.

La Guàrdia Civil està escorcollant l'Ajuntament de Reus. Foto: Tarragona21

La Guàrdia Civil està escorcollant l’Ajuntament de Reus. Foto: Tarragona21

La Guàrdia Civil està duent a terme aquest matí, fins a 25 registres a Reus i en altres municipis de la demarcació de Tarragona en relació al cas Innova; un afer que investiga presumptes contractes il·legals i d’adjudicacions irregulars. Les operacions han estat ordenades pel Jutjat d’Instrucció numero 3, de Reus i s’investiguen delictes de falsedat documental, prevaricació, malversació de diners públics, suborn, tràfic d’influències i blanqueig de capitals. De moment hi ha set detinguts en una operació on han pres part cent agents.

Un altre moment de l'actuació policial. Foto: Reusdigital.cat

Un altre moment de l’actuació policial. Foto: Reusdigital.cat

Fins a nou detinguts i un desè en cerca

Els agents ja han fet un mínim de nou detencions entre les quals s’hi compta la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Reus, i presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis, que ja ha arribat detinguda a les dependències municipals. La número 2 del govern municipal ha abandonat les dependències del consistori a pocs minuts per les 2 de la tarda, a l’interior d’un Renault Megane negre de la Guàrdia Civil, i després s’ha desplaçat a casa seva, a l’avinguda de Prat de la Riba, on ha continuay el registre.

També s’ha detingut Joan Maria Benet, qui fou exdirector general de Sagessa en funcions i actual màxim responsable de Recursos, Lluís Nualart, qui fou adjunt a la presidència de Sagessa, i José Augusto García Navarro, exdirector de l’Hospital de Sant Joan i exdirector del grup sanitari. Nualart està imputat en la peça separada número 7 del cas Innova, en el marc de la investigació a Ambulàncies Baix Ebre.

La resta de detinguts són: Enric Agustí Farré, director general de Sagessa; Luis Márquez Álvarez, empresari de Traider S.L; i Miguel Ángel Puig Tarrech, director gerent d’Activa Mutuas. Traider tindria relació amb el consell d’administració d’Activa Mutuas. Al voltant de les 5 de la tarda, la Guàrdia Civil ha detingut dues persones més. Es tracta de Carles Abelló Pellicer, director econòmic i financer de Sagessa; i Antoni Foz Bosch, director de logística del grup. Un desè investigat no ha pogut ser detingut perquè es troba a l’estranger, segons informa El Mundo.

Les operacions s’han centrat a les oficines de l’Ajuntament de Reus, a totes les seus del grup Sagessa, l’Hospital de Sant Joan, Institut Pere Mata, l’Hospital Comarcal d’Amposta, l’Ajuntament de Cambrils, l’empresa Activa Mutuas 2008 amb seu a Tarragona i a l’empresa Ambulàncies Reus, així com en altres empreses privades relacionades amb la sanitat. També s’han fet registres a Valls, la Selva del Camp i Riudecols.

La benemèrita, a l'entrada de l'Ajuntament reusenc. Foto: Enrique Canovaca-Reusdigital.cat

La benemèrita, a l’entrada de l’Ajuntament reusenc. Foto: Enrique Canovaca-Reusdigital.cat

Escorcoll a l’Hospital Sant Joan de Reus

Un dels escorcolls més importants s’ha dut a terme a les dependències de Ginsa (Gestió Integral Sanitària i Assistencial), al mateix hospital de Sant Joan de Reus. Aquest departament concentra bona part de la gestió de diverses escoles bressol (la majoria d’elles ubicades a les Terres de l’Ebre) a través de la Fundació per l’Acció Educativa, però també de residències per a gent gran, com és el cas de la Residència El Vilar de la Selva del Camp, i els centres de Batea i Flix.

Al centre hospitalari s’hi ha dirigit la comissió judicial formada pel jutge instructor, la secretària judicial i un interventor de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat. Segons han explicat els mateixos treballadors del centre, els empleats s’han vist obligats a abandonar el seu lloc de feina a instàncies de la Guàrdia Civil, que ha investigat cadascun dels ordinadors i especialment els de direcció. Les investigacions s’han allargat durant més de cinc hores.

Malgrat aquesta situació anòmala,  l’Hospital de Sant Joan de Reus ha assegurat en un comunicat que “l’activitat assistencial a tot el centre es continua realitzant amb tota normalitat, d’acord amb la professionalitat que caracteritza el funcionament i els serveis habituals d’aquest centre sanitari”.

Els registres vinculats a aquest operatiu es fan de forma simultània als partits judicials de Reus, Amposta, Tarragona i Valls. De tota l’operació, se n’està fent càrrec la Guàrdia Civil de Tarragona, sota la direcció dels jutjats de Reus, que ja ha desplegat més de cent efectius. Les diligències practicades aquest dimarts formen part de la peça 4 del conegut com a cas Innova (peça que afecta l’Hospital de Reus i que està declarada secreta).

Façana de l'Ajuntament de Cambrils

Façana de l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Cedida

Gomis, escridassada a la seva sortida

Una vintena d’agents s’han personat a l’interior de l’Ajuntament de Reus i s’han reunit amb l’alcalde, Carles Pellicer, i la primera tinent d’alcalde, Teresa Gomis. Durant més de cinc hores, els agents han registrat les dependències municipals i s’han marxat quan passaven pocs minuts de les 2 del migdia. El consistori ha estat obert però només es podia accedir a la part de baix.

Teresa Gomis ha sortit per la part de darrera de l’Ajuntament de Reus, acompanyada per Pellicer, un agent de la policia judicial i la secretària judicial. Un bon grapat de ciutadans s’han aplegat per escridassar-la i li han arribat a dir “corrupta”, malgrat que la peça número 4 d’Innova, que investiga les contractacions del Grup Sagessa, està sota secret de sumari i ara se li imputen uns presumptes delictes.

A l’Institut Pere Mata els agents han registrat les oficines d’administració, demanant documents que portaven referenciats en una tauleta. A Tarragona, una unitat de la Guàrdia Civil s’ha desplaçat a les dependències de l’antiga clínica MAT, al carrer de Pin i Soler, per tal de fer un registre documental. Dos agents han custodiat l’edifici, amb total normalitat entre els empleats i els usuaris.

La regidora Teresa Gomis, sortint de l'Ajuntament acompanyada de l'alcalde, Carles Pellicer. Foto: Fabián Acidres / Reusdigital

La regidora Teresa Gomis, sortint de l’Ajuntament acompanyada de l’alcalde, Carles Pellicer. Foto: Fabián Acidres / Reusdigital

L’Institut Pere Mata ‘acredita correctament’ la informació requerida

En relació a les diligències prèvies efectuades pels Jutats de Reus, la direcció de l’Institut Pere Mata manifesta que ha proporcionat “satisfactòriament tota la informació  demanada pels agents de la Guardia Civil i la secretària judicial”. La direcció del centre ha lliurat “tota la documentació sol·licitada, s’ha acreditat correctament el 100 % de les operacions econòmiques de l’Institut Pere Mata sol·licitades, així com les factures, els contractes corresponents, i les transferències bancàries realitzades”.

Per últim, l’Institut Pere Mata considera provat “el bon fer de la institució, i correspon transmetre un missatge d’absoluta tranquil·litat i de normal funcionament”.