.

D’esquerra a dreta, Dani Milan -director-gerent d’Ematsa-; Nacho García -regidor de Territori- i el tècnic d’Ematsa José Molina. Foto: DiariTots21

L’Ajuntament de Tarragona renovarà els propers vuit anys 30 quilòmetres de clavegueres en molt mal estat i en el 75 per cent dels casos no caldrà fer obres als carrers, amb les molèsties que això comporta, gràcies a un sistema novedós a partir d’un tub allargassat que s’infla i pot unir diferents punts sense haver d’obrir rases.

En el 25 per cent de la resta de zones sí caldrà fer obres als carrers especialment pel mal estat del sistema de clavegueram, que fa impossible repetir el model. A partir de gener vinent començaran els treballs d’aquest pla de millora. El consistori i Ematsa estan fixant el calendari d’actuacions en funció de les prioritats. L’afectació a les clavegueres no es concentra en llocs concrets, sinó que està escampada pel centre i barris i parteix d’un coneixement previ que es va fer els darrers 10 anys mitjançant una monitorització feta amb robots.

Divendres passat el ple municipal aprovà apujar la tarifa del clavegueram perquè el consistori pugui assumir-ne el cost. El regidor de Territori de Tarragona, Nacho García, calcula que mentre durin les obres, vuit anys aproximadament, no es podrà rebaixar la tarifa. Així les coses, el preu pujarà entre 0,88 i 2,79 euros al mes per tal de pagar les obres de renovació. Es tracta d’una “tarifa finalista” per sufragar el pla de millora. El cost total del pla puja fins als 16 MEUR fins a l’any 2033.

Ematsa ha detallat que 20 km es troben en “estat greu” i 9,5 km estan “encara pitjor”. El director-gerent d’Ematsa, Daniel Milan, ha comentat que “perdre aigua és una mala notícia” i ha recordat que les aigües brutes es reutilitzen.

Sistema innovador

La reparació es durà a terme amb un sistema innovador de mànega contínua de fibra de vidre, polipropilè i resina. Consisteix a introduir una mànega dins l’actual sistema de clavegueram. Un cop introduït, el tub s’endureix amb llum ultraviolada adaptant-se a l’espai.

Des d’Ematsa asseguren que aquesta nova tecnologia permet reduir terminis d’execució, la intervenció passa de durar duns a dos mesos a 24/48 hores.

Menys plagues de paneroles

També es rebaixa un 50% els costos econòmics i es millora el rendiment hidràulic. A més, es rebaixa el risc de sedimentació i el focus de proliferació de plagues de paneroles, ja que s’eliminen les juntes del clavegueram. I altrament, la unió de les escomeses domèstiques amb la canalització principal es farà també sense intervenir al carrer, ja que s’utilitzarà un robot fresador.

Aquest any ja han provat aquest sistema en algunes zones dels barris de Llevant, Ponent, al centre i a la Part Alta.

El consistori i Ematsa han dut a terme fins ara una política d’informació a les associacions i federacions de veïns de la ciutat per tal d’explicar-los el pla de millora del clavegueram.