.

Presentació del 35è Campionat d'Espanya de Minibàsquet. Foto: Tots21

Presentació del 35è Campionat d’Espanya de Minibàsquet. Foto: Tots21

El Palau d’Esports Catalunya de Tarragona i el Pavelló de Ponent i Pavelló Salou Centre de Salou seran els escenaris del 35è Campionat d’Espanya de Seleccions Autonòmiques de Minibàsquet, organitzat per la Federació Espanyola de Basquetbol (FEB) i la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb el suport dels ajuntaments de Tarragona i Salou.

Un total de 38 seleccions autonòmiques (19 femenines i 19 masculines), més de 700 participants i prop de 460 jugadors i jugadores de 10 a 12 anys vestiran un atractiu torneig amb un total de 110 partits repartits a les diferents pistes que, històricament, ha vist créixer les grans referències del bàsquet espanyol i català.

En el marc del centenari del bàsquet català (1923-2023), Catalunya tornarà a ser la seu d’una competició que no es jugava en territori català des del 2004, quan les localitats gironines de Blanes i Lloret de Mar van acollir l’esdeveniment entre 1995 i 2004 de forma ininterrompuda. Ara, Tarragona i Salou s’estrenaran com a seus agafant el relleu de San Fernando (Cadis) que ha albergat el campionat des del 2005 fins ara. 

Durant la presentació feta avui, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s’ha referit al torneig com una “gran oportunitat per mostrar les instal·lacions i els actractius de Tarragona i Salou a les moltes famílies que vindran” però també perquè “de la singergia entre Tarragona i Salou poden sorgir grans coses”. 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha expressat al seu torn un “agraïment molt sincer a l’Ajuntament de Tarragona”, perquè “quan hi ha esdeveniments d’aquesta envergadura, podem col·laborar”; i aquesta és “una forma de fer territori”, ha afegit.

En la seva intervenció, el representant territorial de l’esport a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, ha qualificat el campionat de “fita molt important per al bàsquet de les comarques tarragonines”.

700 participants i més de 3.000 visitants en un esdeveniment “emocionant”
La directora de competicions esportives de la FEB, Elisa Aguilar, ha manifestat que el campionat és un esdeveniment “molt emocionant, amb 38 equips que és la primera vegada que surten a competir oficialment amb les seves seleccions autonòmiques” i ha celebrat, per una banda, el bon moment del bàsquet català i el fet que dues localitats sumin esforços per atraure el campionat.

Finalment, el president de la FCBQ i vicepresident de la FEB, Ferran Aril, ha explicat que el campionat tindrà més de 700 participants entre esportistes i equip tècnic i que pot arribar a atreure “entre 3.000 i 4.000 persones a les comarques de Tarragona”. “És un punt d’inflexió per Catalunya tornar a albergar el torneig i una oportunitat per les comarques de Tarragona i per les dues localitats que acullen el campionat, que està pensat perquè totes les seleccions juguin als dos muncipis”.

Les entrades a tots els partits en els tres pavellons seran gratuïtes.

La final, el 5 d’abril al Palau d’Esports
Pel que fa al sistema de competició del campionat, aquest constarà de quatre grups de quatre equips i un grup de tres equips que jugaran la 1a fase en els dos primers dies de competició (1 i 2 d’abril). Els equips que es classificaran seran els dos primers dels grups A, B i C i els líders dels Grups D i E. El dilluns 3 arribarà la jornada de quarts de final mentre que el dimarts 4 serà el torn de les semifinals femenines i masculines que es disputaran al Pavelló Salou Centre. Els equips guanyadors lluitaran per les medalles durant el dimecres 5 d’abril al Palau d’Esports Catalunya de Tarragona.

En categoria femenina, Catalunya integra el Grup B, juntament amb la Comunitat Valenciana, la Regió de Murcia i Castella-la Manxa. En el quadre masculí, Catalunya també formarà part del Grup B i tindrà com a rivals l’Aragó, Extremadura i La Rioja.

A la darrera edició, Catalunya va aconseguir una medalla d’or i una de plata. En nois, el combinat català va superar a la final a l’amfitriona Andalusia per un 79-96, mentre que en noies van caure a la final davant Madrid per un 82-73. Les seleccions catalanes Mini presenten el millor palmarès general en categoria mini, amb la consecució de 23 ors, 8 plates i 2 bronze en noies (33 podis en 34 campionats); i 16 ors, 10 plates i 6 bronzes en nois (32 podis en 34 campionats).