.

.

TOTS 21


La peça s’inspira en les gerres de ceràmica comuna fabricades i utilitzades a l’època romana, i que s’ha redissenyat per adaptar-la a les funcionalitats i les formes del segle XXI.  Foto: Ajuntament

El Festival Tarraco Viva acull la presentació de la gerra URCEUS. Una peça pensada per a beure aigua de l’aixeta que s’inspira en les gerres de ceràmica comuna fabricades i utilitzades a l’època romana, i que s’ha redissenyat per adaptar-la a les funcionalitats i les formes del segle XXI.

La iniciativa és el resultat d’un projecte coral elaborat per Ematsa, l’ICAC, Banzai Turba i  l’Institut de l’Ebre amb l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa que combina el rigor històric amb el disseny contemporani i la producció artesanal i de proximitat.

A partir d’una recerca arqueològica, realitzada per la investigadora adscrita de l’ICAC, Esperança Huguet, sobre peces ceràmiques localitzades en els jaciments de Tarragona es va establir el recipient més adequat per a ús domèstic o de taula. Aquest va ser el que en època romana s’anomenava Urceus i que convivia amb d’altres recipients, com les àmfores, a la taula i al rebost. El recipient conserva les mesures habituals de les gerres, III sextaris o semicongius, que equival a 1’64l.

Un cop seleccionada la peça arqueològica, es va iniciar un procés d’adaptació que ha dut a terme Glòria Sabaté, alumna del CFGS de Modelisme i Matriceria Ceràmica, una nova formació impulsada per l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona i l’Institut de l’Ebre. En col·laboració amb l’empresa de disseny Banzai Turba, han creat un model actual inspirat en el Urceus romà i que ha estat produït de manera artesana.

Ematsa ha coordinat aquesta iniciativa amb l’objectiu de contribuir a la reducció de l’ús del plàstic en el consum d’aigua amb una gerra ceràmica i, al mateix temps, promoure el coneixement i la divulgació del ric patrimoni històric de Tarragona.

La gerra Urceus es presenta en el marc del festival Tarraco Viva el dijous  27 de maig a les 18h a la Sala d’Actes Patronat de Turisme. (carrer Major, 39, Tarragona).

Redacció