.

.

TOTS 21


Llorenç Torruella: ‘podem presumir de ser un dels millors destins turístics de Catalunya’. Foto: Cedida

Llorenç Torruella, alcalde de Prades des del juny de l’any passat, repassa en aquesta entrevista a TotsReus21 les prioritats de la vila aquest any, abordant des de les inversions més destacades que s’hi faran, els impostos i taxes municipals o les necessitats sobre el Parc Astronòmic.

Quines són les prioritats de l’Ajuntament per enguany?

Les nostres prioritats són clares: el subministrament d’aigua, manteniment de les infraestructures i edificis i els serveis públics.

Quines seran les principals inversions?

En tenim força i bastant diverses. A curt termini tenim la nova biblioteca, millora i manteniment de les zones esportives, i conservació i recerca de nous recursos hídrics, entre altres.

A llarg termini tenim el Centre de Dia per la nostra gent gran i el Parc Astronòmic.

Com queden els impostos i les taxes municipals per enguany? Pujaran, es mantindran o baixaran, i per què?

Malauradament, pujaran i bastant. Cal tenir en compte que som un municipi de tan sols 700 habitants, però que puntualment hem de donar servei a 5 o 6 mil persones, ja sigui en època estival, Setmana Santa o caps de setmana. Això vol dir que necessitem una estructura de serveis molt gran i costosa. No perquè s’hagi fet una mala gestió dels recursos sinó que és degut a diverses circumstàncies com per exemple la pujada de l’energia. Hem de pensar que els ajuntaments són grans consumidors d’electricitat, des de l’enllumenat públic, les calefaccions dels edificis municipals (llar de jubilats, centre de salut, centre infantil, biblioteca…). També s’hi ha d’afegir la pujada del serveis que ens presten de recollida d’escombraries. S’ha passat en pocs anys d’una despesa d’aproximadament uns 90.000 euros l’any a 200.000 euros.

Tot, pràcticament, tot s’ha apujat. Tot això és la causa per la que els pressupostos no van tan bé com voldríem. Pensem, per exemple, que fins ara els veïns de Prades pagàvem anualment entre 120 i 130 euros de taxa per la recollida d’escombraries. Altres poblacions, com la Selva del Camp, Alforja o les Borges del Camp, superen àmpliament la barrera dels 200 euros l’any.

Així que la resposta es sí, malauradament s’hauran de pujar els impostos.

Com valora els resultats de la recollida de la brossa porta a porta?

És una necessitat reciclar correctament. Amb el porta a porta es recicla més i millor, però encara ens falta molta coordinació i sobretot molt civisme.

Per la nostra part estem treballant en un nou conveni amb Secomsa per poder fer la recollida amb personal propi de l’Ajuntament. Això comporta per una banda l’augment de la plantilla d’agutzils però esperem que per l’altra ens ajudi a frenar l’augment del cost per la prestació d’aquest servei per part de Secomsa. És a dir, volem aconseguir un millor servei per als vilatans a un preu més ajustat.

Quin ha estat el balanç turístic de l’any 2023? Com ho valora?

Bo, molt bo. Per sort podem presumir de ser un dels millors destins turístics de Catalunya, any rere any millorem. Encara falta molt, però anem pel bon camí.

Esperen novetats enguany quant a l’Observatori astronòmic? Com està el projecte?

Doncs sí, esperem novetats i amb molta il·lusió en referència al parc astronòmic volem donar-li una bona empenta. En breu farem un acte, probablement a la Cambra de Comerç de Reus, on esperem reunir la Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Camp, la Subdelegació del Govern, representants de la Generalitat i de l’Estat, alcaldes, premsa i altres entitats per donar al projecte la importància que realment té.
Tenim la ubicació idònia i el millor cel i n’hem de fer la màxima difusió del renovat projecte per poder demanar els recursos que calguin ja siguin d’àmbit europeu, estatal o autonòmic.

Amb aquest projecte no hi ha medalles per posar ni colors ni bandera, es un projecte de país per tots.

I el del Centre d’Interpretació de la Reina Margarida?

De moment hem de deixar-lo en un calaix per obrir-lo més endavant. Aquest any es commemora el 700 aniversari del Comtat de Prades i estem preparant una sèrie d’actes per celebrar-ho.

Prades està incrementant la població els darrers anys: provoca això més necessitats que hagi d’atendre l’Ajuntament? Els cal suport d’altres administracions per fer-hi front?

Sí, aquests últims anys s’ha notat un augment dels empadronats i és cert que això comporta més despesa. Per suposat tota ajuda rebuda és benvinguda ja que com hem dit abans tant l’augment de població fixa com els pics de visitants que tenim requereixen una infraestructura i uns serveis adequats i això per un Ajuntament petit és força complicat.

Jaume Garcia