.

El president de la Generalitat amb la resta d'autoritats, abans de la signatura de l'acord

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, han rubricat aquest diumenge l’acord que dóna via lliure a BCN World. En un acte marcat per una gran solemnitat i celebrat a la torre del Pretori de Tarragona, el cap de l’executiu ha defensat que el projecte reforçarà la “capitalitat turística” de Catalunya i generarà “milers” de llocs de treball. “És un projecte que es basarà en les bones pràctiques i hi ha una llei que ens assegura que no serà el campi qui pugui”, ha insistit Mas.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha admès que la negociació amb el Govern ha estat “llarga i complicada” i ha etzibat al president que “quan vostè i jo parlem i arribem a acords, Catalunya avança”.

La històrica sala romana del Sarcòfag ha acollit un acte solemne on hi han estat presents tres consellers de la Generalitat, el d’Economia, Andreu Mas-Colell; el de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el d’Ocupació, Felip Puig, a més dels alcaldes de Tarragona, Salou i Vila-seca, presidint la taula, però també els de Reus, Valls i Cambrils, entre d’altres, diputats, senadors, el president del Port, els de la Cambra de Comerç de Tarragona i Reus, de la patronal Cepta i el secretari general de la UGT a Tarragona, entre una munió de regidors de diferents municipis i altres autoritats.

Mas i Pere Navarro, donant detalls de l'acord

Artur Mas ha dit que l’acord arriba per la crisi econòmica. Ha subratllat que entre els aspectes a destacar del text figura que hi haurà “un tracte preferent” per als aturats i la gent del Camp de Tarragona a l’hora de treballar a BCN World. I sobre la polèmica generada ha afirmat que la llei que permetrà l’arribada de BCN World “no serà un campi qui pugui”. La  norma serà “clara, transparent i especificarà què es pot fer i què no”. Mas ha dit que la prioritat de BCN no serà el joc “sinó esdevenir un referent mundial en congressos i convencions”, i ha subratllat que entre els acords assolits figura “no fomentar les ludopaties i reinvertir els beneficis (de BCN World) en acció social”.

Mas ha convidat la resta de partits a sumar-se a un acord “que no està tancat”.

El pacte, que situa a més el PSC en un espai polític central a Catalunya després de temps i temps fent la travessira del desert pel ‘monotema’ sobiranista, ha estat batallat durament fins al final per les profundes discrepàncies que hi havia al sí del PSC. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s’ha desplaçat fins a quatre cops a Barcelona les darreres setmanes per convèncer el grup parlamentari socialista, segons ha pogut saber Tarragona21.

Pere Navarro ha dit, al seu torn, que el ‘sí’ dels socialistes obeeix a fer front al principal problema del país, “la crisi econòmica i l’atur”. Navarro ha recordat que l’acord detalla que els ingressos fiscals pel joc no seran inferiors als actuals, és a dir, de 17 milions d’euros. També la inversió de l’u per cent destinada al territori, amb ajuda social, i la preservació contra les ludopaties. Ja es coneixien alstres acords, com el del control de menors o blanqueig de capitals.

Compromisos per Catalunya derivats de BCN World

S’han afegit als acords generalistes acords per al conjunt de l’economia catalana. Així, es vol beneficiar la indústria catalana. Navarro ha explicat que s’ha fixat un Pacte per la Indústria com a prioritari, es potenciarà l’Institut Català de Crèdit perquè faciliti crèdit a les empreses que ho necessitin; es desenvoluparà un programa pel retorn dels joves a Catalunya; es potenciarà conjuntament el Corredor del Mediterrani i es vol garantir els accessos ferroviaris i per carretera als ports de Tarragona i Barcelona. També es desenvoluparà un Pla Urbanístic que sigui “respectuós amb l’entorn” i amb la normativa actual, com ja va avançar aquest digital.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, al seu torn, ha defensat l’acord: “Avui som aquí els que no ens hem rentat les mans i volem construir un país per donar feina a la gent i als empresaris. Aquest és el país real”, ha subratllat. Ballesteros ha destacat que els darrers dies Tarragona ha viscut la creació del Clúster de la química, l’ampliació de Rodalies, el naixement de la marca turística per atreure creurs i ara, l’acord per BCN World. Finalment, sobre el nom de BCN World, Ballesteros ha decidit “aparcar” la polèmica.

El president de BCN World, Xavier Adserà, ha declinat fer declaracions a l’espera que acabi el tràmit parlamentari.

Consulteu en aquesta notícia la resta de punts de l’acord.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */