.

.

TOTS 21

Imatge del plenari de l’Ajuntament de Tarragona del passat 17 de desembre. Foto: ACN

Resum de l’any polític a Tarragona D.C.: El 2021 s’encetava amb uns pressupostos pactats per 14 regidors i el plenari que hauria d’aprovar els del 2022, previst en un principi per aquest dijous dia 30 de desembre, s’ajorna sense data perquè no s’arriba a la majoria per ratificar-los. L’Ala Oest de la plaça de la Font ha decidit guanyar temps aturant el rellotge. L’objectiu ara és intentar negociar una sortida amb algun grup o conjunció d’elements individuals, perquè l’ordre dels factors no altera el producte i el plenari és ric en l’anecdotari que el conforma. I el primer escollit és el PSC, amb qui el republicà Xavi Puig ja ha contactat per mantenir una reunió. En tot cas, es confirma així el mal pas donat l’estiu amb la presumpta ampliació de l’equip de govern, convertida finalment en minoria. Donar cabuda al cartipàs a CUP i Junts per evitar la concreció d’una moció de censura semblava una bona jugada, sempre que, és clar, es pogués controlar la implosió del grup d’En Comú Podem. I a l’hora d’escollir quin cable tallar, es va optar pel color equivocat.

La decisió de la regidora hereva de les sigles d’ECP, Carla Aguilar-Cunill, de jugar a la contra dels comptes dels seus antics companys de govern ha estat la guspira de l’actual crisi. Fonts dels comuns explicaven a Tots21 que esperen encara un gest. És a dir, que el govern assumeixi algunes més de les 33 de les 83 propostes presentades inicialment a consideració des del grup i acceptades. Incorporar-ne de noves permetria, almenys, a la seva consellera justificar un suport als pressupostos. Aquest és el panorama més idíl·lic, perquè entre altres coses els resultats de les assemblees separades de comuns i podemites han generat un spin-off amb dinàmica pròpia. Les votacions oposades han estat llegides per la regidora com un aval a desvincular-se dels comptes prioritzant el concepte de coalició. En canvi, des dels comuns es considera que Carla Aguilar es deu al partit del qual forma part i ha de respectar, per tant, el resultat majoritàriament favorable als comptes sorgit de la seva assemblea.

Sandra Ramos (PSC): ‘La responsabilitat d’haver arribat a aquest punt és només de l’equip de govern’

Com es viu l’actual moment polític des del PSC? “El fet que s’hagi arribat a aquest punt és només responsabilitat de l’equip de govern. Nosaltres no som els que hem d’establir un calendari per a negociar. Qui ha de salvar això són ells”, deixava clar aquest matí la portaveu socialista, Sandra Ramos, en conversa amb Tots21. “Tot plegat és la constatació del fracàs absolut de Ricomà com a alcalde. Josep Fèlix Ballesteros va aconseguir tirar endavant els pressupostos durant els seus tres mandats. I ho va fer pactant i negociant amb qui fes falta, perquè l’important era la ciutat. Aquest govern que tenim ara és incapaç de fer-ho”, etzibava.

Ramos es mostra disposada a parlar de tot, recordant que ja van fer públiques deu mesures de cara a ser debatudes amb l’equip de govern per incorporar-les als comptes de l’any vinent. Però la dirigent del PSC també deixava clar que “ara la qüestió ja ha sobrepassat els pressupostos. Entre altres coses perquè un cop els hem conegut, presentaríem una esmena a la totalitat, Ara es tracta de trobar la clau per treure Tarragona del desastre. I per això hem de parlar de què farem amb el romanent, de projectes concrets o de la relació de llocs de treball de l’ajuntament. També de dibuixar les línies mestres del nou POUM. En això -puntualitzava- ja hem perdut un any. Hem aprovat unes normes urbanístiques, sí. Ara bé, en el fons no deixen de ser una qüestió tècnica i no pas de fons, del model de ciutat que volem”.

Alhora, Ramos es pregunta per què dels 70 milions d’euros arribats a la província procedents de la primera remesa dels fons Next Generation centrats en turisme sostenible, “Tarragona no n’ha aconseguit cap. No sabem si és que no s’ha presentat cap projecte per ser finançat o és que els presentats no han passat el filtre. En definitiva, ens dona la sensació que s’han perdut els papers i que han estat instal·lats massa temps en allò de qui dia passa, anys empeny”. En aquest sentit Ramos afirma que els republicans esperaven que “els traguessin les castanyes del foc des de Barcelona. L’aprovació dels pressupostos de la Generalitat gràcies al vot dels comuns, incorporant una partida relativa al CAP de la Granja, semblava que havia de ser suficient. Però ells, des de Tarragona, no han fet cap esforç. Han viscut molt contents i prepotents, i encara fa uns dies exigien a la Carla Aguilar que hauria de fer cas a l’assemblea dels comuns. El que han d’entendre d’una vegada per totes és que han d’obrir converses amb tots els grups de l’ajuntament”.

Lorena de la Fuente (Cs): ‘Tenen por a perdre una moció de confiança’

“Si tenen por a la moció de censura que es desencadenaria després de perdre una moció de confiança per tal d’aprovar els pressupostos amb minoria? I tant!”, assegura a Tots21 sense pensar-s’ho dos cops la portaveu de Ciutadans, Lorena de la Fuente. “Nosaltres no descartaríem donar-li suport. Amb l’actual situació és per pensar-s’ho”, afegia en format avís per a navegants.

La responsable del partit taronja també recordava que “una situació com l’actual no l’hem viscut mai. Tots els anteriors alcaldes de Tarragona han aconseguit aprovar els pressupostos”. De la Fuente lamentava que la proposta de comptes per l’any vinent “no ens els van voler ensenyar. Sí que vam tenir una primera reunió amb l’equip de govern en la qual ens van explicar de manera tan generalista la seva proposta que ni tan sols detallava previsió de despeses ni d’ingressos. No ens van arribar a passar mai els pressupostos. I la setmana passada ens van enviar tot l’expedient un dimarts a la nit perquè el votéssim en la comissió informativa de Serveis Generals de dijous. Era impossible fer-te una idea. I per això considerem que és lamentable i trist que des del govern s’hagi dit que només negociaran amb els grups que hagin fet propostes. El que has de fer és obrir-les a tothom”.

Segons Lorena De la Fuente, “l’únic que ens van dir és que estaven oberts a què els féssim aportacions en el benentès que havien de ser executables durant el 2022. I nosaltres creiem que calen desencallar grans projectes que van més enllà d’unes propostes de manteniment de vials o de mobiliari urbà a un any vista. Per exemple, estem en desacord en convertir el Banc d’Espanya en un Museu de la Ciència que només farà tallers i exposicions i aspirem a traslladar-hi el Patronat Municipal de Turisme. Per això, la intenció del PSC de proposar un pressupost alternatiu ho veiem des de Ciutadans com una acció inservible. No sabem què esperen treure’n els socialistes, perquè l’equip de govern hauria d’estar-ne d’acord en moltes de les seves propostes per poder-hi donar el vistiplau. I no creiem que ho facin perquè llavors ja serien els seus”, afirmava la portaveu de Ciutadans.

José Luis Martín (PP): ‘El govern Ricomà ha tocat fons’

Per la seva banda, el portaveu del Grup Municipal del Partit Popular, José Luis Martín, ha denunciat per mitjà d’una nota de premsa la “falta d’informació i de transparència del Sr. Ricomà en la sobtada suspensió d’un plenari cabdal com el que s’havia de celebrar abans d’acabar l’any. Els grups municipals que representem a milers de tarragonins ens hem assabentat pels mitjans de comunicació”.

I ha afegit: “La incapacitat de gestió del govern de ERC es palmària des de fa massa temps, però la situació actual és d’emergència: el major fracàs per a un alcalde es no aconseguir aprovar els comptes municipals. La paràlisi, inestabilitat i inseguretat que viu la nostra ciutat és inèdita i les conseqüències de no disposar d’uns pressupostos per 2022 poden llastrar a Tarragona durant anys i de manera irreversible. La recuperació econòmica en un context de crisi com l’actual serà inviable si no posem fi a aquest govern fallit. Ha tocat fons. Ens preguntem què més ha de passar per a que el Sr. Ricomà dimiteixi”.

A continuació, Martín ha valorat el fet de que “el Sr. Ricomà ’ha arribat a aquest escenari després d’haver intentat dos pactes de govern amb diferents formacions: primer amb els Comuns, després amb Junts i la CUP. El govern d’ERC acumula fracassos i ara tracta d’intentar guanyar temps simulant un nou intent de pactar, ara, amb els socialistes”. Per aquest motiu, el portaveu popular ha instat a tots els grups de l’oposició “a unir-se per responsabilitat i compromís amb Tarragona i a formar una alternativa capaç de prendre les regnes de la ciutat, d’aconseguir uns pressupostos de recuperació econòmica i alleugeriment fiscal pels tarragonins. No ens podem permetre que Tarragona es trobi en la mateixa situació que la que ha generat a Lleida també un alcalde d’ERC”.

J.S.