.

.

TOTS 21


La mare, Sílvia Garcia, mostrant el nadó

Es diu Tanai, és tarragoní, és nen i és el primer nadó nascut no només a Catalunya, sinó a tot l’Estat espanyol. De família resident a Salou, Tanai ha vist la llum aquesta nit a l’Hospital Universitari Joan XXIII i junt a la seva mare, la tortosina Sílvia Garcia, ha rebut la visita del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz.

Tanai, nom d’origen indi, vol dir ‘Fill desitjat’, explicava la seva mare. Ha nascut quan només passava un segon de les dotze i en un primer moment se’l donava com el primer nadó de Catalunya, però també ho és d’Espanya. Era difícil superar la ‘marca’ de néixer a les 00:01 hores. Pesa tres quilos i fa una alçada de 48 centímetres. La mare és de Tortosa i el pare, Ion Jiménez, és basc. Viuen a Salou des de fa alguns anys i ambdós es troben en aquests moment sense feina i buscant-ne. La Sílvia treballava al sector de la higiene bucodental, i el pare, en activitats nàutiques.

“Ha estat un part perfecte”, deia la mare sorpresa en rebre un allau de periodistes, que a mesura que s’ha conegut que era el primer nadó espanyol, han anat incrementant el seu nombre a la quarta planta de l’Hospital Joan XXIII. “Vaig ingressar per primer cop a l’hospital a les 7 del matí d’ahir, i després em van fer tornar a casa, per retornar a les tres de la tarda”, comentava la feliç mare. “Justament els metges ja em deien que per l’hora que era quan vaig ingressar podria ser el primer nadó de Catalunya, però no m’esperava que fos així”. El part ha estat natural, fàcil i a la mare se li ha administrat la pidoral. El 17 de desembre, la Sílvia havia sortit de comptes.

Tanai és el primer fill de la parella. La mare té 27 anys i el pare, 36. Per l’estrés i el cansament, el pare s’ha absentat una estona la matí i la família de la mare, tortosins, es trobaven la mar de feliços aixoplugant la filla. També l’acompanyava el seu germà.

El conseller de Salut, saludant la mare

Visita del conseller

A les 12 ha arribat el conseller de Salut, Boi Ruiz, acompanyat del delegat territorial de la Generalitat, Quim Nin; el delegat de la Regió Sanitària, Josep Mercadé,  i el nou gerent de l’ICS a Tarragona i Terres de l’Ebre, Pere Àngel Montserrat. El conseller ha departit amb la mare, a qui ha felicitat, i també ha pogut comprovar que el petit Tanai és molt tranquil i malgrat el núvol de periodistes que l’envoltaven, podia descansar sense problemes. Ruiz s’ha alegrat que fos el primer nadó català i després ha cursat visita també a la resta de mares que han donat a llum el dia d’any nou a l’Hospital Joan XXIII.

Tanai rebrà també 2.000 euros. La Caixa donarà així la benvinguda al primer nadó nascut a Catalunya el 2014 amb l’obertura d’una Llibreta Estrella Súper3 que disposarà d’una aportació de 2.000 euros. L’entitat presidida per Isidre Fainé i dirigida per Joan Maria Nin posa en marxa aquesta iniciativa per cinquè any consecutiu amb la finalitat de promocionar i incentivar l’estalvi infantil i ajudar a les famílies en l’actual conjuntura econòmica.

D’altra banda, el primer lleidatà de l’any ha nascut quan passaven divuit segons de les dotze del migdia a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. És un nen i es diu Luca O.H. Ha pesat tres quilos cinc-cents cinquanta grams. A Barcelona la més matinera ha estat l’Amira. És una nena i ha nascut a l’Hospital Clínic de Barcelona a dos quarts i quatre minuts d’una.

I a Girona el primer nadó ha nascut a Lloret de Mar. El rellotge marcava dos quarts de dues de la matinada.