.

Inundacions a la zona de Logronyo. Foto: EFE

Sequera extrema a Catalunya… i el riu Ebre gairebé desbordat, el mateix riu del que beu el Camp de Tarragona i del que es descarta una connexió entre conques cap a l’àrea metropolitana de Barcelona, que viu en estat d’emergència i amb restriccions.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha informat que precipitacions de dies passats han generat crescudes importants en tots els afluents del marge esquerre de l’Ebre des del seu naixement fins a la conca de l’Aragó (Nela, Jerea, Omecillo, Baies, Zadorra, Ega, Araquil, Arga, Irati i Aragó), els cabals de les quals ja tenen tendència descendent en els seus trams baixos. I que en el dia d’ahir van provocar inundacions a Miranda (Burgos), Àlaba, La Rioja i Navarra.

Altrament, el riu Arga en Funes ha aconseguit avui la seva punta més alta, amb 800 m³/s. Per part seva, l’Ebre ha assolit aquest dimecres a Logronyo 950 m³/s de cabal, i a Castejón 2100 m³/s. La punta de la crescuda arribarà aquesta tarda a Tudela, amb una previsió de cabal similar al valor registrat a Castejón.

Des d’allí, la crescuda passarà el dijous 29 pels pobles riberencs d’Aragó (Novillas, Gallur, Alcalá, Pradilla, Cabanyes i Boquiñeni) i arribarà a Saragossa durant la tard-nit del divendres, quan s’esperen valors a l’entorn de 1600 a 1900 m³/s.

S’ha de destacar la gestió dels embassaments abans i durant l’episodi: Ullibarri i Urrúnaga, al País Basc; Eugi, Alloz, Itoiz i Yesa, a Navarra, Mansilla, a La Rioja i en el Sistema de Mequinenza, Riba-roja de Túria-Flix amb l’objectiu de reduir els cabals màxims aigües avall d’aquests.

Així mateix, que la guarderia fluvial està seguint amb atenció l’evolució de l’episodi i tècnics de Comissaria han actuat a Navarra i es preparen davant possibles intervencions a Aragó.