.

El comportament dels preus de les gasolines ha impulsat a la baixa la inflació del febrer que retorna a signes negatius com l'octubre de l'any passat

Els preus han augmentat una dècima al mes de febrer i han deixat una inflació anual negativa del -0,3% a les comarques tarragonines, cosa que suposa que en aquesta demarcació s’acumulen sis mesos consecutius d’inflació negativa. Aquesta taxa anual del febrer és la mateixa taxa del gener (-0,3%) i suposa acumular un escenari de mig any amb taxes d’inflació negatives a la demarcació, segons l’Institut d’Estadística espanyol. L’indicador de l’IPC de Tarragona d’aquest febrer és el més baix d’un mes de febrer dels últims 12 anys, des de l’any 2002, quan l’Institut Nacional d’Estadística (INE) comença la sèrie homologable per demarcacions provincials.

A Catalunya, els preus han mantingut un comportament pla aquest febrer en relació amb el gener i ha fixat una inflació anual del 0,2%, l’ìndex més baix d’un mes de febrer dels últims 35 anys, des del 1979, quan l’Institut d’Estadística espanyol comença la sèrie retrospectiva per autonomies.

Aquest comportament a la baixa ha estat influït essencialment pels preus de les gasolines, que aquest febrer han baixat més que el febrer de l’any passat. En el conjunt de l’estat espanyol els preus també s’han mantingut plans aquest febrer en relació amb el gener i la taxa interanual ha quedat fixada també en el 0%, contràriament al que el mateix INE havia avançat el 28 de febrer passat quan va preveure una inflació del -0,1%.

Les previsions avançades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que indicaven un retorn a la inflació negativa no s’han complert, tot i que la inflació està sota mínims i en el cas de Catalunya aquest mes de febrer s’ha registrat la inflació més baixa en un mes de febrer dels últims 35 anys, concretament des del gener de 1979 quan la sèrie retrospectiva de l’INE comença a recollir dades per autonomies. La sèrie homologable, que comença l’any 2002, tampoc recull una xifra tan baixa en un mes de febrer.