TOTS 21

Mor Pere Virgili Gatell, regidor de l’Ajuntament de Roda durant dues legislatures

Va ser un dels promotors de l’Expo-Cançó, va treballar amb l’arquitecte Josep Maria Jujol en la restauració de la capella de Mas Carreras i des del 2012 era el director del Museu de la Ràdio Luis del Olmo. Foto: Ajuntament

Aquest matí en Pere Virgili Gatell ens ha deixat a l’edat de 91 anys. Pare de l’actual alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili Domínguez, va ser regidor de l’Ajuntament de Roda de Berà durant dues legislatures, entre els anys 1987 i 1991, amb l’alcalde Rafael Ciuró i el Grup Integrador Roda; i del 1991 a 1995, també amb Ciuró com a alcalde, però sota les sigles de Convergència i Unió.

Durant la seva joventut, en la dècada dels anys 40, va conèixer l’arquitecte Josep Maria Jujol amb qui va tenir l’oportunitat de col·laborar en els treballs de restauració de la masia i la capella de Mas Carreras. La manera de dibuixar d’en Jujol van despertar el seu interès pel dibuix i la pintura, i era autor de més de tres-cents dibuixos i autor del llibre “Dibuixos a ploma de Roda de Berà” publicat el 2004, de racons i monuments del nostre municipi. En Pere era també un apassionat del teatre, fet que el va portar a formar part de la companyia de teatre Lluis Marco durant molts anys.

L’estima pel seu poble, el seu caràcter vitalista i el seu esperit lluitador i incansable el van portar a ser un dels promotors de l’Expo-cançó, demanant l’ajuda de l’afamat periodista Luis del Olmo, juntament amb la resta de membres del comitè organitzador, perquè els ajudés a tirar endavant aquesta iniciativa durant catorze edicions, del 1972 al 1985. Arran de l’organització del festival, en Luis del Olmo es convertiria en un dels seus més estimats amics, una amistat que va perdurar en el temps fins als seus darrers dies.

Durant els últims anys es va abocar en la creació, creixement i constant millora del Museu de la Ràdio Luis del Olmo, al costat del radiofonista, sent el seu director des de la inauguració l’any 2012.

Les banderes de l’Ajuntament onejaran a mig pal durant tres dies en senyal de dol.

Tots21 va fer un reportatge l’any 2020 dins l’especial Rutes Jujol sobre la reforma de la Capella de Mas Carreras a partir d’una entrevista amb Virgili. Reproduïm els dos vídeos que vam publicar de Pere Virgili Gatell:

Redacció

 

Roda posa en marxa un projecte per parlar de tu a tu amb els i les joves sobre diversitat de gènere i relacions saludables

La iniciativa inclou xerrades, atenció personalitzada per als i les joves que la necessitin i la formació d’un grup d’agents de salut. Foto: Ajuntament

Les regidories de Joventut i d’Igualtat de l’Ajuntament de Roda de Berà han engegat un nou projecte per aconseguir apropar-se més als joves de l’Institut i assolir un diàleg més proper amb ells, amb la voluntat que esdevingui una proposta sòlida i permanent.

La iniciativa constarà de tres parts diferenciades, adreçades a tot l’alumnat de l’Institut Roda de Berà, i estarà dirigida per tècnics de l’entitat tarragonina H2O amb la col·laboració de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament. La primera d’elles, la qual s’ha iniciat avui amb els grups de primer, seran xerrades que s’impartiran a tots els grups d’ESO, catorze en total. Durant les dues hores es tractaran la diversitat de gènere, oferint un enfocament diferent a la violència de gènere, i les relacions saludables entre els i les joves, amb continguts adaptats en cada cas a l’edat i al nivell de maduresa del grup.

Per altra banda, per assolir una connexió més real i directa amb el jovent, l’Ajuntament formarà agents de salut, amb un màxim de 12 joves de tercer d’ESO, perquè puguin ser el fil conductor en el triangle joves – Institut – departament de Joventut, per aconseguir que les inquietuds del jovent de Roda de Berà arribin als seus referents i educadors, alhora que pugui ajudar a detectar més fàcilment situacions que d’altra manera passarien desapercebudes. La presentació del projecte es va realitzar ahir al matí per tal d’explicar el projecte. Va tenir una gran acollida i fins i tot es va arribar a completar el grup.

Als joves que vulguin formar part de la iniciativa se’ls formarà durant tres sessions de dues hores dins de l’horari lectiu sobre les temàtiques de diversitat de gènere, violències masclistes i consums d’alcohol i drogues. Alhora hi haurà entre tres i sis trobades més al PIJ per continuar aprofundint conceptes i també per poder preparar campanyes de cara a determinats dies internacionals.

Finalment, el projecte inclou la creació de l’Espai de Salut al PIJ, un espai d’assessorament personalitzat sobre salut, segur i anònim, atès per un tècnic de l’entitat H2O, al qual els i les joves, dels 12 fins als 30 anys, es poden adreçar per tal de demanar ajuda, exposar angoixes o fer qualsevol consulta sobre la sexualitat, consums, trastorns alimentaris, diversitat de gènere, entre d’altres temes que puguin preocupar el jovent.

L’Espai de Salut s’iniciarà el 13 d’octubre a la tarda. El servei es pot demanar a través del correu pij@rodadebera.cat de forma totalment confidencial.

A banda del projecte, s’han programat dues xerrades més adreçades únicament als i les alumnes de quart d’ESO. La primera d’elles tractarà els consums. Impartida pel centre CCAdicciones, és un taller d’aprenentatge vivencial on els protagonistes de les xerrades seran joves que explicaran la seva pròpia experiència amb el consum de drogues i el dur procés de rehabilitació que estan vivint actualment. Tindran lloc a l’Institut els dies 4, 11 i 18 de novembre. La segona xerrada serà ‘Game Over’ i serà impartida el 28 d’octubre per la Fundació Institut Guttman. És un taller que compta amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i es tractarà amb els i les adolescents la prevenció d’accidents i les seves conseqüències en el sistema nerviós central.

Redacció

 

Roda fa una crida als infants perquè participin a la Festa Major Petita com a pagesets i pagesetes

L’Hotel d’Entitats deixarà els accessoris necessaris als infants que no els tinguin. Foto: Ajuntament

La regidoria de Cultura i Festes, encapçalada per Teresa Ferré, ha fet una crida per animar els infants des dels zero anys a participar en el tradicional seguici de la Festa Major Petita de Roda de Berà vestits de pagesets i pagesetes.

Aquest és l’acte principal de la festa petita rodenca que se celebra cada any el segon cap de setmana d’octubre – en aquesta ocasió, 9 i 10-, un esdeveniment tradicional que els últims anys havia vist incrementat el número de nens i nenes participants, però que l’any passat, degut a la Covid-19, es va reduir.

En aquesta ocasió el seguici estarà animat pel grup Joglars de la Bota amb la presència d’un pagès gegant. Després de la missa solemne a la parròquia de Sant Bartomeu, moment en què es beneiran els fruits de la terra portats pels més petits, el grup oferirà un espectacle de malabars a la plaça de la Sardana.

Els pares i mares dels infants que estiguin interessats en participar-hi a la festivitat han de dirigir-se a l’Hotel d’Entitats per inscriure’s o bé trucar al telèfon 977 657 712.

L’Ajuntament deixarà els accessoris del vestit de pageset o pageseta a aquells infants que no en tinguin, per tal que aquest aspecte no sigui un impediment per a les famílies que desitgin enguany formar part d’aquesta tradició.

Tots els nens i nenes rebran, a més, un obsequi per participar-hi.

Redacció

 

La pedalada popular entra dins de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat a Roda

Des del 16 de setembre s’està celebrant a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, la qual busca promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, vehicle elèctric o en transport públic, així com millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Aquest any el lema escollit és ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’ i vol incidir en quatre temes, la salut mental i física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19.

L’Ajuntament de Roda de Berà, a través de la regidoria d’Esports, s’ha adherit un any més a la celebració d’aquesta campanya, i ha programat tres activitats que tindran lloc el proper cap de setmana.

El dissabte 25 de setembre es recuperarà la caminada saludable que de forma tradicional se celebrava cada any per la Setmana Europea de la Mobilitat i que l’any passat, degut a la pandèmia, no va poder tenir lloc. Els participants es concentraran a les 9 del matí a la plaça de la Sardana i faran una de les rutes verdes saludables amb en Ricard Benimeli, arxiver municipal, com a guia. El recorregut previst és de nou quilòmetres i una durada de tres hores. Es necessari que els participants portin esmorzar, beguda i calçat adequat per caminar per la muntanya.

Per participar és necessari fer la inscripció prèvia a: https://forms.office.com/r/1PU5znr5eY

Una altra de les activitats que es recuperen aquest any és la pedalada popular, la qual el diumenge 26 arribarà a la seva novena edició, després que l’any passat la regidoria d’Esports decidís modificar el programa degut a la COVID-19.

La concentració serà a les 10:30 del matí, davant de l’Ajuntament per fer un recorregut senzill de 8,6 quilòmetres pel nostre terme municipal, ja que la pedalada està adreçada a les famílies, adults i infants a partir dels 7 anys. Serà obligatori l’ús del casc.

Per participar és necessari fer la inscripció prèvia a: https://forms.office.com/r/eGTXDE1ss0

També el diumenge tindrà lloc una activitat lliure al parc d’educació viària de l’avinguda de l’Avenc. La regidoria d’Esports anima els més petits que no puguin participar a la pedalada popular a gaudir d’aquest nou espai.

En totes tres activitats l’Ajuntament regalarà una samarreta commemorativa als participants.

Redacció

 

L’Ajuntament de Roda incorpora tres joves a través del programa de Garantia Juvenil

L’alcalde Pere Virgili els ha donat la benvinguda aquest matí al despatx d’Alcaldia i s’han formalitzat els respectius contractes. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Roda de Berà s’ha adherit un cop més al programa de Garantia Juvenil del Servei d’Ocupació de Catalunya i a partir d’avui tres joves en situació d’atur s’incorporaran a diferents departaments del consistori amb un contracte de pràctiques durant sis mesos. L’alcalde Pere Virgili els ha donat la benvinguda aquest matí al despatx d’Alcaldia i s’han formalitzat els respectius contractes.

El projecte, que aposta per oferir una formació i una primera experiència professional que permeti als joves obrir-se pas en el món laboral, està cofinançat per la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu.

Gràcies a la subvenció de 33.000 euros rebuda, l’Ajuntament ha pogut contractar un noi i dues noies que es trobaven inscrits al SOC com a demandants d’ocupació no ocupats. Els tres tenen estudis superiors, no superen els 30 anys d’edat, estaven inscrits al programa de Garantia Juvenil i no fa més de cinc anys que van finalitzar els seus estudis.

Així, durant els propers sis mesos els tres joves realitzaran diferents tasques a l’Ajuntament. El primer d’ells, un noi graduat en Administració i Direcció d’Empreses, estarà al departament d’Intervenció. La segona, amb un doble grau en Dret i Relacions Laborals, donarà suport al departament de Serveis Jurídics. I, finalment, l’Ajuntament ha escollit una graduada en Turisme amb un màster en Màrqueting, per efectuar tasques en les àrees de Turisme i de Cultura.

L’objectiu del programa és donar una oportunitat laboral a joves menors de 30 anys, en situació d’atur i amb titulacions superiors per contribuir a reduir l’elevat percentatge d’atur juvenil, alhora que es proporcionen nous recursos a la plantilla de l’Ajuntament.

Redacció

 

Roda celebra la Diada Nacional amb un acte cultural i la tradicional ofrena floral

Imatges de la jornada. Fotos: Ajuntament

L’Ajuntament de Roda de Berà ha celebrat aquest migdia la Diada Nacional de Catalunya. Per segon any consecutiu la regidoria de Cultura i Festes, encapçalada per Teresa Ferré, ha tornat a apostar per organitzar un acte cultural com a prèvia a la tradicional ofrena floral a Francesc Macià el qual ha permès garantir totes les mesures de prevenció i d’higiene per fer front a la Covid-19.

Així, a partir de les 11 del matí la zona enjardinada del carrer Tarragonès ha acollit un concert de música amb dos violoncels i un recital de poemes. El conjunt Intercello Duo, format per Guillem Vellvé i Ricardo Alba, han dividit el seu concert en tres blocs diferents, alternant els seus temes amb els poemes interpretats per la rapsoda Núria Freixa. El primer d’ells ha sigut un repertori de peces clàssiques, un segon de temes de pel·lícules i cançons conegudes, i un tercer bloc de peces d’autors catalans, tot plegat combinat amb els poemes de Freixa, autora també d’alguns de les obres que ha recitat.

En finalitzar, el marit de la rapsoda, Patxi Marichalar, ha fet un “casori entre la poesia i la música”, com ell mateix ha definit, amb el tema ‘Un poble’, de la recopilació ‘Versos a galet’, un tema que ha presentat en primícia a Roda de Berà; i Sònia Camí, presentadora de l’esdeveniment, ha fet lectura del manifest de l’ACM amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

Seguidament, ha tingut lloc l’ofrena floral al president Francesc Macià. De dos en dos, l’Ajuntament, agrupacions polítiques i entitats rodenques participants han anat accedint a la plaça Francesc Macià. En primer lloc, l’alcalde Pere Virgili i la regidora Teresa Ferré, en representació de l’Ajuntament; els regidors Frederic Royuela i Rosana Dorantes, per Tria Roda; els regidors Laura Moya i Juan Pedro Labrador, en representació del PSC; la regidora Eva Giménez i Jordi Peidro, d’Esquerra Republicana de Catalunya; el regidor Albert Martín i Sònia Molas, per Junts per Roda; Irene Crespiera i Anna Cortadella, en representació de l’ANC de Roda de Berà; Luis Miralles i Conchi García, per Roda en Comú; i Cristina Borrut i Montse Ventosa, en representació del Grup Sardanista de Roda de Berà.

Els actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya continuaran demà al matí, a partir de les 11 a la plaça de l’Ermita de Berà, amb una missa de campanya i un concert i ballada de sardanes amb la participació de la cobla La Principal de Tarragona, un esdeveniment que compta amb la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà.

Redacció

 

L’Ajuntament subvenciona la contractació de rodencs en situació d’atur i ajuda els emprenedors que posin en marxa un nou negoci

Façana de l’Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Cedida

Per vuitè any consecutiu, l’Ajuntament de Roda de Berà posa en marxa la convocatòria de la subvenció per a la contractació de persones desocupades, l’autoocupació i l’emprenedoria, en el marc de les polítiques per al foment de l’ocupació de l’equip de Govern.

Els objectius de la iniciativa, amb la qual el consistori va esdevenir pioner a la demarcació de Tarragona al 2014, són els d’evitar situacions de risc d’exclusió social en els col·lectius més vulnerables de Roda de Berà; dinamitzar el mercat de treball donant suport a les petites i mitjanes empreses; incentivar la contractació de rodencs i rodenques en situació d’atur per part d’empreses no només de Roda de Berà sinó de tot el Tarragonès i de les comarques properes; i impulsar la creació de noves iniciatives empresarials que generin autoocupació, ajudant els emprenedors.

La partida destinada aquest any és de 59.887,53 euros, distribuïda en dues línies diferents. La primera, adreçada a les empreses per a la contractació de persones desocupades de Roda de Berà, amb el 70% del total, fins a 41.921 euros. Pel que fa a la segona línia, es destina a l’autoocupació per a la creació d’una activitat empresarial individual, com a autònom o col·lectiva, amb el 30% del total, 17.966 euros.

En el cas de la línia 1, l’Ajuntament subvencionarà fins al 50% del cost total del contracte, amb un màxim de 950 euros mensuals de salari brut i amb un mínim del 50% de la jornada. Quant a la segona, se subvencionarà fins al 50% de les despeses de l’activitat detallades a les bases, amb un màxim de 3.000 euros.

Les ajudes tenen caràcter retroactiu i es podran acollir tots aquells contractes o aquelles activitats iniciades des de l’endemà de la finalització de la darrera convocatòria de la subvenció, és a dir, des del 31 d’octubre de 2020, tot i que els contractes no hagin finalitzat encara.

Les sol·licituds es podran presentar a partir de demà, 11 de setembre, i fins al 15 d’octubre, a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament. Davant de qualsevol dubte o aclariment els interessats poden escriure un correu electrònic a secretaria@rodadebera.cat o adreçar-se a l’Ajuntament de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.

Bases i documentació: https://tuit.cat/8vRHH

Redacció

 

L’Escola d’Adults Municipal Mediterrani, de Roda, planifica el nou curs escolar

L’Escola d’Adults Mediterrani ja escalfa motors per donar el tret de sortida al curs 2021-22. Després de la bona gestió del curs passat en què el centre no va reportar cap cas positiu ni va haver de confinar cap grup per aquest motiu, la regidoria d’Ensenyament i la direcció encaren el nou curs amb moltes ganes i optimisme.

El centre continuarà aplicant les mesures per fer front a la Covid-19 que tan bons resultats van donar durant el curs passat. Els grups seran reduïts per poder mantenir la distància, i només s’admetran vint alumnes per curs, la mascareta serà obligatòria així com la higiene freqüent de mans.

Pel que fa a les inscripcions, es continuarà prioritzant la via telemàtica per evitar la presencialitat, tot i que totes aquelles persones que no sàpiguen com fer-ho poden adreçar-se a l’escola.

Els cursos disponibles són nou: anglès inicial, els dijous de 9:30 a 11h; anglès nivell A2, els dimarts de 9:30 a 11:30h; ofimàtica, els dimecres de 10 a 11:30h; llengua per a estrangers (castellà), els dimarts i dijous de 15 a 17h, o de 18 a 20h; el curs de català d’acollida, els dimecres de 15 a 17h o de 18 a 20h; català nivell B2 – C1, els dijous de 17:30 a 19h; un curs d’alfabetització i neolectora, els dimarts, dimecres i divendres de 16.30 a 18h; cine-fòrum, els dijous de 19:15 a 21:30h; i finalment el curs de preparació per a les proves lliures per a l’obtenció del Graduat Escolar en Secundària i per a les proves d’accés a grau mitjà, que s’impartirà de dilluns a dijous de 9:30 a 13h.

Tots els cursos s’iniciaran la primera setmana d’octubre a excepció de l’anglès inicial, llengua per a estrangers i català d’acollida, que estan pendents de la incorporació de nou professorat. Tanmateix, la voluntat del centre es que també s’iniciïn a principis d’octubre i les inscripcions ja es poden tramitar també.

Per a més informació cal trucar al 977 65 76 63 o escriure un correu electrònic a eam@rodadebera.cat

Lletres per a tothom

A banda de la programació anual, l’Escola d’Adults posarà en marxa un curs organitzat pel Consell Comarcal del Tarragonès, a través del servei de primera acollida del Tarragonès. Lletres per a tothom, dins dels cursos del circuit de primera acollida a Roda de Berà, són 150 hores de formació presencial i on-line que ajudaran als nouvinguts al municipi a entendre el català, a relacionar-se i comunicar-se, a poder ser més autònoms i a obtenir el certificat de primera acollida. Està adreçat a persones que no parlen català o que no entenen el català, prioritàriament amb passaport.

La formació està distribuïda en quatre mòduls, el primer d’alfabetització en català, de 90 hores; un segon de conversa en català, de 30 hores; de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic, de 15 hores, i un darrer mòdul de coneixements laborals, de 15 hores de durada.

El curs s’allargarà del 28 de setembre fins al 27 de gener, els dimarts i dijous de 18 a 20:30h. Les inscripcions es poden fer fins al 24 de setembre, de forma presencial a l’Escola d’Adults Municipal Mediterrani

Redacció

 

Detenen tres membres d’un grup criminal que robava a repartidors comercials de Cambrils, Tarragona i Roda

Imate d’un mòbil robat per la banda criminal. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra van detenir el 30 d’agost tres homes que formaven part d’una banda criminal que robava a repartidors comercials. Segons un comunicat de la policia catalana, als arrestats, que són de nacionalitat peruana i tenen 31, 26 i 25 anys, se’ls atribueixen sis furts a Abrera, Cambrils, Tarragona, Roda de Berà, Ripoll i Terrassa.

La banda aprofitava per robar als repartidors quan baixaven del vehicle per fer una entrega o una recollida i principalment actuava en polígons industrials. La investigació va començar a principis d’agost arran d’un furt a una furgoneta de distribució a Abrera. Els detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Gràcies a les imatges que els Mossos d’Esquadra van recuperar del lloc on es va produir el primer furt, a Abrera, es van poder identificar els tres individus de la banda. En la majoria dels casos, sostreien els objectes de valor de furgonetes de repartiment i missatgeria mentre el conductor baixava del vehicle per fer una entrega o una recollida.

Un cop identificats els autors dels furts, la policia va intensificar la vigilància sobre el grup, que habitualment es desplaçava fins a polígons industrials de tota Catalunya per buscar les seves víctimes.

Finalment, dilluns passat els investigadors van detenir-los en un pàrquing de Cornellà de Llobregat quan tornaven de cometre un furt. En l’escorcoll del vehicle van localitzar un telèfon sostret a un repartidor a Terrassa que havia estat amagat en una caixa enganxada amb cinta aïllant al fusellatge del vehicle i diferents peces de roba i gorres per canviar-se cada vegada que cometien un delicte. El mòbil va ser retornat al seu propietari.

Gràcies a les tres detencions es van resoldre sis furts comesos pels arrestats als municipis d’Abrera, Cambrils, Tarragona, Roda de Berà, Ripoll i Terrassa. Tots tres van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar llibertat amb càrrecs per a tots ells.

ACN

 

Els carrers del parc d’educació viària de Roda de Berà ja tenen nom

Pikachu va ser la proposta més votada, amb 54 vots, seguida per Doraemon, amb 50, i Rayo McQueen, amb 47 vots. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Roda de Berà va posar en marxa a principis d’agost un procés participatiu per als més petits amb l’objectiu que fossin ells mateixos els qui triessin els noms amb els quals s’anomenaran els carrers del nou parc d’educació viària de l’avinguda de l’Avenc.

La votació es va celebrar finalment durant dos dies. El primer, el 21 d’agost a la tarda, a la plaça de l’Ajuntament abans i després de l’animació infantil de ‘El Pot Petit’, que el consistori havia programat dins dels actes de la Festa Major de Sant Bartomeu. La regidoria d’Ensenyament, encapçalada per Rosana Dorantes, com a promotora del procediment, va decidir oferir la possibilitat de votar als infants assistents al campionat de bitlles, i durant l’esdeveniment els menuts també van poder participar-hi.

Entre la llista de noms, proposats pels alumnes de les escoles Salvador Espriu i El Cucurull, els petits havien d’escollir fins a un màxim de vuit propostes relacionades amb el món de la televisió, el cinema o els esports, per batejar els set carrers i la plaça del parc d’educació viària. En total hi van participar 97 nens i nenes i amb els seus vots van decidir que els noms guanyadors hagin estat: Pikachu, amb 54 vots; Doraemon, 50; Rayo McQueen, 47 vots; Superzings, 46; HarryPotter i Son Goku, 44; Mario Bros, 40; i Caçafantasmes, 38 vots.

Pel que fa a la resta de propostes van quedar fora en no obtenir els vots suficients: Mario Kart, 36; Scalextric, 24 vots; Sportacus i Harley Quinn, 23; Wolverine, 22; de les rodes, 21 vots; kàrate, skatepark, Monster Kart i pàdel, 20 punts; Sullivan, 14; tir amb arc, 13; i finalment, hípica, en va sumar 11 vots.

Ara, l’Ajuntament farà la distribució dels noms als diferents carrers i hi col·locarà una placa amb el nom de cadascun.

Redacció

 

Roda de Berà clou la seva festa gran i demostra un cop més que la cultura és segura

Imatges dels diferents actes duts a terme a Roda de Berà. Fotos: Ajuntament

Durant el darrer any i mig l’Ajuntament de Roda de Berà, i en concret la regidoria de Cultura, ha fet un màster intensiu en organitzar d’esdeveniments culturals i festius en temps de pandèmia. L’estiu a la Pedrera o la Festa Major de l’any passat van servir d’entrenament per saber què funciona i què no, i l’experiència ha fet que tant el cicle cultural que se celebra durant l’estiu a l’emblemàtic escenari de la pedrera de l’Elies com la Festa Major de Sant Bartomeu que va cloure ahir a la nit, hagin estat un èxit absolut. L’especialització ha simplificat i facilitat el desenvolupament dels actes, tot i que cal destacar la imprescindible tasca que realitzen els treballadors municipals i els voluntaris de la regidoria de Cultura, sense els quals no hagués estat possible.

“Aquest any l’optimisme guanyarà, respecte l’any passat, a la incertesa. […] Que no ens falti mai la il·lusió per la festa, perquè aquesta festa, la festa gran, ens manté lligats als orígens i, tal com va dir el poeta, qui perd els orígens per la identitat”, subscrivia la regidora Teresa Ferré en el seu saluda al llibret. I així ha estat, l’Ajuntament va tornar a fer una aposta ferma pels actes més nostrats, més tradicionals, per mantenir viu el foc de la Festa Major, i al programa no van faltar el pregó, el seguici i la processó del Pa Beneït, el concert i la ballada de sardanes, el vermut dedicat als jubilats o la cantada d’havaneres. Actes tradicionals, adaptats a la nova normalitat, barrejats amb concerts i espectacles variats en els quals s’ha garantit el compliment de totes les mesures dictades pel Procicat per fer front a la Covid-19. I tot plegat es va tancar estrenant un espectacle lumínic amb drons, esdevenint així el primer municipi de la província en celebrar aquest tipus d’esdeveniment innovador.

Roda va estrenar un espectacle lumínic amb drons per tancar la festa major, esdevenint així el primer municipi de la província en celebrar aquest tipus d’esdeveniment innovador. Fotos: Ajuntament

Qualsevol persona que s’hagi apropat aquests dies a algun dels actes celebrats, tant a l’aire lliure com dins del pavelló municipal, convertit un any més en l’epicentre de la festa, ha pogut comprovar els esforços de l’Ajuntament per poder celebrar la festa amb totes les garanties de seguretat. Un control molt exhaustiu de l’aforament; l’obligació de registrar les dades personals de tots els assistents per garantir la traçabilitat dels contactes en cas que alguna persona donés positiu en els dies posteriors; i un gran número de voluntaris i voluntàries vetllant perquè tothom mantingués la distància de seguretat i portés la mascareta ben col·locada en tot moment.

Perquè, tal i com declarava l’alcalde durant el seu discurs previ al pregó, “creiem en la cultura, creiem en les nostres tradicions, en les tradicions segures, és clar, amb totes les mesures que calguin, amb tots els protocols que ens demanen les autoritats sanitàries, no pas les judicials. Amb molta més feina per nosaltres, per nosaltres mateixos, però sobretot pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, i pels i les voluntàries que feu que aquests dies la Festa Major sigui una realitat tossudament alçada”, deia, fent al·lusió a la cançó de lluita de Lluis Llach.

Redacció

 

Roda estrenarà un inèdit espectacle lumínic amb drons per acomiadar la seva Festa Major

L’espectacle programat porta el títol ‘Àtom’ i és un relat sobre la creació de la matèria. Foto: Ajuntament

Després d’una setmana farcida d’actes per a totes les edats, demà a la nit Roda de Berà clourà la Festa Major de Sant Bartomeu 2021. Ho farà d’una forma molt especial, estrenant un espectacle lumínic amb drons, esdevenint així el primer municipi de la província en celebrar aquest tipus d’esdeveniment innovador.

Es podrà seguir a partir de les deu de la nit des de la plaça Francesc Macià o des de l’avinguda Sant Jordi, però també des de molts balcons i terrasses particulars ja que la proposta, que combina art i tecnologia, dibuixarà al cel de Roda figures a prop de 100 metres d’alçada. D’aquesta manera es garantiran les mesures de seguretat per fer front a la Covid-19, ja que l’espectacle es podrà veure des de molts punts del municipi i les figures seran visibles a molts metres de distància.

L’espectacle programat porta el títol ‘Àtom’ i és un relat sobre la creació de la matèria. Entre les figures que es podran veure al cel rodenc hi ha una seqüència d’ADN o estels, entre moltes altres imatges de gran espectacularitat, obra de Flock Drone Art, la primera empresa catalana i una de les primeres d’Europa en dissenyar i produir espectacles de llums amb tecnologia dron.

Aquesta avantguardista proposta és, a més, respectuosa amb el medi ambient ja que no genera residus i recupera la màgia de la pirotècnia actualitzada amb les noves tecnologies, i sense generar el soroll dels focs d’artifici.

‘Més llum, menys soroll’

La regidoria de Cultura i Festes, encapçalada per Teresa Ferré, ha programat aquest innovador esdeveniment com a alternativa al castell de focs que tradicionalment tancava la Festa Major. I és que Roda de Berà es va convertir al setembre de 2020 en el primer municipi de Catalunya en aprovar l’ús de pirotècnia menys sorollosa o silenciosa en els actes municipals. També, en el marc de la passada revetlla de Sant Joan va posar en marxa una campanya per promoure que el rodencs i rodenques utilitzessin pirotècnia menys sorollosa amb el lema “Més llum, menys soroll”.

Va sorgir arran d’una moció presentada per Junts per Roda i aprovada per la majoria del Ple de l’Ajuntament durant la sessió ordinària de setembre, amb la qual es va aprovar que en tots els actes organitzats per l’Ajuntament en els que es faci ús de pirotècnia i focs artificials, es faran amb pirotècnia silenciosa o menys sorollosa.

L’objectiu era aconseguir que aquests tipus d’espectacles, com l’esdeveniment que tindrà lloc demà a la nit, siguin més inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals i que els veïns i veïnes que mai hi assisteixen puguin gaudir d’ells com la resta de la ciutadania.

A les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), per exemple, les explosions dels petards els causen un gran patiment,  podent generar crisis de plors, autolesions i actituds agressives, entre d’altres conseqüències. El soroll de la pirotècnia també pot tenir efectes negatius en els animals. Degut a la seva sensibilitat auditiva, els sorolls forts poden causar-los pànic i provocar en ells conductes no habituals com fugir i perdre’s, autolesions, o fer mal als seus amos. A més, poden patir palpitacions, taquicàrdies, falta d’aire, tremolors i fins i tot els pot provocar la mort.

Redacció

 

Els rodencs, ‘tossudament alçats’ per gaudir de la seva Festa Major

Imatges del pregó de La Mega Pubilla, acompanyada de l’alcalde, Pere Virgili, i de la regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré. La invitada va signar el llibre d’honor i es va fer la fotografia amb els membres del consistori. Fotos: Tots21

Dilluns de reconeixements, pregó, Tronada i batucada per iniciar la Festa Major de Sant Bartomeu a Roda de Berà. El segon any de pandèmia no ha barrat el pas a un programa d’actes que s’allargarà fins al 26 d’agost i que vol fer front al virus «tossudament alçats» per conservar «la cultura i les nostres tradicions» de manera segura, segons afirmava l’alcalde, Pere Virgili en l’acte d’inici de la celebració celebrat al Pavelló Municipal. La solvència de les mesures de prevenció anticovid, ja posades en marxa l’any passat, continuaven vigents enguany amb la necessitat de donar nom i telèfon de contacte abans de l’entrada al recinte per poder fer el rastreig en cas de contacte positiu.

L’engranatge estava ben lubricat gràcies a l’experiència prèvia, ja sense improvisacions, i a la participació del voluntari local, capaç de sacrificar hores de festa perquè tot sorti rodat. De fet, el programa ha estat dissenyat com si encara hi hagués toc de queda per minimitzar la possibilitat d’augment del risc de rebrot i el batlle no deixava passar l’ocasió per criticar el TSJC, lamentant que vulgui fer d’autoritat sanitària. El «tossudament alçats» de Lluís Llach, que Virgili va fer seu, també servei com a compromís de futur, de cara a poder gaudir de la festa major de l’any vinent «sense somriures amagats, abraçant-nos i petonejant-nos».

El seu discurs havia estat precedit pel concert de grallers a càrrec de la ‘La Virolla’, grup integrat per alumnes formats en l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona i que es van acomiadar amb un ‘Amparito Roca’ que feia endevinar ganes de Santa Tecla. Tot plegat servia de pròleg al pregó protagonitzat per La Mega Pubilla, un cuiner de l’Anoia anomenat Eduard Molina cansat de fer menús i que ha acabat fent de la seva vida una graellada de Núria Feliu i Mary Santpere. Una aposta, de nou, per la cultura per part del consistori, i un sermó dels de perruqueria amb les amigues que servia per a un retrat social i històric de la localitat. De l’emigració que va fer gran Roda, dels pobladors de soca-arrel, dels vinguts de fora que han fet seu el municipi i dels amors d’estiu, grans records de qualsevol població de costa i estiueig. I també, és clar, d’iniciatives singulars com el FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català que llueix i fa lluir la població.

La Tronada cromàtica va marcar l’inici de la Festa Major. Fotos: Tots21

L’acte va comptar amb els reconeixements esportius i acadèmics que són tradició, i va seguir fora ja del pavelló amb una Tronada cromàtica que donava color a la gresca i la participació de la batucada ‘Els Trastocats’, als quals no els feia falta pólvora per fer moure la ciutat. La jornada es va cloure amb Els Capdevila, cabaret dels d’abans amb la Mega Pubilla acompanyada de veïns i veïnes de replà.

Actuació de la batucada ‘Els Trastocats’. Foto: Tots21

La regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré, ha estat a la sala de màquines de la festa des del primer dia. En conversa amb Tots21 reconeixia que era «un plaer» haver agafat la responsabilitat de fer arribar la celebració a bon port. «Des del primer dia de l’any passat en què es va confinar la gent tenia molt clar que la cultura seria segura. I des d’aquell moment vaig dir que faria tot el que pogués per demostrar-ho, dins de les normatives i mesures que Salut anava decretant. L’any passat es va fer Festa Major, diferent, i enguany hem anat en la mateixa línia. Sempre amb la previsió de preveure si es podia fer més. Menys, no. La gent que ha hagut d’estar tancada necessita veure coses diferents. Però la gent que treballa de la cultura viuen d’això. Estan en l’anonimat i no s’hi pensa en ells».

El pavelló va ser, de nou, l’escenari escollit per garantitzar les mesures de prevenció de la covid durant els actes d’inici de la festa. Foto: Tots21

En aquest sentit, Ferré recorda que «a inicis d’aquest any va venir el director del FIC-CAT a parlar amb mi i em va preguntar si el podríem fer enguany després d’haver-lo hagut de suspendre l’any passat. Jo li vaig dir que sí, que el tirés endavant, provant-ho al Poliesportiu. I al final es va fer, com l’Aplec de les Sardanes pel Dilluns de Pasqua, portant en concert les dues cobles de sempre. L’única cosa que s’ha hagut de suspendre, perquè era evident, són les fires, de cara a evitar aglomeracions»: En tot cas, Ferré sí que reconeix que a les entitats del poble «no els agrada gaire no poder fer Seguici. Però ho han entès. Nosaltres ens hem afegit a l’Exposició de Gegants que s’ha fet des del Baix Gaià, amb tots els pobles adherits, I al final de la Festa Major es podrà gaudir dels gegants a l’interior del Casino Municipal. Correfocs no n’hem pogut fer, però al final hem optat per fer sortir una xaranga pels carrers, que també fa festa».

Gestionar unes festes i un mandat complicats

Per la seva banda, el batlle reconeixia que l’experiència ja comença a ser un grau a l’hora de fer front a excepcionalitats normalitzades. «L’organització de la festa major de l’any passat, per novells, ens va costar una mica més i no sabíem massa bé què ens podria funcionar o no. Llavors ja vam fer tot l’Estiu a la Pedrera, enguany també així com diversos actes culturals arreu del municipi, i seguim apostant per això. Hi ha hagut actes de petit format on hem arribat a tenir un voluntari per cada deu assistents a l’acte. Ens hem sobredimensionat amb la presència dels voluntaris i dels treballadors de l’ajuntament. Per això he volgut agrair el seu esforç en públic. N’hi ha que des de primers de juliol que no tenen ni un dissabte lliure al vespre perquè ajuden a mantenir viva la cultura segura a Roda», afegeix amb orgull. Pel que fa a fer funcionar el teló i controlar la tramoia de l’escenari, Virgili afirma que «ja n’hem après una mica més. No hem comès alguna errada que vam cometre l’any passat. Sí que és cert que ens porta més feina tant d’organització com de realització», assegurava.

Les festes arriben a dos anys i escaig d’un mandat, un altre, complicat des del punt de vista d’acció de govern. «El que marcarà aquest mandat, més que no pas el programa electoral o les promeses incomplertes, serà la gestió que hem hagut de fer pràcticament a correcuita del dia a dia de la pandèmia. Per això, vam demanar als nostres votants i als que no, que entenguessin que aquesta seria la legislatura en la qual menys compliríem el nostre programa electoral. Va ser elaborat sota unes condicions que s’han capgirat del tot. Mantindrem la línia, però ens quedaran actuacions per fer, perquè hem hagut de prioritzar recursos. Com un bon central de futbol, hem de tenir cintura i saber girar quan t’han doblat per l’esquerra o la dreta».

L’alcalde sí que s’ha mantingut ferm en l’aposta per «un nou sistema de gestió de l’aigua a Roda de Berà. L’estiu passat estàvem patint unes restriccions per la manca d’aigua sobretot concentrada en la zona del nucli urbà. Vam poder fer una obra d’urgència i emergència, un nou pou que ens ha donat un aforament que ens ha permès passar tot l’hivern i no haver de fer mesures dràstiques d’estalvi aquest estiu. Però una de les propostes que sí que portarem endavant és el tram per la connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona i la creació d’un nou dipòsit per acumular aigua. De fet -continuava Virgili-, una de les partides pressupostàries d’inversió per aquest 2021 és destinar 200.000 euros per engegar el projecte i expropiar segurament ja els terrenys on ha d’anar ubicat el nou dipòsit. Esperem l’any vinent poder fer el pas següent i assumir una inversió important, d’1,7 milions aproximats de cost, acollint-nos a totes les subvencions possibles de l’ACA, de la Diputació, o de qui sigui. Serà una de les inversions importants d’aquestes legislatures. I serà una d’aquelles que en el manual del mal polític diu que no has de fer perquè no es veu. El dipòsit estarà perdut en una muntanya i no estarà precisament a la vista. Però l’hem de fer».

Podeu consultar el programa sencer clicant aquí

J.S.

 

Pere Virgili: ‘Al TSJC algú li va fer creure que podien fer política. I ara s’han envalentit i es creuen que són epidemiòlegs’

L’alcalde, Pere Virgili, durant el seu parlament previ al pregó d’ahir. Tots21

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, no va tenir pèls a la llengua ahir a l’hora de carregar contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de carregar-se de nou la proposta de confinament nocturn elaborada des del govern de la Generalitat. Durant el seu discurs previ al pregó de la Festa major de Sant Bartomeu de la localitat, punt de sortida de la celebració que s’allargarà fins al 26 d’agost, ja llençava un advertiment embolcallat de seda: «Creiem en les nostres tradicions, en les tradicions segures, és clar. Amb totes les mesures que calguin. Amb tots els protocols que ens demanen les autoritats sanitàries. No pas les judicials. Les sanitàries són les que hi entenen».

Posteriorment, i en declaracions realitzades a Tots21, el batlle es deixava anar. «Al Tribunal algú li va fer creure que podien fer política. I ara s’han envalentit i es creuen que són farmacèutics, infermers, metges i epidemiòlegs. Per tant, la resta de mortals estem a les seves mans. I quan la comunitat científica i mèdica fan unes recomanacions, com per exemple mantenir el toc de queda en municipis com el nostre, es treuen de la màniga una vegada més una sentència que ens aixeca el toc de queda. Qui som? Doncs nosaltres seguim organitzant la Festa Major i mantenint els actes com els teníem previstos com si hi hagués toc de queda. Avui tothom pot ser a casa seguint tots els actes abans de la una».

En aquest sentit, Virgili precisa que Roda «es troba en aquests moments d’estiu molt per sobre de la seva població» i arrossegava «un índex de rebrot de la pandèmia que les autoritats sanitàries creien que era perillosa». De fet, des del municipi «havíem trucat tres vegades a les portes del Procicat dient que complíem els requisits». Finalment Roda va entrar al llistat, encara que segons Virgili, si la resposta hagués estat més ràpida «s’hauria notat tant en una millora de l’índex de rebrot com en la menor incidència dels micros o macrobotellots a les zones d’esbarjo. Nosaltres i els municipis veïns hem patit un augment dels problemes que teníem a partir de l’una, les dues, les tres de la nit, que al nostre municipi se’ns concentra a la platja», reconeix.

J.S.

 

Roda de Berà se’n va de Festa Major fins al 26 d’agost

Un taller d’escultures de sorra i el cinema a la fresca van encetar ahir divendres el programa d’actes de la Festa Major de Sant Bertomeu de Roda de Berà. Cosida amb punta de creu per poder donar sortida a les ganes de gresca de la població i garantir les mesures contra la covid-19, el menú manté l’equilibri un altre any sense perdre identitat. Les propostes, a més dels actes tradicionals, destaquen en l’àmbit cultural. Des del Tribut a Mecano a càrrec d’Heroes de la Antártida fins al grup El Pot Petit, la cantant tarragonina Anna d’Ivori, l’actuació de ‘Lexter & Black Mafia Band’, cabaret, vermuts i orquestra de ball de les de tota la vida. El pregó, aquest dilluns, anirà a càrrec de La Mega Pubilla, una vedette còmica de l’escenari català famosa per la seva simpatia i bon humor.

Dissabte 21 d’agost

19:00h. Animació infantil “El Pot Petit”. Pavelló Poliesportiu Municipal. El grup El Pot Petit estrenarà el seu nou repertori Vull cantar i Vull ballar. En Pau i la Jana es troben sols fora del Pot, i sense els seus amics a prop no saben què fer! Cantant i ballant els aniran retrobant. Qui serà el primer en sortir a fer-los bellugar sense parar? El mico? Els pirates Rodamons? El Drac Rac? Sigui qui sigui segur que els farà cantar com mai!

22:30h. Concert Héroes de la Antártida. Tribut a Mecano. Pavelló Poliesportiu Municipal. La història del pop espanyol té un abans i un després de l’aparició de Mecano. Aquesta banda tribut a Mecano farà un repàs pels més de 20 èxits del grup des dels seus inicis als anys 80 fins a la dècada dels 90 amb sons molt actuals que respecten tota l’essència del grup adaptats a un directe dinàmic i espectacular.

Diumenge 22 d’agost

12:00h. Concert vermut per als jubilats. Al Pavelló Poliesportiu Municipal. Concert líric a càrrec de la soprano Miracle Seguí i del baríton Miquel Font.

20:00h. Presentació del BOI. Plaça dels Pins. El Centre d’Estudis Rodencs, de Les Monges Associació Cultural, presentarà el número 42 de la miscel·lània rodenca BOI.

Seguidament, 4t Concurs de Poesia de Festa MajorPlaça dels Pins. Presentació i lectura dels poemes participants, amb la intervenció especial de la rapsoda Joana Badia acompanyada d’Albert Recasens. Premis de 150€ al guanyador/a, 50€ al segon i accèssit. Data límit de presentació de treballs: 10 d’agost, a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca.

A continuació. Concurs de Portada del llibret de la Festa MajorPlaça dels Pins. Lliurament del premi al guanyador del Concurs del cartell i la portada del llibre de la Festa Major de Sant Bartomeu. El premi de 150 euros es lliurarà a Xavier Lorente pel seu disseny.

En finalitzar. Concert d’Anna d’IvoriPlaça dels Pins. La cantant tarragonina torna als escenaris amb el seu nou treball “Ales de paper”, acompanyada per la seva banda. Un disc que ens parla d’històries viscudes i no viscudes, passades i imaginades, de personatges reals i d’altres que ho podrien haver estat.

Dilluns 23 d’agost

13:00h, Toc de Vigília. Església parroquial de Sant Bartomeu. A càrrec de la família Nogués.

18:30h, Concert de grallers amb “La Virolla”. Al Pavelló Poliesportiu Municipal. El grup està integrat per alumnes que es van formar en l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona. Oferiran un concert fresc, viu i variat ple de música de diferents estils.

A continuació. Pregó de Festa Major amb la Mega Pubilla. Al Pavelló Poliesportiu Municipal. La Mega Pubilla és una vedette còmica de l’escenari català famosa per la seva simpatia i bon humor. Tot i que a vegades sembli una mica despistada, ho complementa amb la seva especial bogeria. El pregó de Festa Major serà el millor preludi de l’espectacle d’humor que amb la resta de Els Capdevila ens oferirà a la nit.

Lliurament de reconeixements esportius i acadèmics.

Seguidament. Tronada cromàticaA l’aparcament de l’Ajuntament.

A continuació. Espectacle de “Els Trastocats” Sortida des de la plaça de l’Ajuntament / plaça dels Pins / c. Nou / av. Sant Jordi / c . Marinada / c. Joan Carles I.

22:00h. Teatre amb Els CapdevilaPavelló Poliesportiu Municipal. Un cabaret esbojarrat protagonitzat per Els Capdevila, un llinatge de vedettes catalanes (o així s’anomenen). Caroline Capdevila, neboda de la Maria Lluïsa i última generació de la saga, enlluerna a tot aquell que la mira, ja que aporta la sensualitat, la bellesa i un caràcter que no deixa indiferent a ningú. Eudald Capdevila, marit de la Caroline i gerent d’una oficina de «La Caixa», també és llança als escenaris cantant i fent el que faci falta per donar un cop de mà a la família política. Per últim, la Felisa Vidal, veïna de replà i fan de la família, sempre assisteix a les actuacions dels Capdevila i mai pot evitar fer de les seves a ple show. Junts hauran de fer entendre a la tieta Maria Lluïsa que el nou i primer xicot que té no agrada a la resta de la família i no precisament pels 30 anys que es porten entre l’un i l’altre.

Dimarts 24 d’agost

8:00h. Matinades amb el grup de grallers “Com feia…?”Per diversos carrers del municipi.

10:00h. Toc de Festa. A l’església parroquial de Sant Bartomeu. A càrrec de la família Nogués.

10:30h. Sortida del seguici del Pa Beneït. Pavelló Poliesportiu Municipal. Acompanyats per les autoritats i la Cobla Principal de Llobregat. Els majorals convidaran les autoritats a unir-se a la comitiva, que que dirigirà cap a l’església parroquial on s’hi incorporarà el clergat i s’iniciarà la processó amb la imatge del nostre patró Sant Bartomeu.

Seguidament. Processó del Pa BeneïtPels carrers del municipi. Sortida des de l’església parroquial de Sant Bartomeu.

A continuació. Missa solemne amb la benedicció de les coques i el cant dels goigsEsglésia parroquial de Sant Bartomeu. Subhasta de la tradicional Coca del Goig i venda del Pa Beneït en finalitzar la missa.

13:00h. Concert. Plaça dels Pins. A càrrec de la Cobla Principal de Llobregat.

18:00. Concert o ballada de sardanes*. Plaça de l’Ajuntament. A càrrec de la Cobla Principal de Llobregat.

*Segons evolució de la pandèmia.

20:30h. XXè Trofeu Lluis Marco. Al camp de futbol municipal. Partit entre el Club Atlètic Roda de Berà i el Juvenil Nàstic Divisió d’Honor.

23:00h. Concert de l’orquestra La Chatta. Pavelló Poliesportiu Municipal. La Chatta Orquestra va ser fundada al març de 2001. A poc a poc i gràcies a l’esforç, afecte i professionalitat de tots els components de la Chatta, aquesta s’ha obert camí sent ja important la seva presència en festes majors i sales de ball.

Compta amb cançons clàssiques de balls de saló, temes disco de tots els temps i el repertori més actual i de moda. El concert consta d’una hora aproximadament de cançons clàssic-populars que poden variar entre la Zarzuela, Òpera, Musical i cançó popular catalana, sent aquesta última protagonista.

Dimecres 25 d’agost

11:30h. Campionat de bitlles. Plaça dels Pins. Inscripcions fins a 15 minuts abans de l’inici.

22:00h. Actuació musical “Lexter & Black Mafia Band”. Pavelló Poliesportiu Municipal. El cantant i compositor britànic Lexter va començar al món de la música des de molt petit. Va formar part del grup Blue 4 You, responsable durant alguns anys de les cançons dels anuncis de l’estiu de Damm.

Ens oferirà, acompanyat per la Black Mafia Band, un repertori destinat a tots els públics, amb temes de clàssics com Elvis, Frank Sinatra o Barry White, passant pel rock, el pop, la salsa o el reggaeton que no deixarà indiferent a ningú.

Dijous 26 d’agost

19:00h. Cantada d’havaneres. Pavelló Poliesportiu Municipal. A càrrec del grup “Xarxa”. El conjunt, amb més de trenta anys d’història, ha participant en multitud de concerts a tot Catalunya. Durant els seus concerts combinen noves cançons amb les tradicionals del gènere musical de l’havanera.

22:00. Espectacle lumínic amb drons de fi de Festa Major. Al pati de l’escola Salvador Espriu. L’espectacle es podrà seguir des de la plaça Francesc Macià i l’avinguda Sant Jordi.

28 i 29 d’agost

D’11 a 13h i de 18 a 20h. Exposició gegantera del Baix Gaià. Al Casino Municipal. A càrrec de Les Monges Associació Cultural. Hi haurà una guardiola per col·laborar amb la Marató de TV3.

Dissabte, 28 d’agost

22:00h. Selecció FIC-CAT a l’Estiu a la Pedrera: Coses a fer abans de morir, de Cristina Fernández i Miguel Llorens. A la pedrera de l’Elies.

Redacció

 

Un simulacre a la platja Llarga de Roda posa a prova el servei de vigilància i socorrisme

Imatges del simulacre. Fotos: Ajuntament

La platja Llarga ha acollit aquest matí la celebració d’un simulacre de salvament i socorrisme amb el rescat aquàtic de dues víctimes a càrrec de l’empresa Altesport 2000, adjudicatària del servei de vigilància i socorrisme a les platges de Roda de Berà. Aquest exercici serveix al personal per practicar i posar-se a prova davant d’una situació límit, i també per mostrar a la ciutadania com realitzen la seva tasca.

El simulacre ha començat quan les dues víctimes, una activa i una altra passiva, es trobaven en perill dins de l’aigua. Un dels socorristes les ha identificat a uns 200 metres de la vora del mar i ha donat avís a la resta de companys a través del walkie-talkie.

Ràpidament s’ha activat el protocol de rescat aquàtic i tot el personal s’ha posat en marxa. El primer d’ells ho ha fet nedant, Eric Vilaragut, mentre el seu company, Pedro Javier, esperava a la sorra; un segon amb la moto aquàtica, Manel García; i el coordinador de l’equip, Brian Medina, ho ha fet amb la taula de rescat, per facilitar la seqüència i treure de l’aigua a la víctima activa. Manel García, des de la moto aquàtica, ha donat avís al responsable de comunicacions de l’equip perquè a la platja hi tinguessin tot el material necessari preparat per atendre la víctima passiva i realitzés una trucada al 112 donant informació precisa sobre la situació mentre que els equips d’emergència arribaven al lloc dels fets.

Un cop la víctima passiva ha estat fora de l’aigua, els dos socorristes li han realitzat la maniobra de reanimació cardiopulmonar, amb l’ajuda d’un equip d’oxigenoteràpia, fins assolir la seva reanimació i li han col·locat la taula espinal per immobilitzar-la, a l’espera que els tècnics sanitaris del SEM hi arribessin.

La prova s’ha realitzat correctament, seguint tots els protocols establerts i dins dels temps adequats per salvar la vida d’ambdues víctimes.

El simulacre ha comptat amb la presència de l’alcalde Pere Virgili; de Teresa Ferré, primera tinent d’alcalde; dels comandaments de la Policia Local de Roda de Berà, i del personal tècnic de l’Ajuntament de Roda de Berà.

Redacció

 

Més de 130 corredors es donen cita a la 5a cursa de la Festa Major de Roda de Berà

La cursa de festa major va comptar amb la participació de 134 corredors i corredores. Foto: Ajuntament

El passat dissabte, a partir de dos quarts de nou del matí, Roda de Berà va donar el tret de sortida als actes previs a la Festa Major de Sant Bartomeu, i ho va fer amb la cinquena edició de la cursa de la Festa Major, organitzada per Fun Sports i l’Ajuntament de Roda de Berà.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de 134 corredors i corredores. El recorregut inicial es va haver de modificar en ser Roda de Berà un dels 279 municipis que fins ahir diumenge va tenir el nivell 3 del Pla Alfa activat per alt risc d’incendi. Va continuar sent un recorregut mixt però molt més ràpid, i es va notar. El primer corredor en arribar a meta, Arnau Monzonís, del club Gasxsatanàs, ho va fer en tan sols 25 minuts i 19 segons, a un ritme de 3’25’’ el quilòmetre. Joan Mengual el va seguir de molt a prop, i va creuar la meta amb només 8 segons de diferència. Manuel Torres, va ser el tercer classificat de la categoria masculina (25’33’’); Jorge de Andrés, el quart (25’45’’), i Enric Roig (25’50’’), el cinquè.

Pel que fa a la categoria femenina, Marina Travé va ser la més ràpida, amb un temps de 27’43’’, seguida per Laia Gil (29’50’’). Mercè Puigdueta va ser la tercera classificada (31’02’’); Carolina Menéndez, la quarta (31’59’’); i Irene Rubió, la cinquena (32’13’’).

Quant als premis locals, Marta García va ser la rodenca més ràpida, amb un temps de 40’32’’, i Jose Luis Dorantes, el més veloç dels locals masculins, creuant la meta en 30 minuts i 6 segons.

Un cop més el rodenc Ángel Ceada va ser el corredor més veterà en finalitzar la cursa, amb 82 anys. I Runners el Vendrell va aconseguir el trofeu a l’equip més nombrós.

Els premis van ser lliurats per l’alcalde Pere Virgili; per Teresa Ferré, regidora de Cultura i Festes; i per Gerard Solé, regidor d’Esports.

La Festa continua

Imatges dels concerts del passat cap de setmana. Fotos: Ajuntament

Els actes de la prèvia a la Festa Major de Sant Bartomeu van continuar dissabte a la nit a la pedrera de l’Elies, amb un concert de ‘Marala’, trio format per la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort. Acompanyades en aquesta ocasió per la banda al complet, van presentar el seu primer treball discogràfic, ‘A trenc d’alba’, un aplec de composicions pròpies que giren la ullada cap als cants de la terra. Un cop més l’Estiu a la Pedrera va penjar el cartell d’aforament complet, garantint totes les mesures de seguretat i d’higiene per fer front a la Covid-19.

Ahir diumenge, a partir de les deu de la nit, la plaça de l’Església es va omplir per gaudir del concert de ‘The Kojaks Trio’. El grup, que ja havia actuat amb èxit durant la diada de Sant Jordi a la plaça dels Pins, va tornar a sorprendre amb el seu repertori variat que va incloure des de bandes sonores de pel·lícules fins a cançons dels anys 20 del segle passat.

Ja dins del programa oficial de la Festa Major de Sant Bartomeu, els actes continuaran a partir del proper divendres 20.

Programa de la Festa Major: http://web.rodadebera.cat/agenda/activitats-permanents/5039-festa-major-sant-bartomeu-2021

Redacció

 

Oberta la segona convocatòria d’ajuts destinada a autònoms, pimes i microempreses de Roda de Berà

Façana de l’Ajuntament de Roda de Berà. Foto: Cedida

A partir de demà, els autònoms, pimes i microempreses de fins a 25 treballadors de Roda de Berà que hagin patit els efectes negatius de la crisi sanitària de la Covid-19 poden començar a presentar les seves sol·licituds a la segona línia d’ajuts posada en marxa per l’Ajuntament.

Des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament va prendre part aprovant diferents mesures de diversos àmbits d’actuació, reunides totes elles en el Pla de Reactivació Econòmica de Roda de Berà, que s’ha anat desenvolupant durant aquest últim any per ajudar a pal·liar els efectes negatius que la crisi sanitària ha provocat en els negocis rodencs.

La primera línia va beneficiar 78 autònoms, pimes i microempreses. Es van atorgar 75.500 euros en ajudes, 14 de 750 euros; 62 de 1.000 euros; i dues de 1.500 euros, segons la puntuació assolida. Per aquesta edició la partida destinada és de 100.000 euros i l’equip de Govern espera poder exhaurir-la.

“Tenim la voluntat de seguir ajudant totes aquelles persones, empreses, autònoms i pimes que més han patit”, deia el regidor d’Hisenda, Gerard Solé, durant la sessió plenària de maig durant la qual es van aprovar les bases, “per aquest motiu, i per arribar a un major nombre de beneficiaris i amb la voluntat de seguir arribant allà on altres administracions no ho fan, les bases inclouen algunes modificacions respecte la primera edició”, assegurava Solé.

El nombre màxim de treballadors de les microempreses, per exemple, passa de 15 a 25. En el cas dels autònoms, el rendiment net de l’exercici 2020 no pot haver superat els 17.500 euros, i en funció d’aquest rendiment net s’atorgarà més o menys puntuació. Quant a les empreses, es tindrà en compte el tant per cent en què s’ha vist reduïda la seva facturació durant el 2020, que ha de ser d’almenys un 25%, comparant els ingressos amb l’exercici 2019. També s’ha volgut no discriminar a les empreses de nova creació al 2020, les quals, tot i no tenir dades de l’any anterior per poder realitzar la comparativa, també podran demanar la subvenció i se les valorarà de forma proporcional als dies d’activitat efectiva.

El que no varia és la quantia de la subvenció, que podrà ser de fins a 1.500 euros, segons la puntuació assolida d’acord amb els criteris inclosos a les bases.

Les sol·licitud s’hauran de presentar a través de la Seu Electrònica abans del 15 de setembre i es resoldran de forma independent i per ordre de presentació. Les subvencions s’atorgaran per procediment de concurrència no competitiva amb aquest mateix ordre fins que el pressupost disponible s’hagi exhaurit.

Els infants de Roda triaran els noms dels carrers del nou parc d’educació viària

La votació es durà a terme durant l’animació infantil d’El Pot Petit, el 21 d’agost. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament ha posat en marxa un nou procés participatiu per als més petits. Els nens i nenes de Roda de Berà que hagin cursat aquest any fins a 6è de primària podran triar els noms amb els quals es batejaran els carrers del nou parc d’educació viària de l’avinguda de l’Avenc, inaugurat ara fa dos mesos.

La votació se celebrarà el proper 21 d’agost a la tarda, a la plaça de l’Ajuntament, abans de l’animació infantil El Pot Petit, que l’Ajuntament ha programat dins dels actes de la Festa Major de Sant Bartomeu. Les butlletes es podran trobar dins del llibret de la Festa Major, al butlletí Roda de Berà al dia d’agost en format retallable, o es podrà descarregar en pdf al web de l’Ajuntament i portar-la aquell dia impresa.

La regidoria d’Ensenyament, encapçalada per Rosana Dorantes, va demanar a les escoles Salvador Espriu i El Cucurull que presentessin un llistat de possibles noms relacionats amb el món infantil dels jocs, els esports, la televisió o el cinema. Així els alumnes de cada classe van presentar una proposta i es va confeccionar, entre els dos centres, un llistat amb 21 de diferents. Entre les opcions hi trobem: Hípica, Pàdel, Pikachu, Harry Potter, Superzings, Wolverine, Harley Quinn, Kàrate, Son Goku, Doraemon. Tir amb arc, Esportacus, Skatepark, Mario Bros, Caçafantasmes, De les rodes, Sullivan, Scalextric, Mario Kart, Rayo McQueen i Monster Car. Els infants hauran de marcar amb una ‘x’ vuit noms per batejar un total de set carrers i una plaça del parc d’educació viària.

Redacció

 

Roda aprofita l’estiu per iniciar sis petites obres d’urbanisme

Imatges de les obres a l’escola El Cucurull i al camp de futbol municipal. Foto: Ajuntament

El passat dilluns es van posar en marxa sis projectes de forma simultània. Tres d’ells a l’escola El Cucurull i tres més dins del camp de futbol municipal, aprofitant l’inici del mes d’agost en què ambdues instal·lacions estan tancades.

La primera de les obres que cal destacar a l’escola El Cucurull és l’asfaltat de l’aparcament municipal de sorra que trobem al costat del centre escolar. Aquest projecte va ser la tercera proposta més votada de la passada edició dels Pressupostos Participatius, amb 38 vots. L’actuació consistirà en la pavimentació de 486 metres quadrats de terreny amb un pressuposts de 21.126,60 euros.

Dins de l’escola, a l’edifici principal, s’estan executant dues obres més. La primera d’elles a la planta baixa, és la reforma de la zona administrativa, amb la qual es preveu una nova distribució de l’espai amb noves instal·lacions i la creació d’un nou fals sostre. El pressupost total és de 8.588,93 euros. També dins d’aquest mateix edifici s’estan reformant els banys de la primera planta, amb l’enderroc total dels serveis actuals per tal d’instal·lar tres inodors en cadascun dels dos banys, el de nenes i el de nens, i una sala independent per als estris de neteja amb un abocador en el seu interior. El pressupost total d’aquesta obra és de 35.478,74 euros.

Pel que fa al camp de futbol municipal, s’està duent a terme tres projectes diferents. El primer d’ells correspon al manteniment i el nou pintat de l’estructura metàl·lica de la marquesina de tribuna. L’Ajuntament va detectar que aquesta estructura de suport es trobava en un estat precari de conservació, amb òxid en gairebé tota la superfície. Per evitar el seu deteriorament s’han previst aquests treballs de manteniment, amb un pressupost de 9.015,18 euros.

La segona actuació que s’està duent a terme a aquestes instal·lacions esportives municipals és la millora dels serveis públics existents, que es trobaven en un estat d’envelliment i no disposaven de cap bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. El pressupost total d’aquest projecte és de 22.431,96 euros.

I, finalment, degut al seu estat de conservació, l’Ajuntament renovarà completament l’actual zona destinada a vestidor dels àrbitres. S’enderrocarà tota la distribució, creant-ne una de nova, i també s’ha previst la substitució dels actuals revestiments, tant de paviment com de parets, amb un pressupost total de 12.843,93 euros.

Redacció