.

El refugi es va haver de tancar després que els problemes d’humitat haguessin generat una greu afectació al sistema elèctric, a les lluminàries i, de retruc, als mecanismes de les portes automàtiques d’accés.

Aquesta setmana s’han iniciat les obres a l’interior del refugi antiaeri del carrer Creus per poder-lo fer de nou visitable. El refugi es va haver de tancar després que els problemes d’humitat haguessin generat una greu afectació al sistema elèctric, a les lluminàries i, de retruc, als mecanismes de les portes automàtiques d’accés.

Els treballs, que es preveuen finalitzar abans de les festes nadalenques, consisteixen en la renovació dels aparells malmesos per la humitat. A més, per evitar de nou les patologies detectades sota terra, es treballa per ubicar tot el quadre elèctric a l’exterior del refugi, concretament a l’equipament de la Torre del Llimó, contigu a un dels accessos del refugi.

L’actuació arriba després de la realització d’un estudi de les anomalies detectades per part dels Serveis Tècnics municipals i la redacció d’un projecte per a la millora de tota la instal·lació elèctrica.

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils ha adjudicat aquesta obra per un import d’11.301,07 euros a INSTAL·LACIONS MIRÓ SL, per tractar-se de l’oferta més favorable.

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils ha adjudicat aquesta obra per un import d’11.301,07 euros a INSTAL·LACIONS MIRÓ SL, per tractar-se de l’oferta més favorable.

Paral·lelament, atesa la convocatòria de subvencions per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980, el Museu d’Història va presentar aquest estiu, a nom de l’Ajuntament de Cambrils, una sol·licitud d’ajut per a la millora ara iniciada. A hores d’ara s’està pendent de la corresponent resolució definitiva del Departament d‘Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Nova etapa a partir de 2018

Cal recordar que, tot i ser descobert l’any 2006, no va ser fins el desembre del 2009 que el refugi antiaeri del carrer Creus va ser obert al públic. L’actuació es va fer en el marc de les inversions del programa del Pla de Barris al Nucli Antic de Cambrils i també va comptar amb una ajuda del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per a la seva museïtzació

Es va decidir fer visitable el refugi pel seu bon estat de conservació, amb dos accessos preservats separats per més de 100 metres de galeria gairebé intacta, construïda l’any 1937 amb maons de les bòbiles de Cambrils. Adscrit per l’Ajuntament de Cambrils al Museu d’Història de Cambrils, des d’aleshores el refugi va ser visitat per gairebé 5.000 persones, usuàries de les diferents rutes turístiques i itineraris educatius del municipi, fins que el 2013 va haver de tancar portes per problemes tècnics.

A més de les obres de la instal•lació elèctrica en curs, els propers dies també es renovarà el tòtem anunciador en cinc idiomes, igual que el políptic que ha estat reimprès de nou. Tot plegat permetrà, 80 anys exactes després de la seva construcció, reobrir un espai emblemàtic del patrimoni col•lectiu cambrilenc per realitzar íntegres la Ruta dels Espais de la Guerra Civil a Cambrils i els itineraris educatius Cambrils en temps de guerra i La memòria de la pau.