.

Del 19 al 22 de febrer les “Jornades Jordi Tiñena: obra literària i pedagògica” oferiran una visió completa de l’escriptor i professor a través de les aportacions de persones coneixedores de la seva obra. Les jornades serviran d’homenatge a Tiñena, que va morir al març de 2018, i posaran en relleu els dos àmbits en els quals va destacar: d’una banda, el pedagògic, amb la seva activitat com a adaptador de clàssics catalans, i de l’altra, com a novel·lista, centrat en la literatura històrica i la novel·la negra en la seva darrera etapa.

La inauguració de les jornades es farà el 19 de febrer a les 19 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona com a homenatge de la ciutat a l’escriptor. La professora del Departament de Filologia Catalana de la URV, Margarida Aritzeta, farà la conferència “L’obra de Jordi Tiñena i la literatura universal”.

Del 20 al 22 de febrer, les jornades tindran lloc a la Sala de Graus del campus Catalunya de la URV, on cada tarda a partir de les 17 h hi haurà entre tres i quatre intervencions que abordaran un aspecte concret de l’obra de Tiñena i es farà un debat posterior. Les jornades tenen un interès pedagògic i són vàlides com a curs de formació per al professorat de secundària.

Precisament la dimensió com a professor serà explorada per Montserrat Cendra, professora de Literatura Catalana, que va contribuir amb Tiñena a l’adaptació de clàssics de la literatura catalana. Es tracta d’una etapa que comprèn les dècades dels 80 i 90, quan va adaptar títols com ara Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa per als estudiants de secundària, dels quals se’n van publicar força edicions.

En una segona etapa, que comença l’any 1994 amb la publicació de la seva primera novel·la, Tiñena destapa la seva faceta d’escriptor literari. Magí Sunyer, professor de Literatura de la URV que està al capdavant de la comissió d’escriptors que impulsa les jornades, destaca d’aquest període la qualitat de Tiñena com a investigador, ja que explora en les seves novel·les la utilització de diferents tècniques i recursos que sorprenen al lector.

El mateix Sunyer explica que si bé “a ell (Jordi Tiñena) no li agradava aquesta etiqueta”, la producció de l’escriptor tarragoní d’adopció va centrar-se durant molts anys en la novel·la històrica. Aquesta dimensió també es tractarà a les jornades, a través de l’anàlisi de les obres L’ombra del coronel i Peix de gat, dues novel·les sobre la postguerra. Més tard, Tiñena va trobar en la novel·la negra un repte, al qual va dedicar la seva darrera etapa literària, fet que es tractarà durant les jornades amb una conferència específica el dijous 21 de febrer.

L’activitat, impulsada per una comissió d’escriptors amics i companys de Tiñena, l’organitza la Càtedra Josep Anton Baixeras de la URV en col·laboració amb diverses entitats i institucions, entre les quals hi ha la Diputació de Tarragona, que publicarà al mes de setembre el llibre que recollirà i ampliarà el contingut de les conferències. de les jornades.

Es tracta d’una publicació que vol adreçar-se a persones que treballen en el món literari però que “també pugui ser llegit amb gust per les persones que coneixien al Jordi Tiñena, sense rebaixar el rigor científic”, ha explicat Sunyer durant la presentació de les jornades aquest migdia.

A més de la Diputació, també col·laboren en l’activitat de la Càtedra Josep Anton Baixeras de la URV, el Consell Comarcal del Tarragonès, a través del Servei Educatiu del Tarragonès; l’Ajuntament de Tarragona, a través de la Casa de les Lletres; l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes; l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Òmnium Tarragonès, i la mateixa Facultat de Lletres.

El programa complet de les les “Jornades Jordi Tiñena: obra literària i pedagògica”, es pot consultar aquí.