Tarragona esdevindrà la setmana que ve capital estatal en la inclusió social, i ho farà en el camp de les arts escèniques. Una multiplicitat de propostes abordaran un camp molt ampli i encara per treballar i també incorporarà la novetat d’oferir espectacles a l’Hospital Santa Tecla i a La Muntanyeta.
Tarragona serà, doncs, seu les 16 Jornades d’Inclusió Social en els Arts Escèniques, d’àmbit estatal, i organitzades en aquesta edició per l’Ajuntament de Tarragona juntament amb l’INAEM, i que compten també amb la coorganizació de La Red Española de Teatros, que enguany celebrarà la seva assemblea de manera paral·lela a les Jornades per a connectar els programadors amb les activitats de la cita inclusiva, i de la Agencia Andaluza de Instituciones Culturales de la Junta de Andalucía. A més la Fundació “la Caixa”, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el British Council i Apropa Cultura participen com a entitats col·laboradores. Tots els espectacles seran gratuïts.
Sota el lema ‘De l’assaig a l’acte’, aquesta cita promoguda per INAEM assumeix el repte de reflexionar sobre el compromís dels professionals i institucions del sector amb la inclusió en tots els seus vessants. Ho farà amb taules rodones i amb espectacles, i el fet que arribi a Tarragona s’emmarca en la política inclusiva de l’Ajuntament, que en la part cultural té previst abordar la inclusió com un dels seus eixos principals del Pla Estratègic de Cultura.
Aquesta nova edició, que comptarà amb un major nombre d’espectacles que en anys anteriors, és desenvoluparà del 5 al 7 de novembre en set seus i desplegarà diferents activitats en altres espais de la ciutat, explorant fórmules per a convidar a una participació més directa de la ciutadania.
Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, ha presentat les jornades acompanyada del director de la Unitat de Suport a la Direcció General del INAEM, Carlos Forteza; i de la coordinadora dels Jornades d’Inclusió, Eva García.
La consellera Ramos ha expressat “el gran orgull que suposa per a la ciutat acollir aquestes jornades. La participació ciutadana en els arts és un dret, també ho és per a les persones i col·lectius més vulnerables, i aquest ha de ser fomentat per administracions com les que avui ens trobem aquí, que tenim la responsabilitat de facilitar-ho”. Sandra Ramos ha conclòs remarcant que “posar al centre de les nostres polítiques l’accessibilitat i la inclusió és invertir en qualitat de vida, en benefici de totes les persones”.
Per la seva part, el director de la Unidad de Apoyo a la dirección General del INAEM, Carlos Forteza, ha destacat el suport de l’INAEM a la inclusió en tots els seus vessants: “L’INAEM dóna suport i fomenta la inclusió en tots els seus vessants. Les arts escèniques i la música han d’enderrocar barreres, ja siguin físiques , socials o econòmiques, per garantir l’accés a tota la ciutadania”. I ha afegit que, “amb aquest objectiu de salvaguardar els drets culturals de la població, treballem per facilitar la seva participació en el fet escènic, no només com a públic sinó també com a protagonistes en els processos creatius i de gestió”.
Eva García, al seu torn, ha subratllat que a més de les inclusions derivades de les discapacitats n’hi ha d’altres “invisibles”, com les d’aquelles persones “que mai van al teatre”. El debat sobre la inclusió al món escènic és amplíssim i García posava un exemple: “Triar l’horari adequat per fer les obres. Hi ha col.lectius que dinen a les 12:15 hores”.
L’edició de Tarragona
La 16 edició tindrà una variada programació, amb set seus i altres tants espectacles, una xifra superior a la d’anteriors edicions. Les Jornades creixen a més en nombre d’assistents, amb 278 persones inscrites, xifra superior a la de 2023 i que iguala la de 2022. També es manté, amb una lleugera variació a l’alça, el nombre de professionals que participaran com a ponents o talleristes, amb un total de 30 repartits en grups de treball, presentació de comunicacions i tallers, enfront dels 28 de l’anterior edició o els 23 de 2022.
Aquesta nova edició de les Jornades es desenvoluparà a l’Antiga Audiència i al Teatre Tarragona, com a seus principals, i desplegarà diferents activitats en altres espais de la ciutat, com Caixaforum Tarragona, Casa Canals, Rambla Nova, La Muntanyeta i l’Hospital de Santa Tecla.
El programa inclourà quatre grups de treball, que comptaran amb destacats professionals nacionals i internacionals, quatre tallers en els quals teoria i pràctica entraran en contacte, una projecció i altres activitats. Una d’elles serà una exposició de projectes inclusius en el territori català, que podrà veure’s al Pati Jaume I organitzada per la Generalitat de Catalunya. A més, a l’Auditori Caixaforum es programarà el dia 8 de novembre la lectura dramatitzada TEATRE EXTRA-ordinari (de Escenaris Especials), un dels projectes seleccionats en ‘Art for Change’ 2023.
Programa de les 16 Jornades
La ponència ‘La inclusió en les arts escèniques en el marc dels drets culturals’, a càrrec de la directora general de Drets Culturals, Gessamí Beirak, donarà la benvinguda a les Jornades el 5 de novembre. Al costat d’ella, participaran en l’obertura la directora general de l’INAEM, Pau Santa Cecilia; l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la coordinadora de Conceptualització i continguts de les Jornades, Eva García. Per altra banda, en el tancament institucional, el dia 7, hi participaran la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos; i el director de la Unitat de Suport del INAEM, Carlos Forteza.
A la primera de les jornades, els assistents tindran accés al Circ del Sentits, una instal·lació interactiva de Mumusic Circus que explora la importància dels sentits en l’art. Aquesta experiència immersiva oferirà passis cada 15 minuts durant els dos primers dies a la Rambla Nova.
El mateix dia, el Teatre Tarragona serà l’escenari per a Blasons & Doesdicon. Amb aquest programa doble, la companyia de dansa inclusiva Dançando, procedent de Madeira (Portugal), aspira a modificar la imatge social de les persones amb discapacitat i crear espais per a la diversitat humana en l’univers professional de l’art contemporani. El director artístic i la formadora i intèrpret d’aquesta agrupació, Henrique Amoedo i Mariana Temble, oferiran a més un taller l’endemà, presentat en el mateix espai per Sara García (La Xarxa).
El dimecres 6 concentrarà una part important de la programació. A més del taller esmentat, el Teatre Tarragona acollirà altres dos espectacles. El primer, al matí, serà Ballar l’aigua, una producció procedent de Madrid, amb direcció de Chefa Alonso i Raquel Sánchez, dissenyada per a compartir amb espectadors amb discapacitat intel·lectual severa. A la tarda, els assistents al Teatre podran veure Órgia, una creació de la companyia andalusa La Rara que neix d’un procés de recerca i treballa des del teatre Verbatim per a abordar la reclusió de dones amb malalties mentals, unint experiències passades a les de diverses dones actuals.
Dones sense llar
L’auditori del Caixafòrum acollirà al seu torn la projecció del documental ‘Mujereando. El quejío de una Diosa‘, a la qual seguirà un col·loqui. Aquesta pel·lícula signada pel projecte andalús Cuenta3 Comunidad Creativa, dóna visibilitat a la realitat de les dones sense llar i les ofereix una possibilitat de defensar els seus drets a través del teatre. El mateix espai permetrà gaudir dels sons d’altres territoris i percepcions culturals, amb Al Ázar. concert de música folk àrab, un projecte de la cantant palestina Rawan Nairat al costat dels músics El Zuri (Bolívia) i Toni Cabo (Alemanya), als quals presentarà Antonio Cervera (INAEM).
Grups de treball sobre normatives i institucions
A més dels espectacles i la projecció, en aquesta segona jornada tindran protagonisme els grups de treball, quatre espais de trobada per a professionals entorn de diferents temàtiques. A la Sala Plana de Casa Canals, els assistents podran assistir al matí a dos d’ells.
El primer serà ‘Els espais escènics i l’evolució de les normatives’, en el qual participaran Luis Alonso Calzada (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat), Ingrid Llopart (Generalitat de Catalunya) i Tracy Sirés (Teatre Auditori de Granollers), moderats per Marta Monfort (La Xarxa). En ell, s’abordarà l’adequació de teatres i altres espais a la nova regulació d’accessibilitat.
A continuació, ‘Re-visionant la missió de les institucions culturals’ analitzarà el paper de les institucions públiques. Participaran en aquest grup Valentí Oviedo (Gran Teatre del Liceu), José Luis Rivero (Auditori de Tenerife) i Maral Kekejian (Europalia España 2025/26), moderats per Toni Martí (Ajuntament de Tarragona).
Territoris perifèrics i joves
La temàtica dels altres dos grups, que acollirà Caixaforum, es desplaça a la realitat dels territoris menys habituals en els grans circuits i a l’experiència de les noves generacions. Així, el primer, Co-creació i perifèries: nous patrimonis comunitaris, explorarà les necessitats de la inclusió des d’una mirada descentralitzada. Marta Flórez-Santasusana (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), Juanjo Clausell (Interiors Projecte Cultural) i María González (Associació Andalusa de Professionals de la Dansa) seran els participants d’aquest grup, que moderarà Eva García.
Amb el títol ‘Gestió cultural liderada per joves’, el següent grup abordarà projectes i casos d’èxit d’iniciatives de joves gestors culturals. Anna Bohigas (projecte “Stalkers”) i Mara Sannia (Plataforma BajoTeja) posaran veu i rostre a aquestes experiències en una trobada moderada per Juan Pablo Soler (La Xarxa).
Quatre tallers
El dimecres 6, les Jornades oferiran la possibilitat també d’assistir a quatre tallers, tots a la tarda en diferents espais, punts de reflexió i oberts a professionals i públic general per primera vegada, entre ells el ja esmentat de Dansa inclusiva. La Casa Canals oferirà el seu espai al taller Producció d’espectacles accessibles, en el qual professionals amb experiència en la creació d’aquests formats oferiran claus i analitzaran necessitats específiques a tenir en compte a l’hora d’abordar un projecte escènic inclusiu. Moderats per Elvira Gutiérrez (La Xarxa), participaran en aquest taller la companyia gallega Chévere i els responsables del Simbiòtic Festival, la cita d’arts escèniques accessibles per a persones amb diversitat visual i/o auditiva de Barcelona organitzada per We Act Association.
En la mateixa franja horària, al Caixaforum, els assistents podran optar pel taller en anglès Facilitating and Directing – Theatre as a tool for social & political change, impartit per Jay Zorenti-Nakhid i presentat per Christina Ward (British Council). L’investigador i director associat del Belgrade Theatre de Coventry (el Regne Unit) proposarà repensar l’acte creatiu des d’una mentalitat oberta a noves necessitats. Finalment, en el taller Música en contextos hospitalaris: creació coral participativa Polyhum per al benestar emocional, el compositor Sergio López compartirà la seva experiència, reflectida en un mètode que combina música, creativitat i empatia per a atendre les necessitats de pacients oncològics. L’Associació Apropa Cultura Barcelona presentarà aquest taller.
Dansa-teatre de carrer
Dues propostes se sumaran a l’oferta d’espectacles l’últim dia de les Jornades, tots dos al Teatre Tarragona. El primer serà Helen Keller, la dona meravella?, una coproducció de Chévere, INAEM i Teatre Lliure que reivindica la figura d’aquesta dona sordcega que va escriure nombrosos llibres i a tenir un destacat impacte social. A la nit, la companyia Vero Cendoya traurà a les portes del mateix recinte el seu espectacle de carrer Cicatrius, una proposta de dansa-teatre en la qual el cos és protagonista i que planteja la idea de la cicatriu com a signe d’identitat.
Gairebé 90 comunicacions presentades
El dijous 7 també serà el moment per a fer públiques les conclusions dels grups de treball en l’Antiga Audiència. A aquest acte seguirà la presentació de les comunicacions. Les Jornades ofereixen una oportunitat per a visibilitzar propostes de professionals, col·lectius, artistes, gestors i entitats relacionades amb la inclusió. Enguany s’han rebut 87 comunicacions, un número major al d’anteriors edicions. La Comissió Organitzadora de les Jornades seleccionarà de sis a vuit propostes, els autors de les quals les exposaran de manera presencial, moderats per Isabel Pérez (Agència Andalusa d’Institucions Culturals).
Consulteu la programació en aquest enllaç.
Director DiariTots21