.

Placa dedicada a Knafo a Tarragona. Foto:Cedida

Placa dedicada a Knafo a Tarragona. Foto: Cedida

El ple de l’Ajuntament de Tarragona aprova tirar endavant una moció per fer que l’Ajuntament exerceixi d’acusació particular en els crims de la dictadura franquista.
La moció ha tingut el suport de PSC, ERC, C’s, CUP, ICV-EUiA i CiU i el vot en contra d’Unió i el PP.
La moció s’aprova de forma conjunta també a l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz i s’espera que més ciutats de l’Estat se sumin a la iniciativa.
De moment Tarragona serà la primera ciutat de Catalunya en reclamar aquesta querella criminal perquè s’investiguin els crims contra la humanitat que va fer la dictadura franquista i van afectar als veïns de Tarragona.
La moció perquè arribin aquests crims davant del jutge ha de servir per buscar als responsables immediats i s’acordi iniciar un procés penal contra aquests.
A Tarragona ciutat segons dades del Forum de Memòria Històrica hi ha 62 víctimes de la dictadura incloent la mort de Jose Gabriel Rodríguez ‘Knafo’.

Els partits que han votat a favor d’aquesta moció han destacat el dia com un moment històric per la ciutat i des de CiU s’ha criticat l’actitut del Govern municipal en l’homenatge a ‘Knafo’. ERC ha agraït la feina feta pel conseller de la CUP, Jordi Martí i C’S ha afirmat que “tothom té dret a saber on i quan van morir els seus”.

Des del PSC la portaveu, Begoña Floria ha deixat clar que “els socialistes havíem de votar a favor d’aquesta moció. És cert que hi ha ferides obertes en l’àmbit local i l’oblit pot ser la pitjor condemna per països com el nostre on costa parlar obertament de temes com aquest”.

Floria ha remarcat que “queda molt camí per fer com a societat” i ha volgut destacar que aquest paper l’han d’agafar ara altres institucions.

Slepoy l’advocat argentí 

L’advocat Carlos Slepoy, un dels responsables de la Querella Argentina contra el franquisme, reconeix que es volen denunciar els crims del franquisme i acabar amb la impunitat que ha tingut el franquisme a Espanya.
Per Slepoy “ una acció judicial proposada per l’Ajuntament reclamant que es faci justícia a les víctimes del franquisme, ha de tirar endavant”.
Slepoy ha demanant el mateix reconeixement per les víctimes del franquisme que per les d’ETA .
El mateix Slepoy és el que s’ha encarregat de tirar endavant el procés a Argentina per la mort de Jose Gabriel Rodrigo ‘Knafo’. Carlos Slepoy ha assegurat que hi ha elements suficients per tirar endavant la causa. “tenim testimonis i tot” diu Slepoy.
L’advocat diu que “hi haurà un abans i un després de la moció que pot aprovar Tarragona. És una cosa inèdita no ha passat mai”.