Museu de la Ràdio Luis del Olmo, amb l’Espai Jujol al seu interior, i també la capella de Mas Carreras a Roda de Berà. És una gran oportunitat, única, per seguir el relat d’un dels darrers vilatans que van treballar amb el geni tarragoní. Pere Vigili Gatell, de 90 anys, en tenia 14 quan començà a treballar amb Jujol, junt amb el seu germà bessó, Baltasar. La coneixença va venir del seu pare, el constructor rodenc Baltasar Virgili Jansà, que fou el mestre d’obres de la capella.

‘El matrimoni Buenaventura Carreras i Pere Pascual eren de Vilafranca del Penedès i tenien una finca a Roda de Berà, el Mas Carreras, amb una capella particular’, explica Virgili Gatell. ‘Tenien també una casa a Barcelona. Van demanar-li a un arquitecte que coneixien que els fes un oratori. Va succeir que l’arquitecte tenia molta feina i no podia complir l’encàrrec, així que els va recomenar un noi que havia acabat la carrera. Es deia Josep Maria Jujol’. La família es va enamorar del seu mestratge i li van encarregar fer un altre oratori al seu palauet de Vilafranca. D’aquí va venir que li demanessin decorar l’interior de la Masia Carreras i la capella. ‘A la masia ho va fer tot, va enrajorar el saló, va fer les xemeneies, els banys, un saló amb el Santíssim Sagrament’, recorda Virgili.

Discreta firma de Jujol en un lateral de l’altar. Foto: Tarragona21

Nínxol lateral al costat de l’altar. Foto: Tarragona21

Façana de la capella neogòtica, amb dues inscripcions -Jesús i Maria-, úniques obres de Jujol a l’exterior. Foto: Tarragona21

D’aquí conserva Virgili una anècdota que recorda la capacitat visual que tenia Jujol per conèixer i apamar l’espai, sense fer medicions prèvies: ‘Estant ell en un racó del saló, ens va dir al meu germà i a mi que anéssim col.locant rajoles blanques a l’esquerre, després unes altres dues a la dreta, sense medir-ho. Mon germà i jo deiem que era boig, però quan vam acabar de col.locar-les totes, tot encaixava. No ens ho podíem creure’.

De la masia va passar Jujol a decorar l’interior de la capella, una obra neogòtica d’una sola nau, que amplià per darrere l’altar ja que ‘deia Jujol que el sacerdot no podia estar d’esquenes al poble, i ampliant el fons de l’altar, podia donar-hi la volta, situar-se darrer l’altar i mirar la gent de cara’.

Allí, Jujol s’explaià i deixà una obra mestra inigualable. Un altar luxós de marbre d’Ulldecona, petits nínxols treballats amb formes originals i amb suports de marbre molt gruixut i retallat fent formes diverses, canelobres, una pila d’aigua beneita en forma d’estel de sis puntes, les columnes amb un treball de talla molt depurat i amb la T de Santa Tecla, o els bancs de perfils sinuosos amb els mateixos motius ornamentals dels murs. I una sanefa que recorre les parets i que va dissenyar amb un punxó rascant el guix de la paret, amb el perill que s’equivoqués. Virgili rememora en aquest vídeo una escena clàssica que ha estat recordada per arquitectes d’arreu i que ella va viure, incrèdul.

 

Què diu la famosa sanefa de Jujol? Són textos bíblics i lletanies -‘Jo sóc el camí, la veritat i la vida, el qui em segueixi no caminarà a les fosques…’-. Les lletres principals són blanques -sobre fons blau- perquè és el color del guix que sobresurt d’haver-lo rascat amb el punxó, i feta amb els dues mans, ja que Jujol era ambidextre. Insòlit.

 

 

Virgili va estar-se dos anys amb Jujol, no cada dia. L’artista va treballar a Roda de Berà en dues etapes diferents: entre els anys 1935 i 1936, al Mas Carreras i a l’església parroquial del municipi; i entre l’any 1941 i el 1948, de nou a la masia i a la capella de la finca.

Espai Jujol

A l’Espai Jujol, ubicat dins el centre cívic de La Roca Foradada, al Museu de la Ràdio, el visitant pot trobar fotografies de les principals obres de Josep M. Jujol a Barcelona, a Sant Joan Despí, a diferents municipis del Camp de Tarragona o a Palma de Mallorca, a més de tots els treballs que va realitzar a Roda de Berà, a la capella de Mas Carreras i a l’església parroquial de Sant Bartomeu.

Es pot contemplar també una creu, dos canelobres i una sacra, elements decoratius provinents de la capella de Mas Carreras.

Creu i conjunt de canelobres que es guarden a l’Espai Jujol del Museu de la Ràdio. Foto: Tarragona21

Bonaventura Carreras i Pere Pascual

Com ens recorda Virgili, l’essència de Jujol es troba en els petits detalls de les seves obres. Tot i que el conjunt de l’obra és el que primer impacta, cal saber fixar-se en els detalls per trobar l’autèntic Jujol, atès que és en les petites coses on es defineixen els trets més íntims de l’artista i la seva personalitat ‘d’home humil, senzill i planer. Gaudí era l’arquitecte dels bisbes, Jujol, dels sacerdots’, afirma Virgili.

La seva col.laboració el va marcar ‘per tota la vida i va fer que des d’aleshores m’aficionés al dibuix, mentre el meu germà s’especialitzà en el trencadís’, una altra tècnica on fou un mestre innovador, dissenyant façanes que mai s’havien vist. ‘No he pogut fer mai les finestres que feia Jujol, mai’, diu Virgili.

La masia seria venuda i la imperícia de l’Ajuntament d’aleshores va fer que anés a terra per aixecar-se al lloc uns apartaments. Com a regidor de l’Ajuntament, Virgili no va poder impedir l’estúpida actuació de l’alcalde d’aleshores. La capella es va salvar i elements com la reixa jujol.liana de la masia, un pom, dos picaports, la campaneta de les visites i dues gàrgoles del torreó van ser recuperats pel propi Virgili abans que es perdessin per sempre. Eren obra de Jujol.

Virgili no tornaria a veure la capella fins dècades després, ‘convertida en un magatzem d’un bar de la zona, amb els bancs jujol.lians arreconats, motos que regalimaven gasolina al terra, les taques de les quals encara es poden veure,… Aleshores vaig preocupar-me d’arranjar l’espai’. Ara és un dels grans atractius culturals de la comarca.

 

Com visitar-lo:

Museu de la Ràdio, Plaça Bori Tallada, s/n.

Telèfon: 977-801885

ccrf@rodadebera.cat

Jaume Garcia

 

L’Ajuntament de Roda de Berà i el FIC-CAT signen el conveni anual de col·laboració

L’alcalde, Pere Virgili, i el director del FIC-CAT, Antonio Barrero. Foto: Ajuntament

L’alcalde, Pere Virgili, i el director del FIC-CAT, Antonio Barrero, han signat aquest matí l’acord gràcies al qual el Festival rebrà una subvenció per part de l’Ajuntament de 25.000 euros -l’aportació més quantiosa que rep el FIC-CAT- per tal de celebrar la tretzena edició del certamen cinematogràfic, que aquest any a causa de la crisi sanitària s’ha hagut d’ajornar i tindrà lloc del 26 de setembre al 3 d’octubre a Roda de Berà. El FIC-CAT serà, aquest any, el primer festival de Catalunya que se celebrarà íntegrament de forma presencial.

L’acord també determina les línies mestres de treball que marcaran la consecució dels objectius d’aquesta edició. Aquest any, a més a més, s’ha creat –de forma conjunta entre les regidories de Turisme i de Cultura- l’anomenat ‘Espai FIC-CAT’, que constarà d’una sèrie de projeccions a l’aire lliure que tindran lloc a l’estiu a la zona de la platja del municipi.

Des dels inicis del FIC-CAT, l’Ajuntament rodenc sempre s’hi ha involucrat, però la implicació ha estat més gran des de fa uns anys, ja que no només atorga una subvenció, sinó que també hi posa recursos tècnics i humans. El Festival és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament i a altres ens públics i empreses privades que, gràcies a les seves aportacions, el fan viable econòmicament. Cal destacar, però, que tots els recursos es destinen a l’organització del certamen, les persones que hi assisteixen i els membres del comitè organitzador no perceben cap compensació monetària, sinó que ho fan de forma totalment altruista.

La tretzena edició del Festival tindrà com a eix temàtic el muntatge cinematogràfic, i comptarà amb un bon nombre de sessions entre totes les modalitats que van a concurs: llargmetratges, curtmetratges, documentals, treballs de centres educatius i videoclips. L’entrada a les projeccions, com és habitual, serà gratuïta.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies