.

La Diputació lidera un projecte per millorar els boscos de Prades

Un moment de la presentació del projecte Rumiar

El projecte “Rumiar” millorarà zones forestals de les Muntanyes de Prades per preservar aquest espai de gran valor paisatgístic dels grans incendis forestals i, alhora, explorar i potenciar diverses formes d’activitat econòmica a la zona a partir dels recursos que genera el bosc.

El projecte, coordinat per la Diputació amb la participació del Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals (BOSCAT), la Fundació Pau Costa i el Centre d’Iniciatives empresarials Conca de Barberà (Concactiva), compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros, un 95% dels quals són finançants per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus NextGerationEU.

Rumiar“: El mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades preveu la creació d’un mosaic agroforestal en un espai de 319 hectàrees de bosc en 8 municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba) amb l’objectiu d’afavorir la diversitat de paisatges perquè siguin més resilients i serveixin com a tallafocs en cas d’incendi. Aquest mosaic s’ha dissenyat tenint en compte zones marcades com estratègiques, avalades i consensuades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat.

Per al manteniment d’aquest mosaic agroforestal, el projecte Rumiar preveu fer servir la silvopastura, és a dir el pasturatge amb ramats de cabres per a la neteja del sotabosc, i també els treballs de gestió forestal amb professionals especialitzats i formats en aquest àmbit. A partir d’aquestes dues activitats, el projecte “Rumiar” vol treure profit del potencial del bosc i impulsar la bioeconomia local en una superfície global de prop de 37.000 hectàrees que abasten 22 municipis de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Camp.

Amb la pràctica de la silvopastura, l’objectiu és potenciar el sector ramader, una professió ja present a les Muntanyes de Prades, amb la creació de nous productes agroalimentaris. D’aquesta manera, es preveuen millorar les condicions dels pastors existents i atraure’n més. Pel que fa als treballs de gestió forestal dels boscos, també es requeriran nous perfils professionals. En aquest sentit, segons el projecte, es contractaran i formaran 8 persones que rebran formació específica com a “peons forestals”.

Tant la silvopastura com la gestió forestal sostenible es preveu que generin un impacte positiu a la zona, amb l’augment de l’activitat i de l’arrelament a les Muntanyes de Prades, un dels principals recursos naturals de la demarcació que s’ha de convertir en Parc Natural.

“Rumiar” s’ha presentat aquest dijous en roda de premsa al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que hi ha assistit acompanyada de la diputada delegada de Transició Energètica de la Diputació, Carme Ferrer, i del diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació, Josep Baiges. Durant la seva intervenció, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha assegurat que “amb aquest projecte, fem gestió sostenible dels boscos, reduïm el risc d’incendis, creem professions i combatem el despoblament. Busquem un millor futur per a la zona amb la creació d’aquest mosaic agroforestal”.

L’acte també ha comptat amb la participació del director gerent de BOSCAT; Jordi Terrades; el responsable projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons; la responsable del CFTC, Míriam Piqué, i del conseller de Promoció Econòmica de Concactiva, Moisès Ferreté. Cadascun d’aquests socis ha explicat les actuacions i la implicació que tenen en el projecte.

En concret, el director de BOSCAT, Jordi Terrades ha destacat la importància de la capacitació de treballadors forestals, “perquè per gestionar els boscos fan falta persones amb una professió dignificada, amb una formació molt completa, perquè les condicions climàtiques del present així ho requereixen”.

Fundació Pau Costa

Pel que fa al representant de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons ha destacat la importància de la visió de prevenció i gestió d’incendis amb “la silvopastura, que també és una forma de promocionar la ramaderia extensiva, que actualment està en extinció. Projectes com aquest són una oportunitat per consolidar pastors i ramaders al territori”.

Amb la seva intervenció, la responsable del CFTC, Míriam Piqué, ha definit el projecte com a “integrador, complex i atractiu, ja que integra molts àmbits de la gestió forestal i integra també a les persones: pastors, propietaris forestals, gestors i el conjunt dels municipis”.

Per últim, el conseller de Concactiva Moisès Ferrete ha concretat la seva contribució en el projecte “fomentant l’emprenedoria i donant sortida al col·lectiu de pastors del silvopasturatge, posant a disposició l’obrador de l’Espai Cuina per l’elaboració de formatges o de qualsevol altre producte agroalimentari derivat del projecte”.

Les Muntanyes de Prades

“Rumiar” ja ha començat a executar-se a les Muntanyes de Prades, amb els primers treballs sobre el terreny, concretament amb la identificació i caracterització de les àrees de risc d’incendi forestal on es durà a terme el projecte. A més, per part de la Diputació, també s’està treballant amb la coordinació amb la resta de socis. El projecte estarà enllestit al desembre del 2025 i ha estat un dels 56 seleccionats en aquesta convocatòria d’ajuts.

El mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades compta amb el suport de la Fundación Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Fons NextGeneration, ja que ha estat un dels 56 seleccionats per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

 

Vídeos i fotos: la neu arriba a les muntanyes

Imatge de Prades aquest matí de diumenge. Foto: Cedida

Zona de Closos a Prades. Foto: Meteoprades

Imatge de la zona d’Albarca. Foto: Cedida

Prades i entorns s’ha despertat nevat aquest fred diumenge de març, amb un fort vent i amb temperatures per sota dels zero graus. El Servei Meteorològic de Catalunya apunta que hi ha 11 centímetres de neu. La carretera TV-7092 entre Vilaplana i Arbolí, es troba tallada. Es recomana precaució a la carretera TV-7004, entre Ulldemolins i Vallclara.

La nevada ha fet acte de presència a molts municipis, amb una cota a partir dels 500-700 metres. Especialment a zones del Pirineu, del prelitoral sud (Muntanyes de Prades, Serra del Montsant, i també als Ports de Tortosa) i, posteriorment, a zones del nord-est (especialment Osona, Moianès). La neu a les muntanyes prelitorals és visible des de les ciutats de Tarragona i Reus.

 

La Morera de Montsant, al Priorat, a més de 700 metres d’altura. Foto: Meteoprades

La zona de La Mussara, al Baix Camp. Foto: Meteoprades

Pel que fa a la resta de Catalunya, la neu ha fet acte de presència per sobre dels 500 metres a l’interior del país durant aquesta matinada i matí de diumenge. La nevada ha acumulat entre 5 i 10 centímetres a nombroses poblacions d’Osona (Viladrau, Espinelves o Taradell), el Moianès (Collsuspina, Moià) i interior de la Selva (Sant Hilari Sacalm). Una quinzena de carreteres presenten complicacions per la neu i el gel amb dues vies tallades: la C-28 al port de la Bonaigua i la TV-7092 entre Vilaplana i Arbolí. Són necessàries cadenes a la N-260 al port del Cantó; la C-28, al tram entre Vielha i Baqueira; l’N-141 a Bossòst, i l’L-501 i L-500 a la Vall de Boí.

A l’Eix Transversal (C-25) es recomana precaució per neu i gel a la calçada en un tram de 25 quilòmetres entre Sant Julià de Vilatorta (Osona) i Arbúcies (Selva) passant pel coll de Revell, i també a la TV-7004 entre Ulldemolins i Vallclara.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la precipitació anirà marxant lentament i a migdia s’imposarà el sol i el fort vent, sobretot a l’Empordà, l’Ebre i a les cotes altes del Pirineu. De fet, ja s’han registrat ratxes de fins a 138 km/h a l’Hospitalet de l’Infant, 135 km/h a Portbou, 127 km/h a Mas de Barberans, 110 km/h al Perelló i 107 km/h a Mont-roig del Camp, segons dades de les estacions automàtiques de Meteocat i Meteoclimatic.

Redacció – ACN

 

El Centre Astronòmic de Prades vol tenir el telescopi divulgatiu més gran d’Europa

Ponents i autoritats, en acabar l’acte

El Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades té l’objectiu de disposar del telescopi dedicat a la divulgació més gran d’Europa, que tindria un metre de llargada. Així s’ha anunciat avui pels seus promotors en un acte que s’ha celebrat a l’Espai Llotja de Reus i que ha reunit nombroses autoritats i en la que s’ha presentat el projecte, les seves novetats i la seva necessitat de finançament per fer-lo realitat: 3 milions d’euros.

 L’esdeveniment ha reunit a 130 assistents entre representants de la Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Camp, la Subdelegació del Govern, representants de la Generalitat, alcaldes del territori i entitats.

L’alcalde de Prades i la primera tinenta d’alcalde, durant les seves intervencions. Foto: Cedida

Durant el mateix, Llorenç Torruella, alcalde de Prades, ha definit el projecte del Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, com “un projecte de país i de territori per a tots, no hi ha medalles per posar colors ni bandera de cap partit polític”. Lídia Bargas, primera tinent d’alcalde i alcaldessa de Prades les anteriors legislatures des del 2015, ha recalcat que “des del minut zero, l’Ajuntament ha apostat per aquest projecte” i ha repassat com han anat les relacions del consistori amb els impulsors del Parc Astronòmic des del primer contacte en 2015.

Mario Basora, president de la Cambra de Comerç de Reus, ha presentat l’acte destacant la rellevància del projecte que “aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a escala nacional i internacional” i que “es pot convertir en un referent turístic gràcies a l’espectacularitat del cel nocturn mitjançant un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

Aleix Roig, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

Aleix Roig, impulsor i responsable de l’actual Parc Astronòmic Muntanyes de Prades en marxa des del 2016, ha presentat el passat, present i futur del parc. Roig ha explicat que “amb el projecte es vol impulsar l’observatori més potent en divulgació i recerca combinades de tot Europa” i ha afegit que “tindrà el telescopi més gran d’Europa dedicat de forma exclusiva a divulgació”.

La tasca científica del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha estat premiada a nivell internacional amb l’Astronomy Photographer of the year 2022 del Reial Observatori de Greenwich, la publicació com a fotografia astronòmica del dia de la NASA (2023) o el descobriment d’una nova nebulosa, el 2023, batejada com a “Roig1 Prades Sky” a la Galàxia del Triangle, M33.

Tots aquests reconeixements s’expliquen gràcies als nivells de foscor, uns alts indicadors de transparència i d’estabilitat atmosfèrica i el reemplaçament de l’enllumenat públic per LED PC-ambre per part dels municipis de Muntanyes de Prades i Montsant. Roig indica que “aquests factors fan que la zona tingui el cel més nítid de Catalunya”. L’entorn es troba en la zona protegida de cel fosc més gran d’Europa i té la certificació internacional de Destinació Turística Starlight des de l’any 2021.

L’Espai Llotja s’ha omplert de públic. Foto: Cedida

Roig ha prosseguit destacant que “és un projecte d’interès públic al qual s’hi han adherit una vintena d’ajuntaments de quatre comarques” i que “en el darrer any, el Parc Astronòmic va atraure a més 7.000 visitants, desestacionalitzant el turisme, els quals han generat una despesa de 430.000 euros en allotjaments, alguns dels quals ja s’han especialitzat en astroturisme, i en comerços del territori”.

Roig ha mostrat els plànols del projecte, de l’arquitecte Pau Jansà, el qual es dividirà en dos espais, el d’equipaments científics al Pla de la Guàrdia i els turístics al poble. Els equipaments científics projectats al Pla de la Guàrdia, a Prades a 1.130m d’alçada, tenen el permís de construcció per part del Departament de Territori de la Generalitat i seran respectuosos amb el medi integrant-se amb l’entorn.

Un pressupost de tres milions d’euros

El Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades es completarà amb els equipaments turístics i educatius previstos dins del municipi de Prades. S’espera obtenir finançament a través de fons europeus, estatals i nacionals i s’estima que el cost dels equipaments de recerca serà d’un milió d’euros i que la part turística i educativa ascendirà a 2 milions d’euros.

Un cop ha finalitzat la presentació de Roig, l’acte ha prosseguit amb la conferència “El cel com a motor de desenvolupament sostenible” per part de la doctora Antonia Varela, directora gerent de la Fundació Starlight i doctora en astrofísica i investigadora de l’Institut d’Astrofísica de Canàries i seguidament, la conferència “L’emoció del cel fosc”, que ha comptat amb Joan Anton Català, màster en Astronomia i Astrofísica i químic quàntic.

L’acte, que ha clos l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha estat amenitzat musicalment per Gerard Marsal, músic, productor i dissenyador d’espais sonors i director artístic del Parc Astronòmic, i ha conclòs amb un tast de vins “El Cel de Prades” a càrrec de la bodega pradenca Totó Marquès.

 

Llorenç Torruella: ‘Volem donar-li una empenta al Parc Astronòmic de Prades’

Llorenç Torruella: ‘podem presumir de ser un dels millors destins turístics de Catalunya’. Foto: Cedida

Llorenç Torruella, alcalde de Prades des del juny de l’any passat, repassa en aquesta entrevista a TotsReus21 les prioritats de la vila aquest any, abordant des de les inversions més destacades que s’hi faran, els impostos i taxes municipals o les necessitats sobre el Parc Astronòmic.

Quines són les prioritats de l’Ajuntament per enguany?

Les nostres prioritats són clares: el subministrament d’aigua, manteniment de les infraestructures i edificis i els serveis públics.

Quines seran les principals inversions?

En tenim força i bastant diverses. A curt termini tenim la nova biblioteca, millora i manteniment de les zones esportives, i conservació i recerca de nous recursos hídrics, entre altres.

A llarg termini tenim el Centre de Dia per la nostra gent gran i el Parc Astronòmic.

Com queden els impostos i les taxes municipals per enguany? Pujaran, es mantindran o baixaran, i per què?

Malauradament, pujaran i bastant. Cal tenir en compte que som un municipi de tan sols 700 habitants, però que puntualment hem de donar servei a 5 o 6 mil persones, ja sigui en època estival, Setmana Santa o caps de setmana. Això vol dir que necessitem una estructura de serveis molt gran i costosa. No perquè s’hagi fet una mala gestió dels recursos sinó que és degut a diverses circumstàncies com per exemple la pujada de l’energia. Hem de pensar que els ajuntaments són grans consumidors d’electricitat, des de l’enllumenat públic, les calefaccions dels edificis municipals (llar de jubilats, centre de salut, centre infantil, biblioteca…). També s’hi ha d’afegir la pujada del serveis que ens presten de recollida d’escombraries. S’ha passat en pocs anys d’una despesa d’aproximadament uns 90.000 euros l’any a 200.000 euros.

Tot, pràcticament, tot s’ha apujat. Tot això és la causa per la que els pressupostos no van tan bé com voldríem. Pensem, per exemple, que fins ara els veïns de Prades pagàvem anualment entre 120 i 130 euros de taxa per la recollida d’escombraries. Altres poblacions, com la Selva del Camp, Alforja o les Borges del Camp, superen àmpliament la barrera dels 200 euros l’any.

Així que la resposta es sí, malauradament s’hauran de pujar els impostos.

Com valora els resultats de la recollida de la brossa porta a porta?

És una necessitat reciclar correctament. Amb el porta a porta es recicla més i millor, però encara ens falta molta coordinació i sobretot molt civisme.

Per la nostra part estem treballant en un nou conveni amb Secomsa per poder fer la recollida amb personal propi de l’Ajuntament. Això comporta per una banda l’augment de la plantilla d’agutzils però esperem que per l’altra ens ajudi a frenar l’augment del cost per la prestació d’aquest servei per part de Secomsa. És a dir, volem aconseguir un millor servei per als vilatans a un preu més ajustat.

Quin ha estat el balanç turístic de l’any 2023? Com ho valora?

Bo, molt bo. Per sort podem presumir de ser un dels millors destins turístics de Catalunya, any rere any millorem. Encara falta molt, però anem pel bon camí.

Esperen novetats enguany quant a l’Observatori astronòmic? Com està el projecte?

Doncs sí, esperem novetats i amb molta il·lusió en referència al parc astronòmic volem donar-li una bona empenta. En breu farem un acte, probablement a la Cambra de Comerç de Reus, on esperem reunir la Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Camp, la Subdelegació del Govern, representants de la Generalitat i de l’Estat, alcaldes, premsa i altres entitats per donar al projecte la importància que realment té.
Tenim la ubicació idònia i el millor cel i n’hem de fer la màxima difusió del renovat projecte per poder demanar els recursos que calguin ja siguin d’àmbit europeu, estatal o autonòmic.

Amb aquest projecte no hi ha medalles per posar ni colors ni bandera, es un projecte de país per tots.

I el del Centre d’Interpretació de la Reina Margarida?

De moment hem de deixar-lo en un calaix per obrir-lo més endavant. Aquest any es commemora el 700 aniversari del Comtat de Prades i estem preparant una sèrie d’actes per celebrar-ho.

Prades està incrementant la població els darrers anys: provoca això més necessitats que hagi d’atendre l’Ajuntament? Els cal suport d’altres administracions per fer-hi front?

Sí, aquests últims anys s’ha notat un augment dels empadronats i és cert que això comporta més despesa. Per suposat tota ajuda rebuda és benvinguda ja que com hem dit abans tant l’augment de població fixa com els pics de visitants que tenim requereixen una infraestructura i uns serveis adequats i això per un Ajuntament petit és força complicat.

Jaume Garcia

 

Prades rep els Reis d’Orient en una nit màgica

El rei Melcior arribant a Prades. Foto: Ajuntament

Els nens i nenes de Prades acompanyats de les seves famílies van rebre la nit d’aquest divendres a Ses Majestats els Reis d’Orient. Com ja és tradició, els tres mags van fer un tomb per la plaça Major, el carrer Sant Martí fins a la plaça dels Infants, el carrer Sant Llorenç fins a la plaça de la Pau i finalment, pel carrer Major, van tornar a la plaça Major.

El rei Gaspar a Prades. Foto: Ajuntament

Tot seguit, a l’esglèsia del poble, l’estrella i els Reis van fer els seus discursos i van recollir la clau màgica que obre totes les cases de Prades. A més, també van visitar alguns infants a casa seva.

Un membre del Parc Astronòmic de Prades detecta una nebulosa mai captada abans

La nebulosa Roig1 Prades Sky. Foto: Parc Astronòmic de Prades

Des del cel nocturn de Prades, al Baix Camp, s’ha detectat una nebulosa no catalogada fins ara situada a la galàxia del triangle M33, una de les més properes que coneixem. Aleix Roig, del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, l’ha descobert des del seu observatori Astrocat. La nova nebulosa s’ha batejat com a “Roig1 Prades Sky” en record a l’avi del seu descobridor, qui el va iniciar en el món de l’astronomia, i al cel de Prades, el poble que estimen i des d’on observen el cel.

La troballa ha estat possible gràcies a la qualitat del cel nocturn i a l’esforç dels municipis de Muntanyes de Prades i Montsant en el canvi d’enllumenat. L’entorn es troba en la zona protegida de cel fosc més gran d’Europa i té la certificació internacional de Destinació Turística Starlight des de l’any 2021. L’Ajuntament de Prades va començar a fer el canvi d’enllumenat a LED PC-ambre des del 2015 fruit de reunions amb els impulsors del Parc Astronòmic, Aleix Roig i Georgina Serven.

Aleix Roig, del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, l’ha descobert des del seu observatori Astrocat. Foto: Parc Astronòmic de Prades

“El Cel de Prades” està en una altra galàxia

La galàxia M33 es pot observar amb prismàtics en cels nocturns foscos com els de Prades però la nebulosa “Roig1 Prades Sky”, a 2,7 milions d’anys llum, no s’havia detectat fins ara. A través d’una cerca meticulosa amb planificació a mesos vista i la utilització de filtres de banda estreta diferents als que habitualment s’utilitzen, ha estat possible captar la nebulosa que s’estima que té una mida d’uns 1.500 anys llum de diàmetre. Ha calgut realitzar una imatge profunda de 153 hores de registre d’imatges durant moltes nits.

Malgrat que la galàxia M33, ja estudiada des del segle XVII, és de les més properes i que té una mida de 2,5 llunes plenes al cel, la nebulosa no s’havia detectat. Aquesta té una brillantor 10.000 vegades més dèbil que la galàxia M33. Aquest és un dels motius pels quals mai abans ningú l’havia descobert. Un altre dels motius és que els astrònoms professionals només cobreixen petites àrees de la galàxia M33 de forma habitual i solen emprar filtres RGB enlloc dels de banda estreta utilitzats en aquest cas.

Instantània d’Aleix Roig. Foto: Parc Astronòmic de Prades

El descobriment ha estat publicat per l’American Astronomical Society en un article juntament amb la Judith Ardèvol, astrofísica per la Universitat de Barcelona i guia del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, i Raúl Infante, doctor en astrofísica del CEFCA (Aragó).

Projecte observatori científic al Pla de la Guàrdia

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades és una realitat des de l’any 2016 amb el suport de l’Ajuntament de Prades amb la voluntat d’apropar la passió per l’astronomia, la protecció dels cels foscos i la recerca científica a la societat. El Centre de Visitants creat el 2020 amb seu al Centre Cívic del municipi de Prades ofereix espectacles d’astronomia complementant amb observacions astronòmiques des del mirador de Sant Roc. El futur del Parc Astronòmic culminarà amb la creació d’un observatori científic respectuós amb l’entorn al Pla de la Guardià a 1.130m dins del municipi de Prades un cop s’obtingui el finançament necessari.

 

Els actes de Nadal a Prades arrenquen el 14D

El 14 de desembre, dijous, arrenquen les activitats programades per viure un joiós Nadal a Prades. Ho farà amb un taller de manualitats de Nadal. Les cantades de Nadales seran un altre ingredient per aquestes festes, com la presència del Tió, que es farà cagar el dia 24. No faltarà el Parc Infantil de Nadal, que tindrà lloc els dies 27, 28 i 28. I el dia 29 el protagonisme serà per al Patge Reial. Cap d’Any -amb Revetlla inclosa- i Reis, com no, també són dates claus en aquest Nadal pradenc.

La programació completa és la següent:

14 de DESEMBRE

17:00 a 19:00h TALLER: MANUALITAT DE NADAL a la sala polivalent. Preu:10€. Inscripcions a l’Oficina de Turisme. Organitza: Associació de Dones l’Abellera

16 de DESEMBRE

13.30h DINAR DE NADAL de l’Associació Grup d’Avis de Prades a la Fonda Espasa. Per apuntar-se i triar el menú, a l’Oficina de Turisme fins el dia 10 de Desembre. Places Limitades.

20 de DESEMBRE

11:00h CANTADA PELS CARRERS a càrrec de l’Escola Serra de Prades i a la Plaça Major amb Prades Cor.

24 de DESEMBRE

17:00h CANTADA DE NADALES dels alumnes de l’escola al Casal d’Avis.
18:00h TIÓ DE NADAL Farem cagar al tió a la Plaça Major.

27,28 i 29 de DESEMBRE

PARC INFANTIL DE NADAL de 10h a 13h i de 17h a 19h al Centre Cívic.

29 de DESEMBRE

19:00h el PATGE REIAL recollirà les cartes dels infants al Centre Cívic.

30 de DESEMBRE

18:00h CONCERT de PRADES COR a l’Església de Santa Maria. Gratuït.

31 de DESEMBRE

23:59h RAÏM a la Plaça Major per rebre plegats l’Any Nou amb FOCS D’ARTIFICI a càrrec dels Diables de la Selva del Camp.
REVETLLA DE CAP D’ANY amb l’orquestra Mitjanit + DJ al Centre Cívic. Preu 10€.

5 de GENER

19:15h CAVALCADA DELS REIS D’ORIENT pels carrers de la Vila.

 

Corredors de 20 nacionalitats participaran a la Muntanyes de Prades Epic Trail

Es repartiran 28.000 euros en premis. Foto: Toni Grases 

No falta res perquè la Prades Epic Trail Costa Daurada doni, aquest proper cap de setmana, el primer tret de sortida de la seva història. Des de fa mesos, organització i participants esperen aquest moment amb il·lusió i respecte. Els primers, pel desafiament que suposa crear un esdeveniment de trail running amb més de 450 participants a la seva estrena. Els segons, ja que s’enfrontaran a algun dels tres recorreguts proposats, de 100, 50 i 25 km, per aquest majestuós enclavament de la Costa Daurada. La cursa tindrà la Plaça Major de Prades com a punt d’inici i final de les curses.

Muntanyes de Prades Epic Trail Costa Daurada neix apuntant alt, amb l’objectiu d’esdevenir una de les principals curses de final de temporada. I és que l’aposta del Club Trail.cat combina tres factors clau: uns recorreguts bells, salvatges i variats, que mostren tot l’atractiu d’aquesta bella serra banyada per la Costa Daurada, un equip experimentat amb més de 120 voluntaris, i uns premis dignes de les millors curses del món, acumulant més de 28.000€.

Tot això ha fet que ningú es vulgui perdre la cita, inclòs un gran nombre d’atletes d’elit espanyols i internacionals (27 nacionalitats presents) que, de ben segur, ho donaran tot per intentar aconseguir els importants trofeus.

A més, els informes meteorològics preveuen una jornada amb un temps espectacular, sense precipitacions i amb temperatures perfectes per a la pràctica esportiva.

MDP 100K

Els 100 km i 5.254 m positius de Muntanyes de Prades (MDP) és la primera a obrir foc el dissabte 11 de novembre a les 6.00 hores. Amb els frontals il·luminant els primers trams, els corredors sortiran en direcció al Tossal de la Baltasana, coneixent els senders i desnivells que els acompanyaran al llarg de tota la jornada.

Després d’arribar a Montblanc (km 30), el traçat girarà cap a Rojals i Farena, per trobar a Capafonts (km 57) la primera base de vida. Amb l’equador de la prova superat, serà el moment d’immiscuir-se fins a El Bosquet i els Motllats, abans d’arribar a La Febrò (km 77),  abans de la meta.

Més de 450 persones participaran en la primera edició de la cursa. Foto: Toni Grases 

La secció final discorre per una de les joies més conegudes pels esports de muntanya. Siurana és un dels temples mundials de l’escalada, a més d’una joia per a qualsevol amant de la natura, un gran motivant per encarar els darrers quilòmetres del desafiament. La meta a Prades estarà oberta fins a les 4.00 hores de diumenge.

Amb 13.000 € en premis, a més d’obsequis i punts ITRA i UTMB per a tots els finishers, la nòmina de candidats a la victòria està encapçalada per la càntabra Azara García de los Salmones i pel portuguès Miguel Arsenio. Tots dos vénen de realitzar grans temporades, amb triomfs en algunes de les ultres amb més nivell del món.

Però no estaran sols, ni de bon tros. Entre les noies, estrelles com la manxega Gemma Arenas, la basca Jone Urkizu, l’equatoriana Mercedes Pila, la boliviana Elisabeth Ríos o la britànica Emily Dixon també tenen molt a dir. Entre els homes, un altre portuguès, Hugo Gonçalves, intentarà disputar la victòria amb Agustín Luján i Rodrigo Monasor, entre d’altres.

PDG50K

Puig de Gallicant és la muntanya que donarà nom a la prova de 59,8 km i 2.680 m positius i que sortirà també des de Prades el dissabte a les 09:00 hores.

En aquest cas, després de coronar el Tossal de la Baltasana, giraran cap a Capafonts (km 14), on trobaran el segon avituallament, a més de base de vida. A partir d´aquí, seguiran l’estela de la MDP 100K fins a la línia d’arribada. Els participants hauran de travessar l’arc de meta abans de la mitjanit.

El planter de ‘pros’ serà a la PDG encara més impressionant, amb la presència dels combatius José Ángel Fernández Canals, Zaid Ait Malek, Julen Calvo, Raül Butaci o Ivan Moreno, en categoria masculina.

A la femenina, el llistat també és esplèndid, amb la llegendària Oihana Kortazar, a qui intentaran batre altres figures com Marta Molist, Itziar Oteiza, Roser Espanyol, Mònica Vives, Montse Martínez o Aina Cusí. El top5 masculí i femení es repartirà 9.000€ en premis.

EDA 25K

Ja el diumenge 12 de novembre, a les 10.30 hores, tindrà lloc L’Ermita de l’Abellera, la germana petita de les proves de Muntanyes de Prades Epic Trail Costa Daurada. Tot i això, els seus 25 km i 1.250 m de desnivell positiu no són gens menyspreables i també comptaran amb l’ascens al sostre de l’esdeveniment, el Tossal de la Baltassana. Amb un perfil més ràpid, els noms dels candidats asseguren un ritme d’infart sobre aquest traçat que repartirà un botí de 6.000€.

Entre les noies hi haurà l’amfitriona Núria Gil, però també Sara Alonso, Inés Astráin, Natàlia González, la italiana Martina Cumerlato o la portuguesa Beatriz Alves, recent campiona de Portugal de Trail Sprint. Entre els nois, destaquen els noms de Miquel Corbera, Genís Porqueras, Roger Comellas, els portuguesos Bruno Silva i Paolo Mesquida, de l’argentí Matías Andrada o de l’equatorià Joaquín López.

A més, durant el matí de diumenge se celebraran també altres distàncies menors per a les categories sub16 i sub12, així com una prova especial anomenada Genuine per a persones amb discapacitat intel·lectual.

V.Tapias

 

Més de 200 persones participen en el III Festival Senderista de les Muntanyes de Prades

Sortida “Siurana irreductible”. Foto: Joan Capdevila

Més de dues-centes persones es van inscriure en alguna de les rutes proposades pel III Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada, organitzat per la revista Descobrir Catalunya, desenvolupat els passats dies 27, 28 i 29 d’octubre en diversos municipis de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.

De la desena de propostes que es van organitzar algunes van esgotar les places posades a disposició del públic, mentre que d’altres van estar molt a prop del ple absolut. La ruta més demandada, que va generar fins i tot una llista d’espera per a participar-hi, va ser Un dia fent de pastor, que permetia conèixer el dia a dia d’un d’aquests professionals de la ramaderia al Baix Camp, a més de tastar-ne els formatges artesans que produeix a la seva granja.

Senderistes a la sortida Gallicant. Foto: Joan Capdevila

El III Festival Senderista Muntanyes de Prades – Costa Daurada va aplegar visitants procedents de tot Catalunya, amb una major presència de senderistes vinguts de les comarques de Tarragona, Lleida i Barcelona. En les excursions per les Muntanyes de Prades hi van participar viatgers de Reus, Tarragona, Barcelona, Vic, Sabadell, Abrera, Mollerussa i fins i tot del Principat d’Andorra.

A més de promocionar aquest espai natural de grans valors des del punt de vista paisatgístic, de la biodiversitat, geològic i patrimonial (que aspira a ser declarat molt aviat parc natural), dos dels grans objectius de la iniciativa de la revista Descobrir Catalunya, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat, eren destacar la importància de recórrer als serveis de guies experts en el territori que es visita i donar a conèixer els productors i els productes artesans de qualitat que generen. Les activitats del festival les van organitzar quatre empreses de guiatge – El Brogit, Drac Actiu, El Reboll i La Casa Museu de la Mel –, així com pel Parc Astronòmic de Prades i diversos productors d’aliments i vins artesans locals.

El Parc Astronòmic Prades. Foto: Joan Capdevila

Un altre efecte beneficiós per a l’economia del territori va ser l’impacte de la presència de desenes de visitants en els sectors de la restauració i l’hoteleria d’aquesta zona. En aquest sentit, 140 restaurants i allotjaments de les quatre comarques implicades, des de cases rurals a cabanes al bosc passant per iglús, petits hotels familiars o apartaments rurals amb ofertes especials per als inscrits al festival, com també restaurants de tota mena, van participar en aquesta tercera edició del Festival Senderista.

Tasts de productes locals. Foto: Joan Capdevila

Cal recordar que els participants també tenien al seu abast tota una sèrie d’activitats paral·leles per completar la seva aventura senderista: visitar les coves de l’Espluga de Francolí, passejar en bicicleta o burricleta, practicar esports d’aventura, fer rutes a cavall, visitar la muralla de Montblanc o el Museu d’Alcover, descobrir el món de les abelles o un forn de pa del s. XIII a Capafonts, visitar el Parc de les Olors del Mas de Caret, etc.

V.Tapias

 

El III Festival Senderista Muntanyes de Prades supera les expectatives de participació

Munyint una cabra. Ruta ‘Un dia fent de pastor’. Foto: Maria Balmaña

Aquest diumenge ha estat el darrer dia del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada, que va cloure l’edició amb molt bon sabor de boca. La participació en la desena de propostes que ha ofert aquest any l’organització ha estat força important, amb activitats que han hagut de deixar inscrits en llista d’espera. És el cas de les sortides “Descobrint Gallicant”, ‘Marxa nòrdica a Poblet i el seu entorn’ i ‘Un dia fent de pastor’.

Ruta ‘Un dia fent de pastor’. Foto: Maria Balmaña

Precisament, aquesta darrera activitat, que s’ha portat a terme el matí de diumenge, ha estat una de les més demandades del Festival Senderista, amb les places exhaurides i una llista d’espera considerable. Es tracta d’una caminada senzilla, adreçada a famílies, seguint el riu Brugent i passant per l’ermita de Barrulles de Capafonts per anar a trobar un pastor i el seu ramat de cabres. “El ramader ens ha explicat com és una jornada amb el bestiar a la muntanya, la feina que comporta, les anècdotes amb els animals, etc.”, comenta Meritxell Omella, directora i guia d’El Brogit, l’empresa de guiatge que s’ha encarregat de la sortida. Els participants –la major part, famílies amb infants– han acompanyat el pastor a tancar les cabres i han degustat el mató i el formatge fresc i curat que elabora artesanalment a l’obrador de la seva granja.

Ruta ‘Castellfollit i el orígens de la Terra’. Foto: Joan Capdevila

L’altra proposta que s’ha desenvolupat aquest diumenge ha estat la rutaCastellfollit i els orígens de la Terra’, un recorregut de tres hores pel vessant dret de la part baixa de la vall de Castellfollit, catalogada com a geozona. La sortida mostra els seus valors arquitectònics, forestals i geològics. “Els participants han pogut conèixer el procés de producció de les carboneres i pedreres que hi van funcionar en el seu temps”, explica el responsable d’ecoturisme de l’empresa de guiatge Reboll, Joan Cartanyà. De tornada a Montblanc, s’han degustat productes de la Cooperativa de la Conca de Barberà: vi i cava, secallona de Ca la Cova de Vimbodí i formatge de cabra de Sant Gil d’Albió.

Tant les empreses de guiatge com els productors implicats i els establiments de restauració i hostaleria de la zona s’han mostrat satisfets per la repercussió que el festival ha tingut en el territori i han reivindicat més propostes d’aquesta mena per atreure turisme fora de temporada i promocionar els encants, els productes i els productors i els serveis de les Muntanyes de Prades. Cal recordar que en aquesta edició han participat més de 140 establiments de restauració i allotjament de les Muntanyes de Prades i de la seva zona d’influència (comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat).

Tast ruta ‘Castellfollit i el orígens de la Terra’. Foto: Joan Capdevila

L’objectiu principal del territori és que en breu la Generalitat declari les Muntanyes de Prades com a Parc Natural de Catalunya per poder regular-ne l’espai i establir les normes de protecció necessàries; tot això per garantir que es conserven els valors tant naturals com a culturals de la zona.

La revista Descobrir Catalunya ha organitzat aquesta nova edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i, per primer any, el Priorat.

V.Tapias

 

Prades Bosc, a cop de motoserra

Partida de troncs amb un mall, una de les cinc proves realitzades a Prades. Foto: Tots21

Prades ha reviscut aquest diumenge el seu homenatge amb el món del bosc, una tradició arrelada a la feina -especialment a l’hivern- que fins fa pocs anys era present a la Vila Vermella i que ara, amb el festival Prades Bosc celebrat aquest cap de setmana, ha tornat a posar l’accent en aquest entorn. “Fins fa pocs anys encara es tallava fusta a Prades”, recordava a Tots21 el seu alcalde, Llorenç Torruella, un dels destacats organitzadors des de la primera edició. Prades Bosc se celebra conjuntament amb la festa de la castanyada.

La Vila Vermella ha vist la celebració de diverses proves al voltant de la tala de fusta, una tasca inhabitual a les nostres comarques i una festa típica de la localitat del Baix Camp. Tot amanit amb un sopar popular que va reunir dissabte 170 comensals a base de porc senglar com a plat fort.

La 12a edició de Prades Bosc ha tornat amb un programa farcit de propostes entre les que no hi faltaren la festa jove El Castanyàs o l’exhibició de creació de figures amb tall de motoserra, entre d’altres.

 

Diumenge s’ha viscut el darrer espectacle: el Concurs internacional de tall amb motoserra. Han estat nou els participants, amb un d’ells, procedent de Prades, Gerard Musté (que apareix al fons en aquest vídeo).

Han estat cinc obstacles els que havien de superar en una competició on s’enfrontaven a un altre rival, és a dir, per parelles, i on es penalitzava cada prova que no es fes correctament. Es tractava de, amb motserra en mà, començar muntant l’espasa i la cadena, posar en marxa la motoserra, fer un tall fi a un tronc, fer un desbrancatge simulat, una partida de tronc amb un mall, i finalment, fer caure un arbre. El jove Arnau ha estat el guanyador i el pradenc Gerard ha restat en tercera posició.

L’alcalde ha subratllat “l’èxit” del Prades Bosc, un esdeveniment que manté “viva l’essència de la relació de la nostra vila i la seva gent amb les tasques al voltant del bosc”.

Jaume Garcia

 

Prades s’omple d’activitats relacionades amb el bosc aquest cap de setmana

Una imatge de la Prades Bosc. Foto: Ajuntament de Prades

Prades celebra aquest cap de setmana la castanyada amb la 12a edició de Prades Bosc, que torna amb un programa farcit de propostes entre les que no hi faltaran la festa jove El Castanyàs o l’exhibició de creació de figures amb tall de motoserra, entre d’altres.

El programa és el següent:

Divendres 27 d’octubre:
24:00h | Centre Civic: Festa Jove El Castanyàs, amb Dj. L’entrada és gratuïta.

Dissabte 28 d’octubre:
Tot el dia | Plaça dels Arbres: Exhibició de creació de figures amb tall de motoserra.
De 17 a 21h | Venda de Castanyes i moniatos.
21:00h | Centre Cívic: Sopar Prades Bosc de senglar. Se sortejaran figures fetes durant el dia i altres objectes.

Diumenge 29 d’octubre:
D’11 a 14h | Plaça dels Arbres: Concurs de tall de motoserra.

Dimarts 31 d’octubre:
20:00h | Centre Cívic: Berenar-sopar de Castanyada del grup d’avis amenitzat per Marc Anglarill.

V.Tapias

 

Les inscripcions del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades, pràcticament exhaurides

Una de les excursions del festival. Foto: Cedida

A dos dies d’engegar la tercera edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada, la major part de les activitats ja estan amb les reserves exhaurides. L’excel·lent acollida que el festival està tenint aquest any es reflecteix en el gran nombre d’inscripcions que ja s’han fet i amb les llistes d’espera que hi ha per participar en algunes d’aquestes propostes.

Els organitzadors del festival consideren que “l’experiència de les altres dues edicions, amb rutes i activitats que van agradar a tothom i les propostes d’enguany, molt engrescadores i amb el valor afegit dels tastos de productes locals, han fet que els afeccionats al senderisme hagin apostat novament pel festival. A més, la bonança meteorològica que hem tingut fins ara també anima els participants a inscriure-s’hi i a gaudir dels paisatges de les Muntanyes de Prades en aquesta època de l’any”, ha comentat l’editora de la revista Descobrir Catalunya, organitzadora del festival, Sílvia Grimaldo.

Les activitats estan pràcticament plenes. Foto: Cedida

A hores d’ara, només queden places per participar en l’activitat “Mont-ral amb posta de sol i música en directe”, que es desenvoluparà el divendres 27, a les 17 h. Es tracta d’una excursió circular i musical des del poble de Mont-ral per descobrir els antics masos, el conreu de muntanya i també l’ús de l’energia hidràulica per produir electricitat. Es farà per un antic camí de ferradura que s’ha recuperat recentment i en acabar hi haurà un tast de vi ranci de Porrera i avellanes, amb música a càrrec de Jordi Carré, quan es pongui el sol.

També queda alguna plaça per poder participar en la ruta “Siurana irreductible”, fent al·lusió al petit poble que a mitjans del segle XII, quan tot Catalunya ja havia estat reocupada pels cristians, es va resistir a l’ocupació. Una passejada per descobrir els racons més bonics del poble de Siurana, acompanyada d’històries i llegendes, que finalitzarà amb un tast de vins a càrrec del celler Gritelles, de Cornudella de Montsant, un pica-pica, i, si el temps ho permet, amb l’observació de la lluna plena. Aquesta activitat tindrà lloc el dissabte 28, a les 18 h.

El festival se celebra del 27 al 29 d’octubre. Foto: Cedida

Finalment, i per a tota la família, el mateix dissabte a les 17 h, encara hi ha la possibilitat de participar en “Una mirada màgica al bosc de Poblet”, una activitat divulgativa per a tots els membres de la casa, per conèixer alguns dels diferents tipus de bolets que podem trobar als boscos de Castellfollit. Hi haurà una passejada pels boscos del Paratge Natural de Poblet, amb la descoberta dels bolets dibuixats que s’amaguen entre els arbres.

Les inscripcions per participar en alguna d’aquestes tres activitats en què encara queden places s’han de fer seguint les indicacions de cada operador, que es poden consultar al web del festival: https://festivalsenderistamuntanyesdeprades.cat/.

El preu de la inscripció en cada ruta o activitat és de 15 euros per als adults i de 4 euros per als infants fins a 12 anys —excepte en les activitats del Parc Astronòmic de Prades.

Cal recordar que el III Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada se celebrarà els pròxims dies 27, 28 i 29 d’octubre. L’objectiu del festival és reivindicar i promocionar els valors naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials d’aquest territori encara en gran part desconegut i posar en valor els guies i empreses de guiatge, com també els productors i empreses de la zona.

V.Tapias

 

El III Festival Senderista Muntanyes de Prades aposta pels productors locals

Una imatge de la presentació del Festival. Foto: Cedida

Una imatge de la presentació del Festival. Foto: Cedida

La revista Descobrir Catalunya, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat, ha presentat aquest matí, al Museu d’Art Modern de Tarragona, la tercera edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada, que se celebrarà els pròxims dies 27, 28 i 29 d’octubre. L’objectiu del festival és reivindicar i promocionar els valors naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials d’aquest territori encara en gran part desconegut.

En aquesta edició es vol posar en valor la figura dels productors i dels empresaris locals, aprofitant les sinergies que genera l’esdeveniment. Així mateix, reivindicar el producte de proximitat, el sector primari de la zona i la feina dels seus pagesos i ramaders, i conscienciar que el primer sector és un element clau en la sostenibilitat del territori. Així, els operadors que col·laboren en aquest festival proposen una oferta més personalitzada, oferint productes locals com el vi de les diferents DO, fruita seca, formatges, mel, etc., presentant la riquesa gastronòmica de cada zona i el valor que suposa consumir productes de proximitat.

En el decurs de la roda de premsa, en la qual han participat representants dels diferents consells comarcals implicats en el Festival Senderista, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Ernest Roigé, ha explicat que “el Festival és un esdeveniment molt important per a la comarca perquè coincideix amb la proposta turística que es fa des del Consell Comarcal dels municipis d’interior i muntanya del Baix Camp, basada, principalment, en el turisme actiu, de natura i de proximitat. A més, dona a conèixer les Muntanyes de Prades, un espai que destaca pel seu atractiu natural, però també històric i gastronòmic.” Roigé assegura que el Festival “és un altaveu molt important que beneficiarà a tots els pobles i les comarques que formen part d’aquestes muntanyes.”

El president Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, ha assenyalat que “el turisme actiu i de senderisme són dos dels productes estratègics per al desenvolupament del turisme a la nostra comarca. Accions com la del Festival constitueixen una eina molt important per a poder posicionar la Conca de Barberà en el turisme de família”. D’altra banda, destaca que “el turisme actiu representa al nostre territori un segment de demanda amb un volum significatiu i, per tant, qualsevol acció que reforci l’oferta que actualment tenim ajuda fermament a obrir-nos camí en aquest àmbit”.

Se celebrarà el 27, 28 i 29 d'octubre. Foto: Cedida

Se celebrarà el 27, 28 i 29 d’octubre. Foto: Cedida

La vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic del CC del Priorat, Marta Camp, representant de la comarca que s’incorpora enguany a la iniciativa, ha posat de relleu que el Festival Senderista “encaixa perfectament amb el nostre Pla Estratègic, amb la sostenibilitat, el paisatge i el mosaic agrícola com a grans eixos, per tant, una ruta per diversos senders amb degustació de productes agroalimentaris locals és més  que benvinguda”. Camp ha valorat que “al celebrar-se en temporada baixa, ens ajuda a desestacionalitzar el turisme”, i a més “contribueix a promocionar espais naturals de la comarca” i “forma part d’un projecte supracomarcal, cosa que aplaudim i creiem que cal fomentar de cara al futur”.

Josep Maria Girona, conseller de Turisme de l’Alt Camp, ha remarcat que “treballar conjuntament les administracions i les empreses sempre ha estat un repte, però avui en dia cada cop hi ha més iniciatives mixtes, com mostra aquest Festival, en les quals la societat en surt beneficiada. Un esdeveniment que obre les portes a què la gent del país conegui les Muntanyes de Prades i el seu teixit econòmic mitjançant empreses de guiatge i activitats, restauració, allotjaments, botigues, etc.”. Girona coincideix en el fet que la iniciativa afavoreix la desestacionalització turística i “ajuda a conèixer els pobles de les Muntanyes de Prades en una de les millors èpoques, que és la tardor, quan el paisatge és més bucòlic.”.

Finalment, el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull, també s’ha mostrat d’acord en el fet que “el Festival és un esdeveniment que s’alinea amb la nostra estratègia de desestacionalitzar l’activitat turística per a aconseguir que aquesta es perllongui durant tot l’any i posar en valor la joia que és el nostre territori interior i els productes de la zona” i ha assegurat que “esdevé un revulsiu que dinamitza l’activitat dels negocis  locals i ho fa, a més, a l’interior de la destinació. Ens permet així comptar amb un aparador excepcional de productes turístics especialitzats com el senderisme i el turisme actiu, el turisme de natura o l’enogastronomia, estretament vinculats amb aquest territori d’interior que volem difondre i potenciar”.

Sílvia Grimaldo, editora de la revista Descobrir Catalunya, organitzadora d’aquest esdeveniment, ha recordat que “fa tres anys que vam començar un projecte que volíem que fos bonic i engrescador per a promocionar les Muntanyes de Prades com a destinació turística de qualitat”, per a la qual cosa “qui millor que la nostra revista” i ha informat que “quan acabi aquesta tercera edició, més de mil persones hauran participat en les seves rutes i experiències”.

A banda de “posar de manifest l’aposta del territori per un turisme sostenible”, el Festival es marcava com a objectiusdesestacionalitzar l’activitat turística de la zonavisibilitzar els seus pobles i atractius naturals, destacar la tasca dels guies i comptar amb la participació de les institucions del territori”, i tots ells s’han pogut assolir, ha destacat Grimaldo.

Rutes per a tothom

Les rutes d’aquesta nova edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada les han preparat empreses locals especialitzades en el senderisme, amb l’objectiu de reivindicar la feina d’aquests professionals i alhora donar un impuls a l’economia local. Els visitants podran optar entre opcions diverses i de diferent nivell de dificultat, però totes pensades per a la família, com veure la posta de sol a Mont-ral amb música en directe, practicar la marxa nòrdica a Poblet, descobrir el poble medieval de Gallicant, visitar Siurana, descobrir els orígens de la Terra a Castellfollit o el món de les abelles i la mel a Alcover, fer de pastor a Capafonts, endinsar-se en la màgia del bosc de Poblet o gaudir dels espectacles nocturns al Parc Astronòmic de Prades. Després de cada activitat hi haurà un tast de productes locals com mel, vi, fruits secs, formatges, etc.

A més de les rutes i experiències, l’organització proposa diferents activitats complementàries de caràcter lúdic o cultural: visites al patrimoni, descoberta d’oficis tradicionals, excursions a cavall o en bicicleta o esports d’aventura en són algunes.

L’esdeveniment aposta per un model turístic responsable i de proximitat. En el web del festival https://festivalsenderistamuntanyesdeprades.cat/ hi ha consells pràctics per a planificar una ruta i dur-la a terme amb respecte per l’entorn. El web incorpora també abundant informació pràctica per a escollir restaurants o lloc per a pernoctar. Es pot triar entre més de 140 establiments de restauració i hostaleria, amb un ampli ventall de possibilitats dins de les respectives poblacions.

Les incripcions en cada una de les rutes o propostes es podran fer seguint les indicacions de cada operador, que es poden consultar al web del festival.

El preu de la inscripció en cada ruta o activitat és de 15 euros per als adults i de 4 euros per als infants fins a 12 anys (excepte en les activitats del Parc Astronòmic de Prades). Després de la majoria de les rutes guiades els assistents podran gaudir d’un tastet de productes del territori.

V.Tapias

 

Música i cercavila a la Festa Major de Prades

Els actes començaran divendres. Foto: Cedida

Els actes començaran divendres. Foto: Cedida

Prades celebra aquest cap de setmana la seva Festa Major. Els actes s’iniciaran divendres 13, a la sala 1 d’ocutbre, amb el pregó a carrec del Sr. Eduard Marimon de l’Associació MeteoPrades amenitzat per Gerard Marsal. A les 23h, arriba la música amb el Concert de grups emergents al Centre CívilNACHOS ALFA (versions de pop-rock), DIGITAL SILENCES (cover de metal alternati i post-punk) i GOIAT (rock alternatiu). L’entrada és gratuïta.

Dissabte 14, la música la posa l’Orquestra Venus al Concert de Festa Major, que començarà a les 20h al Centre Cívic. L’entrada té un preu de 10 euros. Tres hores més tard, al mateix lloc i amb la mateix orquestra, se celebrarà el Ball de Festa Major. L’entrada és gratuïta.

Diumenge arriben dos actes més. A les 12h, Cercavila pels carrers de la vila amb Canya d’Or & Brass i a les 18h, al Centre Cívic, espectacle infantil “Colors” de Gil Ratataplam.

V.Tapias

 

La patata torna a ser la protagonista aquest cap de setmana a Prades

Imatge d’una edició anterior de la Festa de la Patata de Prades. Foto: Cedida

La 31ena Festa de la Patata comptarà amb el tradicional concurs de truites i guisats entre altres actes

La Festa de la Patata a Prades torna el proper cap de setmana del 16 i 17 de setembre. La festa, que celebra la campanya de recollida de la patata a Prades, arriba a la edició número trenta-u. L’esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament de Prades, el Consell Regulador IGP Patates de Prades i la Cooperativa Agrícola Prades.

Una patata d’alçada amb denominació d’origen

La patata de Prades és un producte d’una qualitat especial que li ha valgut la denominació IGP (Indicació Geogràfica Protegida). El seu cultiu a 1000 metres d’altura, el terreny i la climatologia afavoreixen una qualitat i unes propietats que la distingeixen. Actualment la varietat utilitzada és la Kennebec, de producció poc elevada, en comparació amb d’altres, però d’una excel·lent qualitat amb una textura consistent, gust dolç i persistent i lleugera olor de castanya.

Malgrat la seva qualitat, el cultiu ha anat disminuint la seva producció en les últimes dècades per manca de relleu generacional i s’ha ampliat l’extensió d’altres cultius com el llúpol per a l’elaboració de cervesa i la poma de les Muntanyes de Prades.

Programa d’actes entorn a la patata

Per la festa de la patata es consumeixen uns 350kg de patata IGP Prades. L’acte estrella de la festa és el Concurs de truita de patates, guisats i altres receptes amb patata que es degusten un cop lliurats els premis als guanyadors. El concurs, que acostuma a comptar amb una trentena de participants, valora els plats en diferents categories.

Les truites opten al premi a la més bona, la més artística o la més grossa. Respecte als guisats, es premia el més bo. Altres receptes amb patata es valoren segons la més bona i la més ben presentada.
El certamen compta cada any amb la presència de propostes originals com truites de patata amb la forma de la font de Prades, tractors o els planetes del Sistema Solar. Els interessats a participar en el concurs podran recollir els ingredients a la sala d’actes de l’Ajuntament el dissabte dia 16 de setembre de 19 a 20 hores.

Els actes s’inicien dissabte 16 de setembre a les sis de la tarda amb la tercera edició del Concurs de pelar trumfos, denominació que rep la patata a Prades.

Els actes de diumenge

Diumenge, continuen els actes amb l’esmorzar popular a dos quarts de deu del matí a la Plaça Major. L’àpat inclourà patates de Prades al forn, arengada amb raïm moscatell, llonganissa de Prades i vi per tres euros.

Durant el matí s’iniciarà la 27ena exposició de productes amb denominació d’origen i mostra d’artesania que estarà amenitzada per la xaranga Tocats de la-la que actuaran a les deu del matí i a la una del migdia.

A dos quarts de dues serà el torn de l’entrega de premis del concurs de truites, guisats i altres productes i del concurs de pelar trumfos.

Finalment, de dues a tres arribarà el final de festa amb la degustació popular dels plats presentats a concurs per quatre euros incloent obsequi d’un plat de ceràmica de record. Qui vulgui pot fer l’esmorzar popular i la degustació i plat per sis euros.

 

Desmantellada una macroplantació de marihuana a Prades

La plantació estava formada per més de 4.000 plantes. Foto: Mossos

La plantació estava formada per més de 4.000 plantes. Foto: Mossos

Els Mossos d’Esquadra de les comissaries de Reus, Falset i Cambrils van detenir dilluns dos homes de 29 i 31 anys, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues. Els agents van desmantellar una plantació de marihuana ubicada en una zona boscosa de Prades amb 4.108 plantes.

Arran del patrullatge de prevenció i les gestions portades a terme per les unitats de seguretat ciutadana es va tenir informació que en una zona boscosa del municipi de Prades hi podia haver una plantació de marihuana.

Els dos detinguts vivien en tendes de campanya. Foto: Mossos

Els dos detinguts vivien en tendes de campanya. Foto: Mossos

Dilluns passat al matí, els Mossos van establir un dispositiu especial d’intervenció i van adreçar-se a la zona, ubicada dins de l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades. Al lloc hi van localitzar un campament amb tendes de campanya on van detenir dos homes, responsables de la plantació.

La infraestructura constava de quatre bancals, dues basses per la recollida d’aigua destinada a regar la plantació, una zona on assecaven els cabdells i un espai amb tendes on vivien els dos detinguts. Per poder instal·lar la plantació, els traficants havien talat i desforestat una zona boscosa important. Per aquest motiu, els mossos també van instruir diligències per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

La plantació estava ubicada a l'interior del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Foto: Mossos

La plantació estava ubicada a l’interior del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Foto: Mossos

En total a la plantació hi havia 4.108 plantes d’una alçada entre 1,5 i els 2 metres. Els mossos van intervenir 18 kg de cabdells i, donades les característiques de difícil accés del terreny, van destruir les plantes prèvia autorització judicial.

Cal destacar que els 18 quilos de cabdells tindrien un valor al mercat il·legal de prop de 108.000 euros. Ara bé, la plantació desmantellada tenia una capacitat de producció més elevada i hauria pogut produir marihuana per valor d’uns 2 milions d’euros l’any.

Els Mossos van destruir les plantes. Foto: Mossos

Els Mossos van destruir les plantes. Foto: Mossos

Els dos detinguts passaran durant les properes hores a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

V.Tapias

 

Prades mostra les dificultats del col·lectiu LGTBIQ+ al món rural

Instantània de l'exposició. Foto: Cedida

Instantània de l’exposició. Foto: Cedida

Prades estrena enguany les “Jornades de Prades amb orgull” organitzades per l’associació Ohana LGTBIQ+ Prades amb Isaac Sosa, que dóna vida a Gal·la Rouge, al capdavant.

Les activitats coincideixen amb l’aniversari de la denúncia interposada als Mossos per part de Gal·la Rouge per haver rebut cartes anònimes amb amenaces per ser Drag Queen i actuar a diferents esdeveniments de la vila vermella i per la seva orientació sexual. L’Ajuntament de Prades va mostrar en el seu moment el seu rebuig cap a qualsevol acte en contra del col·lectiu LGTBIQ+ i va recolzar a la víctima.

La mostra es pot visitar a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Prades. Foto: Cedida

La mostra es pot visitar a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Prades. Foto: Cedida

Des de l’Associació Ohana s’han realitzat diferents esdeveniments fins ara com el concurs de drag queens Miss Trumfo el 2021 que va ser un èxit de públic omplint el centre cívic.

Les Jornades s’han iniciat amb una exposició del 7 al 10 d’agost, “Història d’un col·lectiu silenciat”, a càrrec de Gal·la Rouge que farà un recorregut des de la prehistòria fins l’actualitat. Es pot veure a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Prades d’onze del matí a una de la tarda i de cinc a nou del vespre.

El dijous 9 d’agost a les onze del matí està previst fer la conferència “Prevenció dels delictes d’odi” amb els Mossos i el SAI de Tarragona amb Gal·la Rouge com a moderadora a la Sala 1 d’Octubre del Centre Cívic.

L'exposició estarà oberta fins al dia 10 d'agost. Foto: Cedida

L’exposició estarà oberta fins al dia 10 d’agost. Foto: Cedida

El divendres 10 d’agost a les vuit del vespre, també a la Sala 1 d’Octubre, retransmissió del documental “Tacones sobre ruedas”, una aventura amb autocaravana on un grup de drag queens, entre elles Gal·la Rouge, viatgen juntes fins a Murcia per donar suport a un nen que va ser agredit a les portes del col·legi. En el documental apareix també Prades i l’experiència de Gal·la Rouge.

V.Tapias

 

Jose Ramon García i el seu gos As guanyen el Concurs Internacional de Gossos d’Atura de Prades

As, el gos guanyador, durant la final. Foto: Ajuntament de Prades

Amb rècord d’espectadors, un nivell cada cop més alt entre els 16 participants i la presència d’una dona, Prades ha celebrat de nou el Concurs Internacional de Gossos d’Atura aquest diumenge 6 d’agost, on s’han pogut veure les habilitats dels pastors i els seus gossos en el control del ramat d’ovelles. El certamen, nascut en 1988, ha arribat a la 34ena edició

El guanyador d’aquest any ha estat José Ramón García i el seu gos As, que han obtingut 234 punts, tot seguit de prop per Miquel Adrover i el gos Bosquet amb 222,5 punts i finalment en tercer lloc, José María Pleguezuelos amb Aritz amb 217 punts.

El podi, amb els tres guanyadors. Foto: Tots21

Participants i autoritats, posant acabat el concurs. Foto: Tots21

García, basc d’un poblet proper a Bilbao, afirmava a Tots21 que el nivell de la competició “és cada vegada més alt” i que el Concurs de Prades justament “és dels més valorats de tot el circuit”, per la qual cosa, guanyar-hi té un valor especial, ell que ha triomfat en altres concursos. El seu gos As ha fet les delícies del públic donada la seva eficàcia i simpatia.

Els finalistes del concurs han estat Juli Bayot, Jesús Beneyto, José Ramón García, José María Pleguezuelo i Miquel Adrover. Després d’una eliminatòria inicial amb els 16 concursants, aquests cinc han restat finalistes, i entre ells s’han disputat els tres primers llocs.

A les onze del matí, el camp de futbol municipal s’ha omplert d’espectadors que enguany han tingut més espai de grades amb més zona d’ombra. S’han batut rècords d’assistència amb 1.400 persones a les grades. Els pastors provenien del territori català, País Valencià, País Basc, Illes Balears i França.

 

En aquesta edició, s’ha ampliat l’espai de camp dedicat a la realització de les proves del concurs per a que els gossos poguessin actuar millor. S’acostumava a utilitzar mig camp i en aquesta edició s’ha passat a utilitzar més de tres quarts.

Els pastors ajuden a prevenir els incendis

El concurs s’ha anat celebrant el primer diumenge d’agost, exceptuant els anys de pandèmia. El concurs és un reconeixement al món del pastoreig en el qual cal un reconeixement a la feina dels pastors en la prevenció d’incendis ja que ajuden a mantenir els boscos netejant el sotabosc.

El concurs ha constat de dues proves en les quals es premiava l’obediència del gos. El gos ha de fer un pas de banderes i conduir el ramat des del punt d’inici fins davant del pastor, intentant que passi per la Portella. Posteriorment el ramat ha de quedar quiet dins del cercle i el pastor ha de treure l’esquella d’una ovella del ramat procurant que la resta del ramat quedi dins el cercle.

Finalment el pastor va caminant cap a la mànega amb el ramat darrere i s’ha d’aconseguir que entri tot el ramat al corral i tancar la porta. En la segona prova, els pastors més ben qualificats han de recollir el ramat del punt d’inici, portar-lo davant seu i anar al corral fent entrar i sortir les ovelles.

Jaume Garcia

 

Els millors gossos ‘pastors’ es donen cita a Prades

El concurs tindrà lloc el pròxim diumenge. Foto: Cedida

El concurs tindrà lloc el pròxim diumenge. Foto: Cedida

Prades acull, un any més, el XXXIV Concurs Internacional de Gossos d’Atura el diumenge 6 d’agost al camp de futbol municipal. El concurs, que es va iniciar l’any 1988, és un reconeixement al món del pastoreig i a la feina dels pastors en la prevenció d’incendis. Els ramats ajuden a mantenir els boscos netejant el sotabosc. Cada any, el concurs s’ha anat celebrant el primer diumenge d’agost, exceptuant els anys de pandèmia.

El proper diumenge, a dos quarts d’onze del matí al camp de futbol municipal, s’iniciarà el concurs en el qual més d’una desena de pastors amb els seus gossos hauran de mostrar les seves habilitats en el control del ramat d’ovelles. Enguany, hi participaran 15 pastors provinents del territori català, País Basc, Aragó, País Valencià, Balears i França.

El concurs consta de dues proves en les quals es premia l’obediència del gos. El gos ha de fer un pas de banderes i conduir el ramat d’una vintena d’ovelles des del punt d’inici fins davant del pastor, intentant que passi per la Portella. Posteriorment el ramat ha de quedar quiet dins del cercle i el pastor ha de treure l’esquella d’una ovella del ramat procurant que la resta del ramat quedi dins el cercle. Finalment el pastor anirà caminant cap a la mànega amb el ramat darrere i s’ha d’aconseguir que entri tot el ramat al corral i tancar la porta. En la segona prova, els pastors més ben qualificats hauran de recollir el ramat del punt d’inici, portar-lo davant seu i anar al corral fent entrar i sortir les ovelles.

Enguany, com a novetat, l’espai de camp dedicat a la realització de les proves del concurs s’ampliarà per a que els gossos puguin actuar millor. S’acostumava a utilitzar mig camp i en aquesta edició es passarà a utilitzar més de tres quarts. Hi haurà més grades laterals amb més espai d’ombra.

Paral·lelament hi haurà un mercat que es farà durant tot el matí al Carrer Colomers al costat del camp de futbol.

Les entrades pels espectadors es poden adquirir a l’accés al camp de futbol per cinc euros el mateix dia.

V.Tapias