.

2015-03-08-19.24.10

Deia la secretaria d’igualtat i moviments socials d’UGT a Tarragona, Mar Vázquez Oliveros, que li agradaria no celebrar més 8 de març. Això voldria dir que els drets socials entre homes i dones s’han igualat i que no cal seguir reivindicant el que simplement hauria de ser una quotidionitat.

El 2016 però el 8 de març seguirà reivindicant amb força la igualtat salarial de la dona que segons càlculs dels sindicats ha de treballar 33 dies més a l’any per cobrar, en una mateixa feina, el mateix salari que un home.

Amb aquest lema “Mateixa feina, mateix sou” els sindicats reivindicaran les igualtats laborals de les dones un 8 de març més.

Tarragona s’omplirà de lila i de diferents actes per celebrar un 8 de maç que torna a venir marcat per la commemoració i per la reivindicació d’igualtat per part de les diferents entitats i col·lectius convocants dels actes.

Ajuntament i Generalitat com és habitual també se sumaran a la celebració d’aquest 8 de març a Tarragona. El Govern català farà un acte oficial aquest migdia.

Els actes centrals de commemoració del Dia Internacional de la Dona a Tarragona es concentraran el dimarts, dia 8 de març, amb la presència de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i la consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos. A les 11.30 h al Saló de Plens de l’Ajuntament es lliuraran els guardons del 16è Concurs Literari “Relats de Dones”, que enguany ha comptat amb 34 participants, i es farà la lectura dels tres relats premiats.

A les 13.00 h, a les escales de l’Ajuntament a la plaça de la Font es realitzarà la lectura del Manifest Institucional del Dia Internacional de les Dones. Tot seguit actuarà la cantautora Elena Volpin. La jornada culminarà a les sis de la tarda amb el lliurament, a la Sala de Plens del consistori, dels punts de llibre “Tarragonines”, que en aquesta ocasió es dediquen a Olga Xirinacs, Mercè Anglès, Lola Paniagua i Dolores Reyes. Les quatre escollides han estat les més valorades pel Consell Municipal de Dones de Tarragona, que ha rebut les propostes ciutadanes per distingir dones tarragonines que han destacat en algun aspecte de la seva trajectòria. Amb motiu del Dia de la Don,a el Palau Municipal s’il·luminarà de color lila fins al dia 13 de març.

Cal recordar que UGT i CCOO també han convocat a una concentració i lectura de manifest que es farà a la Rambla Nova a les 12 del migdia i que aquesta tarda diferents col·lectius en defensa dels drets de les dones i de l’esquerra independentista han convocat també a una marxa unitària a partir de les set de la tarda a Tarragona.

dona6

Actes al Tarragonès: 

Tots els municipis del tarragonès conmemoren també aquest dia internacional de la dona i ho fan amb diferents actes aquest 8 de març.

A Salou a les dotze del migida es farà l’acte institucinal a l’Ajunatment de la població amb la presència de la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza i la lectura d’un manifest. Una lectura del manifest que faran  les tècniques i tècnics que han participat en el 2n Pla Local d’Igualtat.

Presentació a càrrec de Sonia López, del 2n Pla Local d’Igualtat. Parlament i tancament de l’acte de l’alcalde de Salou, Pere Granados.

A  Torredembarra s’organitzarà diversos actes amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

En el vessant més social, la Regidoria d’Acció Social i el SIAD organitzen un Cinefòrum a la Biblioteca Mestra Maria Antònia, el dia 8 de març, a l’aula de formació, amb la projecció de la pel·lícula “Dos días, una noche”, de Jean-Pierre i Luc Dardenne. Montse Salazar, psicòloga del SIAD i Helene Arcelin, secretària d’ocupació i formació de la UGT seran les encarregades de moderar el debat posterior.

Institucionalment, a les 13 h, es farà al Pati del Castell, la lectura del manifest a càrrec de la Corporació Municipal.  També, des de la Regidoria d’Esport es proposa participar a la “VIII Setmana de la Igualtat: Dones i Esport 2016”, que convoquen, conjuntament, el Consell Esportiu del Tarragonès i el Consell Comarcal del Tarragonès i que es desenvolupa gràcies al suport de diferents institucions, entitats i persones d’arreu de la nostra comarca.

Amb un ventall d’activitats força atractiu que pot ajudar a dinamitzar i fomentar la pràctica habitual de l’esport dins el col·lectiu de joves i dones, com també de la vessant de l’esport en família. A Torredembarra s’han previst les següents activitats:

Durant la setmana de celebració del Dia Internacional de les Dones, ús gratuït a les dones de les pistes de tennis i pàdel. Es recomana trucar abans per informar-se de l’estat de les pistes i/o reservar-les. Per fer una reserva, s’haurà de trucar de 9 h a 22 h a la recepció del Club de Tennis: 692 048 066.

El mateix dimarts 8 de març, a la Piscina Municipal de Torredembarra (Zona Esportiva Municipal) es realitzaran classes d’Aiguagim, de 10 h a 11 h i d’11 h a 12 h, organitzat per la Regidoria d’Esport. Per inscriure’s és necessària la confirmació prèvia, directament a la instal·lació o enviant correu electrònic a piscina@torredembarra.cat.
El diumenge 13 de març d’11 a 13 h, també es farà una Trobada de Tennis Platja a Baix a Mar.

A Constantí Aquest dimarts 8 de març començaran els actes amb la Lectura d’un Manifest a càrrec de les dues associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de casa i l’Associació de dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 12 del migdia al davant de l’Ajuntament i seguidament es desplegarà un mural al balcó del consistori, elaborat pels alumnes de pintura de l’Escola d’Adults.
Ja a la tarda s’oferirà una Xerrada-exposició a l’Escola d’Adults adreçada als alumnes que estan realitzant el Taller d’economia domèstica. El mateix dimarts a les 17 h. al Pavelló Poliesportiu es disputarà un partit de Futbol- Sala entre membres del Centre Obert Municipal i representants de l’Ampa Mossèn Ramon Bergadà.
Els actes continuaran el dimecres 9 de març amb un Taller de cuina saludable a l’Escola d’Adults, a càrrec del cuiner professional Dani Jordana. El dijous 10 de març es farà una sortida cultural per part d’alumnes de l’Escola d’Adults al castell de la Floresta, al museu dels vestits de paper de Mollerussa i a Lleida.
Durant el cap de setmana, el dissabte 12 de març, s’ha organitzat una Caminada Solidària contra el càncer, amb recorregut fins al turó de la Gavarra. La sortida s’iniciarà al Pavelló Poliesportiu, on cal fer les inscripcions prèvies per participar-hi. L’Ajuntament aportarà un euro per cada persona inscrita en aquesta caminada, i tota la recaptació es destinarà a la Junta local de Constantí per la lluita contra el càncer
Les activitats finalitzaran el dijous 17 de març amb una xerrada a la Biblioteca Municipal sobre la prevenció del càncer de mama, a càrrec de la ginecòloga dra. Isabel Sabaté.

Poblacions com Altafulla, Vila-seca o el Catllar també s’ompliran d’actes aquest 8 de març per commemorar el dia internacional de la dona.