.

Tarragona acollirà el dia mundial dels primers auxilis. Foto: Cedida

Tarragona acollirà el dia mundial dels primers auxilis. Foto: Cedida

A la demarcació de Tarragona Creu Roja forma anualment un miler de persones en aquest àmbit. En concret, l’any 2014 van ser 1.181 persones gràcies a les 88 accions formatives realitzades. A tot el món es calcula que Creu Roja forma cada any 14 milions de persones.

La gent gran forma part d’aquest creixent número de persones al qual Creu Roja forma cada any en competències que salven vides. Impartir-los capacitació en aquest àmbit no només millora el seu benestar mental i emocional, sinó també la salut dels altres.

D’altra banda no es pot obviar que l’any 2050 una de cada cinc persones del món tindrà més de 60 anys, i que la gent gran és particularment susceptible a patir caigudes, així com també malalties cròniques i aquelles relacionades amb fenòmens meteorològics extrems. En aquestes situacions cal saber detectar els senyals d’alerta com més aviat millor i prendre les mesures de
prevenció necessàries pot suposar la diferència entre la vida i la mort.

Per això també és essencial que els cuidadors i l’entorn social més proper tinguin coneixements
de primers auxilis, primer pas vital en la cadena de supervivència quan les persones grans pateixen una emergència mèdica. En aquest sentit, de les 1.181 persones esmentades anteriorment, 262 van ser alumnes d’algun dels 11 cursos realitzats l’any passat de cuidadores no professionals en què es forma alumnat en primers auxilis a la gent gran. La cura de les persones grans requereix una capacitació especial en prestació de primers auxilis, ja que els seus problemes de salut són més sensibles i, en molts casos, de caràcter més greu.

Per últim, s’ha de remarcar que les persones grans són actives i poden prestar primers auxilis.
No oblidem que la majoria dels accidents tenen lloc al domicili habitual o als seus voltants. I
tenir coneixements de primers auxilis i confiança permet a les persones grans actuar amb
rapidesa.

Les formacions de l’àmbit de primers auxilis realitzades l’any passat per Creu Roja Tarragona
inclouen les temàtiques següents: atenció sanitària immediata, reciclatge d’atenció sanitària
immediata, primers auxilis en nadons i nens, primers auxilis a l’esport, tallers de primers auxilis, desfibril·lador extern automàtic (DEA), reciclatge d’ús del DEA, socorrisme aquàtic i cursos de cuidadors/es no professionals, a més d’impartir classes al Grau Mig de Salvament i Socorrisme a l’IES Jaume I de Salou.