.

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha afirmat que no prohibirà el burca ni el nicab, per no prevaricar. Foto: Joan Marc Salvat

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha afirmat que no prohibirà el burca ni el nicab, per no prevaricar. Foto: Joan Marc Salvat

Totes les forces polítiques amb representació al ple de l’Ajuntament de Tarragona –PSC, CiU i ICV-EUiA, a excepció del PP– han tombat la moció dels populars que demanava “prohibir el vel integral, sigui burca o nicab, als espais municipals i a tota la via pública de la ciutat”. Com era d’esperar, la picabaralla més tensa s’ha servit entre el portaveu del PP, Alejandro Fernández, i la regidora d’Iniciativa, Arga Sentís.

Alejandro ha basat la defensa de la moció perquè “el burca és una imposició immoral, indescent i s’ha de prohibir”. El líder popular ha exposat que ja ho han fet d’altres municipis, com Vitòria, Lleida i, avui mateix, Reus. És més, Alejandro ha evidenciat que tant a Lleida com a Reus, la mesura ve “d’altres formacions que no són la meva i també les defenso”. Per últim, el popular ha etzibat a Sentís que superi el seu “egoïsme” ja que “vostè pot vestir com vulgui però aquestes dones musulmanes no”.

Sentís li ha contestat que el PP “practica la política de la crueltat” i l’ha criticat per “utilitzar les dones musulmanes pel seu interès polític”. De prosperar la moció, ha assegurat Sentís, “el senyor Fernández tancaria les dones a casa”.

Alejandro Fernández, en la defensa de la moció que demanava prohibir el burca. Foto: JM. Salvat

Alejandro Fernández, en la defensa de la moció que demanava prohibir el burca. Foto: JM. Salvat

Amb el mateix esperit ha defensat el seu vot contrari a la moció del PP, la portaveu de CiU, Victòria Forns. La convergent ha titllat Alejandro i la seva moció de “populista, estigmatitzadora i segregadora”. Paral·lelament, Forns ha corregit Alejandro sobre el precedent de la sentència d’Estrasburg, que apel·la sobre la qüestió del vel integral: “Aquella sentència fa referència al Parlament francès i això, senyor Fernández, com ve sap, és l’Ajuntament de Tarragona”. Per tant, ha resolt, “no és competència d’aquest consistori legislar sobre aquest fet”.

Ballesteros: ‘No prevaricaré’

Per últim, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha estat l’encarregat de defensar el vot contrari a la moció per part del grup municipal socialista. “Encara que la moció hagués prosperat, ja els avanço que aquest govern no acataria aquesta moció”. I és que, tal i com es coneixia aquest dijous amb el cas de Reus que ha inclòs una mesura semblant en la seva nova ordenança de civisme, si l’Ajuntament sancionés o prohibís a cap persona vestir d’una determinada manera per motius religiosos incorreria en un delicte de prevaricació: “I ningú en aquest ajuntament prevaricarà, sabent-ho”, ha explicat Ballesteros.

Oposició al burca i el nicab

Malgrat l’oposició dels grups municipals de PSC, CiU i ICV a la moció dels populars, val a dir que totes les forces han coincidit en remarcar que no comparteixen l’ús del vel integral. Però, primer, no és “competència d’un Ajuntament” legislar al respecte; i, segon, no es pot “atemptar contra les llibertats religioses”.

Joan Marc Salvat