.

.

TOTS 21


Procés de selecció de les obres de Capa

El proper dilluns 13 de gener a les 19h, es farà la preestrena del documental ‘El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939’, a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. Des de la Conselleria de Patrimoni i el Servei d’Arxiu de l’Ajuntament, s’ha organitzat aquest acte que representarà el punt de partida de la celebració del 75è aniversari de la fi de la guerra civil a Tarragona.

‘El món on volíem viure’ és una coproducció de Lavinia Productora, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, que demostra que el reportatge que Robert Capa va fer aquell dia, el 15 de gener de 1939, es va convertir en el primer testimoni gràfic de la llarga sèrie d’èxodes de població civil que han marcat tots els conflictes bèl·lics a partir de la Guerra Civil espanyola. Aquest mateix documental s’estrenarà a TV3, l’endemà de la preestrena a Tarragona, dins de l’espai Sense Ficció, el dimarts 14 de gener a les 21.50h.

Una de les obres, vista amb una lupa d'augment

El 15 de gener de 1939, Robert Capa, un jove fotògraf força desconegut que havia cobert diversos escenaris de la Guerra Civil espanyola, és a Barcelona. De matinada, s’assabenta que les tropes franquistes són a punt d’entrar a Tarragona. Immediatament es posa en marxa per arribar-hi. Allà es troba que una bona part de la població civil es disposa a abandonar la ciutat, cap al nord, a través de la carretera N-340. Aquest seria l’inici de l’èxode de centenars de milers de persones, primer cap a Barcelona, després fins a França.

Mapa de localització de les fotografies

Aquell mateix dia, Capa els acompanya i fa un total de 101 fotografies. D’aquestes fotografies avui se’n conserven alguns negatius, algunes còpies originals i els fulls de contacte, el document de referència fotogràfica creat per Robert Capa. Juntament amb les fotografies, Capa escrivia breus textos per acompanyar-les i contextualitzar-les, una mena de “peus de foto” que aporten informacions molt valuoses i reflexions personals sobre el drama de què estava sent testimoni.