.

.

TOTS 21


La Volta del Pallol, en una imatge d’avui. Foto: Tarragona21

L’any 2021, concretament al mes d’octubre, Tarragona donarà un tomb a les visites al patrimoni de la Tarraco romana a la Part Alta amb la creació d’un centre de recepció de visitants a la plaça del Pallol, que suposarà l’obertura al públic de dos espais tancats, la Volta del Pallol, i la Torre dels advocats, a més de canvis a l’interior de l’Antiga Audiència, amb el desplaçament de la gran maqueta de Tarraco en un altre espai i la creació d’un espai d’àudiovisuals, entre d’altres canvis.

L’espai precedirà la creació d’una ruta per la Part Alta, el Circuit Tàrraco, que explicarà als turistes la grandesa del Recinte de Culte, el Fòrum Provincial i el Circ de la capital de la Hispània Citerior.

I serà possible perquè el projecte presentat per l’Ajuntament s’ha fet amb una dotació de 300.000 euros d’un concurs de la Generalitat, on el projecte ha quedat en primer lloc dels 59 presentats arreu de Catalunya. L’Ajuntament aportarà els restants 300.000 euros per completar una proposta de 600.000 euros.

La presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, Laura Castel, ha presentat aquest dimecres el projecte Porta Tàrraco, un centre de recepció de visitants a la plaça del Pallol, que comportarà actuacions a la Volta del Pallol, la Casa Sefus, la planta baixa de l’Antiga Audiència i la Torre dels Advocats. El nou espai dotarà al visitant d’un primer coneixement dels vestigis de l’antiga Tàrraco a la Tarragona actual per tal que obtingui una experiència més enriquidora i de més qualitat de la seva visita.

Tot i que encara s’ha d’elaborar el projecte executiu museístic definiu, el projecte inicial inclou, entre d’altres la ubicació de les oficines de turisme de Tarragona i de l’Agència Catalana de Turisme, uns lavabos públics, la projecció d’audiovisuals i mappings i (un que endinsaria el visitant en la història de Tàrraco com a capital de la Hispània Citerior, un altre que parlaria de l’urbanisme de la ciutat i un tercer que explicaria la maqueta de l’Antiga Audiència), i l’obertura de les escales romanes de l’Antiga Audiència.

Així mateix, es farà una actuació prèvia a càrrec de l’1% Cultural per consolidar la Volta del Pallol i la façana de Ca l’Agapito. Consistirà a consolidar el recinte i retirar l’embastida. El rssuost supera el milió d’euros.

La consellera de Turisme i el gerent de l’àrea, Laura Castel i Angel Arenas. Foto: Tarragona21

L’objectiu final, segons ha explicat Laura Castel, és “recuperar per a la ciutat dos edificis que actualment estan tancats al públic (la Volta del Pallol i la Torre dels Advocats) i donar inici al que serà el Circuit Tàrraco: un recorregut per tots els espais de la Part Alta de la ciutat que li confereixi de sentit únic i mostri als nostres visitants que tots ells formen part de aquest museu a l’aire lliure que és la Part Alta, barri que acull l’antic Recinte de Culte, la Plaça del Fòrum i el Circ”. “Porta Tàrraco – ha afegit la consellera- també vol donar resposta a una de les demandes més repetides pel sector turístic: disposar de serveis públics a la Part Alta i voltants”.

El projecte acaba de rebre una subvenció de la Generalitat de 300.000 euros, que s’haurà d’executar abans del 30 de setembre de 2021. El pressupost total de Porta Tàrraco és de 600.000, la meitat dels quals seran aportats per l’Ajuntament de Tarragona. Porta Tàrraco va ocupar la primera posició de les 59 propostes presentades a les subvencions als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme.