.

La ciutat ja compta amb més de 60 desfibril·ladors repartits per diferents punts

La ciutat ja compta amb més de 60 desfibril·ladors repartits per diferents punts

Avui s’ha presentat el projecte Tarragona Cardioprotegida, que té com a principal objectiu facilitar la intervenció i tractament de les situacions d’emergència i aturada cardíaca. El grup de treball que impulsa el projecte està format per l’àrea de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, Creu Roja, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, el Consell Català de Ressuscitació, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City.

El tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Javier Villamayor ha explicat que “el grup de treball establirà mecanismes de coordinació i comunicació per tal difondre la desfribil·lació precoç i possibilitar l’accés i ús públic dels desfibril·ladors, potenciant l’accessibilitat d’aquests aparells a menys de cinc minuts dels llocs públics de major concurrència de la ciutat, centres esportius i d’oci”. Actualment Tarragona ja disposa demés de 60 desfibril·ladors que es troben al Campus universitari, els equipaments del Patronat Municipal d’Esports, els centres d’atenció primària i hospitals i d’altres recursos privats. Tarragona Cardioprotegida establirà els circuits i protocols per ampliar-ne el número.

En els propers dos mesos, es definirà un pla de formació i entrenament per a l’ús de desfibril·ladors semiautomàtics per a aquells col·lectius que poden intervenir en primera instància en disminuir el temps d’espera entre la situació d’aturada cardiorespiratòria i la desfibril·lació, com ara policia local, inspectors zona blava, membres d’entitats associatives i llars de jubilats, etc. Actualment, 26 escoles de la ciutat ja formen part del projecte de Suport Vital Bàsic. La directora del Consell Català de Res suscitació, Carme Boqué ha destacat el bon funcionament del programa escolar de la ciutat  i ha recalcat la importància de la formació en les tècniques de suport vital com a complement als aparells desfibril·ladors i, en aquest sentit, ha explicat que: “Davant una aturada cardiorespiratòria la capacitat de resposta de les persones de l’entorn és cabdal”.

A Catalunya, cada dues hores i mitja, mor una persona d’aturada cardíaca sobtada, és a dir, hi ha uns 10 morts al dia. Si quan es produeix aquesta situació la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts. Però si les persones que presencien una parada cardiorrespiratòria atenen a la víctima de manera correcta, la seva supervivència pot augmentar de forma significativa.

Consulta el mapa amb la localització dels desfibril·ladors a la ciutat en -aquest enllaç-

/* JS para menú plegable móvil Divi */