.

El festival arriba enguany a la seva 29a edició i se celebrarà del 25 al 28 d’abril. Foto: Cedida

El Festival Dixieland de Tarragona arriba a la seva vint-i-novena edició amb un programa marcadament de carrer amb més de la meitat de les actuacions itinerants i en espais a l’aire lliure. En total son 20 formacions procedents d’Andalusia, Madrid, Múrcia i Catalunya, que oferiran 47 actuacions al llarg de dels quatre dies que durarà el festival, entre dijous 25 i diumenge 28 d’abril, en 26 espais diferents. Es presentaran nou estrenes, tres d’elles absolutes, tres a Catalunya i tres al Camp de Tarragona, així com una coproducció artística.

Així ha arrencat la roda de premsa del Festival Dixieland que s’ha celebrat aquest matí a l’Ajuntament i que ha comptat amb la consellera de Cultura, Sandra Ramos i el diputat de la Diputació de Tarragona, Òscar Sánchez. Per la seva banda, la consellera ha destacat “el marcat accent de festival de carrer que li hem donat enguany, tornant a l’essència dels seus orígens i donant valor als grups locals”. Ramos també ha volgut expressar la seva satisfacció “perquè Tarragona serà durant quatre dies intensos un gran escenari del Dixieland i perquè comptem amb molts dels agents més importants de la ciutat”. En aquest sentit ha donat la paraula al diputat Òscar Sánchez, qui ha destacat que “des de la Diputació, és un plaer contribuir a fer encara més gran aquest festival” i ha destacat “que l’Auditori torna  a ser un espai emblemàtic amb tres grans concerts, que se sumen a la qualitat del certamen i de tota la programació”.

El Festival Dixieland de Tarragona d’enguany, compta a més de la Diputació, amb gairebé una trentena d’agents, que van des d’entitats, passant per empreses i patrocinadors; que conformen un festival ben divers i fet “entre tots” com ha volgut destacar la consellera. Aquest fet també ha afavorit la policentricitat, és a dir que tindrem Dixie des del Mercat de Torreforta fins al barri del Serrallo, passant per diferents punts de la ciutat, com l’actuació al mercadet de Sant Pere i Sant Pau.

Tal i com ha avançat el diputat, l’Auditori de la Diputació serà l’epicentre dels concerts de nit amb actuacions d’escenari, basades en les big bands, com la Selva Big Band amb el seu concert dedicat a la música de les pel·lícules de Woody Allen i la TGN Big Band amb la seva mirada cap als crooners o cantants d’estàndards.

També tindrem presència destacada de veus femenines, amb l’espectacle en femení protagonitzat per la companyia Divinas. De fet, la programació també compta amb una segona formació integrada exclusivament per dones, les Bulbalkan, una banda de metalls que arriba des de Madrid amb el seu repertori balcànic. Laia Masdeu, amb Swing Airlines; Sheila Trujillo, amb la Jove Tgn Big Band; i la catalana Sandra Fern, amb la Selva Big Band, seran altres presències femenines destacades.

La programació continua amb la mescla de sons jazzístics vinculats als orígens de l’estil nascut a la cosmopolita i multicultural Nova Orleans, amb les tendències innovadores de les bandes de metall i percussió del segle XXI, excel·lint les andalusos Gata Brass Band i els murcians Steam Brass Band.

Dixie “golfo” i “foodie”

Així, el Dixieland reprèn l’esperit més desenfadat i amb “un punt golfo nocturn” segons Ramos, als locals de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i Xiquets del Serrallo. Aquesta franja nocturna, es trobarà també a l’espai Kesse, on actuaran bandes amb un repertori més jove, com una mostra que el festival es “reactualitza i rejoveneix”.

La cuina també tindrà un pes destacat en la programació, amb l’estrena del concert amb show cooking i tast gastronòmic ofert per la banda tarragonina The Feo’s Experience, titulat Dixie & fogons, al Centre Cultural Antic Ajuntament o una fideuada amb els Xiquets de Tarragona, acompanyada per bona música a les places d’en Rovellat i Fòrum.

Finalment, des de l’organització s’ha volgut destacar que el Festival recupera la línia de coproduccions artístiques i reforça el seu paper d’agent impulsor. En aquest sentit, la TGN Big Band presenta l’espectacle musical Crooners Swing, seguint un dels estils de les formacions clàssiques que acull el Festival: la big band. D’aquesta manera, el certamen reforça el seu paper d’agent impulsor de les arts musicals en el circuit artístic de programacions i assegura la presència de propostes noves en la cartellera. Així mateix, assumeix el rol de promotor de valors emergents de la música en el vessant del swing, a més de donar suport a artistes amb una trajectòria creixent i, en definitiva, convertint-se en un mostrari dels talents locals. Una mirada al programa permet comprovar que el 36% de les actuacions estan protagonitzades per formacions del Camp de Tarragona.