.

María José López, durant el plenari telemàtic d’aquest divendres.

Junts per Tarragona ha vist com el plenari d’aquest matí li aprovava per unanimitat la moció per a implementar un sistema de cupons de descompte, emesos per l’Ajuntament, per donar suport i dinamitzar el comerç local. És a dir, una idea similar a la dels bons de bescanvi en locals de proximitat que s’està duent a altres llocs del país com Reus. La consellera del ram, la republicana Maria José López, ha recollit amb elegància el guà afirmant que aquesta idea “seria molt beneficiosa”, tot i no amagar la preferència del seu departament per la línia “de subvencions directes”. Aquesta opció “permet arribar al màxim de comerços possibles” perquè es comptabilitzen també els obligats a tancar per les restriccions anticovid. La consellera ho ha traduit en xifres, afirmant que gràcies a les quatre línies obertes d’ajuts des del consistori “s’han concedit més de 700 subvencions directes”.

López ha assenyalat, i és important de cara a mesurar la voluntat real de l’equip de govern de tirar endavant la mesura tenint en compte que les mocions se les emporta el vent amb molta facilitat, que “valorem” la iniciativa i “estem estudiant la millor opció” per posar-la en marxa. La moció defensada per Dídac Nadal suggeria utilitxzar com a eina l’APP Som Comerç, que ja compta amb més de 200 establiments de Tarragona afegits. López no li ha tancat la porta reclamant temps perquè els botiguers es puguin “familiaritzar amb el sistema abans de la seva implantació”, i a més a avançat que des del seu departament es treballa per “crear un market-place dins de la mateixa apllicació”.

La moció recollia l’essència de l’informe presentat el passat mes d’abril a tots els grups per l’empresari tarragoní Àngel Campabadal i consisteix, en línies generals, destinar una partida des de Comerç per finançar una emissió de vals descompte de petita quantia i amb data de caducitat amb la intenció de reactivar el consum “quirúrgic en sectors i zones de la ciutat més afectades” per la crisi i “compatibles amb altres campanyes” municipals. I fer-ho tot plegat treballant conjuntament amb les entitats comercials i la Cambra.

La cupaire Laia Estrada ha votat a favor perquè “és una bona idea” i “coincidieix amb el que vam demanar nosaltres al Consell Municipal de Comerç. Llavors, però, sens va dir que havien descartat la idea en favor de subvencions directes”. Des de Ciutadans, José Luis Calderón reclamava “ser ambiciosos” en la quantia destinada i el socialista Berni Álvarez hi donava suport demanant “una visió més global” com bonificacions en impostos municipals, la creacio d’un market-place “i garantir que els ajuts directes al comerç arribin bé i a temps”.

El ple també ha aprovat, en aquest cas en la figura de declaració institucional per haver rebut el suport de totes els grups, exigir al govern de la Generalitat que garanteixi la inversió suficient per garantir la viabilitat del Plaseqta. El tex reclama la inversió suficient per instal·lar definitivament tots els sensors perimetrals necessaris al Polígon Nord i Sud imprescindibles per alertar en temps de resposta als ajuntaments i a la població davant l’existència d’un incident químic (800.000 euros i 440.000 euros, respectivament), així com la contractació dels tècnics de la necessària sala de control del sistema. I ho fa amb una redacció dura la seva part expositiva, perquè recrimina les “discrepàncies internes” dins de l’executiu -recollint les queixes del propi conseller de l’Interior, Miquel Samper contra el seu propi govern durant la seva compareixença a la comissió del parlament sobre seguretat química.

De fet, la segona declaració institucional també carregava contra una altra institució, en aquest cas el Consell Comarcal del Tarragonès, al qual des de l’Ajuntament de Tarragona es reclama “concretar” la creació d’una mancomunitat (format per ajuntaments, entitats ecologistes i administracions implicades) que gestioni i centralitzi els recursos disponibles per garantir el manteniment mediambiental de l’Anella Verda Gaià-Francolí. La moció estipula a més la redacció d’un pla d’extinció d’incendis per aquest àmbit mediambiental.

J.S.