.

.

TOTS 21


A la Casa de la Festa serà on es farà l'acte d'entrega | Foto: Tarragona21

La Casa de la Festa acull en la tarda de dimecres 3 de desembre l’acte de lliurament del segell Q de Festa a les festes de Santa Tecla. L’entrega la realitzarà el Subdirector General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública, Joan Colom als tinents d’alcalde de Salut, Javier Villamayor i Cultura i Festes, Begoña Floria. L’acte comptarà amb la presència de membres del Komando NitsQ.

Tarragona és la primera ciutat catalana en obtenir el distintiu de qualitat “Q de festa!” per les seves festes de Santa Tecla. L’obtenció del segell ha suposat el treball conjunt de molts agents, entitats, empresaris, etc. implicats en l’oci nocturn de la ciutat per aconseguir un entorn saludable i reduir i prevenir conductes de risc. Les festes de Santa Tecla 2014 han incorporat un seguit de propostes i millores per tal d’adherir-se als criteris del projecte, una iniciativa impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Entre d’altres accions, representants de 26 entitats que van instal·lar barres al carrer i organitzaven actes van rebre una formació abans de festes per fer una dispensació responsable, comprovant l’edat dels joves abans de fer la venda d’alcohol. A més, disposaven de cartells que advertien sobre la protecció als menors quant a la venda d’alcohol. Aquella nit es van repartir un total de 2246 fulletons informatius. El grup Komando NitsQ va estar al carrer la nit del 22 al 23 informant sobre com gaudir de l’oci nocturn amb responsabilitat. El grup va repartir un total de 1796 materials informatius, entre d’altres: 240 kits dels plaers, 225 fulletons informatius sobre substàncies, 115 flyers sobre el càlcul de UBE’s: Unitat de Beguda Estàndar, que serveix per no passar-se i calcular el que has begut i si pots conduir o no.

També l’equip de Som.nit de Creu Roja va instal·lar un estand al Camp de Mart amb informació sobre substàncies, alcoholímetres (per calcular el nivell d’alcohol en aire aspirat), i informació sobre els horaris dels autobusos nocturns. Som.nit va repartir 450 fulletons informatius. Es van realitzar 53 intervencions informatives també protagonitzades pels més joves (de 14 a 16 anys). A més, les fonts d’aigua estaven  senyalitzades en els llocs on hi havia concerts i revetlles.

El projecte NitsQ s’inicia el 2008, el consistori i els agents involucrats en l’oci nocturn sumen esforços perquè aquests contexts d’oci, siguin entorns més saludables i segurs per a tothom. Des d’aleshores s’ha treballat de forma continuada, amb la participació cada vegada més amplia de la comunitat, i 12 locals de la ciutat ja disposen del distintiu de qualitat. Per la tasca feta s’han obtingut diversos reconeixements, que han culminat enguany amb el primer premi de bones pràctiques en prevenció comunitària atorgat per  Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Plan Nacional sobre Drogues i el reconeixement del Grup Pompidou, del Consell d’Europa a la tasca del grup Komando Nits Q, pel seu treball innovador en prevenció de riscos i la implicació del jovent.