.

Els candidats a àrbitres tarragonins, amb els àrbitres professionals. Foto: DiariTots21

A Tarragona va néixer la idea de crear una lliga de futbol per a persones amb discapacitats intel.lectuals, i d’allí va sorgir la Lliga Genuine, amb el Nàstic com un dels seus fundadors, i del Nou Estadi Costa Daurada ha aparegut la proposta de crear un col.lectiu d’àrbitres format per persones amb discapacitat intel.lectual.

Aquest dimarts s’ha iniciat un campus de tres dies de durada a la gespa del Nou Estadi dirigit per tres àrbitres professionals, que està acollint 13 nois i noies que volen ser àrbitres, a més de jugadors. La intenció és que d’aquí pugui sorgir la llavor per acabar creant una estructura d’arbitratge format per discapacitats intel.lectuals que puguin arbitrar en tornejos com la Lliga Genuine espanyola, però també en categories inferiors del futbol base.

La idea té un nom. Es coneix com el projecte Be My Referee (que juga amb el doble sentit de ‘sigues el meu àrbitre’ i ‘sigues el meu referent’), i el promouen la Fundació El Meu Alex, AGF Genuine Experiences i Fundación Down España. Els seus portaveus, Alberto Puig, Conxita Esteve i José Gutiérrez, han presentat aquest dimarts a la premsa el projecte.

Els promotors del projecte, Alberto Puig, José Gutiérrez i Conxita Esteve. Foto: DiariTots21

“Estem trencant moltes barreres. Has de lluitar per aconseguir els teus objectius seguint els grans valors que ens estan ensenyant”, deia Desireé Brezmes, una de les joves candidates a ser àrbitre, que junt al seu company  Ernesto Duarte, han ‘donat la cara’, com se sol dir, davant els mitjans de comunicació. “Estic molt orgullós de ser aquí”, deia joiós l’Ernesto.

I és que el projecte solidari amb els discapacitats sorgeix de nou des de Tarragona. Ho explicaven els promotors: “La idea va néixer a partir de la nova Llei de l’Esport de 2022, que promou i integra en estructures federatives persones amb discapacitat per afavorir la igualtat d’oportunitats”.

Justament, una trobada entre els àrbitres i els capitans del Nàstic Genuine, Álvaro i Rubén, va donar peu a l’inici del mateix. Es pretén “obrir al màxim el projecte” a les entitats partint d’aquests principis d’igualtat a partir de la inclusió.

Els àrbitres que participen al campus tarragoní són Jorge Figueroa (àrbitre de Primera Divisió Masculina), Olatz Rivera (àrbitra de Primera Divisió Femenina), i Luis Mario Milla, àrbitre de Segona Divisió Masculina. Aquest darrer ha estat molt explícit quan ha resumit el primer dia de treball amb els nois i noies: “Són persones encantadores, increïbles i capaços de fer-ho millor que nosaltres”.

La idea és que un cop formats es puguin incorporar com a àrbitres en un breu espai de temps. Quan arbitrin els partits un cop ja formats tindran un suport extern per aclarir dubtes que puguin tenir durant l’encontre. Durant els tres dies a Tarragona faran sessions teòriques i pràctiques i més enllà del reglament del futbol aprendran els valors Genuine.