.

.

TOTS 21

Prades inicia la temporada de la piscina municipal amb novetats

D’esquerra a dreta: Joan Llurba, regidor d’esports, Lídia Bargas, alcaldessa de Prades i Joan Pons primer tinent d’alcalde davant dels nous vestidors. Fotos: Ajuntament

L’Ajuntament de Prades ha realitzat una jornada de portes obertes de la piscina municipal per la Diada de Sant Joan. L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha presentat els nous espais juntament amb el primer tinent d’alcalde, Joan Pons i el regidor d’urbanisme i esports, Joan Llurba.

Les remodelacions de la piscina municipal, que han acabat enguany, inclouen nous vestidors, taquilles, bar, així com un nou espai de terrassa. El fons de la piscina infantil també s’ha repintat i l’espai de gespa es veu més ampli al haver eliminat l’anterior bar.

El nou edifici compta amb plaques solars que alimenten els vestuaris i el bar.

Els usuaris amb abonament podran accedir directament a la piscina a través dels vestuaris amb una targeta introduint-la a un torniquet d’accés. L’abonament es podrà adquirir a l’oficina de l’Ajuntament. Qui no tingui abonament podrà pagar l’entrada a taquilla.

Les claus numerades de les taquilles s’hauran de demanar al bar deixant un dipòsit.

Des del 24 de juny fins el dia 30 de juny l’accés a la piscina serà gratuït.

Del 18 al 29 de juliol comença el primer torn dels cursets de natació i el segon torn serà de l’1 al 12 d’agost. Les classes es faran els dilluns, dimecres i divendres de 13:00 hores a 13:45 hores. Els infants inscrits a casal d’estiu també realitzaran activitats a la piscina. Els interessats es poden apuntar a l’Oficina de Turisme o a l’Ajuntament per quaranta euros el torn.

Redacció

 

Duesaigües prohibeix els petards i Prades les fogueres de particulars per Sant Joan

Petards en prestatgeries en un punt de venda. Foto: Albert Segura

L’Ajuntament de Duesaigües (Baix Camp) ha prohibit el llançament de coets, petards, focs d’artifici i artefactes amb foc durant aquesta revetlla de Sant Joan per l’elevat risc d’incendi forestal. En un ban públic, l’alcaldessa Noèlia Tarragó anuncia també que tampoc es permetrà l’encesa de fogueres al municipi. Una decisió, argumenta, que es justifica per les condicions meteorològiques actuals i la proximitat del nucli urbà a espais forestals, amb el consegüent risc d’incendi. Un exemple similar, davant la situació de nivell 2 del Pla Alfa, ha seguit l’Ajuntament de Prades, també a la mateixa comarca, que ha prohibit l’encesa de fogueres per part de particulars. Únicament se’n farà una de petita a la plaça Major del poble.

D’altra banda, l’Ajuntament de Calafell (Baix Penedès), que des de fa temps treballa en l’elaboració d’una normativa específica per reduir l’ús de petards en les celebracions i evitar les molèsties que generen, ha fet públiques recomanacions apel·lant al civisme durant la revetlla. Entre d’altres consells, demana limitar el seu ús només a la nit de Sant Joan, prioritzar pirotècnies de llum i poc soroll, així com usar-les lluny d’habitatges, persones, animals i de les zones boscoses, per evitar incendis.

ACN

 

La galàxia Prades

Els estels, dissabte a la nit a Prades. Foto: Ignasi Llorenç

Més de mil persones han pogut gaudir la nit de dissabte de la contemplació col.lectiva dels estels des de Prades, una nit de conjunció astrometeorològica per fer rodona la visualització del mar d’estels que es té des de la Vila Vermella. Un cop més no hi hagué impediments a la contemplació, ni el fum llunyà dels incendis de les nostres terres ni el polsim africà que hem patit darrerament. I per arrodonir-ho, era la primera nit fresca viscuda a Prades encabat d’haver patit una d’anterior extraordinàriament calorosa.

La jornada nocturna despertà l’interès de nombrosíssima gent vinguda de llocs diversos de Catalunya, que feia cua per poder observar els estels mentre esperava l’apagada general dels llums de la vila, que impedeixen lògicament la visualització del mar celestial mentre estan encesos. A les onze de la nit, l’alcaldessa, Lídia Bargas, procedia a donar-li a l’endoll i l’efecte combinat de centenars de persones a la plaça, la música estil Pink Floyd de Gerard Marsal que amb la seva composició Kosmos emetia des de la mateixa plaça, la foscor i el silenci monacal generaren un ambient tendre, màgic, sensual.

Els visitants s’afanyaven a mirar el cel esplendorós d’un entorn protegit, usant binocles, el mateix mòbil o puntes de llum làser des dels que enfocaven les estrelles. Semblava talment que el feix de llum toqués la superfície de l’estrella triada. Altres duien llums frontals de color vermellós per no molestar. Els fotògrafs evitaven prendre imatges amb flaixos per contribuir a la foscor. Les terrasses dels restaurants de la plaça, que es trobaven a rebentar de clients, respectaven escrupulosament el silenci general. Tot contribuïa a un enamorament que no era buscat, però era trobat.

Tres eren els cossos celestials a observar, tres objects del cel profund, de poca intensitat lumínica donada la seva descomunal distància i que per això són invisibles des de les ciutats, relatava Aleix Roig, de Parc Astronòmic: el sistema múltiple d’estrelles Mizar, un conjunt de sis estrelles de les quals es van poder visualitzar tres d’elles, totes situades a 80 anys/llum. Un segon telescopi gratava en la intimitat del gran núvol d’Hèrcules, format per 500.000 estrelles i ubicat a 25.000 anys/llum. Un tercer, la galàxia M81 i M82, ens apartava de la via làctea, situat a una distància de 12 milions d’any/llum, quan l’home encara no senyorejava la terra.

La nit serví també per donar un cop de mà a la Marató de TV3. Més de 400 persones contribuïen amb aportacions de cinc euros. La nit continuaria amb una observació comentada des de la gespa del camp de futbol. La jornada era també un cant a la reivindicació dels cels no contaminants i de la proposta de Prades i els municipis del seu entorn de buscar un turisme sostenible, tranquil, respectuós amb la foscor, tendre i sensual.

Jaume Garcia

 

Tot a punt perquè Prades apagui els llums i observi els estels el 18 de juny

La Vila Vermella observarà col.loectivament els estels des de la plaça. Foto: Cedida

Un any més, Prades celebra la segona edició de la festa de l’astronomia «Prades apaga els llums i encén els estels» el dissabte 18 de juny. L’última edició que es va celebrar el 2019, abans de la pandèmia, va reunir milers d’aficionats a l’astronomia de tot l’estat. L’Apagada de llums, que pretén reivindicar la protecció dels cels foscos, va assolir uns valors històrics de foscor de 21,20mag/arcsec2 a la Plaça Major que va deixar a la vista un cel molt estrellat i amb la Via Làctia ben visible.

Al llarg de tota la jornada s’oferiran activitats variades per a totes les edats. Es recomana realitzar lesinscripcions prèviament a la web del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ja que les places són limitades. Els diners provinents de les inscripcions es destinaran a l’edició de La Marató d’enguany dedicat a les malalties cardiovasculars.

Cada hora, des de les onze del matí fins les dues de la matinada, els inscrits podran assistir a les diferents sessions especials al Planetari 360, algunes d’elles adaptades per als més petits.

A les dotze del migdia, l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català realitzarà la conferència «La fortuna de la vida» al Centre Cívic. El divulgador repassarà les casualitats que la natura ha conjugat per a crear vida en aquest planeta.

A dos quarts de vuit de la tarda, Gerard Marsal Director Artístic del Parc Astronòmic, presentà en directe la música del nou espectacle KOSMOS a la Plaça Major.

Els diferents establiments de restauració i foodtrucksoferiran sopars amb diferents propostes de G-Astronomia.

A les onze de la nit serà el moment esperat de l’apagada de llums de tot el poble. Es podrà viure una nit molt fosca, coincidint amb la lluna decreixent, des d’un dels millors cels del país.

Després de l’apagada, es posarà a disposició dels inscrits diversos telescopis per a poder gaudir de l’observació en directe de galàxies, nebuloses i cúmuls d’estrelles amb telescopis professionals automatitzats de la mà dels guies del Parc.

Els aficionats i associacions d’astronomia tindran un espai on podran plantar els seus telescopis.

Des de dos quarts de dotze de la nit a dos quarts de dues de la matinada, al Camp de Futbol, us s’oferirandiverses sessions de «Viatge pel Cel de Prades» on un guia del Parc oferirà una ruta guiada amb làser verd per les diferents constel·lacions, la seva mitologia i els objectes més destacats que hi podem observar.

Aprofitant la jornada es convocarà un concurs de fotografia nocturna «Rally Fotogràfic». Podeu veure les bases al web del Parc Astronòmic.

El Cel Nocturn Protegit com a objectiu

El municipi ja fa anys que treballa en el canvi d’enllumenat per fanals LED-PC Ambre més respectuosos amb el cel nocturn i s’hi han anat sumant més municipis del voltant. Les accions han millorat la qualitat del cel fosc de les Muntanyes de Prades i el Montsant cosa que ha merescut l’obtenció de la Certificació com a Destinació Turística Starlight i la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit. Aquesta última certificació converteix la zona de Muntanyes de Prades i el Montsant en la zona més gran d’Europa amb cel nocturn protegit.

La mirada posada al futur observatori

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades estàmés a prop de disposar del futur observatori dedicat a la divulgació i recerca, al Pla de la Guàrdia a un altiplà al costat del poble. El nou equipament, ja té el projecte redactat i està pressupostat en 3 milions d’euros. L’observatori complementarà l’edifici del centre de visitants ja existent al poble i renovat que ofereix espectacles que uneixen les arts escèniques i la divulgació científica. L’equipament ja té actualment un alt retorn econòmic al territori. L’Any passat es va generar un impacte de 310.000 euros i va atraure més de 5.000 visitants.

 

Torna Prades Apaga els Llums

EL 2019, l’Apagada de Llums, que pretén reivindicar la protecció dels cels foscos, va assolir uns valors històrics de foscor de 21,20 mag/arcsec2 a la Plaça Major que va deixar a la vista un cel molt estrellat i amb la Via Làctia ben visible. Foto: Aleix Roig (Parc Astronòmic)

Un any més, Prades celebra la segona edició de la festa de l’astronomia “Prades apaga els llums i encén els estels” el dissabte 18 de juny. L’última edició que es va celebrar el 2019, abans de la pandèmia, va reunir milers d’aficionats a l’astronomia de tot l’estat. L’Apagada de llums, que pretén reivindicar la protecció dels cels foscos, va assolir uns valors històrics de foscor de 21,20 mag/arcsec2 a la Plaça Major que va deixar a la vista un cel molt estrellat i amb la Via Làctia ben visible.

Al llarg de tota la jornada s’oferiran activitats variades per a totes les edats. Es recomana realitzar les inscripcions prèviament a la web del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ja que les places són limitades.

Cada hora, des de les onze del matí fins les dues de la matinada, els inscrits podran assistir a les diferents sessions especials al Planetari 360, algunes d’elles adaptades per als més petits.

A les dotze del migdia, l’astrònom i divulgador científic Joan Anton Català realitzarà la conferència “La fortuna de la vida” al Centre Cívic. El divulgador repassarà les casualitats que la natura ha conjugat per a crear vida en aquest planeta.

A dos quarts de vuit de la tarda, Gerard Marsal Director Artístic del Parc Astronòmic, presentà en directe la música del nou espectacle KOSMOS a la Plaça Major.

Els diferents establiments de restauració i foodtrucks oferiran sopars amb diferents propostes de G-Astronomia.

A les onze de la nit serà el moment esperat de l’apagada de llums de tot el poble. Es podrà viure una nit molt fosca, coincidint amb la lluna decreixent, des d’un dels millors cels del país.

Després de l’apagada, es posarà a disposició dels inscrits diversos telescopis per a poder gaudir de l’observació en directe de galàxies, nebuloses i cúmuls d’estrelles amb telescopis professionals automatitzats de la mà dels guies del Parc.

Els aficionats i associacions d’astronomia tindran un espai on podran plantar els seus telescopis.

Des de dos quarts de dotze de la nit a dos quarts de dues de la matinada, al Camp de Futbol, us s’oferiran diverses sessions de “Viatge pel Cel de Prades” on un guia del Parc oferirà una ruta guiada amb làser verd per les diferents constel·lacions, la seva mitologia i els objectes més destacats que hi podem observar.

Aprofitant la jornada es convocarà un concurs de fotografia nocturna “Rally Fotogràfic”. Podeu veure les bases al web del Parc Astronòmic.

El Cel Nocturn Protegit com a objectiu

El municipi ja fa anys que treballa en el canvi d’enllumenat per fanals LED-PC Ambre més respectuosos amb el cel nocturn i s’hi han anat sumant més municipis del voltant. Les accions han millorat la qualitat del cel fosc de les Muntanyes de Prades i el Montsant cosa que ha merescut l’obtenció de la Certificació com a Destinació Turística Starlight i la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit. Aquesta última certificació converteix la zona de Muntanyes de Prades i el Montsant en la zona més gran d’Europa amb cel nocturn protegit.

La mirada posada al futur observatori

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades està més a prop de disposar del futur observatori dedicat a la divulgació i recerca, al Pla de la Guàrdia a un altiplà al costat del poble. El nou equipament, ja té el projecte redactat i està pressupostat en 3 milions d’euros. L’observatori complementarà l’edifici del centre de visitants ja existent al poble i renovat que ofereix espectacles que uneixen les arts escèniques i la divulgació científica. L’equipament ja té actualment un alt retorn econòmic al territori. L’any passat es va generar un impacte de 310.000 euros i va atraure més de 5.000 visitants.

Redacció

 

La Caminada Reus-Prades-Reus compleix aquest 5 de juny els 25 anys

El proper diumenge dia 5 de juny de 2022 tindrà lloc la XXV Caminada de Reus-Prades-Reus, organitzada per l’Associació Excursionista Catalunya de Reus amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria d’Esports i Reus Esports i Lleure. Per celebrar aquest 25é aniversari. la caminada sortirà i arribarà a la Plaça de l Mercadal de Reus.

Amb un recorregut de 54,800 km. i un desnivell acumulat de 2.950 m, aquest any es recupera de nou el trail per tots aquells participants que la vulguin fer corrents, i també com a novetat hi haurà “La Curta”, una variant de la caminada tradicional, que pujarà fins a la Mussara, amb 20 km menys de recorregut.

La sortida està programada a les 7 hores de la Plaça Mercadal. Està pensada per fer-la en un termini mitjà de 12,30 hores amb un ritme de marxador normal, tot i que cada any el primer participant, que ho fa corrent, acostuma a arribar abans de les 12 del migdia.

El darrer participant sol arribar a les 21 hores. Els darrers anys s’ha arribat a quasi 1.000 participants la qual cosa fa que sigui tota una referència en les caminades del nostre voltant.

La participació està limitada a un mínim de 15 anys d’edat i sense límit per la màxima edat, havent-hi participants arribats a Reus que superen els 70 anys. Més d’un 85% dels participants que surten de Reus arriben a completar la prova, els que abandonen ho acostumen a fer a Prades on queden amb les amistats per dinar.

Tot el recorregut estarà degudament senyalitzat amb cintes grogues de la federació tot i que tots els participants rebran un mapa detallat a escala 1:25000 amb la descripció de l’itinerari, on s’identificaran tots els punts de pas, i punts d’avituallament, així com un telèfon de contacte en cas d’emergència.

Inscripcions

Les inscripcions, amb un preu que oscil.la entre 16 € ( socis de l’entitat federats) fins a un màxim de 34 € ( no socis no federats) ja estan obertes al web a www.aecreus.apuntat.cat, tot i que també es pot fer presencialment a les oficines de l’Associació (C/Orient nº 17, baixos) els dilluns i dijous de 19 a 21 hores.

L’organització recorda que  s’ha d’estar un mínim preparat físicament i per tant, és recomanable haver realitzat entrenaments previs per estar en bones condicions el dia de la caminada.

Redacció

 

Galeria d’imatges: Prades, farigola i ganxet per donar i vendre

La fi de la pandèmia ha ofert a Prades la gran ocasió per mostrar-se amb fruïció. La clàssica Festa de la Farigola ha derivat en un deplegament visual poques vegades vist en una població de prop de 700 habitants, que literalment s’ha bolcat a deixar petjada del seu afany estètic, artístic, laboriós. Prades ha batut rècords d’engalament de carrers, racons i façanes i ha colmat de color i olor de farigola una festa que ha tornat a omplir la vila durant els dos primers dies de la festa. No hi ha faltat ni la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha volgut ser-hi present aqeust diumenge.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha quedat abrumada per l’elevada participació dels vilatans, començant per la trentena d’associades de l’Associació de Dones L’Abellera i una quarentena de voluntaris, inclosa la gent gran. Les dones han confegit una monumental coberta de ganxet que ha decorat la façana de l’edifici de l’Ajuntament i ha desbordat carrers com el del Centre o la plaça dels Infants amb borrassa de ganxet i similars. Entre una vintena i una trentena de façanes han despertat aquest cap de setmana engalanades. L’Associació de Dones de Prades Verge de l’Abellera, presidida per Maria Mercè Lledó, s’hi va posar a treballar a l’octubre passat i ha viscut uns estressants darrers dies per completat l’ingent treball de la façana consistorial. ‘Estem molt contentes amb la col.laboració de la ciutadania’, destacava Bargas. També hi ha col.laborat Càritas, presidida per Teresa Torroella. Entre els esforços, l’elaboració de 15.120 anelles de goma eva.

Els artesans del formatge, la tissana o l’embotit omplien la plaça de la Vila i des de qualsevol racó sorgien pintors i pintores que embellien la imatge de la Vila Vermella, participants, junt a la mainada, al concurs de pintura ràpida. El Castell oferia una àmplia exposició, també a l’absis, guarnit per la gent de la vila i per l’Escola d’Horticultura de Reus. Floresit i Cultius Cort han assessorat en el guarniment floral.

Us oferim una àmplia galeria d’imatges de la jornada dominical de la Festa de la Farigola. Fotos. Tots21

Imatge de la borrassa feta amb ganxet situada a la plaça dels Infants

La font mil.lenària, colgada de farigola i plantes

Un dels pintors participants al concurs

Un dels detalls que oferia avui la vila

Façana de l’Ajuntament, engalanada amb ganxet

Motius fets amb 15.000 anelles de goma eva

Isabel Moya, Paquita Mata i Enriqueta Musté, de l’Associació de Dones de l’Abellera

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, junt amb el consistori

Un dels detalls decoratius

Imatge de la plaça de la Vila

Nombroses façanes mostraven decoracions, als carres Sant Llorenç, Alt del Castell, Major o del Centre

Una altra de les moltes borrasses que cobrien els carrers amb ombra

Un motiu de borrassa

Benet Costa, pintor vingut de Girona

Arcada d’un habitatge engalanat amb motius florals

Jaume Garcia

 

Lídia Bargas: ‘La col·laboració de veïns i veïnes en la Festa de la Farigola ha estat extraordinària’

Detall d’un carrer engalanat en l’edició anterior. Foto: Tots21

Prades es prepara per viure la que pot ser una Festa de la Farigola desbordant. A les ganes que té la ciutadania de sortir i gaudir de les activitats que s’organitzen al llarg del territori els caps de setmana s’hi ha sumat una contribució ciutadana elevadíssima que farà que a partir d’aquest dissabte la Vila Vermella ofereixi un aspecte de poblat florit elevat a la màxima expressió.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, reconeix a Tots21 que ‘la col.laboració de les entitats i dels veïns i veïnes ha estat extraordinària’. Com a exemple, la decoració que els visitants es trobaran de la façana de l’Ajuntament, feta per l’Associació de Dones l’Abellera, ‘que primer havia de ser només cobrint als arcs i després ens vam anar animant, ascendint-la per la façana i finalment ens vam decidir a rematar-ho cobrint-la tota’. ‘Des del mes d’octubre, el col.lectiu, format per 30 dones, s’està dedicant a treballar amb ganxet de cara a la Festa de la Farigola, fent borrasses i guarniments. Des dels mesos de gener i febrer treballen als carrers’, recorda. En altres carrers es recicla els guarniments d’altres anys.

Bargas calcula que a dia d’avui un mínim de 16 punts, entre carrers, places i racons, estaran engalanats a la Festa de la Farigola, una festa que és un punt de trobada on s’hi sumen un conjunt d’activitats, amb la farigola com a motiu central, però també l’engalament general de la vila i la celebració de dos concursos de pintura ràpida que li donen molta vida a les places i racons de Prades. A banda, 20 cases estan inscrites al guarniment de façanes, concurs que tindrà lloc diumenge.

El guarniment arriba fins al castell i es compta amb la col.laboració d’entitats de fora, com l’Escola d’Horticultura de Reus, que engalanaran l’antiga capella del castell, mentre que l’Ajuntament s’encarregarà de la part nova. En aquesta edició hi ha participat una trentena de voluntàries impulsades per l’Ajuntament i l’associació de dones l’Abellera. També hi col·laboren l’alumnat de l’escola Serra de Prades i el Grup d’avis de la vila, a banda de Floresit de Reus.

Ampliació de dates

Enguany els actes de la festa amplien dates del dissabte 28 de maig fins al diumenge 5 de juny. Les decoracions de carrers i façanes són any rere any l’ingredient estrella, a més de la farigola, que es pot degustar en forma de tisana amb mel el primer cap de setmana.

Tradicionalment, per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar donant la benvinguda a la primavera.

Aquest any serà una edició molt treballada, com a curiositat s’han fet servir unes 700 troques de llana i en una de les decoracions s’han retallat i enganxat 15.120 anelles. És el divendres quan bona part del poble col·labora activament en el muntatge de les decoracions amb flor natural que requereixen que es facin a última hora.

Més informació dels actes en aquest enllaç.

J. Garcia

 

Prades tornarà a viure la Festa de la Farigola a partir d’aquest cap de setmana

Imatge que oferia la Vila Vermella en l’edició de l’any passat de la Festa de la Farigola. Foto: Tots21

Nova cita imprescindible en el calendari d’activitats al carrer i en plena primavera. Un any més torna la Festa de la Farigola a Prades. Enguany els actes de la festa amplien dates del dissabte 28 de maig fins al diumenge 5 de juny. Les decoracions de carrers i façanes són any rere any l’ingredient estrella, a més de la farigola, que es pot degustar en forma de tisana amb mel el primer cap de setmana.

Tradicionalment, per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar donant la benvinguda a la primavera.

Actualment, també són les dones les protagonistes, des del mes d’octubre inicien les manualitats de ganxet i decideixen quins guarniments es faran. És a principis d’any que es comencen a trobar per treballar més intensament cada dia a les tardes per anar enllestint els treballs.

En aquesta edició hi ha participat una trentena de voluntàries impulsades per l’Ajuntament i l’associació de dones l’Abellera. També hi col·laboren l’alumnat de l’escola Serra de Prades i el Grup d’avis de la vila. A banda també es compta amb la col·laboració de l’escola d’horticultura i jardineria i Floresit de Reus.

Aquest any serà una edició molt treballada, com a curiositat s’han fet servir unes 700 troques de llana i en una de les decoracions s’han retallat i enganxat 15.120 anelles. És el divendres quan bona part del poble col·labora activament en el muntatge de les decoracions amb flor natural que requereixen que es facin a última hora.

Els actes

Els actes començaran el dissabte, 28 de maig, quan hi haurà el Mercat Artesanal i Degustació de tisana de frigola amb mel a la plaça Major. A les 12h arribarà una amenització musical a càrrec de Five Cats Dixie Street Bans pels carrers del poble.

A les 17 hores, jocs de fusta familiars infantils a la plaça Major i a les 18:30h hi ha programat un concert a càrrec del Cor Mestral i Prades Cor a l’església. L’acte és gratuït.

Diumenge, 29 de maig, tindrà lloc el Concurs de guarniment de façanes, el Mercat artesanal i degustació de tisana de farigola amb mel. A les 9h, els actes començaran amb l’inici del XII Concurs de pintura ràpida i el VI Concurs de pintura ràpida infantil. A les 10h estan programats tallers infantils a la plaça dels Infants, i a les 11h és l’hora de la missa major. Mitja hora més tard arribarà de nou l’amenització musical, aquest cop a càrrec de l’Stromboli Jazz Band, i a les 13h, actuació de l’Esbart Dansaire de Granollers a la plaça Major. A les 17:30h tindrà lloc el lliurament dels premis del XII Concus de pintura ràpida, del VI Concurs de pintura ràpida infantil i del Concurs de guarniments de façanes i racons florits. Serà a la Sala 1 d’Octubre a Centre Cívic.

El calendari ens situa encabat al dissabte, 4 de juny, quan se celebrarà el Market de segona mà, amb actuacions, música i molt més al parc de la Font d’en Grau, a càrrec de l’entitat Joves de Prades.

Finalment, diumenge, 5 de juny, es mantenen els guarniments als carrers i a les 17h, xerrada cloenda de la Festa de la Farigola, amb ‘El coratge de la farigola i altres plantes contra la pestilència’, a càrrec de Júlia Carreras, etnobotànica, a la Sala 1 d’Octubre. A continaució, taller ‘Remeis medievals, elaboració de vinagre medicinal’, a càrrec de la mateixa ponent.

Redacció

 

Aquesta nit passada, estar a la Lluna tenia premi

Aquesta passada nit està a la lluna tenia premi perquè els més insomnes han pogut presenciar l’anomenada ‘Lluna de Sang’. El fenomen astronòmic té lloc quan el Sol, la Terra i la Lluna es troben alineats de manera que l’ombra del nostre planeta cobreix en la seva totalitat la faç de la Lluna. La llum solar que aconsegueix travessar l’atmosfera es refracta cap a la part de color vermell i es projecta sobre la superfície lunar, fent que aquesta es vegi en un to ataronjat o vermellós.

Des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades han estat desperts i atents per aconseguir fotografiar l’eclipsi total en tota la seva magnitud. La imatge està feta a les 5:45 hores.

Redacció

 

Prades tornarà a tenir concurs de gossos d’atura aquest agost

En la darrera edició, celebrada el 2019, el certamen va atreure un miler de visitants.

La Federació de Concursos de Gossos dAtura dels països catalans comunica que, després de 2 anys aturat a causa de la pandèmia COVID-19, es reprèn el Campionat de Concursos de gossos datura dels països catalans.

En aquesta Federació hi participen Osséja a França, Canillo al Principat dAndorra, Prades a Tarragona, Llavorsí a Lleida, Castellar de NHug a Girona i Ribes de Freser a Barcelona; aquests quatre últims a Catalunya.

Fa com a mínim fa 31 anys que es realitza aquest Campionat, tot i que en algun dels indrets fa més de 50 anys.

El passat 5 de maig de 2022 la comissió es va reunir per consensuar un calendari i validar els reglaments i normes vigents en aquests concursos.

El calendari previst per aquesta temporada estival és el següent:

24/04/2022 Osséja (França)

31/07/2022 Canillo (Principat dAndorra)

07/08/2022 Prades (Tarragona)

21/08/2022 Llavorsí (Lleida)

28/08/2022 Castellar de N’Hug (Girona)

04/09/2022 Ribes de Freses (Barcelona)

Redacció

 

Més de 500 trail runnes afronten el repte de la Ultra Trail Muntanyes Costa Daurada

L’esdeveniment de 2020 es va haver de suspendre un mes abans, i en 2021 es va poder refer a mig gas.

La X edició de la Ultra Trail Muntanyes Costa Daurada tornarà el pròxim 14 i 15 de maig donant continuïtat a aquest projecte esportiu que va néixer fa ara 11 anys. Cal destacar que la pandèmia va provocar que durant 1 any i mig no es pogués celebrar. L’esdeveniment de 2020 es va haver de suspendre un mes abans, i en 2021 es va poder refer a mig gas. En 2022 ja es consolida com un dels esdeveniments de referència al Camp de Tarragona i de Catalunya.

Prades, com a punt de trobada de les Muntanyes de la Costa Daurada, serà l’amfitrió que ja donis dels seus inicis en 2012 va acollir a l’esdeveniment. El municipi es troba en ple cor de les muntanyes i disposa de la infraestructura necessària per a dur a terme l’esdeveniment.

Amb l’edició de 2022 també es recuperar formar part de la Copa Catalana de Curses d’Ultra Resistència FEEC, sent la segona prova del circuit, i millorant els paràmetres de qualitat d’aquesta. D’aquesta manera el dissabte 14 de maig es realitzen les proves llargues d’Ultra Trail 66km (FEEC) i la Marató de 43km. De cara al diumenge 15 es realitzen les proves curtes de 22k, 11k i 7k, que també formen part del calendari Open FEEC.

Les distàncies oficials són: 66km amb 3.100m D+ per a la distància UltraTrail, 43km amb 1.700m D+ per a la distància Marató, mentre que els trails es queden en 22km amb 969m D+, 11km amb 513m D+ i 7km amb 240m D+. I per als amants de les grans distàncies, es manté i augmenta en participació la Stage Run Muntanyes Costa Daurada, que consisteix a córrer la distància UltraTrail el Dissabte 14 de 66km, i la distància Trail 22k el Diumenge 15, de manera que es queda en 88km amb 4.269m D+.

Una altra de les novetats i vinculada a la protecció mediambiental de fauna en la zona, és el canvi d’una part de l’itinerari en la zona de la Gritella, però sense deixar de passar per paratges espectaculars que fins ara no s’havien mostrat en carrera al costat d’alguns ja mítics d’aquest esdeveniment. Així, es conserva el Grau de la Trona a Siurana, el Tossal de la Baltasana a Prades, però es descobreixen nous espais com el cim del Gallicant a Arbolí, l’ermita de Barrulles a Capafonts, fins a dues roques Foradadas (Mont-ral i Capafonts) i nous camins en els Gorgs de la Febró. Sens dubte, un recorregut que sorprendrà els trailrunners no sols per la seva duresa, sinó per la diversitat i sengles precioses que existeixen en la Costa Daurada.

En la distància Ultra Trail, el guanyador de l’any passat, Artur Moya defensarà el títol i tindrà rivals potents com l’andorrà Alex Urbina (guanyador de la Stage Run MCD en l’edició passada) i els catalans Aleix Tota, Marc Tota i Isaac Salvat. En dones, Belen Simarro també defensarà el lideratge de l’any passat. Com a rival tindrà a una altra tarragonina: Alicia Domingo.

La carreres del Diumenge, els trails curts, es desenvolupen al voltant de Prades i també faran vibrar als runners al seu pas pels boscos en plena primavera, en els quals s’estarà el bosc florit. Tant la distància de 22k com la de 11k puntuen per al circuit Evadict Trailseries. A part aquesta última també és puntuable per a la Lliga TGN Trail. L’esdeveniment compta també amb una modalitat per a la iniciació i les famílies: el Start Trail by Jumpland.

L’esdeveniment, organitzat per la Secció de Muntanya de l’Agrupació Cultural Vila-seca i amb la direcció tècnica de Naturetime Events, espera acollir més de 500 trail runners del tot l’estat espanyol, així com corredors capdavanters del panorama trail runner. A nivell esportiu, la carrera està dins del calendari internacional ITRA atorgant fins a 4 punts, al mateix temps que està catalogada com UTMB Qualifier, permetent als seus finishers, ser presents en els UTMB Sèries a nivell mundial.

Les inscripcions ja estan tancades. Podeu consultar més informació en la web: https://www.naturetime.es/ultra-trail-muntanyes-costa-daurada/

Redacció

 

Detingut un home a Prades que tenia armes de foc sense llicència i eines per fabricar munició

Els agents van comprovar que l’arrestat guardava les armes sense cap tipus de seguretat i les van retirar, juntament amb la munició i la pólvora. Foto: Mossos

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres passat a Prades un home de 64 anys com a presumpte autor d’un delicte de tinença il·lícita d’armes. L’arrestat havia generat alarma entre els veïns del poble, ja que havia fet trets en una zona boscosa en diverses ocasions. Els agents van constatar que l’home tenia llicència d’armes però no per portar-les a la via pública. En el moment de la detenció duia dos revòlvers municionats en disposició de disparar, pels quals no tenia autorització, i diversa munició.

L’endemà, els Mossos i efectius del Tedax van fer un registre al domicili de l’home i li van trobar un arsenal. Van intervenir 23 armes de foc reals i dues escopetes d’aire comprimit. Entre aquestes armes hi havia revòlvers de diversos calibres i tres pistoles. De les 25, 19 les tenia de manera legal, és a dir, amb guia i llicència; mentre per a les restants no disposava de la guia d’armes obligatòria. A més, els investigadors van trobar dos quilos de pólvora, munició per a les diferents armes, eines per fabricar munició i un projectil d’artilleria de calibre 70 mil·límetres.

Els agents van comprovar que l’arrestat guardava les armes sense cap tipus de seguretat i les van retirar, juntament amb la munició i la pólvora. L’arrestat va passar a disposició del jutjat de guàrdia de Reus i va quedar en llibertat amb càrrecs.

ACN

 

Fortes glaçades a l’interior i neu per sobre dels 200 metres en plena primavera

La Pixera (Capafonts) ha batut records amb el gruix de glaç que arribava als 10cm. Foto: Astroprades

Catalunya s’ha llevat aquest diumenge amb fortes glaçades a l’interior i neu per sobre dels 200 metres en plena primavera. Les mínimes han estat gèlides a bona part de Ponent, la Catalunya Central i interior de Girona i Tarragona amb temperatures generals d’entre -3ºC i -6ºC.

Destaquen registres com els -8,9ºC de Prades, els -6,7ºC d’Oliola, els -4,8ºC d’Alfarràs i també a Olot o els -3,8ºC de Mollerussa, segons les dades de les estacions de Meteocat i Meteoclimatic. En paral·lel, i a mesura que ha avançat el matí, la nevada ha anat prenent força al litoral i prelitoral central, amb intensitat destacable al massís del Garraf i el Tibidabo. També s’han vist flocs de neu en poblacions com Sitges, Sant Pere de Ribes i Cerdanyola del Vallès.

Ahir dissabte, La Pixera (Capafonts) ha batut récords. El gruix de glaç arribava als 10cm., informa Astroprades Una efemèride que es produeix després de pluges, amb fort vent i temperatures sota zero. Feia anys que no ho veien així i en plena primavera.

Redacció

 

Reclamen la declaració de Parc Natural de les Muntanyes de Prades en un màxim de dos anys

Andreu Ferrer, president de l’Ateneu Cultural Josep Taverna d’Alforja; Joan Cartanyà, representant del Centre Història Natural de la Conca de Barberà (CHNCB); i Xavier Jiménez, biòleg i president del GEPEC-EdC. Foto: Núria Torres

Una dotzena d’entitats de les cinc comarques que abracen les muntanyes de Prades s’han constituït en una plataforma cívica per reactivar la declaració com a parc natural. Demanen celeritat i volen que sigui realitat en un màxim de dos anys -i no tres, com es va comprometre la consellera Teresa Jordà a finals d’any. El document redactat per la plataforma està sumant contínuament adhesions -ara són una cinquantena d’entitats. El territori vol demostrar que els 22 municipis d’aquest espai d’interès natural van a una, que s’ha passat pàgina a reticències i que ja no hi ha «excusa» perquè la Generalitat demori més una declaració de la qual se’n parlava fa 90 anys enrere. «No es pot tornar a posar en un calaix», diuen de la plataforma.

El document redactat per la plataforma, subscrit fins a data d’avui per 48 entitats del territori -comarques del Camp de Tarragona i sud de Lleida-, vol ser el «tret de sortida pública» a la petició que s’acceleri la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades per part de la Generalitat. La nova plataforma cívica vol aprofitar el consens existent entre els 22 municipis que s’engloben en aquest espai natural i agilitzar la declaració, sobretot quan «no se’n parteix de zero». Hi ha un llarg històric. «Es remunta al 1932, aleshores ja es parlava d’una xarxa embrionària d’espais protegibles i s’esmentava Prades i la Mussara», ha recordat Joan Cartanyà, representant del Centre Història Natural de la Conca de Barberà.

‘L’excusa de la Generalitat era la manca de consens del territori, però ara s’hi han adherit els 22 municipis, tots hi estem d’acord, s’ha pres consciència i això és un tret diferencial molt important’

Les reticències d’alguns ajuntaments havien frenat el projecte. «L’excusa de la Generalitat era la manca de consens del territori, però ara s’hi han adherit els 22 municipis, tots hi estem d’acord, s’ha pres consciència i això és un tret diferencial molt important; per això la urgència que volem que s’acceleri i s’avanci el més aviat possible; cal tenir en compte que vindran eleccions i tenim por que es torni a tirar enrere, és important anar ràpid», ha afegit Cartanyà. La plataforma ja vol anar per feina, fer d’interlocutora i parlar dels límits d’aquest àmbit a protegir. «Tots hi estem d’acord, hem d’evitar que surti cap escull que impedeixi que la declaració sigui una realitat», argumenta el president de Gepec-EdC, Xavier Jiménez.

La plataforma afirma haver-se constituït per pressionar i perquè el projecte «ni es demori ni fracassi», ha afirmat el president de l’Ateneu Cultural Josep Taverna d’Alforja. Andreu Ferrer. Des de la plataforma es destaca que bona part de les entitats demandants són del sector primari i que, a part de preservar el territori, la declaració com a parc natural també constituirà un revulsiu socioeconòmic. A la vegada, es lamenta el «greuge comparatiu» que arrosseguen les comarques del sud, en polítiques de conservació del paisatge, en comparació al nord de Catalunya. Segons la plataforma, en 22 anys s’han declarat cinc espais naturals a Catalunya. «S’ha de materialitzar en dos anys, no pot quedar a un calaix», conclou.

Núria Torres

 

L’Escola Serra de Prades dona el nom de Joana Raspall a un nou carrer

Imatges de l’acte. Fotos: Ajuntament

Aquest matí l’alumnat de l’Escola Serra de Prades ha participat en la inauguració del carrer Joana Raspall. L’acte, organitzat i presidit per l’alcaldessa, Lídia Bargas, ha comptat amb la presència de la comunitat educativa del centre.

Els alumnes més grans de l’escola han fet esment de la biografia de l’escriptora i bibliotecària desapareguda el 2013 als 100 anys. Cada un dels grups del centre han llegit un dels poemes que va escriure Joana Raspall per destacar alguns missatges importants en el dia d’avui: els valors de la solidaritat, de la igualtat i el desig de la senzillesa enfront un món convuls.

Ha estat un acte significatiu, que culmina el projecte interdisciplinar iniciat el curs 2020/2021 en el qual la Vila de Prades va ser l’eix vertebrador del treball. La proposta de l’escola va ser posar un nom de dona a un dels carrers del poble, ja que hi ha poca representativitat del món femení als carrers del poble. L’Ajuntament va acceptar la proposta de l’alumnat i va proposar aquest dia per a la seva inauguració.

L’esdeveniment coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, que ha acabat amb la lectura d’un manifest per part de l’Associació de Dones de l’Abellera a la Plaça dels Arbres, on s’hi ha instal·lat una placa commemorativa.

Redacció

 

Prades entra a l’era Carl Sagan

No és la nau Enteprise d’Star Treck, és la Sala Hipatia del Parc Astronòmic de Prades, nom donat en homenatge a la primera dona astrònoma de la història. Foto: Tots21

Prades ha entrat en l’era Carl Sagan, el famós astrònom i astrofísic nordamericà que en 1980 va popularitzar la ciència de l’espai a través del programa televisiu ‘Cosmos’.

A partir de divendres vinent, l’observació de l’espai pradenc entra en una nova fase amb la posada en marxa dos nous espectacles immersius de llum i so al centre de visitants que es va inaugurar l’any 2020, que simula una càpsula espaial. Els dos espectacles fan un repàs als reptes futurs de la ciència de l’espai, amb imatges on es pot observar les estrelles i les galàxies des dels aparells de l’observatori pradenc.

Els dos nous espectacles d’astronomia són únics a Catalunya, on la ciència, la música i la llum es barregen per crear un nou format de divulgació per a tots els públics. ‘Kosmos’, tribut a Carl Sagan per a majors de 8 anys, i ‘Selene’, un trepidant viatge a la Lluna ple d’aventures per al públic familiar (a partir de 4 anys) estaran disponibles al públic a partir d’aquest divendres 4 de març, en el primer cas, i del 26 de març, en el segon. Un cop acabat l’espectacle, els visitants podran visionar una sessió al planetari i realitzar una observació astronòmica al lloc habilitat al mirador de Sant Roc, el primer mirador astronòmic de Catalunya.

El Parc ha incorporat el músic Gerard Marçal com a director artístic i per a la realització dels espectacles hi ha participat també el creador de contingut multimèdia i il·luminador Pau Vila.

Aquest dimecres, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha presentat a la premsa i als allotjaments del territori els dos nous espectacles. L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha exposat l’estat del projecte de l’Observatori Astronòmic ‘respectuós amb l’entorn al Pla de la Guàrdia i l’impacte del parc al territori’. ‘L’Ajuntament de Prades i 31 altres municipis de les Muntanyes de Prades i Montsant donen suport al projecte que genera un alt retorn econòmic a la zona’, ha destacat.

Justament, l’any passat, el Parc Astronòmic ‘va generar un impacte econòmic al territori de 310.800€ atraient a 5.180 visitants i generant sinergies amb diferents agents de la zona’, ha subratllat l’alcaldessa. La cirereta de tota la proposta serà l’Observatori Astronòmic del Pla de la Guàrdia -un indret diferent de Sant Roc-, que sumarà un cost de 3 milions d’euros. Es demanarà ajust als fons Next Generation de la UE i a la Diputació de Tarragona, a més de la Generalitat. A l’octubre de l’any passat es rebia el vist-i-plau del Departament de Territori i ara toca la feina de redactar el projecte, ha destacat Bargas.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, amb el responsable del Parc Astronòmic, Aleix Roig, seguint un dels espectacles. Foto: Tots21

Concretament, el passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l´ús del sòl no urbanitzable al Pla de la Guàrdia a Prades on s’ubicarà l’observatori respectuós amb l’entorn. La cúpula no seria visible i només s’hi podria accedir amb un minibús elèctric del parc minimitzant l’impacte del centre al seu entorn. Serà un centre de recerca visitable únic a Europa.

El projecte va néixer l’any 2016 de la mà d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades amb la voluntat d’apropar la passió per l’astronomia, la protecció dels cels foscos i la recerca científica a la societat. Tot plegat en el marc d’un entorn natural incomparable per a l’observació astronòmica com són les Muntanyes de Prades i el Montsant que recentment han obtingut la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural incloent 32 municipis de quatre comarques. També s’ha rebut recentment la certificació internacional de Destinació Turística Starlight per part de 21 municipis que actuarà d’altaveu per atraure visitants de tot el món.

Futur observatori astronòmic i científic respectuós amb l’entorn

El responsable del parc, Aleix Roig, destaca que la població de Prades té dins el seu terme municipal ‘un indret únic per a l’observació de l’univers referent a tota la Península Ibèrica. Aquest indret és el Pla de la Guàrdia, un altiplà situat a 1.130m sobre el nivell del mar amb unes condicions d’estabilitat del cel i de la imatge (seeing astronòmic), foscor, climatologia i orografia que el fan únic per portar a terme projectes de recerca científica de primer nivell internacional’. És en aquest indret on s’ubicarà el futur observatori. El projecte ja compta amb la col·laboració científica de l’IAC (Institut d’astrofísica de Canarias) i l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).

A principis d’any, el municipi va rebre la visita de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llaurador, en la qual va mostrar el seu suport al projecte de l’observatori. S’espera poder obtenir el finançament del projecte a través de fons europeus. L’observatori serà autosostenible econòmicament des del primer moment d’obrir les portes.

Cliqueu en aquest enllaç per veure el vídeo (Instagram)

Jaume Garcia

 

Recuperen les restes de cinc soldats en una fossa de la serra de Prades

La hipòtesi és que són soldats republicans morts en els combats de principis de 1939 a la zona. Foto: ACN

Justícia ha obert una fossa a la serra de Prades, al Baix Camp. El desembre passat, unes historiadores de la direcció general de Memòria Democràtica van trobar unes restes òssies en aquest punt i els arqueòlegs hi ha obert dues rases on han trobat les restes d’un mínim de cinc individus. Es treballa amb la hipòtesi que són soldats republicans morts en els combats que es va produir en aquesta zona entre el 6 i el 9 de gener de 1939. També s’ha descobert alguns objectes, com municions i indumentària militar. Les mostres es vehicularan al programa d’identificació genètica per intentar identificar les víctimes i retornar les restes als familiars. L’excavació va començar el 7 de febrer i acabarà a principis de març.

Aquesta setmana el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, van visitar la intervenció arqueològica que està fent l’empresa Iltirta Arqueologia SL.

La fossa se situa a la zona de batalla quan, a principis de gener del 1939, l’exèrcit franquista va travessar les muntanyes de la serra de Prades amb una gran la capacitat ofensiva contra l’exèrcit republicà que l’ocupava. Al cap de dos dies, el 8 de gener al migdia, les forces republicanes van començar la retirada, i aquell vespre, les tropes de Franco es van establir a la Roca dels Corbs, al terme municipal de Prades. L’ofensiva va continuar el dia 9, quan les tropes franquistes van entrar al poble.

Els combats van provocar 71 baixes a l’exèrcit franquista i un nombre indeterminat de baixes de l’exèrcit republicà. Els cossos d’aquells soldats van quedar escampats pel terme municipal i es van enterrar als clots que les explosions d’artilleria havien provocat en el terreny. Amb els anys, les restes òssies han aparegut a la superfície i en les últimes dècades, els veïns de Prades han localitzat restes humanes i també han recollit material de guerra.

L’any 2012, ja es va excavar les restes d’un soldat no identificat en una zona propera afectada per un incendi, en el terme de la Febró, i el 2019 es va recuperar unes restes òssies en un altre indret proper, entre la Febró i Prades.

L’any passat, Memòria Democràtica va registrar 32 recollides de restes òssies trobades en superfície a tot Catalunya. Aquesta és la xifra més alta des del 2008, que és quan va començar el recompte d’aquestes actuacions, que en alguns casos deriven en excavacions de fosses.

ACN

 

Llauradó referma el suport de la Diputació als municipis més petits durant la visita a Prades i a Vallclara

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Diputació

«Fer que la vida als pobles de l’àmbit rural sigui encara més atractiva i equitativa». Aquest és el compromís que la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha refermat públicament durant les visites que, aquest dissabte al matí, ha dut a terme als municipis de Prades, al Baix Camp, i Vallclara, a la Conca de Barberà. A tots dos pobles, que ha visitat oficialment per primera vegada com a presidenta de la institució, ha conegut de prop obres i serveis ja realitzats, així com projectes que estan en curs.

La primera de les visites l’ha dut a terme a la vila de Prades. Acompanyada del vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin, del diputat delegat de Cultura, Joan Josep Garcia; de l’alcaldessa del municipi, Lídia Bargas, i de regidors del Consistori, Llauradó ha anat a l’Ajuntament, al Castell i al Centre Cívic de la localitat, on s’hi han dut a terme obres amb el suport de la Diputació. A l’Ajuntament, per exemple, s’ha millorat l’accessibilitat amb la instal·lació d’un ascensor. Tot seguit, s’han desplaçat al centre de visitants del Parc Astronòmic, un espai de turisme i coneixement que vetlla per la protecció del cel fosc de les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant i que impulsa la recerca i la divulgació científica, alhora que du a terme diverses activitats per a tots els públics. En aquest sentit, Prades disposa de la certificació de Destinació Turística Starlight, atorgada per la fundació internacional del mateix nom i que compta amb el suport de la Diputació.

Alhora, i segons ha ressaltat la presidenta Noemí Llauradó, la Diputació col·labora activament amb els municipis en els projectes de reducció de consum energètic i de contaminació lumínica, donant suport jurídic als municipis, acompanyant-los en el procés de tramitació administrativa i oferint suport tècnic per a l’elaboració de projectes de millora de l’enllumenat i ajuts econòmics per a la seva execució.

Durant la visita a Prades, han tractat sobre el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, la creació del qual es va anunciar el passat mes de desembre i que es preveu que sigui una realitat d’aquí tres anys. Han destacat que aquest fet serà clau per a la preservació mediambiental de la zona i aportarà un impuls socioeconòmic molt important als municipis que en formaran part.

El futur parc natural i la certificació Starlight també s’han tractat en la visita a Vallclara

La delegació de la Diputació ha estat rebuda a Vallclara per l’alcalde, Rosendo Roig, i altres membres del consistori. Foto: Diputació

El futur parc natural i la certificació Starlight també s’han tractat en la visita a Vallclara, atès que aquest municipi se situa dins de l’àmbit del futur parc i, a més, també compta amb el segell turístic que acredita la bona visibilitat nocturna del cel. Llauradó hi ha estat rebuda per l’alcalde, Rosendo Roig, i altres membres del consistori. A Vallclara també hi ha assistit la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació, Marta Blanch.

A part de conèixer els nous projectes previstos a la vila, s’han desplaçat al local social per veure in situ les millores que s’hi han dut a terme amb el suport del PAM de la Diputació. La presidenta de la Diputació ha assenyalat que aquest equipament esdevé «un eix vertebrador més de dinamització local, ja que fomenta la interacció social i motiva les relacions interpersonals, factors fonamentals a tenir en compte en la millora de la qualitat de vida d’un municipi». Segons ha afegit, aquesta és una de les múltiples contribucions de la Diputació a l’àmbit rural per millorar-ne la qualitat de vida i frenar-ne el despoblament.

Redacció

 

Prades busca tècnic de turisme per a l’oficina del poble

Ermita de l’Abellera. Foto: Ajuntament

Prades, al Baix Camp, és un municipi turístic que es troba al cor de les muntanyes de Prades. A 42 km de Reus i 69 km de Tarragona. Si s’accedeix per vimbodí-vallclara només hi han 8 km de carretera de muntanya des de Vilanova de Prades. El municipi disposa de segell de turisme familiar des de 2014, segell de pobles amb encant de l’Agència Catalana de Turisme i recentment ha rebut el segell d’astroturisme de Destinació Turística Starlight. El municipi té una desena d’allotjaments des de cases de fusta als arbres, cases rurals o allotjaments amb sostre transparent per veure les estrelles.

Per tal de gestionar la destinació a nivell turístic, l’Ajuntament de Prades convoca una plaça de tècnic de turisme per a la selecció d’una plaça de personal fix, mitjançant concurs-oposició lliure. La plaça que s’ofereix té un caràcter de personal laboral A2 en jornada completa dins de la plantilla de l’Ajuntament. Un dels principals requisits és que l’aspirant estigui en possessió del títol de Cicle de formació professional en l’especialitat de guia, informació i assistència turístiques o bé Grau en Turisme.

La persona que obtingui la plaça haurà de fer tasques de gestió i administració com ara elaborar el pla d’actuació anual o controlar els aspectes econòmics que afecten la seva àrea. Entre altres tasques, també haurà d’organitzar actuacions promocionals diverses així com atenció al públic i fer visites guiades al nucli antic i a l’Ermita de l’Abellera.

El consistori espera atraure a algun candidat o família que es quedi a viure al poble. L’any passat es van empadronar una trentena de persones atretes per l’entorn privilegiat, el teixit associatiu actiu que programa activitats durant l’any juntament amb l’Ajuntament i empreses, així com la disponibilitat d’equipaments com gimnàs, piscina a l’estiu o escola rural i projectes com el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, un complex residencial per a gent gran o l’arribada de fibra òptica el 2022. També es vol trencar amb el tòpic de mala accessibilitat viària. En rares ocasions la neu ocasiona problemes i molts veïns i veïnes del poble es desplacen a diari a fora del poble a treballar.

Les bases es poden consultar a la web de l’Ajuntament www.prades.cat/noticies. Les sol·licituds es poden presentar al registre general de l’Ajuntament fins a vint dies naturals a comptar a partir de l’endemà de publicar-se l’anunci al BOP.

Redacció