.

.

TOTS 21


Presentació aquest matí del programa d'actes del 75 anys de fi de Guerra Civil a Tarragona amb representants de les diverses entitats. Foto: Mauri

L’Ajuntament de Tarragona junt amb la col·laboració d’una desena d’entitats i institucions ha programat del 9 al 15 de gener un seguit d’actes diversos que commemoraran que ara fa 75 anys de l’acabament de la Guerra Civil a Tarragona.

El 15 de gener de 1939, l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat posava punt i final a una guerra que s’havia iniciat trenta mesos abans per la rebel·lió d’uns militars contra el règim legítim de la República. És per aquest motiu que la Conselleria de Patrimoni, des del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal, de forma conjunta amb diverses entitats de la ciutat, han organitzat una sèrie d’actes que s’aniran presentant del 9 al 30 de gener, ja que alguns s’allargaran més dies.

La consellera de Patrimoni, Carme Crespo, ha destacat que l’objectiu “és recordar aquells esdeveniments tràgics per als que ho van viure i també els que ho desconeixen”, segons Crespo “un clam de què no s’ha d’imposar mai la força per sobre de la paraula”.

El consistori també facilita una plana Facebook oberta a la participació i col·laboració amb comentaris, testimonis, material i històries relacionades.

Entre els actes s’ha destacat el documental ‘El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939’ de 56 min. de duració del director i guionista, Oriol Querol, el proper dilluns 13 de gener a les 19h, amb preestrena a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. Aquest documental és una coproducció de Lavinia Productora, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, a partir de les fotografies conservades d’un total de 101 que Capa va fer aquell dia i les anotacions sobre la visió de la realitat que s’en trobava, convertint-se en el primer testimoni gràfic de la llarga sèrie d’èxodes de població civil que han marcat tots els conflictes bèl·lics a partir de la Guerra Civil espanyola. Aquest mateix documental s’estrenarà a TV3, l’endemà de la preestrena a Tarragona, dins de l’espai Sense Ficció, el dimarts 14 de gener a les 21.50h.

Entre altres actes, també es pot destacar el col·leccionable que el Diari de Tarragona presentarà des d’aquest dijous 9 de gener sota el títol ‘Los 100 consejos de guerra del franquismo en Tarragona’; el concert ‘Taverna Republicana’ organitzat per l’Associació de Músics de Tarragona amb 12 bandes a l’Espai Tabacalera, o l’exposició que es farà al vestíbul de l’Arxiu del Port ‘Bombes, presons flotants i repressió al Port de Tarragona (1936-1939)’.