.

.

TOTS 21

Roda de Berà suma gairebé 6 tones d’aliments per al Gran Recapte

Un dels supermercats on es va fer la campanya. Foto: Cedida

Un dels supermercats on es va fer la campanya. Foto: Cedida

Durant el passat cap de setmana Roda de Berà va celebrar una nova edició del Gran Recapte d’Aliments, amb la participació de tots els supermercats de la localitat. Va ser possible gràcies a la implicació dels 78 voluntaris i voluntàries, els qui van estar presents als supermercats recollint els productes, molts d’ells fidels a la cita solidària anual. Entre ells també hi havia 16 alumnes de l’Institut Roda de Berà, molt conscienciats amb aquesta bona causa.

En total es van aconseguir recaptar 5.940 quilos d’aliments i productes bàsics per al Punt de Distribució d’Aliments de Roda de Berà, els quals seran distribuïts en els lots setmanals que des de Serveis Socials es preparen per a les famílies més vulnerables. 

Col·laboracions durant tot l’any
A banda d’aquesta important campanya, el Punt de Distribució d’Aliments compta amb la col·laboració de Mercadona, Aldi i BonPreu durant tot l’any. Aquests supermercats, cada dilluns, dimecres i divendres, realitzen donacions de productes frescos, els quals s’emmagatzemen al PDA, fins al seu repartiment a les famílies, gràcies a la nova càmera frigorífica adquirida per l’Ajuntament.

 

El Ple aprova una moció per demanar a l’Estat i la Generalitat més fons per als ajuntaments

Imatge d'arxiu del ple municipal.

Imatge d’arxiu del ple municipal.

L’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar el passat dijous per unanimitat una moció de la FMC presentada per Tria Roda per a la millora del finançament de l’administració local. Al text també es van adherir els grups municipals de Junts per Roda, Populars per Roda i ERC.

Creiem que aquesta serà una moció efectiva, atès que molts ajuntaments de la Federació de Municipis de Catalunya li estan donant suport”, va assegurar l’alcalde Pere Virgili durant la sessió plenària.

D’acord amb l’article 142 de la Constitució, les hisendes locals han de disposar dels mitjans suficients per al desenvolupament de les seves funcions, però tal i com es detalla a la moció, els ajuntament han anat perdent suficiència financera durant els darrers anys, i amb ella també una autonomia local real.

Els ajuntament han patit diferents situacions en els últims anys, a les que hi han hagut de fer front, com va ser la pandèmia de la covid-19, que va requerir molts esforços econòmics per atendre les necessitats de la ciutadania. D’altres, com la sentència del Tribunal Constitucional sobre les plusvàlues, o l’acord del Govern de l’Estat amb els funcionaris públics per a una pujada addicional del sou, han provocat un trasbals a les economies locals, sense rebre un increment dels recursos de l’Estat. Per altra banda, fruit de la guerra a Ucraïna, la factura energètica dels ajuntaments s’ha disparat, amb un increment mitjà del 30%, i l’encariment de les matèries primeres ha fet que el cost de les inversions municipals hagi augmentat considerablement, o que moltes licitacions quedin desertes.

Per totes aquestes raons, amb la moció es demana a l’Estat la dotació d’un fons extraordinari en favor dels ens locals per donar resposta a l’increment de les despeses; una compensació per la pèrdua d’ingressos, i la creació d’una dotació addicional de recursos per incrementar el finançament dels ens locals amb motiu de l’increment salarial dels funcionaris públics. També se sol·licita que es revisi el finançament local per fer possible el mandat constitucional d’autonomia local.

Quant al govern de la Generalitat, es demana que s’actualitzi i es revisi el Fons de Cooperació Local, atès que l’increment del 10% proposat i anunciat recentment “és del tot insuficient”, segons assegura la FMC. També se sol·licita al govern autonòmic que generi un Fons de Cooperació Local extraordinari que cobreixi els increments dels costos derivats de la inflació; i que en cas de produir-se una nova delegació de competències als municipis es garanteixin els recursos necessaris per fer-la possible.

Finalment, la moció demana a les Diputacions provincials que sufraguin el 50% de la despesa addicional de l’increment del cost de subministraments energètics dels ajuntaments.

 

El ‘Roca Plana’ celebra els seus deu anys lliurant els premis a les millors obres literàries

Foto de família dels guanyadors. Foto: Cedida

Foto de família dels guanyadors. Foto: Cedida

El recinte teatral del Casino Municipal va acollir ahir a la tarda la gala de lliurament de premis de la desena edició del Concurs Literari ‘Roca Plana’, organitzat per la regidoria de Cultura a través de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, i amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal.

Un any més la periodista Sònia Camí va ser l’encarregada de presentar l’acte, el qual va estar amenitzat per l’artista multidisciplinar Laura Relea, LaReSol. Va presentar ‘Pst, que hi ha roba estesa!’, un microespectacle performàtic dividit en tres parts, amb el qual va parlar de la diversitat, manifestada a través d’un acte tan quotidià com és el d’estendre la roba.

Gràcies a la col·laboració del FIC-CAT també es va projectar ‘Elsa’, un curtmetratge dirigit per Albert Carbó que parla de diversitat, de tolerància i de la possibilitat de decidir qui volem ser. Una història que guarda un missatge molt potent.

Seguidament, es van lliurar els premis de les diferents categories a concurs. Tenint en compte que les escoles i l’institut efectuen una selecció prèvia molt important de les categories infantil, cadet i juvenil, el total d’obres presentades va ser de 443. En aquesta ocasió al Jurat hi van arribar 91 obres, 29 de la categoria infantil (de 9 a 11 anys); 25 de la categoria cadet (de 12 a 14 anys); 11 de juvenils (15 a 17 anys); i 26 obres a la categoria d’adults, de les quals només 7 pertanyien a Roda de Berà, i la resta provenien d’autors i autores d’altres municipis de Tarragona, i de moltes localitats de Girona i Barcelona, i fins i tot d’Alacant. Un fet que demostra la consolidació del certamen.

El Jurat, format per la regidora de Cultura, Teresa Ferré, com a presidenta; per Cristina Serrano, responsable de la Biblioteca Municipal; per la docent Pilar Franquet; per Roser Rovira, professora de l’Institut de Roda de Berà; per Yolanda Lebrijo, professora de l’escola Salvador Espriu; i per Vanessa Torruella, professora de l’escola El Cucurull; va destacar la dificultat que havia suposat l’elecció dels guanyadors i guanyadores, atès que la qualitat de les obres presentades en aquesta edició ha sigut molt elevada.

Per a cadascuna de les quatre categories es va acordar un primer premi, de 150 euros i un llibre; un segon, de 100 euros i un llibre; i un tercer premi, de 50 euros i un llibre. Tots els guanyadors/es van rebre també un diploma, així com les persones finalistes i participants.

Premiades i premiats
Categoria Infantil

 • 1r premi: Els somnis de la Sunita, de Magí Mestre. El premi va ser lliurat per Pilar Franquet, docent i membre del Jurat.
 • 2n premi: L’alvocat Jordi, d’Eneko Rentero. La regidora d’Ensenyament, Rosana Dorantes, va lliurar aquest premi.
 • 3r premi: Estimada àvia, de Sabrina Hernández. El premi va ser lliurat per Yolanda Lebrijo, representant de l’escola Salvador Espriu i membre del Jurat.

Categoria Cadet

 • 1r premi: Deixa’ls lliures, de Thaïs Nodarse. Cristina Serrano, responsable de la Biblioteca Municipal i membre del Jurat va lliurar aquest premi.
 • 2n premi: Universos diferents, de Tim Khodzaev. Va ser lliurat per Gerard Solé, regidor de Joventut.
 • 3r premi: Jo vull ser normal, d’Ainhoa Jiménez. Vanessa Torruella, en representació de l’escola El Cucurull, va lliurar aquest premi.
 • Menció especial: Mai no tinguis por de ser com ets, d’Alba Jové. Frederic Royuela, regidor de Turisme, va fer lliurament d’aquesta menció especial del Jurat.

Categoria Juvenil

 • 1r premi: Crida!, de Gala Barnés. La regidora Teresa Ferré va lliurar aquest premi.
 • 2n premi: La diversitat és varietat, de Júlia Arévalo. Manel González, regidor d’Urbanisme, va ser l’encarregat de lliurar aquest premi.
 • 3r premi: Teorema de l’homòfob, d’Aitana Franco. Roser Rovira, en representació de l’Institut Roda de Berà va fer lliurament d’aquest premi a la seva mare.

Categoria Adults

 • 1r premi: Un vestit de resiliència, de Susana Benítez. L’alcalde Pere Virgili va lliurar el premi.
 • 2n premi: Segona adolescència, de M. Carme Vilà. El premi va ser lliurat per Teresa Duch, escriptora i autora de capçalera de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca.
 • 3r premi: Una tradició ancestral, de Montserrat Gil. Ricard Benimeli, arxiver municipal i secretari del Jurat, va lliurar el premi.

Finalment, els membres del Jurat van decidir que la temàtica de les obres de la onzena edició del concurs literari ‘Roca Plana’ serà “els somnis”.

 

Roda de Berà posa en marxa la tercera edició dels Pressupostos Participatius

Imatge de presentació dels Pressupostos Participatius. Foto: Ajuntament

Imatge de presentació dels Pressupostos Participatius. Foto: Ajuntament

Els rodencs i rodenques tornaran a decidir en quins projectes s’inverteix una part del pressupost municipal de l’any vinent. Concretament, 130.000 euros. Sota el lema “Tu decideixes com avança Roda de Berà!”, l’equip de Govern ha posat en marxa l’edició 3 dels Pressupostos Participatius de Roda de Berà, dins la seva aposta per continuar avançant en la participació ciutadana.

La sessió de presentació de la nova edició se celebrarà el proper divendres 2 de desembre, a partir de les 19:30h, a l’Hotel d’Entitats, per tal de donar a conèixer els detalls del procés i l’estat d’execució de les propostes guanyadores en edicions anteriors.

Serà a partir del dia 5, i fins al 18 de desembre, quan la ciutadania, persones majors de 16 anys empadronades o amb segona residència al municipi, així com les entitats veïnals, podran presentar les seves propostes d’inversió. Aquestes, com en edicions anteriors, hauran de complir els criteris, que seran també els que seguirà la comissió tècnica municipal per validar les propostes.

Amb la posada en marxa de la campanya de comunicació, l’Ajuntament convida la ciutadania a “imaginar, proposar i participar”. Imaginar com pot seguir avançant Roda de Berà, proposant inversions factibles, viables tècnicament, inclusives i sostenibles en el temps, que siguin competència de l’Ajuntament, que no superin la quantitat fixada per al procés, 130.000 euros, i pensant en l’interès global de Roda de Berà.

Les dues propostes podran ser presentades a través de la butlleta editada per a aquesta edició, a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament, o a través del web dels Pressupostos Participatius.

Un cop finalitzat el període de presentació de propostes, al gener es convocarà una sessió on la ciutadania pugui debatre sobre les propostes recollides i determinarà quines són les més prioritàries. Les escollides passaran a la següent fase, la de validació final i valoració tècnica de les propostes, entre els mesos de gener i febrer, a càrrec dels tècnics municipals.

La votació arribarà al març. A través de les butlletes de participació, tant en format físic com online a través del web dels Pressupostos Participatius, els majors de 16 anys empadronats a Roda de Berà escolliran les seves tres propostes preferides.

Les propostes guanyadores seran seleccionades en base als vots obtinguts i al límit econòmic establert. Aquestes seran anunciades a través d’una sessió pública a finals de març de l’any que ve.

 

Roda de Berà oficialitzarà l’agermanament amb Benaoján els dies 9 i 10 de desembre

Imatge del programa.

Imatge del programa.

Els ajuntaments de Roda de Berà i de Benaoján van aprovar a finals d’octubre de l’any passat l’agermanament entre els dos municipis. La idea va sorgir durant l’estiu de 2021, en una conversa entre l’alcalde Pere Virgili i un rodenc familiar de l’actual alcaldessa de Benaoján, Soraya García. Els dos consistoris van convocar llavors una reunió telemàtica i es va arribar a un enteniment, tenint en compte els vincles històrics i socials que uneixen els dos pobles.

Per a celebrar l’agermanament i consolidar-lo, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura, ha organitzat diversos actes que tindran lloc el 9 i 10 de desembre. Per a l’ocasió, viatjaran fins a Roda de Berà l’alcaldessa Soraya García i la regidora de Cultura, Olga Barranco, acompanyades per una tècnica municipal.

La benvinguda a les autoritats i l’acte institucional se celebrarà el 9 de desembre, a partir de les 10 del matí a l’Ajuntament. Seguidament, a l’entrada del municipi, a la plaça Francesc Macià, es descobrirà la placa commemorativa de l’agermanament.

A dos quarts de dotze es farà una visita guiada a diversos indrets turístics de Roda de Berà, entre ells, el Roc de Sant Gaietà, el Museu de la Ràdio Luis del Olmo, l’ermita de la Mare de Déu de Berà o la capella de Mas Carreras.

Ja a la tarda, a partir de dos quarts de set, tindrà lloc una exhibició del Ball de Diables de Roda de Berà i seguidament l’encesa oficial dels llums de Nadal, a càrrec de l’alcalde Pere Virgili i de l’alcaldessa de Benaoján, Soraya García, acompanyats per la resta de membres del consistori.

La jornada de diumenge s’iniciarà amb una visita guiada pel nucli antic de Roda de Berà, a partir de les onze amb la sortida des del Replà, al carrer Major.

Seguidament, a dos quarts d’una, la plaça de l’Ajuntament acollirà una exhibició de la Colla Castellera del Foix de Cubelles, dels gegants de Roda de Berà, i del Ball de Gitanes de l’Esbart Sant Julià de l’Arboç.

Al migdia se celebrarà un dinar al restaurant Les Guatlles amb la participació de totes aquelles persones que ho desitgin. El preu del menú és de 20 euros i cal reservar prèviament trucant al 977 65 70 09.

A les sis de la tarda s’iniciarà al Casino Municipal un acte cultural d’agermanament, amb un concert de la Coral Verge de Berà i la projecció de vídeos de Roda de Berà i del FIC-CAT. En finalitzar hi haurà un aperitiu per a tothom.

Vincles històrics
Els vincles i els llaços d’amistat que uneixen els dos pobles es remunten als anys 60, quan van arribar a Roda de Berà moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, entre elles fins a 75 persones provinents de Benaoján.

La transformació de Roda de Berà a principis de la dècada dels anys 60, en què el principal motor econòmic del municipi va passar de ser l’agricultura a la construcció i al sector serveis, va fer que s’incrementés la demanda de mà d’obra. El boom del turisme nacional i internacional feia necessari construir noves residències vacacionals, i Roda de Berà, en aquell moment amb tan sols 563 habitants, no podia satisfer la incipient demanda de mà d’obra.

Va ser així com van arribar al municipi moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, la meitat de pobles d’Andalusia i entre ells 75 benaojans i benaojanes que van arribar a Roda de Berà per treballar i viure-hi. Amb el seu treball es van construir la majoria dels 660 nous habitatges que es van construir en deu anys, fins a doblar la seva població l’any 1970, arribant als 1.034 habitants. Ara, seixanta anys després, els rodencs amb arrels benaojanes s’ha multiplicat per quatre. L’Ajuntament espera que tots ells i elles participin en els actes que el consistori ha organitzat per al segon cap de setmana de desembre.

 

Pere Virgili, escollit alcaldable per Tria Roda de Berà

Virgili, amb part del seu equip. Foto: Cedida

El passat dia 15, simpatitzants de l’Agrupació d’Electors TRIA es van reunir per ratificar l’alcalde, Pere Virgili, com a alcaldable de l’agrupació d’electors per a les eleccions vinents del 2023.

Pere Virgili va manifestar la seva voluntat de mantenir un equip de continuïtat i a l’hora convidar nous simpatitzants i amics ‘a formar part d’aquest gran equip’.

A la mateixa reunió es van tractar diferents temes de política local. Cal destacar l’imminent agermanament amb el poble malagueny de Benaojan, en què tenim especial il·lusió.

Un altre tema d’interès tractat va ser la situació actual d’ocupació d’immobles al municipi, fent èmfasi en la recent actuació amb què s’ha aconseguit desallotjar l’edifici ocupat a la Plaça Martorell.

 

Roda de Berà lliurarà el proper dissabte els premis del 10è concurs literari Roca Plana

Premiats i premiades de la nova edició del certamen. Cedida.

Premiats i premiades de la nova edició del certamen. Cedida.

El proper dissabte, a partir de les sis de la tarda, tindrà lloc al Casino Municipal la gala de lliurament de premis de la desena edició del concurs literari Roca Plana.

L’acte, presentat per Sònia Camí, comptarà també amb l’actuació de l’artista multidisciplinar LaReSol, Laura Relea. Presentarà ‘Pst, que hi ha roba estesa!’, un micro-espectacle performàtic durant el qual la diversitat, tema sobre el qual han girat les obres d’aquesta edició, es manifestarà per mitjà d’un acte quotidià.

I també, gràcies a la col·laboració del Festival Internacional de Cinema en Català, es projectarà “Elsa”, un curtmetratge que parla de tolerància, diversitat i de la possibilitat de decidir qui volem ser.

Seguidament, es lliuraran els premis de les diferents categories. Fins al 31 d’octubre es van presentar un total de 91 obres, 29 de la categoria infantil (de 9 a 11 anys); 25 de la categoria cadet (de 12 a 14 anys); 11 de juvenils (15 a 17 anys); i 26 obres a la categoria d’adults. Cal destacar que les 91 obres corresponen als escrits que arriben al Jurat. Les escoles i l’institut realitzen una selecció prèvia, fet pel qual el número de participants és molt més alt, de 443. Tots ells i ells rebran un diploma com a participant, com a finalista, o bé, com a guanyador, si el proper dissabte són cridats a l’escenari.

A més a més, les persones guanyadores s’emportaran 150 euros i un llibre, el primer; 100 euros i un llibre, el segon premi; i 50 euros més un llibre, per al tercer.

Pel que fa als adults, dels 26 participants, 7 són de Roda de Berà. La resta d’obres provenen d’autors i autores d’altres municipis de Tarragona, com Altafulla, Salou o Cambrils; de moltes localitats de Girona i Barcelona, i fins i tot d’Alacant.

El Jurat, que es va reunir el passat divendres per escollir les obres guanyadores, destaca l’alt nivell de tots els relats presentats a concurs.

 

L’Ajuntament de Roda de Berà desocupa l’edifici de la plaça Martorell

Imatge del desallotjament de l'edifici. Cedida.

Imatge del desallotjament de l’edifici. Cedida.

Després de molts mesos de lluita, l’Ajuntament de Roda de Berà ha aconseguit desallotjar els quinze pisos de l’edifici número 2 de la plaça Martorell. A l’actuació hi han participat deu agents de la Policia Local de Roda de Berà, dues patrulles d’ordre públic de Mossos d’Esquadra, i dues més de seguretat ciutadana, donant suport en l’execució del desallotjament. Aquest ha estat el primer que efectuen amb el nou Protocol per a desnonaments i ocupacions, posat en marxa recentment, el qual incorpora mesures de protecció per a millorar l’atenció a les persones vulnerables.

El desallotjament, que s’ha desenvolupat sense incidents, va ser autoritzat pel Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona al·legant motius de seguretat i salubritat. La sentència d’execució va ser notificada la passada setmana als afectats, els qui des de feia temps ocupaven de forma irregular aquest edifici, i vivien en una situació d’insalubritat i posant en perill el veïnat proper degut a les connexions il·legals.

Durant molt de temps han estat continues les incidències que s’han produït en l’edifici, provocant problemes d’inseguretat a la zona nord del nucli urbà. Les connexions irregulars a la xarxa elèctrica havien causat molts i diferents talls de llum al barri per sobrecàrrega i excés de consum, i els veïns i veïnes han patit problemes de salubritat i altercats.

Recollides les queixes veïnals, els tècnics municipals van realitzar una inspecció a finals del passat mes de juliol, constatant que l’edifici no complia les condicions de seguretat, salubritat i habitabilitat requerides per la normativa vigent. Tots els habitatges, als quals també els mancava la cèdula d’habitabilitat, van ser declarats inhabitables i el 17 d’agost es va ordenar per resolució d’alcaldia el desallotjament dels habitatges, amb un termini de tres dies per donar-ne compliment. Transcorreguts aquests dies els ocupants no van deixar l’edifici, fet pel qual es va resoldre una execució forçosa del desallotjament, autoritzada pel jutge el 19 d’octubre.

Un cop desallotjat, l’edifici ha quedat totalment assegurat i tancat, per evitar que ningú hi pugui accedir, i perquè no esdevingui un perill per als veïns i veïnes dels habitatges contigus. L’empresa subministradora de llum ha tallat el subministrament i una empresa col·laboradora s’ha encarregat de tallar l’aigua. Tampoc existeix cap possibilitat que ningú es pugui connectar de forma irregular al subministrament de gas. També s’han contractat els serveis externs de neteja i de serralleria. Totes les despeses derivades seran reclamades a les propietats, dos particulars i un fons voltor, el qual és propietari de tretze dels quinze pisos.

Durant aquesta setmana, des del Consell Comarcal del Tarragonès s’han reforçat amb dos tècnics més els Serveis Socials de Roda de Berà, per donar resposta a les necessitats que poguessin sorgir a conseqüència de la desocupació, tot i que dels quinze habitatges només dues famílies són usuàries de Serveis Socials.

 

Roda de Berà comença el tractament contra l’eruga processionària

El tractament és inocu per a les persones i els animals. Cedida.

El tractament és inocu per a les persones i els animals. Cedida.

L’Ajuntament de Roda de Berà ha iniciat el tractament contra l’eruga processionària del pi, una plaga que esdevé la més important de les pinedes mediterrànies. Es fa amb un tractament biològic preventiu que és innocu per a les persones i els animals, motiu pel qual no suposa cap perill. S’aplica cada any durant aquestes dates en ser el període en què les larves surten dels ous i comencen la fase d’engreix, alimentant-se de les fulles de l’arbre.

El tractament es fa mitjançant un atomitzador amb el qual es poden tractar zones senceres, sense haver de fer-lo arbre per arbre. S’aplicarà als pins ubicats a la via pública, zones verdes i escoles, com per exemple, a l’escola El Cucurull i a l’Institut, a les places dels Pins i de la Sardana, a l’entorn del Punt d’Informació Juvenil, a la zona verda de la ZEM Eixample, al camp de futbol municipal, al parc de l’avinguda de Bonastre, a la zona verda de Berà Mar i al carrer Peixos, als pins del parc del Francaset, al carrer Gaudí, a l’avinguda de les Palmeres, a la zona verda de la Martorella, al Pujol de la Morella, al carrer Vallès, al tram final de l’avinguda de la Manxa, a la riera del carrer Igualada, a les zones verdes dels carrers Vallespir, Comerç, Sínia, Girona, Ramón Casas, o a la plaça Montferri, entre d’altres.

Es recomana també als propietaris de jardins o parcel·les amb pins que efectuïn el tractament per prevenir l’aparició de l’eruga.

 

Roda ampliarà el parc infantil de l’Era del Gassó amb 700 metres quadrats més

Visita a la parcel·la per part de l’alcalde, Pere Virgili, el regidor d’Urbanisme, Manel González, i l’arquitecte municipal, Miquel Bonnin. Fotos: Ajuntament

 

L’ajuntament ha adquirit la parcel·la adjacent al parc, on originàriament ha havia els corrals del Gassó

És un projecte a llarg termini molt ambiciós, per al qual l’alcalde Pere Virgili també vol comptar amb la participació de les famílies

 

Ja és un fet. Després de molts mesos de negociacions amb la família propietària de la finca, l’Ajuntament ha adquirit els terrenys adjacents al parc infantil de l’Era del Gassó. “Era la última oportunitat que teníem per poder ampliar el parc i dotar-lo de més serveis per a les famílies”, assegura l’alcalde Pere Virgili, qui s’ha mostrat molt satisfet de que les negociacions per a l’adquisició de la parcel·la del carrer Miramar hagin arribat a bon destí.

La brigada municipal va iniciar a finals de la passada setmana els treballs de desbrossament, i ahir l’alcalde, el regidor d’Urbanisme, Manel González, i l’arquitecte municipal, Miquel Bonnin, van poder accedir-hi per fer la primera visita. El següents passos seran el desenrunament, assegurar el sostre d’una part de la construcció que ha caigut, i poder prendre mides detallades de forma segura.

El solar amb una superfície total de 696 metres quadrats, dels quals 375 metres quadrats són de construcció, ofereix al consistori un ampli ventall de possibilitats. La voluntat és respectar les antigues edificacions, els antics corrals del Gassó, datats al segle XVIII, i la portalada, la qual es manté en bon estat. Ahir durant la visita, tant Pere Virgili com el regidor Manel González, anaven visualitzant com podria ser l’ampliació del parc. “Aquí podrien anar els lavabos públics, que tant demanden les famílies”, deia l’Alcalde, “i aquesta part -senyalant la construcció principal i més ampla- podria ser una sala polivalent on celebrar esdeveniments infantils”, seguia González, imaginant el projecte. L’ampliació del parc també podria incloure una part dels jocs sota cobert, on hi ha la portalada, per als dies de pluja o de molta calor.

Totes aquestes idees es plasmaran al projecte, tot i que l’Alcalde vol posar en marxa un procés participatiu en el qual les famílies hi puguin participar i opinar “atès que són elles les usuàries del parc i coneixen millor que ningú quines són les necessitats”, assegura.

L’Era del Gassó

El parc infantil de l’Era del Gassó va ser construït l’any 1991 sobre l’antiga era de Cal Gassó, una de les cases pairals més importants de Roda de Berà. Es va mantenir la zona de l’antiga era, i amb les reformes posteriors s’ha continuat conservant, al centre de l’àrea superior del parc, pel seu valor històric i patrimonial.

Ubicat al carrer Marinada i amb prop de 1500 metres quadrats de superfície és un dels parcs amb més afluència d’infants. Al maig d’aquest any l’Ajuntament el va renovar íntegrament amb nous jocs i un nou paviment de cautxú continu, donant resposta a les demandes de les famílies rodenques.

Redacció

 

Aprovada per unanimitat la moció d’ERC a Roda per declarar BCIL les restes dels antics sistemes hidràulics

Imatge del dipòsit del Camí dels Horts. Foto: ERC

 

Eva María Giménez, regidora d’ERC a Roda de Berà: «És tot un èxit que tots els grups municipals ens hàgim posant d’acord veient la necessitat de conservar i mantenir aquests elements patrimonials»

 

El grup municipal d’ERC Roda de Berà va demanar declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) les infraestructures vinculades a la història i l’abastiment de l’aigua a Roda de Berà, proposta aprovada per unanimitat al passat ple del 27 d’octubre. Eva Maria Giménez, regidora republicana, va presentar aquesta moció a la qual es van adherir Tria Roda, PSC i Populars per Roda.  

Amb el pas del temps i la falta de manteniment aquests elements patrimonials de gran interès local s’han degradat fins al punt de trobar-se, en la majoria de casos, en runes. És per això que ERC Roda de Berà reclama restaurar i protegir aquests béns del municipi. La regidora Eva Giménez va destacar que «és important que se sàpiga quin és el patrimoni i riquesa de Roda de Berà més enllà de les seves platges. Tenim un valuós patrimoni que hem de mantenir».  En aquest sentit, l’equip republicà proposa com a objectiu futur l’elaboració d’una ruta didàctica i turística destinada a turistes i noves generacions per fer valdre la importància de l’aigua al municipi.

La muntanya dels Molins compta amb diferents infraestructures que, històricament, estaven destinades i vinculades a l’abastament de l’aigua del municipi de Roda de Berà. Aquí s’hi troben els Molins Fariners, les restes d’un conjunt de tres molins fariners hidràulics situats en cascada directa al vessant oriental de la muntanya. Tot i que encara es poden contemplar els murs de les tres basses, els seus pous i el casal del molí de baix, aquest conjunt es troba en runes. D’altra banda, Roda posseeix els vestigis del brollador conegut com a Font de Roda (o Font del Comú) i el rec de pedra que conduïa l’aigua fins als horts que s’estenien al llarg del torrent fins a arribar al poble. Aquest circuit disposa de tres dipòsits i la bifurcació del rec que abastia d’aigua les basses de l’estació de tren. Actualment, el brollador està sec i l’aigua s’extreu mitjançant pous mecànics. També el dipòsit i font de La Canal que, avui dia, només conserva un parell de les seves quatre parets originàries. En últim lloc, el dipòsit del Camí dels Horts. Construït l’any 1874, va ser el primer dipòsit d’aigua que va abastir d’aigua potable part del nucli urbà de Roda. Aquest dipòsit també abastia d’aigua la Font de l’Estanc, la primera font pública que va portar aigua potable a la part alta del nucli antic.

El Ple va aprovar iniciar l’expedient administratiu per declarar totes les infraestructures que es conserven dels dos antics sistemes hidràulics Béns Culturals d’Interès Local (BCIL) i, també, inscriure’ls al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. A més a més, es va acordar treballar amb el Departament de Cultura de la Generalitat i amb la Diputació de Tarragona per cercar els recursos necessaris per dur a terme la restauració d’aquestes infraestructures i el seu entorn, així com fer del magatzem municipal un Centre d’Interpretació de l’Aigua de Roda de Berà.

Aquesta iniciativa no només posa de manifest el valor d’aquests béns hidràulics, sinó també de l’aigua com a bé escàs que ara més que mai cal protegir. Des d’ERC Roda de Berà es treballa en la conscienciació sobre el moment d’emergència climàtica que s’està vivint. L’equip republicà pren partit amb polítiques i accions reals que apunten a un horitzó municipal sostenible, verd i ecològic. Aquesta mesura atén als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030.

Redacció

 

Pere Virgili: ‘Malgrat la pujada de la llum i el gas, no incrementarem la pressió fiscal als veïns’

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili. Foto: Cedida

L’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, desgrana en aquesta entrevista concedida a Tots21 els principals reptes que li queden per solventar i fa un balanç positiu de l’any malgrat els inconvenients viscuts en seguretat i augment de costos de l’energia. Un botó de mostra: Roda de Berà ha arribat ja als 8.000 habitants, amb 1.230 empadronats més en un mandat, degut a l’efecte de la pandèmia. Roda és clarament residencial i turística.

Quin balanç faria d’aquest any?

Es nota que hi ha moltes ganes de fer activitats culturals, festives, lúdiques. També hem notat més activitat mercantil i industrial. Ho veiem en l’alta d’activitats. Hi ha molt de moviment, amb tots els inconvenients del món, com ho és el preu de l’energia, que ho pateixen els veïns, però també l’Ajuntament.

Està essent un bon any, pendent de com acabi el darrer trimestre. Espero que 2023 no sigui tan dolent com ens anuncien.

S’ha notat un canvi a positiu en la temporada turística?

Hem notat molta presència de gent, també en els actes de la Festa Major. La gent ha respost molt bé i continua aquesta tendència.

L’estiu que ve serà el darrer amb problemes d’abastiment d’aigua. Com estan les previsions?

Hem adjudicat provisionalment l’empresa que ens ha d’acompanyar fins a establir un nou sistema de gestió de l’aigua, la que ha de preparar els plegs administratius per crear l’empresa de format mixt, fins al concurs per tal de triar el soci tecnològic i fins a la posada en marxa de l’empresa. L’estiu que ve haurem de gestionar l’aigua dels nostres pous i ser molt corosos en la manera com la gastem.

L’empresa mixta gestionarà tot el cicle integral de l’aigua a Roda de Berà, és a dir, a tot el municipi. La zona nord s’abasteix amb aigua de pous i la sud, amb aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona. Ja tenim adjudicada una nova concessió amb més hectòmetres cúbics per quan podem tenir feta l’empresa. Seguirem usant els pous de manera racional per no esgotar-los.

Equilibraran el preu de la tarifa a tot el municipi?

Sí. El preu haurà de ser únic per qualsevol zona del municipi. El sistema més raonable és el de trams. Ara com ara no és igual a tot el municipi.

El cost de l’energia s’ha disparat també per als càmpings. L’Ajuntament no hi pot fer res…

No, en tot cas necessitem polítiques reals més enllà de baixar l’IVA, amb generació d’altres tipus d’energia que abasteixin la xarxa elèctrica. Cal que al darrera hi hagi una política de país més seriosa. No pot ser que l’energia costi el que costa. A Roda, el sector del càmping està afectat, també les dues fàbriques mitjanes, que són d’alimentació i de muntatge de components elèctrics.

Com li està afectant a l’Ajuntament?

Nosaltres pagàvem una factura d’uns 700.000 euros d’enllumenat públic, per edificis municipals i bombament d’aigua. Tancarem l’any per sobre dels 850.000 euros. És un problema perquè haurem de buscar una partida pressupostària per fer-hi front. I el mateix passa amb el gasoil i el gas. En aquest darrer cas haurem de multiplicar per quatre la partida pressupostària.

Instal.laran plaques fotovoltàiques en dependències municipals?

Tenim un estudi al respecte i fa temps que ho reclamo. Disposem d’un espai petit, al sostre de la llar de jubilats, al Centre de Dia. Amb una inversió de 30.000 euros es pot gairebé autoabastir. Estan apareixent noves tecnlogies, com les bateries virtuals, que faran abaratir els costos. Nosaltres estem adherits a l’Associació Catalana de Municipis i hem de mirar de fer una compra agregada. Tenim mirat també el sostre del pavelló municipal, que podria abastir el propi pavelló i tal vegada l’Ajuntament, i finalment, el Casino Municipal. Cal fer una inversió.

Tenen ja encaminat l’institut

S’estan fent les obres, tot i que hi ha hagut una aturada, i des de l’acte d’inici es preveu executar-lo en 18 mesos. Jo crec que en gairebé dos anys estarà llest. Com que és una construcció modular entenc que treballen a fàbrica i allí és on s’avança.

Ens preocupa l’accés a l’obra amb vehicles pesants perquè no és fàcil fer-ho sense interferir en l’arribada dels alumnes a l’escola i a l’institut. Estem buscant fórmules per no deixar entrar o sortir camions en hores d’entrada i sortida a l’escola, fet que ens farà habilitar un aparcament provisional.

La regressió de les platges és un problema. Heu exigit solucions a la Generalitat i a l’Estat

Vam tenir una reunió amb tots els agents implicats i també amb els tres càmpings més afectats. Estem pendents d’una segona reunió. Volem que ens actualitzin un estudi de dinàmiques del litoral, i a partir d’aquí ajustar el projecte de construcció d’espigons. És una solució a mig termini. El que és urgent és l’aportació de sorra de cara a l’estiu que ve. De fet, no havia passat mai viure tantes tempestes.

Què falta?

Que tots es creguin els seus compromisos. L’Ajuntament ajudarà, però els compromisos són de les administracions superiors. No podem permetre’ns perdre platja, d’una manera o altra no podem permetre que la natura faci el seu curs i acabi amb la platja.

Estan vostès molt preocupats pels ocupes i la delinqüència. Han posat en marxa una app ciutadana d’avisos…

Hem posat totes les eines i molt recursos econòmics per poder apaivagar els ànims i que la gent tingui la sensació que aquí es conviu amb pau. Com més seguretat tens més lliure ets. A tota la costa del Baix Gaià i del Baix Penedès tenim casos importants. Fa poc hem evitat dues ocupacions. Hem instal.lat càmeres a les policies i hem ampliat la plantilla de la Policia Local fins a límits alts i aviat arribarem al topall. Tenim prop de 40 treballadors a la Policia Local. I, finalment, hem comprat vehicles. Fem ampliacions que no hauríem de costejar perquè és una tasca dels Mossos d’Esquadra.

La nostra Policia Local ha demostrat la seva efectivitat, però jo demano recursos a la Generalitat, no només que el Parlament reformuli el Codi Civil. Tenim una estatègia per afrontar les ocupacions delictives, i volem que se sàpiga.

A Roda de Berà tenen projectes que depenen de l’Estat, com són les obres a l’N340, l’espigó, la consolidació de la Roca Foradada, la sortida de l’autopista, el baixador de la línia de tren a la costa o la reforma de l’entorn de l’Arc de Berà. Hi ha novetats al respecte?

M’està arribant que algunes inversions les volen incloure-ho a les partides dels pressupostos generals de l’Estat, però això ja m’ho han dit diversos cops i no ha acabat passant. Reclamarem de nou a Madrid que es facin les inversions, i ens centrarem en allò que té el projecte bàsic redactat, com són la construcció de l’espigó i la solució a la permeabilitat de l’N340.

Quan tindran la nova biblioteca?

Estem en l’inici del procediment per a l’adjudicació de les obres. Tenim partida pressupostària i demanades les subvencions adients. He demanat que tots els tràmits de l’obra, que puja a 1,5 milions d’euros, vegin transferides les competències a la Junta de Govern local per ser més àgils, ja que aquesta es reuneix cada setmana, i no cada mes, com succeeix en els plens. Informarem de tots els passos als portaveus municipals. A primers d’any començarien les obres, que durarien un any i mig.

S’ha generat una marca al marge de la Diputació de Tarragona, Costa Baix Gaià, que ha assistit com a tal a destacades fires turístiques estatals. Estan satisfets dels resultats obtinguts fins ara?

Sí, hi ha un acord entre cinc ajuntaments per tirar-ho endavant. El retorn ens ha funcionat, estem satisfets de la resposta obtinguda a les fires, i hem de continuar. Crec que pot funcionar. Ara es produirà un canvi de paradigma al Consorci Turístic del Baix Gaià, organisme del qual el Consell Comarcal del Tarragonès no hi ha cregut mai. No hem estat capaços de fer-ho i hem creat una figura diferent, que la lidera Torredembarra com a municipi més gran, i la resta de municipis signem convenis amb aquesta Ajuntament.

Ens desvinculem del tot del Consell Comarcal. Els consorcis estan de baixa. Si aquesta proposta funciona bé, altres municipis d’interior del Baix Gaià podrien afegir-s’hi. Anar a Fitur suposava tenir només un codi QR per exposar. I a la Fira de Moscou no pintem res. Els càmpings ens diuen que ens centrem en el mercat del nord espanyol i ells ja ho faran amb l’europeu.

Quines són les prioritats fins a la fi del mandat?

Veureu el mateix ritme d’obres que fins ara. Treballem el dia a dia i no ens espanta l’arribada de les eleccions municipals. Veureu les obres de la nova biblioteca executant-se, per exemple.

Tenim reptes importants, com les ordenances, és a dir, la seva congelació i ajustar algun preu públic. No crearem ordenances noves ni pujarem l’IBI, l’Impost de Vehicles o les taxes de clavegueram o brossa, tot i que algun dia caldrà fer-ho per adequar-les a la realitat. Malgrat la pujada de la llum i el gas aguantarem tot el que puguem per no incrementar la pressió fiscal als veïns. L’any que ve, la factura a FCC per la recollida de la brossa pujarà degut al consum d’energia.

Encara hem de seguir millorant l’eficàcia en la gestió dels ingressos. I sobre els pressupostos? Cada final  de mandat intentem presentar uns pressupostos molt tècnics perquè el que vingui pugui posar la seva marca.

Jaume Garcia

 

L’Ajuntament protegirà els elements que es conserven dels antics sistemes hidràulics de Roda de Berà

Les restes es recuperaran i restauraran perquè rodencs i visitants puguin conèixer la seva importància històrica. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous al vespre una moció per declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) les infraestructures vinculades a l’abastiment d’aigua que encara es conserven a Roda de Berà. Va ser proposada inicialment pel grup municipal d’ERC-AM, i millorada i enriquida per Tria Roda. Posteriorment també es van sumar a la titularitat de la proposta els grups de Populars per Roda i PSC.

Els elements als quals fa referència la moció són: el primer dipòsit d’aigua, els molins fariners, el rec del comú, la font del comú, les basses de Renfe, la font de la canal i la font de l’estanc, els quals l’Ajuntament vol recuperar i restaurar per tal que rodencs, rodenques i visitants puguin conèixer la seva importància històrica, a través de visites guiades i d’un centre d’interpretació, que estaria ubicat al Replà.

Així, el Ple va acordar per unanimitat iniciar l’expedient administratiu per a declarar tots els elements que es conserven dels dos antics sistemes hidràulics, tot encarregant els preceptius informes als tècnics de patrimoni de l’Ajuntament o de la Diputació de Tarragona. També es va aprovar inscriure aquests elements patrimonials en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català; i treballar amb el departament de Cultura de la Generalitat i amb la Diputació de Tarragona per a cercar els recursos necessaris per a dur a terme la restauració de tots els elements i del seu entorn, així com convertir l’actual magatzem municipal del Replà, al costat de la font de la Canal, en un Centre d’Interpretació de l’Aigua de Roda de Berà.

La muntanya dels Molins compta amb les restes d’importants elements patrimonials rodencs, infraestructures vinculades a l’abastiment d’aigua per a usos domèstics i com a font d’energia “les quals creiem que són dignes de catalogació atesa la seva importància com a testimonis de l’aprofitament de l’aigua en el passat”, subscriu la moció.

La falta de manteniment al llarg del temps “d’aquests elements patrimonials d’especial interès local els ha dut a l’actual estat de degradació en el que es troben, i atesa la seva singularitat i importància caldria no només restaurar-los sinó protegir-los”, es llegeix al document de la moció.

D’aquesta manera, també es posarà en valor l’aigua, un bé tan necessari i alhora tan escàs que cal protegir. Per la situació de sequera “que estem patint a casa nostra i les repetides onades de calor, més que mai hem de prendre consciència per tal que totes les accions que fem, a nivell personal i social, treballin en la direcció de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la Agenda 2030. I per a fer-ho, recordem d’on venim per a millorar el futur”, diu la moció.

El primer dipòsit i la font de l’estanc

Construït l’any 1874 a la muntanya dels Molins, va servir per abastir d’aigua potable el nucli urbà. Situat al camí dels Horts, abastia la coneguda font de l’estanc, la qual encara es pot visitar a la cruïlla dels carrers Montjuïc i Valls. Va ser la primera font que va portar aigua potable a la part alta del nucli antic.

Tres molins fariners

Aquest conjunt va ser construït a les acaballes del segle XVIII per iniciativa del senyor (dels actuals termes) de Roda de Berà i Creixell, Francesc de March. Formaven part d’un sistema hidràulic que comprenia també els dos molins de Bonastre, i un quart molí rodenc ubicat a la partida de l’Avenar. Tots ells utilitzaven l’aigua del torrent de Bonastre com a font d’energia per a moldre el gra. Van deixar de funcionar durant la segona meitat del segle XIX.

Actualment també es poden observar les dues conduccions soterrades que permetien el desguàs dels dos molins superiors, i també el túnel-mina sota el Coll del Repàs, el qual està en bastant bon estat.

Font de Roda (o del Comú), el rec de pedra i les basses de Renfe

Encara es conserven els vestigis d’aquest brollador, i del rec que conduïa l’aigua fins als horts que s’estenien al llarg del torrent i fins al poble. El circuit inclou un parell de dipòsits i les restes d’un tercer, així com la bifurcació del rec que es va fer per abastir d’aigua les basses de l’estació, situades al costat de la via del tren.

La cisterna i la font de la Canal

De la cisterna i de la font que hi havia al final del rec només es conserven dues de les seves quatre parets. Les altres dues i la font van ser traslladades a la plaça de l’Ajuntament, on encara s’hi poden visitar.

Redacció

 

L’Estat es compromet a mesurar les molèsties de les bandes rugoses de l’AP-7 a Roda

El director general de Carreteres, Javier Herrero.

Aquest matí ha entrat per registre d’entrada la resposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a la carta que el regidor Manel González els va enviar el passat mes de juliol, demanant-los una solució al problema acústic de les bandes rugoses instal·lades a l’AP-7. Aquestes bandes continuen causant moltes molèsties als veïns i veïnes de Roda de Berà i, per aquest motiu, es va sol·licitar la seva retirada o, en tot cas, la instal·lació de pantalles acústiques que redueixin el soroll.

A la missiva, el director general de Carreteres, Javier Herrero, informa l’Ajuntament que properament s’iniciaran medicions acústiques en aquells punts on s’han recollit queixes veïnals i hi actuaran en conseqüència, tot i que no s’especifiquen a la carta els terminis d’actuació ni de quina manera es procedirà, atès que “les mesures a adoptar dependran de cada cas en concret”, assegura.

L’increment del 40% de la mitjana de trànsit total de vehicles a l’autopista i l’augment del 80% de la circulació de vehicles pesats, han provocat també un increment del número d’accidents vinculats a l’abandonament del carril. Segons s’informa a la carta, el Ministeri va haver de prendre la decisió d’instal·lar aquestes bandes rugoses, “per alertar els conductors mitjançant el so i la vibració en abandonar involuntàriament el carril” amb l’objectiu “de reforçar, entre d’altres qüestions, la seguretat viària, màxima prioritat per a aquest Ministeri”, es pot llegir a la missiva.

Redacció

 

L’equip de Govern de Roda congela tots els impostos i taxes per a l’any 2023

Imatge del ple municipal

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir a la nit, per majoria, les ordenances fiscals per a l’exercici 2023, amb els vots a favor dels regidors de Tria Roda, de Ciutadans i d’ERC; l’abstenció de Populars per Roda; i els vots en contra dels regidors del PSC i Junts per Roda.

Un any més la proposta de l’equip de Govern ha estat la de congelar tots els impostos i taxes, tenint en compte la situació actual, derivada per la crisi sanitària, primer, i per la guerra d’Ucraïna, “és moment d’estar al costat de les famílies i empreses de Roda de Berà, i no apujar la pressió fiscal”, va assegurar l’alcalde Pere Virgili. En aquest mateix sentit va intervenir el regidor d’Hisenda: “la nostra proposta es la d’anar al costat del veí i veïna del municipi i no carregar-lo més. Per això, el més important d’aquesta modificació d’ordenances és tot allò que no es modifica i es manté igual, es congela”, va explicar Gerard Solé. “Aquestes ordenances són un preludi del que serà el pressupost de 2023, uns comptes de contenció de la despesa, a diferència dels pressupostos expansius dels darrers anys”, va avançar l’Alcalde.

En algunes de les ordenances s’ha modificat la redacció per millorar la interpretació i el redactat d’alguns punts concrets. D’altres, com és el cas de l’impost sobre béns immobles, la millora en la redacció ha servit per clarificar conceptes. S’ha modificat la redacció del punt referent a la bonificació per la instal·lació de plaques solars, canviant el concepte “bens immobles” per la definició “habitatges d’ús residencial” i s’inclouen els locals comercials i industrials de fins a 200 metres quadrats, “perquè el petit comerç també es pugui beneficiar d’aquesta bonificació”, va explicar Solé, una incorporació que es va fer a petició dels grups de Ciutadans i Populars per Roda.

Pel que fa a l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, a banda de millorar el redactat, també s’ha efectuat una incorporació, a petició del grup d’ERC. Aquesta, és una nova bonificació del 20% per la instal·lació de sistemes de recollida d’aigua de pluja en edificis de nova construcció i en la reforma d’edificis, prèvia sol·licitud dels interessats. Hauran de complir tot una sèrie de condicions, detallades a les ordenances, i servirà per atendre necessitats de reg i per al subministrament d’aigua als dipòsits d’inodors.

 

Roda de Berà celebrarà una fusió de les festes de la Castanyada i el Halloween

 

L’Ajuntament s’adapta a les noves tendències sense oblidar les tradicions del país

 

Un dels plats forts serà el passatge del terror a Les Monges, organitzat pel PIJ

 

El proper dilluns, 31 d’octubre, Roda de Berà viurà una tarda i nit terrorífiques amb la festa CastaHalloween. Des de fa dotze anys l’Ajuntament s’ha adaptat a les noves tendències festives que van arribar dels Estats Units i que fan gaudir a la canalla, els qui aprofiten l’ocasió per a disfressar-se de personatges terrorífics i fruir. Tot i això, el consistori no vol oblidar la tradició tan nostrada de la Castanyera, i ha preparat un espectacle que fusionarà ambdues festes.

La cita s’iniciarà a les cinc de la tarda, a la plaça de la Sardana, amb un pintacares a càrrec de Susanita Pinceles i un berenar infantil gràcies a la col·laboració de les empreses Pastisart i McDonald’s. Mitja hora més tard començarà l’espectacle infantil fusió, a càrrec d’en Marc Oriol.

Les tan esperades caixes terrorífiques ‘truco o trato’, que no s’hi havien pogut celebrar des d’abans de la pandèmia, començaran a dos quarts de set. Els infants més valents i agosarats passaran per un recorregut de caixes dins de les quals, introduint la seva mà, hauran d’esbrinar quin element hi contenen com, per exemple, mocs de zombi, cervell de mòmia, o dits de monstre. A canvi, rebran una bossa de llaminadures.

El plat fort de la festa arribarà a partir de les vuit del vespre. El casal de Les Monges acollirà el reeixit Passatge del terror, organitzat pel Punt d’Informació Juvenil amb actors professionals de la companyia Funeral Creations. L’entrada és gratuïta i no s’aconsella als menors de 12 anys. El passatge, que anys enrere ha aplegat la participació de més de 500 persones, romandrà obert fins a les onze de la nit.

Redacció

 

Primer pas perquè desapareguin les torres elèctriques de les zones poblades de Roda de Berà i Creixell

Actualment un total de 33 torres creuen els municipis de Roda de Berà i de Creixell, des del límit amb El Vendrell i fins a la urbanització Poblamar, de la Pobla de Montornès. Foto: Ajuntament de Roda

 

Avui s’ha iniciat l’aixecament de les actes prèvies a l’ocupació de les finques afectades pel projecte

 

Es desmuntaran les actuals 33 torres elèctriques, la major part d’elles ubicades a Roda de Berà, i s’instal·laran 26 de noves en un nou traçat, paral·lel a l’autopista AP-7

 

Aquest matí s’han reunit a l’Ajuntament de Roda de Berà representants tècnics del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; el director de la zona est de Lleida i Tarragona, i el tècnic enginyer en cap d’E-Distribución Redes Digitales, amb els propietaris de les finques afectades pel projecte de la variant de la línia elèctrica 110 kV SE Tarragona-SE la Geltrú i SE Altafulla-SE Garraf, per tal de fer l’aixecament de les actes prèvies a l’ocupació de les finques per on discorrerà el nou traçat de les torres elèctriques al terme municipal de Roda de Berà.

Actualment un total de 33 torres creuen els municipis de Roda de Berà i de Creixell, des del límit amb El Vendrell i fins a la urbanització Poblamar, de la Pobla de Montornès. Travessen zones residencials, a Roda de Berà els barris de Les Torres i de Berà Mar, motiu pel qual l’objectiu principal del projecte es traslladar les torres i allunyar-les el màxim possible dels veïns i veïnes.

Aquesta havia estat una demanda històrica del veïnat, amb el suport dels ajuntaments, els qui ara per fi veuran desaparèixer les torres dels seus carrers. El nou traçat, de 6,4 quilòmetres, necessitarà 26 noves torres -20 d’elles al terme municipal rodenc-, més modernes i estretes que les anteriors, i discorrerà quasi paral·lel a l’autopista AP-7. Amb el nou camí també hi ha noves finques afectades, i tot i que l’Ajuntament va intercedir aconseguint millores considerables al projecte, una petita part dels propietaris continuen mostrant-se reticents en alguns detalls.

El projecte d’E-Distribución té un cost de 2 milions d’euros i està preparat per començar quan tots els permisos i autoritzacions estiguin llestes. L’avantprojecte inicial va ser redactat fa més de 8 anys, al 2014, i ha estat modificat en diverses ocasions, convertint-se en el projecte actual, el qual compta amb informes favorables de diferents departaments de l’Estat i de la Generalitat.

L’alcalde Pere Virgili s’ha mostrat molt satisfet de que per fi s’hagi donat avui aquest primer pas, molt important per a Roda de Berà, tot esperant que aviat puguem ser testimonis de la desinstal·lació de les torres elèctriques actuals a Les Torres i Berà Mar.

Redacció

 

Roda convoca el 10è concurs de fotografia doblant la quantia dels premis

Dues de les fotografies premiades en edicions anteriors.

 

Les 12 millors imatges formaran el calendari de 2023 de l’Ajuntament

 

S’ha doblat la quantia dels premis i cada fotografia escollida rebrà 50 euros

 

L’Ajuntament ha començat a preparar el seu calendari anual de 2023. I per comptar amb les millors imatges de Roda de Berà, ha posat en marxa la desena edició del Concurs de Fotografia.

Per segon any consecutiu s’ha ampliat la participació i no només hi podran concursar les persones empadronades al municipi, sinó també aquells que tinguin una segona residència a Roda de Berà.

Podran presentar fins a 12 imatges, totes elles de racons i espais de la localitat, en format JPG i disposició horitzontal. Seran excloses aquelles que incloguin imatges o retrats de persones.

Les imatges s’han de presentar abans del 25 de novembre a l’Hotel d’Entitats, en un dispositiu d’emmagatzematge digital, dins d’un sobre tancat. El sobre també haurà d’incloure un sobre més petit dins del qual s’haurà d’introduir l’Annex I, i l’Annex II en el cas dels participants menors d’edat, per tal de mantenir l’anonimat de l’autoria de les obres.

El Jurat estarà format per l’alcalde Pere Virgili, com a president; i com a vocals la regidora de Comerç, Rosana Dorantes; el regidor de Turisme, Frederic Royuela; la tècnica de Comunicació, Susana Benítez; i Óscar Espigares, treballador adscrit al departament de Comunicació.

Pel que fa als premis, el consistori ha decidit doblar la quantia i cadascuna de les 12 imatges seleccionades rebrà 50 euros.

Les i els premiats es donaran a conèixer a través de les xarxes socials de l’Ajuntament el 29 de novembre. Les fotografies escollides, però, seran un misteri fins a la publicació i distribució del calendari, a mitjans del mes de desembre.

Redacció

 

‘L’oli no és aigua, no l’aboquis per la pica’, nova campanya de conscienciació de l’Ajuntament de Roda

 

Roda de Berà compta amb sis nous punts de recollida de l’oli domèstic usat

 

El llançament de la campanya es farà el proper dijous, de 9 a 13h, al mercat setmanal

 

L’Ajuntament distribuirà 2500 embuts per facilitar el reciclatge i 2500 flyers informatius

 

L’Ajuntament ha posat en marxa una nova campanya de conscienciació i sensibilització. En aquesta ocasió per aconseguir que les famílies rodenques separin l’oli domèstic usat, per reciclar-lo, en lloc d’abocar-lo per l’aigüera.

L’acte de llançament de la campanya serà el 27 d’octubre, de 9 a 13h, al mercat setmanal. Durant la campanya es distribuiran 2500 embuts, els quals s’adapten a les ampolles d’aigua o de refresc buides, per anar guardant l’oli de cuina usat. Un cop plena cal tapar-la bé i dipositar-la en un dels contenidors de recollida que hi ha al municipi: a la plaça Doctor Pujol, als carrers Roure, Josep Carner, Rosalia de Castro, Enric Borràs, Sínia, a la Deixalleria i a l’Ajuntament. Les famílies podran passar a buscar el seu embut per l’Ajuntament, a partir del proper divendres, en horari de 9 a 14 hores.

Reciclar l’oli utilitzat és molt senzill, alhora que molt necessari pels seus efectes negatius sobre el medi ambient. Un litre d’oli abocat per la pica pot contaminar fins a 1000 litres d’aigua, i quan s’aboca per la pica, aquest oli arriba al mar, als rius i als aqüífers, afectant els ecosistemes naturals. També provoca embussos i males olors a les canonades de les cases. Es pot reciclar qualsevol tipus d’oli: oliva, gira-sol, de llaunes en conserva.

L’oli usat es pot reciclar per produir biocombustible i també glicerina, la base de molts productes de cosmètica i dels sabons. Reciclant aquest residu es disminueix la producció de CO2 i, per tant, es lluita contra el canvi climàtic.

El material editat per a la campanya ha estat subvencionat per la Diputació de Tarragona.

Redacció

 

Obertes les inscripcions del FIC-CAT 2023 de Roda de Berà

Des d’avui ja són obertes les inscripcions per a participar en la quinzena edició del FIC-CAT, que se celebrarà a Roda de Berà del 10 al 17 de juny del 2023.

La participació és oberta a totes aquelles produccions que compleixin els requisits detallats en les bases. L’obra ha d’haver estat realitzada amb posterioritat a l’1 de gener de 2022 i cada persona en pot inscriure un màxim de dues. Els treballs hauran d’estar rodats en llengua catalana, tot i que s’acceptarà l’ús parcial de qualsevol altre idioma quan estigui justificat en el context de la producció.

El concurs contempla 6 categories: llargmetratge, documental, curtmetratge, videoclip, treball de centre educatiu i Jove 48 Hores. En el cas de la modalitat Jove 48 Hores la participació s’obrirà el 31 de març de 2023.

Les inscripcions es poden fer al web del festival -de forma gratuïta- i restaran obertes fins al 27 de març de 2023. La Selecció Oficial es farà pública al web del FIC-CAT a partir del dimecres 3 de maig de 2023.

Un Jurat, format per professionals del món del cinema i l’audiovisual, serà el que determinarà els guanyadors de cada categoria. Els treballs guanyadors es donaran a conèixer durant la gala de cloenda, el 17 de juny.

A més a més del trofeu FIC-CAT, el millor llargmetratge s’endurà 2.000 euros; el premi al millor documental i al millor curtmetratge, 1.250 cadascun; el millor videoclip guanyarà 300 euros; i la millor producció de centre educatiu serà premiada amb 300 euros en la categoria educació primària i 300 euros en el cas de secundària.

El concurs també contempla el premi Comarques Tarragonines, dotat amb 500 euros, al qual poden optar totes les produccions -siguin de la modalitat que siguin- que hagin estat realitzades al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Redacció