.

.

TOTS 21


Imatge d’arxiu d’un socorrista de la Creu Roja, vigilant la platja de l’Arrabassada. Foto: Eoi Tost

Tarragona començarà a oferir el servei de vigilància i socorrisme a la platja aquest dissabte. Serà únicament a la platja de l’Arrabassada els caps de setmana fins a mitjans de juny, quan es passarà a cobrir diàriament tot el litoral. El consistori i la Creu Roja, l’entitat que té adjudicades les tasques, adaptaran alguns elements a la situació actual.

Els socorristes hauran de fer les assistències amb mascareta i guants i no podran passejar en parelles. Com que prendre el sol i banyar-se encara no està permès, vigilaran que tothom compleixi les normes i informaran els usuaris. Altres localitats encara no han tret a concurs el servei i estan a l’expectativa de com evoluciona la crisi.

Fins el 16 de juny únicament hi haurà socorristes a la platja de l’Arrabassada els caps de setmana. “Si passa alguna cosa en alguna altra platja ens desplaçarem per fer l’assistència”, explica Joan Carles Castellví, responsable de salvament i socorrisme de Creu Roja a la demarcació de Tarragona. Serà una situació diferent a la d’anys anteriors, ja que banyar-se i estirar-se a prendre el sol no estarà permès fins a la fase 3. Un estadi en el qual la ciutat -que ja és a la fase 1- entraria, en el millor dels casos, el proper 8 de juny.

Mentrestant, la tasca dels socorristes serà vigilar i advertir els usuaris que no compleixin la normativa. “Si hi ha casos, els hi direm de que no poden fer l’activitat i, si no fan cas, avisarem la Guàrdia Urbana”, comenta Castellví. De fet, el conseller de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, apunta que el retorn segur a les platges es valdrà de tres elements: “La Guàrdia Urbana, la Creu Roja i la responsabilitat de cadascú”. Un cop s’arribi en aquesta etapa s’establiran mesures concretes per garantir el distanciament entre banyistes, tant dins l’aigua com a la sorra.

Castellví detalla que l’entitat està canviant tots els protocols interns per adaptar-se a la situació actual. Així, quan un socorrista faci una assistència, s’haurà de posar mascareta i col·locar-ne una altra a la persona que tracti. També caldrà que es renti les mans amb gel hidroalcohòlic i es posi guants. A més, les passejades a la vora de l’aigua que els vigilants feien fins ara en parelles, les faran individualment. El tècnic de l’entitat garanteix que els treballadors tindran tots els EPI necessaris.

Incerteses i pròrrogues

En altres municipis de la Costa Daurada encara no hi ha data per al retorn dels socorristes a la sorra. De fet, alguns ajuntaments com Cambrils o Torredembarra, encara no han publicat el concurs per escollir l’empresa adjudicatària del servei. Des del consistori cambrilenc apunten que esperen que l’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) publiqui algunes recomanacions sobre com garantir les mesures de seguretat decretades.

A Vila-seca, en canvi, han optat per prorrogar el contracte de l’empresa que va fer la tasca l’estiu passat. Finalment, a Salou, el regidor de Seguretat Ciutadana, David González, concreta que ja tenien acordada la pròrroga del contracte, independentment de la crisi sanitària. A més, apunta que la companyia, Servitur “adaptarà les competències del personal a la situació actual de les platges”. Per l’alcalde del municipi, Pere Granados, “les mesures de protecció a les platges amb distanciament social seran primordials”.

Eloi Tost – ACN