.

Foto de famíia dels alcaldes, regidors i members de la Policia Local dels consistoris que s’han sumat a la iniciativa. Foto: Tots21

Sembla que aquesta vegada la possibilitat que acabi quatllant una àrea metropolitana del Camp de Tarragona jurídicament vertebrada va en serio. A la creació del grup promotor i quatre comissions de treball s’hi afegeix ara l’inici d’una actuació metropolitana conjunta a partir de la seguretat ciutadana i en lluita contra el vandalisme o les necessitats ciutadans d’atenció urgent.

Una simple aplicació mòbil -extensible als ordinadors- permetrà la ciutadania d’almenys sis municipis connectar amb les policies locals o guàrdies municipals -cas de La Canonja– en situacions com poden ser una agressió masclista, un robatori o una persona afectada d’alzheimer que s’ha perdut pels carrers.

Amb el consentiment previ de l’afectat,  es podrà accedir al mòbil de la persona que efectua la trucada d’emergència, gravar les converses que manté en el moment de perill i fins i tot filmar-la amb el seu propi mòbil. A més a més, es podrà fer un seguiment per geolocalització de la persona que ha formulat l’avís d’emergència i també fer-li seguiment amb càmeres de videovigilància dels carrers. Sempre, amb el consentiment previ de l’afectat o afectada.

Els ajuntaments de Tarragona i Reus han promogut un sistema que fa deu anys que funciona a l’àrea emtropolitana de Barcelona a partir d’una iniciativa incial del consistori de Cornellà i que ja suma 150.000 usuaris. A la llarga es vol que els municipis del Camp es connectin amb els de Barcelona.

Així les coses, els ajuntaments de Cambrils, La Canonja, Constantí, Mont-roig del Camp, Reus i Tarragona han acordat aquest dimarts, 12 de març, avançar en el desplegament d’un sistema digital de seguretat compartit entre els municipis i en clau metropolitana i ho han fet visible amb una roa de premsa multitudinària celebrada a l’Ajuntament de Constantí, una població situada entre Tarragona i Reus.

“És una aplicació gratuïta mitjançant la qual les persones que se sentin amenaçades podran prémer un botó i es connectarà amb la comissaria de referència”, ha comentat l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales. En cas de comerços, si l’usuari ho autoritza, la policia podrà accedir en temps real a les càmeres de seguretat de la botiga. Això, juntament a l’accés al micròfon i la càmera del mòbil, permetrà “proporcionar més assistència i recollir proves per un possible procediment judicial”, ha destacat Viñuales.

Dades compartides

A la vegada, com que les dades entre municipis estaran compartides, una persona que tingui un problema de seguretat en un municipi que no és el seu també serà atès per la policia local d’on es troba. Fins i tot es donarà servei a persones que puguin ser d’altres ciutats o zona d’influència fora dels sis municipis. “Això ha de proporcionar més tranquil·litat als veïns i també ha de ser una eina molt útil per recollir més informació. Obtenir dades de la ciutadania per millorar la seguretat i guanyar més eficiència per part de les administracions locals”, ha comentat Manel Muñoz, regidor de Serveis Generals de Reus.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha manifestat la voluntat de sumar més municipis del Camp de Tarragona, en una eina que ha qualificat de “metropolitana”. Amb tot, la voluntat dels impulsors és fer xarxa amb diferents zones de Catalunya per acabar funcionant de manera coordinada a nivell català. En els pròxims mesos es publicaran les diferents licitacions per tal de posar el servei en marxa. Tot i això, els batlles han reconegut que encara no han acordat com es repartiran el cost de l’eina.

Una vegada validada l’aposta tecnològica i per la seguretat en clau territorial, els representants dels sis consistoris han acordat encarregar als respectius equips tècnics i jurídics començar els treballs per dissenyar i compartir el futur sistema digital de seguretat; el qual es concep, des del seu inici, obert a la incorporació de qualsevol altre municipi.

Així, ara s’iniciaran els treballs per al disseny de l’aplicació i el catàleg de funcionalitats, adaptable a les necessitats i particularitats de cada municipi; i que, en tot cas, haurà de permetre la possibilitat d’enviar alarmes en temps real a les policies locals.

A la reunió hi han assistit, per part de l’Ajuntament de Cambrils, l’alcalde, Alfredo Clua, i el regidor Delegat de Seguretat, Enrique Arce; per part de l’Ajuntament de La Canonja, la regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Lucia López; per part de l’Ajuntament de Reus, i el tinent d’alcaldessa, Manel Muñoz, i la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez; i per part de l’Ajuntament de Tarragona, l’alcalde, Rubén Viñuales, i la consellera delegada de Seguretat, Sònia Orts. La reunió també ha comptat amb la presència dels responsables de les respectives policies locals.

Jaume Garcia / ACN