.

Cues per seguir la conferència de Néstor Marquès sobre la fascinació que provoca Roma. Foto: DiariTots21

La passió per la Tarraco romana i per Roma en general s’està tornant a desfermar en aquesta 26èna edició de Tarraco Viva, que encara la recta final, un any dedicat a un tema fascinant, com és la Mediterrània, bresol de cultures, de pensament, de creences i finalment, de la democràcia.

Repartit en diversos escenaris i amb els punts neuràlgics situats a l’espai tradicional del Camp de Mart, amb el gran afegit de les instal.lacions del Port de Tarragona, el públic està responent de manera espectacular a la variada oferta que s’hi mostra.

El festival romà de Tarragona, enfila l’últim cap de setmana d’activitats amb els jardins del Camp de Mart com a escenari principal del programa i amb grans entrades de públic en nombroses activitats: moltes conferències han penjat el cartell de ‘sould out’ durant aquest dies, i s’ha observat de nou que experts com Joaquín Ruiz de Arbulo o Néstor Marquès -autor recent d’una gran obra sobre la Roma de l’emperador  Constantí, editada per Desperta Ferro-, arrastren veritables masses de públic.

El públic seguint la conferència de Ruiz de Arbulo. Foto: DiariTots21

No només l’escriptor valencià Santiago Posteguillo omple recintes, també el tudelà Ruiz de Arbulo és estimadíssim a la seva ciutat d’adopció, d’on des de fa 24 anys participa a Tarraco Viva amb conferències. La d’avui, centrada en August i l’aparell literari que li va donar suport, ha hagut de canviar d’escenari donat l’overbooking que hi havia, i passar a celebrar-se a l’Antiga Audiència -amb capacitat per a més de 200 persones- en comptes del lloc inicialment programat, els Serveis Territorial de Cultura de la Generalitat -amb capacitat per menys de 100 persones-. Ruiz de Arbulo porta dies omplint Tarraco Viva amb la seva conferència.


Altres notícies:


És la manera de relatar la història de Roma el que fa tan atractives les conferències de Ruiz de Arbulo, que sempre que pot fa comparacions amb l’actualitat, o narra episodis emotius com el fet que la tomba de Juli Cèsar -coneguda on es troba el lloc on va ser incinerat un cop mort- “rep cada dia de l’any un ram de flors fresques” d’algun anònim ciutadà. I han passat gairebé 2.100 anys des del seu assassinat.

Recreaió al Camp de Mart de la legió romana del segle IV dC. Foto: DiariTots21

El Mediterrani ha centrat la 26a edició amb el mar com a punt de trobada per a cultures, però també conflictes. El festival es reivindica com un referent internacional de divulgació històrica i científica entre el gran públic. “Com més coneixes un patrimoni, més te l’estimes. La divulgació deriva en més bona conservació i gestió del patrimoni, i si intervé la ciutadania, millor que millor”, ha afirmat a l’agència ACN el director del festival, Magí Seritjol.

Pendents del balanç d’aquesta edició, l’organització reconeix bones sensacions després de rebre més de 6.000 persones el cap de setmana passat.