.

.

TOTS 21

f16a592a-7d31-4965-a8fd-950d070a2dc5

Tarragona presentarà l’ajuntament més plural des de l’any 1979 aquest dissabte a partir de les dotze del migdia. Aquell mateix any tenia fins ara el millor registre quant a forces representades a l’emiscicle. Al que van ser les primeres eleccions de la recuperada democràcia fins a sis formacions van entrar al ple (PSC(8), PSUC(6), UCD(6), CIU(4), CPV(2), ERC(1)). A la banda contrària trobem l’any 1991, quan la majoria absoluta de la convergència de Joan Miquel Nadal, després de la moció de censura al Govern de Recasens, va escobrar i va deixar només a tres partits al Saló de Plens (CiU(14), PSC(11), PP(2)).

Ara en el que serà desè mandat de la democràcia l’Ajuntament de Tarragona s’estrena amb set partits representats (PSC (9), C’S(4), ERC(4), PP(4), CiU(3), CUP(2), ICV-EUiA (1)).

Tercer Mandat de Ballesteros

Josep Fèlix Ballesteros estrenarà nou mandat en el qual serà la seva tercera legislatura al capdavant de l’Ajuntament.

El PSC formarà equip de govern en solitari i amb majoria relativa després de no arribar a cap acord ferm amb la resta de formacions polítiques, Ballesteros tornarà a optar pel “bon rotllo” i per la diplomàcia dins del consistori per buscar els millors aliats en qüestions puntuals.

El PSC ha reformat fins a set regidors i així Carme Crespo, Pat Anton, Xavier Tarres, Joan Sanahujes, Carles Castillo, Victòria Pelegrin i Paco Zapater deixen el seu lloc a Elvirà Ferrando, Josep Maria Milà, Ana Santos o Francesc Roca. Javier Vilamayor, Begoña Floria, Pau Pérez i Ivana Martínez repeteixen al banc socialista al costat de l’alcade Ballesteros.

Del grup socialista en sortiran les dues persones que constituiran la Mesa D’Edat. Josep Maria Milà i Ivana Martínez són els regidors més gran i més jove respectivament.

Fotografia dels 27 regidors de la darrera legislatura. Foto:Tarragona21

Fotografia dels 27 regidors de la darrera legislatura. Foto:Tarragona21

Altes i Baixes

Com si d’una col·lecció de cromos d’aquelles de les temporades de futbol l’Ajuntament de Tarragona ha anat al mercat de fitxatges. Seguint aquell tòpic escrit a les portes dels metros d'”abans d’entrar deixin sortir” fins a 18 regidors han plegat en l’última sessió plenària per donar entrada als nous.

A més a més dels canvis al PSC, la segona força més votada, Ciutadans (C’S), presenta quatre entrades noves; Ruben Viñuales, Pedro Sanches, Lorena Roldan i Sònia Orts representaran als coneguts carinyosament com els “naranjitos” al ple tarragoní.

ERC que ha tornat a l’Ajuntament després de quatre anys a l’ombra també presenta quatre entrades noves amb Pau Ricomà, Mònica Alabart, Xavier Puig i Jordi Fortuny. Els republicans han tret el millor resultat de la seva història i tindran més pes que mai al consistori.

Dues de les decepcions importants han estat PP i CIU. Els Populars amb Alejandro Fernández al capdavant han salvat finalment quatre dels set regidors que tenien i només la seva número dos, Immaculada Rodríguez, serà la cara nova d’una llista que completen al costat de Fernández, Jordi Roca i Jose Luís Martín.

Capítol a banda per la convergència d’Albert Abelló queda en una posició de minoria a la qual la federació nacionalista no està acostumada.

Partit més votat en tres de les nou anteriors eleccions, convergència ha passat de ser la primera força de l’oposició a ocupar un més que discret cinquè lloc al consistori. Albert Abelló, Josep Maria Prats i Cristina Guzman seran els tres representants d’un grup on no hi haurà cap militant de CDC amb cadira per primer cop des de l’any 1979.

L’esquerra també guanyarà pes amb les dues cap de llistes dones de la CUP i Iniciativa. La primera aparició de la CUP al consistori arriba amb Laia Estrada i Jordi Martí que s’estrenaran al ple. L’ona expansiva dels espectaculars resultats i la feina feta per la CUP a Reus sembla que serà el mirall on buscaran solucions els “cupaires” tarragonins.

La més solida ha estat Arga Sentís, després del seu curt idil·li amb Podem i altres forces de l’esquerra, Sentís serà la representant d’ICV-EUiA per segon cop consecutiu en solitari.

Doble concentració de protesta

La plataforma CELNET i altres organitzacions ecologistes ja han anunciat la primera manifestació del mandat.

Una protesta per a reivindicar que es porti a bon termini un estudi ambiental de l’aire farà que el mandat comenci ja amb protestes des de la presa de possessió del nou alcalde.

Nos eran els únics. Per tal de reivindicar el compliment del Pacte d’empresa “i denunciar la precarietat i les retallades que estan patint”, els treballadors d’EMTE SERVICE S.A.U. també denunciaran la seva situació demà al Ple de l’Ajuntament i demanaran “la implicació en la seva lluita de totes les organitzacions d’esquerres i de l’alcalde”.