.

El conseller de Territori, Santi Vila, junt a la ministra de Foment i els alcaldes

El sistema ferroviari del Camp de Tarragona rebrà un impuls important a partir del 20 de març, amb la implantació d’un servei de rodalies que connectarà Reus i Tarragona amb 55 freqüències diàries, deu més que actualment. Com a novetat, també hi haurà una nova línia entre l’Arboç i Cambrils, que té com a objectiu connectar tota la Costa Daurada, des del Baix Penedès al Baix Camp, passant pel Tarragonès. S’espera que les noves rodalies del territori donin servei a 20.000 usuaris diaris.

La ministra de Foment, Ana Pastor, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, han presentat, aquest dilluns a la tarda, a l’estació de trens de Reus, un sistema de rodalies fins ara inexistent al territori. Aquests nous serveis s’integraran en el sistema tarifari de l’Autoritat del Transport Metropolità de Tarragona.

Sintonia Madrid-Barcelona

El conseller de Territori ha situat el nou servei de rodalies de Tarragona com un exemple de la voluntat d’apostar pel transport públic i pel reequilibri i l’equitat territorial. “Era molt important fer aquest pas endavant en les rodalies, que s’havien vinculat històricament a l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha subratllat. A més, Vila ha explicat que en el futur s’abordaran les rodalies de Girona i també de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit la ministra ha avançat que en els pròxims dies s’anunciaran “millores” en el servei entre Tortosa i Barcelona.

Pastor ha lloat també la bona sintonia i col·laboració entre les administracions. “Quan tots anem en el mateix tren arribem més lluny”, ha etzibat. En aquest sentit, la ministra ha recordat la constitució d’un grup tècnic de treball entre Foment i la Generalitat per impulsar millores en la xarxa ferroviària. El conseller Santi Vila, per la seva banda, ha esmentat la inversió de 306 MEUR compromesa pels pròxims dos anys, dels quals més de 40 es destinaran a realitzar millores a les instal·lacions ferroviàries del Camp de Tarragona.

Els alcaldes de Tarragona i Reus han celebrat la posada en marxa de les noves rodalies. “És una millora necessària, reivindicada i essencial per mantenir una mobilitat adequada, que s’uneix al fet que en un parell d’anys disposarem de l’alta velocitat”, ha destacat el batlle de la capital del Baix Camp, Carles Pellicer. Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que l’impuls del servei és bàsic per potenciar el transport públic en detriment del cotxe privat, i ha destacat la inclusió del Baix Penedès en la xarxa.

Servei ferroviari Reus-Tarragona, la nova línia RT1

La millora dels serveis Reus-Tarragona suposa un total de 10 noves expedicions per sentit entre les dues ciutats, arribant a un total de 27 trens diaris cap a Tarragona i 28 cap a  Reus (55 trens al dia). Aquestes 10 noves freqüències s’obtenen amb 8 noves expedicions per sentit que faran serveis exclusivament entre Reus i Tarragona i 2 nous serveis per sentit que arriben també fins a Barcelona. Per realitzar aquestes expedicions, amb parada a Vila-seca, es faran servir unitats 447 i 448.

Servei ferroviari l’Arboç-Cambrils, la nova RT2

La xarxa de rodalia de Tarragona es completa amb un nou eix de comunicació entre l’Arboç i Cambrils que permet fer el trajecte entre aquestes poblacions sense haver de fer transbordament a Sant Vicenç de Calders i millorant, alhora, la connexió de Tarragona amb les rodalies de Barcelona. Així, es crea un nou servei que permetrà la connexió directa del Baix Penedès amb Tarragona i la Costa Daurada amb cinc noves expedicions per sentit al dia que garanteixen aquesta connexió en les hores punta. Tots aquests trens tenen parada a totes les estacions del recorregut.

Integració tarifària

La millora dels serveis ferroviaris al Camp de Tarragona es complementa amb la integració abans de l’estiu dels nous serveis al sistema tarifari integrat de l’ATM de Tarragona, que es farà de forma progressiva a tots els municipis que formen part del servei de rodalia, és a dir, entre els municipis de Reus i Tarragona i en el corredor l’Arboç – Tarragona – Cambrils.

La primera fase suposa l’establiment de sistemes de validació sense contacte a les estacions i, posteriorment, es procediria al desenvolupament de les aplicacions per a la venda de títols i recàrregues a les mateixes estacions. Els títols de transport també es podran adquirir al conjunt de punts de venda disponibles per part de l’ATM del Camp de Tarragona.

Mobilitat al Camp de Tarragona

El desplegament de la rodalies de Tarragona es coordinarà també amb la millora de les connexions amb el transport públic per carretera, i més concretament amb la xarxa d’autobusos d’altes prestacions exprés.cat de la Generalitat. En aquest sentit, durant aquest mes de març es posarà en servei el bus exprés entre el Vendrell i Tarragona. En una segona fase es millorarà el servei Tarragona-Reus i ja en una tercera es desenvoluparan els serveis exprés Tarragona-Salou-Cambrils, Tarragona-Valls,  Salou-Reus i Tarragona-Vila-seca.