.

Presentació de la temporada d'arts escèniques tardor-hivern. Foto: Tjerk van der Meulen

Presentació de la temporada d’arts escèniques tardor-hivern. Foto: Tjerk van der Meulen

Tarragona Cultura presenta la nova temporada d’arts escèniques de tardor hivern 2023-2024. La programació inclou, a banda dels espectacles de temporada, el cicle En Família, En Dansa, Km.0, Música per tothom i el cicle de Cinema Elles Filmen. En total, 54 espectacles, 4 projeccions, 1 jornada de reflexió entorn la perspectiva de gènere a la cultura, 3 tallers de pràctica cultural i 3 laboratoris creatius.  

La nova temporada inclou propostes per a tots els públics i de diverses disciplines artístiques. En concret, 25 espectacles són musicals, 11 teatrals, 7 són de dansa i moviment, altres 7 de circ i 2 són espectacles de màgia. 10 d’aquests espectacles estan destinats a públic jove, 9 per viure en família i la resta adreçats a tots els públics. En total, a la nova temporada de tardor-hivern hi participaran 1.001 artistes, entre intèrprets i creadors.  

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha donat el detall de la nova temporada escènica municipal. “Estem satisfets de la nova programació. Una programació de qualitat, que té en compte a tothom i en la qual hem apostat per la paritat d’artistes, creadors i intèrprets, mirant de construir una programació amb perspectiva de gènere, arribant a una quota del 54,65% de dones integrants a companyies i formacions convidades”.

Dels 54 espectacles, 15 són de nova creació, 4 són d’estrena exclusiva i 14 espectacles són de companyies o artistes nascuts o residents a la ciutat de Tarragona. 

Clara Peya. Foto: Maria Alzamora

Clara Peya. Foto: Maria Alzamora

Música 

La música iniciarà la temporada el pròxim 7 d’octubre amb el Concierto de Aranjuez & La Simfonia del nou món i la Franz Schubert Filharmonia, un concert que pocs dies després es repetirà a Nova York, a l’emblemàtic Carniege Hall. Al desembre, la Franz Schubert Filharmonia tornarà a pujar a l’escenari amb el concert temàtic Star Wars i les millors BSO de John Williams. Destaca també el concert Triple de Beethoven amb el millor trio a nivell estatal del moment, Trio Ludwig, el divendres 19 de gener. 

El pianista Steve Bakaratt, músic canadenc de llarga trajectòria internacional, presentarà el seu últim àlbum Néoréalité, en el què serà el tret de sortida de Música per Tothom, cicle organitzat per Joventuts Musicals de Tarragona.   

Dissabte 21 d’octubre, l’escenari del Teatre Tarragona comptarà amb una doble funció del musical l’Alegria que passa de Dagoll Dagom, última producció d’aquesta companyia que s’acomiada dels escenaris amb aquesta producció espectacular. 

Un any més Tarragona se suma a la gira del Cor Amics de l’òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès amb l’òpera Romeu i Julietade Gounoud. Els amants de l’òpera enguany també podran gaudir de l’espectacle l’Òpera dels Amics amb Simfonova, presentat i conduit per Marcel Gorgori

Camerata XXI torna a Tarragona amb dos concerts especials, el Glòria Participatiu d’Antonio Vivaldi, acompanyats del Cor Ciutat de Tarragona dirigit per Xavier Pastrana, i el concert salvatge i ple d’humor per a tota la família, El Carnaval dels Animals.  

Els creadors musicals de l’espectacle Setembre s’han tancat novament a l’estudi per gestar una nova producció que veurà la llum aquesta temporada al Teatre TarragonaEndreça és l’últim treball del compositor i músic tarragoní Roger Conesa, coproduït amb Magí Capdevila

La inclassificable, inquietant i transcendent Clara Peya amb el seu nou treball musical Possépresentarà el seu disc al desembre al Teatre Metropol. Serà el darrer concert del seu mini tour, (Girona, Vic i Barcelona) abans de la gira oficial de presentació del nou treball. 

Ja entrat el 2024, l’Orquestra Simfònica del Vallès presenta Gardel, Tangos i Milongues, un programa dedicat a la música llatinoamericana amb la participació de la cantant empordanesa Sílvia Pérez Cruz.   

Los Galindos. Foto: Cedida

Los Galindos. Foto: Cedida

Teatre 

La nova temporada d’arts escèniques comptarà tant amb les estrenes dels darrers espectacles en gira arreu del país com amb estrenes de projectes locals. Paloma Arza presentarà Avui no dormo als teus braços, d’Àngels Aymar, una lectura dramatitzada fruït del projecte impulsat pel TNC365 Dones l’any. Un cicle dedicat a les dones invisibilitzades que posa de manifest el gran llegat que han deixat, en aquest cas dedicat a la figura d’ Anna M. Martínez Sagi.  

Altres cites teatrals destacades seran Els Secundaris, de Pirates Teatre, una comèdia homenatge als espectacles populars del Paral·lel de principis de segle XX que ha rebut molt bones crítiques des de la seva estrena a Barcelona. Emma Vilarasau torna a Tarragona amb Laly Simon, acompanyada de Mont Plans i Júlia Bonjoch. La companyia Viu el Teatre oferirà HOP, un espectacle per a tots públic, dins del cicle Cultura en família, fent reviure els records de la infància. 

Dins del cicle KM.0, la companyia de Tarragona Antagonista Teatro presentarà Los Centros de Lorca, de la mà de Vicente Cañón i Marta Antolín. El mateix cap de setmana arribarà Cost de Vida de Martina Majok, amb un repartiment de luxe amb figures com Julio Manrique, Pau Roca, Anna Sahun i Katrin Vankova

La temporada finalitzarà amb dos espectacles destacats, La Disputa de Josep Maria FlotatsLa Festa, un projecte dirigit a joves, coproduït per Teatres en Xarxa el Teatre Nacional de Catalunya. Sis relats de l’adolescència a partir de confidències reals, explicades a cau d’orella. 

Lali Symon. Foto: Cedida

Lali Symon. Foto: Cedida

Dansa 

El mes de novembre l’accent de la programació estarà en la dansa, començant amb la peça Made Of Space de Guy Nader i Maria Campos, gràcies a la col·laboració amb el Mercat de les flors de Barcelona. Apostant pel talent i els projectes locals, en aquest cas de caire social, la temporada comptarà amb el projecte benèfic de dansa inclusiva, Dansa per tothom, un projecte de l’Escola de Dansa Art i Flamenc en col·laboració amb altres col·lectius de la ciutat.  

El cicle En Dansa, aprofitant el patrimoni cultural de la ciutat com a escenari, proposa quatre propostes ben diferents, de la mà de les companyies Cia la Súbita, Sònia Gómez, Cia Expansart i Bryan Smith Corredor i Santiago Rojas Castro. Nemesis, arqueologia i difusió cultural s’encarregaran de dinamitzar aquest descobriment del patrimoni amb la dansa com a protagonista.

Durant les festes nadalenques, el Ballet de Barcelona tornarà a Tarragona amb l’espectacle El Trencanous, sota la direcció de Chase Johnsey i Carlos Renedo

Circ 

El circ continuarà sent durant la nova temporada una de les apostes de Tarragona Cultura amb cinc espectacles de sala i dos de carrer. El tret de sortida el donarà una de les companyies amb més trajectòria del panorama nacional, Los Galindos, presentant MDR (Mort de Riure)un espectacle de clown amb un toc “gamberro” i surrealista. Al mes de novembre, en motiu de l’any Picasso, els Rhum & CIA presentaran Picasso (Rey, Monstruo y Payaso), una posada en escena tan curosa com divertida, primera actuació d’aquest espectacle a Catalunya

Al desembre, la companyia de circ Eia presentarà l’espectacle Nuye. Eia és una companyia de referència en el circ contemporani català i espanyol. Ja al gener serà el torn del circ de l’Ateneu Popular de Nou Barris, amb l’espectacle FAM, el 27è circ d’hivern. Música en directe, acrobàcies, corda llisa, barra fixa i diversió per a tots els públics.  

El cicle Cultura en Família també comptarà amb tres espectacles de circ al Centre Cívic de Sant Pere i Sant PauBack2Classics, de planeta Trampol, i la proposta educativa i lúdica, fusió entre física i circ Soc la Teva Físicah, d’Oriol Borràs, arribarà al centre Cívic de Sant Salvador

Tancarà el cicle circense, l’espectacle Paüra, al Teatre Tarragona, un espectacle de pallassos, ple de rialles i poesia, en format concert.  

La temporada engega motors el 7 d'ocutbre. Foto: Cedida

La temporada engega motors el 7 d’ocutbre. Foto: Cedida

Les arts escèniques, accessibles i comunitàries 

Tarragona Cultura continua apostant per l’accessibilitat i quatre dels títols destacats es podran gaudir amb audiodescripció, subtitulació, so amplificat amb auriculars i bucle magnètic individual. Seran l’espectacle L’alegria que passa de Dagoll Dagom, Laly SimonCost de Vida i La Festa, que també s’oferirà amb Touch tour

Des de la conselleria de Cultura també se segueix oferint a la ciutadania activitats de caire formatiu al voltant de les arts escèniques, en aquest cas, conjuntament amb l’Aula de Teatre de la URV i Zona Zalata, s’organitzaran tres tallers i tres laboratoris creatius al voltant de l’acció escènica, la veu, la paraula, la recerca i la reconstrucció històrica, el muntatge teatral, o la creació audiovisual. 

A tota aquesta programació se suma el cicle Elles Filmen, la programació del Centre Cultural Antic Ajuntament, La Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, El Zona Cultura Kesse i altres iniciatives municipals i dels agents culturals de la ciutat. 

Nous abonaments i venda d’entrades

En la línia de les darreres temporades, Tarragona Cultura presenta una política de preus treballada colze a colze amb Apropa Cultura per fer arribar la cultura a les famílies i col·lectius més vulnerables. 

A més, aquesta temporada com a novetat, es torna a la modalitat d’abonaments de tres tipus: Abonament 2, Abonament 3 i Abonament 5. El primer dia de venda d’abonaments ja se’n van adquirir més de 100.

Al llarg de tota la nova temporada, més de 22.000 butaques es posen a disposició de la ciutadania. Les entrades ja es poden comprar des d’aquest dimecres dia 6 de setembre tant al web com a les taquilles del Teatre Tarragona.  

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */