.

La caiguda en la incorporació de nous tècnics i les jubilacions són els dos principals motius de la falta d’arquitectes tècnics.

L’activitat al sector de la construcció no para de créixer i necessitat de ma d’obra constant que hi ha, no es pot cobrir per manca d’arquitectes tècnics amb els problemes que això suposa. Aquesta realitat, que pot portar a un encariment del cost de l’edificació, la posa de manifest el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT). Com a exemple de la manca de tècnics a les obres, durant els cinc primeros mesos d’aquest any, més d’una vintena d’ofertes rebudes al COAATT per part d’empreses constructores i promotores, han quedat desertes.

Dit d’una altra manera, de les 25 demandes d’empreses per incorporar un tècnic a la seva plantilla, moltes no han pogut fer-ho perquè en molts casos no han arribat a rebre cap oferta. La manca de candidats afecta també a les ofertes de borsa de treball o llocs de treball per a l’Administració, tant a ajuntaments com a la Generalitat. Des del gener i fins a finals de maig s’han publicat 14 ofertes amb una inscripció inferior de sis candidats en la gran majoria i amb dos casos en que les ofertes han quedat desertes.

La caiguda en la incorporació de nous tècnics i les jubilacions, que són els dos principals motius del problema, contrasten amb el moment actual en que les empreses fan ofertes de feines fixes i en una situació de demanda directa per a treballs treballs concrets de taxacions, certificats d’habilitabilitat, inspeccions tècniques, rehabilitacions d’habitatges o façanes, llicències d’activitat, etc. que en molts casos s’ha duplicat respecte l’any passat.

Un altre exemple del moment que es viu és el portal www.obresambgarantia.com creat pel COAATT l’any 2015, una plataforma per als professionals lliberals del propi Col·legi que cerca feines directes per als tècnics locals. En el que portem d’any ha rebut més de 200 peticions, les sol·licituts relacionades amb la rehabilitació o direccions d’obra han pujat un 150% i la tendència de creixement es mantindrà. Però, en canvi, s’estant començant a patir també problemes en l’oferta de professionals per atendre les demandes.

La realitat: l’arquitecte tècnic és cada cop més necessari

La d’arquitecte tècnic és, cada cop més, una professió demandada a nivell de la societat. Tot i que a Tarragona no existeixen els estudis per cursar aquest Grau, és comú que els interessats vagin a fer-lo a la Universitat Jaume I de Castelló o a la Universitat de Politècnica de Catalunya a Barcelona. De fet, aquesta titulació universitària és una de les 50 més demandades arreu de l’estat espanyol.

La reactivació d’ajudes i subvencions com les del Fons Next Generation, la sortida de la pandemia i la valoració de la necessitat de conservar i adequar els nostres habitatges fa que la figura de l’aparellador, arquitecte tècnic i enginyer d’edificació sigui un professional cada cop més demandat i valorat per la seva versatilitat dins del mon de la construcció, pels seus coneixements de materials i execució d’obres. I, les seves capacitacions són cada cop més aprecidades per empreses i clients que volen desenvolupar informes, projectes i reformes.

Redacció