Durant les tres propers setmanes, més de 1.600 alumnes de primària i secundària de 22 centres educatius del Camp de Tarragona (la gran majoria, del Tarragonès) coneixeran més sobre el canvi climàtic que els negacionistes. I ho faran amb exemples pràctics, empírics, irrefutables, una lliçó per a personatges negacionistes com el que serà de nou president dels EUA, Donald Trump.
Els estudiants participaran en una nova edició dels tallers URV-AEQT que es fan en el marc de la Setmana de la Ciència 2024. Aquesta activitat proposa diferents experiments científics, que estan centrats en la lluita contra el canvi climàtic, amb la finalitat de desenvolupar consciència, coneixement i comprensió sobre les seves causes i sobre mètodes de captació i reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Altres notícies: |
Aquest dilluns s’ha celebrat l’acte oficial d’inauguració dels tallers, que es van iniciar el dia 4 i acabaran el divendres 22 després de tres setmanes d’activitat. Aquesta iniciativa, que la Universitat Rovira i Virgili ofereix des del 2014 amb el suport de l’AEQT, té com a finalitat aproximar el jovent a diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d’una manera planera i atractiva, per tal que coneguin les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi, i despertar vocacions científiques.
A l’edició d’enguany l’alumnat farà experiments relacionats amb l’origen de les emissions de CO2, amb l’efecte de l‘increment de CO2 atmosfèric, amb els sistemes de captació de CO2 com la fixació per biomassa i el rentat de gasos industrials i amb la reducció d’emissions a través de l’aïllament tèrmic. Ho explicava Carles Lozano, d’URV Divulga, que cada any aporta nous experiments senzills per entendre fenòmens físics i químics.
En el primer experiment constaten l’origen de les emissions de CO2. Així, es fa bufar amb una canyeta de refresc dins d’una solució concreta de BBT per identificar la presència de CO2 als líquids, ja que els humans expirem CO2. A continuació obervaran la combustió d’una espelma i el carbó que es forma en la combustió.
Un altre experiment constata l’origen del canvi climàtic , treballant amb un aparell generador de CO2 de laboratori. D’aquesta manera investiguen l’efecte de l’increment de la quantitat de CO2 en la composició dels gasos atmosfèrics, comparant l’increment de temperatura de dos pots de vidre tancats, un omplert amb CO2, l’altre sense, i en posar-los els dos davant d’un focus de llum, puja la temperatura del que té CO2. “Irrefutable”, deia Lozano.
Altres proves de laboratori constaten l’aïllament tèrmic d’un pot amb aigua freda i amb un termòmetre de control, al que es cobreix amb materials com una bufanda, un tros de llana o un cartró, comparat amb un pot que no en té. La temperatura canvia en cada pot. Irrefutable, senyor Trump.
En l’acte de presentació de l’activitat, el president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha destacat la importància que els estudiants s’interessin per la ciència i per la química, en aquesta línia “des del sector químic de Tarragona col·laborem activament en activitats formatives que fomentin les vocacions científiques”. Respecte al tema central “La lluita contra el canvi climàtic”, Cañagueral ha afegit que “les empreses químiques de Tarragona estem fermament compromeses amb la protecció del medi ambient”.
De la seva banda, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha subratllat que “aquesta acció se suma al conjunt de propostes que des de la URV s’organitzen en el marc de la Setmana de la Ciència, com la ruta científica teatralitzada sobre Antoni de Martí i Franquès, els tallers i xerrades científiques a les seus del Campus Extens, les xerrades científiques del programa Fem Recerca o les activitats per a famílies que impulsa el Repte Experimenta”. El rector també ha reconegut el paper de l’AEQT com a soci clau en els diferents àmbits de la universitat, incloent-hi la formació, la investigació, la transferència de coneixement i el compromís amb la societat.
Enguany, la Setmana de la Ciència s’amplia de dues a tres setmanes per petició dels centres d’estudi, i la darrera setmana deixarà el laboratori de la URV de Sescelades i s’aproparà als col.legis i instituts.
A l’acte també han participat Maria Mas i Eduardo Sañudo, Directora gerent i vicepresident de l’AEQT, respectivament; Urbano Lorenzo, vicerector de Planificació Científica i Projectes Interdisciplinaris de la URV; Joan Josep Carvajal, Degà de la Facultat de Química; Àngel Cid, Director de l’ETSE; Joan Manel Vallès, Sotsdirector de l’ETSEQ i Aitor Balmaseda, representant de la Facultat d’Enologia.
Director DiariTots21