El balcó de l’ajuntament de la Canonja mostra ja la pancarta commemorativa del 25N. Foto: Cedida
Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, l’Ajuntament de la Canonja ha organitzat activitats solidàries, informatives i reivindicatives per posar de manifest aquesta gran xacra social per la que hem de lluitar tots plegats. “Sabem que hem avançat molt, però davant una problemàtica tan estructural i complexa, hem de donar encara més respostes valentes i integrals i, per això, ens sumem al Manifest del 25N (Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones) ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’, consensuat entre el Govern de la Generalitat, la Federació de Municipis de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, l’Ajuntament de Barcelona i la Delegació del Govern a Catalunya”, explica la regidora de Polítiques Feministes, Nereida González.
Un any més, des de l’Ajuntament de la Canonja expressen el seu compromís ferm amb la lluita feminista i denuncien totes les formes de violència masclista que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho. “És imprescindible visibilitzar i reconèixer les violències masclistes com una qüestió estructural que atempta contra els drets humans i que ha de ser abordada des d’una perspectiva integral i interseccional per part de les administracions, les institucions i la societat civil”, afirma Nereida González.
Des de la regidoria de Polítiques Feministes de la Canonja s’han preparat actes durant tota aquesta setmana, implicant a tota la societat per tal que es prengui consciència de la importància d’un canvi profund en la societat i en la lluita contra les violències de tot tipus i especialment contra les dones.
Els actes començaran el dimecres 20 de novembre amb un taller de maderoteràpia a càrrec del Centre Horitzó, el dia 22 a l’edifici Època hi haurà una xerrada de Neus Roig, doctora en Ciències Humanes i Socials, que parlarà sobre dels ‘Nadons robats a Espanya entre 1938 i 1996, el casos de Tarragona. Una forma de violència vers les dones’. El dia 23 hi haurà un concert de la Coral Al·leluia a la sala d’actes de l’Escola la Canonja dels grans èxits dels 80.
El dia 24 al Teatre Municipal Orfeó Canongí, i en col·laboració amb l’àrea de Cultura, es podrà gaudir de l’obra de teatre Ludere, que pren com a punt de partida el conte de la Caputxeta vermella, amb la finalitat de projectar a escena situacions d’assetjament sexistes. Això sí, mai de forma grollera o explícita; l’espectacle aborda els temes des d’una perspectiva subtil, per donar peu a la reflexió i al debat. Les invitacions es poden reservar de forma anticipada a la web de Codetickets i al Castell de Masricart, també a les taquilles del teatre una hora abans de la representació.
El mateix dia 25N es durà a terme la lectura del manifest, un a les 13 hores davant de l’ajuntament i un altre a les 19 hores a la Plaça de la Raval a càrrec de l’entitat feminista La Mirada Violeta i acabarem el programa amb un conta contes a la Biblioteca Municipal el dia 26 a les 5 de la tarda.
El projecte permetrà disposar d’1,1 MW de potència elèctrica procedent d’energia solar i estalviar 650 tones anuals de CO2. Foto: Cedida
IQOXE segueix apostant de manera decidida per la millora mediambiental dels seus processos productius i, fruit d’aquest objectiu estratègic, recentment ha aprovat el projecte per a la instal·lació de 2.400 panells fotovoltaics. Aquests seran ubicats properament a les instal·lacions que la companyia té a la Canonja i permetran, un cop entrin en funcionament, disposar d’una potència total d’1,1 MW procedent d’energia solar. Això suposarà un estalvi energètic d’entre el 10 i el 12% del consum actual de la companyia.
“És la potència equivalent per cobrir la necessitat d’electricitat anual d’uns 400 habitatges”, explica el director general d’IQOXE, José Manuel Segura. En termes d’estalvi d’emissions al medi ambient, Segura detalla que “quan puguem disposar d’aquesta electricitat procedent de fonts netes, deixarem de consumir electricitat convencional i, per tant, estarem estalviant 650 tones anuals de CO2 a l’atmosfera”. Un fet que, en paraules del director general de la companyia, “referma el nostre compromís amb el medi ambient i la creació de processos productius cada cop més nets i mediambientalment millors”.
La nova instal·lació entrarà en funcionament durant el primer trimestre del 2025 i suposarà una inversió de 830.000 euros, en un projecte que serà executat per Alterna Energía, una de les companyies que, com IQOXE, està integrada a CL Grupo Industrial. Aquesta acció -com d’altres executades per la companyia en els darrers anyss’emmarca en la política de priorització i compromís amb el medi ambient i, a través de les quals, IQOXE es troba en constant evolució i aplicació de noves mesures i sistemes que permetin garantir el resultat més eficient i, alhora, respectuós amb l’entorn social i natural de les seves instal·lacions productives.
IQOXE és una companyia química, dedicada a la producció d’òxid d’etilè, glicols i derivats de l’òxid d’etilè, situada al polígon petroquímic de Tarragona. Actualment, és l’únic productor d’òxid d’etilè a la Península Ibèrica, amb una capacitat instal·lada de 140.000 tones anuals. IQOXE desenvolupa una activitat essencial per al sector, com a únic productor i proveïdor nacional d’òxid d’etilè per a altres companyies, algunes de les quals, ubicades al polígon industrial de Tarragona, que l’utilitzen en els seus processos productius per a la producció d’escumes, poliuretans, productes de cura personal, neteja, etc. IQOXE forma part de CL Grupo Industrial, un holding d’empreses format per 28 companyies -cinc de les quals ubicades a Catalunya-, 3.200 professionals i amb presència activa arreu del món.
La plantada es realitza de forma recurrent per contribuir a mantenir la vegetació pròpia de la zona de la riera de la Boella. Foto: Cedida
Un any més, l’Ajuntament de la Canonja convida la ciutadania a participar en la tradicional plantada popular a la riera de la Boella, una activitat que es repeteix cada tardor amb la finalitat de restaurar el bosc de la riera mitjançant la plantació d’espècies autòctones. Aquesta acció contribueix a promoure la biodiversitat i a preservar el medi ambient local.
L’edició d’enguany tindrà lloc el proper diumenge 17 de novembre, amb inici de l’activitat a les 10 del matí des del parc dels Campsrodons. Els participants podran gaudir d’un esmorzar saludable i es demana que tothom porti el seu got reutilitzable. Aquesta jornada no només ofereix l’oportunitat de reconnectar amb la natura i adoptar pràctiques sostenibles, sinó que també és un punt de trobada per la comunitat. És un moment ideal per compartir amb la família i els amics mentre es contribueix a la protecció de l’entorn natural, deixant un llegat ambiental positiu per a les generacions futures.
El programa començarà amb el taller ‘Arqueolab: Descobrim el jaciment del Barranc de la Boella’. Foto: Cedida
La Fundació Catalana per la Recerca promou un any més la Setmana de la Ciència, que enguany tindrà lloc entre el 9 i el 15 de novembre i la Canonja ha organitzat tot un seguit d’activitats per divulgar la ciència al municipi. El programa s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
En aquest sentit, a la Canonja començaran el dissabte 9 de novembre amb el taller ‘Arqueolab: Descobrim el jaciment del Barranc de la Boella’, que tindrà lloc d’11.30 a 13.30 h al pati del Castell de Masricart. L’arqueòloga i tècnica de socialització de l’IPHES Andrea Alías ajudarà als assistents a posar-se en la pell dels arqueòlegs al Barranc de la Boella. Des de l’excavació a experiments en els laboratoris arqueològics, el públic podrà descobrir el passat de la Canonja.
L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona és una iniciativa impulsada l’any 2018 per Repsol i amb l’acompanyament de l’AEQT per donar resposta a una preocupació que hi havia al territori sobre l’aire que respirem. L’Observatori és un treball científic d’anàlisi de l’aire encapçalat per la URV i coordinat per l’Institut Cerdà, però és també un projecte participatiu (amb una vintena d’ajuntaments i entitats implicades) i un instrument divulgatiu per millorar el coneixement de la població tarragonina. Però per damunt de tot, l’Observatori és una eina al servei de les empreses, l’administració i qualsevol institució interessada per avançar constantment en la millora contínua del medi ambient. Per això mateix el director de Territori de l’Institut Cerdà i coordinador de l’Observatori, Lluís Inglada i el Dr. Francesc Borrull, catedràtic de Química de la URV i director científic de l’Observatori explicaran el dilluns 11 de novembre a les 7 de la tarda al Castell de Masricart, quina és la funció de l’Observatori.
La dona també ha tingut un paper molt important en la ciència i cal descobrir-lo. A través de la coordinadora de Lutravioleta i una divulgadora científica, endinsaran el públic en un viatge que posa llum a les històries oblidades de científiques que van haver de lluitar per formar part del món de la ciència. A més, ens faran petites demostracions per comprendre les seves investigacions i descobriments. Això serà dimarts 12 a les 7 de la tarda a la sala noble del Castell de Masricart.
La Setmana de la Ciència acabarà el divendres 15 amb una activitat destinada a joves i famílies. Un scape room al carrer que començarà a la Rambla 15 d’abril a les 17 hores.
Es tracta d’una activitat per gaudir en grups de 4 a 6 persones, que sortiran cada 10 minuts. Amb diferents enigmes, proves i pistes repartides per la Canonja. Una tauleta digital i un altaveu per cada grup. Caldrà trobar la cura de la infecció i saber per què hi ha una invasió alienígena? És necessària la inscripció prèvia per grups, a partir del dia 4 de novembre, al Castell de Masricart. Dilluns, dimecres i divendres de 9 a 13 h i de dilluns a divendres de 16 a 20 h.
De las Heras, rebent el premi de mans de Raquel Fortes, Oriol Alcoba, Josep Pallarès i Roc Muñoz. Foto: Cedida
L’empresa Dow ha lliurat aquest dimecres el 46è Premi Dow, un premi que es lliura des de 1978 i que va destinat a guardonar l’excel·lència i els valors dels joves professiobals del sector i que, d’ençà de la creació de la Universitat Rovira i Virgili, s’ha vinculat als projectes professionals i d’investigació de l’alumnat que finalitza els estudis superiors d’Enginyeria Química a la URV.
En aquesta ocasió, el guanyador ha estat Eduard de las Heras García, de qui el jurat ha reconegut les seves competències i la seva trajectòria tant curricular com personal. Fruit del guardó, des d’aquest juny De las Heras treballa al Complex Industrial de Dow a Tarragona com a enginyer d’automatització de processos a la Unitat d’Hidrocarburs per al cracker i la planta d’octè.
L’acte de lliurament del premi ha aplegat més de 200 persones, representants del món institucional, econòmic i educatiu del Camp de Tarragona i ha estat presidit pel director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba; pel rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès; així com pels alcaldes dels municipis on Dow té els seus centres de producció al territori: Roc Muñoz (la Canonja), Joan Maria Sardà (la Pobla de Mafumet) i Joan Martí Pla (Perafort).
En el seu discurs d’agraïment, De las Heras creu que el Premi Dow “és una mostra de compromís i un reconeixement: el compromís de la URV per apostar per un model educatiu pràctic i orientat a la indústria; i el compromís de Dow per invertir en el futur i apostar pel talent de joves com jo. El meu objectiu és treballar per generar un canvi significatiu i retornar tota la confiança i interès dipositats en mi. La societat necessita que la indústria química vegi els reptes actuals com oportunitats de millora i, personalment, vull formar part d’aquest canvi”.
Cañagueral ha valorat que el premi es destina a qui ‘ens ha de resoldre els problemes com a societat’. Foto: DiariTots21
Per la seva banda, el director del Complex Industrial de Dow a Tarragona, Ignasi Cañagueral, ha estat l’encarregat d’obrir l’esdeveniment defensant la vigència del Premi Dow en un context en què Dow i el conjunt de la indústria química afronten la transformació que acompanyarà la seva descarbonitazció: “En aquests moments el Premi Dow té més sentit que mai. Localitzar el talent, incentivar-lo, premiar-lo i ajudar-lo a agafar experiència és ara especialment clau perquè, a mig termini, ajudi a que el sector continuï fort al territori”.
‘Són els que ens han de resoldre els problemes’
Cañagueral també ha posat en valor la trajectòria del Premi Dow: “Òbviament tots hem canviat, també ho ha fet el premi, però la filosofia es manté intacta: premiar l’esforç i l’excel·lència i contribuir, modestament, a que aquests joves puguin créixer en tots els sentits”, ha reblat, tot i que ha reconegut que, en el fons, “premiem a les persones que ens han de resoldre els problemes com a societat”.
El president i director general de Dow per a Espanya i Portugal, Antonio Logroño, ha recordat el carácter “essencial” de la indústria química i ha afegit: “Sectors com el sanitari, l’alimentari, l’automobilístic o el tecnològic no poden existir sense la química”. Logroño s’ha afegit a les felicitacions a De las Heras i l’ha posat com a exemple del paper clau que tindran les noves generacions en el futur del sector: “Simbolitzes el talent que la societat d’avui i del futur necessita”.
Passar de l’economia lineal a circular
Com és habitual, l’acte ha comptat amb la intervenció d’un alt dirigent de Dow. En aquesta ocasió la convidada ha estat la tarragonina Raquel Fortes, actualment directora global del negoci de Construction Chemicals i directora global d’estratègia per als negocis de Dow Polyurethenes (PU) i Chlor Alkali Vynil (CAV). Durant la seva ponència, titulada Objectius de sostenibilitat compartits. Una nova manera de fer, Fortes ha assegurat que “Dow i el conjunt de la societat hem de treballar plegats en la descarbonització i en la circularitat dels materials. Tenim una economia lineal i hem d’evolucionar cap a l’economia circular. Hem de trobar i trobarem la fórmula per encaixar l’emergència climàtica que vivim amb l’oferta i la demanda dels nous productes circulars i sostenibles”.
Raquel Fortes, directiva de Dow d’àmbit global i antiga estudiant de la URV, ha estat la convidada d’honor de l’acte. Foto: DiariTots21
Postulat pel Centre de Descarbonització
Durant la seva intervenció, l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha recordat a l’auditori que en els processos de desenvolupament i de creixement “no ens hem d’oblidar d’humanitzar-nos”, tot remarcant que “no es pot fer el bé si no som bones persones”.
Tanmateix, entre bromes, Muñoz ha aprofitat la presència del director general d’Indústria per a recordar-li que “tenim el lloc ideal per a ubicar-hi el centre de descarbonització de Catalunya”, davant de la qual Oriol Alcoba ha respost que “òbviament, la Canonja és el millor lloc pel centre de descarbonització”.
Alcoba també ha destacat que “la productivitat és la nostra gran assignatura pendent, però la indústria ha crescut un 30% mentre que l’economia de Catalunya ho ha fet al 5%. I, en aquest context, el químic és el segon sector industrial del país, només per darrera de l’alimentari i per davant de l’automoció, dos sectors que en la seva essència necessiten de la indústria química”.
La dotació del Premi Dow s’ha convertit en una oferta laboral relacionada amb l’enginyeria química dins del marc geogràfic de Dow EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica). El guardó, per tant, també posa en valor la tasca de la URV en la formació del talent del territori. En aquest sentit, el rector de la univeristat, Josep Pallarès, ha remarcat que “les universitats tenim la missió de formar les futures generacions, de fer recerca i de transferir aquesta recerca, aquest coneixement. Si volem fer avançar el país, si volem tenir un paper transformador en el nostre territori, hem de tenir mirada llarga i fer alinear els nostres objectius amb els objectius dels que prenen decisions i amb els objectius dels que necessiten respostes: el sector empresarial”.
Sota el títol: “Antoni Brosa, el triomf de l’excel·lència”, s’inaugura demà dimarts a les 7 de la tarda una exposició organitzada amb motiu del 130è aniversari del naixement d’aquest fill il·lustre de la Canonja.
L’Institut d’Estudis Canongins a través del projecte Memòria Canongina, que rep el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament, presenta aquesta exposició del 29 d’octubre fins al 29 de novembre. L’acte d’inauguració tindrà lloc el dimarts dia 29 a les 19 h al Castell de Masricart i, comptarà amb la presència de Daniel Blanch Ponce, pianista i president de l’associació Joan Manen. Daniel Blanch ha treballat i publicat la biografia més extensa del violinista canongí i ens parlarà de la seva exitosa trajectòria professional. L’acte estarà amenitzat per un duet de corda.
Disseccionada en sis àmbits, la mostra es presenta com un aparador per aprofundir en el seu vessant humà i també professional. En el primer àmbit el visitant podrà veure la relació que va tenir amb la Canonja. Tot seguit es referencien els quartets i grups en els quals va fundar i participar. El tercer àmbit esmenta la gran relació que va tenir amb el compositor Benjamin Britten.
Un altre àmbit mostra els enregistraments que va fer, tot i que Brosa fou molt contrari a enregistrar gravacions comercials, ja que era molt conscient que a cada interpretació es “recreava” l’obra i era irrepetible. En canvi, va ser un dels artistes que més va enregistrar per a emissions de ràdio a Anglaterra. Finalment, hi ha una secció dedicada a reproduir diversos articles publicats a la premsa catalana i també a la premsa internacional.
Per altra banda i continuant amb l’homenatge a Antoni Brosa, el divendres 6 de desembre, a dos quarts de nou del vespre, al teatre municipal Orfeó Canongí, el violinista d’arrels canongines Abel Tomàs es posarà al capdavant de l’Orquestra Camerata XXI per homenatjar aquest canongí il·lustre i de gran ressò internacional de la història recent. Amb obres de Mozart, Beethoven i Britten entre d’altres, es farà un recorregut per la vida d’un dels violinistes catalans més reconeguts del segle XX. Les entrades, amb un preu de 10 euros, ja estan a la venda per la Codetickets i al Castell de Masricart.
Clownic presentarà ‘Tomàs, l’extraordinari home normal’. Foto: Cedida
Teatre de ben a prop, en aquest cas, Riudoms i la Selva del Camp són els punts d’origen de les obres teatrals que protagonitzen enguany el KM 0, una petita mostra del teatre que es fa al voltant de la Canonja. En aquest cas, els dissabtes 9 i 16 de novembre, dues comèdies trepitjaran l’escena del Teatre Municipal Orfeó Canongí.Dramèdia Teatre presenta ‘Odiaràs el teu jefe (per damunt de totes les coses)’, on sis personatges fantasiegen en demanar un augment de sou. Un divertiment que té també el seu punt de crítica.
El dia 16, és el torn de Clownic, que ja va visitar fa tres anys el saló d’actes de l’Escola la Canonja convertit per a l’ocasió en la hilarant Hotel Flamingo. Ara, a l’OCTM, ens presentaran ‘Tomàs, l’extraordinari home normal’, una divertida història a través de la tècnica del mim contemporani. Un relat emotiu i entranyable a través d’una muntanya russa emocional on la comèdia i la tragicomèdia s’entrellacen.
“Repetim aquesta experiència que vam iniciar l’any passat amb molt bona collida i acceptació per part del públic amb l’objectiu de donar a conèixer l’excel·lent treball que fan moltes companyies del nostre territori”, manifesta el regidor de Cultura, Salvador Ferré, a l’hora que ens explica “la voluntat d’apropar la cultura de qualitat i de proximitat a la Canonja i aprofitar al màxim el magnífic equipament de que disposem”.
Les entrades ja son a la venda a la web de codetickets.com o bé al Castell de Masricart. El preu de cada obra és de 8 i 10 euros respectivament, però també podeu obtenir l’abonament al preu de 15 euros.
Tony Montana, campió del Món de Mentalisme, va deixar bocabadat el públic del seu espectacle ‘Mentalismo reservado’. Foto: Cedida
Un any més la màgia s’ha apoderat de la Canonja i ha vist com aquest cap de setmana es feien possibles coses que semblaven impossibles. El municipi del tarragonès ha celebrat, del 17 al 20 d’octubre, la 19a. edició de les Jornades de Màgia “Impossible”, amb més d’un miler d’espectadors que han pogut gaudir de les actuacions d’il·lusionistes de renom a escala internacional. Un festival màgic plenament consolidat ideat per la productora Batall i amb la direcció artística del Mag Gerard.
El tret de sortida el va donar l’argentí Gonza Martini amb la presentació de l’Impossible al Castell de Masricart, on va combinar l’il·lusionisme i arts afins a la màgia, sorprenen a tots els presents. Tot seguir, va arribar un dels plats forts del festival d’enguany, el premi mundial de màgia en la modalitat de mentalisme Tony Montana, que va enlluernar a tots els assistents amb el seu espectacle de màgia de prop i mentalisme amb les entrades exhaurides dies abans de la representació.
La gala internacional va ser un dels plats forts, amb artistes catalans, madrilenys, russos, argentins o veneçolans. Foto: Cedida
Un dels plats forts del festival, la gala internacional de màgia, va presentar a artistes de Rússia, l’Argentina, Veneçuela, Madrid i Catalunya que van oferir efectes de manipulació, màgia còmica, escapisme, canvis ràpids de vestuari i grans il·lusions.
La maga madrilenya Amèlie va presentar per primer cop a Catalunya el seu nou espectacle “Consiste en soñar”, adreçat al públic familiar. Amèlie va compartir la seva visió femenina de la màgia, amb una posada en escena elegant, fusionant efectes de màgia musicals amb efectes de participació que els assistents van poder gaudir la tarda del dissabte.
Els espectacles de carrer de Marcos Ortega (Navarra) i Pepín y Tartiflette (Aragó) van completar el cartell d’artistes juntament amb la companyia catalana “Campi qui pugui” per omplir d’il·lusió i humor els carrers de la Canonja.
La madrilenya Amèlie va presentar ‘Consiste en soñar’, un espectacle en claou femenina i adreçat a un públic familiar. Foto: Cedida
Des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja valoren més que positivament les 19es jornades de l’Impossible, tal i com diu el seu regidor Salvador Ferré, “estem molt orgullosos del nostre festival de màgia, ja que durant 19 anys i de forma ininterrompuda hem pogut celebrar-lo amb uns mags de nivell internacional i de molta qualitat artística, la veritat és que hem posat el llistó molt alt i cada cop costa més sorprendre al públic”.
Ara, el Consistori te l’objectiu posat en el 20è aniversari de l’Impossible que serà l’any que ve i des de la regidoria de Cultura volen celebrar-ho fent que la màgia sigui present, no només a l’Impossible, si no també a tota la programació cultural del 2025.
La màgia s’ha apoderat de La Canonja des d’aquest dijous i fins diumenge. L’argentí Gonza Martini ha donat el tret de sortida oficial amb un espectacle adreçat a les famílies, un clàssic en l’arrencada de les Jornades de Màgia Impossible, que s’ha celebrat dijous a la tarda en una atapeïda sala d’actes del Castell de Masricart. Il.lusionisme i arts afins s’ha donat la mà en aquest espectacle ple de canalla.
Abans, però, el regidor d Cultura, Salvador Ferré, obria el foc presentant, junt amb Batall Produccions, el contingut d’aquesta 19ena edició, i anunciava novetats importants de cara a la celebració, l’any vinent, dels 20 anys del festival de màgia canongí, que de fet s’ha situat en un referent en els festivals de màgia d’Espanya. En 2025, la màgia serà “el fil conductor de la programació cultural de l’any”.
El regidor de Cultura, Salvador Ferré, amb Maribel Roger, de Batall Produccions. Foto: DiariTots21
Al vespre vindria el primer pla fort de les jornades: l’actuació esperada -no quedaven entrades a la venda- del també argentí i il.lusionista internacional Tony Montana, presentant màgia de prop i demostrant que trobant-te a prop del mag tampoc descobreixes els trucs. Es feia en dues sessions ja que aquest format demana aforaments reduïts.
Aquest divendres arriba la Gran Gala Internacional de Màgia, amb CIA MAG MARÍN, LUIS OTERO, ÁLVARO CORTÉS, JUAN CAPILLA, DUO KYBALION. El festival Impossible presenta la seva gran gala màgica amb artistes de Veneçuela, Argentina, Rússia, Madrid, Aragó i Catalunya. Presentada per Miguel Angel Gea, un dels mags espanyols més reconeguts a escala internacional. Serà a les 20:30 hores a l’Orfeó Canongí Teatre Municipal.
I dissabte, a les 19 h / també a l’Orfeó Canongí Teatre MunicipalMAGA AMÈLIE, amb l’espectacle ‘CONSISTE EN SOÑAR‘, premi Masters of Magic (Itàlia 2024). Més enllà de ser un treball o una forma d’expressió, la màgia, pot ser una forma de vida.
Consulteu la programació completa en aquest enllaç.
Tony Montana ofereix habitualment el seu espectacule ‘Mentalismo reservado’ a grups molt reduïts. Foto: Cedida
Tony Montana és el protagonista de la pel·lícula Scarface, en la qual Brian de Palma va dirigir Al Pacino en el paper d’aquest delinqüent cubà exiliat a Florida, però també és el nom artístic d’una de les estrelles que des d’aquest dijous protagonitzaran el festival de màgia l’Impossible de la Canonja. “La meva inspiració va ser el paper d’Al Pacino, però no per res del personatge o de l’actor, sinó perquè jo buscava un nom i un cognom artístic, érem a mitjans dels anys 90, venia d’estudiar art dramàtic abans de fer màgia i coneixia la pel·lícula. Volia un nom que resultés familiar, però que no fos molt conegut, i Tony Montana sonava a molta gent, però la majoria no sabien de què… i un nom que sona, sempre va bé per fer-te contractar”.
El nom li va funcionar i, de fet, el personatge finalment s’ha acabat imposant al seu intèrpret: fins i tot la seva dona ara ja es refereix a ell com a ‘Tony’. La qüestió és que, després de guanyar el campionat del Món de Màgia en l’apartat de mentalisme a Pequín l’any 2009, la seva fama es va disparar en el sector de la màgia i pràcticament no ha passat per la seva Argentina natal des de llavors.
Primer van ser actuacions per tot el món, des de Sud-amèrica, a Rússia, passant per la Xina, els Estats Units, Corea o Gran Bretanya, fins que l’any 2014 es va acabar establint a Espanya. “Venia d’un país com Argentina on pràcticament no hi ha llocs per fer màgia i, de cop, em vaig trobar a Madrid, on es pot treballar molt, hi ha locals i hi ha cultura de màgia, de manera que vaig flipar i vaig veure que es podien fer moltes coses”, explica Montana.
D’entrada va arrencar en sales grans, però després, gràcies a l’amistat amb el mag Héctor Mancha va néixer l’espectacle Mentalismo reservado, amb el qual aquest dijous serà a la Canonja. “A l’Héctor li va sortir un projecte nou i em va proposar agafar el seu espectacle, que es deia Magia reservada, i convertir-lo en un espectacle de mentalisme amb la mateixa filosofia, treballant amb molt poc públic, de manera molt propera i directa, i va funcionar”. De fet, reconeix que aquesta forma de treballar és una de les que més el motiven, tot recordant un dels seus referents del món de la màgia de quan era jove, que no és altre que Juan Tamariz. “Tamariz és un mestre que va travessar fronteres i a Argentina va marcar diverses generacions”.
Montana reconeix que aquesta màgia propera, amable, que fa que el públic s’ho passi bé i acabi formant part de l’espectacle sense trobar-se incòmode, sigui el que més el defineix. “M’encanta que la gent s’enganxi, gaudeixi i rigui quan veu que participa de fer que succeeixin coses i, com passarà a la Canonja, de veure que es fa màgia directament a la seva mà”. En aquest sentit, l’artista reconeix que “m’ha sorprès molt agradablement com la gent intervé i participa, i penso que la clau és que, al contrari d’altres mags que foten canya al públic, amb mi ningú mai passa un mal moment”.
De fet, a l’Impossible canongí seran només una quarantena les persones que podran gaudir de l’espectacle de Montana en cadascun dels dos passis que oferirà, “i són bastants més dels que tinc habitualment, perquè l’espectacle va començar amb només 12 persones de públic i durant la pandèmia ho vam baixar a 6 espectadors per complir amb els límits d’aforament, i així hem continuat. Això dóna un sentiment de protagonisme increïble al públic, on cada cosa que passa, passa just al seu davant”.
Montana reconeix que amb passis tan reduïts ha de treballar molt més que altres que omplen sales amb centenars de persones i, de fet, acostuma a fer deu shows setmanals, però “l’experiència és molt diferent i gratificant, perquè venen famílies o grups d’amics i la comunió és molt més gran que en un gran escenari”.
La màgia del mentalisme
Per aquells que encara no tinguin clara la diferència entre la màgia i el mentalisme, Tony Montana explica que la diferència és bàsicament tècnica. “La màgia transforma els elements, habitualment amb objectes que es consideren màgics, com ara monedes que desapareixen o cartes que canvien de lloc; mentre que en el mentalisme la màgia no és en l’element, sinó en el poder del mentalista per endevinar que triaràs, que faràs o què pensaràs”.
En qualsevol cas, Montana garanteix que tothom que passi per l’Orfeó Canongí podrà passar una gran estona i gaudir al màxim amb números que faran pensar a tothom. “Les xarxes socials estan plenes de màgia, fins i tot de gent que explica com es fa, i això ens obliga a treballar cada vegada més i millor per sorprendre la gent”.
El festival, que es presentarà el 17 d’octubre, arriba enguany amb la novetat de la màgia de prop de Tony Montana. Foto: Cedida
A partir del dia 17 d’octubre, i durant tot el cap de setmana, es portarà a terme a la Canonja la dinovena edició del Festival de Màgia Impossible. Aquest festival, plenament consolidat al nostre poble, té la voluntat, un any més d’acostar el món de la màgia al públic canongí, però també, als aficionats a l’il·lusionisme de municipis del nostre voltant.
El regidor de Cultura, Salvador Ferré, comenta que “conscients que el festival està plenament consolidat com un dels referents de la màgia al Camp de Tarragona, enguany volem afegir-hi un nou al·licient, un espectacle de ben a prop amb Tony Montana, un dels referents del món de l’il·lusionisme en l’àmbit internacional”. Atès el mínim aforament que permet aquest tipus d’espectacle, els organitzadors han fet l’esforç de programar-lo en dues sessions. Així doncs l’espectacle de Tony Montana es podrà veure el dijous 17 d’octubre a les 20 i a les 21.15 h al Teatre Municipal Orfeó Canongí. Unes actuacions que tenen l’eix central a la Gran Gala Internacional de Màgia del divendres dia 18 i colofó final el dissabte 19 a les set de la tarda amb l’actuació de la Maga Amèlie, una de les millors magues d’Europa.
Cal, però, tenir en compte tot el seguit d’espectacles que de manera gratuïta es portaran a terme als carrers del poble, l’eix central serà la plaça d’Europa amb Magia para reír, dissabte 19 a les 12 del migdia i Pepín i Tartiflette, diumenge a dos quarts d’una. Abans, però, cal participar en la cercavila Cacos amb sortida de la plaça del Castell, de la companyia Campi qui pugui, que prepara un gran cop, s’han endut una misteriosa caixa forta que obriran sigui com sigui.
Les entrades als espectacles de l’OCTM ja són a la venda a la web de Codetickets i enguany, hi ha un abonament especial que comprèn l’espectacle de divendres i el de dissabte a un preu molt avantatjós.
Salvador Ferré, regidor de Cultura, assegura que des de la Canonja “us convidem a gaudir d’aquest cap de setmana tan especial, acompanyats un any més de la màgia, esperant, això sí, la celebració de la vintena edició de l’Impossible, que serà molt especial”.
DiariTots21 sorteja dues entrades dobles per poder assistir a les 19enes Jornades de Màgia Impossible de La Canonja, que tindran lloc del 17 al 20 d’octubre. En concret, es podrà seguir els espectacles de divendres, 1 d’octubre, i el de l’endemà, dissabte dia 2.
Es tracta d’aquests espectacles:
GRAN GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA amb CIA MAG MARÍN, LUIS OTERO, ÁLVARO CORTÉS, JUAN CAPILLA, DUO KYBALION. El festival Impossible presenta la seva gran gala màgica amb artistes de Veneçuela, Argentina, Rússia, Madrid, Aragó i Catalunya. Presentada per Miguel Angel Gea, un dels mags espanyols més reconeguts a escala internacional. Serà el divendres, 18 d’octubre, a les 20:30 hores a l’Orfeó Canongí Teatre Municipal. Presentador: MIGUEL ÁNGEL GEA. Direcció: MAG GERARD.
I dissabte, a les 19 h / també a l’Orfeó Canongí Teatre Municipal GALA INTERNACIONAL i MAGA AMÈLIE, amb l’espectacle ‘CONSISTE EN SOÑAR‘, de la MAGA AMÈLIE (Madrid), premi Masters of Magic (Itàlia 2024). Creus en la màgia? Hi és, però de vegades no podem veure-la. Alguns la senten i altres s’encarreguen de transmetre-la. Més enllà de ser un treball o una forma d’expressió, la màgia, pot ser una forma de vida.
Per participar al sorteig has d’enviar un correu electrònic a la següent adreça:
redaccio@tarragona21.cat
indicant el teu nom i un número de telèfon de contacte.
Tens temps fins al 14 d’octubre. DiariTots21 farà públic el nom dels guanyadors/es. Les entrades es podran recollir minuts abans dels espectacles a les guixetes de l’Orfeó Canongí Teatre Municipal. Caldrà portar el DNI a sobre per a poder ser identificat/ada.
Tres moments de FiraBirra: el concert d’Encanto del Loco, un aspecte del públic i un dels estands. Fotos: Cedides
La segona edició de la Fira de Cervesa Artesana, celebrada el passat dissabte a l’aparcament del Mas de l’Abeurador, ha estat un èxit rotund, atraient a centenars d’amants de la cervesa artesana a la Canonja.
Durant tot el dissabte, prop de 2.000 persones van passar per la FiraBirra a degustar la gran varietat de cerveses que portaven les sis cerveseries artesanals participants. N’hi havia per a tots els gustos: des de negres, de malta, Lager, IPA, sense alcohol, sense gluten, torrades, afruitades… “El que s’ha demostrat és que l’esdeveniment s’ha consolidat com un punt de trobada per als aficionats i productors del Camp de Tarragona”, comenta la regidora de Promoció Econòmica, Lidia Muñoz, que juntament amb el Celler del Pallol i BASF son els organitzadors de l’esdeveniment.
“Estem encantats amb la resposta del públic”, apunta Lidia Muñoz. “La fira no sols ha estat una plataforma perquè els cervesers artesanals mostrin el seu treball, sinó també un espai perquè la gent de fora conegui la Canonja i d’alguna manera dinamitzar els negocis locals”.
L’esdeveniment també va comptar amb música en viu, de la mà del “Encanto de Loco” i vàries food trucks que oferien menjar i altres begudes, creant un ambient festiu i acollidor. Les cerveseries participants: Boixets Beer, La Surfera Craft Beer, La Vermella de Salomó, Sister Craft Beer, Cerveses Ponent i la Renaixença, moltes d’elles petites empreses locals, van reportar un augment significatiu en les vendes i un gran interès per part dels consumidors.
“És increïble veure com la gent s’interessa per la cervesa artesanal i fa costat als productors locals”, comentaven els mateixos cervesers. “Esdeveniments com aquest són vitals per a la nostra indústria i per a fomentar la cultura cervesera en el nostre territori”.
La Fira de Cervesa Artesana no sols ha estat un èxit en termes d’assistència i vendes, amb més de 6.000 tiquets venuts i gairebé 2.000 gots, sinó que també ha contribuït a enfortir la comunitat local i a promoure el consum responsable de cervesa artesanal. Els organitzadors ja estan treballant en la planificació de la pròxima edició que incorporarà alguna novetat.
Els guardonats, a l’escenari de l’Orfeó Canongí, després del lliurament dels guardons. Foto: Cedida
El Teatre Municipal Orfeó Canongí de la Canonja, ple de gom a gom, va acollir el divendres 4 d’octubre la gala de lliurament dels guardons de la setzena edició dels Premis i de la Beca Avriga Fvscvs 2024, que convoca anualment el Consell Esportiu del Tarragonès i que aquesta edició ha estat dedicada, com a fil conductor, a l’esforç col·lectiu i al treball en equip.
Una gala que va comptar amb una gran representativitat de diferents institucions i agents esportius de la demarcació, com és el cas de la delegació del Govern de la Generalitat; la Diputació de Tarragona; del Consell Comarcal del Tarragonès; del Departament d’Educació i Formació Professional; del COPLEFC; de federacions esportives; de consells esportius i d’alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments de la Canonja, de la Pobla de Mafumet, dels Pallaresos, de la Riera de Gaià, de la Nou de Gaià, de Perafort i Puigdelfí i del Creixell; com també regidors i regidores d’aquests i d’altres municipis, com Tarragona, Torredembarra, el Morell, Constantí, Altafulla, Salou i Vila-seca.
L’acte es va iniciar amb la intervenció de la presidenta del Consell Esportiu del Tarragonès, Estefania Serrano, donant les oportunes salutacions i agraïments i posant en valor la promoció de la pràctica de l’esport i l’activitat física com a peça indispensable per a un estil de vida ple i saludable. També va fer especial esment que aquesta és una edició que ha coincidit amb la cita olímpica de París i, és per aquest motiu, que també es va voler reconèixer a quatre persones que han passejat el nom de la nostra comarca en la màxima cita esportiva a escala mundial.
Tot seguit, Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, com a municipi amfitrió de l’esdeveniment, va fer la seva corresponent salutació, remarcant la gran representativitat de la xarxa esportiva present i del gran poder de convocatòria que gaudeixin els premis. A continuació, es va procedir al lliurament de les distincions directes a esportistes, equips o entitats per part dels alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores presents de 13 ajuntaments del Tarragonès que han volgut lliurar aquest reconeixement públic, amb els següents guardons atorgats:
Mia Ayats (Altafulla); Club Futbol Canonja; equip benjamí Centre Esports Constantí; Bruna Anguera (el Morell); Jorge Torres (els Pallaresos); Carla Plana (Tarragona); Joan Inglés (el Catllar); Unió Esportiva Creixell; Unió Esportiva la Nou de Gaià; Família Rodríguez-Vicente (Perafort i Puigdelfí); Club Triatló Pobla (la Pobla de Mafumet); Projecte Warrior Ladies (Salou) i Associació de Rem Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra.
Pel que fa a l’apartat acadèmic dels Avriga Fvscvs es va procedir a continuació a lliurar el guardó de la Beca per treballs de recerca o de síntesi d’estudiants de secundària del curs 23/24, al presentat per l’alumne de l’Institut Altafulla, Albert Martí i a la representant del seu institut, pel seu treball “`Tècnica de carrera. Anàlisi de l’eficiència de la petjada”, un treball amb un marc teòric molt estructural i amb un bon paradigma interpretatiu.
Seguidament, es va desenvolupar una intervenció relativa a l’eix que ha estat el fil conductor de la gala amb el lema “Som equip”. Un expert en lideratge i coaching va preparar una engrescadora i participativa dinàmica amb el nombrós públic assistent, amb l’objectiu de ressaltar la importància de la coordinació, la confiança i l’esforç compartit per assolir els reptes.
L’acte va finalitzar amb el clàssic lliurament dels Premis 2024 de les diferents categories convocades, que van ser una gran mostra, conjuntament amb les distincions municipals, que l’esport al Tarragonès està ben viu i en creixement constant i també que els valors que li són inherents potencien una pràctica de l’activitat física més compromesa, igualitària i integradora.
Les persones i entitats guardonades, segons dictamen del jurat dels Premis, van ser els següents: Club Excursionista Sense Fronteres; Raúl Molero; Gimnàstic Powerchair Fotball (diversitat funcional); Comissió d’Esport SPE Vela Altafulla (valors); equip voleibol amateur Fundació Escola Internacional del Camp (veterans); programa Ludoforta (programa); Teresa Ortega (mitjans de comunicació); equip aleví Club Bàsquet Sant Pere i Sant Pau (equip masculí); equip aleví Club Voleibol Sant Pere i Sant Pau (equip femení); Roc Vela (esportista masculí); Carla Plana (esportista femenina); tancant amb el Premi Avriga Fvscvs Especial, que atorga directament la comissió directiva del CET, que enguany va recaure en Alfonso Periáñez.
Excepcionalment, en aquesta edició, la comissió directiva del consell esportiu i el jurat dels Premis també van voler valorar el gran esforç i la constància a quatre esportistes de la nostra comarca per la seva meritòria participació en els Jocs Olímpics de París 2024, Mar Molné (tir olímpic), Elia Canales (tir amb arc), Carles Coll (natació) i David García (judo), lliurant-los un més que merescut reconeixement públic.
Un grup d’amics de La Canonja, assaborint la cervesa. Foto: DiariTots21
Ambient de cervesa quilòmetre zero a La Canonja. L’aparcament del Museu del Mamut ha començat a escalfar motors aquest matí de dissabte a l’espera que a la tarda-nit esclati amb la presència d’amants de la cervesa i també de la música. És la segona edició de la FiraBirra, que igual que la Fira del Vi, ha trobat un espai addient davant del Mas de l’Abeurador -el futur Museu del Mamut-.
Organitzada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament amb la col·laboració del Celler del Pallol i BASF, acull diferents marques de cerveses artesanes del territori, com són: Boixets Beer, La Surfera Craft Beer, La Vermella de Salomó, Sister Craft Beer, Cerveses Ponent i la Renaixença. En el cas de Sister Craft Beer, es pot disfustar una cervesa medalla d’or al Barcelona Beer Challenge de 2022. És la Sister Scotch Ale.
La firma Sister, tirant la canya. Foto: DiariTots21
El funcionament també és igual que l’any passat amb venda de tiquets individuals o per packs de 4. En el cas del tiquet individual serà a tres euros i amb la compra de quatre tiquets, s’oferirà de regal un got serigrafiat i un portagots.
La regidora de Promoció Econòmica, Lidia Muñoz, explicava a DiariTots21 que “l’experiència de l’any passat va ser tan positiva que ens hem animat a organitzar una segona edició i esperem que aquesta fira ja formi part del calendari d’esdeveniments anuals de la Canonja”. No es tracta de fer una fira de la cervesa genèrica, “sinó d’apostar per la qualitat i el producte de quilòmetre zero”.
El canongí Xavi, amb els seus amics. Foto: DiariTots21
El també canongí Paco, amb un grup d’amics i familiars. Foto: DiariTots21
L’afluència del públic de l’any passat va superar les 2.000 persones i enguany es preveu augmentar aquesta xifra. Segons la regidora Lidia Muñoz, “esperem superar l’afluència de l’any passat, amb gent vinguda del Camp de Tarragona, ja constatem aquest matí la vinguda de ciutadans de Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou o Torredembarra, i per això hem augmentat el número de gots i hem posat una foodtruck de més per poder donar un millor servei”, passant de tres a quatre.
Anna -primera per l’esquerra- i les seves companyes del Caller del Pallol de Reus. Foto: DiariTots21
L’horari de la fira és d’11 a 15 hores i de 18 a 24 h. i l’actuació del grup musical, que retrà homentage a El Canto del Loco -per part d’Encanto del Loco-, està prevista a les 20 hores.
La sessió plenaria de la Canonja d’aquest dijous, on s’han aprovat les noves ordenances fiscals per 2025. Foto: Cedida
El ple ordinari celebrat aquest dijous 3 d’octubre per l’Ajuntament de la Canonja ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre béns immobles per reduir el tipus impositiu en un 23%. Com explica la regidoria d’Hisenda, Lidia Muñoz Granados, aquesta és una de les primeres accions que s’han pres per a poder frenar l’impacte que produirà a la ciutadania la pujada obligada de l’impost de la recollida i eliminació d’escombraries, l’any 2025.
I és que, en el mateix ple, la Canonja ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal que regula l’impost de la recollida i eliminació d’escombraries per donar compliment a l’article 11 de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular que especifica que “els costos relatius a la gestió dels residus, inclosos els costos corresponents a la infraestructura necessària i al seu funcionament, (…), hauran de ser sufragats pel productor inicial de residus” i que “en el cas dels costos de gestió dels residus de competència local, (…), les entitats locals establiran, en el termini de tres anys a comptar des de l’entrada en vigor d’aquesta llei, una taxa (…) que reflecteixi el cost real, directe o indirecte, de les operacions de recollida, transport i tractament dels residus, (…).
La regidora de Medi Ambient i Gestió de Residus, Glòria Virgili Gispert, explica que fins a l’últim moment les arques municipals han suportat el cost de la gestió de residus, “fins aquest any l’Ajuntament ha assumit el 64% del cost de la gestió de residus, recaient així només un 36% sobre el ciutadà, ara la llei ja no ens ho permet. El ciutadà haurà d’assumir el 100% del cost. Serà un increment significatiu, per això hem intentat minorar l’impacte amb la reducció de l’IBI”.
Així doncs, a la Canonja, segons el carrer, es pagaven 68 o 91 euros de gestió de residus, imports que portaven congelats des de fa més de deu anys i ara, per donar compliment a la llei, es veurà incrementat el rebut a 187 o 250 euros, respectivament. Glòria Virgili especifica que això significa que, amb l’increment, als canongins el cost de la recollida, gestió i/o eliminació de residus els hi costarà 0’51 o 0’68 euros al dia.
La fira es durà a terme a l’aparcament del Mas de l’Abeurador i comptarà amb música en directe. Foto: Cedida
Després de l’èxit de la primera edició de la FiraBirra per la que van passar prop de 2.000 persones, enguany es torna a programar una segona edició pel dissabte 5 d’octubre. La fira de cervesa artesana de la Canonja se celebrarà en el mateix espai, a l’aparcament del Mas de l’Abeurador, i també comptarà amb música en directe per part del grup ‘Encanto de Loco’, banda tribut a ‘El Canto del Loco’, que actuarà a les vuit del vespre.
La fira, organitzada per l’àrea de Promoció Econòmica amb la col·laboració del Celler del Pallol i BASF, acollirà diferents marques de cerveses artesanes del territori, com són: Boixets Beer, La Surfera Craft Beer, La Vermella de Salomó, Sister Craft Beer, Cerveses Ponent i la Renaixença.
El funcionament també serà igual que l’any passat amb venda de tiquets individuals o per packs de 4. En el cas del tiquet individual serà a tres euros i amb la compra de quatre tiquets, s’oferirà de regal un got serigrafiat i un portagots.
La regidora de Promoció Econòmica, Lidia Muñoz, explica que “l’experiència de l’any passat va ser tan positiva que ens hem animat a organitzar una segona edició i esperem que aquesta fira ja formi part del calendari d’esdeveniments anuals de la Canonja”. L’afluència del públic de l’any passat va superar les 2.000 persones i enguany es preveu augmentar aquesta xifra. Segons la regidora Lidia Muñoz, “esperem que aquest dissabte s’acostin a la FiraBirra moltes persones de tot el Camp de Tarragona i per això hem augmentat el número de gots i hem posat una foodtruck de més per poder donar un millor servei”.
L’horari de la fira serà d’11 a 15 hores i de 18 a 24 h. i l’actuació del grup musical esta prevista a les 20 hores.
Representants dels teatres, en la presentació del cicle. Cultura promou setze espectacles a quinze municipis. Foto: ACN-A.Ferràs
La xarxa de teatres públics del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han creat el primer cicle d’espectacles en xarxa, una programació coordinada que oferirà setze espectacles en quinze municipis. La primera edició del circuit ‘Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud’ tindrà la memòria històrica com a element transversal sota el títol ‘Veus i silencis de la memòria’.
El projecte busca “descentralitzar” la cartellera d’arts escèniques, diversificar els circuits teatrals i fomentar el talent i la creació “de proximitat”, de les companyies i creadors del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Un exemple és l’obra ‘Jo vinc d’un altre temps’, produïda pel Teatre Fortuny de Reus a partir de l’obra de Ricard Creus.
Com ha explicat Carles Gispert, gestor cultural de Riudoms i representant dels programadors de Tarragona i l’Ebre, és la primera vegada que els equipaments escènics del territori creen un circuit per oferir un cicle teatral transversal. L’àmbit comú que ha permès tirar endavant “aquest repte” ha sigut la memòria històrica, sobre el qual es desenvolupen les propostes artístiques que s’oferiran aquesta tardor a la ciutadania.
‘Veus i silencis de la memòria’ oferirà setze espectacles que es podran veure al Vendrell, Tarragona, Reus, Cambrils, Valls, Mont-roig del Camp, Alcover, Amposta, Alcanar, Tortosa, Riudoms, Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant, la Canonja, el Morell i la Ràpita. “Qui té l’opció de voltar és el públic. No s’encavalca cap data per, entre octubre i novembre, oferir setze oportunitats de fer un circuit pel territori resseguint tots aquests espectacles amb aquest eix comú”, ha animat Gispert.
L’objectiu és donar-li continuïtat, també si es compta amb el finançament del departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Tarragona i el suport dels ajuntaments, per reeditar un nou cicle l’any que ve, amb la mateixa o una altra temàtica. El director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives, ha defensat que “hi ha massa crítica suficient”, de públic i d’equipaments, per desplegar “i consolidar” aquest projecte a les comarques tarragonines i ebrenques, com ja es fa amb altres cicles a Girona o Lleida. “Si programem, el públic apareix. Amb una programació diversa i propera, no cal anar a les capitals a veure teatre, el teatre en xarxa l’aproxima al territori”, ha defensat Vives.
El director general també ha remarcat que amb aquests circuits i aquest treball en xarxa s’incentiva i fa valer “el talent tarragoní i ebrenc” perquè “no sempre es pot actuar al teu propi àmbit de proximitat” i amb circuits com ‘Què diu que fan?’ es posen “les coses fàcils als creadors i talent del país”.
Els espectacles programats
Per a la primera edició del cicle s’ha programat ’36 poemes a partir del 36′ de Ricard Creus, (Barcelona 1928-Anglès 2021), sobre la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats; ‘Mort a les cunetes’, que recorda la nit del 9 de febrer de 1939 a la presó de Maresa; ‘El mestre i el mar’, la ficció sobre la història real del mestre català Antoni Benaiges assassinat a la Pedraja, a Burgos; ‘Memòries oblidades’ sobre com es torcen les vides de dues dones durant l’aixecament militar; ‘L’enterrador’, basada en les vivències de persones com Leoncio Badia Navarro, “l’enterrador de Paterna”; ‘La Primera’, espectacle teatral que homenatja a la primera alcaldessa de Catalunya: Nativitat Yarza Planas; ‘Molotov Cipriano’, sobre el sindicalista andalús localitzat recentment en una fossa de Reus; ‘Jo vinc d’un altre temps’ o ‘Més que un club, el feixisme contra el Barça’. Tota la programació i el calendari es pot consultar al web del cicle.
Reconstrucció del crani a partir del fragment trobat. Es tracta d’una espècie extinta emparentada amb l’ós bru actual. Foto: Cedida
Entre el 8 i el 28 de setembre s’ha dut a terme la 18a campanya d’excavació arqueològica consecutiva al jaciment del Barranc de la Boella, a la Canonja, sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCAPalmira Saladié i Josep Vallverdú. Enguany, el projecte arriba a la seva majoria d’edat, complint 18 anys de recerca i descobriments. Aquest fet és motiu per fer una síntesi de les fites aconseguides al llarg d’aquest període d’aquest jaciment extraordinari amb una antiguitat d’aproximadament un milió d’anys.
Les excavacions d’enguany s’han concentrat en dues de les localitzacions tradicionals del jaciment: la Mina i la Cala 1. En totes dues s’ha ampliat la col·lecció d’eines de pedra, considerada una de les més rellevants a Europa per aquesta cronologia.
Aquesta col·lecció és objecte de dos articles científics recents publicats a revistes científiques interncionals. El primer, publicat a la prestigiosa revista científica Frontiers in Earth Science i liderat pel Dr. Andreu Ollé (investigador de l’IPHES i professor associat de la URV) i el segon liderat pel Dr. Diego Lombao (investigador postdoctoral de la Universitat de Santiago de Compostela i associat a l’IPHES-CERCA), publicat a la també prestigiosa revista Journal of Paleolithic Archaeology.
Ambdós estudis reforcen la hipòtesi que el jaciment del Barranc de la Boella representa una dispersió humana procedent d’Àfrica, que es va iniciar fa aproximadament 1,4 milions d’anys. Aquests primers grups humans portaven noves tecnologies, com la tecnologia acheuliana, coneguda popularment com la “cultura de les destrals de mà”. Es tracta d’una de les primeres dispersions humanes cap a Europa que fins ara no havia estat reconeguda fora d’Àfrica, i està connectada amb evidències trobades a les portes d’Euràsia. Tot plegat recolza la hipòtesi de l’existència d’una ruta costanera de la Mediterrània septentrional per arribar a Europa occidental, concretament al Barranc de la Boella, on aquests grups humans van trobar abundants recursos.
Restes d’os, d’hipopòtams o de mamuts
A nivell de fauna, enguany s’han descobert noves restes d’hipopòtams i dels grans mamuts que van habitar el Camp de Tarragona, així com de cavalls, bisons i cèrvols.
Cal destacar que les restes de fauna al Barranc de la Boella solen estar en un estat de conservació molt deficient, la qual cosa fa necessàries tasques de restauració molt lentes i delicades. Moltes vegades, els ossos extrets són gairebé irreconeixibles i requereixen molt treball per part de l’equip de restauració.
Fèmur d’hipopòtam trobat al nivell II.2 de la Cala 2 del Barranc de la Boella. Foto: Cedida
Gràcies al treball de restauració previ, durant l’hivern s’han estudiat les restes parcials d’un crani recuperat durant la campanya d’excavació anterior i que s’h identificat com a Ursus deningeri. Es tracta d’una troballa excepcional d’aquesta espècie extingida que habitava a Euràsia durant el Plistocè, i que es troba a la línia evolutiva de l’ós bru actual, present al nord de la Península Ibèrica.
Finançament i participació variada
La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona” aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que alhora ha finançat la campanya (CLT009/18/00053) juntament amb l’Ajuntament de la Canonja.
Durant la campanya hi han participat investigadors i investigadores i estudiants de l’IPHES-CERCA, de la Universitat Rovira i Virgili, del Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Barcelona i la Universitat de León. Entre les col·laboracions internacionals, cal destacar la participació d’investigadors del Museu d’Història Natural de París (França), la Universidad Nacional de Rosario (Argentina) i la Universitat de Coimbra (Portugal).
La programació de l’OCTM començarà amb curtmetratges i dedicarà especial protagonisme al la màgia i al teatre. Foto: Cedida
El pròxim dia 27, s’inicia la temporada de tardor al teatre municipal (enllaç aquí). L’oferta d’enguany inclou curtmetratges, música, màgia i teatre. Un collage d’activitats amb voluntat de nodrir el Teatre Municipal Orfeó Canongí d’activitats culturals diverses adreçades a tots els públics.
L’últim cap de setmana de setembre, el teatre municipal acollirà el Frame Film Festival (enllaç aquí). Aquest festival de curtmetratges, que any rere any amplia la seva presència a les nostres comarques, farà arribar els millors curtmetratges estrenats al llarg de l’any. L’OCTM us convida a gaudir del cinema en la seva modalitat de curts, el divendres 27 i el dissabte 28 de setembre, a les set de la tarda i a dos quarts de nou del vespre. L’assistència és gratuïta, sense necessitat d’invitació i amb aforament limitat. El regidor de Cultura, Salvador Ferré, destaca la gran acceptació d’aquest festival entre el públic canongí que per tercer any consecutiu farà parada a la Canonja i “que ens permetrà gaudir de cinema de qualitat en un espai idoni com és el teatre municipal”.
El 17 d’octubre s’estrena una nova edició del Festival de Màgica Impossible(enllaç aquí). L’OCTM acollirà tres espectacles. El dia 17, amb un aforament limitat, la màgia de prop en serà protagonista i els dies 18 i 19, arriba la clàssica Gala Internacional i l’espectacle ‘Consiste en soñar’ de la maga Amelie. La resta d’actes del Festival Impossible es podran gaudir de manera gratuïta als carrers de la Canonja.
El cicle breu de Teatre km. 0 tindrà lloc els dissabtes 9 i 16 de novembre amb les comèdies ‘Odiaràs al teu jefe‘ de Dramèdia Teatre i ‘Tomàs, l’extraordinari home normal‘, última producció de la companyia Clownic, una de les clàssiques de l’humor de les comarques tarragonines.
Amb motiu del dia internacional per l’erradicació de la violència envers les dones, diumenge 24, la companyia Inhabitants, porta a la Canonja la seva obra ‘Ludere’, un espectacle que aborda l’assetjament sexista a partir d’un conte popular, des d’una perspectiva que dona peu a la reflexió i al debat. L’espectacle és gratuït amb una reserva de 5 euros que es retornarà un cop validada l’entrada.
El 6 de desembre de novembre trobem una sessió de música clàssica de primera magnitud Abel Tomàsi Camerata XXI per tal de retre homenatge a un dels canongins més il·lustres i de ressò internacional de la història recent: el violinista canongí Antoni Brosa. En definitiva, un conjunt d’activitats que ens proposen gaudir de la cultura durant la tardor.
Necessitem el teu consentiment per continuar. Utilitzem cookies per que aquest lloc web funcioni correctament. Si et sembla bé, fes clic al botó "Estic d'acord". Et recomanem que llegeixis la Política de Cookies Estic d'acord
Política de cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.