.

Desenes de milers de persones han col·lapsat Rambla Nova. Foto: Tarragona21

Desenes de milers de persones han col·lapsat Rambla Nova. Foto: Tarragona21

Tarragona ha batut avui un rècord de participació protagonitzant la mobilització més massiva de la seva història. Ha estat en la Diada independentista de l’Onze de Setembre. Era una de les cinc poblacions catalanes triades com a punt de concentració per reivindicar la independència de Catalunya i la realitat ha superat les previsions més optimistes. El tram de llargada de la Rambla Nova, entre el Balcó del Mediterrani i la plaça Imperial Tàrraco, s’ha omplert a vessar, no només en la coca central, que era el que preveien els organitzadors, sinó en ambdós laterals.

A tot Catalunya ha estat prop d’un milió les persones que hi han assistit, segons l’organització: 540.000 a Barcelona; 200.000 a Salt; 117.000 a Lleida, 110 a Tarragona i 60.000 a Berga.

L’organització, l’Assembla Nacional Catalana (ANC), parla de 110.000 persones, quan el diagnòstic previ xifrava entre 40.000 i 60.000 la previsible assistència. L’ambient festiu, familiar i amb absència d’incidents ha marcat la jornada, on els pobles de les deu comarques han estat els protagonistes.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a l'escenari, al final de l'acte. Foto: Tarragona21

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a l’escenari, al final de l’acte. Foto: Tarragona21

Gent vinguda de les deu comarques tarragonines s’han distribuït per comarques i trams. Iniciat l’acte a tot Catalunya, Tarragona ha estat la quarta població que ha intervingut, darrera de les de Lleida, Berga i Salt i abans de la de Barcelona, llegint una part del manifest i fent bategar uns punts en format de cartró.

En cada una de les cinc ciutats un personatge conegut llegia una part del manifest, i a Tarragona ha estat Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, qui ho ha fet. L’acte ha estat conduït per l’actor Fermí Fernàndez.

Tarragona ha comptat també amb la destacada presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que al final de l’acte ha estat convidada a participar en el comiat de l’acte pujant a l’escenari junt a l’organització, l’ANC i membres de l’Òmnium Cultural.

L'alcalde de Riudecanyes i director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Riudecanyes i director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost. Foto: Tarragona21

Cares conegudes

Cares conegudes entre el públic, com l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el de Vila-seca i president de la Diputació, Josep Poblet; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el de Valls, Albert Batet; el de Montblanc, Pep Andreu; el de Torredembarra, Eduard Rovira; el del Catllar, Joan Díaz, o el de Riudecanyes, Josep Maria Tost.

També personatges com l’exconseller en cap Josep Lluís Carod-Rovira, l’exconseller Josep Bargalló; o l’expresident del Parlament, Ernest Benach, s’han situat en les primeres fileres, o el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, resident a Cambrils. Tres de les quatre colles de la ciutat, menys la de Sant Pere i Sant Pau, hi han estat presents, aixecant pilars, i han pres pat també nombrosos col·letius festius dels pobles de la província.

Jose Lluís Carod-Rovira i la seva esposa. Foto: Tarragona21

Jose Lluís Carod-Rovira i la seva esposa. Foto: Tarragona21

Pere Grau, conegut advocat tarragoní i membre del Secretariat Permanent de l’ANC, ha titllat “d’èxit inesperat” el que s’ha viscut a Tarragona, expressió que també ha fet servir la presidenta de l’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines. Divendres hi havia 34.000 persones inscrites a la concentració i aquest migdia s’ha arribat a 48.000.

Un grup de participants vinguts de Salou. Foto: Tarragona21

Un grup de participants vinguts de Salou. Foto: Tarragona21

La participació a Tarragona no era un tema menor, ja que estava en qüestió el grau d’independentisme de la ciutat. “Qui ho posi en dubte és que no coneix Tarragona. El carrer ha parlat”, ha dit Grau.

J. Garcia