.

.

TOTS 21


Els regidors de Sempre Salou. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Salou, mitjançant una moció aprovada avui, ha demanat a la Generalitat que retiri el Decret regulador dels apartaments d’ús turístic i que el sotmeti a un procés participatiu per crear un sistema específic per a municipis costaners com Salou. Sempre Salou ha reforçat amb dues esmenes la moció presentada per Sumem per Salou-PSC per tal de destacar que hi ha informes i valoracions jurídiques que indiquen que el Decret pot vulnerar l’autonomia local.

A la primera esmena aprovada, Sempre Salou considera que “cal considerar informes i valoracions jurídiques avalades per sentències del TS i el tribunal europeu, que consideren que el Decret por vulnerar el principi d’autonomia local atès que s’envaeixen competències urbanístiques pròpies dels municipis, així com el principi de seguretat jurídica, reconeguts ambdós a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i a la Constitució, ja que no es puntualitzen quins criteris s’empraran per fer cessar les activitats quan se sobrepassi el citat topall de 10 pisos turístics per 100 habitants empadronats”.    

“S’ha d’analitzar la legalitat del Decret i fins i tot la possible contraprestació als propietaris, d’una banda s’incorre en intrusió a l’autonomia local de competències urbanístiques pròpies dels municipis, i de l’altra, vulnera el principi de seguretat jurídica en ficar-se al principi de propietat privada”, ha expressat el líder de Sempre Salou, Marc Montagut.

“És un decret negatiu, i tant petits empresaris com els grans s’han donat les mans al capdavant per la falta de rigor jurídic”, ha manifestat Montagut, que també ha subratllat en una segona esmena presentada -i també aprovada- que “en l’àmbit local, contrasta el fet que un 90% de les persones que van participar en el procés participatiu previ a l’aprovació de regulació municipal, van manifestar que l’activitat dels HUT beneficia l’economia local”.

La moció de rebuig al Decret de la Generalitat ha estat aprovada per totes les forces polítiques del plenari a excepció dels quatre vots contra ERC. L’equip de Govern de Salou, integrat per Sumem per Salou-PSC i ERC, s’ha fragmentat: “La moció ja deixa entreveure fissures entre l’equip de l’alcalde Granados i els seus socis de Govern, que sistemàticament es posicionen contra els interessos turístics de aquest municipi”, argumenta Marc Montagut.

Agilitzar Hard Rock

D’altra banda, Sempre Salou també ha votat a favor d’una moció -aprovada per 18 vots a favor, tret de tres abstencions de Vox- per agilitzar el Pla Director Urbanístic que converteixi en realitat el projecte Hard Rock. Tot i això, Marc Montagut ha lamentat que les pressions d’ERC, -amb quatre regidors a l’actual equip de Govern- hagi descafeïnat la contundència d’un primer document previ, on es parlava de “deixació de funcions” per part de la Generalitat i s’expressava amb més claredat la inoperància i la manca d’interès de l’Administració autonòmica a l’hora d’impulsar Hard Rock.

“Ens hauria agradat aprovar la primera moció, sense esmenes, ja que resulta evident que ERC Salou té el seu partit a la Generalitat, i s’ha posat aigua al vi per suavitzar-la. Aquesta ha estat la tasca, suavitzar les formes, perquè és clar que si el Govern actual hagués posat tota la carn a la graella, el PDU estaria ja aprovat. Lamentem que pels interessos dels partits que governen Salou no es pugui mantenir la moció inicial”.

Pressupost 2024

Finalment, Sempre Salou ha votat en contra de l’aprovació del pressupost del 2024 -que ha tirat endavant amb els 12 vots de l’equip de Govern i els nou vots en contra de tota l’oposició-, en coherència amb el rebuig a les ordenances fiscals , ja que considera que no és acceptable una pujada d’impostos que torna a castigar la butxaca dels ciutadans de Salou: “Els pressupostos tenen dos vessants, els ingressos i les despeses, i estem en contra totalment de l’augment de les despeses a càrrec del contribuent; pujar els impostos més importants un 10% no es pot considerar un pressupost social, ja que al final empitjora la situació econòmica del nostre entorn… Creiem que es podia haver treballat d’una altra manera, per exemple ajustant despeses que no són prioritàries i reforçant amb una millor dotació el manteniment de l’espai urbà, que és imprescindible en un municipi turístic com el nostre”.