.

Victòria Forns, Ferran Mascarell i Josep Fèlix Ballesteros, visitant una sala amb documentació de Tarragona

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha titllat avui de “dia històric” l’acord signat amb el conseller de Cultura pel qual l’Ajuntament de Tarragona ha recuperat la documentació que va ser dipositada a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona amb motiu de la Guerra Civil. Aquesta documentació, que d’aquesta manera retorna al seu propietari, ha estat gestionada, des l’inici del conflicte bèl·lic, pel Departament de Cultura a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona. El gruix de la documentació històrica de l’Ajuntament de Tarragona està compresa entre els segles XIII – XVIII  (1200-1799). La documentació inclou 655 pergamins, alguns d’ells del segle XIII.

El fons serà traslladat en 15 dies al nou Arxiu Municipal situat a l’edifici de la Tabacalera. El trasllat podria fer-se en un sol dia, ha informat a Tarragona21 el director del mateix, Jordi Piqué.

Van ser el pintor tarragoní Ignasi Mallol i l’artista Joan Rebull, amb el suport de la Generalitat republicana, que van salvar molts arxius tarragonins durant la Guerra Civil dipositant-los en aquest fons.

La documentació de l’Ajuntament de Tarragona va ser traslladada, arran de l’inici de la Guerra Civil, des de l’edifici consistorial al Palau de l’Arquebisbe, un espai considerat com a més apropiat per a la seva salvaguarda. Acabada la guerra, i des de l’any 1944, el fons municipal es va dipositar en les diferents dependències de l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona, on s’ha conservat fins ara.

El conseller de Cultura i l'alcalde, signant l'acord de retorn

Mascarell reclama els ‘papers de Salamanca’

Ambdós s’han felicitat d’aquest traspàs tranquil després de dècades de reclamació del consistori tarragoní. Mascarell ho ha contraposat als ‘papers de Salamanca’, que encara no han estat retornats a Catalunya: “Malgrat que hi ha una llei de retorn de 2005, som a l’any 2014 i no s’ha fet efectiu”, acusant vetlladament el govern central de poc democràtic. “Les coses poden ser senzilles si es parlen i la diferència en la relació es produeix quan no hi ha jerarquia”, ha dit en contraposar-ho amb la relació fluïda amb l’Ajuntament de Tarragona, que ha facilitat aquest retorn documental.

El dipòsit del fons documental municipal a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona durant més de 70 anys ha comportat una llarga col·laboració entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Cultura, que es mantindrà i que beneficia la conservació i difusió del fons.

Vicissituds del fons

L’any 1936, en plena convulsió revolucionària i de Guerra Civil, un grup de ciutadans liderats pel pintor Ignasi Mallol –que va ser delegat de la Comissaria General de Museus de la Generalitat de Catalunya– i per l’escultor Joan Rebull, professors del Taller Escola de Tarragona, van adoptar una sèrie de mesures per a la protecció del patrimoni documental, conscients de la importància que tenie el fons com a fonament de la història, i com a pilar bàsic de la identitat col·lectiva del país i de la ciutat.

Així, l’abril de 1937, amb l’objectiu de salvaguardar els fons històrics i artístics de la província de Tarragona dels estralls de la Guerra Civil, es va procedir a empaquetar els documents de I’Arxiu Municipal de Tarragona.  El 8 d’octubre de 1938 el Servei de protecció d’Arxius de la Generalitat de Catalunya es va fer càrrec de la part històrica del fons. Posteriorment, l’any 1939 la documentació va ser traslladada al Palau de l’Arquebisbe per garantir la seva seguretat, i posteriorment, va ser duta a les dependències del Jutjat Municipal del carrer de Santa Anna, juntament amb la documentació de l’arxiu Diocesà.

L’any 1940 el Fons Històric Municipal, conjuntament amb l’Arxiu del Districte Notarial, va passar a la casa Castellarnau, al carrer dels Cavallers. Aquest edifici va esdevenir la primera seu de l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona l’any 1944. Posteriorment, l’any 1962 l’Arxiu Històric Provincial va ser traslladat a la planta baixa de la Casa de Cultura, on va romandre fins el 1983, quan va ser instal·lat a l’edifici actual de l’Arxiu Històric, a la Rambla Vella.

Què té el fons?

La documentació que el Departament de Cultura lliura a l’Ajuntament de Tarragona conté actes municipals,  informació econòmica, cens electorals, pergamins, etc. El contingut concret del fons és el següent:

Sèrie d’Actes Municipals (1358-1799): 286 volums enquadernats en pergamí.

Sèries d’Economia i Hisenda (1377-1850): 247 unitats, entre quaderns i volums enquadernats en pergamí.

Sèries de Miquelets i Milícies Urbanes (1795-1818): 18 volums enquadernats en pergamí.

Sèrie de la Junta Municipal del Cens Electoral (1907-1936): 3 lligalls

Documents solts en paper (1321-1879): 47 unitats d’instal·lació

Col·lecció de pergamins (1214-1733): 655 unitats