.

Un moment de la concentració celebrada avui a l’Ajuntament. Foto: Mauri

L’Ajuntament de Tarragona s’ha sumat avui al Dia Internacional de la Igualtat Salarial entre homes i dones, amb una concentració i lectura d’un manifest al Pati Jaume I, que ha anat a càrrec de la consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos.

L’acte ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Associació ADEE, Associació de Dones Empresàries i Emprenedores, Laura Roigé; la coordinadora de l’Institut Català de la Dona, Lídia Bargas; representants dels sindicats UGT i CCOO, Rocío León i Helena Pons, respectivament; i consellers municipals de l’Ajuntament de Tarragona.

El dia de la celebració simbolitza el número de dies de més que una dona ha de treballar per cobrar el mateix que un home. En el cas espanyol, aquesta diferència es tradueix en 418 dies (365+53), per això el 22 de febrer és la data acordada des del 2010 com el Dia Internacional per la Igualtat Salarial. A Espanya, l’any 2010, el Consell de Ministres va acordar promoure el reconeixement del 22 de febrer com a Dia per a la Igualtat Salarial.

“Aquesta bretxa salarial, en comptes de disminuir, segueix augmentant, i l’any 2016 se situava en un 24% de diferència”, ha destacat la consellera.

En l’actualitat, segons diversos estudis, una dona ha de treballar 84 dies més l’any que un home per guanyar el mateix salari. Per tant, traduït al llarg d’una vida laboral de 35 anys, les dones haurien de treballar 11 anys i mig més per percebre el mateix sou per feines d’igual valor.

Aquestes diferencies “no se sustenten en el nivell formatiu i de capacitació de les treballadores o en la seva major o menor presència en l’activitat laboral”, destaca el manifest. “En la majoria dels casos, aquestes diferències estan lligades a múltiples discriminacions indirectes. Exemple d’això són la segregació ocupacional horitzontal i vertical associada als rols socials de gènere assignats històricament a la dona, i la necessitat de conciliar la vida personal i familiar, ja que generalment són les dones les que fan les tasques de la llar”, subratlla el document.