TOTS 21

Imatge d’arxiu de la façana de l’Ajuntament de Tarragona, amb la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics abans de ser retirada a requeriment de la Junta Electoral. Foto: ACN

L’Ajuntament de Tarragona té previst mobilitzar a les eleccions del 14 de febrer 140 funcionaris per atendre a les meses electorals. Aquesta xifra dobla les d’uns comicis normals, perquè a banda dels 67 representants municipals habituals destinats a atendre a jornada i les possibles incidències que s’hi puguin derivar, s’hi han afegit 73 més per fer front a les derivades de la pandèmia. D’aquests, 42 són responsables de seguretat sanitària (un per cada col·legi), destinats a fer complir la normativa de prevenció anticovid, i els 31 restants són assistents que es derivaran cap als col·legis electorals segons les necessitats dels centres.

Si bé la resta de les cites amb les urnes el personal responsable de meses es nodria de voluntaris, en aquesta ocasió no s’han cobert totes les places i s’ha hagut d’efectuar un sorteig entre el personal. La persona seleccionada pot al·legar en cas de ser vulnerable o de risc.

Les dificultats inherents a anar a votar en plena pandèmia també té un altre focus, el de les persones que en l’àmbit territorial i no exclusivament municipal han presentat excuses per a no atendre el requeriment de formar part de les meses. L’actualització de les dades per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en aquest sentit, atenent a la informació proporcionada per la Junta Electoral de Zona de Tarragona, les xifren a data 3 de febrer en 666, mentre que a la de Reus ja són 830 (a data 4 de febrer). Si bé la Junta Provincial de Barcelona ha acordat que els suplents de meses constituïdes puguin cobrir vacants del seu territori, aquest divendres no hi havia cap pronunciament similar per part de la de Tarragona.

De fet, i segons recull l’ACN, almenys 21.180 persones d’arreu de Catalunya ja han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el proper 14-F. Això suposa aproximadament la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans, tot i que encara queden dies per presentar excuses i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades.

En concret, la junta de Barcelona ha rebut 8.000 peticions a 3 de febrer. La de Berga en té 166; la de Terrassa ha recollit 1.100; la de L’Hospitalet de Llobregat, 1.300, la de Vilafranca del Penedès ja té 245 excuses. Encara a la demarcació de Barcelona, la junta d’Arenys de Mar ha rebut 648 excuses; Granollers, 1.106; Igualada n’ha registrat 384; Sabadell, 1.012; Sant Feliu de Llobregat, 1.085; Vic, 463, i Vilanova i la Geltrú, 518.

A Tarragona, la junta del Vendrell en registra 336; Tortosa, 467; Tarragona n’ha rebut 666; Reus, 830, i Valls, 191.

Pel que fa a la demarcació de Lleida, la junta de Balaguer ja en té 214; Cervera, 144; la de la Seu d’Urgell, 101; la junta de zona de Lleida, 661; la de Tremp, 115, i la de Vielha, 42.

A Girona hi ha 668 sol·licituds presentades; 156 a Puigcerdà, 152 a la junta de zona d’Olot i 410 a Santa Coloma de Farners.

J.S.